Monday, 31 March 2014

Rally Acropolis 2014

Yesterday, we managed all four of us to watch the 2nd day of Rally Acropolis 2014!
It was ...amazing!
In the morning we went to stage 8 and in the afternoon to stage 12.
In the morning, it was freezing...





but we managed to have some good views and shots of the cars...





then, we got ...tired and hungry so we visited Voulagmieni Lake, excellent place!




where we regrouped for the afternoon session;
where the soil was dry and you could smell and sense the real Acropolis clay in the air!


 it was a Perfect day!






Friday, 28 March 2014

Στ-Αγώνες



Την Νέλλη Ψαρρού την γνώρισα πριν από μερικούς μήνες, όταν μου ζήτησε να συναντηθούμε για να την βοηθήσω σχετικά με ένα ντοκυμαντέρ για το νερό.

Την Νέλλη την εκτίμησα για την τρέλα της...

"Από Πείσμα και Τρέλα,
θα ζω ...
σε τούτη την Χώρα...
μέχρι να βρω νερό" 

(λέει ένα τραγούδι του Νικόλα)

Αυτά είναι πια ένα όμορφο παρελθόν αλλά ένα δυναμικό Παρών είναι το ντοκυμαντέρ της, το πνευματικό της μωρό...


"Σταγώνες" το έχει βαφτίσει η ομάδα των Δημιουργών

και τις επόμενες μέρες, οι Σταγώνες έρχονται Αθήνα...

- Κυριακή 30/3, 18:30, Αθήνα (Αυτόνομο Στέκι, Εξάρχεια, Ζωοδόχου Πηγής 97 και Ισαύρων

- Τρίτη 1/4, 19:00, Μελίσσια, Πολιτιστικό Στέκι Μελισσίων,
7ης Νοεμβρίου 1973 και Αγ. Γεωργίου

- Τετάρτη 2/4, Αθήνα-Ρουφ, στέκι "Δρόμος", Ανδρονίκου 18 και Κων/πόλεως, Ρουφ (στάση Μετρό Κεραμεικός)

Ας είμαστε εκεί! 
ίσως να αξίζει τον κόπο...

άλλωστε, το 70% του κορμιού μας και το 70% του Πλανήτη μας...είναι νερό!

Γ.Ζ.
 

Ημέρα της Γης: Ασωπός και Κηφισός… πώς συνδέονται;



Ασωπός και Κηφισός… πώς συνδέονται;

Συγκοινωνούντα δοχεία






Ασωπός
Ο Ασωπός ήταν θεός του ομώνυμου ποταμού της Βοιωτίας.
Ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Πήρας ή του Ωκεανού και της Τηθύος ή του Δία και της Ευρυνόμης. Σύζυγός του ήταν η Μετώπη κόρη του Λάδωνα[1]. Ήταν παππούς του Αιάκου.
Είχε πολλά παιδιά : τον Πελασγό, τον Ισμηνό, την Κλεόνη, την Σαλαμίδα, την Σινόπη, την Πιρήνη, την Οινία, τη Θήβη, την Κέρκυρα, τη Θεσπία, τη Χαλκίδα, την Αίγινα, την Φιλύρα, την Σινώπη, την Τανάγρα, την Κόμβη, την Αντιόπη, την Άρπινα, την Ευάδνη, την Εύβοια, την Ισμήνη, την Κέρκυρα, την Κλεώνη, τη Νεμέα, την Πλάταια[2], τη Ρόδη, και τη Σαλαμίνα.
Κηφισός
Ο Κηφισός, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία και ιδιαίτερα με τους αττικούς μύθους ήταν δευτερεύουσα θεότητα της Αττικής. Πρόκειται για αλληγορική προσωποποίηση του ομώνυμου ποταμού του Κηφισού που συνδέεται άλλοτε με τις πλούσιες παροχές του στην γύρω περιοχή, και άλλοτε με τις καταστροφές που προκαλούσε η υπερχείλισή του.
Καταφανώς, ως προστάτης των παροικούντων στις όχθες του, εμφανίζεται πατέρας της Διογένειας της οποίας η κόρη Πραξιθέα έγινε σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέως. Ο Κηφισός τιμόταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αθήνα ως προστάτης του αθηναϊκού πεδίου ενώ παράσταση αυτού υπήρχε στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.





Απόβλητα και Διατροφική Αλυσίδα

Χρώμιο και νικέλιο στο πιάτο με λαχανικά από τον... Ασωπό


Ημερησία 11.2.2012








Τροφή για σκέψη:

Γιατί μας αφορούν τα απόβλητα;

Πώς περνάνε, μέσω του νερού, τα βιομηχανικά απόβλητα στην διατροφική αλυσίδα; π.χ. πατάτες, κρεμμύδια, καρότα

Τα απόβλητα που πέφτουν στον Κηφισό και καταλήγουν στον Σαρωνικό, γιατί μας αφορούν;







Thursday, 27 March 2014

Ημέρα της Γης


το αγαπημένο μου...αυτές τις μέρες

St Andrews, το λιμάνι...


Στίχοι: Ιωάννου Οδυσσέας
Μουσική: Πλιάτσικας Φίλιππος
Ερμηνευτές: Πλιάτσικας Φίλιππος

Πέτρα το σώμα που απ΄τη θάλασσα φαγώθηκε
Mέχρι το κόκκαλο να φτάνει ο αέρας
Και περιμένω σαν εργάτης που νυχτώθηκε
Την πληρωμή μιας ατέλειωτης μέρας

Όρθιος να μένω εκεί που οι άλλοι γονατίσανε
Σαν φάρος πριν τον σκεπάσει ένα κύμα
Βράχος που όλοι οι βοριάδες τον σκαλίσανε
Θα μείνω για να μου στείλεις ένα σήμα

Θα μείνω εδώ για να γυρίσεις
Απ' την ελπίδα χτυπημένος
Ξέρω πως δυο ζωές θα αργήσεις
Μα έτσι κι αλλιώς είμαι χαμένος

Θα μείνω εδώ για να γυρίσεις
Απ' την ελπίδα χτυπημένος
Το ξέρω δυο ζωές θα αργήσεις
Μα έτσι κι αλλιώς είμαι χαμένος

Σαν χαρτοπαίχτης που τα φύλλα δεν γυρίσανε
Κι ο μόνος δρόμος που του μένει, να μπλοφάρει
Ένα παιδί που από το χέρι το αφήσανε
Και περιμένει κάποιον να΄ρθει να το πάρει

Tuesday, 25 March 2014

ο Ασωπός και η Συνεχιζόμενη Ρύπανσή του

την Πέμπτη 13.3.2014, είχα την χαρά να πάω με τα (πνευματικά) παιδιά μου εκδρομή στον Ασωπό και στα Οινόφυτα όπου είχαμε πολύτιμους ξεναγούς τον παπαΓιάννη και τον my Dear Watson aka Θανάση Παντελόγλου.



είδαμε μπούκες στο ποτάμι, είδαμε ζώα να βόσκουν δίπλα σε εργοστάσια και είδαμε και την τέλεια πολεοδομική ρύθμιση που έχει φέρει η Πράσινη Ανάπτυξη στην περιοχή (θυμάστε εκείνη την συνέντευξη της Μπιρμπίλη με Καραβασίλη και Ανδρεαδάκη το 2010 στο σχολείο των Οινοφύτων; τότε την έλεγαν "ένα χαμόγελο για τον Ασωπό")...

Δεν ξέρω αν είναι χαμόγελο ή απλά κλαυσίγελος αλλά αυτό που θα δείτε παρακάτω θα σας βοηθήσει να χαμογελάσετε ή να ...κλάψετε...

Με τα παιδιά μου, πήρα 2 δείγματα από το ποτάμι...

το ένα ήταν σε μια μπούκα ("μπούκα Μ" την ανέφεραν οι ξεναγοί μας) και το άλλο από την γέφυρα (βλ. σχετικές φωτό παρακάτω).

το πρώτο δείγμα ...

η μπούκα... ξερνάει χρώμιο
η μπούκα με ένα πράσινο απόβλητο που ξερνάει στο ποτάμι
το δείγμα από την "μπούκα Μ"
το δεύτερο δείγμα το πήρα από την γέφυρα...

το δεύτερο δείγμα...σε δεύτερο πλάνο τα παιδιά μου
και τώρα...ας δούμε τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης...

Δείγμα           Ολικό χρώμιο (μg/L)            Εξασθενές χρώμιο (μg/L)
Μπούκα Μ              3568                              1240
Ποτάμι                20,9                              19,4 
 
η ανάλυση έγινε στο
 
Laboratory of Analytical Chemistry,
Department of Chemistry
National and Kapodistrian University of Athens 
 
- - - - - - - 
 
συμπεράσματα:
1. η ρύπανση δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό!
2. ακόμα και σήμερα κάποιοι πετάνε τόνους εξασθενούς χρωμίου στο ποτάμι...
3. αυτοί οι κάποιοι μάλλον έχουν ονοματεπώνυμο και μάλλον είναι γνωστοί και 
στους Νομικούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, και στην Περιφέρεια αλλά
και στην ΕΥΕΠ και στον ΕΦΕΤ.
4. δεν υπάρχει καμιά ελπίδα...όσο θα ανεχόμαστε τους Ρυπαντές να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ
τη ζωή μας!
 
Γιάννης Ζαμπετάκης
Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
 
Υ.Γ. Η ανάρτηση τούτη είναι αφιερωμένη στα πνευματικά μου παιδιά με την Ευχή
να κάνουν την Επανάστασή τους για μια Ελλάδα 
Ελεύθερη από Ρυπαντές με Λευκά Κολλάρα 

A postcard from St Andrews


Castle @ St Andrews, Saturday 22.3.2014 @ dawn


March 2014, my 1st proper (i.e. when I had the chance to stay overnight for two nights) visit to St Andrews, the place that has been allegedly named after a Greek monk.

The place of the famous University and the 1st golf court in the World, but most of all the place where History, Science and Culture are co-distilled in one of the most exquisite malt whiskeys on this planet.

The place has a Mystery and an uncompromising flavour.

Is it the beach with its salty winds?
Is it the music of the seagulls at dawn?
Is it the number of lost souls in the religious wars over the centuries?

Not a clue...

All I have felt... while jogging at the West Sands (like in the film “Chariots of Fire”) the first morning or walking and taking photographs at the East Sands the second morning... is that St Andrews is a magical place where the sound of the sea waves or the chatting at the Keys Bar (while trying to choose the next malt!) have a unique directness and utterly wise flavour...

Yannis Zabetakis

St Andrews, 1st day of Spring 2014

Sunday, 16 March 2014

Σεμινάριο για Παραγωγή Καινοτόμων Προϊόντων και Εξαγωγές



ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ & ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Έναρξη: 26-03-2014 [16:00-22:00]       Διάρκεια προγράμματος (ώρες): 7

Εισηγητής: Ζαμπετάκης Ι

Τόπος: Αθήνα, Ελλάδα


ΕΥΡΩΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Σκοπός του Σεμιναρίου
Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά έχουν εξαιρετικές λειτουργικές ιδιότητες (ως συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής) και άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Άρα, είναι προϊόντα με υψηλότατο εξαγωγικό δυναμικό χωρίς όμως αυτό το δυναμικό να έχει πλήρως αξιοποιηθεί ως σήμερα!
Σκοπός του σεμιναρίου είναι μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα (case studies) να παρουσιασθεί πώς είναι εφικτή η παραγωγή καινοτόμων τροφίμων και ποτών με χρήση ιδιωτικής ετικέτας (private label) ή επώνυμης ετικέτας (branded label) και η κατάλληλη επισήμανσή τους με κατάλληλους ισχυρισμούς υγείας (health claims) ώστε να προωθηθούν οι εξαγωγές καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων στο εξωτερικό. Επίσης, στο σεμινάριο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, ώστε τα προϊόντα να είναι σε θέση να πλασαρισθούν ακόμη και στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Υπεύθυνους τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων (R+D), σε υπεύθυνους πωλήσεων, διευθυντές εξαγωγών, υπεύθυνους συσκευασίας και διατροφικών επισημάνσεων επί της ετικέτας των τροφίμων καθώς και σε υπεύθυνους marketing και προώθησης προϊόντων. Επίσης, σε επιχειρηματίες ή εν δυνάμει επιχειρηματίες με εξαγωγικό προσανατολισμό τυποποιημένων τροφίμων. Τέλος, απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές Θετικών Επιστημών που θα ήθελαν να ακολουθήσουν καριέρα στη Βιομηχανία Τροφίμων ή να ιδρύσουν την δική τους εξαγωγική εταιρεία.
 
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με:
 
Έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας–Πρότυπα ISO22000:2005 και ISO9001:2008.
 
Καινοτομία και Σχεδιασμός νέων Λειτουργικών Τροφίμων.
 
Ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία (για τις επισημάνσεις επί των τροφίμων) : Ευρωπαϊκός
 
Κανονισμός (ΕΚ) 1169/2011.
 
Ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα (ΕΚ 178/2002), το HACCP (ΕΚ852/2004) και
τους ισχυρισμούς υγείας (health claims) (ΕΚ 1924/2006).
 
Αναλυτική αναφορά στις ειδικές επισημάνσεις όπως είναι οι διαθρεπτικοί ισχυρισμοί.
 
Τρόπος αποτύπωσης των συστατικών και της διαθρεπτικής αξίας, αλλά και οι τρόποι υπολογισμού
της τελευταίας.
 
Ειδικά σήματα και επισημάνσεις (π.χ. e για το βάρος, το σήμα ανακύκλωσης, 
τα θρησκευτικά σήματα– halal και koscher, ΠΟΠ, bio / organic καθώς και 
πιστοποιητικά ποιότητας).
 
Παραδείγματα πετυχημένων ελληνικών τροφίμων που έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές: 
τι έχουν κάνει σωστά; Πώς μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο;

Εισηγητής
Δρ. Ι.ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ
Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων. Χημικός Τροφίμων (με πτυχίο  Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και PhD στη Χημεία Τροφίμων στο   University of Leeds. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, ασχολήθηκε με τη βιοσύνθεση των αλκαλοειδών στο University of Durham. Στη συνέχεια, εργάστηκε για 3 χρόνια ως Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο University of Leeds (όπου παράλληλα σπούδασε και Διδακτική της Χημείας Τροφίμων (Μ.Εd.) και από την ίδια θέση υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 έως σήμερα [από το 2008 ως Επίκουρος Καθηγητής]. Τα διδακτικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μάθηση μέσω επίλυσης προβλημάτων ενώ ερευνητικά ασχολείται με καρδιοπροστατευτικές ενώσεις στα τρόφιμα. Kαι «εξω-ακαδημαϊκά», ασχολείται με τα τρόφιμα: εκπαιδεύοντας, επιθεωρώντας (ως Επικεφαλής Επιθεωρητής -Lead Auditor- σε συστήματα HACCP και ISO9001) και αρθρογραφώντας. Έχει γράψει, με συνεργάτες του, 5 βιβλία για τα τρόφιμα και το περιβάλλον και εισηγείται μεγάλο αριθμό σεμιναρίων σχετικά με τα τρόφιμα.

Επικοινωνία / Δηλώσεις Συμμετοχής:
Tηλ.: 210 8227403,E-mail: seminaria@oikonomotexniki.gr
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ ανοίξτε το συνημμένο PDF

και όμως υπάρχει Ελπίδα...



όσο θα υπάρχουν Άνθρωποι (με το Α κεφαλαίο) σαν τον Γιώργο Καλύβα!

«Επέλεξα να ζήσω στο χωράφι του παππού μου και να καλλιεργήσω τη γη και να φτιάξω μελίσσια. Το σπίτι δεν έχει ρεύμα ούτε τηλέφωνο. Δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω το δάσος για όλα τα χρήματα του κόσμου. Γι’ αυτό έφαγα πρώτος το δεκανίκι από τα ΜΑΤ, όταν άρχισαν να λειτουργούν σαν στρατός. Γι’ αυτό καθημερινά έχω διαπληκτισμούς με τους σεκιουριτάδες της εταιρείας. Μια μέρα έκοψαν κατά λάθος ένα από τα δέντρα μου. Τι να τα κάνω τα λεφτά τους; Αν υποχωρήσουμε από αυτόν τον αγώνα, τα πάντα γύρω θα καταστραφούν: βάζουν γεωτρήσεις παντού ώστε να αποστραγγίσουν το βουνό. Πάνω από 3.000 τόνοι σκόνης θα βγαίνουν κάθε ώρα. Τα φυτά θα πεθάνουν από λειψυδρία και όλα τα ζώα θα πνιγούν από τη σκόνη. Ο,τι συμμαχεί με τη ζωή -το νερό κι ο αέρας- είναι εχθρός της εταιρείας. Ακόμα κι αν εγώ φυλάω τα στρέμματα του παππού μου ως κόρη οφθαλμού, δεν έχει νόημα. Σ’ έναν κατάξερο τόπο θα ζήσουν τα δικά μου φυτά; Αποκλείεται».

Thursday, 13 March 2014

Ο Θεμιστοκλής και ο εσωτερικός εχθρός

Ο Θεμιστοκλής και ο εσωτερικός εχθρός

 Εφημερίδα Συντακτών 13.3.2014


Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πήγα προχθές με τον μεγαλύτερο γιο μου σινεμά! Σπάνιας ομορφιάς είναι να πηγαίνουμε σινεμά οι δυο μας, αλλά έπρεπε να αφήσουμε τον μικρότερο γιο στο σπίτι μια και πήγαμε να δούμε το έργο «300, η άνοδος της Αυτοκρατορίας». Την καταχαρήκαμε την ταινία αφού είδαμε στη μεγάλη οθόνη όσα μαθαίνει ο Ναθάνιελ φέτος στην Ιστορία της Δ’ Δημοτικού.

Είδαμε το τέλος της μάχης του Μαραθώνα, τον θάνατο του Δαρείου από το βέλος του Θεμιστοκλή, τις ραδιουργίες τής (επικεφαλής του περσικού στόλου) Αρτεμισίας για να κάνει τον Ξέρξη να πιστέψει ότι είναι θεός, τον αγώνα του Θεμιστοκλή να ενώσει όλους τους Ελληνες και άλλα πολλά!

Στο τέλος (της ταινίας, φευ, όχι της ζωής) κερδίσαμε χάρη στην πανουργία του Θεμιστοκλή, ο οποίος λέει στους συμπολεμιστές του κάποια στιγμή στην ταινία: «Ας τους δείξουμε ότι επιλέξαμε να πεθάνουμε όρθιοι παρά να ζήσουμε γονατιστοί!»

Η ταινία είναι πραγματικά ύμνος στη συντροφικότητα των Ελλήνων που εμψύχωναν ο ένας τον άλλο σε όλα τα πεδία των μαχών, σε αντίθεση με τις περσικές τριήρεις όπου το μαστίγιο ήταν η κινητήριος δύναμη των εχθρικών πλοίων. Σήμερα, με την τρόικα – Ξέρξη εν Ελλάδι να είναι αγκυροβολημένη για τα επόμενα «χ» χρόνια (ή μήπως δεκαετίες;), τα λόγια του Θεμιστοκλή είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Και ας τα δούμε λίγο και σε επίπεδο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Ο κ. Καμπούρης έγραψε («Εφ.Συν.», 5.3.2014) ότι «το γάλα είναι η αιχμή του δόρατος της τροϊκανής πολιτικής» και προτείνει να μη δεχτούμε σε καμιά περίπτωση την αύξηση της διατηρησιμότητας του γάλακτος από πέντε σε δέκα μέρες. Αλλά γιατί να στεκόμαστε με τέτοιες εμπορικές και παραγωγικές παρωπίδες μπροστά στις προκλήσεις των καιρών;

Σήμερα, καλούμαστε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας (επιστημονικές, παραγωγικές, εμπορικές) για την ανάσταση της Ελλάδας μετά τη λαίλαπα της τελευταίας πενταετίας! Για να γίνει όμως αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη και μετά επιστημονικού λόγου γνώσεως, θα πρέπει να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό που μας δένει με τη νοοτροπία των επιδοτήσεων και των αρτηριοσκληρύνσεων στην αγορά των τροφίμων.

Το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα είναι ίσως το καλύτερο και από πλευράς οργανοληπτικών ιδιοτήτων και από πλευράς διατροφικής αξίας σε ολάκερη την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να το καθιστά αυτόματα και το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Με τιμή παραγωγού €0,40 και τελική τιμή €1,20-1,50 ανά λίτρο, πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος («αραμπάς») καρπώνεται το πραγματικό κέρδος; Γιατί να μην είναι σε θέση οι παραγωγοί να φτιάξουν καθετοποιημένες μονάδες συσκευασίας και πώλησης ώστε και όλο το κέρδος να επιστρέφει στον παραγωγό (βλ. και «Υπάρχει καρτέλ στο γάλα;» «Εφ.Συν.», 12.2.2014) και ο τελικός καταναλωτής να μπορεί να αγοράζει πιο φτηνά το τελικό προϊόν;

Το αυτό ισχύει και για το λάδι, τα φρούτα, τα ψάρια και τόσα τρόφιμα που παράγει η ελληνική γη. Και αν θέλουμε σε πολιτικό, πλέον, επίπεδο να σχεδιάσουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξωστρέφειας της Ελλάδας, πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας από μηδενική βάση. Η τυποποίηση και η πώληση-εξαγωγές επώνυμων ελληνικών τροφίμων είναι ικανά εργαλεία να φέρουν προστιθέμενη αξία και άρα κέρδος και συνεπώς οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία στον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Αλλά το να στεκόμαστε μόνο στην καλλιέργεια των ψυχανθών, όπως φρονεί λανθασμένα ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, είναι «μυωπικά» λάθος! Η Ελλάδα μπορεί να παράγει και να εξάγει ποιοτικά, επώνυμα (και άρα ακριβά!) τρόφιμα. Στο χέρι μας είναι, μα την Αθηνά!

ΥΓ.: Η διαβάθμιση «άνω των 15» που έχει η ταινία είναι για γέλια! Τα παιδιά σήμερα έχουν δει πολύ πιο βίαια πράγματα, είναι κρίμα να μην επιτρέπεται (εμείς βέβαια μπήκαμε!) η είσοδος σε παιδιά της Δ’ Δημοτικού ώστε να δουν την Ιστορία που μαθαίνουν… Ο κινηματογράφος είναι εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Αυτό το ξέρουν στο υπουργείο Παιδείας;

…………………………………………………………………………………………………………………..

* Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ, izabet@chem.uoa.gr

Wednesday, 12 March 2014

Ανοικτή Επιστολή προς Υποψήφιους Κοσμήτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών

Θέμα: Ανοικτή Επιστολή προς Υποψήφιους Κοσμήτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Καθηγητές κ. Βαρώτσο Κωνσταντίνο, κ. Καλοκαιρινό Αντώνιο και κ. Σταματάκη Μιχαήλ.

= = = = = = = = = = = = = =

                                                                                        Αθήνα 12 Μάρτη 2014,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

με αυτήν την Ανοικτή μου Επιστολή προς τους τρεις σας, θα ήθελα αρχικά να σας ευχηθώ "Καλή Επιτυχία" .

Θα ήθελα όμως να διευκρινήσετε μερικά σημεία αιχμής και εξαιρετικής κομβικής σημασίας, σε περίπτωση εκλογής σας, όπως τα παρακάτω:

1. Θέρμανση.
Τι θα κάνετε σχετικά με την μη-θέρμανση της ΣΘΕ; Οι θερμοκρασίες στα γραφεία μας την Δευτέρα το πρωί είναι πλέον μονοψήφιες αλλά κανείς σας δεν έχει αναφέρει ρητώς τι θα κάνει άμεσα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα... Ανάλογο πρόβλημα έχουμε και στα εργαστήρια, όπου έχουμε χάσει την βιοχημική δραστικότητα των ενζύμων (άρα δεν μπορούν να γίνουν μερικές εργαστηριακές ασκήσεις!) αλλά και στα αμφιθέατρα όπου τα (πνευματικά μου) παιδιά κάνουν μάθημα με παλτό και γάντια...

2. Εξωστρέφεια της ΣΘΕ.
Τι θα κάνετε για να μπορέσουν μέλη ΔΕΠ να έχουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας ώστε να φτιάξουν καινούργια μεταπτυχιακά προγράμματα, καινούργιες συνέργιες και το κυριότερο να μπορούν να πάνε σε συνέδρια του εξωτερικού; Μετά λύπης μου, διεπίστωσα ότι από το 1500-άρι (των ευρώ) που δικαιούμαι ετησίως για συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο, ακόμα και αν μου περισσέψουν λίγα ευρώ, δεν μπορώ να τα παραχωρήσω σε συνάδελφο. Τι θα κάνετε για να αρθούν αυτές οι αρτηριοσκληρύνσεις;

3. Συμμετοχή μελών ΔΕΠ σε εταιρείες, ινστιτούτα κλπ
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι μερικά μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν σε εταιρείες αλλά και ινστιτούτα... Τους έχω συναντήσει (σε εταιρείες, fora, συνέδρια αλλά και σε συγκεκριμένα ινστιτούτα) και έχουν φυσικά και ονοματεπώνυμο.
Ποσώς με ενδιαφέρει αν έχουν βρει και ένα ακόμη εισόδημα...

Αυτό που με ενδιαφέρει ως Επιστήμονας που μάχεται για την Δημόσια Υγεία είναι ότι μερικοί συνάδελφοι υπερβαίνουν την επιστημονική τους κατάρτιση και πέρνουν επιστημονική θέση σε θέματα άσχετα με την ειδικότητά τους. Για παράδειγμα, είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που Γεωλόγοι έχουν εκφράσει και γραπτώς και προφορικώς την θέση τους σχετικά με την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου. Και σας ερωτώ, κύριοι Υποψήφιοι Κοσμήτορες: πώς ένας Γεωλόγος μπορεί να ξέρει κάτι για την τοξικότητα μιας χημικής ένωσης;
Από όσο γνωρίζω, οι Γεωλόγοι δεν διδάσκονται Τοξικολογία, αλλά ίσως και να κάνω λάθος...
Ή μήπως όταν ζητείται η τοξικολογική άποψη ενός Γεωλόγου από ένα Δήμαρχο (βλ. ΙΓΜΕ και Δήμο Μεσσαπίας ή ΙΓΜΕ και Δήμο Λουτρακίου), τότε όλοι ξέρουμε τοξικολογία ; ; ;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Αναμένοντας τις απαντήσεις σας εν'όψει των εκλογών της ερχόμενης Τρίτης,

Παραμένω Δικός σας,

Γιάννης Ζαμπετάκης


Ioannis (Yannis) Zabetakis (B.Sc., Ph.D., M.Ed.)
Assistant Professor of Food Chemistry
Laboratory of Food Chemistry
Department of Chemistry
National and Kapodistrian
University of Athens
Zografou 157 84, Greece
Office: ground floor, Office 3
Tel:  +30-210-727 4663 and +30-697-222 2869 

Fax: +30-210-7274476

Email: izabet@chem.uoa.gr

External Link: 
www.zabetakis.net








Tuesday, 11 March 2014

Από τον Θεμιστοκλή...


πήγα προχθές με τον Ναθάνιελ σινεμά και είδαμε το "300, η άνοδος της Αυτοκρατορίας".

Την καταχαρήκαμε την ταινία μιας και είναι όσα μαθαίνει ο Ναθάνιελ φέτος στην Ιστορία της Δ' Δημοτικού. Είδαμε το τέλος της μάχης του Μαραθώνα, το θάνατο του Δαρείου από τον Θεμιστοκλή, τις ραδιουργίες της Αρτεμισίας για να κάνει τον Ξέρξη να πιστέψει ότι είναι Θεός, τον αγώνα του Θεμιστοκλή να ενώσει όλους τους Έλληνες και άλλα πολλά!

Στο τέλος, κερδίσαμε χάρη στην πανουργία του Θεμιστοκλή ο οποίος λέει σε κάποια στιγμή στην ταινία:
"Ας τους δείξουμε ότι επιλέξαμε να πεθάνουμε όρθιοι, παρά να ζήσουμε γονατιστοί!"

Σήμερα, με την τρόικα - Ξέρξη, τα λόγια του Θεμιστοκλή είναι επίκαιρα όσο ποτέ...

Υ.Γ. το rating 15 που έχει η ταινία είναι για γέλια! τα παιδιά σήμερα έχουν δει πολύ πιο βίαια πράγματα...
είναι κρίμα να ΜΗΝ επιτρέπεται (εμείς βέβαια μπήκαμε!) η είσοδος σε παιδιά της Δ' Δημοτικού ώστε να δουν την Ιστορία που μαθαίνουν...
Ο κινηματογράφος είναι εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Αυτό το ξέρουν στο Υπ. Παιδείας ? ? ?


Saturday, 8 March 2014

Η Αγάπη μας για τον Θρύλο δεν μας κάνει να φοράμε παρωπίδες

Εφημερίδα Συντακτών 7.3.2014





Το αξιοσημείωτο είναι τούτο: χθες το απόγευμα ο κ. Μαρινάκης μου τηλεφώνησε σχετικά με την επιστολή μου αυτή. Μια κίνηση που τον τιμά! Θα τον συναντήσω την ερχόμενη εβδομάδα.

Wednesday, 5 March 2014

Ανοικτή Επιστολή προς κ.κ. Μώραλη και Μαρινάκη, Ο.Σ.Φ.Π.



Κύριοι,

σχετικά με το αναψυκτικό που δέχθηκε ο προπονητής του ΠΑΟ στις 2.3.2014 στον αγώνα της ομάδας μας με τον Π.Α.Ο, θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:

1. στις 26.2.2008, έγραφα σε τούτο το ιστολόγιο :


29.3.2007 Αιματηρά επεισόδια στην Παιανία, ο Μιχάλης Φιλόπουλος πέφτει νεκρός από «χέρι» δολοφονικό. «Χέρι» ερυθρόλευκο;
30.3.2007 Επιστρέφω στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (αυτοπροσώπως) την κάρτα μέλους μου. Υπήρξα μέλος από τον Ιούλιο του 2003 έως 30.3.07.
H πράξη μου ήταν ο ελάχιστος τρόπος σιωπηλής διαμαρτυρίας για το φονικό!
26.2.2008
Δέκα χούλιγκαν του Ολυμπιακού, εκ των οποίων οι πέντε είναι πρώην υπάλληλοι της ΠΑΕ, συμμετείχαν στη δολοφονία του άτυχου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στο μακελειό της Παιανίας. Τους ενόχους δείχνει ο αντεισαγγελέας Εφετών Αρ.Φραγκιαδάκης, ο οποίος, με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητά να καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 26 οπαδοί.

Ως πατέρας και φίλαθλος του ΟΣΦΠ, ντρέπομαι [ακόμα] για το φονικό και που αφήσαμε επί μακρόν αυτούς τους Δολοφόνους να λεκιάζουν την ιστορία του Ολυμπιακού μας!


2. 25.2.2014, όλη η Ευρώπη υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό! Στην ομάδα που έχουμε αγαπήσει και υποστηρίζουμε! Την Τρίτη 25.2.2014, διδάξαμε ποδόσφαιρο αλλά και ήθος όλη την Υφήλιο !

3. 2.3.2014, ότι διδάξαμε την Τρίτη 25.2.2014, το ξε-διδάξαμε στις 2.3.2014. Αναψυκτικό στον προπονητή της αντίπαλης ομάδας, κροτίδες και όλα τα "ελληνικά" μίζερα...
 
Το Ευρωπαϊκό πρόσωπο του Θρύλου και η άψογη συμπεριφορά στις κερκίδες γιατί να υπάρχει μόνο όταν υπάρχει παρατηρητής της UEFA ;

Άλλωστε, κ. Μώραλη και κ. Μαρινάκη, εσείς δεν λέγατε την περασμένη εβδομάδα να βοηθήσουμε όλοι ώστε να ΜΗΝ ξανατιμωρηθεί η ομάδα μας (για ένα ρατσιτσικό/φασιστικό πανό);
 
Γιατί, λοιπόν, στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός της 4ης Μαρτίου 2014 , δεν κάνετε αναφορά στον οπαδό της ομάδας μας που δίδαξε καφριλίκι;
 
Και σας ερωτώ ευθέως: θα ξαναμπορέσει ο εν λόγω "οπαδός" να παρακολουθήσει παιχνίδι στο Γ. Καραϊσκάκης;

Κύριοι, η Αγάπη μας για τον Θρύλο δεν μας κάνει να φοράμε παρωπίδες. 
 
Αγαπάμε τον Ολυμπιακό αλλά αγαπάμε και τα παιδιά μας και τον Αθλητισμό!

Έχουμε ιερό καθήκον να μπορούμε να παίρνουμε τα παιδιά μας μαζί μας στο γήπεδο και να τους δείξουμε τη χαρά του ποδοσφαίρου.
 
Έτσι θα τα κάνουμε να αγαπήσουν τον αθλητισμό! Έτσι θα τα εμπνεύσουμε να αφήσουν τα pc και το Playstation και να παίξουν!
 
Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός και τρόπος ζωής.
 
Σήμερα, τα Ελληνόπουλα, τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην ΕΕ, έχουν ανάγκη και τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Μπορούμε και πρέπει να τους τα δείξουμε, όπως μας τα έδειξαν οι γονείς μας στο ...πέτρινο Καραϊσκάκη...
 
Κύριοι, το ελάχιστο που σας ζητώ είναι να σταθείτε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά ως Γονείς και ως Δάσκαλοι...
 
Με εκτίμηση,
 
Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
Ε.Κ.Π.Α.
www.zabetakis.net
 
 
 

Tuesday, 4 March 2014

Είναι ο Μίτσελ Πούσκας ή απλά τυχερός;



Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή κάποια άλλη ευρωπαϊκή επιτυχία του Ολυμπιακού, είχα χαρακτηρίσει τον Μίτσελ μια νέα μοντέρνα έκδοση του Φέρεντς Πούσκας. Χωρίς να είναι κανένας από τους δύο μεγάλος προπονητής, κουβάλησαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα τη φουλ επιθετική φιλοσοφία και τη νοοτροπία της Ρεάλ Μαδρίτης όπου έκαναν τεράστια καριέρα ως ποδοσφαιριστές. Δούλεψαν με όπλο την ατομική ποδοσφαιρική τους ευφυΐα και χωρίς να έχουν πολλές δυνατότητες να διδάξουν τακτική, κατάφεραν να δώσουν ο καθένας στην εποχή του αέρα πρωταγωνιστή, ο ένας στον Παναθηναϊκό τότε κι ο άλλος στον Ολυμπιακό σήμερα.

Βέβαια στις μέρες μας έχουν αλλάξει ο επαγγελματισμός και οι απαιτήσεις. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται πλέον αλλού. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Μίτσελ να παρακολουθεί την προπόνηση από τον πάγκο φτύνοντας σποράκια, καλαμπουρίζοντας με τους παίκτες και βάζοντας στοιχήματα με τον Ρομπέρτο για το πόσα γκολ θα του βάλει στα δέκα σουτ, όπως έκανε ο Πούσκας με τον Τάκη Οικονομόπουλο.

Ομως, το «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» του Πούσκας το λέει με άλλα λόγια τώρα ο Μίτσελ στους παίκτες του και τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση τα μυαλά: «Το ποδόσφαιρο είναι απόλαυση και χόμπι. Δεν έχετε λόγους να φοβάστε κανέναν, αλλά να κυνηγάτε χωρίς άγχος το παραπάνω»…

Ακούγεται απίθανο βέβαια, ακόμη και μετά το 2-0 με τη Γιουνάιτεντ, να καταφέρει και ο Ολυμπιακός να φτάσει στον τελικό, όπως π.χ. τότε ο Παναθηναϊκός. Τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα σήμερα απ’ ό,τι το 1971. Ομως, δεν μπορεί να μη διακρίνει κανείς την ίδια θετική διάθεση, τον ίδιο ενθουσιασμό από τον κόσμο, τον ίδιο ευρωπαϊκό αέρα που άρχισε να φυσάει μετά τις πρώτες μάλλον αναπάντεχες επιτυχίες και τον ίδιο προσανατολισμό σε στόχους που φαντάζουν πανύψηλοι, αλλά οι παίκτες δείχνουν να μην τους φοβούνται και να ρισκάρουν για να τους πετύχουν. Μαζί φυσικά και την ανάλογη-απαραίτητη τύχη. Πανομοιότυπη συνταγή από δύο μεγάλους σταρ που έμαθαν να παίζουν άμυνα μόνο αναγκαστικά και το μόνο που τους ένοιαζε πάντα ήταν να βάζει η ομάδα τους ένα γκολ παραπάνω μπροστά.

