Friday, 1 May 2015

Οι... παραλείψεις της «Ελληνικός Χρυσός»

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από τα βάθη της Μαύρης Ηπείρου, συμβαίνει όμως στη Χαλκιδική. Μια εταιρεία-κολοσσός υποβάλλει μελέτες, χωρίς την υπογραφή διπλωματούχων μηχανικών, παραλείπει κρίσιμα στοιχεία κι άλλα τα υποβάλλει σε άλλη γλώσσα από εκείνη του κράτους όπου λειτουργεί! Δεν συμβαίνει σε κάποια μακρινή αποικία, αλλά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέστειλε την Τρίτη στην «Ελληνικός Χρυσός» δύο έγγραφα που περιγράφουν πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας σε βάθος τριών χρόνων. Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι τόσο σοβαρά, που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία, τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων στη Χαλκιδική. Τα έγγραφα αφορούν τις Μονάδες Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο.

[...]


Η εταιρεία, όπως διαπιστώνει το υπουργείο, δεν έχει εφαρμόσει πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη κλίμακα επιτόπου. Η τεχνική μελέτη δεν είναι υπογεγραμμένη από διπλωματούχους μηχανικούς, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία που έχει υποβάλει η εταιρεία δεν είναι καν στα ελληνικά! Για την πολυδιαφημισμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που θα έκανε εκ των υστέρων η εταιρεία, δεν προβλέπεται ούτε ευρώ.

[...]

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εταιρεία θα παράγει περισσότερους τόνους συμπυκνώματος από αυτούς που θα χρησιμοποιεί στη μεταλλουργία επιτόπου. Αυτό, όπως μας εξηγούν γνώστες του θέματος, «σημαίνει ότι η εταιρεία προφανώς θα εξάγει το πλεόνασμα συμπυκνωμάτων σε άλλες χώρες και θα φορολογείται εκεί. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο θα χάνει χρήματα από τη φορολογία».
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών διαπιστώνει ελλείψεις και στην τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην «Ελληνικός Χρυσός» και την καλεί εντός 45 ημερών να συμμορφωθεί.

«Μέθοδος-φάντασμα»
Σε πολυσέλιδη μελέτη που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνεται ότι «προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση η “Ελληνικός Χρυσός” προσέφυγε σε μια επιστημονική απάτη. Η μέθοδος (σ.σ. την οποία επικαλέστηκε, για να της εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία οι περιβαλλοντικοί όροι) είναι μια μέθοδος-φάντασμα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Χαλκιδική».
Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι «την απάτη την είχε αντιληφθεί πλήρως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία στη γνωμοδότησή της είχε επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή της μεθόδου κι είχε ζητήσει τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ομως, κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ, πλήρως ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της εταιρείας, μεθόδευσαν την παράκαμψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αδειοδότησαν περιβαλλοντικά κάτι που δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί».

= = =

Είναι πραγματικά οξύμωρο το να μετράει κανείς πόσες φορές έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκουριών και της εκεί εξόρυξης χρυσού η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειαςδιαβάστε κι αυτά

"M.Kαδόγλου: “Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την επένδυση στις Σκουριές"

Δεν υπάρχει Γαλατικό Χωριό στις Σκουριές – ανάλυση, μέρος Β”

Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος

No comments: