Sunday, 16 March 2014

Σεμινάριο για Παραγωγή Καινοτόμων Προϊόντων και Εξαγωγές



ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ & ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Έναρξη: 26-03-2014 [16:00-22:00]       Διάρκεια προγράμματος (ώρες): 7

Εισηγητής: Ζαμπετάκης Ι

Τόπος: Αθήνα, Ελλάδα


ΕΥΡΩΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Σκοπός του Σεμιναρίου
Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά έχουν εξαιρετικές λειτουργικές ιδιότητες (ως συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής) και άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Άρα, είναι προϊόντα με υψηλότατο εξαγωγικό δυναμικό χωρίς όμως αυτό το δυναμικό να έχει πλήρως αξιοποιηθεί ως σήμερα!
Σκοπός του σεμιναρίου είναι μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα (case studies) να παρουσιασθεί πώς είναι εφικτή η παραγωγή καινοτόμων τροφίμων και ποτών με χρήση ιδιωτικής ετικέτας (private label) ή επώνυμης ετικέτας (branded label) και η κατάλληλη επισήμανσή τους με κατάλληλους ισχυρισμούς υγείας (health claims) ώστε να προωθηθούν οι εξαγωγές καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων στο εξωτερικό. Επίσης, στο σεμινάριο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, ώστε τα προϊόντα να είναι σε θέση να πλασαρισθούν ακόμη και στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Υπεύθυνους τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων (R+D), σε υπεύθυνους πωλήσεων, διευθυντές εξαγωγών, υπεύθυνους συσκευασίας και διατροφικών επισημάνσεων επί της ετικέτας των τροφίμων καθώς και σε υπεύθυνους marketing και προώθησης προϊόντων. Επίσης, σε επιχειρηματίες ή εν δυνάμει επιχειρηματίες με εξαγωγικό προσανατολισμό τυποποιημένων τροφίμων. Τέλος, απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές Θετικών Επιστημών που θα ήθελαν να ακολουθήσουν καριέρα στη Βιομηχανία Τροφίμων ή να ιδρύσουν την δική τους εξαγωγική εταιρεία.
 
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με:
 
Έλεγχος ποιότητας και ασφάλειας–Πρότυπα ISO22000:2005 και ISO9001:2008.
 
Καινοτομία και Σχεδιασμός νέων Λειτουργικών Τροφίμων.
 
Ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία (για τις επισημάνσεις επί των τροφίμων) : Ευρωπαϊκός
 
Κανονισμός (ΕΚ) 1169/2011.
 
Ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα (ΕΚ 178/2002), το HACCP (ΕΚ852/2004) και
τους ισχυρισμούς υγείας (health claims) (ΕΚ 1924/2006).
 
Αναλυτική αναφορά στις ειδικές επισημάνσεις όπως είναι οι διαθρεπτικοί ισχυρισμοί.
 
Τρόπος αποτύπωσης των συστατικών και της διαθρεπτικής αξίας, αλλά και οι τρόποι υπολογισμού
της τελευταίας.
 
Ειδικά σήματα και επισημάνσεις (π.χ. e για το βάρος, το σήμα ανακύκλωσης, 
τα θρησκευτικά σήματα– halal και koscher, ΠΟΠ, bio / organic καθώς και 
πιστοποιητικά ποιότητας).
 
Παραδείγματα πετυχημένων ελληνικών τροφίμων που έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές: 
τι έχουν κάνει σωστά; Πώς μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο;

Εισηγητής
Δρ. Ι.ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ
Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων. Χημικός Τροφίμων (με πτυχίο  Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και PhD στη Χημεία Τροφίμων στο   University of Leeds. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, ασχολήθηκε με τη βιοσύνθεση των αλκαλοειδών στο University of Durham. Στη συνέχεια, εργάστηκε για 3 χρόνια ως Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο University of Leeds (όπου παράλληλα σπούδασε και Διδακτική της Χημείας Τροφίμων (Μ.Εd.) και από την ίδια θέση υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 έως σήμερα [από το 2008 ως Επίκουρος Καθηγητής]. Τα διδακτικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μάθηση μέσω επίλυσης προβλημάτων ενώ ερευνητικά ασχολείται με καρδιοπροστατευτικές ενώσεις στα τρόφιμα. Kαι «εξω-ακαδημαϊκά», ασχολείται με τα τρόφιμα: εκπαιδεύοντας, επιθεωρώντας (ως Επικεφαλής Επιθεωρητής -Lead Auditor- σε συστήματα HACCP και ISO9001) και αρθρογραφώντας. Έχει γράψει, με συνεργάτες του, 5 βιβλία για τα τρόφιμα και το περιβάλλον και εισηγείται μεγάλο αριθμό σεμιναρίων σχετικά με τα τρόφιμα.

Επικοινωνία / Δηλώσεις Συμμετοχής:
Tηλ.: 210 8227403,E-mail: seminaria@oikonomotexniki.gr
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ ανοίξτε το συνημμένο PDF

No comments: