Tuesday, 30 September 2014

Ως πότε η Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι η μπάλα στον αγωνιστικό χώρο των επιχειρηματικών συμφερόντων;

από παλαιότερη δράση του Συντονιστικού για το Άλσος ΜΑΣ


ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Στο περιβαλλοντολογικά υποβαθμισμένο Λεκανοπέδιο, όπου αντιστοιχούν ανά κάτοικο 2,5 μ2 αστικού πρασίνου, είναι λογικό να συζητάμε τη συρρίκνωση του 5ου σε έκταση πράσινου χώρου του λεκανοπεδίου;

Το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο καλύπτει έκταση όσο ο Εθνικός κήπος, το Ζάππειο και το Πεδίο του Αρεως μαζί, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες ενός λεκανοπεδίου που ασφυκτιά και ενός δήμου από όπου διέρχεται ένας από τους πλέον ρυπογόνους οδικούς άξονες της πόλης, η εθνική οδός.

Το άλσος της πόλης μας ανέκαθεν αποτελούσε δέλεαρ για επιχειρηματίες και κατασκευαστές. Η στάση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής αν μη τι άλλο, είχε ποικιλία. Δήμαρχοι που προστάτευσαν την έκταση του άλσους από τις διεκδικήσεις επιχειρηματιών. Αλλοι που εκπόνησαν μελέτες, οι οποίες προέβλεπαν πληθώρα κτισμάτων εντός του Άλσους. Αλλοι που μαζί με τους κατοίκους, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του σχεδίου Γρανίτσα. Αλλοι που εκπόνησαν δαπανηρές μελέτες που παραμένουν ακόμη στο συρτάρι. Αλλοι με την αδιαφορία τους, τις- κατά τα φαινόμενα- σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν και τη συνεχώς συρρικνούμενη χρηματοδότηση οδήγησαν το άλσος στη σημερινή του κατάσταση. Υποδέχτηκαν όμως μετά βαΐων και κλάδων το Μελισσανίδη και τους συν αυτώ ως σωτήρες του άλσους και της τοπικής οικονομίας.

Και ο σημερινός Δήμαρχος, παρότι δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα προστατέψει και θα φροντίσει το άλσος, επιδίδεται σε κυβιστήσεις ολυμπιακών προδιαγραφών.  Από την ημέρα που ανέλαβε και επίσημα την ηγεσία του Δήμου, δεν έχει απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Τι στάση θα κρατήσει σχετικά με την προστασία του άλσους; Θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις συναντήσεις και τα παζάρια με το Μελισσανίδη; Με τη σιωπή του καθίσταται συνένοχος στην καταστροφή αυτού του σημαντικού πνεύμονα πρασίνου τόσο για την πόλη μας όσο και για όλο το λεκανοπέδιο. Οσο για τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής, θα χαρίσει τελικά τα 20 εκατομμύρια στο Μελισσανίδη ή θα αποφασίσει να τα δώσει για τις ανάγκες των πολιτών;

Φυσικά δεν τους αρκούν μόνο τα δάση! Νομοθετώντας κατά παραγγελία για τους καπιταλιστές, τον τελευταίο καιρό η συγκυβέρνηση ψήφισε σειρά νομοσχεδίων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και ανοίγουν το δρόμο για την τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση όλων των πράσινων ελεύθερων χώρων, με έργα που μικρή ή καμιά σχέση δεν έχουν με την επίλυση των ουσιαστικών αναγκών των πολιτών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της πόλης. Δάση, παραλίες, πάρκα, δημόσια γη πετσοκόβονται και παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα προς εκμετάλλευση.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι όλα τα νομοσχέδια,όταν βρίσκουν την αντίσταση του λαού ψηφίζονται εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης και έτσι και τα 3 επίμαχα νομοσχέδια για την πόλη ψηφίστηκαν στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και όλη η πόλη μας δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανέπαφα από αυτή την επίθεση. Με το Χωροταξικό νομοσχέδιο η πόλη μας αλλάζει χαρακτήρα και από αμιγούς κατοικίας μετατρέπεται πλέον σε πεδίο δραστηριοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κ.ο.κ. Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο τμήμα της εθνικής οδού που συνορεύει με τον προστατευόμενο προσφυγικό οικισμό. Με το Ρυθμιστικό νομοσχέδιο, το Αλσος μας μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο και φεύγει από τα χέρια του Δήμου για να παραδοθεί σε έναν «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης», ο οποίος θα αποφασίζει πλέον για την τύχη του. Ακόμα, έξι στρέμματα του Αλσους μας αποχαρακτηρίζονται και δίνονται δώρο στον καπιταλιστή Δ. Μελισσανίδη για να κατασκευάσει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση, και ανοίγεται ο δρόμος για να υφαρπάξει και άλλα 24 στρέμματα (ένα 5%) του Αλσους μεταγενέστερα.

Παρά τις ήδη εξόφθαλμες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, η υπόθεση «Γήπεδο Μελισσανίδη» είναι ακόμα στα χαρτιά, για να μην πούμε στον αέρα. Η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας από τη ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ έχει παραλύσει, καθώς η ΔΟΚΚ αρνείται να συναινέσει στις απαιτήσεις της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ». Μήπως γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο; Μήπως για να τηρήσουν το πρόσχημα της νομιμότητας χρειάζονται κι άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις; Αραγε κυοφορείται και πάλι «πνεύμα συναντίληψης» μεταξύ Μελισσανίδη και αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σε κάθε περίπτωση ο λαός της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας χρειάζεται να είναι σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για όσα μεθοδεύουν η «Δικέφαλος ΑΕ» και οι κυβερνητικοί συνεργάτες τους.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου της πόλης σχετικά με το ΡΣΑ και τις τρομερές του επιπτώσεις στη ζωή όλων μας, που ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου. Ο αγώνας κλιμακώθηκε με τον κόσμο συσπειρωμένο γύρω από το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φ.-Ν.Χ., παρά τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις δολοφονικές επιθέσεις και την φασιστική και πρωτόγνωρη για την περιοχή καταστολή από τους μπράβους των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αποκορύφωμά του ήταν η μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της πόλης, στις 3 Ιουλίου. Πάνω από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, σπάζοντας τον τρόμο των τραμπούκων και το πέπλο της σιωπής, που είχε καλύψει την πόλη. Κατέστη τότε φανερό στους επίδοξους καταστροφείς του Αλσους και της πόλης μας και στα κυβερνητικά τσιράκια τους πως τα σχέδιά τους για την ιδιοποίηση και τσιμεντοποίηση του οξυγόνου μας δεν θα περάσουν χωρίς αντίσταση και ότι ο κόσμος με όπλο την αλληλεγγύη παίρνει την υπόθεση στα χέρια του! Η μαζική κινητοποίηση κατέδειξε την υπερτοπική σημασία του αγώνα ενάντια στο Ρυθμιστικό, ανάγκασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει τη στάση του στο ζήτημα της ψήφισης του Ρυθμιστικού και να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία του με τη «Δικέφαλος ΑΕ». Επίσης, επέβαλε στη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή να ψελλίσει έστω κάποιες υποσχέσεις για υπεράσπιση του Αλσους και του δασικού του χαρακτήρα. Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αγώνας έχει τελειώσει.

Οπως και τότε, έτσι και τώρα δεν σκοπεύουμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτή την νέα απόπειρα ξεπουλήματος του μοναδικού μας πνεύμονα πρασίνου και στην επικείμενη καταστροφή της πόλης μας. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το Αλσος και την πόλη μας είναι να αγωνιστούμε. Η ανάπτυξη ενός μαζικού, διεκδικητικού κινήματος που θα χρησιμοποιήσει ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για την επιτυχία του αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη λεηλασία της ζωής και της ανάσας των παιδιών μας.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ : NAI ‘H OXI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΜΑΣ!!!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΑΜΕΝΟ!!!

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
http://syntonistikofx.wordpress.com
syntonistikofx@gmail.com

Monday, 29 September 2014

Ο Φόβος, ο Σεβασμός και το Καθήκον μας[The Press Project, Δευτέρα 29.9.2014]

Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις τον Αλέξη γιατί μπορεί και να σταματήσει να ανατέλλει ο ήλιος από την Ανατολή; Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις Αριστερά γιατί τα σούπερ μάρκετ θα σταματήσουν να έχουν γάλα, σερβιέτες και χαρτί υγείας; Θυμάσαι - πριν από λίγες μέρες είναι τούτο άρα μπορεί και να θυμάσαι, όταν σου έλεγαν ότι οι Σκωτσέζοι πρέπει να ψηφίσουν όχι στις 18.9.2014 για να μην χρεωκοπήσει η Σκωτία;

Ακόμα και σεβαστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (π.χ. HSBC) πήραν πολιτική θέση για το δημοψήφισμα της Σκωτίας. Και πώς να μην πάρουν άλλωστε; Είμαι πελάτης της εν λόγω τράπεζας και κάθε φορά που πάω σε ένα υποκατάστημά της με ξενίζει το σλόγκαν της «παγκόσμια τράπεζα». Λάθος κάνω όμως! Λάθος μεγάλο! Ναι! Είναι παγκόσμια τράπεζα και δικαιούται στην σύγχρονη Δημοκρατία (sic) της ανεργίας, του φόβου και του σεβασμού (στους τραπεζίτες) να έχει άποψη για το πώς οι Λαοί θα διαχειρίζονται τη Ζωή τους. Ο Σεβασμός και ο Φόβος πάνε χέρι-χέρι. Ρωτήστε άλλωστε και τον κόσμο που πάει κάθε Κυριακή στην Εκκλησία.
Παράλογα όλα αυτά, θα έλεγε κανείς…
 
Αλλά σήμερα κανείς δεν μιλά. Σήμερα, απλά πάμε στις δουλειές μας ως καλά στρατιωτάκια (όσοι από εμάς έχουμε ακόμη δουλειές) και μετά σπίτι για «μαμ, κακά και νάνι» όπως έλεγε και ένα τραγουδάκι δημοφιλές όταν ήμουν πιτσιρικάς. Αλλά γιατί τόσος φόβος; Γιατί τόσος (ανεξήγητος;) σεβασμός σε πιστωτικά ιδρύματα; Πώς γίνεται μια τράπεζα (ακόμα και αν είναι «παγκόσμια τράπεζα») να κάνει πολιτική και να επηρεάζει ψηφοφόρους; Γιατί, με άλλα λόγια, τέτοια κατάργηση της Δημο-κρατίας και επικράτηση της Χρηματο-κρατίας;
 
Αυτό ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια, δεν ήρθε ένα πρωί όταν χρεωκόπησε ξαφνικά η Lehman Brothers. Οι τράπεζες εδώ και 15 χρόνια κάνουν συστηματικά διάβρωση του μυαλού μας με προώθηση καταναλωτικών προτύπων. Όταν αγόρασα το πρώτο μου σπίτι (στην Αγγλία) ως νέος Λέκτορας το 1999, τότε είχα δικαίωμα να πάρω στεγαστικό δάνειο ως και 3 φορές τον ετήσιο μισθό μου. Το 2004, οι αγγλικές τράπεζες είχαν γίνει πιο «ελαστικές», έδιναν στεγαστικά μέχρι και 5 φορές τον ετήσιο μισθό του πελάτη τους. Μετά ήρθε η λαίλαπα των πιστωτικών καρτών (μία για διακοπές, μία για ψώνια, μία για spa, μία για σουβλάκια κλπ) και μετά ήρθαν τα δάνεια για να πληρωθούν όλες αυτές οι κάρτες.
Κάπως έτσι, απλώσαμε τα ποδάρια μας πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμά μας και ιδού τα αποτελέσματα. Χρεωκοπημένοι, άνεργοι και , το χειρότερο, φοβισμένοι.
 
