Wednesday, 14 January 2015

επιστολή του Συναδέλφου Θανάση Γκιμήση προς Αντιπρυτάνεις ΕΚΠΑ ο Συνάδελφος Θανάσης Γκιμήσης έστειλε χθες την παρακάτω επιστολή στους νυν Αντιπρυτάνεις του ΕΚΠΑ ζητώντας με εξαιρετικό τρόπο τα λιγοστά "αυτονόητα" που εν τέλει εν έτει 2015, στο ΕΚΠΑ, μόνο "αυτονόητα" δεν είναι.

ΓΖ.

------------------------------------------------


Κύριοι αναπληρωτές πρυτάνεις,

Γράφω ως εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο το οποίο διοικείτε επειδή θλίβομαι καθημερινά για την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Χαιρετίζω την ανοιχτή δήλωση σας ότι ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ πήρε μια απόφαση που αντιβαίνει στην κοινή σας προσήλωση στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ΕΚΠΑ.
Είναι επίσης θετικό το ενδιαφέρον σας να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας μέσω των
επόμενων πρυτανικών εκλογών.

Θα πρέπει όμως να αποδείξετε στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις επόμενες πρυτανικές εκλογές ότι δεν θα συνεχίσει να διοικεί η αναρχία στο ΕΚΠΑ. Πως?

1) πρέπει να φροντίσετε από σήμερα (από χτες) την καθαριότητα του πανεπιστημίου το
οποίο συνεχίζει καθ'ολη τη διάρκεια της δικής σας θητείας να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Οποιαδήποτε δικαιολογία είναι λίγη. Πάρτε το παράδειγμα της κεντρικής κυβέρνησης που
αναθέτει απευθείας 1,5 meuro για εκλογικό χαρτί. Αν αυτή μπορεί, μπορείτε και εσείς:
https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%99%CE%97%CE%9D%CE%9D-%CE%A0%CE%9A%CE%91?inline=true

2) Πρέπει να απαιτήσετε άμεσα (χτες) τα χρήματα που έχουν χαθεί από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των τμημάτων κατά τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω ενός φαύλου γραφειοκρατικού συστήματος το οποίο, στο όνομα της διαφάνειας (δες παραπάνω),  μας έχει φέρει στην οικτρή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και μας αναγκάζει να χρηματοδοτούμε με ιδίους πόρους (από την τσέπη μας) την καθαριότητα (δες  παραπάνω), το βάψιμο των κτιρίων (!), τις κιμωλίες (!), τις κόλλες για τα θέματα (!), τους διαλύτες για τα εργαστήρια.
Μπορεί το κράτος να εξοικονομεί χρήματα για απευθείας αναθέσεις για εκλογικό χαρτί,
αλλά αυτή η κατάσταση είναι ανήθικη και απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως (χτες).

3) Πρέπει να σταματήσετε να κατηγορείτε το κουτσουρεμένο διοικητικό προσωπικό για την αναρχία, κλοπές και άναρχη-χρονοβόρα-εξωπραγματικά γραφειοκρατική διοίκηση. Σηκώστε τα μανίκια, μπείτε μέσα στις διοικητικές δομές του ΕΚΠΑ, βρείτε τα προβλήματα και αντιμετωπίστε τα άμεσα, μειώνοντας τις χρονοβόρες και άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, βάζοντας τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη θέση. Φτιάξτε ένα σύστημα ελέγχου που ορίζει και παρακολουθεί ότι ο καθένας μας (και εσείς πρώτα απ'όλους) κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα μέσα από μια ζωντανή διαδικασία feedback. Ρωτήστε μας, (το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει ο καθένας μας στα ερευνητικά προγράμματα μας) και κάντε μικρά, άμεσα βήματα κάθε φορά για να τα λύσετε. Κάντε το τώρα (χτες).

Αυτό που ζητάμε είναι να ξαναγίνει ο χώρος εργασίας μας, χώρος προκοπής και προόδου και να σταματήσει να είναι χώρος προσομείωσης του μεσαίωνα.

Καλή επιτυχία στη δουλειά σας. Καταλαβαίνουμε ότι με την εθελούσια έξοδο του πρύτανή μας η δουλειά σας έχει γίνει πιο δύσκολη. Πρεπει να αναλάβετε την ηγετική θέση των "καλών δημάρχων" που φτιάχνουν δρόμους και φώτα (δεν κουνάνε το δάκτυλο, δεν υπογράφουν διακυρήξεις), ώστε να μην φανεί το κενό (το αντίθετο πρέπει) μέσα στο επόμενο διάστημα.

Έχετε λίγο χρόνο, οι επόμενες πρυτανικές εκλογές είναι κοντά.
Καλή δουλειά!

Dr Thanasis Gimisis
Associate Professor
Department of Chemistry
National & Kapodistrian Univ. of Athens
http://clustoxdna.chem.uoa.gr/personal/
gimisis@chem.uoa.gr

No comments: