Wednesday, 30 October 2013

Γ. Ζαμπετάκης "Tο νερό και το δάσος είναι πιο σημαντικά από το νικέλιο στα Μεσσάπια και το χρυσό στις Σκουριές"

Κοτρώνι, Παγώντας, Κεντρική Εύβοια [Photo Yannis Zabetakis ]

Συνέντευξη για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές πληγές στην Εύβοια.
Η συνέντευξη δόθηκε στην Κορίνα Γιαννάκη @ eviaportal.gr

και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

17 NovemberI am so happy, my older son is learning this song for his 17 November school do :)

Μια χώρα χωρίς πραγματικό Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει μέλλον;Η ιστορία είναι παλιά αλλά σήμερα με το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ κλειστά εδώ και 8 εβδομάδες (success story No 3,678,666 for Mr Samaras and Mr Stournaras...) ας την θυμηθούμε ξανά!
Επί ΠΑΣΟΚ, την τελευταία μέρα του 2010, ο καθηγητής κ. Α. Μητσός παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας λέγοντας: 

«Στον χώρο της έρευνας υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο.
Ενώ έχουμε από τη μια μεριά εξαιρετικούς ερευνητές, έχουμε ένα μέτριο επίπεδο έρευνας. Αυτό το αντιφατικό στοιχείο ήταν για μένα κρίσιμο, πώς δηλαδή μπορώ να ενισχύσω τους καλούς και να γενικεύσω την αριστεία. Η γενική απαξίωση του πανεπιστημιακού κόσμου είναι λάθος αφετηρία σκέψης. Η έννοια ότι όλοι είναι μηδενικά, για πέταμα, δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων».

Ο κ. Μητσός έχει τεράστια εμπειρία στο ερευνητικό μετερίζι. Ενα μετερίζι που καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλα τα μέλη ΔΕΠ (διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό) των πανεπιστημίων της Ελλάδας. Η παραίτησή του τότε είχε προκαλέσει μερικές θλιμμένες απορίες.

Μια χώρα χωρίς σοβαρή υποστήριξη στην πανεπιστημιακή έρευνα είναι απλά καταδικασμένη να υπολειτουργεί, να είναι «το γκαρσόνι» των ανεπτυγμένων κρατών.
Χθες μάλιστα διάβασα ότι και η Τουρκία μπήκε στο παιχνίδι! Θέλει τους Γιατρούς της Ελλάδας! Μάλιστα ξέρουν και πόσους θέλουν! 7000, παρακαλώ!

Σήμερα, η έρευνα παίρνει- δεν παίρνει το 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υπερβαίνει το 2%!

Η Ελλάδα είναι πλέον επίσημα μια χώρα που δεν χρηματοδοτεί με διαφάνεια και αξιοκρατία τους ερευνητές της και τα πανεπιστήμιά της.
Άρα, τι μπορεί να περιμένει από το μέλλον;

 
Στο πανεπιστήμιο επωάζονται οι αυριανοί πολίτες, οι επιστήμονες και τα στελέχη για όλες τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της χώρας. Το πανεπιστήμιο αν δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την πολιτεία στον κρίσιμο και καίριο τομέα της έρευνας και άρα της παραγωγής νέας γνώσης, πώς θα επιτελέσει το έργο του με επιστημονική πληρότητα και την απαιτούμενη βαρύτητα; 

Κατά την τελευταία δεκαετία, η πολιτεία είναι ηχηρώς απούσα από την υποστήριξη της έρευνας στο πανεπιστήμιο. Η τελευταία (σοβαρή) χρηματοδότηση ερευνητών έγινε από το πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ το... 2004! Σήμερα έχουν εγκριθεί κάποια προγράμματα "Συνεργασία" (προτάσεις που υποβλήθηκαν το ...2011!) και μερικά προγράμματα "Αρχιμήδης" και "Θαλής" αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσουν τα χρήματα στους ερευνητές...
Κατά την επίσημη πολιτεία, η ροή των χρημάτων, βεβαίως - βεβαίως, βαίνει καλώς! [όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013..., κ. Σταϊκούρα!]

Ας θυμηθούμε κάποια κουπόνια καινοτομίας που προκηρύχθηκαν το Μάρτιο του 2009 επί Ν.Δ. Η πρόταση του γράφοντος σε συνεργασία με μια ζυθοποιία είχε επιλεγεί τότε ως ένα από αυτά τα προς χρηματοδότηση κουπόνια. Μετά άλλαξε κυβέρνηση, ήρθε η τρόικα, και εκείνο το κουπόνι (με το ποσόν των ευρώ 7.000 που του αναλογεί) ξεπάγωσε στη ΓΓΕΤ...Ξέρετε πότε ξεπάγωσε? το 2012!!! 3 χρόνια μετά...με τέτοιους ρυθμούς (και τόσο τραγικές καθυστερήσεις ανάμεσα σε υποβολή πρότασης και χρηματοδότησής της!) όμως καμιά σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει!

Με τέτοια μη χρηματοδότηση, τι μέλλον μπορεί να έχει η χώρα;

Δεν είναι οξύμωρο το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του ελληνικού πανεπιστημίου σταδιοδρομούν με τεράστια επιτυχία σε όλα τα ΑΕΙ σε όλη την υφήλιο και εμείς εδώ, στην «Ψωροκώσταινα» (ή μήπως «Ψωρογιώργαινα» και τώρα εσχάτως "Ψωρο-Αντώναινα";) αναλωνόμαστε σε μια συζήτηση υποβάθμισης των ΑΕΙ και του έμψυχου δυναμικού τους;

Γιατί, κακά τα ψέματα: το πρόβλημα στο πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός (που- μετά λόγου γνώσεως- συμβαίνει και σε ΑΕΙ στο εξωτερικό) αλλά η σοβαρή στήριξη από την πολιτεία του ερευνητικού ρόλου των ελληνικών ΑΕΙ. Οπως πάμε, θα είναι δύσκολο να αποκαλούμαστε μέλη ΔΕΠ χωρίς κονδύλια για έρευνα. Θα καταλήξουμε απλά ΔΠ (διδακτικό προσωπικό) στα χρόνια του ΔΝΤ... Παρ' όλα αυτά και σε πείσμα των καιρών, η έρευνα που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια (από όσους έχουν γνώσεις και μεράκι) εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς! Και αν μετρήσουμε πόσα κρατικά ευρώ αναλογούν σε κάθε επιστημονική δημοσίευση, τότε το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο!

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια...τα είχα γράψει και στην Ελευθεροτυπία (την παλιά...) στις 28.2.2011.

Το καινούργιο είναι τούτο...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (19.9.2013),

«Ο εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός στο ΕΚΠΑ είναι 65.682, μέλη ΔΕΠ 1.974, και διοικητική υποστήριξη παρέχεται σε 3 Γενικές Διευθύνσεις , 3 ανεξάρτητες Διευθύνσεις, 40 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων, 32 Βιβλιοθήκες ενοποιημένων σε 8 μεγάλες κεντρικές Βιβλιοθήκες, 66 Κλινικές, 174 Εργαστηρία, 18 Μουσείαν καθώς και για κάλυψη αναγκών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης κτηρίων».

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:


Πίνακας 1: Τρέχοντα δεδομένα για το ΕΚΠΑ πριν και μετά την διαθεσιμότητα (δηλαδή απόλυση) 498 ανθρώπων του Διοικητικού Προσωπικού.
 
 Πριν την απόλυση των 498
Μετά την απόλυση των 498
φοιτητικός πληθυσμός στο ΕΚΠΑ
65,682
65,682
Προσωπικό (σύνολο)
3,311
2,813
Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ)
1,974
1,974
Διοικητικό Προσωπικό (ΔΠ)
1,337
839
Αναλογία φοιτητών / ΔΕΠ
33.27
33.27
Αναλογία φοιτητών / ΔΠ
49.12
78.29
ΔΕΠ / ΔΠ
1.48
2.35


Τα αντίστοιχα δεδομένα για τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζονται στον πίνακα 2.

Πίνακας 2: Δεδομένα για τα ΑΕΙ της Μεγάλης Βρεανίας για τα ακαδημαϊκά έτη, 2008-2009 και 2011-2012.
 
Ακαδημαϊκό έτος
2011-12
2008-09
Συνολικός αριθμός φοιτητών (προ-και μεταπτυχιακών)
2,496,645
2,396,050
Προσωπικό (σύνολο)
378,250
382,760
Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ)
181,385
179,040
Διοικητικό Προσωπικό (ΔΠ)
196,860
203,720
Αναλογία φοιτητών / ΔΕΠ
13.76
13.38
Αναλογία φοιτητών / ΔΠ
12.68
11.76
ΔΕΠ / ΔΠ
0.92
0.88

Πηγή: Higher Education Statistics Agency.

