Tuesday, 29 April 2014

Λες την άβολη αλήθεια; Πάρε ένα SLAPP!ο τίτλος είναι παλιός...αλλά ακόμα και πάντα επίκαιρος!

Το ακρωνύμιο SLAPP μάς έρχεται από την αγγλική γλώσσα και σημαίνει πρακτικά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά. 

Το SLAPP είναι τα αρχικά των λέξεων Strategic Lawsuit Against Public Participation, σε ελεύθερη μετάφραση παραπέμπουν σε ποινικές στρατηγικές για να αποθαρρύνουν την ενασχόληση με τα κοινά.

Ο σκοπός του SLAPP είναι απλός: να «κόψουν τον βήχα» και εν τέλει να λογοκρίνουν φωνές να ασκούν δημόσια κριτική. Τα θύματα υπόκεινται σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα μέχρι που αργά ή γρήγορα αποθαρρύνονται, αποκαρδιώνονται και ...σωπαίνουν.

Στην Καλιφόρνια, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά ώστε έχει θεσπιστεί και αντι-SLAPP νομοθεσία (California Code - Section 425.10) ώστε να προστατεύονται οι πολίτες που υπόκεινται σε SLAPP.

Τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό αναλογιζόμενος μερικά από τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το περιβάλλον.

Τον Δεκέμβρη του 2010, μάθαμε ότι διευθυντής περιβαλλοντικού Ινστιτούτου και επικεφαλής εργαστηρίου πανεπιστημιακού ιδρύματος δέχθηκαν αγωγή για όσα αποκάλυψαν έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος περιβαλλοντικής ρύπανσης από επώνυμη βιομηχανία τροφίμων.

Πριν από λίγες μέρες, ήταν η σειρά οικονομολόγου να δεχθεί αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ επειδή παρουσίασε δημόσια τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν το σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων γνωστής εταιρείας.

Για να θυμηθούμε και τον πολύπαθο Ασωπό, τον Δεκέμβρη του 2008 είχαμε και εκεί μια απόπειρα SLAPP κατά ενός προέδρου περιβαλλοντικού σωματείου που είχε καταφερθεί κατά μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής και μόλις 9 μέρες μετά έλαβε εξώδικη διαμαρτυρία από την ίδια τη βιομηχανία.


Και έτσι η ιστορία των SLAPP συνεχίζεται. Πολίτες που τολμούν να μιλούν δημόσια με στοιχεία «σέρνονται» στα αστικά και ποινικά δικαστήρια από εταιρείες που διαθέτουν τους απαραίτητους έμψυχους και άψυχους πόρους. Και ο αγώνας για ένα καθαρότερο περιβάλλον συνεχίζεται μετά μεγάλων εμποδίων. Μιας και το SLAPP εφαρμόζεται σε όποιον μιλά ενάντια στους ρυπαντές. Ουσιαστικά, όμως πώς θα εφαρμοσθεί η αρχή του Aarhus με τέτοιες (μη) προϋποθέσεις διαλόγου; 

Ζητούμενα πλέον είναι αντι-SLAPP μέτρα που να εξουδετερώνουν το εργαλείο των περιβαλλοντικών παραβατών και ρυπαντών. Το SLAPP είναι ένα εισαγόμενο εργαλείο από ένα έτερο νομικό σύστημα (αμερικανικό) με εντελώς διαφορετικές βάσεις νομικής αντίληψης και είναι αμφίβολα εφαρμόσιμο στο «πρωσικό» ελληνικό δικαστικό μοντέλο.

Οπότε γίνεται μονόπλευρα άδικο και τελικά γίνεται εργαλείο εκβιαστικής ταλαιπωρίας με σκοπό να κάνουν τον κόσμο να σιωπήσει. Ολων αυτών, που ξέρουν και θέλουν να παρέμβουν σε δημόσια θέματα (όπου οι εξουσίες κατά σύστημα αδρανούν) και είναι οι μόνοι τελικά που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία στην αντιμετώπιση αυτών που με τα καμώματα των εταιρειών τους αποκαλύπτεται ότι «κλέβουν οπώρας».

Το SLAPP δεν βοηθά να υποστασιοποιείται η δημοκρατικότερη διαδικασία, για την ανεύρεση της αλήθειας, δεν βοηθά την ίδια την αλήθεια αλλά και την απόδοση της δικαιοσύνης στην ελλαδική πραγματικότητα.

Μήπως η Πολιτεία, με δεδομένη την αργή αντίδρασή της στα προβλήματα αδειοδότησης, παράνομης λειτουργίας και εν τέλει αλόγιστης ρύπανσης, θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο και να νομοθετήσει (νόμο αντι-SLAPP) ώστε οι φωνές ανιδιοτελούς κριτικής να μπορούν να ασκούν δημόσια κριτική χωρίς τον φόβο του εδώλιου και των υπέρογκων δικαστικών εξόδων; Αν η Πολιτεία θέλει να σταματήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» (όπως ετιτλοφορείτο η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ στις 4.12.2009), ας τολμήσει.

* Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

izabet@chem.uoa.gr

www.zabetakis.net

= = = = = = =

πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά σήμερα που είμαι προσκεκλημένος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για τον Ασωπό?

η αφορμή είναι τούτη...

επιμύθιο: ο Σύντροφος Τόλης Παπαγεωργίου "πρέπει" να καταδικαστεί στην πυρά γιατί μιλά!
ξεκάθαρο slapp...
από την "τυφλή" Θέμιδα...

Γ.Ζ.Monday, 28 April 2014

Η επιστημονική έρευνα και η πρωτογενής παραγωγήτου Γιάννη Ζαμπετάκη

Το Ποντίκι, 28.4.2014

Πριν από λίγες μέρες είχα γενέθλια. Έκλεισα τα... 11 ως μέλος ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ, στο μετερίζι της Χημείας Τροφίμων, προσπαθώντας καθημερινά να συνδυάζω την έρευνα που κάνουμε στο εργαστήριο με το σύγχρονο επιχειρείν. Και, δόξα τω Θεώ, η χώρα μας δεν υστερεί στο σύγχρονο επιχειρείν, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Εκεί που υστερεί όμως δραματικά είναι στο marketing. Στο πώς, δηλαδή, θα μεταφράσει σε επιχειρηματικό κέρδος την υψηλή ποιότητα που έχουν τα ελληνικά τρόφιμα.

Ένας άλλος τομέας όπου υστερεί δραματικά η χώρα μας είναι στην κρατική χρηματοδότηση εφαρμοσμένης έρευνας και ειδικά έρευνας γύρω από προϊόντα που έχουν το δυναμικό να γίνουν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αλήθεια, τι έχουν κάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια ώστε να τονώσουν την έρευνα γύρω από τα τρόφιμα που παράγει η χώρα μας, την πρωτογενή παραγωγή και το marketing των ελληνικών τροφίμων;

Δυστυχώς πολύ λίγα, αν όχι τίποτα...

Παρ’ όλα αυτά, από το υστέρημά μας (χωρίς ίχνος υπερβολής!) προσπαθούμε να «κλέψουμε» λίγα ευρώ από άλλα προγράμματα και να τα κατευθύνουμε σε έρευνα γύρω από τρόφιμα με ελληνικό ενδιαφέρον και κυρίως και πάνω από όλα εξαγωγικό δυναμικό. Τέτοια τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας και στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ έχουμε ξεκινήσει να μελετάμε ΠΟΠ τυριά.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Dairy Science and Technology» μια μελέτη της ομάδας μας με τίτλο «In vitro anti-atherogenic properties of traditional Greek cheese lipid fractions»(in vitro αντιαθηρογόνες ιδιότητες των λιποειδικών κλασμάτων από ελληνικά παραδοσιακά τυριά), όπου μελετάται η ικανότητα δύο ελληνικών τυριών να αναστέλλουν την καρδιοπάθεια. Αυτό που μελετήσαμε είναι η βιοχημική δράση των λιποειδών (που κοινώς αποκαλούνται «λίπος») δύο σκληρών τυριών ΠΟΠ (επιλέξαμε το κεφαλοτύρι και το λαδοτύρι για συγκεκριμένους λόγους εξαγωγιμότητας και αναγνωρισιμότητας των δύο αυτών ΠΟΠ τυριών). Απομονώθηκαν τα λιποειδή των δύο τυριών και αναλύθηκε η ικανότητά τους να αναστέλλουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και συνεπώς να αναστέλλουν την καρδιοπάθεια. Σε προηγούμενες μελέτες της ομάδας έχουμε βρει ότι τρόφιμα ικανά να αναστέλλουν τη δράση του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF) ή να συναγωνίζονται τον PAF μπορούν να αναστείλουν σε in vivo πειράματα τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες κουνελιών.

