Monday, 13 October 2014

o ιός Έμπολα και ο Συγγραφέας Diamond


φωτό από http://www.thepressproject.gr/article/67780/Epidimia-Empola-sti-Dutiki-Afriki

 Στο βιβλίο «Οπλα, μικρόβια και ατσάλι», ο Jared Diamond εξηγεί γιατί και πώς ο πολιτισμός άρχισε από τη Μεσοποταμία, όπου ξεκίνησαν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Εκεί, οι άνθρωποι έγιναν για πρώτη φορά γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έτσι σταμάτησαν να είναι νομάδες και γυρολόγοι κυνηγοί. Εχοντας πλέον μια σταθερή βάση, οι άνθρωποι (από το 7000 π.Χ. και προς το σήμερα) ανέπτυξαν σιγά σιγά τη σταθερή παραγωγή τροφής. Η τροφή αυτή έγινε η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της γραφής και του πολιτισμού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι πρώτες ιστορικά γραφές εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο (ιερογλυφικά) και στην Κρήτη (δίσκος Φαιστού).

Στην ανάπτυξη των πολιτισμών, όμως, πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν και τα μικρόβια, πληθυσμοί στην Αμερική που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα μικρόβια των Ευρωπαίων...πέθαιναν σαν τις μύγες χωρίς "φανερό" λόγο...Έτσι, οι Ευρωπαίοι "κατακτητές" την εποχή του Κολόμβου, είχαν εκτός από όπλα και ένα μυστικό "βιολογικό" όπλο στα...έντερα τα δικά τους και των αλόγων τους... 
Η μικροβιακή χλωρίδα έπεξε φοβερό ρόλο στο μαζικό θάνατο ιθαγενών...

Σήμερα, έχουμε μια επανάληψη των όσων γράφει σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο ο Diamond.

Η εξάπλωση του Έμπολα σε μερικές μόνο όμως χώρες της Αφρικής μου είχε κάνει εντύπωση. Αναρωτιόμουν γιατί μόνο εκεί. Γιατί μόνο στις Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και Νιγηρία;

Όλες αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν στο εξαιρετικό αφιέρωμα της Μυρτώς Αρετάκη (στο The Press Project) "Ο Έμπολα, η νόσος και οι άνθρωποι"

από όπου μεταγράφω

"Οι πολιτικές και οικονομικές πτυχές της Επιδημίας
Στο άρθρο του με τίτλο «Ξέσπασμα της ασθένειας του Έμπολα στη Γουϊνέα: Εκεί που η Οικολογία συναντά την Οικονομία» , που δημοσιεύτηκε στο PLOS (Neglected Tropical Diseases), ο επιδημιολόγος και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Daniel Bausch, με τη συνδρομή της Lara Schwarz, μας εξηγεί γιατί ο Έμπολα χτύπησε πρώτα τη Γουινέα και στη συνέχεια τις γειτονικές Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, αλλά και γιατί τα θύματα του εν έτει 2014 είναι τόσα πολλά:
Η νόσος  που πλήττει τον τελευταίο χρόνο τη Δυτική Αφρική οφείλεται στον πλέον επικίνδυνο από τους πέντε υποτύπους του γένους ebolavirus (θνησιμότητα έως και 90%), και συγκεκριμένα στον Zaire ebolavirus, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επικράτεια του Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και έκτοτε έκανε την εμφάνιση του αποκλειστικά σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν). Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες θεώρησαν πως τα πρώτα κρούσματα στη Γουινέα το Δεκέμβριο του 2013, οφείλονταν σε άλλον υποτύπο του Έμπολα"


και η Μυρτώ κάνει μια συσχέτιση μεταξύ της φτώχειας και των φτωχών νοσοκομειακών υποδομών με την εξάπλωση του ιού

"Τέσσερις χώρες χτυπήθηκαν από τη νόσο του Έμπολα και ήδη η μία δείχνει πως έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωσή της. Και αυτή είναι η Νιγηρία (20 κρούσματα, εκ των οποίων μόλις 8 νεκροί). Από την άλλη, οι Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε μετρούν ήδη αρκετές χιλιάδες θύματα η καθεμία, κάτι που εν πολλοίς εξηγείται από την κατεστραμμένη οικονομία τους και τις πλήρως υποβαθμισμένες κρατικές δομές τους.

Και αν οι εμφύλιες συρράξεις στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία είναι λίγο έως πολύ γνωστές, η κακοδιαχείριση και διαφθορά των αρχών της Γουινέας, που οδήγησε την οικονομία της χώρας στον απόλυτο μαρασμό, παραμένει σχετικά άγνωστη.

Η Γουινέα είναι σήμερα ένα από τα φτωχότερα κράτη παγκοσμίως (178η μεταξύ 187 χωρών, σύμφωνα με το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΗDI) των Ηνωμένων Εθνών), λίγες θέσεις πιο κάτω από τη Λιβερία (175η) και πιο πάνω από τη Σιέρα Λεόνε (183η). Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με ένα 20% του συνολικού πληθυσμού να διαβιεί σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται επιεικώς ως συνθήκες «ακραίας φτώχειας», με μέσο προσδόκιμο ζωής τα 56 χρόνια".


 - - - -  - - -

Επιμύθιο

Τελικά, Ο Εμπολα σκότωσε τη δημοκρατία του Περικλή;

Ή μήπως ακόμα και σήμερα τα μικρόβια είναι πιο ισχυρά από τα όπλα;

Φανταστείτε τους jihadιστές του ISIL...

 (το σωστό είναι ISIL και όχι ΙSIS, δείτε εδώ το γιατί
 The self-declared Islamic State (IS; Arabic: الدولة الإسلاميةad-Dawlah al-Islāmīyah), which previously called itself the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL /ˈsəl/) or the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS /ˈsɪs/; Arabic: الدولة الإسلامية في العراق والشامad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-ʻIraq wa ash-Shām),[28] and is also known by the Arabic acronym Daʿesh (داعش),[29] is an unrecognized Sunni jihadist state in Iraq and Syria in the Middle East.[a] )


Φανταστείτε, λοιπόν, τους jihadιστές του ISIL... 
αντί για όπλα μόνο να είχαν και τον Έμπολα μαζί τους...

Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε από τον Diamond σήμερα να γράψει την 2η έκδοση του "Όπλα, Μικρόβια και Ατσάλι" με όλα τα νεώτερα δεδομένα από την Αφρική, τον ISIL και τον μακάριο ύπνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ;;;

Γ.Ζ.

 


No comments: