Wednesday, 28 January 2015

Ανοικτή επιστολή προς Υπουργό Περιβάλλοντος κ. ΤσιρώνηΑγαπητέ Συνάδελφε,

(χημικοί και οι 2 μας είμαστε, άρα μου επιτρέπεις να σε προσφωνώ "Συνάδελφο"),

ίσως το πιο "καυτό" ζήτημα που καλείσαι να λύσεις άμεσα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και ειδικά των υπόγειων υδροφορέων σε Ασωπό (Βοιωτία), Μεσσαπία (Εύβοια) και Σκουριές (Χαλκιδική).
Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις από πρώτο χέρι την εκτεταμένη ρύπανση του νερού (πόσιμου και αρδευτικού) και πώς τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στο νερό (είτε με γεωγενή είτε με ανθρωπογενή προέλευση) επιμολύνουν την διατροφική αλυσίδα.

Πρακτικά, σήμερα στην Ελλάδα, όλα τα ξερά κρεμμύδια που τρώμε είναι "επινικελιωμένα" και "επιχρωμιομένα". Βλ. εδώ πώς το έχουμε αποδείξει πέρα από κάθε επιστημονική ή τεχνική αμφιβολία! 

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η διάλυση της ΕΥΕΠ (Ειδ. Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος). Χωρίς ελέγχους από την ΕΥΕΠ, ο ρυπαίνων πλέον μπορεί να ρυπαίνει ανενόχλητος και η νομοθεσία "ο ρυπαίνων πληρώνει" δεν θα εφαρμοστεί ποτέ! Και το χειρότερο; Ο καρκινοπαθής κάτοικος στα Οινόφυτα, στα Μεσσάπια ή στις Σκουριές δεν θα μπορέσει ποτέ να κινηθεί νομικά κατά των ρυπαντών αφού δεν θα υπάρχει επίσημη κρατική έκθεση για την σχέση ρύπανσης και Υγείας του...

Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνεις άμεσα Συνάδελφε είναι να αναδιοργανώσεις χωρίς χρονοτριβή (και σε συνεργασία με τον κ. Αποστόλου, στο Αγρ. Ανάπτυξης) και με πλήρη αξιοκρατία και διαφάνεια την ΕΥΕΠ και τον ΕΦΕΤ (μιας και αν δεν γίνονται έλεγχοι στα τρόφιμα...θα έχουμε πάντα την μισή εικόνα του προβλήματος) και να προχωρήσεις χωρίς φόβο σε ελέγχους και πρόστιμα!
Το ξέρω πως το έργο σου μόνο εύκολο δεν είναι! Έχεις να παλέψεις με ιδιωτικά συμφέροντα πολύ ισχυρά! Έχεις να παλέψεις και με κρατικά θεριά (βλ. εδώ σχέση ΕΑΒ και εξασθενούς χρωμίου).

Ένα όμως να θυμάσαι στην καθημερινή σου πάλη!

"Το νερό και το δάσος είναι πιο σημαντικά από το νικέλιο στα Μεσσάπια και το χρυσό στις Σκουριές" !

Καλή Δύναμη, Συνάδελφε!

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ


Tο νερό και το δάσος είναι πιο σημαντικά από το νικέλιο στα Μεσσάπια και το χρυσό στις Σκουριές - See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=26876#sthash.svenxc0t.dpuf
Tο νερό και το δάσος είναι πιο σημαντικά από το νικέλιο στα Μεσσάπια και το χρυσό στις Σκουριές - See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=26876#sthash.svenxc0t.dpuf

 

1 comment:

Anonymous said...

Γιάννη,
Ανέβα κανά δυο ορόφους στο Τμήμα Χημείας και ρώτα μερικούς από τους "παλιούς" συναδέλφους σου να σου πουν τι εστί Τσιρώνης. Όλοι τον θυμούνται από τα χρόνια του Χημείου στην Ναυαρίνου, από τις καταλήψεις του '79 και μετά, από τον Βασιλειάδη και από τη εκκένωση του Χημείου όταν του έπεσε η φιάλη με το φωσγένιο. Οι νεότεροι τον ξέρουν από το φροντιστήριό του για φοιτητές όπου δίδασκε "αυτά που οι καθηγητές δεν ήξεραν" όπως έλεγε στα φυλλάδια που μοίραζε στο κυλικείο λίγο πριν από κάθε εξεταστική (άραγε έδινε αποδείξεις για τα ιδιαίτερα που έκανε;). Αυτός ο άνθρωπος τώρα θα ορίσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές της χώρας. Βοήθειά μας!
Ένας λίγο παλίοτερος χημικός από εσένα (λίγο!).