Thursday, 27 June 2013

15 Sure-Fire Ways to Guarantee You'll Get Food Poisoning This Summer, Probably

this is an excellent read with some science facts given in a humorous, thus effective, way.
 

πάμε για καφέ;

για τον φίλο Μάνο που μου το θύμισε...όταν ρώτησα στο fb

"ποιον θα διώξει από την κυβέρνηση πρώτον ο Αντώνης? τον Κυριάκο ή τον Άδωνι ?? [οεο] "

-----------
τα λεφτά για τον καφέ τα βάζει το ΥπΟικ που προσπαθεί να μας καλοπιάσει να υποβάλλουμε το ρημάδι το Ε1...

===================Στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη


Όπου κι αν πας θα 'σαι πάντα εδώ
θα 'χεις κλειδί και θ' ανοίγεις την πόρτα
όμως φοβάμαι μωρό μου μη φύγω εγώ
έλα να πάμε οι δυο μας μια βόλτα.

Πάμε στον Άδωνι για καφέ
που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά
και αράζουνε και αθλητές
και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά
Κυριακή να της φύγει το στρες.

Κι όλα μοιάζουν ένα τίποτα
και κυκλοφορούν ανύποπτα
κι είσαι η λαχτάρα μου
ο καφές και τα τσιγάρα μου.

Ό,τι κι αν ζήσουμε το 'χουμε δει
σαν μία σκηνή από άλλη ταινία
Κι όλος ο κόσμος - μωρό μου - μπορεί και το ζει
έλα - κερνάω καφέ στην πλατεία.

Wednesday, 26 June 2013

ο Ομπάμα και η πυρηνική ενέργεια / Obama and nuclear energy

President Barack Obama makes a speech on a climate change. Photograph: Dennis Brack/Corbis


Η ομιλία του Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή είναι απλά ένα υπέροχο ευχολόγιο με γενικότητες και βερμπαλισμούς.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, δεν υπάρχει ξεκάθαρη οπτική για πιο καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια.
Για τον γράφοντα το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα είναι η ρύπανση και πώς αυτή η ρύπανση περνά στον υδροφόρο ορίζοντα και από εκεί μέσω της άρδευσης στην διατροφική αλυσίδα.
Συνεπώς όταν ακούμε τον Ομπάμα να μας λέει (ακόμη μια φορά) για φυσικό αέριο και ...πυρηνική ενέργεια, τότε πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι.
Μερικές (αναπάντητες) απορίες:
πώς θα διαχειρισθούν τα πυρηνικά απόβλητα?
πόσο βιώσιμο είναι το "fracking" ?

============================


I just wonder if the Guardian could find some experts to demonstrate some constructive doubts/scepticism on Obama's speech. As a Food Scientist studying the impact of pollution on food chain, I am quite sceptical when I read "natural gas" and "nuclear" as "clean" sources of energy... some questions...where is the waste of nuclear stations going to be dumped? on this planet? how sustainable is "fracking"? etc
The President's speech is, unfortunately, full of wishful thinking that would be OK-ish for an undergraduate essay of a student studying environmental policies but lacks of clear deliverables and sustainable vision...
Alas...

Tuesday, 25 June 2013

it is brand new / wake me up before they go!

Νέα κυβέρνηση, με έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη!
όχι παίξε-γέλασε.

Η επιτυχία της είναι δεδομένη!
...
και μετά ξύπνησα...


it is a brand NEW government with experienced people ...all successful in the past... so brand new...it brought to mind this song

Thursday, 20 June 2013

οι καραγκιόζηδες και η Ηθική της Εργασίας


ουφ! βαρέθηκα πια τις κωλοτούμπες των καραγκιόζηδων ...ξέρετε καλά ποιους εννοώ...
αυτούς με τα πτυχία και τις γραβάτες που άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές του 2010...


και όσο αυτοί θα κάνουν μόνο αυτό που ξέρουν...kolotoumpes...ενώ μέσα σε όλα αυτά με την ΕΡΤ καταργήθηκαν ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ οι ορχήστρες της ΕΡΤ! Αλλά για αυτό το ΜΕΓΑ θέμα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μιλά! Αν αυτοί είναι Αριστεροί, εγώ είμαι ...αρχιεπίσκοπος...

Ας αφήσουμε τους ανιαρούς "αριστερούς" καραγκιόζηδες όμως... και ας πω κάτι που έχει ουσία!

Βρέθηκα στην Κρήτη σε μια βιομηχανία τροφίμων.

Η πρόκληση: πώς να περάσεις την ακαδημαϊκή γνώση σε επίπεδο quality control και quality assurance, screening σε όλες τις πρώτες ύλες, σε όλες τις συνταγές, product specifications etc etc...

Το πιο όμορφο όμως ήταν όταν είδα τα παιδιά των αφεντικών της βιομηχανίας αντί να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές να δουλεύουν 5 ώρες την ημέρα! για να αποκτήσουν την έννοια της Ηθικής της Δουλειάς και της επαφής με την Πραγματικότητα!
Τέτοιοι γονείς είναι πραγματικά Άξιοι!

Διότι αν περιμέναμε από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια...να μάθουν στα παιδιά τι εστί δουλειά και μόχθος πραγματικός...τότε απλά θα γίνονταν παπαγάλοι και ...της ήσσονος προσπάθειας κωλοτούμπες...

και μιας είπα για Καραγκιόζηδες και Ορχήστρες...ας κλείσουμε με αυτό το Άσμα...
Tuesday, 18 June 2013

a letter from Southern Evia

Evia, is the place where Simos Kedikoglou, the government spokesman is elected.
This is the main road in Southern Evia...

P.S. before, this Goverment starts creating jobs to reduce unemployment (if they can!)...

I would suggest them to fill these bloody pot holes...they are lethal! Especially in the dark...

p.s.2. for a text in greek, click here.

Monday, 17 June 2013

Eλληνίδα ανάμεσα σε 40 νομπελίστες

Η Βάσια Παπακωνσταντίνου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΚΠΑ, με το διδακτορικό της για την εμπλοκή του PAF στην HIV λοίμωξη και στην αντιρετροϊκή θεραπεία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής ασθενών

Στο παρελθόν η αγωγή που δινόταν σε φορείς του ιού αποτελούνταν από βαρύτατα φάρμακα, ενώ πλέον η εφαρμογή της HAART έχει ενισχύσει τη δυνατότητα αναστολής της εξέλιξης της νόσου σε μεγάλο βαθμό


Εφημερίδα των Συντακτών
Του Στέργιου Ζιαμπάκα


getσεψFile
 Ενα μεγάλο σκαλοπάτι στον τομέα της έρευνας ανέβηκε η ελληνική επιστημονική κοινότητα, χάρη στη νεότερη γενιά της, λαμβάνοντας μάλιστα τα εύσημα της αντίστοιχης παγκόσμιας.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Βάσια Παπακωνσταντίνου, διακρίθηκε για το αντικείμενο του διδακτορικού της, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κ.Α. Δημόπουλου, κατά την εκπόνηση του οποίου διαπίστωσε την εμπλοκή του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF) στην HIV λοίμωξη και στην αντιρετροϊκή θεραπεία, και επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 63rd Lindau Nobel Laureate Meeting.

Διεθνές ενδιαφέρον

Στο μικρό νησί με την ομώνυμη πόλη της Γερμανίας (Λιντάου), όπου λαμβάνει χώρα το ετήσιο συνέδριο που αφορά τις θετικές επιστήμες, η 29χρονη επιστήμονας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την έρευνά της, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει με 40 νομπελίστες επιστήμονες και νέους συναδέλφους της από όλο τον πλανήτη.

Φέτος, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 30/6 και 5/7, ενώ το διεθνές μίτινγκ εστιάζει αποκλειστικά στον τομέα της Χημείας. Το εύρημα της κ. Παπακωνσταντίνου έρχεται όχι μόνο να δώσει έναν προσανατολισμό ως προς το είδος της αγωγής που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορείς του HIV, αλλά και μια ανακούφιση στους οροθετικούς, επιτυγχάνοντας τον περιορισμό άλλων παρενεργειών του ιού.

Απόδειξη στο ότι ο τομέας της Βιοχημείας ανεβαίνει στην «επιστημονική ατζέντα» αποτελεί το γεγονός ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Χημείας (όπως και άλλες φορές στο παρελθόν) δόθηκε στους Αμερικανούς Ρόμπεν Λέφκοβιτς και Μπράιαν Κομπίλκα για βιοχημικό θέμα και συγκεκριμένα, τη μελέτη και την αποκωδικοποίηση των G-πρωτεϊνικών υποδοχέων.

Αντιθέτως στη χώρα μας, στο αντίστοιχο Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, εργάζονται μόνον 4 καθηγητές, για τους οποίους, όπως μας ενημέρωσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος, δεν έχει προγραμματιστεί αντικατάσταση μετά την προβλεπόμενη συνταξιοδότησή τους στα επόμενα δύο χρόνια.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε η ενημέρωση ούτε οι ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα. Οι Ελληνες επιστήμονες έχουν όρεξη για δουλειά, έχουν νέες ιδέες και αυτό αναγνωρίζεται στο εξωτερικό. Αλλά υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές, λείπει η χρηματοδότηση. Εγώ ήμουν τυχερή επειδή έτυχε να συμμετέχω σε ένα χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα. Θα ήθελα όμως η πολιτεία, αντί να δαπανά αμύθητα ποσά σε άλλους τομείς, να επενδύσει στα πανεπιστήμια, δίνοντας την ευκαιρία και στις νεότερες γενιές να συμμετέχουν στην εξέλιξη των επιστημονικών τομέων που έχουν επιλέξει. Ειδικά στον τομέα της Χημείας που έχει πολύπλευρη εφαρμογή», σημειώνει η ίδια, συμπληρώνοντας πως για τη δική της γενιά επιστημόνων, η μετανάστευση στο εξωτερικό μοιάζει με μονόδρομο. «Εκεί τα βλέμματα πέφτουν πάνω στους νέους επιστήμονες», καταλήγει.

……………………………………………………………………………….. 

Τι είναι ο Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων – PAF

Ο PAF αποτελεί τον ισχυρότερο φλεγμονώδη παράγοντα του οργανισμού και συντίθεται από πολλά είδη κυττάρων, ως απόκριση σε παθολογικές καταστάσεις. Ανάλογα με τα επίπεδα του PAF, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την κατάσταση του οργανισμού, αν δηλαδή υπάρχει μια φλεγμονώδης κατάσταση (π.χ. αλλεργία ή ακόμα και κάποια μορφή καρκίνου). Κατά την HIV λοίμωξη παρατηρείται μια συστηματική φλεγμονώδης απόκριση του ξενιστή, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετες παθολογικές καταστάσεις, π.χ. ενεργοποίηση μηχανισμών αύξησης καρδιαγγειακών κινδύνων.

«Διαπιστώσαμε ότι τα καλύτερα φάρμακα για τους φορείς του HIV αποτελούν και τους ισχυρότερους αναστολείς του PAF καθώς στο πλαίσιο της δράσης τους, πέρα από τις αντιρετροϊκές τους ιδιότητες, διαθέτουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι κάτι το οποίο το βρήκαμε στο εργαστήριό μας σε συνεργασία με τις Μονάδες Λοιμώξεων των Νοσοκομείων του «Ερυθρού Σταυρού» και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και το οποίο δεν είχε μελετήσει προηγουμένως κανείς», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» η Β.Παπακωνσταντίνου.

«Η αναστολή του PAF, όμως, μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της διατροφής», συμπλήρωσε. Ως εκ τούτου, κάθε άνθρωπος, ασθενής ή μη, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα φάσμα παθολογικών καταστάσεων μέσω τροφών που αναστέλλουν τον PAF. «Μεσογειακή διατροφή» πρότεινε, ερωτηθείσα σχετικά, η νεαρή επιστήμονας. Ελαιόλαδο, κρασί, χόρτα, βότανα, καθώς και γιαούρτι και τυρί, λόγω των αναστολέων του PAF που περιέχουν, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και θα μπορούσαν να προταθούν ακόμα και σε HIV ασθενείς «απαλύνοντας», μέσω της αναστολής του PAF, τις παρενέργειες φλεγμονώδους αιτιολογίας που παρατηρούνται κατά την HIV λοίμωξη, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα των φορέων, είτε παίρνουν αγωγή είτε όχι.

Ελαφρύτερη θεραπεία

Στο παρελθόν η αγωγή που δινόταν σε φορείς του ιού αποτελούνταν από βαρύτατα φάρμακα, ενώ πλέον η εφαρμογή της HAART (High Active Antiretroviral Therapy) έχει ενισχύσει τη δυνατότητα αναστολής της εξέλιξης της νόσου σε μεγάλο βαθμό.

Συμβάλλοντας στα παραπάνω, η εν λόγω ανακάλυψη δίνει αισθητή βελτίωση και στην καθημερινότητα των φορέων, αφού εξηγεί τον μηχανισμό δράσης των φαρμακευτικών αγωγών σε σχέση με περαιτέρω δυσλειτουργίες του οργανισμού κατά την HIV λοίμωξη.

Η διάκριση της Β. Παπακωνσταντίνου και η επιλογή της στο συνέδριο του Λιντάου αποτελούν για την ίδια μεγάλη επιβράβευση και αναγνώριση των πολυετών κόπων της. «Θα είναι μια μεγάλη εμπειρία η συμμετοχή μου σε ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στον τομέα μου. Θα αποκτήσω πρόσθετη τεχνογνωσία, την οποία θα έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω στη χώρα μου και θα διευρύνω τους ορίζοντές μου. Αλλωστε, πρόκειται για μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται. Με ελκύει η έρευνα και θέλω να ανεβάσω και άλλο τον πήχη», αναφέρει.


Thursday, 13 June 2013

on Degrees of Freedom


Two nights ago, I watched with my wife the ...switching off of BBC World in Athens along with ERT/NET...

It was a shocking experience...

Suddenly, I thought... what the F*** ? Are the tanks coming out again as in 1967?

In a country, Greece, where people have suffered Nazi's occupation and civil war in the 40's and junta in 60's and 70's, the feeling these days is of helpless desperation...

Since 2009, public education and public health have suffered massively in Greece...

On 11th June, it was the turn of the public media with a dubious tactic, bypassing Parliament and MPs vote...

But, none of the memorandums with IMF/EU has asked for any of these!

The Greek state is commiting suicide slowly but steadily. As a teacher and a father of two, I feel so alone watching this tragedy unfolding for the young people...
who have to face
1. 65% unemployment or
2. a monthly salary of about 400 euros or
3. immigration abroad...

The freedom of thought, the freedom of writting, the freedom of teaching are all inter-connected and with any one of these freedom degrees missing, Society can not move forward.

But, actually, isn't this the plan of (the external) Troika with the unconditional support of the internal Troika (of New Democracy, Pasok and Dimar) ?

To turn Greece into a "protectorate" of cheap labour and non-existing Public Education and Health...

Unfortunately, this is the plan and this should be quite obvious now, after 4 years of austerity...

The brightest minds are moving abroad.
Brain-drain is getting more severe as days pass by...
Re-building Greece is not an easy task...anymore.
But, alas, it never was...

Yannis Zabetakis
 

Wednesday, 12 June 2013

H ΕΡΤ έκλεισε, πανηγυρίστε...

 
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον... τεράστιο ενθουσιασμό που προκάλεσε στα social media το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση και αναρωτιέται απλά γιατί;  
Από νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η ΕΡΤ κλείνει. Στα social media η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πανηγύρισε με ενθουσιασμό τα... ευχάριστα μαντάτα γιατί θα πάψει λέει να πληρώνει το χαράτσι και θα πάψει να βλέπει κατευθυνόμενη ενημέρωση.
Σήμερα στο σύνολο τους οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν ετησίως 300 εκατ. ευρώ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ από τον Σεπτέμβριο όπως ανακοίνωσε περήφανα ο κύριος Κεδίκογλου θα πληρώνει 200 εκατ. ευρώ. Προφανώς γι' αυτό πανηγύρισαν όλοι...
 
[ η συνέχεια και ένα Υ.Γ. δικό μας εδώ ]

Tuesday, 11 June 2013

το μπάντμιντον και το μπάμπιγκτον


ζούμε το απόλυτο Success Story...

1. Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα βγει νικήτρια

Νωρίτερα, χαριτολογώντας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία». Στην ομιλία του επαίνεσε την «καλή δουλειά» που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

[μα καλά πού ζει ο Ζαν Κλοντ??]


αλλά μην ξεχνάμε ότι ...


2. Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. 

Οι πρώτοι είχαν προγόνους που έτρωγαν βελανίδια, ενώ οι δεύτεροι είναι γνήσιοι Ελληνες. Και για την προέλευση του Αδωνι Γεωργιάδη δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αμφιβολία. Μ-Π-Α-Μ-Π-Ι-Ν-Γ-Κ-Τ-Ο-Ν. Αργά. Καθαρά. Το είπε στο ΒΗΜΑ FM. Σαν το «Μολών Λαβέ» στις Θερμοπύλες. Σαν το «Αέρα!» στα βουνά της Πίνδου.

Ετσι είναι τα σωστά μηνύματα. Σύντομα και καθαρά.

======================================

Υ.Γ.


Monday, 10 June 2013

on AIR 104.4 FM - Athens International Radio


tomorrow morning just after 10.30, I am invited to discuss with

 
 
Any comments/views that you would like me to take on board are welcome !

 

Friday, 7 June 2013

European Committee of Social Rights on Asopos and Human Health


Yesterday, it was a historic day on our quest to stop the pollution in Asopos and its impact to Human Health.

[here is a report on this important development]

a related video clip (in Greek) with Dr Ioannis Ktistakis explaining future action


Tuesday, 4 June 2013

Τι «διδάσκουν» οι πολλές εξετάσεις

Η μανία αύξησης του αριθμού των εξετάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες δεν έχει να κάνει με την «ανύψωση των στάνταρ», αλλά με την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου ελέγχου, δημιουργώντας μαθητές που θα πιστεύουν στον ανταγωνισμό και όχι στη συνεργασία, μαθητές που θα πειθαρχούν εργασιακά και θα δέχονται χωρίς σκέψη τις εντολές από τους μελλοντικούς εργοδότες τους


Του Χρήστου Κάτσικα


geaxdtFile

Ο Μάιος και ο Ιούνιος εκτός των άλλων έχουν χαρακτηριστεί μήνες του μεγάλου –εξεταστικού- ανταγωνισμού. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων θα δώσει στη δημοσιότητα τους νέους τύπους Λυκείου (Γενικό και Τεχνολογικό), που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «ξεχειλίζουν» εξετάσεις.

Αυτές τις μέρες δεκάδες χιλιάδες 18χρονοι και οι οικογένειές τους «ζουν» την αγωνία των πανελλαδικών εξετάσεων και βεβαίως και των αποτελεσμάτων τους. Ωστόσο οι εξετάσεις και η επιμονή στο εξεταστικοκεντρικό σχολείο δεν συνδέονται μόνο με την εισαγγελικού τύπου σχολική ετυμηγορία, ούτε μόνο με τη δημιουργία συνθηκών φροντιστηριακής προσφυγιάς.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ (Blaise Pascal, 1623-1662), τον 17ο αιώνα, παρατήρησε πως αν αναγκάζεις τα παιδιά να γονατίζουν κάθε μέρα για να προσευχηθούν, ανεξάρτητα από την αρχική τους πεποίθηση, στο τέλος θα πιστέψουν στην ύπαρξη Θεού.

H τακτική

Φαίνεται λοιπόν πως μια συχνά επαναλαμβανόμενη πρακτική, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις και συναισθήματα, μπορεί να ασκήσει εκπληκτική επίδραση τόσο στον τρόπο σκέψης μας όσο και στο τι σκεφτόμαστε.

Αυτό που ισχύει για την προσευχή ισχύει επίσης και για τις εξετάσεις. Αν αναγκάσεις τους μαθητές, οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαιδευτικής κλίμακας, να δίνουν αμέτρητες εξετάσεις, το γεγονός αυτό θα έχει τουλάχιστον την ίδια επίδραση, τόσο στη διαμόρφωσή τους όσο και στο είδος των ερωτήσεων που τους υποβάλλονται. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον μαρξιστή φιλόσοφο Mπερτέλ Ολμαν, οι εξετάσεις και ιδιαίτερα οι τόσο πολλές εξετάσεις, μας διδάσκουν πολύ περισσότερα από όσα μας εξετάζουν.

Να ένας σύντομος κατάλογος για το τι «διδάσκουν» οι τόσο πολλές εξετάσεις:

* Η πίεση των εξετάσεων αναγκάζει τους μαθητές να πιστέψουν ότι ο καθένας λαμβάνει αυτά για τα οποία έχει δουλέψει· ότι τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και δίκαια και συνεπώς ότι αυτοί που αποδίδουν καλύτερα πράγματι το αξίζουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και γι” αυτούς που δεν αποδίδουν καθόλου. Υστερα από λίγο, αυτή η νοοτροπία μεταφέρεται και σε ό,τι βρίσκουν οι μαθητές στην υπόλοιπη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους αποτυχιών στη ζωή και η οποία τους ενθαρρύνει να «κατηγορούν το θύμα» (τους ίδιους τους τους εαυτούς ή τους άλλους) και να νιώθουν ένοχοι για κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι δικό τους λάθος.

* Ο χρονικός περιορισμός καθώς και η μορφή των εξετάσεων προετοιμάζουν τους μαθητές για την πιο άκαμπτη εργασιακή πειθαρχία που βρίσκεται μπροστά τους.

* Επειδή οι εξετάσεις είναι «διαταγές» που δεν τίθενται σε αμφισβήτηση, οι τόσο πολλές εξετάσεις προετοιμάζουν τους μαθητές να αποδέχονται χωρίς σκέψη τις εντολές που θα προέρχονται από τους μελλοντικούς εργοδότες τους.

* Επειδή οι περισσότερες εξετάσεις δίνονται σε ατομικό επίπεδο και ο καθένας παλεύει να τα πάει όσο το δυνατόν καλύτερα, δημιουργείται η πεποίθηση πως οι εξετάσεις αφορούν τους μαθητές ως άτομα. Οι συνεργατικές λύσεις ισοδυναμούν με κλεψιά, αν κάποιος τις σκέφτεται ως λύσεις. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση, είναι εμφανείς οι επιπτώσεις για το πώς οι μαθητές θα πρέπει να προσεγγίζουν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή τους.

* Επίσης, οι εξετάσεις παίζουν τον κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της διδακτέας ύλης, αδιαφορώντας για ό,τι υλικό δεν σχετίζεται με τις εξετάσεις. Το πρώτο πράγμα που παραλείπεται από το πιεστικό πρόγραμμα σπουδών είναι οι ίδιες οι αναζητήσεις των μαθητών σε προβλήματα που ανακύπτουν ως συλλογική αντανάκλαση των κύριων σημερινών προβλημάτων (όπως ο πόλεμος, η κρίση, η φτώχεια, η ανεργία κ.ά.), οι εναλλακτικές αντιλήψεις, η εξερεύνηση θεμάτων και εν γένει οτιδήποτε προωθεί τη δημιουργική, συνεργατική ή κριτική σκέψη. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να συναλλάσσονται με εργάτες, καταναλωτές και πολίτες με τις παραπάνω ικανότητες.

Διαμόρφωση χαρακτήρα

* Εν τέλει, οι πολλαπλές εξετάσεις έχουν μετατραπεί σε έναν από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ μαθητών (με τους μαθητές να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως ανταγωνιστές για καλύτερους βαθμούς), τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ μαθητών και καθηγητών (με τους περισσότερους μαθητές να βλέπουν τους καθηγητές τους πρώτα απ’ όλα ως εξεταστές και βαθμολογητές και με τους περισσότερους καθηγητές να βλέπουν σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές τους σύμφωνα με το πώς τα πήγαν στις εξετάσεις), ακόμη και τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ δασκάλων και υπουργείου Παιδείας (καθώς τείνει να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για την αξιολόγηση των πρώτων).

Ετσι οι εξετάσεις διαμορφώνουν όλες τις σχέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, με έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνο που το χρήμα διαμορφώνει τις σχέσεις στην κοινωνία και μάλιστα με τα ίδια αποτελέσματα.

Μόλις συνθέσουμε όλα αυτά τα κομμάτια, είναι ξεκάθαρο ότι η μανία αύξησης του αριθμού των εξετάσεων για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δεν έχει να κάνει με την «ανύψωση των στάνταρ», όπως θέλει ο κοινός μύθος, αλλά με την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου ελέγχου πάνω σ’ ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία, ελέγχου που θα επιτρέψει στην κυρίαρχη ομάδα να κατευθύνει εκεί που θέλει το αναγκαίο έργο της κοινωνικοποίησης.

04/06/2013

τα βαρέα μέταλλα και η επικινδυνότητά τους στη διατροφική αλυσίδα

Το νερό του Ασωπού στα έδρανα της Ευρωβουλής


Για τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα και το νερό, έχω γράψει πολλές φορές. Στις γραμμές που ακολουθούν δίνονται τα κυριότερα σημεία της έρευνάς μας μέχρι σήμερα.

[η συνέχεια εδώ]

Monday, 3 June 2013

“Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι”

Συνέντευξη τύπου


Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013 και ώρα 13.00 στην αίθουσα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Νεοφύτου Βάμβα 6, 3ος όροφος, 10674 Αθήνα), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα: 


“Συμβούλιο της Ευρώπης:
Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι”


Στην συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστεί η (καταδικαστική της Ελλάδας) Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επί της Συλλογικής Προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)  με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση.

Την παρουσίαση θα κάνουν:

1. ο συντάκτης της προσφυγής, δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου (πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου), κ. Γ. Κτιστάκις

2. η αν. καθηγήτρια ιατρικής (πανεπιστήμιο Αθηνών) και επιστημονική υπεύθυνη και διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», κ. Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη, και 

3. ο πρεσβύτερος π. Ι. Οικονομίδης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων.

Θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Κ. Τσιτσελίκης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κ. Παπαϊωάννου.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε.


Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Τάκου, τηλ: 6937.114647.