Και πώς σπάμε σήμερα αυτό το γόρδιο δεσμό; Πώς μπορείς να πεις σε ένα τρομοκρατημένο νέο άνθρωπο να σταματήσει να φοβάται; Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν…Μόνο μέσα από την οικογένεια (τα πρότυπα που δίνουν στα παιδιά τους οι γονείς) και μέσα από το Σχολείο. Αναζητούνται λοιπόν Γονείς- πρότυπα και Δάσκαλοι-πρότυπα που θα μπολιάσουν τα νέα παιδιά με πνεύμα ρήξης και αντίστασης. Δεν είναι εύκολο, το βλέπω στα μάτια των Δασκάλων των παιδιών μου, όλοι λίγο-πολύ φοβούνται την «αξιολόγηση», τον σύμβουλο, τον Πρωθυπουργό, την Τρόικα, την Τράπεζα.
 
Ο φόβος δεν φυλάει τα έρμα, απλά σκοτώνει λίγο λίγο κάθε μέρα. Αυτό το μαρτύριο της σταγόνας έχει διαβρώσει τόσο αποτελεσματικά την κοινωνία μας, που σήμερα κυβερνούν οι τράπεζες (παγκόσμιες ή της γειτονιάς) και ο φόβος. Ο φόβος για το διαφορετικό, για τον Μετανάστη, τον αλλόθρησκο ή τον ομοφυλόφιλο.
Η Επανάσταση είναι το ζητούμενο, λοιπόν. Μια Επ-Ανάσταση των ψυχών μας, όχι με καριοφίλια και μολότοφ αλλά με διδασκαλία ρήξης, κοινωνική σύμπνοια και δώσιμο ψυχής από όλους εμάς που δεν τραβάμε κουπί όλη μέρα. Αυτό είναι απλά το Καθήκον μας σήμερα! Μιας και όπως έχει πει ο Jean Paul Sartre «μόνο αυτός που δεν τραβάει κουπί έχει χρόνο να ταρακουνήσει τη βάρκα».

Γιάννης Ζαμπετάκης

Sunday, 28 September 2014

Γιατί πετάμε τόσο φαγητό;

[αναδημοσιεύω από το The Press Project το εξαιρετικό κείμενο της Μυρτούς Αρετάκη]Την ώρα που 870 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 42% της συνολικής σπατάλης, κάτι που αποδεικνύει πως εμείς οι ίδιοι, ως καταναλωτές, είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι απ΄ότι νομίζουμε

Για πολλά χρόνια η εξέταση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων εστίαζε κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συναντάται και πιο έντονα το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού. Σε αυτές τις χώρες το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση, με παράδειγμα την Ινδία, που χάνει ετησίως περίπου 21 εκατ. τόνους σιτηρών, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών, ενώ παράλληλα η ίδια χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Εδώ και δύο δεκαετίες, όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου το πρόβλημα εστιάζεται στους τελευταίους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας και κυρίως στον καταναλωτή.  Στην ΕΕ ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (χωρίς σε αυτή την ποσότητα να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή), την ώρα που η ετήσια σπατάλη τροφίμων στις ΗΠΑ είναι 40 εκατ. τόνοι, δηλαδή τροφή επαρκής για να λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η σπατάλη έχει μειωθεί λόγω κρίσης - αλλά μόνο έμμεσα - δηλαδή εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης.
 
Η απαξίωση της τροφής, μέσω της απαράδεκτα μεγάλης σπατάλης της, προσεγγίζεται τόσο από την ανθρωπιστική σκοπιά του προβλήματος, όσο και από την σκοπιά των δραματικών συνεπειών της για το περιβάλλον, που είναι μάλλον και περισσότερο άγνωστες.
 
Από τη μία δηλαδή, βρίσκεται η αντίφαση της σπατάλης τόνων τροφίμων, όταν πολλοί άνθρωποι δίπλα μας υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια, και από την άλλη, η αντίφαση της σπατάλης φυσικών πόρων για την παραγωγή τροφής που πετιέται.
 Τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενδεικτικά: τα 89 εκ. τόνοι τροφίμων που πετιούνται ετησίως στην ΕΕ συντελούν στην έκλυση 170 εκ. τόνων CO2 και ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως για την παραγωγή ενός μόλις κιλού βοδινού κρέατος, απαιτείται κατανάλωση 5-10 τόνων νερού, ενώ έχει υπολογιστεί ότι ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων απελευθερώνει ένα τόνο μεθανίου, που είναι 72 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά την υπερθέρμανση της γης.

Το άρθρο βασίστηκε εν πολλοίς σε στοιχεία από τον Φάκελο της WWF για την Σπατάλη Τροφίμων και στις διάφορες αναρτήσεις της ΜΚΟ «Μπορούμε».

Διαβάστε ακόμη:
 

Δείτε ακόμη:

Saturday, 27 September 2014

You will never walk alone (YNWA)

http://www.lfctour.com/news/latest-news/why-olympiacos-fans-will-never-walk-alone


You will never walk alone! For sure!

so, it's useful to watch the following video, to understand the true spirit of football and why Liverpool is the best place to be if you love footie!

Also, see why is a Privilege to have a season ticket in Anfield, with a waiting list of 28.000 people,
 where in Greece, every year, season tickets' sales are down despite their lower and lower prices!

Compare the vibrant Anfield to the dull Karaiskakis (when Olympiacos is playing).

Violence and lack of punishment take their toll!

This is why watching football in England is a Pleasure where in Greece is just a chore...with violence, no true competition and no fun!

Yannis Zabetakis
τρομοκρατία και αμορφωσιάαυτά (τρομοκρατία και αμορφωσιά) θέλει να μας προσφέρει απλόχερα η Κυβέρνηση που

1. βάζει ξανά στο στόχαστρο όσους μιλάνε για το Περιβάλλον

2. σταματά τα μαθήματα ελληνομάθειας για παιδιά μεταναστών και προσφύγων στα δημόσια σχολεία

= = =

το πλάνο τους είναι ξεκάθαρο...
και όσοι το σιγοντάρουν (π.χ. Δημάρ, Ποτάμι, Ελιά κλπ) απλά συμμέτοχοι στο έγκλημα...

ΓΖ

 

Friday, 26 September 2014

ας μιλήσουμε για το κρασί...

«Ξέρεις τι υπέροχο είναι, όμως, να πηγαίνουν κάθε πρωί στο σχολείο και να περνούν πλάι από αιώνες Ιστορίας; Αυτός είναι ένας λόγος που λατρεύω και το κρασί. Για τη σχέση του με την Ιστορία και τους ανθρώπους!"

---

μερικά λόγια του Τζόναθαν Νόσιτερ σχετικά με τον 8χρονο γιο του όταν πάνε κάθε μέρα στο σχολειό. - - -

επίσης...


«Οι κυβερνήτες στη χώρα σας πρέπει να μπουν φυλακή. Οπως και ο Σαρκοζί, ο Ολάντ, η Μέρκελ. Αλλά, ούτε τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν ζούμε τη φασιστική δυστοπία που προέβλεψε ο Οργουελ, αλλά τον “θαυμαστό, καινούργιο κόσμο” του Χάξλεϊ. Ολοι μας παίρνουμε κάθε μέρα το “χαπάκι” της κοροϊδίας του συστήματος. Για να σωθούμε; Για να ξεχάσουμε; Πάντως, όχι για να ζήσουμε».

«Οι παραγωγοί, όχι μόνο του κρασιού, δέχονται τεράστιες πιέσεις για να ακολουθήσουν εύκολες, μα θανατηφόρες, λύσεις. Φυτοφάρμακα της Monsanto, χημικά κ.λπ. Η Τοσκάνη δεν υπάρχει σχεδόν πια. Είναι μια “ντίσνεϊλαντ” για τον Στινγκ και τον Ζεμέκις, που έχουν εκεί εξοχικά. Οι παλιές οικογένειες αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε χρηματοπιστωτικά ταμεία. Οσο για την Ευρώπη, δεν είναι τυχαίο πως, μαζί με το νόμισμα, επέβαλε και κοινούς κανόνες στη γεωργία. Ξέρουν καλά πως αν ελέγχεις την τροφή, ελέγχεις τα πάντα», ακούγεται στην ταινία.

- - -

τα λόγια μου θύμισαν αυτό το κείμενο...Ο σπόρος και η σπίθα

 

Thursday, 25 September 2014

το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο......με την Αριστερά στην εξουσία!

ναι, έγινε χθες το πρώτο δημοτικό συμβούλιο με την Δύναμη Πολιτών να είναι η ...Συμπολίτευση!

ήταν όμορφα να βλέπεις ανθρώπους που δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την Πόλη μας μερικές δεκαετίες τώρα να προσπαθούν να σχηματίσουν πολιτική σκέψη σε προ ημερησίας διάταξης ζητήματα....[όμορφα όχι για το χαμηλό τους πολιτικό δυναμικό αλλά για το γεγονός ότι είναι αντιπολίτευση πια...].

[by the way, ήταν και το πρώτο - εδώ και πολλά πολλά χρόνια, χωρίς τον Παντελή Γρετζελιά στο Συμβούλιο]

Μου άρεσε που οι τοποθετήσεις μας (με εξαίρεση μια) ήταν και μεστές και to the point. Μου άρεσε πόσο εμφανές ήταν ότι είμασταν πολύ καλά διαβασμένοι! Δεν μου άρεσε ότι ακούστηκε "μνημόνιο συνεργασίας" από ένα Αντιδήμαρχο.

Μου άρεσε όμως πόσο έξυπνα πολιτικά μπήκε το θέμα και ψηφίστηκε το ψήφισμα των εργαζομένων....και πόσο "ξεγυμνώθηκε" η πολιτική θέση/σκέψη μερικών της Αντιπολίτευσης.

Στα δικά μας τώρα, έχω ξεκινήσει να μαζεύω πληροφορίες για κομποστοποιητές και τρόπους να ξεκινήσουμε άμεσα κομποστοποίηση από τα σχολεία. Μέχρι τώρα έχω βρει ένα κομποστοποιητή που μπορεί να μπει σε κάθε σχολείο και έτσι τα παιδιά να μπορούν να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, την μια μέρα μαζεύουν τα αποφάγια από το μεσημεριανό τους και την άλλη μέρα έχουν έτοιμο compost για το παρτέρι του σχολείου ή για ένα μικρό παρτέρι στο Άλσος. Η ιδέα μου είναι να δώσουμε σε όλα τα σχολεία το δικό τους παρτέρι στο Άλσος και στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς να έχουμε διαγωνισμό για το καλύτερο παρτέρι.

Ιδού και μερικές ανάλογες ιδέες από το Λονδίνο.

Παράλληλα, έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε ένα διήμερο με δράσεις για παιδιά και μαθητές μέσα στο Άλσος για να δείξουμε σε όλες και όλους την άλλη πλευρά του Δάσους, την αξία και την μαγεία κάθε δέντρου.

Αυτά για τώρα...

Ααα, και την Παρασκευή, περάστε μια βόλτα από την Στρούγκα!  

Kλείνω με ένα πολύ καλό video για το έδαφος.

ΓΖ

Wednesday, 24 September 2014

ένα μύθο θα σας πω...τον ξέρετε τον μύθο του Αβραάμ που σκότωσε [ο λαλάκας] το παιδί του...?
ή τον άλλο τον βλάκα τον Αγαμέμνονα που σκότωσε την κόρη του για μια ...Ελένη ?

για αυτούς τους βλάκες μπορείτε να διαβάσετε αυτό το έξοχο κείμενο [περί θυσίας και εξιλέωσης]...

επιμύθιο...[μουσικό]Tuesday, 23 September 2014

Υποκρισία και καρκίνος αλλά και ένα μωρό...

Copyright : Roberto Biasini


ένας πολύ καλός Φίλος Συναγωνιστής στον αέναο αγώνα κατά της Ρύπανσης και του εξασθενούς χρωμίου διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, πριν από λίγες μέρες...

η Ναόμι Κλάιν είχε 3 αποβολές πριν μπορέσει να γίνει Μαμά...

μάλιστα η τρίτη αποβολή έχει άμεση σχέση με την Ρύπανση...

 όπως διάβαζω στην Εφ.Συν. [22/9/2014]
«Ο γιατρός μου παρατήρησε πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών. Μάλλον θα απέβαλλα για τρίτη φορά. Αμέσως το μυαλό μου πήγε στο πετρελαϊκό ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού».

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ο λόγος που δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Οταν προσπάθησα, απέβαλα δύο φορές. Ξαναέμεινα έγκυος όταν κάλυπτα την τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας της BP στη Λουιζιάνα. “Δεν θα μπορέσεις να το κρατήσεις” μου είπε ο γιατρός. Σκέφτηκα τι εισέπνεα στη Λουιζιάνα, με τι νερό έκανα μπάνιο. Το έψαξα και βρήκα συνδέσεις ανάμεσα στα συστατικά που διαφεύγουν από τις δεξαμενές της BP με αποβολές εγκύων. Το παιδί το έχασα. Ποτέ δεν μάθαμε τι έφταιξε. Σήμερα ο γιος μου είναι 2 χρονών. Τελικά γέννησα, ναι. Και αυτό με έκανε να σκεφτώ πως ενώ η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ακόμη υφίσταται, εγώ έγινα μάνα… Δεν είναι όμως το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο το να επιβιώνεις με το να ζεις, με το να απολαμβάνεις τη ζωή σου".Ποια είναι λοιπόν η λύση; «Η οικονομία μας προωθεί την απρόσκοπτη επέκταση, με κάθε κόστος -ακόμη και ανθρώπινων ζωών-, ενώ αυτό που απαιτείται είναι η μείωση της αστείρευτης ενεργειακής κατανάλωσης. Από όλους, χώρες και άτομα». Η ίδια παραδέχεται πως δεν τη φοβίζει τόσο το γεγονός του λιώσιμου των πάγων όσο «τα βιβλία που διαβάζω στο δίχρονο παιδί μου. Με τρομοκρατούν. Το αγαπημένο του είναι το “Αναζητώντας έναν τάρανδο”. Μετά την 75η ανάγνωση, ταράχτηκα ξαφνικά στη σκέψη πως το μικρό μου πράγματι μπορεί ποτέ να μη δει έναν τάρανδο». Αμέσως έψαξε να βρει πληροφορίες στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσει πως ακόμη και το χρώμα του κρέατος των ταράνδων έχει αλλάξει, εξαιτίας του νερού που πίνουν. Είναι τοξικό.

= = = = =

πάντα πίστευα (και πιστεύω!) ότι το να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ από τον καρκίνο είναι και απάνθρωπο αλλά και λάθος πολιτική επιλογή.

Σήμερα, που o Συναγωνιστής Φίλος μου έχει έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο...για ποια κλιματική αλλαγή να μιλήσουμε όταν σε πολλά μέρη της Ελλάδας πίνουμε ακόμα και σήμερα νερό με εξασθενές χρώμιο ; ; ; 

H Υποκρισία καλά κρατάει...

και άνθρωποι πεθαίνουν ή κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να γίνουν γονείς...κι εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα μνημόνια και τα ευρουδάκια αγνοώντας το απλό: όταν θα έχουμε μια σίγουρη δουλίτσα με λίγα ευρώ αλλά ο καρκίνος θα είναι μέσα μας (κυριολεκτικά) τότε τι να τα κάνουμε τα λεφτά? Αυτό το ερώτημα το έχω θέσει σε πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στα Οινόφυτα...και μου έχουν απαντήσει "από την ανεργία ή τον καρκίνο, προτιμώ τον καρκίνο, αρκεί να έχω δουλειά"...

Μπορεί να μην γίνει τίποτα απολύτως με όλο τον Αγώνα στον Ασωπό ή με όσα γράφει η Ναόμι...αλλά τουλάχιστον όταν έρθει η στιγμή να πεθάνουμε θα μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας ότι τα είπαμε και τα είπαμε και Clear και Loud!

Καλή Δύναμη, my DW, στον Αγώνα τον Καλό!

Γ.Ζ.

Say it loud, say it clear
You can listen as well as you hear
It's too late when we die
To admit we don't see eye to eye


Monday, 22 September 2014

Περιφερειακή Καινοτομία και Εθνική Ανταγωνιστικότητα

 Παρασκευή 26.9.2014, έχω την τιμή να είμαι καλεσμένος να μιλήσω στο επιστημονικό συμπόσιο που θα συνοδεύσει τα εγκαίνια της εταιρείας "Corin Green".

Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω (το πρωί) για το project της τσιπούρας με τον ελαιοπυρήνα 
αλλά και να τσιγκλίσω λίγο (όσο πατάει η γάτα!) τους χρηματοδότες του απογευματινού κύκλου ομιλιών. Friday, 19 September 2014

Happy Birthday EnvironmentFood


Today, my blog has his 7th birthday! All these 7 years, my blog has kept me company and pushing me on creating, being part of the World and not becoming an idiot (idiot, it is a word originating from the greek idiotis = the person who has no interest for the Public Affairs).
Thanks EnvironmentFood for your company and your red fire! Ηappy Birthday!

Yannis


Σαν σήμερα, ανήμερα του Τροφίμου σύμφωνα με την Εκκλησία μας, το 2007 ξεκίνησα αυτό το ταπεινό ιστολογιάκι. 7 χρόνια τώρα, το ιστολόγιο τούτο μου κρατά συντροφιά και ...την φλόγα να μην είμαι Ιδιώτης άρα idiot!

Σε ευχαριστώ ιστολογιάκι και Χρόνια σου/μας Πολλά!

Γιάννης


from me to my blog! and ...beyond!

Thursday, 18 September 2014

Come On Scotland ! Let's say Yes!!!

Sunrise this morning as the big day dawns


Great Britain looks like the Titanic just about to hit the Iceberg...

UK is not U(nited) anymore whatever happens today in Scotland.

Westminster's regime is dead.

People have to Power to demand to define their own Future!

Will they be Brave enough to say Yes?

Hopefully...

A Yes in Scotland will be the catalyst to reform the rotten EU as well.

So, Scottish people's vote is of Huge Political Impact for all Europe!

A Yes would start killing the policies of Merkel.

A Yes is a Dream for the poverty-wounded Greece...

Come on Scots! Be Brave as in ...Braveheart!


Παραμονεύουν κρυφά μες στις σκιές[απλά μεταγράφω τον χθεσινό Μετέωρο από την Εφ. Συν.]

Παραμονεύουν κρυφά μες στις σκιές

 

Μια μελαγχολική νύχτα σαν την αποψινή, πριν από έναν χρόνο, δέκα εκατομμύρια Ελληνες πέφτουν για πολλοστή φορά απ' τα σύννεφα. Ισως γι' αυτό θυμωμένα τα μετέωρα αντιδρούν με άστατο καιρό και σφοδρές μπόρες τούτες τις μέρες. Στην καφετέρια «Κοράλι» της Αμφιάλης οι θαμώνες παρακολουθούν ποδοσφαιρικό ματς. Τρεις απ' αυτούς ειδοποιούν με μηνύματα στα κινητά το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής Νίκαιας καθώς έχουν εντοπίσει στα διπλανά τραπέζια παρέα που εμφορείται από αντιφασιστικά αισθήματα.

Νεοναζιστές καταφθάνουν στο σημείο με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Στις 23:59:19 δίνεται σήμα σε αστυνομικούς της ομάδας Δίας να μεταβούν στη συμβολή Ιφιγένειας και Παναγή Τσαλδάρη. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το αιμόφυρτο σώμα του Παύλου Φύσσα στην άσφαλτο κινητοποιεί την κοινή γνώμη που το προηγούμενο διάστημα κάνει τα στραβά μάτια στις αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες.

Η κυρίαρχη εκδοχή της ενημέρωσης αποδίδει το φονικό σε τυφλή σύγκρουση μεταξύ χουλιγκάνων. Εχει θερμάνει επαρκώς, άλλωστε, την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού. Ακολουθούν καταιγιστικές αποκαλύψεις. Γίνεται εμφανές και στον πιο δύσπιστο πως το χιτλερικό μόρφωμα λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση με σιδερένια ιεραρχική δομή. Οι εντολές για τις ειδεχθείς ενέργειες δίνονται από ψηλά.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι θρασύδειλοι αστέρες του εξαμβλώματος που εννοούν να μετατρέψουν τη χώρα σε κρεματόριο οδηγούνται στη στενή. Οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες αποδεικνύουν πως ακόμα και για επιθέσεις ρουτίνας είναι ενήμερος μέχρι κι ο αρχηγός. Κρύβουν στα σπίτια τους περισσότερες σβάστικες απ' ό,τι σώβρακα και φανέλες. Και πραγματικά οπλοστάσια. Δραπετεύουν λες από τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας· δεν μας μένει παρά να τους κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπό της.

Ηχοι απ' τα τραγούδια του Παύλου, φόρος τιμής στη θυσία του: «Εγινε ο κόσμος μια μεγάλη φυλακή κι εγώ ψάχνω έναν τρόπο τα δεσμά να σπάσω./ Εχω ένα μέρος που με περιμένει εκεί, σε μια πολύ ψηλή κορφή πρέπει να φτάσω…/ Δεν αντέχω άλλο κι όλοι αυτοί δεν μου ταιριάξαν, πήρα τ' άλλο μονοπάτι κι όχι αυτό που μου χαράξαν./ Ηταν δύσβατο, σκληρό και με παγίδες πολλές, αγάπες σκάρτες και φίλοι φαρμακερές οχιές./ Είχε τέρατα με παράξενες στολές που παραμονεύαν πάντοτε κρυφά μες στις σκιές./ Μην κοντοσταθείς αν πρόκειται ν' ακολουθήσεις, τα δόντια σφίξε γερά και μη δακρύσεις./ Εγώ το πήγα και το έφτασα στο τέρμα κι όπως γράφουν στα βιβλία οι παλιοί σοφοί./ Οταν θα φτάσει ο ήλιος στο τελευταίο γέρμα, θα βάλουνε φωτιά από ψηλά οι αετοί».

Τα μετέωρα δακρύζουν και σήμερα.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

= = = 


 

Wednesday, 17 September 2014

Olympiacos FC - Atlético de Madrid 3-2

Kostas Mitroglou shows his delight after making it 3-1 in the 73rd minute /
©AFP/Getty Images
 Aκόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτή την Μεγαλειώδη εμφάνιση του Θρύλου της Καρδιάς μας χθες!
Μιλάμε για ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Μια εντεκάδα παικτών που προπονούνται όλοι μαζί κανά μήνα (βία) να κάνει όσα έκανε χθες στο Καραϊσκάκη...

και τον κακομοίρη τον Σιμεόνε... να φλέγεται το γήπεδο κι εκείνος να μην μπορεί να κάνει κιχ...

στον γυρισμό από το καθιερωμένο πια πιτόγυρο με γάβρους πατεράδες και γιους...ο Θησέας, στο αυτοκίνητο, με ρώτησε ποιο από τα 3 γκολ του Θρύλου μου άρεσε περισσότερο.
Αν και το δεύτερο γκολ ήταν πολύ όμορφο, χάρηκα το γκολ του Κώστα του Μήτρογλου και ως ποδοσφαιρική μαγκιά αλλά και μια τρισμέγιστη ένεση αισιοδοξίας στο μυαλό του!
Tελικά, τον έβαλα στο κρεβάτι του, έχοντας καταλήξει ότι και η κίνηση που έκανε ο Μήτρογλου στο δεύτερο γκολ ήταν μεγάλη!

Και το ταξίδι για τα Αστέρια ξεκίνησε Δυνατά!

ΓΖ

Y.Γ. Όλη η Ευρώπη μιλά για μας... ά ρε Θρύλε!!!

Olympiakos gain surprise win over 2014 beaten finalists Atlético Madrid

Olympiacos stun Atlético in five-goal thriller

Tuesday, 16 September 2014

a comment on a Guardian's EditorialI am really sorry but your recent Editorials are somehow deliberately ignorant.

Why do you ignore the fact that Scotland (Society, Academia, Industry etc) are extrovert and not British at all?

The Scottish economy would flourish if she had her own currency and the Freedom to define herself the exchange rate!

Talking about the 18th Sept, why do you Ignore the political card of "fear" that has been played by banks (e.g. HSBC) and the likes...

Fear that the sun will stop shinning if People vote for Yes.

It's exactly the same fear game as in Greece, where we have been threatened now for years not to vote Syriza because the economy will default ...

This is a fear cultivation and your duty as a Progressive and Liberal Newspaper should be to describe these phenomena and unroot them!

Can you?

Yannis Zabetakis

Yes Scotland


σήμερα στο The Press Project (TPP) δημοσιεύεται ένα έξοχο αφιέρωμα για την Σκωτία!

Υes TPP!

Yes Scotland!

Yannis Z.

p.s. and here and here are our personal views why to vote Yes on the  18th Sept.
μια συνέντευξη εξ'απαλών...νυχιώνδιάβασα χθες στην Εφ.Συν. την συνέντευξη της Ρένας της Δούρου στο Στέργιο τον Ζιαμπάκα και μου έκανε εντύπωση ότι ο Στέργιος δεν την ρώτησε καν (δεν το σκέφτηκε? το απέφυγε? πολιτικοί λόγοι?) για το ποσό που θα διαθέσει η Περιφέρεια για αθλητικές εγκαταστάσεις...στο ποσό αυτό εικάζεται, θυμίζω, ότι υπάρχουν και 20.000.000 ευρώ για την "Αγιά Σοφιά".

Περίεργο για τον Στέργιο που είναι Καλός Δημοσιογράφος να "ξεχνά" αυτό το θέμα σε μια συνέντευξη με την Ρένα...


ΓΖ

Monday, 15 September 2014

money, bloody money and what we eat...

'The horsemeat scandal was probably the first time it occurred to most people that DNA testing could be used on meat for human consumption.' Photograph: Abaca/Barcroft Media


The recent scandal of horse/beef meat in our burgers, bolognese and ham-for-kids has shown once again that "we still don’t know what we are eating"

Science can help but above science, unfortunately, we got the politicians and their political will...

So, ham with a bit of horse will be again on the menu. ok, this time maybe with dog or cat cross-contamination.

YZ

 

Sunday, 14 September 2014

marine oils...a new book is born soon!I am glad to be the editor of a book on Marine Oils and their importance in aquaculture, human diet and pharmaceutical applications.

The book will be published in the next few months by Nova Science Publishers.

While writting one of the chapters of the book, I came across with this amazing paper that I would like to share with you.

Yannis Zabetakis

'Οταν τα κόμματα έχουν κέφια
για την αξία του Δασκάλου! εκείνου του Δασκάλου που δεν φοβάται την γαμ***** την Ιεραρχία ούτε τα φαιδρά Μνημόνια, ούτε την πουτ*** την αξιολόγηση!


γράφει ο Μετέωρος κι εγώ απλά μεταγράφω εδώ.

ΓΖ


 = = = = = = = 
Σχολάρχης στ' Απεράθου της Νάξου επί πολλά χρόνια πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρημάτισε ο Δημήτρης Ααρών βενιζελικών πεποιθήσεων εκπαιδευτικός όστις υπέστη τα πάνδεινα τις περιόδους διακυβερνήσεως του Λαϊκού Κόμματος. Θεωρούσε δικαίως ως εξορία κάποια μετάθεσή του στη Θήβα απ' την οποία για να φτάσει στο νησί όπου διέμενε η οικογένειά του απαιτούνταν ένα αβέβαιο ταξίδι αρκετών ημερών με καρυδότσουφλα καΐκια σε τρικυμισμένες συνήθως θάλασσες. Ενώ υπηρετούσε στην Απείρανθο ένα φεγγάρι έλαβε μήνυμα ότι πρόκειται να επισκεφθεί το σχολείο του απ' τη Σύρα ο διορισμένος από τη δεξιά κυβέρνηση επιθεωρητής.

Το τηλεγράφημα ανέφερε ως ημερομηνία άφιξης τη Δευτέρα ωστόσο το πλοιάριο καθυστέρησε κι η μεταφορά με το αυτοκίνητο απ' τη Χώρα της Νάξου στην ενδοχώρα ισοδυναμούσε με περιπέτεια ο αμαξωτός δρόμος κατέληγε στην Τραγαία απ' όπου οι ταξιδιώτες στη ράχη δύστροπων μουλαριών έπαιρναν το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγούσε στο χωριό. Ετσι ο επιθεωρητής έφτασε στ' Απεράθου αργά το απόγευμα της Τρίτης. Ο Ααρών δεν επιθυμούσε να υποδεχτεί αυτοπροσώπως τον μισητό αξιωματούχο του εχθρικού στρατοπέδου κι έστειλε να τον προϋπαντήσει στην Παναγία τον νεαρότερο δάσκαλο του σχολειού.

Ισχνός και κατάκοπος ξεκαβαλίκεψε ο επισκέπτης απορώντας πού βρίσκεται ο διευθυντής. «Είχε δουλειά και δεν μπορούσε να 'ρθει και γι' αυτό έστειλε εμένα» απάντησε ο δασκαλάκος. «Βρε το γάιδαρο» είπε μεγαλοφώνως ο επιθεωρητής εκλαμβάνοντας ως προσβολή τη συμπεριφορά του υφισταμένου του. Ο Ααρών πληροφορήθηκε τα καθέκαστα κι όταν την επαύριο ο ανώτερός του μπήκε να επιθεωρήσει την τάξη του σήκωσε στον πίνακα τον καλύτερο μαθητή και τον ρώτησε σε ποιο κεφάλαιο είχαν μείνει.

Ξεφτέρι εκείνος αποκρίθηκε αμέσως ότι διδάχτηκαν τα σημεία στίξεως και τότε ο σχολάρχης του υπαγόρευσε την εξής πρόταση: «Ο επιθεωρητής είπε κόμμα ο δάσκαλος είναι γάιδαρος». Ο ανεπιθύμητος επισκέπτης δεν περίμενε την ψυχρολουσία οπότε αιφνιδιασμένος και ενεός παρακολουθούσε το αποτύπωμα της κιμωλίας. «Γράψε παιδί μου από κάτω» συνέχισε ατάραχος ο Ααρών. «Ο επιθεωρητής είπε ο δάσκαλος κόμμα είναι γάιδαρος».

Η δεύτερη απανωτή κατραπακιά έκανε τον εκ Σύρου επείσακτο να μην ξέρει πού να κρυφτεί. Απτόητος ο σχολάρχης διατύπωσε αργά αργά το συμπέρασμα: «Είδατε παιδιά πως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τις ίδιες λέξεις η μετατόπιση του σημείου στίξεως αλλάζει τελείως το νόημα μιας φράσης». Η αποφασιστική και βαρύνουσα σημασία της στίξης κατατρόπωσε τον επιθεωρητή και επί πολλά χρόνια κανένας συνάδελφός του δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει το Σχολαρχείο Απειράνθου. Κι εγώ που το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν διάνθιζα τα κατεβατά μου με κόμματα, αποσιωπητικά, άνω τελείες και ερωτηματικά -σαν ένα καλοκαιρινό παιχνίδι διακοπών- συντάσσομαι αναφανδόν με τον φλεγματικό δάσκαλο μιας και τα μετέωρα προοιωνίζονται νερά στα ηπειρωτικά. Καλό μήνα.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

The potential of olive

Olive oil is an important lipid source of the Mediterranean diet which has been associated with lower incidence of cardiovascular diseases (CVDs). Olive Pomace (OP), a natural by-product of olive poil production, has been found to contain micro-constituents with strong activities against CVDs. OP has been used as a feed additive in the production of aquacultured sea bream and sea bass. We have shown that the OP-fed fish is rich in compounds with strong cardioprotective properties and this result has strong commercial implications. related links 

2.      PRODUCTION METHOD OF FISH FEED ENRICHED WITHPOLAR LIPIDS AND METHOD TO ENRICH FARMED FISHES