Saturday, 1 August 2015

Οι Σκουριές και τα Σκουριασμένα αριστερά μυαλά

http://www.x-pressed.org/wp-content/uploads/2013/03/skouries-850x500.jpg


[Από το PressPublica]

Του Γιάννη Ζαμπετάκη
Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr

Είναι πραγματικά τραγικά οξύμωρο και κυνικά τραγικό το να μετράει κανείς πόσες φορές έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκουριών και της εκεί εξόρυξης χρυσού η πρώην και η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δλδ η αριστερή πλατφόρμα, aka Λαφαζάνης και η προεδρική φράξια, aka Σκουρλέτης αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας!
Στο θέμα των Σκουριών, οι κ.κ. Λαφαζάνης, Σκουρλέτης και Τσιρώνης και εν τέλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει επιλέξει τους προαναφερόμενους έχουν αποτύχει να μας απαντήσουν στα εξής:
  1. Γιατί δεν προχώρησαν από τις 25.1.2015 σε πλήρη επαναξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που έχει «εγκρίνει» η προηγούμενη κυβέρνηση για τις Σκουριές;
  2. Αν είχαν κάνει αυτό που ρωτάμε στο 1., τότε θα είχαν διαπιστώσει ότι η μέθοδος εξόρυξης είναι εκείνη που έχει πολλά χημικής φύσεως και περιβαλλοντικής επίδρασης κενά. Γιατί δεν χρησιμοποιεί τις χημικές του γνώσεις ο Χημικός κ. Τσιρώνης για να δει αν η μέθοδος «flash smelting» είναι περιβαλλοντική «φιλική»; Ή μήπως δεν είναι και γι’αυτό δεν υπάρχουν μεταλλεία στην «πολιτισμένη» Δύση που να χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο;
  3. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η υλοτόμηση το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις Σκουριές, αλλά τα τοξικά παραπροϊόντα που θα παραχθούν και θα επιμολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αλλά και την θάλασσα. Αντέχει η Ελλάδα σήμερα να «αποκτήσει» στην καρδιά της Χαλκιδικής έναν ακόμη Ασωπό;

Αν είχαν το πολιτικό σθένος (διάβαζε guts) οι προαναφερόμενοι, τότε θα περιμέναμε να είχαν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Αλλά δεν έχουν μάλλον τα guts….και έτσι αποδεικνύεται ότι η νυν κυβέρνηση έχει πει πολλά ψέματα στον Ελληνικό Λαό. Και εντάξει, η οικονομία μπορεί να δέχεται και την δημιουργική ασάφεια, αλλά στην Χημεία, τα επιστημονικά δεδομένα είναι κουκιά μετρημένα! Τα βαρέα μέταλλα είναι για όλους τοξικά, είτε δεξιούς είτε αριστερούς προσβάλλουν. Η τεχνική flash smelting πέρα από κάθε πολιτικάντικη ανάγνωση προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Αυτή είναι και η ομορφιά της επιστήμης που επέλεξα να σπουδάσω…Διότι, στην Χημεία δεν μπορούμε να έχουμε και αριστερή και δεξιά ανάγνωση των δεδομένων. Η ανάγνωση είναι μία και επιστημονική! Πέρα από πολιτικές μικροπρέπειες και μικροπολιτικές αριστερίστικες φοβίες και εν τέλει υποτέλειες.

Υ.Γ. Ας θυμηθούμε επίσης ότι στην περιοχή Cononish στη Σκωτία αδειοδοτήθηκε το 2011 μεταλλείο χρυσού με τα εξής χαρακτηριστικά:
  1. Κλίμακα: Εξόρυξη 72.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο (δλδ λιγότερο από όσο θα παράγει το μεταλλείο των Σκουριών μέσα σε τρεις μόνο μέρες!)
  2. Τρόπος εξόρυξης: Αποκλειστικά υπόγειος.
  3. Μέθοδος επεξεργασίας: Το Cononish θα βγάζει καθαρό χρυσό μόνο με επίπλευση και βαρυτομετρικό διαχωρισμό. Δεν θα υπάρχει ούτε εργοστάσιο μεταλλουργίας, ούτε τοξικά παραπροϊόντα, ούτε κυανιούχα, ούτε αρσενικό…
Και το κυριότερο: Οι Σκωτσέζοι έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας τους, επειδή αυτοί έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και μόνο…  Εδώ όμως, τι να περιμένεις από έναν αποτυχημένο Πρωθυπουργό που πήρε το 61% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και το έκανε ένα υποτελές ΝΑΙ; Θλίψη και όνειδος μου προκαλούν πλέον τα λεγόμενα του Τσίπρα…Αποδεικνύεται πολιτικά ελάχιστος και περιβαλλοντικά αδιάβαστος! Λέτε στην εξεταστική του Σεπτέμβρη να έρθει πιο διαβασμένος ο Αλέξης μας;

5 comments:

Anonymous said...

Αγαπητέ Γιάννη,

Εσύ που είσαι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Χημείας κοίταξε σε παρακαλώ πολύ την ύλη των μαθημάτων του τμήματος και δες αν υπάρχει πουθενά τίποτα για το flash smelting. Θα δεις πως όχι. Γιατί λοιπόν ο ειδικός φροντιστηριάκιας κ. Τσιρώνης να το ξέρει; Αφού δεν θα χρειαζόταν να το διδάξει στους μαθητές του! Θα στοιχημάτιζα πως ούτε ο κ. Αντνάν Σεχαντέ, συνάδελφος, συνεργάτης, συναγωνιστής και ...συνέταιρος του κ. Τσιρώνη στο φροντιστήριο το ξέρει αν και έχει διδακτορικό από την Ανόργανη, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να συμβουλέψει τον κ. Τσιρώνη.
Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σκωτία, όπως και όλες τις άλλες αναπτυγμένες χώρες, είναι ότι το κράτος εκεί υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη. Στην Ελλάδα υπάρχει για να εξυπηρετεί τον εαυτό του. Πόσες φορές πήγες σε κρατική υπηρεσία στην Ελλάδα για οποιονδήποτε λόγο και δεν σου ζήτησαν τόνους δικαιολογητικά, δεν σε καθυστέρησαν και δεν σε κοίταξαν με ύφος του τύπου "τί θέλεις και εσύ τώρα, δεν μας αφήνεις στην ησυχία μας"; Στην Σκωτία βρίσκουν τα πιο πολλά "δικαιολογητικά" μόνοι τους και αν τους πεις όνομα, επώνυμο και ημερομηνία γέννησης είσαι αυτομάτως πλήρως ορισμένος στο σύστημά τους. Για πολύ ειδικές περιπτώσεις θα σου ζητήσουν το αριθμό του National Insurance. Στην Ελλάδα εκτός από όνομα και ημερομηνία γέννησης πρέπει να τους πεις ΑΦΜ, ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας κλπ, κλπ, κλπ. Βλέπεις τα 10 εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να κρυφτούν στο πλήθος πιο εύκολα από τους 60 εκατομμύρια Βρετανούς (ή Γερμανούς, Γάλλους κλπ). Στις χώρες αυτές οι λαοί έχουν καταλάβει ότι το κράτος δεν παράγει αλλά μόνο προσφέρει υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, καθαριότητας κλπ). Αυτοί που παράγουν είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι εργάτες κλπ. Στην Ελλάδα ο λαός βλέπει το κράτος σαν την λύση στο εργασιακό πρόβλημα (να διοριστεί το παιδί στο Δημόσιο να ησυχάσει). Εύκολα καταλαβαίνεις λοιπόν τους λόγους για τις διαφορές στην αντιμετώπιση του θέματος που θέτεις.

"Χημείο Ναυαρίνου"

Yannis Zabetakis said...

θα επιμείνω στο πρώτο ζήτημα που θέτεις. κι εγώ δεν ήξερα τι είναι το flash smelting όταν τελείωσα το Χημικό. ούτε το εξασθενές χρώμιο το ήξερα. Αλλά είχα ΙΚΑΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ που με έμαθαν χάρησαν τα εξής: να σκέφτομαι και να ψάχνω. Thanks for this, Δάσκαλε!

πάμε τώρα στην Σκωτία...και στο Ην. Βασίλειο, πολύ σωστά αναφέρεις το National Insurance Number. Με αυτό και μόνο, έχεις πάντα 100% δωρεάν πρόσβαση στο Βρετανικό ΕΣΥ. τι άλλο να πούμε λοιπόν?

Ο κάθε λαός όμως έχει τους ηγέτες που του αξίζουν...και καλά εμείς...τόσο ξέρουμε τόσο κάνουμε...Αλλά οι Σκώτοι γιατί φοβήθηκαν να πούνε ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα? Γιατί άκουσαν αποτυχημένους πολιτικούς?

Anonymous said...

Αγαπητέ Γιάννη,

Γενικά κανείς στο σχολείο μαθαίνει να διαβάζει, στα προπτυχιακά να σκέφτεται και στα μεταπτυχιακά να ψάχνει. Παρόλο που ο κ. Τσιρώνης έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (διδακτορικό) μάλλον δεν σκέφτηκε ποτέ του να ψάξει να δει τί είναι το flash smelting και πόσο καλό ή κακό είναι. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, οι γνώσεις του περί χημείας έχουν μείνει περίπου στο 1986 όταν και αποφοίτησε ενώ οι απαιτήσεις της ύλης του τμήματος Χημείας δεν περιλαμβάνουν τέτοια θέματα. Η Ανόργανη Χημεία κατά το ΕΚΠΑ είναι μηχανισμοί αντιδράσεων, μεταλλικές πλειάδες και βιοανόργανη, όπως η Οργανική είναι πεπτίδια και λιποειδή. Πράγματα όπως η εξόρυξη μετάλλων, οι ανόργανες βιομηχανικές διεργασίες (σίδηρος, αλουμίνιο, χαλκός, χρυσός κλπ) δεν έχουν θέση.

Σχετικά με την Σκωτία και τον αριθμό ΝΙ δεν έχεις δίκιο; Πρόσβαση στο βρετανικό ΕΣΥ έχεις σε κάθε περίπτωση, είστε έχεις ΝΙ είτε όχι. Αν ένας τουρίστας έχει ατύχημα στην Βρετανία πάει στο νοσοκομείο και περιθάλπεται, όχι όπως στην Αμερική που τον πετάνε έξω αν δεν έχει ασφάλιση. Ο αριθμός ΝΙ έχει να κάνει κυρίως με την εφορία. Μέσω αυτού πληρώνεις τις εισφορές σου και μέσω αυτού ελέγχονται όλα τα όσα θελήσεις να κάνεις και υπόκεινται σε ελέγχους (άνοιγμα προνομιακών λογαριασμών στις τράπεζες, δάνεια για αγορά σπιτιού, συμβόλαια κλπ). Το ουσιώδες όμως είναι ότι είναι ένας μόνον αριθμός για όλα, όχι ξεχωριστό ΑΦΜ, ξεχωριστό ΑΜΚΑ, ξεχωριστό ΑΔΤ χωρίς καμμιία δυνατότητα διασταύρωσης. Ο κυριότερος λόγος ύπαρξής του είναι ότι οι Βρετανοί δεν έχουν ταυτότητες, ως γνωστόν. Αν πας σε άλλη χώρα, π.χ. Γερμανία τότε εκεί το όνομά σου και η ημερομηνία γέννησής σου σε ορίζουν πλήρως και για πιο εξειδικευμένες υποθέσεις χρησιμοποιείται ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Σχετικά με το δημοψήφισμα στην Σκωτία είναι δικό τους θέμα. Λέγοντας ότι οι πολιτικοί στην Βρετανία είναι αποτυχημένοι ίσως να εκληφθεί από μερικούς ως προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, πώς σου φαίνεται όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει τί κάνει (η όποια κυβέρνηση); Επίσης μια άλλη διαφορά είναι ότι εκεί οι άνθρωποι σκέφτονται και αποφασίζουν με βάση το δικό τους συμφέρον και όχι με βάση ότι τους λένε κάποιοι που εμφανίζονται ως σπουδαίοι. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα το ερώτημα ήταν πάρα πολύ απλό, δεν χρειάζονταν να διαβάσουν νομικό κείμενο πολλών σελίδων για να το καταλάβουν, είχαν περίπου δύο χρόνια να σκεφτούν τί θα ψηφίσουν και δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί με αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως έγινε κάπου αλλού που δόθηκε μόνο μία εβδομάδα στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση οι "αποτυχημένοι" Βρετανοί πολιτικοί επανεκλέχθησαν πανηγυρικά στις πρόσφατες εκλογές. Για να δούμε τώρα τί περήφανη διαπραγμάτευση θα κάνει ο κ. Κάμερον για την ΕΕ.

"Χημείο Ναυαρίνου"

Anonymous said...Αγαπητέ κύριε Ζαμπετάκη,
διαβάζω την γνήσια αλήθεια που εκφράζετε στα κείμενά σας και μπράβο!
Για το τελευταίο, αν μου επιτρέπετε, ένα σχόλιο φιλικό, φιλικότατο.
Μήπως υποπίπτετε στο λογικό σφάλμα (fallacy) μιας γενικευμένης επαγωγής; Η
αρχική και καθολική (σας) απόρριψη πλέον του Τσίπρα (μετά από το
δημοψήφισμα) έχει εκταθεί σε κάθε απόφαση της Κυβέρνησης και των κατά τόπους
και εν μέρει πολιτικών επιλογών της. Δεν υποστηρίζω ότι η πολιτική του
ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστή ή λάθος, αλλά ότι βάσει της Χημείας (και μόνο) δεν είναι
λογικό να διαμορφώνονται κριτήρια πολιτικής αξίας και ηθικές κρίσεις επί
προσωπικού με γνώμονα τον θεσμικό ρόλο σας ως δασκάλου - ότι είναι
αδιάβαστος ο Τσίπρας, να ξαναέλθει τον Σεπτέμβριο κτλ. Είναι άδικο, θαρρώ,
για την δική σας γνησιότητα και τις δικές σας ποιότητες.
Εξάλλου, επειδή μάλλον ισχύουν όλα αυτά που λέτε για τα τοξικά υποπροϊόντα
κτλ. θα ήταν, νομίζω, μια πιο ενισχυμένη, αποτελεσματική και οξεία κριτική
για τις Σκουριές, αν αφήνατε τον Σκουρλέτη και τον Λαφαζάνη και τον Τσίπρα
εκτός επιχειρηματολογίας σας. Έτσι, ακούγεται σαν να θεωρείτε ότι η ακύρωση
της επιστήμης της Χημείας ή η πολιτική παράβλεψη των αδιαφιλονίκητων
"απόψεων" της είναι ζήτημα πολιτικό ή μέρος της αγραμματοσύνης των
πολιτικών.
Keep on rockin' βέβαια στα κείμενα σας!

με φιλία
-καλό καλοκαίρι, αν γίνεται, και δροσιές για όλους εμάς τους καμ(η)μένους
Έλληνες

Κώστας Θεολόγου

--
Kostas Theologou
Assistant Professor of History and Philosophy of Culture
National Technical University of Athens
School of Applied Mathematics and Physics
Department of Humanities & Social Sciences

Yannis Zabetakis said...

στο προηγούμενο σχόλιο που ήρθε με email,απάντησα στον Κώστα ως εξής

- - - - -

Aγαπητέ Κώστα,
Αγαπητέ Συνάδελφε,

ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου (να μιλάμε στον ενικό?) και δεν σου κρύβω
πως μου αρέσουν και μένα πολύ τα κείμενά σου! keep the flag up!

τώρα, επί της απορίας σου...

γράφεις "ακούγεται σαν να θεωρείτε ότι η ακύρωση της επιστήμης της Χημείας
ή η πολιτική παράβλεψη των αδιαφιλονίκητων "απόψεων" της είναι ζήτημα
πολιτικό ή μέρος της αγραμματοσύνης των πολιτικών."

ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό ήθελα να αποδείξω! Ότι η Χημεία δεν είναι οικονομία που
μπορούμε να έχουμε χίλιες δυο αναγνώσεις των ίδιων δεδομένων. Η Χημεία
είναι ΘΕΤΙΚΉ επιστήμη και έτσι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ των αρχόντων που έχουν
επιλέξει έναν αποτυχημένο επιστημονικά Χημικό για τον εν λόγω
(υφ-)υπουργείο είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.

και μια ερώτηση, μπορώ να δημοσιεύσω ως σχόλιο στην σχετική ανάρτηση στο
blog μου, environmentfood, το email σου και την απάντησή μου?

καλές βουτιές και καλές δροσιές, φίλε Κώστα.

Είθε να έχουμε σύντομα και καλύτερο Υπ. Παιδείας με πραγματικό όραμα!

Γιάννης