Sunday, 11 May 2014

Το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας και το μπαλάκι των ευθυνών...

Έχοντας ασχοληθεί - εδώ και 10 χρόνια - με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες τροφίμων (μέσα από πάνω από 300 επιθεωρήσεις σε συστήματα HACCP, ISO9001, ISO22000), μου προκαλούν αλγεινή εντύπωση όσα έχουν γίνει σχετικά με το κλείσιμο του 3ου Γυμνασίου στην Νέα Φιλαδέλφεια, το γυμνάσιο στο οποίο φοίτησα τις χρονιές 1981-1984, στις ίδιες αίθουσες...

Είναι σε όλους μας πια γνωστό ότι το σχολείο ή θα έπρεπε να κλείσει ή να επισκευασθεί εδώ και μήνες...Αλλά τίποτα δεν έγινε απ'όλα αυτά! Μέχρι που την έκθεση για το σχολείο την ανακάλυψαν κάποιοι γονείς και έτσι τα παιδιά πήγαν για πρόωρες διακοπές..., στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλιάς!

Αλλά ας ψάξουμε να βρούμε λίγο τις πραγματικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων μέσα από τα πραγματικά γεγονότα.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ύστερα από επιτόπιο έλεγχο πολιτικού μηχανικού στις 18 Οκτωβρίου 2013, αναφέρει: «Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν τα παρακάτω: λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κτιριοδομικού (άμεση υποστύλωση κόμβων, δοκών, υποστυλωμάτων και πλακών που παρουσιάζουν ρωγμές, παρακολούθηση εξέλιξης του φαινομένου εμφάνισης ρωγμών κ.ά. για την αποφυγή πρόκλησης απώλειας ανθρώπινης ζωής ή ατυχήματος». Όπως σημειώνεται, μάλιστα, «δεν επιτρέπονται ενστάσεις κατά των μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα».

Σχεδόν μετά από ένα μήνα (στις 11 Νοεμβρίου 2013) (μιας και το Ελληνικό κράτος είναι γοργό στις δράσεις του!) η έκθεση κοινοποιήθηκε στον άμεσα αρμόδιο, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Παπανικολάου.

Χρειάστηκε άλλος ένας μήνας (!!!) μέχρι τις 12.12.2013, για να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, όταν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών απέστειλε αίτημα προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ζητώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές. Ο οργανισμός απέρριψε το αίτημα του δήμου, διότι, όπως ανέφερε, «η αρμοδιότητα συντήρησης επισκευής, ενίσχυσης ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εταιρία Κτιριακές Υποδομές μόνο κατ' εξαίρεση αποκτά αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών οφειλομένων σε φυσικές καταστροφές και αυτό μόνο ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε ξεχάσει ως γονείς και ως Δάσκαλοι το απλό και αυτονόητο: εν ώρα λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών την έχει ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας. Στο Πανεπιστήμιο που εργάζομαι, εν ώρα εργαστηρίων, ο Διευθυντής του κάθε εργαστηρίου είναι υπεύθυνος για ότι κακό συμβεί στους φοιτητές! Και  έχουν γίνει πραγματικά σοβαρά ατυχήματα στα τμήματα Χημείας μιας και πολλοί (θέλουν και σήμερα να) αγνοούν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας.

Σε μια χώρα που μόλις πριν από λίγες μέρες χάθηκε ένα 13-χρονο παιδί σε ένα παράνομο λούνα παρκ, το να παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας δείχνει ότι είμαστε ανάξιοι και ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.

Κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική με τις αμέλειες που έλαβαν χώρα από πολλές και πολλούς! Το να προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι της ολικής ευθύνης μόνο στη Διευθύντρια του σχολείου είναι λάθος. Όπως λάθος είναι και η αποποίηση ευθυνών από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή με την δικαιολογία ότι τα σχολεία δεν ανήκουν στους Ο.Τ.Α.

Στο site του ΟΣΚ, διαβάζω ότι “το 1994 μεταφέρεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η αρμοδιότητα για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, καθώς και η ιδιοκτησία αυτών, χωρίς όμως νομοθετική κάλυψη και χωρίς διάθεση των σχετικών πιστώσεων. Αυτό πραγματοποιείται αργότερα με τους Ν. 1892/90, 1894/90 και 2009/92” [ http://www.osk.gr/index.php?menu_id=103 ].
Οι σχετικές διατάξεις που ορίζουν την μεταβίβαση είναι το άρθρο 5 § 1 του Ν.1894/90, το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 31 του Ν.2009/92 καθώς και η Κ.Υ.Α. με αριθμό ΣΤ/13/93 (ΦΕΚ 40 Β’/26.1.94). 

Είκοσι λοιπόν χρόνια μετά έρχεται η Δημοτική Αρχή να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών πίσω στον ΟΣΚ; Και δεν φταίει μόνο η νυν Δημοτική Αρχή αλλά όλες οι Δημοτικές αρχές από το 1994 μέχρι σήμερα...

Το αιτούμενο σήμερα είναι να ψάξουμε να βρούμε τα πραγματικά γεγονότα και να συννενοηθούμε όλοι μαζί για μια λύση που να βάζει πρώτα και πάνω από όλα την Ασφάλεια των Παιδιών μας και της παιδείας τους αλλά και την Παιδεία της Ασφάλειας (πώς θα μάθουμε όλοι μας να διδάσκουμε στα παιδιά μας την σημασία της ζώνης ασφαλείας στο ΙΧ αυτοκίνητο, τη σημασία του κράνους στο μηχανάκι, τη σημασία της διάβασης πεζών κλπ).

Μέχρι τότε θα χύνουμε κροκοδείλια προεκλογικά και μετεκλογικά δάκρυα και ανθρώπινες ζωές θα χάνονται τόσο άδικα και τόσο τραγικά, στη χώρα που γέννησε την τραγωδία...

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τις νέες Διοικήσεις των ΟΤΑ που θα προκύψουν από τις εκλογές να θέσουν σε άμεση πολιτική προτεραιότητα το θέμα των σχολικών υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων για τα παιδιά μας.

Το θέμα της Παιδείας και του Αθλητισμού πρέπει να το δούμε συνολικά μιας και μια σύγχρονη πόλη πρέπει να προσφέρει και σχολεία και χώρους άθλησης!
Το έλεγαν άλλωστε και κάποιοι πριν από εμάς...
Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ...

Γιάννης Ζαμπετάκης

izabet@chem.uoa.gr

Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων - Lead Auditor (HACCP, ISO)
Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την "Δύναμη Πολιτών"

No comments: