Sunday, 1 March 2015

Tα κυβάκια                          Του  Γιάννη Αλεξίου-Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ.ε.α.

Δράματος των Οινοφύτων το ανάγνωσμα. Δυστυχώς. Δεν θα ήθελα να απασχολώ τους άλλους γείτονες του δήμου Τανάγρας με την τοπική μας μιζέρια, αλλά δεν με αφήνουν. Δεν με αφήνει η δημοτική αρχή, την οποία δεν γνωρίζω, ούτε κατ’ όψιν. Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας, αλλά ήρθαν και μας κατέσκαψαν. Για να μας αναβαθμίσουν λέει.
Άρχισαν να σκάβουν τους υπάρχοντες ασφάλτινους κεντρικούς δρόμους για να  τοποθετήσουν… κυβάκια. Πιθανώς να πιστεύουν ότι κάτω από τα κυβάκια θα κρυφτεί η χρόνια αδιαφορία για όλα τα προβλήματα των Οινοφύτων. Είναι σαν να φοράς γραβάτα στον ξυπόλυτο, για να τον ξεγελάσεις. Να τον πείσεις, ντε και καλά, ότι ομόρφυνε και έτσι λύθηκαν ως δια μαγείας και όλα του τα προβλήματα.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έγινε καμία, μα απολύτως καμία χειροπιαστή ενέργεια από τις πρώην αλλά και από την νυν δημοτική αρχή για την επίλυση του τεραστίου προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο ηρωϊκός παπα-Γιάννης έφθασε το πρόβλημα του περιβάλλοντος στα δικαστήρια αλλά ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες. Για το σοβαρότατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα, μήπως κούνησε το δακτυλάκι του κάποιος δημοτικός άρχοντας και τον αδικούμε;
Καμία ενέργεια για την ποιότητα του νερού. Αγοράζουμε όλοι καθημερινά το νερό που πίνουμε. Ας είναι καλά αυτοί που το πουλάνε και κερδίζουν. Χάθηκε ανεπιστρεπτί η ευκαιρία σύνδεσης του χωριού με τον εθνικό δρόμο, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μας. Αν προσπεράσεις την Οινόη, πηγαίνεις απευθείας στον Αυλώνα.
 Τώρα βάλθηκαν να μας αναβαθμίσουν, δήθεν, με τα κυβάκια της βιοκλιματικής ανάπλασης. Ξέρω, ξέρω, θα σπεύσουν να μου απαντήσουν: Τι να κάνουμε; Αφού  εγκρίθηκε το σχετικό «κονδύλιο», να μην πάρουμε τα χρήματα; Τους απαντώ. Αυτό το κονδύλιο έπρεπε να ζητήσετε; Τα λύσατε όλα τα άλλα φλέγοντα προβλήματα του τόπου και μας «μάρανε» η βιοκλιματική αναβάθμιση; Για να χαλάμε τους δρόμους και να τους ξαναφτιάχνουμε τους ίδιους; Μήπως κόπτεσθε για την ανεργία των εργολάβων;
Αν, κύριοι, αυτός είναι ο προγραμματισμός σας και το ενδιαφέρον σας για τα Οινόφυτα, τότε λυπάμαι βαθύτατα έχουμε τελείως διαφορετική άποψη για το ποιο είναι το άμεσο, το ουσιαστικό και το επείγον. Αυτά τα δήθεν καλλωπιστικά που κάνετε είναι επουσιώδη και ανούσια.
Όποιον να ρωτήσετε εδώ, είτε σας ψήφισε, είτε όχι,  θα σας απαντήσει ευθέως ότι δεν περιμένει να κάνετε τίποτε απολύτως. Αυτό μας δίδαξε η τελευταία εικοσαετία. Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Ό,τι και αν υπάρχει εδώ σε τούτο το ταλαίπωρο χωριό από πλευράς υποδομής, έγινε μόνο, το τονίζω, μόνο επί των ημερών του δημάρχου Δημοσθένη Λιάπη. Τι έκαναν οι επόμενοι; Ρωτήστε τους. Θα έχουν τεράστια δυσκολία να σας απαντήσουν. Τώρα, εσείς τι πιστεύετε ότι κάνετε σκάβοντας ασφάλτινους δρόμους και τοποθετώντας κυβάκια; Δεν θα πείσετε κανέναν για το ανύπαρκτο ενδιαφέρον σας.  Μάλλον αυταπατάσθε.
Η καλή η μέρα φαίνεται από το πρωί. Το ρολόι για τα Οινόφυτα έδειξε μεσάνυχτα εδώ και χρόνια τώρα και σταμάτησε εκεί. Ο χρήσιμος χρόνος τρέχει για όλους τους άλλους, αλλά όχι για μας.
Μην μας ενοχλείτε λοιπόν χαλώντας τους υπάρχοντες δρόμους. Τα έργα σας που άρχισαν πάλι μέσα στον χειμώνα μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Απορρυθμίσατε την καθημερινότητά μας. Κάποιοι δεν είχαν πετρέλαιο και ήταν αδύνατο να εφοδιαστούν, αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει τα σπίτια κανένα αυτοκίνητο. Το ίδιο και για όλους που ήθελαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους για την εργασία τους και δεν μπορούσαν.
Δεν θα μακρηγορήσω. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι μιλώ σε «ώτα μη ακουόντων». Τακτοποιήστε λοιπόν όσο γρήγορα μπορείτε τα κυβάκια σας και αποσυρθείτε στην ψευδαίσθηση της τοπικής εξουσίας σας. Αφήστε μας εμάς στη δική μας ψευδαίσθηση να περιμένουμε ένα τραίνο που δεν θα περάσει ποτέ.


1 comment:

ante portas said...

Σε αυτή τη χώρα όλοι μπορούν να γκρινιάζουν, όπως ο υποστράτηγος.
Ακόμη και στη περίπτωση που κάτι γίνεται, όπως ο ίδιος αναφέρει.
Το πρόβλημα είναι το έργο ή τάση όσων αποσύρονται από ενεργό δράση να αποκτούν δικαίωμα δημόσιας γκρίνιας για καθετί.
Μίζερη χώρα με τους ανά χωριό μίζερους ανθρώπους σου!