Τώρα, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πήρε φόρα, έχει και αρκετές πιθανότητες να συνεχίσει. Αλλωστε, ο τρόπος που το κυνηγάει μοιάζει με εκείνο που κατάφερε η Εθνική μας πριν από δέκα χρόνια. «Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει, όπως το 2004 στο Euro», είπε κι ο Μίτσελ. Απόδειξη ότι ξέρει να το δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο…

Βέβαια, ο Βαλβέρδε ήταν σαφώς καλύτερος και περισσότερο συγκροτημένος προπονητής. Ομως δεν είχε δει ποτέ κανένας τον δικό του τον Ολυμπιακό να παίζει τόσο επιθετικά και απελευθερωμένα στην Ευρώπη (σχεδόν με άγνοια κινδύνου) και να του βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε στους Ελληνες παίκτες, που βρήκε ή του έφεραν το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που δεν ήθελε να τους βλέπει, αυτός έσκυψε πάνω τους, κουβέντιασε με καθέναν ξεχωριστά, κατάλαβε τη λάθος νοοτροπία τους, κατάφερε να τους διορθώσει κουσούρια και να τους προσθέσει πράγματα.

Αλλος Μήτρογλου ο φετινός, άλλος ο Μανωλάς, άλλος ο Σιόβας, άλλος ο Σάμαρης… Κι άλλος ο Ολαϊτάν, που κι αυτός ώς έναν βαθμό «Ελληνας» μπορεί να θεωρηθεί, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε ποδοσφαιρικά πουθενά πριν έρθει στη Βέροια της Β’ Εθνικής σε ηλικία 17-18 χρονών.

= = =

Y.Γ. δικό μου...

θυμάμαι πριν από χρόνια ίσως το πιο καλό που είχα διαβάσει για τον Ντούσκο, ότι ήξερε να βγάζει το 110% από τον κάθε παίκτη του.
Εκεί, νομίζω είναι και η ποδοσφαιρική μαγκιά του κάθε προπονητή. Να κάνει τον αθλητή του να νιώθει άνετα, να τον πρεσάρει όταν πρέπει για να βγάζει πάντα το κάτι παραπάνω στο ταρτάν...
Η πολλή πίεση όμως όπως είδαμε ...μπορεί να (σχεδόν) σκοτώσει. Ο Ολαϊτάν από ιογενή μυοκαρδίτιδα...παραλίγο να πεθάνει...
Ο κόουτς θα έπρεπε να το "μυρισθεί" αυτό, την υπερκόπωση μερικών παικτών...Αλλιώς ο Νίκος ο Ασημακόπουλος έβαλε λάθος τίτλο στο άρθρο του...

Saturday, 1 March 2014

cholesterol and cardiovascular diseases

 
 
 
Scientific Opinion on the modification of the authorisation of a
health claim related to plant sterol esters and lowering blood LDL
-cholesterol; high blood LDL-cholesterol is a risk factor in the development of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No
1924/2006
 
Suggested citation: EFSA Journal 2014; 12(2):3577, 14pp. doi:10.2903/j.efsa.2014.3577
 
 
 
= = = = =
 
 


Evaluation of Current Knowledge and Future Research Avenues

Despite the significant progress in understanding the mechanism of atherosclerosis and the factors implicated in CVDs pathology, well-designed intervention and clinical trials in human are still needed. CVDs are multifactor diseases and a reduction in LDL cholesterol and triacylglycerols alone, cannot provide either a satisfactory biochemical explanation or protection of humans. A healthy eating pattern can modify cardiovascular risk factors and its beneficial effect against atherosclerosis has been demonstrated.
From this point of view, omega-3 PUFAs that demonstrate their beneficial effect mainly through reducing plasma cholesterol and triacylglycerol levels [27] or by inhibiting some of the individual stages of atherogenesis [28-30] can neither explain satisfactorily the findings of the seven countries study [1] nor address the corresponding questions mentioned above. The supplementation of omega-3 PUFAs has not shown satisfactory results on lowering the risk for the development of CVDs [26].
It could be, thus, suggested that atherosclerosis is not primarily associated to high or low cholesterol and triacylglycerol levels, since in vivo studies, using experimental animals, the development of atherosclerotic lesions was not influenced by the levels of cholesterol and triacylglycerol levels but by the action of polar lipids that acted as PAF inhibitors [11-14]. This is one research avenue: the mechanism by which atherosclerosis is developed.
Another research avenue could be on studies relating the structure of compounds (with antiatherogenic properties) to their biological activity. Given that some dietary phospholipids and glycolipids exhibit beneficial effects against CVDs [31,32], future research could be focused on correlating the structure of these polar lipids to specific modes of actions and mechanisms in the development of atherosclerosis in experimental animals and also humans.

= = = = = = =

Food Security and Cardioprotection: The Polar Lipid Link

 pdf

Keywords:

  • cardiovascular diseases;
  • food security;
  • omega-3 PUFAs;
  • platelet activating factor;
  • polar lipids;
  • sustainability

Abstract

The projected increase in world population and therefore demand for food in the foreseeable future pose some risks on how secure is the food production system today. Millions of people are threatened by malnutrition, cardiovascular diseases (CVDs), diabetes, and obesity. This is a multidimensional challenge: the production of food needs to be increased but also the quality of food needs to be improved so less people suffer from undernourishment and CVDs. This hypothesis paper addresses this problem by critically evaluating recent developments on the role of food components against CVDs, presenting recent insights for assessing the nutritional value of food and suggesting novel approaches toward the sustainable production of food that would, in turn, lead to increased food security. The issue of the sustainability of lipid sources and genetically modified crops is also discussed from a food security point of view.