Τέτοιες καρδιοπροστατευτικές δράσεις ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο κεφαλοτύρι και στο λαδοτύρι και αυτά τα επιστημονικά δεδομένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και χρήσιμο εργαλείο προώθησης αυτών των τυριών που παράγονται στην Ελλάδα.

Το σύγχρονο παιχνίδι (τόσο εμπορικά όσο και επιστημονικά) παίζεται στην παγκόσμια σκακιέρα (πέρα και πάνω από τοπικές κοινωνίες και κλειστά κλαμπ όπως η Ε.Ε.) και σε αυτή τη σκακιέρα ο Έλληνας παραγωγός τροφίμων έχει πραγματικά εφόδια: άριστο κλίμα, εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή και άρα τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία και βέλτιστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Στο χέρι του είναι να αξιοποιήσει αυτά τα πιόνια και να τα προωθήσει στη σκακιέρα για να τα κάνει... βασίλισσες!

Μερικά ξενοδοχεία στην Κρήτη δίνουν στους τουρίστες την ημέρα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους… ένα κομψό μπουκαλάκι ελαιόλαδο. Η Αθηνά κέρδισε τη μονομαχία με τον Ποσειδώνα με το ίδιο κόλπο: η ελιά (και τώρα πια και το λαδοτύρι!) κρύβει πολλά μυστικά, από σοφία μέχρι υψηλή εμπορική αξία και άρα εξαγωγιμότητα.

Τα προαναφερθέντα υπουργεία και οι μνημονιακοί επιτελείς τους θα πρέπει να δουν το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής ως άμεση προτεραιότητα εκπαίδευσης και διά βίου παιδείας και να προωθήσουν την εκπαίδευση νέων αγροτών αλλά και την εφαρμοσμένη έρευνα σε τρόφιμα και ποτά της Ελλάδας!

Διότι ένας λαός που ξέρει να ψαρεύει, ακόμα και όταν τελειώσουν τα ψάρια, θα ξέρει να ασκήσει την τέχνη του ψαρέματος και σε άλλα μετερίζια. Ένας λαός όμως που δεν ξέρει να κυνηγά και να σκέφτεται είναι καταδικασμένος στην υποτέλεια και τη σκλαβιά. Ποιο από τα δύο προτιμάμε για να δώσουμε ως εφόδια στα νέα παιδιά που μαστίζονται σήμερα από την ανεργία και την έλλειψη οράματος κι ελπίδας: πτυχία δεινότητας στο ψάρεμα ή πτυχία κενά - διαβατήρια στα ταμεία α(ν)εργίας;

* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ
 
izabet@chem.uoa.gr
 
www.zabetakis.net

γράμμα για τον Παπού μου

η θέα από το σπίτι μας όταν δύει ο ήλιος, παπού μου!


Αγαπημένε μου παπού,

αυτό το γράμμα που σου γράφω σχεδόν 13 χρόνια μετά τον θάνατό σου (όταν έφυγες ειρηνικά στον ύπνο σου να πας να βρεις την Γιαγιά μας, την Βούλα σου, που σου είχε λείψει από τον Μάρτη του 2001 που είχε φύγει...) δεν ξέρω πού να το στείλω.

Βλέπεις η διεύθυνσή σας στη Νέα Χαλκηδόνα στο σπίτι που με μεγαλώσατε εσύ και η γιαγιά δεν ισχύει πια...

Αλλά πρέπει κάπως να στο στείλω...

Θα το κάνω ένα μικρό χαρτάκι και θα το βάλω σε ένα μπουκαλάκι, και θα το ρίξω στον Κηφισό ποταμό, πίσω από το δημοτικό σχολείο που πάνε τα αγόρια που έχω κάνει με την Debbie, την Debbie, για την οποία ίσα ίσα πρόλαβα να σου μιλήσω όταν είχα έρθει στην Ελλάδα για να κηδέψουμε την γιαγιά μας, την Βούλα σου.

Τα δισέγγονά σου, παπού μου, είναι πια μεγάλα αγόρια!

10 ο Ναθάνιελ και 7 ο Θησέας...κι εγώ ακόμα ένας χαζομπαμπάς...θυμάσαι...όπως εσύ ήσουν χαζοπαπούς όταν γεννήθηκα το 1969.

Σε λίγες μέρες παπού μου, θα κλείσεις τα 111! Τόσα τα βγάζω τα χρόνια από τις 2 Μάη 1903 που γεννήθηκες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Και λέω κλείσεις μια και στην καρδιά μου, παπού μου, ζεις ακόμη! και θα ζεις κι εσύ και η Γιαγιά μας μέχρι να πεθάνω...

Την θυμάσαι την Λίμνη στο Άλσος παπού μου; Εκεί που πηγαίναμε βόλτα κάθε πρωί τα καλοκαίρια; Εεε, αυτή η Λίμνη δεν υπάρχει πια παπού... Έχει αδειάσει γιατί έχουμε μια ανίκανη ηγεσία στο Δήμο...ανίκανη να κρατήσει το νερό της λίμνης δίχως πουρί...

Το θυμάσαι το Άλσος, παπού μου; Το Άλσος που με πήγαινες στην παιδική χαρά και μια μέρα έπεσα από το πιο ψηλό σκαλί της τσουλήθρας αλλά ευτυχώς παπού μου, ήσουν δίπλα στη σκάλα και έπεσα πάνω σου...

Εεε, αυτό το Άλσος δεν θα υπάρχει σε λίγο παπού μου.

Και όχι μόνο δεν θα υπάρχει αλλά εμείς εδώ στα Φιλαδέλφεια δεν κάνουμε αυτό που πρέπει για να σταματήσουμε την καταστροφή του.

Φοβόμαστε, παπού μου, να βγάλουμε μια ξεκάθαρη ανακοίνωση υπεράσπισης του Άλσους!


Παπού, πάντα μου έλεγες να μην ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική και να μην εκτίθεμαι μιας και η CIA μας παρακολουθεί...

Παπού μου, δεν σε άκουσα! Και με την Πολιτική ασχολήθηκα, και υποψήφιος Βουλευτής κατέβηκα, και στη θέση του κατηγορουμένου βρέθηκα για τις θέσεις μου για το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία αλλά δεν το μετανιώνω παπού μου! Παράσημα είναι αυτά, όπως μου είπε μια ψυχή στο Εφετείο.

Αύριο παπού μου, είμαι καλεσμένος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή των Ελλήνων για να τους καταθέσω όσα ξέρω και έχω κάνει για τον Ασωπό και την ρύπανσή του.

Και θα τους μιλήσω παπού ως Καπετάνος!

Με πάθος και χωρίς ίχνος Φόβου!

Θα τους μιλήσω για την Εγκληματική Αμέλεια της Πολιτείας να σταματήσουν την Ρύπανση. Η ρύπανση...που ακόμα και στις 13 Μάρτη 2014, την μέτρησα...με τα πνευματικά μου παιδιά, τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο (ξέρεις τελικά, το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά κι έγινα Χημικός Τροφίμων, Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, παπού μου!) η ρύπανση και ο καρκίνος λοιπόν, παπού μου, ακόμα συνεχίζονται.

Και όχι μόνο συνεχίζονται και ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο, παπού μου, αλλά έχουμε και καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς δασκάλους παρακαλώ, που λένε ότι το χρώμιο κάνει καλό!  

Αγνοούν βέβαια την δουλειά που έχει γίνει για να δείξουμε πώς τα βαρέα μέταλλα περνάνε από το νερό άρδευσης σε τρόφιμα βολβούς και εν τέλει την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα βολβούς.

Μια δουλειά που την έχει πλέον αποδεχθεί και η Ευρώπη, παπού μου!

Την ημέρα των γενεθλίων σου, παπού μου, την ερχόμενη Παρασκευή, από ότι φαίνεται πρέπει να πω το μεγάλο όχι και να μείνω Ακρίτας Διγενής...

Αλλά γι'αυτό θα σου γράψω στο επόμενο γράμμα. Σε αφήνω παπού μου, με αυτό το τραγούδι. "Ακριτικό" το λένε.

Να δώσεις ένα αέρινο χάδι στη Γιαγιά μας!

Με παντοτινή Αγάπη,

ο Γιάννης σου


Σαν Ακρίτας Διγενής
να φυλάς τα σύνορά σου
μην πατήσουν τα όνειρά σου
σαν πολεμιστής
σαν Ακρίτας Διγενής.

Φτάνει πια να πολεμώ
φτάνει ν`αρρωσταίνω
στα σύνορα μου στο βουνό
μόνος να πεθαίνω
φτάνει εγώ να σπέρνω μια ζωή
κι άλλοι να θερίζουν
κι όσοι πουλήσαν την φυχή
πάντα να κερδίζουν.

Τα φώτα σβήνω να κρυφτώ
απ`όλα κουρασμένος
και σ`ακρογιάλι μυστικό
βγαίνω μαγεμένος
στο φως λουσμένοι όσοι αγαπώ
κι όσοι μ`αγαπάνε
στήνουν γύρω μου χορό
και μου τραγουδάνε.

Σαν Ακρίτας Διγενής
να φυλάς τα σύνορά σου
μην πατήσουν τα όνειρά σου
κι άμα πληγωθείς
θα`μαστε κοντά σου
σαν Ακρίτας Διγενής
να φυλάς τα χώματά σου
τρέλα σου και διαφορά σου

μην παραδοθείς
σαν Ακρίτας Διγενής.

Καλώς ήρθατε ξανά
φωνές αγαπημένες
ένα βήμα πριν την άβυσσο
πάντα καλά κρυμμένες
να λευτερώσετε τον Διγενή
τον εχθρό και φίλο
που μια δαγκώνει, μια πετά
του πειρασμού το μήλο.


Sunday, 27 April 2014

Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε κίνδυνοάρθρο του Άρη Βασιλόπουλου (επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Δύναμη Πολιτών") για το Άλσος και το Γήπεδο της ΑΕΚ, που επιτέλους μιλά έξω από τα δόντια!

Αναμένοντας ΚΑΙ την επίσημη ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών για το θέμα αυτό...

με την ελπίδα να ΜΗΝ φοβηθούμε το πολιτικό κόστος...

Γ.Ζ.

Friday, 25 April 2014

Η Πολιτική και ο Φόβος...


 

του Γιάννη Ζαμπετάκη

Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων στο ΕΚΠΑ και Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Φιλαδέλφειας­Χαλκηδόνας με την “Δύναμη Πολιτών”


Λέει (ο Μαρκ Τουαίν) ότι το κουράγιο είναι η αντίσταση στο φόβο. Ο φόβος όμως τι είναι; Τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε μουδιασμένοι μπροστά σε ένα πρόβλημα που μας στοιχειώνει και την μέρα και την νύχτα;

Ο φόβος έχει μια παραλυτική δύναμη. Είναι ένα από τα πιο δυνατά ναρκωτικά και ας μην μπορεί η σύγχρονη Αναλυτική Χημεία να ανιχνεύσει καμιά χημική ένωση που να προκαλεί φόβο. Και όμως! Η πρόκληση φόβου και φοβίας είναι κύριο συστατικό του πολιτικού παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και πολλούς αιώνες.

Ας θυμηθούμε τον δικό μας τον Θεμιστοκλή, που κατάφερε να ηγηθεί των Ελλήνων και να νικήσει τον περσικό στόλο σε μια ναυμαχία (της Σαλαμίνας) που έχει μείνει στην Ιστορία αλλά την επόμενη χρονιά οι Αθηναίοι τον εξοστράκισαν επειδή “κάποιοι” είχαν σπείρει τα ζιζάνια του φόβου με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ο Θεμιστοκλής κίνδυνος παρά σωτήρας...

Ας θυμηθούμε και τους Μπους ­ Μπλερ που με όχημα τον φόβο που προξένησε η 11η Σεπτεμβρίου 2001 έριξαν τις χώρες τους σε ένα πολυέξοδο πόλεμο στο Ιράκ, όπου όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν ποτέ αλλά οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά. Το στρατιωτικό λόμπυ προσπάθησε να μειώσει τον φόβο που εσκεμμένα προκάλεσαν οι Μπους και Μπλερ σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια υπολογισμένης δημιουργίας φόβου και αντιμετώπισης του φόβου.

Τα σύγχρονα ΜΜΕ προκαλούν φόβο κάθε μέρα.

Οι σύγχρονοι πολιτικοί προκαλούν φόβο κάθε μέρα.

Αν και η Πολιτική (θα έπρεπε να) είναι η τέχνη του εφικτού, σήμερα δεν είναι. Σήμερα η Πολιτική (λέξη που προέρχεται από την Πόλη, την Πόλη που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε και που αγαπήσαμε!) δεν είναι η τέχνη του εφικτού αλλά έχει υποβαθμιστεί σε μια λογιστική κοντόφθαλμη διαχείριση ολίγων ευρώ και πολύ λαϊκισμού.

Ας δούμε τι γίνεται γύρω μας, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στη Φιλαδέλφεια ­Χαλκηδόνα.

Στην Ευρώπη ένας πόλεμος ξεκινά στην Ουκρανία με την ΕΕ απλά να παρατηρεί (για άλλη μια φορά) απαθής.
Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 65% αλλά κανένα μα κανένα κόμμα ή think tank (sic!) δεν έχει μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος για το πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Και στην Πόλη μας; Καινές δημοτικές παρατάξεις αλλά εντελώς κενές σε ιδέες και προτάσεις έχουν ξεφυτρώσει δίπλα μας σαν τα ζιζάνια στον κήπο...Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα αλλάζουν πολιτικά πουκάμισα και μεταπηδούν από την τάδε δημοτική παράταξη του 2006 ή του 2010 στη δείνα δημοτική παράταξη του 2014 χωρίς αιδώ αλλά το κυριότερο χωρίς όραμα και ιδέες...

Κι εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε, τουλάχιστον, να δείξουμε λίγο κουράγιο! Να αρθρώσουμε ένα πολιτικό λόγο και σαφείς θέσεις για τη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, τις πόλεις που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε για τους δικούς τους λόγους ο καθένας μας, πέρα και πάνω από τα “κεντρικά”...

Δεν είναι εύκολο αυτό που πάμε να κάνουμε ως Δύναμη Πολιτών.

Πρέπει να παλέψουμε παγιωμένες δεινοσαυρικές καταστάσεις δεκαετιών...
Πρέπει να παλέψουμε και τις κεντρικές θέσεις της Κουμουνδούρου που σε καίρια ζητήματα της Πόλης μας έδειξε χαμηλά πολιτικά ανακλαστικά.
Πρέπει να παλέψουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό απαντώντας με ειλικρίνεια “γιατί ασχολούμαι με τα Κοινά της Πόλης μου;”.

Αν δώσουμε μια ειλικρινή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε θα βρούμε σίγουρα το κουράγιο να αντισταθούμε στο φόβο και να “γυρίσουμε τον Ήλιο”.


Castello Cafe, Εδιμβούργο, 25.4.2014

Wednesday, 23 April 2014

Σύριζα και Σαμπιχά Σουλεϊμάν: η σκοτεινή πλευρά της Πολιτικής...καθ'οδόν για Εδιμβούργο...
ξεκοκκάλισα 3 ελληνικές εφημερίδες στην πτήση από Αθήνα -- > Frankfurt

η ιστορία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και το πώς/πόσο αν-έντιμα της φέρθηκε ο Σύριζα είναι εξόχως διδακτική...

Διάβασα μερικά λόγια της στα σημερινά ΝΕΑ που μου έκαναν εντύπωση...

"είμαστε μια κλειστή κοινωνία πέντε χιλιάδων ανθρώπων, που ζούμε μόλις 1 km μακριά από την Ξάνθη και όμως για πολλά χρόνια αντιμετωπίσαμε τον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Μας υποτιμούσαν, μας θεωρούσαν βρώμικους, κλέφτες, πολίτες β' κατηγορίας, που ήμασταν χρήσιμοι μόνο ως χειρώνακτες και τίποτα περισσότερο. Ε, λοιπόν, αυτό δεν το δέχομαι. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από κανέναν παρά μόνο σεβασμό από την ελληνική κοινωνία και το ενδιαφέρον των θεσμικών φορέων. Ας καταλάβουν λοιπόν ότι η ύπαρξη πολιτών με διαφορετική κουλτούρα μέσα σε ένα κράτος είναι πλούτος και όχι κατάρα".

Σημειώνω μόνο τούτο: η Σαμπιχά είχε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να αυξήσει τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου του Δροσερού από 160 σε 800.

Αυτόν τον άνθρωπο τον πέταξε ο Σύριζα...ως στημένη λεμονόκουπα.

Αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος που κομίζει ο Σύριζα στην Πολιτική;

Φευ...

Γιάννης Ζαμπετάκης

Wednesday, 16 April 2014

Καλή Ανάσταση / Happy Easter

may the Light of Ressurection warm your heart to fight the Evils!

Yannis
λιακάδα και ποδηλατάδα


χθες το πρωί έριξα την ιδέα στα αγόρια μου: πάμε βόλτα με τα ποδήλατα;

Τώρα που έχουμε μεγαλώσει, μας αρέσει να παίρνουμε τα ποδήλατα και να κάνουμε μεγάλες βόλτες.

Και επειδή μας αρέσει να μετράμε και πόσα km κάνουμε, τα αγόρια έχουν τα απαραίτητα κοντέρ που μου θυμίζουν την δική μου παιδική ηλικία όταν με ένα θρυλικό Kynast έκανα βόλτες στις κάτω γειτονιές της Θήβας...

Χθες πήγαμε μέχρι την Πλατεία Πατριάρχου, φάγαμε ένα παγωτάκι, στείλαμε και μια πασχαλινή κάρτα σε ένα νέο μέλος της παρέας (στην Ολλανδία) και σουλατσάραμε ολίγον στους πεζόδρομους της Πόλης μας.

Είχε φάση να βλέπεις υποψήφιους Δημάρχους να μαζεύουν ήλιο και να κάνουν PR από τα τραπεζάκια που έχουν έξω από τα προεκλογικά τους στέκια...

Ο προεκλογικός αγώνας στο μυαλό τους έτσι πρέπει να δίνεται, με κουβεντούλα στη λιακάδα...

Το ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ο κόσμος ίσως να ΜΗΝ αρκείται σε αυτό το ρηχό και περιστασιακό, ίσως να τους διαφεύγει...

Καλύτερα θα έλεγα (που τους διαφεύγει)...

όταν θα διαβάσουν το πρόγραμμά μας για το Περιβάλλον, ως Δύναμη Πολιτών, ίσως τότε να σταματήσουν την κουβεντούλα και να μας αντιγράψουν φτιάχνοντας κι εκείνοι ένα πρόγραμμα....

till then...αραλίκι στη λιακάδα και κουβεντούλα...

αλλά η ζωή είναι στο παιχνίδι και στην Αλάνα και στον Δρόμο όπως πολύ όμορφα μάς θύμισε ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής από όπου αντιγράφω...

"Τις τελευταίες μέρες μια παρέα πιτσιρίκια πάνε κόντρα στον καιρό και ξεμυτίζουν κάθε απόγεμα στη γειτονιά. Τους καμαρώνω με τον γιο μου από το μπαλκόνι, να κλοτσάνε πάνω κάτω μια μπάλα και μόλις βαρεθούν, να καβαλικεύουν τα ποδήλατά τους και να εξαφανίζονται. Σαν μουσική ακούγονται οι καβγάδες τους, σαν πίνακας ζωγραφικής οι γραμμές που χάραξαν στον δρόμο, σαν συμπόσιο φιλοσοφίας οι παιδικές συζητήσεις τους στην αλάνα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί επαναστάτες της εποχής, σκέφτηκα αποτίναξαν τα δεσμά τους! Ποιος ξέρει, μπορεί και λόγω κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας να γλίτωσαν τη φυλακή των απογευματινών εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Να κέρδισαν τα παιδικάτα τους και το δικαίωμα να τα ζήσουν όπως πρέπει, να επέστρεψαν σε αυτό που έκαναν τα παιδιά τόσους αιώνες: να παίζουν μεταξύ τους. Και κάθε μέρα εμφανίζονται καινούργιοι. Αντε να μεγαλώσεις λίγο ακόμα, γιε μου, να σε γράψω και εσένα στην αλάνα."

Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ. παιδικάτα και αλάνα, ΚΑΙ αυτό το έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας! οεο!!!

Κλείνω μουσικά...
Tuesday, 15 April 2014

Ανοικτή επιστολή προς κ. Ρένα Δούρου


Αγαπητή κ. Δούρου,

καταφεύγω στην αποστολή αυτής της ανοικτής επιστολής μου ως έσχατο μέσο υπεράσπισης των θέσεών μας.

Θα θυμάστε, ελπίζω, από προηγούμενη επικοινωνία μας τη σημασία που δίνω στην έννοια της διαβούλευσης και της συνομιλίας των κεντρικών πολιτικών κομμάτων με την τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς τόσο εσείς προσωπικά όσο και ο Σύριζα κεντρικά δεν κάνατε πράξη την λέξη "διαβούλευση" σε όσα αφορούν την κατασκευή αλλά και την χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ. Η ελλειπέστατη διαβούλευση που κάνατε μου θυμίζει την σκουριασμένη διαβούλευση που έκαναν η νυν και η προηγούμενη κυβέρνηση στις Σκουριές και για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Και σας ερωτώ ευθέως:
1. σε περίπτωση εκλογής σας, πώς θα εφαρμόσετε το άρθρο 25 "Χρηματοδότηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων" του νόμου για τα υδατορέματα (που ψηφισε και ο Σύριζα!) και πώς θα χρηματοδοτήσετε το γήπεδο της ΑΕΚ;
Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα στην ΑΕΚ, υπάρχει κίνδυνος αυτά τα χρήματα της Περιφέρειας να καταλήξουν σε μια Α.Ε. για τα επόμενα 49 χρόνια χρησικτησίας του νέου γηπέδου.
Ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα λάβετε ώστε να ΜΗΝ συμβεί κάτι τέτοιο;
2. ποια είναι η προσωπική σας θέση στο θέμα των 6 (επιπλέον!) στρεμμάτων Άλσους που επιθυμεί η ΑΕΚ για να φτιάξει την "Αγιά Σοφιά" ;

Αναμένοντας μια ξεκάθαρη απάντησή σας,

Με εκτίμηση


Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την "Δύναμη Πολιτών"


το τυρί και η καρδιοπάθεια


κάνει καλό το τυρί σε σχέση με την πρόληψη της καρδιοπάθειας;
τα λιπαρά του τυριού έχουν υψηλή διατροφική αξία;
γιατί είναι (αν είναι) θρεπτικά τα ελληνικά τυριά;

σε αυτά τα ερωτήματα απαντάμε με την πλέον πρόσφατη επιστημονική μας μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό

"Dairy Science and Technology" και μπορείτε να την δείτε εδώ.

Γιάννης Ζαμπετάκης
Sunday, 13 April 2014

Αντίσταση

Εφ.Συν 12.4.2014 [η αποκάλυψη...ο Σύριζα λέει ναι στη διασπάθιση Δημόσιου χρήματος για να κτιστεί ένα παράνομο γήπεδο...]


όταν γύρω σου όλοι προσκυνάνε το χρήμα, τον εύκολο πλουτισμό, την ..καρέκλα,
όταν η Αριστερά (αν ήταν ποτέ αριστερός ο Σύριζα) στον βωμό της ψηφοθηρίας, λέει ΝΑΙ σε όλα...[just like a political whore?]...
όταν βάζουν πάνω από το Δάσος και από την Ζωή...τα ποδοσφαιρικά γήπεδα

τότε...θαρρώ πως έχουμε θέμα!

Το καθήκον του καθενός είναι απλό: να ακούσει τη φωνή της Συνείδησής του και να Αντισταθεί...Τώρα αν μερικοί δεν έχουν μεγάλο έρμα Συνειδήσεως, σε τίποτα δεν εμποδίζει εμάς...όλους τους υπόλοιπους, και είμαστε αρκετοί στη Φιλαδέλφεια και στη Χαλκηδόνα...να Αντισταθούμε και στον Υποτακτικό Σύριζα αλλά και σε όλους τους λακέδες - εσωτερικούς εχθρούς ένθεν κακείθεν...

Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο "τίγρης" και ποιος το γατάκι...

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δύναμη Πολιτών.
Saturday, 12 April 2014

μια σημαντική Νίκη ενός Γαλατικού Χωριού...

Πρόκειται για την εταιρεία «Rio Tinto», που χαρίζει το 19,1% των μετοχών του έργου που κατείχε, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Mining-technology.com, που παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά όλες τις εξελίξεις στην εξορυκτική δραστηριότητα παγκοσμίως. Ο ίδιος ιστότοπος συγκαταλέγει το Πεμπλ της Αλάσκας μαζί με τις Σκουριές της Χαλκιδικής στις 5 εξορύξεις που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις παγκοσμίως.

= = =

Είναι μια νίκη που δείχνει ότι ...τα γαλατικά χωριά μπορούν ακόμα και σήμερα να νικούν!
ΓΖ
 

Tuesday, 8 April 2014

Η ταυτότητα της Αριστεράς[Η ακόλουθη συνέντευξη του Πολωνού κοινωνιολόγου Ζίγκμουντ Μπάουμαν δημοσιεύτηκε στο πολωνικό περιοδικό «Kultura Liberalna»] [Εφ.Συν. 5-6/Απρίλη/2014]

Σήμερα η Αριστερά έχει πάντα τη δυνατότητα να διατηρήσει και να εδραιώσει την ταυτότητά της. Αναφέρω εδώ δύο μόνον αρχές που συνδέονται αδιάσπαστα με ένα «όραμα» της Αριστεράς: την ανθρώπινη συνύπαρξη. Η πρώτη είναι η ευθύνη της κοινότητας για όλα τα μέλη της και, πιο συγκεκριμένα, η ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια κάθε μέλους της απέναντι στις κακοτυχίες της ζωής, τις καταστάσεις άρνησης της αξιοπρέπειας, αναπηρίας και ταπείνωσης.

Η υλοποίηση αυτής της αρχής ήταν –τουλάχιστον στις προθέσεις του και στην αρχική του μορφή- το μοντέλο της κοινωνίας που αποκαλείται «κράτος πρόνοιας», όπου το ζητούμενο δεν ήταν τόσο η αύξηση του εισοδήματος όσο η εδραίωση, σε μόνιμη βάση, της αλληλεξάρτησης και της συνεργασίας των μελών της κοινότητας, η καθολικότητα του δικαιώματος σε μια κοινωνική αναγνώριση και σε μια αξιοπρεπή ζωή και συνεπώς η κοινωνική αλληλεγγύη. Θα ήταν επομένως πιο σωστό να το αποκαλούμε «κοινωνικό κράτος».

Η δεύτερη αρχή είναι η αξιολόγηση της ποιότητας μιας κοινωνίας όχι με κριτήριο το μέσο εισόδημα, αλλά με βάση την ευημερία των πιο αδύναμων τομέων της (όπως ακριβώς στην περίπτωση μιας αλυσίδας, της οποίας η αντοχή δεν καθορίζεται από τη μέση αντοχή των κρίκων της, αλλά από την αντοχή του πιο αδύναμου κρίκου της). […]

Σήμερα ζούμε σε μια εποχή «απορρύθμισης». Αυτός ο όρος, φαινομενικά ουδέτερος, του οποίου το πιο φανερό (και πιο έντιμο) συνώνυμο θα μπορούσε να είναι η λέξη «αποδιοργάνωση», αποκρύπτει μια διάχυση της ευθύνης και υποδηλώνει την αντικατάσταση σχετικά προβλέψιμων καταστάσεων από καταστάσεις απρόβλεπτες, σημαδεμένες από αβεβαιότητες, από τον φόβο ενός άγνωστου αύριο κ.λπ. Η «απορρύθμιση» συνδέεται με το σύνθημα που προτείνει να γίνει κάθε άνθρωπος κύριος της μοίρας του.

Στην πράξη όμως αυτή δεν κάνει κύριους της μοίρας τους παρά μόνον λίγους εκλεκτούς (που με την ευκαιρία γίνονται και κύριοι της μοίρας πολλών άλλων), ενώ εγκαταλείπει τους υπόλοιπους στα καπρίτσια της τύχης. Εγκαταλείποντας τα άτομα στην τύχη τους τα οδηγεί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αντί να προάγει την αλληλεγγύη, η κατάστασή τους ευνοεί την αμοιβαία καχυποψία και αντιπαλότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, που δεν ευνοούν αλλά αντίθετα αποθαρρύνουν τη συλλογική δράση, η Αριστερά αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: να ανυψώσει την πολιτική –δραστηριότητα που παραμένει τοπική μέχρι σήμερα– σε ένα επίπεδο προβλημάτων που έχουν ήδη παγκόσμιο χαρακτήρα, με τα οποία αναμετριούνται οι σύγχρονοι άνθρωποι.

- - - - - - -

και για την Αντιγραφή

Γιάννης Ζαμπετάκης


Monday, 7 April 2014

Come On Liverpool ! ! !

... but Steven Gerrard nervelessly converts it to hand Liverpool the lead once more. It's a lead they hold on to, earning them three precious points and keeping them in charge of their own destiny in the title-race. Next up, they face Manchester City at Anfield next Sunday. Final score: 1-2 / Photograph:
THEY'RE GONNA WIN THE LEAGUE! THEY'RE GONNA WIN THE LEAGUE! AND NOW YOU BETTER BELIEVE THEM AND NOW YOU BETTER BELIEVE THEM AND NOW YOU BETTER BELIIIIIIIIEEEEEEEEVE THEEEEEEEEEEEEM, THEY'RE GONNA WIN THE LEAGUE!
You can't help thinking that, impressive as Liverpool have been this season, some of their supporters are setting themselves up for a fall, as they chase their first league title since football was invented, such is their glee at their current position. Hubris is sweeping Merseyside like hot cakes (or something), and in some respects you can hardly blame these success-starved Scousers getting a little giddy about the whole thing, especially with the lads down the road in such a frightful mess, but you wonder if some of their more excitable fans should be reining it in a little, before they let hope take over their souls, making the potential crushing disappointment of failure even more crushing and disappointing.
Perhaps they're just enjoying the ride. After years of tomato sandwiches on Tesco value bread followed by a smack in the chops with a slipper, this season they've been chowing down on delightful medium-rare steak with a peppercorn sauce and buttered greens. Mmmm mmmm mmmm. Even though there's time for the waiter to stumble over and spill cold custard all over their dinner, at the moment every forkful melts in the mouth, so why would you keep one eye on the waiter precariously balancing the tureen on one arm while he opens a bottle of wine with the other?
The food on offer at West Ham this term has been less fillet steak, more claggy porridge cooked for too long with not enough milk. Claggy porridge cooked for too long with not enough milk that if you complain about it being a bit claggy and without enough milk, whoever handed you the bowl just cups their hand around their ear, puts it to your stomach and wonders what you've been complaining about as you're no longer hungry. It did the job, you aren't going to starve, so quit your whining and drink your small beaker of luke-warm water.
You have to admire Sam Allardyce's disinclination to give a single solitary stuff about what basically anyone thinks of him, so much so that he felt emboldened enough to do his Hulk Hogan impression when the howls of derision echoed around the Boleyn as they clagged their way to a milk-less win over ten-man Hull the other week. It would of course been far more entertaining, and probably not that out of character, if he'd followed it up with a leg-drop on Steve Bruce's head.
So there are dual aims out on the pitch this afternoon. Liverpool are looking to go back to the top of the Premier League and claim their ninth win on the spin, keeping the Premier League in their own hands ahead of the uber mega mighty big one against Manchester City next Sunday, while West Ham and Allardyce are looking to consolidate their mid-table position and figure out more ways to bore then say eff-you to the proles assembled in the stands. Both, in their own special ways, are noble goals.

 = = =

"I thought it was interesting to hear Vincent Kompany talk about we are the best team they have played," Rodgers said. "We should have won at the Etihad this season, we should have won there last season but drew 2-2. We should have beaten them at home. We were 2-1 up, then made a mistake and it was two-each so the team we have put together, the mentality is to be fearless.
"It doesn't matter who we play. We have to respect them as they have world-class players but it's about ourselves and the confidence we have to play and for the youngsters to enjoy it. There is no pressure on them. Just go and play and whatever pressure we will take. The most important thing is to focus on the ball and team and not yourselves, and when you do that it will take you a long way."Δημοτικές Εκλογές 2014, με την Δύναμη ΠολιτώνΟ κύβος ερρίφθη, στις εκλογές του Μάη, στις 18 αποφάσισα να εκτεθώ με την Δύναμη Πολιτών ενώνοντας τις δυνάμεις μου με την Δύναμη Πολιτών και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με το πιο Δυναμικό και πραγματικά Αριστερό συνδυασμό της πόλης μας, εδώ στα Φιλαδέλφεια, για να σώσουμε το Άλσος και τα ποτάμια και τα σχολεία και τα γήπεδα και... και... και...

με μοναδικό αιτούμενο μια καλύτερη ποιότητα Ζωής.

Από σήμερα, οι αναρτήσεις σε τούτο το ιστολογιάκι για τις Δημοτικές εκλογές θα είναι πιο συχνές και πυκνές.

Και επειδή αυτή η εβδομάδα ανήκει (εμμέσως) στο γήπεδο της ΑΕΚ, ας θυμηθούμε τα εξής

1. ΑΕΚ και Ελλάδα  [Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, η ΑΕΚ «έγραψε» μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της, δίνοντας φιλική αναμέτρηση στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου]

2. για τον Αθλητισμό και την ΑΕΚ

3. Η Εξέγερση για το γήπεδο της ΑΕΚ

Γιάννης Ζαμπετάκης
 

Sunday, 6 April 2014

Η τοξικότητα του χρωμίου στα τρόφιμαΤο τρισθενές χρώμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα-βολβούς και σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στα εν λόγω τρόφιμα που παράγονται στον κάμπο των Θηβών (βλ. σχετικές αναλύσεις του ΕΚΠΑ και του ΕΦΕΤ, εδώ και εδώ, αντίστοιχα). 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:
  • Οι πατάτες Βοιωτίας έχουν μέσο όρο νικελίου 0,663 mg/kg και μέσο όρο χρωμίου 0,548 mg/kg. Οι πατάτες Κρήτης έχουν μέσο όρο νικελίου 0,192 mg/kg και χρωμίου 0,127 mg/kg.
  • Tα κρεμμύδια Βοιωτίας έχουν μέσο όρο νικελίου 0,443 mg/kg και χρωμίου 0,243 mg/kg. Τα κρεμμύδια Κρήτης έχουν μέσο όρο νικελίου 0,139 mg/kg και χρωμίου 0,035 mg/kg.
  • Τα καρότα Βοιωτίας έχουν 0,733 mg/kg μέσο όρο νικελίου και 0,071 mg/kg χρωμίου. Τα καρότα Κρήτης έχουν 0,049 mg/kg νικελίου και 0,005 mg/kg χρωμίου.

Και το ερώτημα που προκύπτει και έχει απασχολήσει εκτενώς την ερευνητική μας ομάδα είναι τούτο: εμπεριέχουν ρίσκο αυξημένες προσλήψεις χρωμίου; Πόσο τοξικό είναι το χρώμιο στα τρόφιμα;


Έχει ενδιαφέρον να δούμε ένα απόσπασμα από μια πρόσφατη (27.3.2014) συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στη Θεματική Ενότητα: «Περιβαλλοντική Κατάσταση Ποταμών της χώρας: Ασωπός».

 Από αυτή την συνεδρίαση, αξίζει τον κόπο να δούμε την απομαγνητοφωνημένη κατάθεση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής του κ. Νικόλαου Καλογεράκη, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης (βλ. video από 110:10)

"Μήπως τα καρότα της Βοιωτίας είναι καλύτερα με το λίγο χρώμιο που περιέχουν?
...
Έχουμε ένα προϊόν (σ.σ. καρότο) που κατ'εμένα είναι και καλύτερο γιατί αν πάτε στα health stores σου πουλάνε χαπάκια χρωμίου, μου τα έχει δώσει κι εμένα, που σου κάνουν καλύτερο τον μεταβολισμό σου, για μας τους πιο θρεπτικούς, έτσι, παχουλούς, και θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα, εκεί θέλω να καταλήξω"

- - - - - - -
Στον αντίποδα των δηλώσεων του κ. Καλογεράκη είναι η επιστημονική μας θέση...
Έχουμε ρωτήσει τον ΕΦΕΤ από τον Μάρτιο του 2012 αν τα τρόφιμα-βολβούς με αυξημένα επίπεδα νικελίου και χρωμίου είναι τοξικά.
Ο ΕΦΕΤ διαβίβασε το αίτημά μας στην EFSA η οποία στις 13.3.2014 (δύο εβδομάδες ΠΡΙΝ τις δηλώσεις Καλογεράκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής!) δημοσίευσε την επιστημονική της άποψη ως:

Το πιο μεγάλο, ενδιαφέρον για μας, έχει η παρακάτω παράγραφος από το κείμενο της EFSA που αναφέρεται στην τοξικότητα του Cr(III)

Cr(III) compounds present low oral toxicity because they are poorly absorbed. Cr(III) compounds have the potential to react with DNA in acellular systems, however restricted cellular access limits or prevents genotoxicity. The CONTAM Panel decided to use the data from the chronic toxicity studies of the National Toxicology Programme (NTP) on chromium picolinate monohydrate to derive a health-based guidance value (HBGV) for the risk characterization of Cr(III). In the two year NTP chronic oral toxicity study in rats and mice, no carcinogenic or other adverse effects have been observed. The lowest no-observed-adverse-effect level (NOAEL) value derived from these studies amounted to 286 mg/kg b.w. per day in rats, which was the highest dose tested. Effects of Cr(III) on reproduction and developmental toxicity have been reported in some studies with the lowest lowest-observed-adverse-effect levels (LOAELs) in the order of 30 mg/kg b.w. per day, but the Panel noted that these studies had methodological limitations. In addition, no effects have been reported on reproductive organ weights, sperm parameters and oestrous cyclicity in subchronic dietary studies in rats or mice at the highest doses tested (506 mg/kg b.w. per day and 1090 mg/kg b.w. per day, respectively) (NTP studies). Taking these observations together, the Panel derived a Tolerable Daily Intake (TDI) of 300 µg Cr(III)/kg b.w. per day from the relevant NOAEL in the long-term rat NTP study of 286 mg/kg b.w. per day, applying a default uncertainty factor of 100 to account for species differences and human variability and an additional uncertainty factor of 10 to account for the absence of adequate data on reproductive and developmental toxicity.  

Έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε και τι λέει το CONTAM Panel και για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με νερό που περιέχει Cr(VI)

The inclusion of the water used in the preparation of specific foods (coffee, tea infusions, and infant dry and follow-on food) led to an increase up to two-fold of the exposure to Cr(VI). However, the CONTAM Panel was not able to consider this additional contribution to the exposure to Cr(VI) when deriving MOEs since no reliable data to quantify Cr(VI) in food exist.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η εν λόγω επιστημονική γνώμη της EFSA είναι πρωτοποριακή μιας και για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά προτείνεται Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη - Tolerable Daily Intake (TDI) για το τρισθενές χρώμιο.

Συνεπώς, είναι σαφές ότι αναγνωρίζεται πλέον σαφώς από την EFSA η τοξικότητα του χρωμίου στα τρόφιμα και στο νερό, είτε ως τρισθενούς [Cr(III)] είτε, και πολύ περισσότερο, ως εξασθενούς [Cr(VI)].

Μέχρι τις 13.3.2014, δεν υπήρχε όριο Ανεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (TDI) για το χρώμιο αλλά πλέον έχουμε TDI και συνεπώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοούμε πλέον την τοξικότητα του χρωμίου στα τρόφιμα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η προσέγγιση της EFSA (αλλά και της τοξικολογικής επιστημονικής κοινότητας στο σύνολό της!) (συνεχίζει να) πάσχει: καμιά τοξικολογική μελέτη ΔΕΝ έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά την οποία να χορηγείται σε πειραματόζωα ένα κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, π.χ. νικέλιο και χρώμιο, ή νικέλιο και αρσενικό, ή χρώμιο και μόλυβδος και υδράργυρος...

Η διατροφή μας σήμερα, λόγω της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης, περιέχει διαρκώς αυξανόμενες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όχι όμως μεμονωμένων μετάλλων αλλά ενός κοκτέιλ μετάλλων.

Συνεπώς, η επιστημονική προσέγγιση της ΕFSA είναι κατά κάποιο τρόπο μη ρεαλιστική. Η συνδυασμένη τοξικότητα των τροφών δεν έχει ακόμη αρχίσει να μελετάται και να αξιολογείται...

Αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση παρατηρείται όχι μόνο στο θέμα των βαρέων μετάλλων αλλά και των προσθέτων στα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, ένα αναψυκτικό που περιέχει δύο γλυκαντικές ενώσεις που η καθεμιά ένωση έχει συγκεκριμένο TDI: γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για την συνδυασμένη τοξικότητα των δύο αυτών ενώσεων;   

Μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι καμιά τοξικολογική επιστημονική ομάδα στον κόσμο δεν έχει σκεφτεί να κάνει ένα πείραμα με πειραματόζωα που να τους χορηγούνται νικέλιο και χρώμιο μαζί ή ασπαρτάμη με κυκλαμικά μαζί...

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
 


Saturday, 5 April 2014

Ημερίδα «Διασυνδέσου»


Πανόραμα Εκπαίδευσης και Εργασίας, 10/4/2014, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων


Κατάρτιση σε Tομείς με Zήτηση στην Aγορά Eργασίας

 
Βιογραφικό - Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας - Προσωπική Ανάπτυξη (Ομιλίες - Workshops)
 
Επιταχύνετε την Καριέρα σας:Το CERN ως Διεθνές Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Συνεργασίας
 
Επαγγέλματα του Mέλλοντος

Thursday, 3 April 2014

γαργάλατα τα ...γάλατα
 
Γάλα
I


Κύριε διευθυντά
Μερικά συμπεράσματά μου όσον αφορά τη «γαλακτοθύελλα» που ενέσκηψε στη Βουλή μας. 1. Οι καταναλωτές είναι η πλειοψηφία και όλοι θέλουν φθηνότερο γάλα. 2. Οι αγελαδοτρόφοι μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αιγο-προβατοτρόφους και να πωλούν το γάλα τους προς 1 ευρώ τουλάχιστον. 3. Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν περιθώρια να κατεβάσουν λίγο τα κέρδη τους. 4. Η Ελλάδα δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγελαδοτροφία, ας παράγει και εξάγει πρόβειο και κατσικίσιο (φέτα) και ας εισάγει αγελαδινό προς όφελος όλων. Ολα τα άλλα νομίζω ότι είναι εκ του πονηρού.

Γιωργος Στραφτης

ΙΙ

Κύριε διευθυντά
Δεν είναι δυνατή η συνέχιση της πρακτικής τού να βάζουμε το σκουπιδομάνι «κάτω από το χαλί» χωρίς συνέπειες. Αλλά ούτε οι ρηξικέλευθες ιδέες των γραφειοκρατών του ΟΟΣΑ (OECD) έχουν θέση, ιδίως στη γεωργία, όπου η βίαιη παρέμβαση τις πιο πολλές φορές αποβαίνει καταστροφική, διότι παραβλέπονται τα ιδιόμορφα τεχνικο-κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της.

Μήπως σχετικά με το γάλα ζητάμε πολλά; Δηλαδή παραγωγή από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μεταφορά μέχρι και από Αλεξανδρούπολη(!) στην Αθήνα, για παστερίωση, εμφιάλωση κ.λπ. και από εκεί να διατεθεί φρέσκο ώς και το Καστελλόριζο, αλλά να είναι και φθηνό, παρά την ύπαρξη καρτέλ, προκειμένου να επιζήσουν οι ανορθόδοξα στημένες μονάδες επεξεργασίας. Ε, δεν ζητάμε και… πολλά!

Με δεδομένη τη χωροταξική και κυρίως την πληθυσμιακή ανορθοδοξία της Αθήνας, ως μία από τις διεξόδους για το πόσιμο γάλα αλλά και για πλείστους άλλους λόγους, οι γεωτεχνικοί συνιστούσαν επί αρκετές δεκαετίες διαρθρωτικές μεταβολές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τώρα, όμως, αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι και αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπιστευθεί σε πολιτικούς! Ας επιδιώξουμε τουλάχιστον τώρα να μη φορτώσουμε στους παραγωγούς το βάρος μιας βίαιης μεταβολής, διότι… «θα χύσουν την καρδάρα με το γάλα», με συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους.

Πανος Κ. Παναγοπουλος - Γεωπόνος - Οικονομολόγος

Wednesday, 2 April 2014

va va voom

video

όταν τα Κεντρικά αγνοούν την (τοπική) Κοινωνία
Με έκπληξη διάβασα χθες το πρωί ότι τα κεντρικά του Σύριζα είπαν ναι στο σχέδιο "Αγία Σοφιά".

Με δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώνω για άλλη μια φορά στην προσωπική μου ενασχόληση με την πολιτική ότι υπάρχει ένα κενό επικοινωνίας των κεντρικών γραφείων - κέντρων αποφάσεων (ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε) με την τοπική Κοινωνία.

Και ερωτώ:
1. ποιος ρώτησε τον τοπικό Σύριζα για το τι σκέφτεται για την Αγιά Σοφιά;
2. ποιος αγνόησε την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Δύναμης Πολιτών με βουλευτές του Σύριζα πριν από μερικές Πέμπτες στη Βουλή;
3. γιατί τα κεντρικά δεν ακούν τα τοπικά; Έτσι καταλαβαίνουν εκεί στην Κουμουνδούρου την έννοια "Διαβούλευση" ?

Πρόκειται για μέγα πολιτικό σφάλμα αυτό που αποφάσισε το "αθλητικό τμήμα του Σύριζα".

Αναζητούνται οι πολιτικοί γίγαντες που έπραξαν τέτοιο ατόπημα...για να τους προσκαλέσουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια να μας εξηγήσουν την θέση τους για το Άλσος, τον Αθλητισμό και την Κοινωνία μετά το κτίσιμο της Αγιάς Σοφιάς... (αν έχουν...θέση).

Γιάννης Ζαμπετάκης

Tuesday, 1 April 2014

κάνει καλό το χρώμιο στην πατάτα και στο καρότο, Πατέρα;

Τον Μάρτιο του 2013 κάναμε αίτημα στον ΕΦΕΤ και εκείνος στην EFSA να δουν το θέμα του χρωμίου σε νερό και τρόφιμα, ιδού η επίσημη θέση της EFSA που δημοσιεύτηκε στις 13.3.2014


 Με 2 λόγια...υπάρχει ένα σημαντικό κέρδος σε αυτή την ιστορία!

και είναι τούτο: για πρώτη φορά ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, η EFSA όρισε ξεκάθαρα ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (tolerable daily intake ) σε τρισθενές χρώμιο τα 300 μg ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

όλα τα άλλα είναι απλά πολιτικάντικες σάλτσες!

με αυτό το opinion της EFSA όμως ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ σε κάθε "αξιόπιστο" επιστήμονα (βλ. κάτι καθηγητές στην Κρήτη) που λέει ότι καλές είναι οι πατάτες Ασωπού μιας και έχουν χρώμιο ότι λέει ψέματα και να τον ρωτάμε... "Γιατί λες ψέματα???"

Το "επιχείρημά" τους ότι το τρισθενές χρώμιο κάνει καλό ...πια δεν στέκει!

μιας και έχουμε όριο ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης!

Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ.Είμαστε ό, τι τρώμε; Συζητάμε ζωντανά!

 

Υπάρχει ένα πρότυπο διατροφής που κοστίζει λίγο, αλλά έχει θετικό πρόσημο στην υγεία μας και το περιβάλλον; Ποια είναι η μαγική συνταγή της μεσογειακής διατροφής και τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων;  Τι πρέπει να θυμόμαστε για την εποχικότητα των φρούτων και των  λαχανικών και ποια ψάρια πρέπει να προτιμάμε και γιατί; Επίσης, τι ξέρουμε για τα βιολογικά προϊόντα και ποια ιστορία διηγούνται οι ετικέτες των τροφίμων;
 
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 19:45, συζητάμε ζωντανά από το studio του Garage TV με έξι ειδικούς στο ζήτημα της διατροφής όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Συγκεκριμένα οι: Βασιλική Κωσταρέλλη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Γιαννακούρης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Χαρίκλεια Μινώτου (Βιοκαλλιεργήτρια, πρώην Πρόεδρος ΔΗΩ), Ηλίας Καλλίας (Επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς για θέματα αλιείας), Μαριάννα Χριστοφή (Αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας "Νηστικό αρκούδι"), και η Εύα Μονοχάρη (Food blogger - "Funky Cook"), θα συζητήσουν για ποικίλα θέματα διατροφής, δίνοντάς μας τροφή για σκέψη.
 
Αυτή τη φορά μάλιστα πέντε μέλη από την κοινότητα της Καλύτερης Ζωής θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν στο στούντιο για έναν άμεσο διάλογο με τους ειδικούς. Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι που έχουν ερωτήσεις προς απάντηση ή σχόλια προς συζήτηση, μπορούν να τα στείλουν στο info@kalyterizoi.gr ή να τα υποβάλουν μέσω Facebook. Μπορείτε να  δείτε το live εδώ.
 
Γιατί «Καλύτερη διατροφή»;
 
Παγκοσμίως, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία, την οικονομία και φυσικά την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη. Η παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων με τον σημερινό ρυθμό (ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες), σύντομα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, κυρίως από πλευράς φυσικών πόρων. Σημειώνεται εδώ ότι το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σημαντικά προβλήματα ρύπανσης, αλλά και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων ανερχόταν το 2012 σε 4,2 τρις δολάρια, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, η διατροφή απορροφά το 16% του συνολικού προϋπολογισμού ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, Από την άλλη, χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, η Ελλάδα σημειώνει μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε νέους ηλικίας 10 έως 18 ετών στην Ευρώπη.
 
Με αυτά τα στοιχεία ως εφαλτήριο και με στόχο μία διατροφή που θα είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η Καλύτερη Ζωή ανοίγει τον φάκελο «Καλύτερη διατροφή» και παρουσιάζει τρόπους και ιδέες για να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, πιο οικονομικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 
 
Περισσότερες πληροφορίες
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 987 (εσωτ: 152) κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr  
Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή» WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, v.barboka@wwf.gr    
 
Σημειώσεις προς συντάκτες
1. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη μεσογειακή διατροφή και την πυραμίδα της.
2. Βρείτε εδώ αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για το οικολογικό αποτύπωμα σε συνάρτηση με τη διατροφή.
3. Δείτε εδώ το website της Καλύτερης Ζωής.
4. Ακολουθήστε την «Καλύτερη Ζωή» σε Facebook, Twitter και YouTube.

Μια επιστημονική απάντηση για την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Άρθρο του Γιάννη Ζαμπετάκη *   (Hμερησία, 29.3.2014)


Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων, έχει πολλαπλάσια γλυκαντική ισχύ από τη σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), έχοντας για την ακρίβεια 200 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Tο μεγάλο της πλεονέκτημα είναι το μηδενικό της θερμιδικό περιεχόμενο, στις ποσότητες που χρησιμοποιείται. Για το λόγο αυτό και έχει αποδοθεί ο όρος «ολιγοθερμιδικά έντονης γλυκύτητας», τόσο στην ασπαρτάμη όσο και στα υπόλοιπα γλυκαντικά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ως εκ τούτου, η χρήση της έχει καθιερωθεί σε πλήθος τροφίμων και ποτών, από αναψυκτικά διαίτης μέχρι προϊόντα ζαχαροπλαστικής, επιτραπέζια γλυκαντικά και καραμέλες για τον βήχα, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές που προσφέρονται σε άτομα που επιθυμούν ή είναι απαραίτητο για λόγους υγείας να ελέγξουν τη θερμιδική τους πρόσληψη ή την κατανάλωση σακχάρων.

aspartame
η στερεοχημική δομή της ασπαρτάμης


Η ασφάλεια της ασπαρτάμης, ενός από τα πλέον ελεγμένα συστατικά των τελευταίων δεκαετιών, επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Με την απόφαση αυτή που θεωρείται ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα επιστεγάζοντας μία αξιολόγηση που διήρκησε σχεδόν δύο έτη, η EFSA ουσιαστικά επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες, ότι δηλαδή η ασπαρτάμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως πρόσθετο τροφίμων και ποτών.
Η νέα επιβεβαίωση της ασφάλειας της ασπαρτάμης όπως αναμενόταν δεν αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα καθώς επιβεβαίωσε τις προηγούμενες πέντε γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής. Η γνωμοδότηση ήταν δε εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και επανέλαβε την πάγια θέση των επιστημόνων, στην οποία έχουν οδηγήσει πολύχρονες έρευνες και διεξοδικές μελέτες, τουλάχιστον 200 σε αριθμό, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 30 έτη.
Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που η τελευταία γνωμοδότηση της EFSA για το θέμα συνάντησε τόσο θετική απήχηση στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Η ασπαρτάμη έχει βρεθεί παραδόξως στο επίκεντρο αμφισβήτησης προερχόμενης από μία «εξω-επιστη­μονική» μειονότητα, ενδεδυμένης ωστόσο τον μανδύα της «επιστημονικοφάνειας», η οποία έχει τροφοδοτήσει αβάσιμες υποτιθέμενες «αποκαλύψεις» που έχουν εξαπλωθεί με τρομακτική ταχύτητα στην εποχή του διαδικτύου.
Διαδικασία αξιολόγησης
Ίσως το γεγονός το οποίο οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν και θα έπρεπε να έχει διαδοθεί με περισσότερη μέριμνα από την επιστημονική κοινότητα για τον καθησυχασμό των καταναλωτών είναι ότι όσο σύνθετη για λόγους ασφάλειας κι αν είναι η διαδικασία αξιολόγησης της ασπαρτάμης, η ασπαρτάμη στην πράξη είναι ένα αρκετά απλό στη σύνθεσή του συστατικό, το οποίο κατά την πέψη διασπάται από τον οργανισμό σε δύο αμινοξέα (συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, και σε μικρή ποσότητα μεθανόλης. Τόσο τα δύο αμινοξέα όσο και η μεθανόλη υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα (σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης τα αμινοξέα, και σε φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους η μεθανόλη), με αποτέλεσμα όταν προσλαμβάνονται μέσω της ασπαρτάμης να μεταβολίζονται από τον οργανισμό κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίον μεταβολίζονται όταν πηγή τους είναι οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Αuditor (ΗΑCCΡ, ΙSΟ) στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών