Friday, 29 May 2015

Η μετεξέλιξη των «αριστερών» ΜΜΕ

Τα τελευταία 2 χρόνια αρθρογραφούσα σε δύο ΜΜΕ (ένα έντυπο και ένα ηλεκτρονικό) ονόματι «Εφημερίδα Συντακτών» και «the Press Project». Και ο λόγος που χρησιμοποίησα στον παρατατικό το ρήμα της προηγούμενης πρότασης είναι απλός: και τα δυο εν λόγω μέσα μετεξελίχθηκαν σε κάτι που πλέον δεν με βρίσκει σύμφωνο και άρα προτιμώ την σιωπηλή αποχή.
Ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή. Η εφημερίδα των συντακτών (ΕφΣυν) ξεκίνησε ως ένα μαχητικό έντυπο πριν από 2 χρόνια και 5 μήνες με δυνατά ρεπορτάζ και θάρρος γνώμης. Στο κάλεσμα στήριξης, είχα δηλώσει παρών αγοράζοντας μάλιστα 2 μετοχές της ΕφΣυν! Μετά τις εκλογές στις 25 του Γενάρη, άρχισε όμως να αλλάζει σε ένα φιλοκυβερνητικό φύλλο που πιο πολύ θέλει να παίζει την μουσική στον ίδιο τόνο με το Μαξίμου παρά να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Και αν μια αριστερή εφημερίδα δεν μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση, τότε πόσο αριστερή είναι;
 Αποκορύφωμα της μετάλλαξης αυτής ήταν η αποπομπή (διάβαζε «παραίτηση») του κ. Νίκου Ασημακόπουλου από το αθλητικό ρεπορτάζ. Η όλη ιστορία μόνο φρίκη (ή δυνατά γέλια!) μπορεί να προκαλέσει. Ο κ. Ασημακόπουλος έγραψε ένα άρθρο που καυτηρίαζε την νοοτροπία με την οποία επιλέχθηκαν τα νέα στελέχη στην ΕΡΤ και αυτό το άρθρο δεν άρεσε στον Διευθυντή της εφημερίδας, κ. Νίκο Βουλέλη. Ο τελευταίος έγραψε ένα κείμενο κατά του κ. Ασημακόπουλου και κάπου εκεί έκλεισε η διαφωνία τους στο δημόσιο χώρο. Και θα μου πείτε…γιατί να μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα ακριβώς αυτά θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν!
Όπως έγραφα και στο blog μου, όταν σε μια αριστερή (ή μήπως «αριστερή»;) εφημερίδα, δεν μπορεί ένας αρχισυντάκτης (Ασημακόπουλος) να γράψει ελεύθερα την γνώμη του αλλά έρχεται ο Διευθυντής (Βουλέλης) να τον χαρακτηρίσει μέσα από την ίδια την εφημερίδα, τότε κάτι είναι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, όπως θα έλεγε και ο Σαίξπηρ…
Παρόμοια αποκαρδιωτική μετεξέλιξη – μετάλλαξη είχε και το thepressproject.gr που και αυτό ξεκίνησε ως ένα εναλλακτικό ΜΜΕ με ρεπορτάζ και γλώσσα έξω από τα δόντια και τώρα έχει γίνει κάτι σαν protagon με μια δόση διαδικτυακής τηλεόρασης. Γούστο του και καμάρι του θα μου πείτε! Ασφαλώς, θα συμφωνήσω!
Αλλά δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα. Μια από τις φιλοδοξίες του ήταν να εκδώσει και ένα περιοδικό για τα lux leaks. Σχετικά με αυτή την κίνηση, πριν από έξι μήνες, ο κ. Κώστας Εφήμερος είχε κάνει έκκληση για να γίνει όποιος θέλει συνεκδότης, και σε αυτό το κάλεσμα είχα δηλώσει παρών καταθέτοντας τον οβολό μου. Το περιοδικό όμως δεν εκδόθηκε ποτέ και αναρωτιέμαι δημοσίως πια: "πού κατέληξαν τα 52 ευρώ που είχα συνεισφέρει;" .
Γιατί τα λέω αυτά τα γκρινιάρικα; Για να εκφράσω απλά την απογοήτευσή μου και την δυσπιστία μου; Όχι!
Αλλά για να δείξω μέσα από δύο παραδείγματα ότι τα έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ που παρουσιάζονται ως αριστερά, προοδευτικά, υποσχόμενα να κάνουν μαχητική και ερευνητική δημοσιογραφία (investigative journalism) το λένε στην Αγγλία και εν τέλει καταλήγουν να υπηρετούν το «σύστημα» μέσα από μια niche «αριστερή» ή ψευτο-προοδευτική ματιά, δεν προσφέρουν εν τέλει τίποτα στον Πολίτη ή στην Δημοσιογραφία.
Προσφέρουν απλά μια διαφορετική ματιά αλλά η πένα τους δεν θα αποκτήσει ποτέ την διεισδυτική δύναμη μιας πετριάς στα σωθικά του συστήματος…
Ίσως όμως και να μην το ήθελαν ποτέ…

Γιάννης Ζαμπετάκης
29 Μάη 2015

1 comment:

Yannis Zabetakis said...

από το Τhe Press Project έλαβα την εξής απάντηση:

Αγαπητέ Γιάννη,

Διάβασα στο Blog σου ότι το ThePressProject μεταλλάχθηκε σε ένα νέο τύπου protagon και ότι εγκατέλειψε την ερευνητική δημοσιογραφία προκειμένου να υπηρετήσει το σύστημα.

Πέραν της λογικής κριτικής για την καθυστερημένη έκδοση του περιοδικού, η οποία όμως κανένα λόγο εξυπηρέτησης του συστήματος δεν έχει και για την οποία και έχω δώσει εξηγήσεις και θα συνεχίσω να δίνω μέχρι επιτέλους να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να εκδοθεί θα ήθελα να σου επισημάνω τα εξής:Το TPP μόνο τους τελευταίους μήνες έχει δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα στους καναλάρχες και την ιδιωτική τηλεόραση, έχει αποκαλύψει το σενάριο Κύπρου, έχει αποκαλύψει τα ντοκουμέντα για τον διαμοιρασμό του δημοσίου με το σύστημα της ποσόστωσης, έχει διαρρεύσει 3 σημαντικά έγγραφα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, όπως για παράδειγμα όταν το σύστημα του Μελισσανίδη προσπάθησε να στοχοποιήσει όσους διαμαρτύρονται για το γήπεδο της ΑΕΚ. Τέλος πιστεύω ότι θα πρόσεξες την δημοσίευση και την ζωντανή κάλυψη της παρουσίασης της έκθεσης για την Eldorado Gold και την φοροδιαφυγή της μέσω υπεράκτιων εταιριών, ή ίσως να είδες τις ονομαστικές ανακοινώσεις εναντίων μας του υπουργού οικονομίας και περιβάλλοντος για τα δημοσιεύματά μας που τους ενόχλησαν.

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε κάνει σωστά και έχουμε αναγνωρισμένα προβλήματα στην καθημερινή μας κάλυψη αφού η απώλεια του αρχισυντάκτη μας ήταν βαριά. Από εκεί και πέρα όμως μέχρι να καταγγέλλεις οποιοδήποτε μέσο διαφωνεί με τον τρόπο που έχεις στο μυαλό σου το θεωρώ παράλογο και στα όρια του προσβλητικού.

Οι άνθρωποι του TPP βρίσκονται στην δύσκολη θέση να είναι απλήρωτοι ακριβώς επειδή δεν εξυπηρετούμε κανένα σύστημα. Το περιοδικό πλέον καθυστερεί ακριβώς επειδή δεν δεχτήκαμε ποτέ βρώμικα χρήματα και σαν μέσο θα συνεχίσουμε να δίνουμε φωνή σε αξιόλογες φωνές που υπηρετούν το κοινό συμφέρον, και όχι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.Σε ευχαριστώ.