Συμπέρασμα: οι αναλογίες φοιτητών προς ΔΕΠ και ΔΠ είναι 12.68 and 13.76, αντίστοιχα για τα ΑΕΙ της Μεγ. Βρετανίας.
Αυτές οι αναλογίες για το ΕΚΠΑ ήταν (πριν την απόλυση των 498) 33.27 and 49.12, αντίστοιχα ενώ μετά την απόλυση γίνονται 33.27 και  … 78.29 !
78 φοιτητές για κάθε άνθρωπο του Διοικητικού Προσωπικού: η σύγχρονη (εν έτει 2013) εκδοχή των «Άθλων του Ηρακλή».

Κι έτσι το ΕΚΠΑ παραμένει κλειστό εδώ και ...8 εβδομάδες...αλλά δεν ιδρώνει και το αυτί κανενός...
Τους γονείς που νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά τους...
Τους φοιτητές που τελειώνουν το πτυχίο τους και τους περιμένουν σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό...
Τους χιλιάδες πρωτοετείς που μετά από κόπο και μόχθο τόσων χρόνων και χιλιάδων ευρώ σε φροντιστήρια και ...ιδιαίτερα, βλέπουν να έχουν μπει στο καλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας αλλά...πίνουν φραπόγαλο εδώ και 8 βδομάδες...

Όλους αυτούς ποιος τους σκέφτεται?

Τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο που είναι πλέον αδύνατον να δουλέψουμε με τέτοιες συνθήκες... (βλ. Υστερόγραφο)

ποιος μας σκέφτεται?


Κανείς...

Εν τέλει, μήπως δεν χρειάζεται Πανεπιστήμια η υποδουλωμένη Ελλάς; Τι να τα κάνουμε; Έτσι κι αλλιώς σκεπτόμενους μεν άνεργους δε Επιστήμονες πλάθουν...
Άνευ σημασίας (για το Μαξίμου και τους περί αυτώ) ότι απόφοιτοι του ΕΚΠΑ σταδιοδρομούν σε όλα τα ΑΕΙ του κόσμου αλλά και στη βιομηχανία, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε..., σε ...


Γιάννης Ζαμπετάκης 
Επικ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
στο εδώ και 7 εβδομάδες και 5 μέρες κλειστό ΕΚΠΑ...

Υ.Γ.
[η παρακάτω επιστολή εστάλη χθες προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα...[τους ακούει κανείς;]ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ          Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                                             Αρ. Πρωτ.: 52
(Mέλος της ΟΔιΠΤΕ)  
Χρ. Λαδά 6, Αθήνα                                                       
Τηλ:  210 368 9229                                                     ΠΡΟΣ: όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα
Fax:  210 368 9230                                                                
                                                                                   

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο μαγικός τρόπος που το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων έγινε περίσσευμα 498

Με περίτεχνο τρόπο οι ειδικοί του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μετέτρεψαν σε περίσσευμα 498 υπαλλήλων (ούτε καν 500) με τη χρήση διεθνών δεικτών με πρωτοποριακό τρόπο.
Για τους φοιτητές καθορίζουν δείκτη 1,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές και 4,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές για Πολυτεχνεία, Γεωπονικά, Αν.Σ.Κ.Τ. και ΑΣΠΕΤΕ ως εργαστηριακά και πάντα με μαγικό τρόπο εξαφανίζουν 187 εργαστήρια από 25 τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Π..χ. όλα τα εργαστήρια της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών εργαστήρια όπως Μετεωρολογίας-Πυρηνικής Φυσικής-Αστρονομίας-Βιοχημείας-Φαρμακευτικής Χημείας-Οργανικής και Ανόργανης Χημείας-Γενετικής Βιολογίας-Ζωολογίας-Βοτανικής-Σεισμολογίας-Ορυκτολογίας-Παλαιοντολογίας-Ηλεκτρονικών Υπολογιστών-Οπτικών Επικοινωνιών-Ραδιοηλεκτρονικής, κ.λπ. Από τα παιδαγωγικά: Λογοθεραπείας-Βιοφυσικό Περιβάλλον-Εργοφυσιολογίας-Εργομετρίας-Κλασσικού Αθλητισμού-Αρχαιολογίας, κ.λπ. κ.λπ. και έτσι μειώνουν το προσωπικό στο 1/3.
Επίσης για τα τμήματα υπολογίζουν 15 διοικητικούς ανά τμήμα και για τα εργαστηριακά τμήματα 30. Και εδώ εξαφανίζονται τα 25 εργαστηριακά τμήματα του ΕΚΠΑ.


Τέλος έρχεται και η αποθέωση με το δείκτη διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Διεθνώς οι διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού, είναι από 70 έως 110, και στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 68 διοικητικοί για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Η ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, μετά από διεθνή έρευνα και βαθυστόχαστη μελέτη όρισε δείκτη 1 διοικητικός ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού, δηλαδή κατά την επιτροπή, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν χρειάζονται οι 1.300 υπάλληλοι, αλλά ούτε οι 800 ή οι 500 υπάλληλοι για την λειτουργία του ΕΚΠΑ, έχοντας, 2.000 μέλη ΔΕΠ, αλλά είναι αρκετοί οι 20 υπάλληλοι.

Με τιμή,
       Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 
    Νάνσυ Μιχοπούλου                                                     Δημήτρης Σακκάτος

 Tuesday, 29 October 2013

Μαύρη κατοχή στις ΣκουριέςΣτις Σκουριές Χαλκιδικής διώκεται η ελευθερία της γνώμης. Η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Δεν είναι μόνο ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που διώκεται για την άποψή του.

Monday, 28 October 2013

Κάθε χρόνο και φτωχότεροι

http://www.thepressproject.net/article/49659/Ohi-Day-2013-The-old-lady-and-the-general
 
Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στατιστικό στοιχείο που να προκαλεί αισιοδοξία. Οι Ελληνες φτωχαίνουν συνεχώς, όλο και περισσότερο, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν επερχόμενης ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. Εβγαλε για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ, η στατιστική υπηρεσία, τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) που αφορούν στο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Μαύρα μαντάτα. Νέα μείωση κατά 9,3% σε σύγκριση με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο του 2012 - από 33,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι έπεσε φέτος στα 30,1 δισεκατομμύρια. Δεν πρόκειται για εξαίρεση, δυστυχώς. Είναι το δέκατο τρίτο (!) συνεχόμενο τρίμηνο που σημειώνεται πτώση. Πάνω από τρία χρόνια δηλαδή το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται ασταμάτητα.

Στο βάραθρο της μείωσης και οι κοινωνικές παροχές (συντάξεις, επιδόματα κάθε είδους κ.λπ.). Από 11,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο δεύτερο δίμηνο έπεσαν φέτος στα 9,74 δισεκατομμύρια - μείωση κατά 1,46 δισ. ευρώ, ποσοστό 13%. Και πέρυσι, το ίδιο τρίμηνο, οι κοινωνικές δαπάνες είχαν μειωθεί κατά 9,75% σε σχέση με πρόπερσι που ήταν 12,41 δισ. ευρώ.
Βουτιά και η κατανάλωση, όπως είναι φυσιολογικό, αφού ο κόσμος έχει διαρκώς λιγότερα λεφτά στη διάθεσή του. Μείωση κατά 7,6% στο δεύτερο τρίμηνο, μας πληροφορεί η ΕΛΣΤΑΤ. Μείωση της κατανάλωσης όμως οδηγεί υποχρεωτικά σε κλείσιμο επιχειρήσεων και επομένως σε αύξηση της ανεργίας και στον ιδιωτικό τομέα. Εχουν ήδη χαθεί 900.000 θέσεις εργασίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 μέχρι το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20,9% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 16,2% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαλύοντας τις εντέχνως καλλιεργούμενες ψευδαισθήσεις ότι δήθεν την κρίση πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα «τη βγάζουν καθαρή». Ασύστο­λο ψέμα που διαδίδεται σκόπιμα για να διχάσει τους εργαζόμενους.

Καταρρέουν τα Ταμεία ως φυσιολογικό επακόλουθο της καλπάζουσας ανεργίας - και πρώτα απ' όλα το ΙΚΑ, η ραχοκοκαλιά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2009 τα έσοδα του ΙΚΑ ήταν 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2012 έπεσαν στα 9,8 δισεκατομμύρια! Εφιαλτική απώλεια εσόδων ύψους 4,4 δισ. ευρώ - το ΙΚΑ έχασε σε τέσσερα χρόνια το 31% των εσόδων του! Με τι λεφτά να πληρώσει συντάξεις; Πού θα τα βρει; Το εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2013 τα έσοδα παρουσιάζουν νέα μείωση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2010.

Συντάξεις πείνας θα δίνει σε λίγο το ΙΚΑ. Ηδη από τώρα συντάξεις πείνας κάτω των 500 ευρώ δίνει το ΙΚΑ στους 513.609 από τους 1.039.591 συνταξιούχους που έχει συνολικά. Με άλλα λόγια το 49,4% των συνταξιούχων του ΙΚΑ -ο ένας στους δύο δηλαδή- παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 500 ευρώ. Αν σε αυτές τις πεντακόσιες χιλιάδες προστεθούν άλλες 700.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν από 340 ως 500 ευρώ, πάνω από 1.200.000 συνταξιούχοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. «Οι γέροι στον Καιάδα!» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές αποκλείονται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξαιτίας της κατάστασης που περιγράψαμε. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συντρίβονταν στις κάλπες μέσα σε αυτό το κλίμα. Τώρα πια δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη ούτε καν την ψήφο των συντηρητικών συνταξιούχων, οι οποίοι πέρυσι τον Ιούνιο τους διέσωσαν εκλογικά.

του Γιώργου Δελαστίκ 

το Όχι του 1940 και η Ιστορία της Δ' Δημοτικού

Rigas Feraios and Ioannis Kapodistrias...mourning at the Univ. of Athens wearing a black gown (photo on the 30th Sept 2013)

Είναι μερικά μικρά ασήμαντα (σε πρώτη όψη) πράγματα που έχουν όμως τόση σημειολογική βαρύτητα...
Αυτό το τριήμερο, έτυχε να έχει επανάληψη στην Ιστορία ο μεγάλος μου γιος. Μέσα από την επανάληψη αυτή, είχα κι εγώ την ευκαιρία να μάθω μερικά πράγματα από την Ιστορία της Δ'Δημοτικού.

Ιδού λοιπόν τι γράφει το βιβλίο του Ναθάνιελ (σελ.22):

"Ο τύραννος: αυτός που παίρνει την εξουσία με τη βία και κυβερνάει χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν (σήμερα λέγεται δικτάτορας)".

Δεν τον ρώτησα τον Ναθάνιελ αν σήμερα έχουμε Δημοκρατικό πολίτευμα ή τυραννικό.

Προτίμησα να μειδιάσω όταν έπρεπε να μάθει ότι "στην Αθήνα σιγά σιγά έπαιρνε την εξουσία ο λαός. Το πολίτευμα γινόταν δημοκρατικό" (σελ. 22).

Και σήμερα; 28η Οκτωβρίου 2013; Τι πολίτευμα έχουμε στην Αθήνα;

Με μαύρο στην ΕΡΤ και με κλειστά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ;

Λογοδοτούν (και σε ποιον;) οι κυβερνώντες;

Και αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόζουν...είναι αυτό με το οποίο κατέβηκαν στις εκλογές, ζήτησαν την ψήφο του Λαού και εν τέλει εκλέχθηκαν;

Αν θυμάμαι καλά ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου Jr, ούτε και ο Αντώνης Σαμαράς εφαρμόζουν το πρόγραμμα με το οποίο ζήτησαν την ψήφο του Λαού το 2009 και το 2012.

Άρα, δικαιούμαι την επόμενη φορά που θα το φέρει η κουβέντα, να πω στο Ναθάνιελ ότι έχουμε (τουλάχιστον) κατ'επίφαση δημοκρατία; [για να μην πω τυραννία των μίντια...]

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων
στο εδώ και 7 βδομάδες και 3 μέρες κλειστό ΕΚΠΑ
 


Friday, 25 October 2013

Άκου πριν διαβάσεις

Η εκφωνήτρια Χρύσα Δημητριάδου παρόλο που έχει πάρει σύνταξη βρίσκεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και εργάζεται εθελοντικά για να ενισχύσει τους πρώην συναδέλφους της. 130 ημέρες όμως μετά το μαύρο η φωνή της σπάει ακόμα από συγκίνηση όταν μεταδίδει την είδηση του νέου μαύρου και καλεί τον κόσμο να στηρίξει. Εμείς την ακούσαμε.

[Η συνέχεια εδώ]

Ως συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, μπορούμε να κάνουμε μαζί πολλά.


Ως πολίτες


Ενσωματώστε όλοι τον κώδικα της ΕΡΤ στα blog σας. Διαδώστε το πρόγραμμα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Παρακολουθείστε το πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ και αφήστε σχόλια συμπαράστασης. Πάρτε την οικογένειά σας και επισκεφτείτε το ανοιχτό ραδιομέγαρο.

Ως ιδιοκτήτες σελίδων


Ενσωματώστε τους player στις σελίδες σας. Παρακάτω θα βρείτε όλους τους κώδικες ενσωμάτωσης (αν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος για να ταιριάζει καλύτερα στη σελίδα σας αλλάξτε το width και το w για το πλάτος και το height και το h για το ύψος. Το αν ο player θα παίζει αυτόματα ορίζεται από το a=0 για μη αυτόματη εκκίνηση και a=1 για αυτόματη εκκίνηση)Το ThePressProject έχει την τεχνογνωσία και αναλαμβάνει να παρέχει τον εξοπλισμό προκειμένου να μεταφέρει το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό σήμα στους πομπούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι 40 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Επικοινωνήστε στο email info@thepressproject.gr για αναλυτικές πληροφορίες.

Στις προσπάθειες τους για μαύρο απαντάμε με περισσότερο χρώμα. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην μη ελεγχόμενη ενημέρωση.

Wednesday, 23 October 2013

το ποτάμι

C.G. Kirkillis, I.N. Pasias, S. Miniadis-Meimaroglou, N.S. Thomaidis and I. Zabetakis (2012). Concentration levels of trace elements in carrots, onions and potatoes cultivated in Asopos region, Central Greece. Anal.Lett. 45 551-562.


τα μάθατε τα νέα?

συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Ασωπού, θυμίζω είναι μια υπόθεση που εμπλέκονται 15 βιομηχανίες σε θέματα ρύπανσης το ...2007! Η δίκη ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται σήμερα...

Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Ωροπού, που κατατέθηκε στον εισαγγελέα το 2007 έγινε αφορμή για το κατηγορητήριο των εν λόγω βιομηχανιών.
Οι έλεγχοι που είχαν διεξαχθεί, πιστοποίησαν τα εγκλήματα που γίνονταν εις βάρος του οικοσυστήματος της περιοχής αλλά και της δημόσιας υγείας των κατοίκων που για χρόνια υποστήριζαν ότι συμβαίνουν σοβαρές παραβάσεις.
Το κατηγορητήριο δεν είναι το ίδιο και για τις 15 βιομηχανίες, καθώς μερικές αντιμετωπίζουν παραβάσεις για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες για διοικητικές παραβάσεις.

Με αυτό τον ρυθμό, σε τι μπορούμε να ελπίζουμε;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας ξαναθυμηθούμε την ιστορία του Ασωπού.

Τα δεδομένα:

 1. (Τουλάχιστον) «προβληματική» αδειοδότηση ρυπαντών (από Περιφέρειες και ΥΠΕΚΑ),
 2. (Τουλάχιστον) «ελλιπείς» έλεγχοι σε περιβάλλον, νερό και τρόφιμα (από ΕΥΕΠ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες, υπουργείο Υγείας)
 3. Ελλιπής νομοθεσία για νερό και τρόφιμα (τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο)

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμαστε να ενεργήσουμε και να μελετήσουμε την επίδραση της ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και να σταματήσουμε τους ρυπαντές να …ρυπαίνουν. Για να γίνει αυτό, σε μια ευνομούμενη πολιτεία τρία είναι τα εργαλεία: η (ακαδημαϊκή) έρευνα, οι (κρατικοί) έλεγχοι και η δικαιοσύνη.

Η έρευνα λοιπόν έχει δείξει τη σχέση ανάμεσα σε ρυπασμένο νερό και τρόφιμα. Η έρευνα έχει δείξει πώς το ρυπασμένο με εξασθενές χρώμιο νερό προκαλεί καρκίνο. Οι έλεγχοι (αν και ελλιπείς) έχουν ταυτοποιήσει μερικούς ρυπαντές. Το «μπαλάκι» τώρα είναι στο μέρος της δικαιοσύνης: Πώς θα εφαρμόσουμε την περιβαλλοντική ευθύνη και θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Φωτεινό διεθνές παράδειγμα αποτελεί ο εισαγγελέας Felice Casson στην Ιταλία, ο οποίος τόλμησε να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους ρυπαίνοντες τη θάλασσα στη Βενετία το 2005 (έχουμε γράψει σχετικά από τις 29.5.2009). Σήμερα, το παράδειγμα του Felice Casson είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αλλά, για να μπορέσει να δράσει η δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει αδιάσειστα στοιχεία για το …έγκλημα. Όπως σε ένα φόνο, πρέπει πρώτα να πάρει αποτυπώματα η σήμανση και μετά να επιτραπεί η μετακίνηση αντικειμένων, έτσι και σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει πρώτα να πάρουμε δείγματα και χημικές μετρήσεις (π.χ. χώματος, υπόγειου υδροφορέα) και μετά να ξεκινήσουμε εργασίες αποκατάστασής του. Διότι αν αρχίσει πρώτα η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα (όπως δήλωσε το ΥΠΕΚΑ, 26.9.2013), τότε τα πειστήρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος θα έχουν χαθεί. Και τότε, πώς θα εφαρμοσθεί ο Νόμος;


Στο διαδίκτυο
1. Προετοιμασία Συνολικής Λύσης για τον Ασωπό - Δήλωση υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη (26.9.2013).
2. Η Δίκη του «Erika»
3. Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας
4. How many Hinkleys are there in Greece? (Athens News, 29.5.2009)
5. Στιγμές από την ημερίδα για το περιβαλλοντικό έγκλημα (7.12.2009)

Βιβλίο
Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι

Επιστημονικές μελέτες
 1. Concentration Levels of Trace Elements in Carrots, Onions, and Potatoes Cultivated in Asopos Region, Central Greece
 2. The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions
 3. Oral ingestion of hexavalent chromium through drinking water and cancer mortality in an industrial area of Greece - An ecological study


=========

κλείνω μουσικά...

Monday, 21 October 2013

Ο Ασωπός και ο εχθρός του λαού


[άρθρο στο ThePressProject]

Ο τίτλος του πρώτου αυτού άρθρου στο TPP (ευχαριστώ για την πρόσκληση!) είναι μια παράφραση του τίτλου ενός θεατρικού έργου του Ερρίκου Ίψεν, «΄Ενας Εχθρός του Λαού».
Του Γιάννη Ζαμπετάκη

Ο Ίψεν έγραψε το έργο αυτό το 1882, και ουσιαστικά μιλούσε για τον Ασωπό, για τις Σκουριές, για την Μεσσαπία, για τον κόλπο του Μεξικού, για το εξασθενές χρώμιο στο Hinkley της Καλιφόρνιας και τόσα άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα…

Στο έργο του Ίψεν όλα ξεκινούν όταν ο γιατρός μιας λουτρόπολης, ο Θωμάς Στόκμαν, βρήκε ότι το νερό της πόλης του ήταν μολυσμένο με πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.
Η χημική/μικροβιολογική ανάλυση που έκανε πιστοποίησε τους φόβους του: το νερό της λουτρόπολης ήταν επικίνδυνο. Ως γιατρός, έπρεπε να σώσει τους ανθρώπους! Ως πολίτης της λουτρόπολης έπρεπε να σωπάσει για να μην κάνει ζημιά στα λουτρά και στα έσοδα από τον τουρισμό…

Αποφάσισε να μην σωπάσει!
Αποφάσισε να βάλει τον άνθρωπο σε πρώτη προτεραιότητα. Κι ας βρήκε απέναντί του ένα αδιαπέραστο τείχος: πολιτικούς, δημαρχιακούς άρχοντες, διαπλεκόμενο τύπο και κοντόφθαλμους μικροαστούς.
Ο Θωμάς Στόκμαν, μέσα από τη φαντασία και την πένα του Ίψεν, δείχνει ακόμη και σήμερα πώς πρέπει να ενεργούμε σε περιβαλλοντικά εγκλήματα που αφορούν το νερό και τη διατροφική αλυσίδα (φευ!). Λεπτομέρεια: στο μνήμα του Ίψεν έστησαν μια αξίνα: σύμβολο για τον άνθρωπο που έσκαψε βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή.
Κι ας μεταφερθούμε στο σήμερα: Ελλάδα, Οκτώβρης 2013, στη Δανία του Νότου (το θυμάστε το ευφυολόγημα του Γ.Α.Παπανδρέου Jr ;) , σε μια χώρα που έχουμε εδώ και 4 χρόνια υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και που ακόμη το ζητούμενο και αιτούμενο είναι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Τι ξέρουμε λοιπόν σήμερα γι’ αυτό που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ έχει ονομάσει περιβαλλοντικό έγκλημα (σε σχετική ημερίδα στις 7.12.2009);

Τα δεδομένα:
 1. (Τουλάχιστον) «προβληματική» αδειοδότηση ρυπαντών (από Περιφέρειες και ΥΠΕΚΑ),
 2. (Τουλάχιστον) «ελλιπείς» έλεγχοι σε περιβάλλον, νερό και τρόφιμα (από ΕΥΕΠ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες, υπουργείο Υγείας)
 3. Ελλιπής νομοθεσία για νερό και τρόφιμα (τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο)
Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμαστε να ενεργήσουμε και να μελετήσουμε την επίδραση της ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και να σταματήσουμε τους ρυπαντές να …ρυπαίνουν. Για να γίνει αυτό, σε μια ευνομούμενη πολιτεία τρία είναι τα εργαλεία: η (ακαδημαϊκή) έρευνα, οι (κρατικοί) έλεγχοι και η δικαιοσύνη.

Η έρευνα λοιπόν έχει δείξει τη σχέση ανάμεσα σε ρυπασμένο νερό και τρόφιμα. Η έρευνα έχει δείξει πώς το ρυπασμένο με εξασθενές χρώμιο νερό προκαλεί καρκίνο. Οι έλεγχοι (αν και ελλιπείς) έχουν ταυτοποιήσει μερικούς ρυπαντές. Το «μπαλάκι» τώρα είναι στο μέρος της δικαιοσύνης: Πώς θα εφαρμόσουμε την περιβαλλοντική ευθύνη και θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.
Φωτεινό διεθνές παράδειγμα αποτελεί ο εισαγγελέας Felice Casson στην Ιταλία, ο οποίος τόλμησε να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους ρυπαίνοντες τη θάλασσα στη Βενετία το 2005 (έχουμε γράψει σχετικά από τις 29.5.2009).

Σήμερα, το παράδειγμα του Felice Casson είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αλλά, για να μπορέσει να δράσει η δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει αδιάσειστα στοιχεία για το …έγκλημα. Όπως σε ένα φόνο, πρέπει πρώτα να πάρει αποτυπώματα η σήμανση και μετά να επιτραπεί η μετακίνηση αντικειμένων, έτσι και σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει πρώτα να πάρουμε δείγματα και χημικές μετρήσεις (π.χ. χώματος, υπόγειου υδροφορέα) και μετά να ξεκινήσουμε εργασίες αποκατάστασής του. Διότι αν αρχίσει πρώτα η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα (όπως δήλωσε το ΥΠΕΚΑ, 26.9.2013), τότε τα πειστήρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος θα έχουν χαθεί. Και τότε, πώς θα εφαρμοσθεί ο Νόμος;

Στο διαδίκτυο
1. Προετοιμασία Συνολικής Λύσης για τον Ασωπό – Δήλωση υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη (26.9.2013).
2. Η Δίκη του «Erika»
3. Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας
4. How many Hinkleys are there in Greece? (Athens News, 29.5.2009)
5. Στιγμές από την ημερίδα για το περιβαλλοντικό έγκλημα (7.12.2009)

Βιβλίο
Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι

Επιστημονικές μελέτες
 1. Concentration Levels of Trace Elements in Carrots, Onions, and Potatoes Cultivated in Asopos Region, Central Greece
 2. The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions
 3. Oral ingestion of hexavalent chromium through drinking water and cancer mortality in an industrial area of Greece – An ecological study

Sunday, 20 October 2013

Μπατίστα - Άτταλος 3-3
ένα εξαιρετικό ματσάκι παρακολουθήσαμε χθες στις Ακαδ. Μπατίστα.
ένα ματσάκι που αν και μόλις 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η ομάδα μας έδειξε ψήγματα μεγάλης ομάδας!
αν και χάσαμε 2-3 σίγουρα γκολ,  η ομάδα μας έδειξε πάθος, ομαδικότητα και τσαμπουκά! και όλα αυτά στο μόλις 2ο επίσημο ματσάκι!

Πιο αναλυτικά,

στο πρώτο μόλις λεπτό, πήραμε κεφάλι στο σκορ, μετά από 3 λεπτά ισοφαριστήκαμε, ξαναπήραμε κεφάλι στο σκορ (1-2) αλλά το ημίχρονο μας βρήκε να χάνουμε 3-2...

[κατά την ταπεινή μου γνώμη], 2 από τα 3 γκολ που δεχθήκαμε είναι από αυτά που λέμε δωράκια στον αντίπαλο...κακή συννενόηση και κακή αλληλοκάλυψη. αλλά δεν πειράζει, είναι ακόμη αρχή.

Στο β'ημίχρονο, ο Άτταλος έδειξε μέταλλο! Με τσαμπουκά και εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, το γήπεδο έγερνε προς τα Νότια του Λεκανοπεδίου...και όταν ο Αρχηγός έκανε το 3-3 όλοι πιστέψαμε ότι ναι! θα κάνουμε την Ανατροπή (όχι του Πρετεντέρη, προς Θεού!)...

αλλά, λίγο η ατυχία μας λίγο η αστοχία μας...το 3-3 έμεινε ως το τέλος με μια επίγευση γλυκόπικρη στα χείλια μας μιας και το 3-4 ήταν τόσο μα τόσο κοντά!

Μένουμε στα εξαιρετικά θετικά σημεία που έδειξε η ομάδα μας και κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία!

Πάμε Άτταλος!

ΓΖ

Υ.Γ. και μερικά γκολάκια από το Μεγάλο Νησί


Friday, 18 October 2013

Now we΄re talking!from The Press Project

Το ThePressProject δημιουργήθηκε από μια ανάγκη: Όταν σε όλο τον κόσμο διεξαγόταν μια έντονη συζήτηση περί του δημοσιονομικού χρέους και τους τρόπους αντιμετώπισής του, στην Ελλάδα τα καθιερωμένα ΜΜΕ είχαν να παρουσιάσουν μόνο μία οδό: τον μονόδρομο του μνημονίου.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Το ThePressProject μπορεί να μην είναι σήμερα ο κεντρικός πυλώνας ενημέρωσης, ωστόσο το ένα εκατομμύριο επισκέπτες το μήνα (απόλυτα μοναδικές IP) μάς κάνει να νιώθουμε ότι προσθέσαμε μια διαφορετική φωνή και μια νέα δημοσιογραφική οπτική στον ωκεανό της πολυπληροφόρησης.
Ο στόχος μας παραμένει ίδιος από την πρώτη ημέρα: Να αρθρώσουμε έναν πλουραλιστικό και κυρίως διαφορετικό λόγο, να παραθέσουμε άλλες οπτικές, να δώσουμε φωνή σε αποκλεισμένα μέρη της κοινωνίας, να μιλήσουμε την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται ένας δημοσιογράφος. Όχι ένας αλήτης-ρουφιάνος-δημοσιογράφος. Δεν είμαστε τέτοιοι.
Μόνο που τώρα που μεγαλώσαμε κάπως, στους στόχους μας προστέθηκε άλλος ένας: Να επηρεάσουμε την πολιτική και τη δημοσιογραφική ατζέντα, που μέχρι τώρα προσδιορίζεται από τους μηχανισμούς της εξουσίας και των κομμάτων και από τα κατεστημένα ΜΜΕ. Κι αν είναι δυνατόν όχι απλώς να την επηρεάσουμε, αλλά να την αλλάξουμε.
Η φωνή μας όμως γίνεται πιο δυνατή όταν συνδέεται με το εξωτερικό. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι αγανακτισμένοι του Συντάγματος μαζεύτηκαν την επόμενη ημέρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν το πανό των Ισπανών «Ξυπνήστε Έλληνες»; Πώς θα δημιουργηθούν τα κανάλια επικοινωνίας με τους ανθρώπους των άλλων χωρών που περνάνε (ή θα περάσουν) τα ίδια μ’ εμάς; Πώς θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι για την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας;
Μέχρι σήμερα, το ρόλο αυτό είχαν αναλάβει πάλι τα καθιερωμένα ΜΜΕ, συνήθως με φτωχές και ανούσιες αγγλικές εκδόσεις. Υπήρξαν βέβαια εξαιρετικές προσπάθειες από αυτόνομες ομάδες οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στον πανευρωπαϊκό διάλογο που -ας μην κρυβόμαστε- έχει ήδη ξεκινήσει.
Στο ThePressProject, σε συνεργασία με τους Reporters United, θελήσαμε να σπάσουμε το λεγόμενο Language Barrier, τη διαφορετική μας γλώσσα δηλαδή, και να δημιουργήσουμε μια πλήρη διεθνή έκδοση. Μια έκδοση που απλώς βασίζεται στο περιεχόμενο της ελληνικής, αλλά γράφεται για τον υπόλοιπο κόσμο, προσφέρει ενημέρωση ζωντανά από την Αθήνα εμπλουτισμένη με πρωτογενές ρεπορτάζ, έρευνες και αφιερώματα ειδικά γραμμένα για όσους δεν μιλούν τη γλώσσα μας αλλά θέλουν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει εδώ.
Το ThePressProject Internantional είναι όμως κάτι παραπάνω. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν διεθνείς συνεργασίες που θα πλουτίσουν όχι μόνο τη διεθνή έκδοση, αλλά και το διεθνές σκέλος του TPP.
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, χρηματοδοτώντας στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας ένα διαφορετικό ΜΜΕ που στηρίζεται στους αναγνώστες του και γράφεται αποκλειστικά γι’ αυτούς, χωρίς συμφέροντα, χωρίς παιχνίδια με την εξουσία, χωρίς τις άγκυρες των παραδοσιακών μέσων.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013
© 2010-2014 ThePressProject.gr 
 
=====
 
very best wishes for good luck + reports/articles with a kick! καλορίζικοι και καλοτάξιδοι!!!
Γ.Ζ.

creating doubts on toxicitythis newspaper article has been written (in greek) on the 7th April 2011 and it is about the role of the Junk Science in creating doubts about the toxicity of certain chemicals present in water and the food chain.
Today, for some reason, it is worth to remember it …again.
The article has been based on info derived from the book “Poisoned Profits”
and its main points follow:
In Hinkley, California, many people developed cancer due to hexavalent chromium  [Cr(VI)] pollution of the water linked to the activities of PG&E.
One of the scientists, Paustenbach, recruited as a paid expert for PG&E was Dr P. Cole, head of the Epidemiology Dept at the Univ. of Alabama. Among the duties of Dr Cole for PG&E, he was paid $600 to watch the Erin Bronkovich film.
Cole’s viewpoint has been clear: he has written that cancer rates in US have declined over the past 50 years, except for lung cancer.
Paustenbach and his group also conceived the idea of retaining a Chinese scientist for $2000) who had published data abot a region in China where Cr(VI)-polluted water was associated with high cancer rates, and having this by-then-ten-year-old study ghost-rewritten with PG&E funding. The new version, however, reversed the scientists’s original conclusion. Paustenbach presented the new version to the California panel and had it published in a scientific journal under the Chinese scientist’s name, without any indication of PG&E involvement and secret funding. The journal retracted the ghostwritten article once the improprieties were discovered years later.
Paustenbach earned over $7 million consulting for various corporations on Cr over 20 years.
The Erin Bronkovich and the more recent lawsuits were settled out of court for a total amount of $628 million.
P.S. (18.10.2013) the life of a human being is still…invaluable.

============

[το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί για το εξασθενές χρώμιο...στις 7.4.2011 / σήμερα όμως είναι κατά ένα "περίεργο" (sic) λόγο...εξαιρετικά επίκαιρο]


Πώς δημιουργούνται αμφιβολίες για την τοξικότητα;

Του Ιωάννη Ζαμπετάκη (Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ)
izabet@chem.uoa.gr
Οι αμφιβολίες οδηγούν στην καθυστέρηση νομοθετικών ενεργειών και συνεπώς σε δύο καταστάσεις: από τη μία η βιομηχανία συνεχίζει να ρυπαίνει με τον «αμφίβολης» (πλέον) τοξικότητας ρύπο και από την άλλη, το περιβάλλον ρυπαίνεται και ο καταναλωτής τοξινώνεται?
Στα προηγούμενα σημειώματά μας, από αυτή τη φιλόξενη στήλη, έχουμε δει πώς η βιομηχανία προσπαθεί συχνά πυκνά να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την τοξικότητα κάποιων ενώσεων. Οι αμφιβολίες οδηγούν στην καθυστέρηση νομοθετικών ενεργειών και συνεπώς σε δύο καταστάσεις: από τη μία η βιομηχανία συνεχίζει να ρυπαίνει με τον «αμφίβολης» (πλέον) τοξικότητας ρύπο και από την άλλη, το περιβάλλον ρυπαίνεται και ο καταναλωτής τοξινώνεται?
Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα δημιουργίας αμφιβολιών σχετικά με την τοξικότητα του πόσιμου νερού που περιέχει εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] δανεισμένο από το βιβλίο «Poisoned Profits» των Philip Shabecoff (που έκανε το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ για τους New York Times) και Alice Shabecoff, εκδόσεις Random House, New York, 2008.
Στην ιστορία του Cr(VI), καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με την τοξικότητά του έπαιξε η εταιρεία Exponent. Η εταιρεία PG&E που είχε προκαλέσει τη ρύπανση με Cr(VI) στο Hinkley ζήτησε από την Exponent να υποβαθμίσει την τοξικότητα του Cr(VI) ώστε να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των κατοίκων που υπέφεραν από καρκίνο στο Hinkley.
O δρ Dennis Paustenbach, αντιπρόεδρος τη δεκαετία του 1990 της Exponent, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας «υποβάθμισης της τοξικότητας του Cr(VI)». Η στρατηγική του Paustenbach ήταν η γνωστή τακτική των εταιρειών που θέλουν να υπεραμυνθούν ενός προϊόντος: να δημιουργήσει αμφιβολίες για την τοξικότητα, με άλλα λόγια να δημιουργήσει δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το Cr(VI) στο νερό δεν είναι τοξικό. Την ίδια στιγμή όμως, εκτός από αντιπρόεδρος της Exponent και σύμβουλος της PG&E ήταν μέλος της επιτροπής της πολιτείας της Καλιφόρνια που εξέταζε την τοξικότητα του Cr(VI) και θα πρότεινε αλλαγές (προς τα κάτω, βεβαίως!) στα νομικά όρια για το Cr(VI) στο νερό. Το μέρος της αναφοράς του που έγραψε γι’ αυτή την επιτροπή ήταν στην πραγματικότητα ένα κείμενο που ανέφερε μόνο τις θετικές δράσεις του χρωμίου (γενικά και όχι του καρκινογόνου Cr(VI)!) και το οποίο το είχε «ξεπατικώσει» αυτολεξεί από μια αναφορά που είχε γράψει στο παρελθόν για μια εταιρεία παραγωγής χρωμίου!
Δημιουργώντας αμφιβολίες
Ένας από τους επιστήμονες που ο Paustenbach χρησιμοποίησε σε αυτή του την τακτική με πληρωμή ήταν ο δρ Phillip Cole, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Alabama. Ένα από τα καθήκοντα του Cole ήταν να παρακολουθήσει την ταινία «Erin Brockovich» για το Hinkley με αμοιβή μόλις 600 δολ. (!) και απλά να αναφέρει σε επόμενες μελέτες του ότι οι περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων. Με άλλα λόγια, προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις καρκινογενέσεις που προκαλεί το Cr(VI). Ο Paustenbach είχε και άλλη μια ιδέα: να επηρεάσει με αμοιβή 2.000 δολ. ένα Κινέζο επιστήμονα που είχε δημοσιεύσει μια εργασία σχετικά με μια περιοχή της Κίνας όπου το Cr(VI) στο νερό είχε συνδεθεί με υψηλά ποσοστά καρκίνων. Το αποτέλεσμα ήταν ο ερευνητής να ξαναγράψει το άρθρο του και να το δημοσιεύσει στο ίδιο περιοδικό όπου είχε δημοσιεύσει την αρχική του δουλειά. Αλλά αυτή την φορά, εξαιτίας της χρηματοδότησής του από την PG&E, η θέση του Κινέζου επιστήμονα ήταν κατ’ ουσία αθωωτική για το Cr(VI). Το περιοδικό ανακάλεσε το 2ο άρθρο όταν αποκαλύφθηκε η κρυφή χρηματοδότηση της 2ης δημοσίευσης από την PG&E.
Ο Paustenbach που έχει κερδίσει πάνω από 7.000.000 δολ. από εταιρείες της βιομηχανίας του χρωμίου σε μια περίοδο είκοσι χρόνων, τελικά αποβλήθηκε από την επιτροπή της Καλιφόρνια για το νερό και το Cr(VI). Την ίδια στιγμή με την αποβολή του, παραιτήθηκε από την Exponent ώστε να μην είναι αναγκασμένος να δημοσιεύσει την αποβολή του. Όταν παραιτήθηκε, ρωτήθηκε αν τα χρήματα που είχε κερδίσει ήταν στην ουσία εκμετάλλευση αντικρουόμενων συμφερόντων και απάντησε: «φυσικά και όχι. Ειλικρινά, στον κόσμο των αντικρουόμενων συμφερόντων στην επιστημονική κοινότητα, το ύψος των χρηματικών απολαβών δεν έχει καμία σχέση». Ακόμα και μετά την παραίτηση Paustenbach, η Exponent συνέχισε να ασκεί επιρροή στη βιομηχανία με χρηματοδότηση από την PG&E. Τελικά όμως η PG&E αναγκάστηκε να αποζημιώσει εξωδικαστικά τα θύματα του Hinkley με το ποσό των 628.000.000 δολ., παρά την πολυετή της προσπάθεια δημιουργίας αμφιβολιών σχετικά με την τοξικότητα του Cr(VI).

Y.Γ.  (18.10.2013) Η Ανθρώπινη Ζωή παραμένει όμως Ανεκτίμητης Αξίας!

Thursday, 17 October 2013

Ρήγας Βελεστινλής: "Τα Δίκαια του Ανθρώπου", άρθρο 35

Rigas Feraios and Ioannis Kapodistrias...mourning at the Univ. of Athens wearing a black gown (photo on the 30th Sept 2013)


"Οταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρή τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του".


[του Γιώργου Χατζόπουλου, ΕΚΠΑ, σχόλιο εδώ]

Wednesday, 16 October 2013

traceability - Siemens - golden dawn

φωτό από www.soft-trace.com


το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί πριν από πεντέμιση χρόνια... σήμερα όμως είναι ξανά επίκαιρο τώρα που ξεσκεπάζεται η ιχνηλασιμότητα της χρυσαυγίτικης χρηματοδότησης

===
=====

Ιχνηλασιμότητα και Siemens [ΤΟ ΒΗΜΑ, 27.6.2008]

Διαβάζω ότι τα μονοπάτια των μιζών από τα ταμεία της Siemens μέσω του κ. Τσουκάτου για τα ταμεία του ΠαΣοΚ έχουν επτά ενδιάμεσες στάσεις. Το θέμα των στάσεων (διάβαζε «μεσάζοντες») στα κονδύλια ή στα ομόλογα είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και του... ηλιελαίου! Ναι! Η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται στα τρόφιμα (ώστε να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένη παρτίδα παραγωγής αγοράστηκε από ποιον προμηθευτή και κατέληξε σε ποιον πελάτη) είναι η ίδια που εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής από ανεμιστήρες και κινητά τηλέφωνα ως αυτοκίνητα και συστήματα ασφαλείας (π.χ. C4Ι). Με αφορμή την πρόσφατη επιμόλυνση του ηλιελαίου με το ορυκτέλαιο και τη σχετική νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα (Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002), ας δούμε σύντομα τι σημαίνει «ιχνηλατώ». Στο άρθρο 3, παράγραφος 15 του ΕΚ 178/2002 ορίζεται ο όρος της ανιχνευσιμότητας (ή ιχνηλασιμότητας, traceability) ως εξής: «ανιχνευσιμότητα»: η δυνατότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης τροφίμων, ζωοτρο φών, ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων ή ουσιών που πρόκειται ή αναμένεται να ενσωματωθούν σε τρόφιμα ή σε ζωοτροφές, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής τους. Επίσης, το άρθρο 18 έχει 5 παραγράφους που αναλύουν τον όρο της ανιχνευσιμότητας διεξοδικά και διευκρινίζουν ρητά ότι όλα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που διοχετεύονται στην αγορά της Κοινότητας «πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση ή σήμα αναγνώρισης ώστε να διευκολύνεται η ανιχνευσιμότητά τους μέσω κατάλληλων εγγράφων ή πληροφοριών».

Χάρη στα συστήματα ανιχνευσιμότητας (ή ιχνηλασιμότητας) τώρα μπορούμε να ξέρουμε από «πού κρατάει η σκούφια» όλων των τροφίμων που καταναλώνουμε. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει από ποιον παραγωγό έχει προέλθει το αβγό που έχει στα χέρια του και ανατρέχοντας στα αρχεία της παραγωγικής μονάδας μπορεί να βρει ως και το... διαιτολόγιο της κότας από την οποία προήλθε το αβγό του!

Για την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς, απαιτείται τόσο η ατομική όσο και η συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Οι φορείς αυτοί είναι δύο κατηγοριών: άμεσοι (π.χ. προμηθευτές, αγροκτήματα, μεταφορείς, καταναλωτές) και έμμεσοι (π.χ. νομικοί επιστήμονες, ΜΜΕ, εταιρείες συμβούλων). Είναι φανερό ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τεκμηριωμένες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα της κάθε πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του τελικού προϊόντος που εμπορεύεται.

Ανάλογες διαδικασίες ιχνηλασιμότητας τηρούνται (ή θα έπρεπε να τηρούνται) σε όλους τους τομείς τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και του τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τραπεζικές). Οσον αφορά τις κομματικές επιχορηγήσεις, το κάθε κόμμα (π.χ. Δημοκρατικό στις ΗΠΑ, Εργατικό στη Μεγ. Βρετανία) πρέπει να μπορεί να αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή τους χρηματοδότες του με κάθε λεπτομέρεια (δηλ. ποιος και πώς έδωσε χρήματα και πότε έγινε αυτή η χορηγία). Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας όμως που ο γιαλός είναι ολόισιος, αυτές οι χορηγίες δεν έχουν ίχνη αλλά από την άλλη οι έλληνες σοσιαλιστές θα μαζευτούν στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της χώρας για το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το επίσημο ΠαΣοΚ ζήτησε μάλιστα και χορηγία €1.000.000 από τη Νομαρχία Αθηνών. Η εν λόγω νομαρχία έκανε δεκτό κατά το ήμισυ το σοσιαλι(η)στικό αίτημα και θα συνεισφέρει €500.000.

Ο tempora o mores... 

Tuesday, 15 October 2013

Apocalypse Now

Α consignment note from Hellas Gold for "Conc Aspy" (arsenopyrite concentrate)(from enetenglish)As a food chemist, I would like to have a look at the compositional analysis of this sample...

Is it going to be

"Apocalypse Now"    ? ? ?

p.s. 

heavy metals and golden mines

There is no doubt whatsoever!

Golden mines are linked to heavy metal pollution!

1.The surprising source of most mercury pollution: Gold mining

2.Arsenic Contamination from Gold Mining found in India Villages

and in ...Greece #skouries

Νερό-δηλητήριο στο Νεοχώριαπορία δικιά μας: πώς λύθηκε το πρόβλημα με τη ρύπανση στο Νεοχώρι?

Με μίξη "καθαρού" και "ρυπασμένου" νερού; 

Κάτι τέτοιο (μίξη και ...υποβάθμιση του καθαρού νερού) παραβιάζει το άρθρο 4 της ΚΥΑ 2600/2001 όπως έχει τροποποιηθεί με αριθμ ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ 38295 


και αναφέρει ρητώς
"
Οι αρμόδιες Αρχές εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα που
λαμβάνονται για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης
δεν οδηγούν, σε καμιά περίπτωση, σε άμεση ή έμμεση
υποβάθμιση της σημερινής ποιότητας του νερού αν−
θρώπινης κατανάλωσης
, στο μέτρο που αυτό αφορά
την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ούτε σε αύξηση
της ρύπανσης του νερού που χρησιμοποιείται για την
παραγωγή πόσιμου νερού. "

Οι νέες γεωτρήσεις που έγιναν αντλούν νερό από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα; Είναι γνωστό όμως ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι όπως το μπουκάλι της από κάτω φωτογραφίας, κάνοντας νέες γεωτρήσεις είναι σαν να βάζουμε άλλο ένα καλαμάκι στο μπουκάλι...Το ίδιο (ρυπασμένο) νερό θα απορροφήσει...

Το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε, είτε στο Σχίνο στο Λουτράκι, είτε στη Μεσσαπία, είτε στον Ασωπό, είτε στις Σκουριές...

Αν μια γεώτρηση έχει (ή θα αποκτήσει) πρόβλημα με ...βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι) τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα km πιο κάτω κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι!

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας από τα βαρέα μέταλλα του υπόγειου υδροφορέα

Η συσχέτιση του ρυπαντικού φορτίου του αρδευτικού νερού με την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας

Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού καθώς αυτά αποτελούν "περιβαλλοντική πληροφορία" σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π. 11764/653/06 (ΦΕΚ Β 327/17.3.2006).

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ

izabet@chem.uoa.gr
 

Sunday, 13 October 2013

Λάσπη στον ανεμιστήρα (upd)

Πηγή στατιστικών στοιχείων: Γιάννης Ζαμπετάκης[πηγή : ΕΦΣΥΝ 11.10.2013]

Το υπουργείο Παιδείας με non paper σπιλώνει τους αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «φέουδα ανομίας», «συντεχνιακή λογική», ενώ καταφεύγει και σε επίθεση ενάντια σε δημοσιογράφους «ερευνητές»

Της Αννας ΑνδριτσάκηΜε τη γνωστή τακτική που θέλει την επίθεση ως την καλύτερη άμυνα, ειδικά σε πεδία κρίσιμων πολιτικών μαχών, το υπουργείο Παιδείας ξεσπαθώνει κατά των Πανεπιστημίων και προωθεί ταχέως τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας. «Τελειώνει η προσπάθεια μιας μειοψηφίας να συντηρηθούν φέουδα ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» ενημέρωσε, χθες, με τον προσφιλή του ανεπίσημο τρόπο –non paper-, εξαπολύοντας, παράλληλα, σκληρές καταγγελίες για την «παράνομη πρόσληψη και μονιμοποίηση από το “παράθυρο” εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων με πλαστά πτυχία σε κλάδους- φαντάσματα».

Χθες, ήταν ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για την υποβολή των στοιχείων των διοικητικών υπαλλήλων και την εισαγγελική παρέμβαση την πρόλαβε η εμπνευσμένη ρύθμιση για την υποχρεωτική κλήση των ίδιων των υπαλλήλων να υποβάλουν τα στοιχεία τους, ειδάλλως θα τεθούν σε αργία. Οχι και των οχτώ Πανεπιστημίων, αλλά των τεσσάρων, αφού, όπως επιμένει το υπουργείο, τα υπόλοιπα ανταποκρίθηκαν. Για την ακρίβεια «έσπασαν το μέτωπο της ανταρσίας» (sic).

Για ακόμη μια φορά, δηλαδή, βαφτίζει όπως θέλει ό,τι του έρχεται στα χέρια, αν κρίνουμε από τις διαβεβαιώσεις των ίδιων των πρυτάνεων των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων (Ιωαννίνων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Θεσσαλίας, Κρήτης) ότι έστειλαν στοιχεία ανεπαρκή και όχι κατάλληλα για την αξιολόγηση. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού αυτό που έχει σταλεί είναι μόνο μια λίστα με ονόματα; Προφανώς με τον ίδιο τρόπο που χαρακτηρίστηκαν κατάλληλα τα σχέδια αξιολόγησης που έστειλαν οι διοικήσεις ενημερώνοντας μόνο για ελλείψεις (και όχι πλεονάσματα). Το υπουργείο, ωστόσο, δηλώνει ότι «τα κριτήρια και η μελέτη πλεονασμάτων και υπεραρίθμων βασίστηκαν στη διεθνή πρακτική και σε επιστημονική μεθοδολογία».

Κατά τ’ άλλα, οι καταγγελίες περισσεύουν και εξαπολύονται προς πάσα κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων διοικήσεων, δημοσιογράφων και κάθε διαφωνούντος με τις πρακτικές του υπουργείου.

Περί «ισχνών μειοψηφιών»

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μια μικρή μειοψηφία καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων, με φανερά συντεχνιακή λογική, συνεπικουρούμενη από δημοσιογράφους “ερευνητές”, ανακάλυψαν “άνιση κατανομή” και “κομματική λογική πίσω από την επιλογή των ιδρυμάτων”. Είναι η ίδια μειοψηφία που αρνείται την υποβολή στοιχείων, γιατί θα αποκαλυφθεί η παράνομη πρόσληψη και μονιμοποίηση από το “παράθυρο” εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων με πλαστά πτυχία σε κλάδους “φαντάσματα”. Ισχνές μειοψηφίες, που θέλουν να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια φέουδα ανομίας, σπατάλης και κακοδιαχείρισης, επικαλούνται τον νόμο κατά το δοκούν και όταν στερεύουν τα επιχειρήματα καταφεύγουν στη συκοφαντία και τον λαϊκισμό για το τάχα μου “ποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη”».

Ακολουθεί η προσπάθεια πειθούς για την εγκυρότητα των όσων πράττει: α) υπενθυμίζοντας ότι η αξιολόγηση εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης «υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης», και β) μιλώντας για διεθνείς πρακτικές με την επισήμανση, όμως, ότι «αρκεί μια απλή ανάγνωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων ανά ίδρυμα για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος για την ορθότητα και την αντικειμενικότητα της απόφασης». Στο τέλος, δε, θυμίζει στους «επιλήσμονες» ότι στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, στις 21 Νοεμβρίου 2012, «συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλα το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και άλλα».

Αφαντη η διεθνής πρακτική

Επειδή όμως η απολησμονιά επηρεάζει πολύ κόσμο και επειδή όταν αρχίζει η μικροπολιτική της αριθμητικής πρέπει, τουλάχιστον, να γίνεται σωστά, θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι στα άλλα Πανεπιστήμια που υπέστησαν το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας ήταν και το ΑΠΘ, που ξαναδέχεται την ίδια πίεση για μείωση προσωπικού, ήταν και το Ιωαννίνων, που επίσης καλείται πάλι να μειώσει το προσωπικό. Αντιθέτως, υπάρχουν Ιδρύματα που ούτε τότε ούτε τώρα δέχτηκαν όχληση. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι με μια απλή (αλλά και πιο προσεκτική) ανάγνωση στους αριθμούς θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος ότι μεταξύ αυτών που επελέγησαν να τροφοδοτήσουν τη διαθεσιμότητα είναι και αυτά που έχουν τις περισσότερες ανάγκες, ενώ μεταξύ αυτών που εξαιρέθηκαν είναι όλα όσα είχαν τις μικρότερες ελλείψεις και τα λιγότερα κενά. Κατά δήλωσή τους. Εχει τόσο ενδιαφέρον η διεθνής πρακτική που ακολούθησε το υπουργείο, κι ακόμα να μας την παρουσιάσει!

Γι’ αυτό και παραμένουμε σε μελέτες και στατιστικές από έγκυρους φορείς που προβάλλουν άλλη εικόνα για τις αναλογίες του διοικητικού προσωπικού με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας ενός Ιδρύματος. Στα βρετανικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα, οι αναλογίες φοιτητών ανά διοικητικό υπάλληλο και ανά διδάσκοντα είναι 13,76 και 12,68, αντιστοίχως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, λ.χ., στο ΕΚΠΑ οι ίδιοι δείκτες είναι: προ διαθεσιμότητας 49,12 φοιτητές ανά εργαζόμενο και 33,27 ανά μέλος ΔΕΠ, ενώ μετά τη διαθεσιμότητα θα είναι 78,29 φοιτητές ανά διοικητικό και 33,27 ανά μέλος ΔΕΠ.

Πηγή στατιστικών στοιχείων: Γιάννης Ζαμπετάκης

Ανοικτή Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Α.Ο.Ν.Φ. "Άτταλος", κ. Σόλωνα Τζέλη

                                                   Νέα Φιλαδέλφεια, 13.10.2013

Αγαπητέ κ. Τζέλη,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ζητήσω να με ενημερώσετε εγγράφως για τα εξής θέματα:

1. ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη "συγκέντρωση-συζήτηση" την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στη λέσχη του Συλλόγου Ποντίων "Υψηλάντης" ;

2.ποιοι αποτελούν την "Επιτροπή της Ακαδημίας" που διοργάνωσε την εν λόγω "συγκέντρωση-συζήτηση" και ποιος είναι ο κάτοχος του αριθμού τηλεφώνου (που αναγραφόταν στην πρόσκληση για την εν λόγω "συγκέντρωση-συζήτηση") στο οποίο θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για "τυχόν πληροφορίες" ;

3. έχει σήμερα ο Άτταλος τυχόν εξωδιοικητικούς παράγοντες (έφορες, φροντιστές κλπ);

4. αν υπάρχουν πιθανώς τέτοιοι εξωδιοικητικοί παράγοντες, τότε σας παρακαλώ όπως μου παραχωρήσετε τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του ΔΣ στο οποίο προεδεύετε από όπου θα προκύπτει ότι έχουν ενημερωθεί αρμοδίως τα μέλη του ΔΣ και έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  

η αξία της Μουσικής Παιδείας

(από αριστερά) Ο Απόστολος στο μπάσσο και η Σάσα στο μικρόφωνο

Χθες το βράδυ ζήσαμε (οικογενειακώς) μια καταπληκτική βραδιά στο Μουσικό Παράθυρο στη Νέα Φιλαδέλφεια! 

Μια βραδιά με την Σάσα Παπαλάμπρου και τον Απόστολο Καλτσά που μας ταξίδεψαν σε μέρη με μαγικά ηχοχρώματα! Χρόνια είχα να ζήσω τέτοια μουσική εμπειρία!

Η μαεστρία του Απόστολου και η αηδονένια φωνή της Σάσας ήταν το κάτι άλλο!

Ένα μπάσο και μια φωνή!   [το μπάσσο χθες έγινε και drums κάποια στιγμή!] Τόσο απλά και τόσο μαγικά!

Εκτός από τα μουσικά ηχοχρώματα, κρατώ και μια φράση του Απόστολου στην αρχή της συναυλίας

"Μπορεί να μην βγει κανένας βιρτουόζος από εδώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να ...ακούν"

Πόση αλήθεια κρύβουν αυτά τα λίγα και απλά λόγια!

Για να εκτιμάς την Μουσική, πρέπει να ξέρεις να ...ακούς!

Αλλά αν ακούς όλη την ημέρα μπουζουκοκάναλα και μπλα-μπλα, τότε ούτε μουσικό "αυτί" αναπτύσσουμε αλλά ούτε και κριτική σκέψη!

Έτσι ένας άμουσος άνθρωπος παραμένει εύκολος πολιτικός και πολιτισμικός "δουλοπάροικος" σε πάσης φύσης αφεντικά...

Μιας και Μουσική  σημαίνει ρυθμός, σημαίνει ακούσματα, σημαίνει Μαθηματικά, σημαίνει παίδεμα και Παιδεία!
Σημαίνει πολλά και ας κάνουμε ότι μπορούμε ως Γονείς και Δάσκαλοι να εκθέσουμε τα παιδιά μας στην Μουσική!

Με ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στην Κατερίνα (την ψυχή του Μουσικού Παράθυρου) και στο Γιάννη (το δάσκαλό μας στην κιθάρα, στο Μουσικό Παράθυρο), ανυπομονούμε να έρθουμε στην επόμενη συναυλία!

Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ. και μιας και είναι Κυριακή, πάω να βάλω στο cd ένα τραγούδι που το ακούσαμε χθες από την Σάσα και τον Απόστολο
  

Saturday, 12 October 2013

Αρχίζει το ματς ! (καλή σεζόν σε όλους μας!)

Η ομάδα των projunior προθερμαίνεται
Η ομάδα των Junior κατά την παρουσίαση των ομάδων
Σήμερα, ξεκίνησε το πρωτάθλημα! Οι ομάδες μας εμφανίστηκαν σε αρκετά καλή αγωνιστική κατάσταση (για αρχή σεζόν) και τα projunior σε ρυθμό ρελαντί φιλοδώρησαν (εκτός έδρας) με εφτάρα την ομάδα του Ερμή ενώ τα junior παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους είχαν απέναντι τους μια εξαιρετική ομάδα (Ηνίοχος) και ηττήθηκαν 0-6.

Κρατάμε το ομαδικό πνεύμα που υπάρχει και στις δυο ομάδες και την καλή δουλειά που γίνεται! Με λίγο καλύτερη υποστήριξη στην ομάδα των junior από την Διοίκηση, με δουλειά, κέφι, υπομονή και επιμονή (η κλασική συνταγή πίσω από όλες τις μεγάλες ομάδες) είναι σίγουρο πως θα φχαριστηθούν τα παιδιά μπαλίτσα φέτος (κι εμείς που τα καμαρώνουμε!).

Πάμε Άτταλος!
Friday, 11 October 2013

functional and sustainable food/neutra/pharma
The issues of sustainability of food production, food security, and functionality are very high on the scientific and political agendas.

Communities around the world seek ways to sustain and increase agricultural production and increase the use of aquaculture as a medium to provide essential nutritious and affordable food to everyone.

Therefore, two colleagues (Liza Fragopoulou and Terry Smith) and myself, we joined forces to edit a Special Issue in the Journal of Chemistry

Structure and Functions of Biomolecules in Food and their Role in Producing Sustainably Functional Foods, Nutraceuticals, and Pharmaceuticals

Today, with some emerging doubts on the potency of omega-3 fatty acids to inhibit/cure CVDs,
there is a clear need to focus on biochemical and metabolomic studies of the bioactive food components that play a key role in designing and producing novel functional food with enhanced health benefits including anti-inflammatory properties.

Papers on the following topics are particularly welcome:

    Natural products and inflammation
    Dietary habits and inflammation
    The biosynthesis of anti-inflammatory food components
    Food security with focus to sustainable production of feeds
    Functional food and health supplements against inflammation
    Bioactive molecules and disease

Before submission authors should carefully read over the journal’s Author Guidelines, which are located at http://www.hindawi.com/journals/chem/guidelines/.

Prospective authors should submit an electronic copy of their complete manuscript through the journal Manuscript Tracking System at http://mts.hindawi.com/submit/journals/chem/food.chemistry/cules/

according to the following timetable:


Manuscript Due                      Friday, 14 March 2014
First Round of Reviews          Friday, 6 June 2014
Publication Date                     Friday, 1 August 2014

The articles of Journal of Chemistry are included in the following databases/resources:
Academic Search Alumni Edition
Academic Search Complete
Chemical Abstracts Service (CAS)
CNKI Scholar
Directory of Open Access Journals (DOAJ)
EBSCOhost Connection
Elsevier BIOBASE – Current Awareness in Biological Sciences (CABS)
EMBASE
EMBIOlogy
Google Scholar
Journal Citation Reports: Science Edition
Reaxys
Science Citation Index Expanded
Scopus


Ioannis (Yannis) Zabetakis