Friday, 24 April 2015

το Κυριακάτικο ραντεβού μας στο Real FM 97.8 Αθήνα και 107.1 Θεσ/νίκη


 Την Κυριακή 26.4.2015 το πρωί, εκεί λίγο πριν τις 8 μαζί με τον πρωινό μας καφέ θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τον Πολυλογά της παρέας μας (aka Γιώργο Ψάλτη) στον αέρα του Real FM για το ΕΚΠΑ και πιο ειδικά το Τμήμα Χημείας...

Η Χημεία είναι μια "ζόρικη" επιστήμη που ασχολείται με την δημιουργία Τιμιότητας από την Ατιμία 

[Κωστής Παλαμάς :
Κορώνα των Επιστημών, θαυματουργή Χημεία,
που μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια,
μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις από την ατιμία,
να βρεις ερωτικούς παλμούς και στην καρδιά την άδεια; ]


 και άρα χρειάζεται και "ζόρικους" δασκάλους. 

Δασκάλους που να αγαπούν πραγματικά την Δουλειά τους και να μην είναι υποτακτικοί και συστημικοί...

Επειδή όμως μάλλον έτσι ΔΕΝ είναι τα πράγματα έχουμε καταντήσει στο εξής σημείο.

1. Η κρατική επιχορήγηση που δέχεται το Τμήμα Χημείας (περίπου 70-75.000 ευρώ / έτος) ΔΕΝ έχει εισπραχθεί για τα ημερολογιακά έτη 2013 και 2014.

2. Στις 25/11/2014, το Τμήμα Χημείας "κατάφερε" να εκδώσει το εξής ψήφισμα:  

Ανακοίνωση #025: 25/11/2014
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση όσον αφορά σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα είδη εργαστηρίων που απαιτούνται για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη μη εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του 2013 για την εκπαίδευση των φοιτητών, το Τμήμα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ό,τι απόθεμα υπήρχε στα εργαστήριά του για να πραγματοποιηθεί η εργαστηριακή εκπαίδευση του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Από τον περασμένο Μάιο, η διοίκηση του Τμήματος ενημέρωσε σταδιακά τον Κοσμήτορα και τις τότε πρυτανικές αρχές, ενώ από το τέλος Σεπτεμβρίου ενημέρωσε τις νέες πρυτανικές αρχές ότι η εργαστηριακή εκπαίδευση του ακαδημαικού έτους 2014-2015 θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο αν συνέβαινε αντίστοιχη προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη. Αντίθετα το πρόβλημα επιτείνεται από την ανάγκη εκπαίδευσης των μετεγγραφομένων φοιτητών (αριθμός εισαχθέντων με εξετάσεις 124, τελικός αναμενόμενος αριθμός περίπου 250 φοιτητές).
Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του για την παροχή σωστής ποιότητας εκπαίδευσης, το Τμήμα Χημείας δυστυχώς θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει εργαστηριακά τους φοιτητές του. Για ένα Τμήμα με τον πειραματικό χαρακτήρα που έχει το Τμήμα Χημείας, οι επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων στους φοιτητές μας θα είναι ολέθριες. Αν το πρόβλημα της μηδενικής χρηματοδότησης δεν επιλυθεί ΑΜΕΣΑ, το Τμήμα με μεγάλη λύπη του δηλώνει ότι είναι αναγκασμένο να αναστείλει την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών του από το επόμενο εξάμηνο.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένες τις παρακάτω άμεσες ενέργειες:
'Αμεση χρηματοδότηση προς τo Τμήμα Χημείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν αντιδραστήρια, αναλώσιμα υλικά και εργαστηριακά είδη που απαιτούνται για την εκπαίδευση όλων των φοιτητών. Απλοποίηση των εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών διαγωνισμών που οδηγούν πρακτικά σε μη απορρόφηση κονδυλίων.
'Αμεση δυνατότητα πρόσβασης στη διεθνή βιβλιογραφία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των φοιτητών και να διεξάγεται η επιστημονική έρευνα.
'Αμεση προκήρυξη θέσεων Καθηγητών που παραμένουν κενές τα τελευταία πέντε χρόνια με προτεραιότητα σε  εργαστήρια που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης προσωπικού (πχ Βιοχημεία. Ειδικότερα για τη Βιοχημεία χρήση κονδυλίου συνεργάτη 407, αν αυτό είναι διαθέσιμο).

= = =

3. Παρά την υπόσχεση που λάβαμε στις αρχές του 2015, ότι θα μας δοθούν 40.000 ευρώ για αναλώσιμα, σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ.  
Το μόνο που λαμβάνω από τους Ιθύνοντες είναι εκκωφαντική σιωπή...

4. Την Τετάρτη 22.4.2014, έστειλα αυτήν την επιστολή στους φοιτητές μου. 

Η συνέχεια στον αέρα του Αληθινού Ραδιοφώνου την Κυριακή το πρωί με τον Πολυλογά της Παρέας μας, aka Γιώργο Ψάλτη.

No comments: