Sunday, 28 April 2013

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία "Αργός θάνατος με ζιζανιοκτόνο"
πηγή: Κ.Ε. 28.4.2013

Ενα από τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παραγωγούς στον κόσμο αλλά ευρέως και στην Ελλάδα, το ζιζανιοκτόνο Roundup, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, φέρεται να συνδέεται, ύστερα από συχνή κι αλόγιστη χρήση, με καρκίνο, υπογονιμότητα και νευρολογικές ασθένειες τύπου Πάρκινσον. 

Πρόκειται για μια έρευνα που έγινε από τη Στέφανι Σένεφ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μαζί με το συνταξιούχο επιστημονικό σύμβουλο Αντόνι Σάμσελ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εντροπία» κι αναδημοσιεύει αποσπάσματά της το Reuters.

Επιπτώσεις
Οπως υποστηρίζεται στην έκθεση, οι αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι άμεσες αλλά σταδιακές και φέρεται να ενοχοποιείται γι' αυτό η ουσία Γκλιφοζέιτ (Glyphosate), η οποία δρα, συν τω χρόνω, με άλλα χημικά που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός και, από κοινού, η βλαπτική της δράση επιτείνεται. Η ουσία Γκλιφοζέιτ ανήκει στην ομάδα των φωσφονογλυκινών και το φυτοφάρμακο Roundup χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, στη δενδροκομία, την αμπελουργία, το βαμβάκι, τον καπνό κ.ά. Για το φυτοφάρμακο έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες χρήσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Κυριακή Μαχαίρα, η οποία επιφυλάχθηκε να δει προηγουμένως όλα τα στοιχεία της έρευνας, έχουν γίνει πρόσφατα πολλές μελέτες για τη δράση της ουσίας Γκλιφοζέιτ. Το Roundup θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή γεωργικά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη, επειδή δεν βιοσυσσωρευόταν, αλλά δεν είχε μελετηθεί αν προκαλεί ενδυνάμωση των τοξικών συμπτωμάτων σε συνέργεια με άλλα σκευάσματα.

Διαδεδομένο
Η ζιζανιολόγος Βάγια Κατή εξήγησε στην «Κ.Ε.» ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο έχει ευρεία χρήση, διότι καταπολεμά πλήθος ζιζανίων (μολόχα, τσουκνίδα κ.ά.) και τα πολυετή (κύπερη, αγριάδα κ.ά.). Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ζημιές σε καλλιεργούμενα φυτά. Η ουσία Γκλιφοζέιτ δρα παρεμποδίζοντας ένα ένζυμο που έχουν τα φυτά για να συνθέτουν αμινοξέα, με αποτέλεσμα να νεκρώνονται. Ο άνθρωπος ή γενικά τα θηλαστικά δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο ένζυμο.

Το ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται, σύμφωνα με την έρευνα, επιπλέον σε κήπους, γρασίδι κ.ά. Βασικό στοιχείο που το έκανε δημοφιλές ήταν το ότι θεωρήθηκε και φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της δέσμευσής του στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων.

on expertise and the value of papers

On the news on Roundup and its possible linking to health issues as shown here,
Ms T. Haspel has written this critique,
where I have left the following comment:
"what is bad and what is good Science is a big debate! In the meantime, we need to be aware that the food chain cross-contamination by heavy metals, pesticides etc is an increasing problem that requires our urgent attention/research efforts and policy making...

p.s. I am not going to enter the debate about the expertise of the 2 authors of the Entropy paper, any Scientist is free to write and publish whatever/wherever they want.

I am not going to enter this debate because I would have to ask what is the food/health related expertise of Mrs Tamar Haspel...

In Science, there are other (better) ways to judge the value of a paper!"
========
In the next few days a relevant post on Sciscoop will appear.

Saturday, 27 April 2013

Κεραυνός Πετρούπολης - Ατταλός 1-2

η ομαδάρα προθερμαίνεται κάτω από το βλέμμα του προπονητή μας
η παρουσίαση των ομάδων. Πάμε Άτταλος! Γεράάά
το σημερινό ματς στην Πετρούπολη τα είχε όλα: και γκολ και αγωνία και ευκαιρίες και εκδηλωτικούς γονείς και παράπονα για την διαιτησία από την εξέδρα και Νίκη!

Για άλλη μια φορά, το σκορ μάς αδικεί! Η εικόνα των δύο ομάδων στο γήπεδο ήταν μια επανάληψη του ματς του πρώτου γύρου όπου είχαμε φιλοδωρήσει την αντίπαλο ομάδα με μια 7άρα...

Αλλά σήμερα, είχαμε απίστευτη αφλογιστία.

Φτάναμε για πλάκα σχεδόν στην γραμμή της μεγάλης περιοχής τους αλλά μετά ...τίποτα.

Λίγο έλειψε να φάμε κι ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο που πραγματικά είχαμε και υπεροχή και κατοχή και πρωτοβουλία και χαμένες μισο-ευκαιρίες.

Σε μια λόμπα από το ..."πουθενά" που κρέμασε τον πορτιέρο μας, η μπάλα έσκασε μπροστά στην άδεια εστία μας και πέρασε...[ουφ!] πάνω από το οριζόντιο δοκάρι...

Στο 2ο ημίχρονο, μπήκαμε πιο δυνατά και ορεξάτα! Και με δυο γκολ του Νίνο και του Αντώνη, πήραμε ένα ασφαλές κεφάλι στο σκορ.

3 λεπτά πριν την λήξη, δεχθήκαμε ένα "χαζό" γκολ όταν σε μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ απόκρουση του Δημήτρη, ένας επιθετικός βρέθηκε [για άλλη μια φορά...] μόνος του κι εξ'επαφής έκανε το [τελικό!] 1-2.

Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε λίγο την μετατροπή των τελικών προσπαθειών σε ...γκολ, τότε θα είμαστε πολύ πολύ καλύτεροι!

Πάμε Άτταλος!

[καλή Ανάσταση προσωπικά και γενικά! είθε το φως της Ανάστασης να φωτίσει τους δικούς μας, τα παιδιά μας αλλά και τους αντιπάλους! χωρίς δυνατούς αντιπάλους, η μπαλίτσα αλλά και η ζωή είναι τόσο βαρετή].When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone


Friday, 26 April 2013

science : news and games


today's post is about news and games in Science

1. for the latest news on heart disease and how to prevent it, click here
 πώς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την καρδιοπάθεια

2. if you want to have some fun and teach kids about Biology/Biochemistry, click here
πείραμα με γλυκά για το ...DNA

3. and here are the Sustainable Good News of the day
και τα βιώσιμα νέα της μέρας
Tuesday, 23 April 2013

9 magical years9 years ago, this time we were about to go to the operation theatre...

and by 11am Nathaniel was born!

so ...after 9 magical years we can sing to Nathaniel

Monday, 22 April 2013

Πέμπτη 25.4.2013 : "Μπορεί η σωστή διατροφή να μας κάνει εξυπνότερους;"

 
 
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του
 7ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Φιλαδελφείας
σας προσκαλεί όλους τους γονείς στην ομιλία
Του διαιτολόγου κ. Ευάγγελου Ζουμπανέα 
με θέμα: Ευφυΐα και Διατροφή
 
που θα γίνει την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 6:30 μμ 
στο σχολείο μας.
Μπορεί η σωστή διατροφή
να μας κάνει εξυπνότερους;

Sunday, 21 April 2013

Άτταλος - ΑΟ Περιστερίου 1-0

η μπάλα φεύγει από τον Νικόλα για άλλη μια επίθεσή μας
ήταν ένα ματς που και πάλι το τελικό σκορ δεν έχει καμιά σχέση με τις αρετές που ξεδίπλωσε στον τάπητα του γηπέδου η ομάδα μας.
Στο πρώτο ημίχρονο, το γήπεδο πραγματικά έγερνε...και με 2 δοκάρια, πολλές τελικές και μόνο ένα γκολ (από τον Νίνο) ...πήγαμε στα αποδυτήρια με την "αγωνία" να μην  ξαναζήσουμε σκηνές ροκ...όπου η ανωτερότητά μας στο γήπεδο δεν αποδιδόταν στο τελικό σκορ.

Τα παιδιά όμως κράτησαν! Με ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και με πείσμα κράτησαν το πολύτιμο 1-0 και πήραν μια γλυκιά ρεβάνς για το 2-1 του πρώτου γύρου όπου και πάλι το γήπεδο έγερνε...

Πάμε γερά Άτταλος!
Friday, 19 April 2013

το ποτάμι πίσω ΔΕΝ γυρνάει !


 
σήμερα, ιστολογιάκι μου, ήταν μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ μέρα!

Σήμερα, παρουσίασε την διδακτορική του διατριβή ο Σωτήρης Στασινός με θέμα
"Πρόσληψη βαρέων μετάλλων από φυτά-βολβούς καλλιεργούμενα σε ρυπασμένα εδάφη"

Με την δουλειά που κάναμε για το διδακτορικό του Σωτήρη, έχουμε πλέον μετρήσεις και αποτελέσματα για το πώς και πόσο περνούν τα βαρέα μέταλλα (νικέλιο και χρώμιο) από το νερό άρδευσης στα τρόφιμα-βολβούς.

Είναι μια δουλειά πολλαπλά χρήσιμη και με πορίσματα αξιοποιήσιμα τόσο στους τωρινούς και μελλοντικούς αγώνες μας ως ΙΤΑΑΠ αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας που είναι ή θα γεμίσουν σύντομα με βαρέα μέταλλα.

Σχετικά λινκ (με την δουλειά του Σωτήρη)

«Σφουγγάρια» τοξικών   

Φρέσκα κρεμμυδάκια με... βαρέα μέταλλα


Heavy metal veggies: ICP-MS worth a nickel

The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions

  
Dr ΜαστροΣώτο, πολλά συγχαρητήρια!Thursday, 18 April 2013

απορίες επί της αποφάσεως ΣτΕ 1492/2013

Δύο αποσπάσματα από την Απόφαση ΣτΕ 1492/20137.  (...)

Περαιτέρω, κατά την άσκηση του ακυρωτικού ελέγχου, στον οποίο περιλαμβάνεται και η πλάνη περί τα πράγματα, σε περίπτωση προσβολής με αίτηση ακυρώσεως διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο δικαστής εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αποτελεί το βασικό μέσο εφαρμογής της αρχής της προλήψεως και προφυλάξεως, ανταποκρίνεται προς τις απαιτήσεις του νόμου και αν το περιεχόμενό της είναι επαρκές, ώστε να παρέχεται στα αρμόδια διοικητικά όργανα η δυνατότητα να διακριβώνουν και να αξιολογούν τους κινδύνους και τις συνέπειες του έργου ή της δραστηριότητος και να εκτιμούν αν η πραγματοποίησή του είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας και τις συνταγματικές επιταγές, καθώς και αν το προσδοκώμενο από αυτό όφελος τελεί σε σχέση αναλογίας με την τυχόν επαπειλούμενη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος. Η ευθεία, όμως, αξιολόγηση εκ μέρους του δικαστή των συνεπειών ορισμένου έργου ή δραστηριότητος και η κρίση αν η πραγματοποίησή του αντίκειται στην αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως εξέρχονται των ορίων του ακυρωτικού ελέγχου, διότι προϋποθέτουν διαπίστωση πραγματικών καταστάσεων, διερεύνηση τεχνικών θεμάτων, ουσιαστικές εκτιμήσεις και στάθμιση στηριζομένη στις εκτιμήσεις αυτές. Κατ’ ακολουθίαν, παράβαση της αρχής της βιώσιμης αναπτύξεως μπορεί να ελεγχθεί ευθέως από τον ακυρωτικό δικαστή μόνον αν από τα στοιχεία της δικογραφίας και με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας προκύπτει ότι η προκαλούμενη από το έργο ή τη δραστηριότητα βλάβη για το περιβάλλον είναι μη επανορθώσιμη ή είναι προφανώς δυσανάλογη με το προσδοκώμενο όφελος και έχει τέτοια έκταση και συνέπειες ώστε προδήλως να αντιστρατεύεται την ανωτέρω συνταγματική αρχή (πρβλ. Ολομ. ΣτΕ 462-3/2010, Ολομ. 613/2002, Ολομ. 3478/2000, 1990/2007 7μ., 4491/2009 7μ., 293/2009).
13. Επειδή, εξ άλλου, η επιλογή της μεθόδου μεταλλουργίας αποτέλεσε προϊόν ενδελεχούς εξετάσεως και συγκριτικής αξιολογήσεως των διαθέσιμων τεχνικών με κριτήριο την βέλτιστη περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά κατεργασία των συγκεκριμένων μεταλλευμάτων και διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν και τα κριθέντα με την 613/2002 απόφαση της Ολομελείας. Σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε. (Κεφ. 4.4.1 και 5.5.2), για την πρόκριση της τελικώς επιλεγείσης μεθόδου της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπ’ όψιν ότι η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε από τη φινλανδική εταιρεία Outotec με εκτεταμένη βιομηχανική εφαρμογή 70 και πλέον χρόνων, χρησιμοποιείται ήδη στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού (μεταξύ των οποίων στην Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Βουλγαρία) και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου, όπου παράγονται με υψηλά ποσοστά καθαρότητας ως παραπροϊόντα, χρυσός και άργυρος, δεν απαιτεί τη χρήση κυανίου ή ενώσεών του και θεωρείται από τεχνολογικής απόψεως η «state of the art» μέθοδος και από περιβαλλοντικής απόψεως η καθαρότερη πυρομεταλλουργική μέθοδος, καθ’ όσον εμφανίζει αξιόπιστη και λειτουργική παραγωγική διαδικασία, δυνατότητα κατεργασίας διαφορετικών τύπων πρώτων υλών και εύκολης μεταβολής ρυθμών τροφοδοσίας, υψηλές ανακτήσεις των περιεχομένων μεταλλικών αξιών, συμπαγή σχεδιασμό των μονάδων με μικρότερες εκπομπές ρύπων, ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, εκ των οποίων το σημαντικότερο τμήμα είναι πλήρως αδρανές με τη μορφή σκωρίας, αξιοποίηση του παραγόμενου θείου με την παραγωγή εμπορεύσιμου θειικού οξέος, χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον εργασίας. Για τη βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση του αρσενικού που παράγεται ως απόβλητο από τη μεταλλουργική επεξεργασία των χρυσοφόρων πυριτών επελέγη η βέλτιστη διαθέσιμη τεχνική της μετατροπής του αρσενικού σε κρυσταλλικό σκοροδίτη, με την οποία επιτυγχάνεται μείωση της προς απόθεση ποσότητας και ασφάλεια της απόθεσης λόγω της μικρής διαλυτότητας του ορυκτού και της μακροχρόνιας σταθερότητας της ορυκτολογικής δομής του, για τη βελτιστοποίηση δε της τεχνικής αυτής έχει εκτελεστεί εκτεταμένο πρόγραμμα εργαστηριακών δοκιμών στο Εργαστήριο Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και στα ερευνητικά εργαστήρια της Outotec. 

----------

μου προκαλούν μερικές επιστημονικές απορίες τα δύο αποσπάσματα της απόφασης του ΣτΕ.

Από την μία πλευρά, αναφέρεται (άρθρο 7) ότι είναι μάλλον δύσκολο να ελεγχθεί η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και το μη αναστρέψιμο ή όχι της περιβαλλοντικής ζημιάς (απορία δικιά μου: στον Ασωπό - από τις βιομηχανίες-  ή στην Μεσσαπία - από την όξινη απορροή των εκεί μεταλλείων- , είναι αναστρέψιμη η περιβαλλοντική ζημιά?)

αλλά από την άλλη (άρθρο 13), παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες σε διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική γνώσεις περί flash melting...

 

Wednesday, 17 April 2013

όλοι έγιναν ΕΙΔΙΚΟΙ και πάλι!ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση...

εντύπωση μου προκάλεσε αυτό το άρθρο

δείτε τα σχόλια! είναι εκπληκτικά! [ειδικά του Kokalas]

και επειδή όλα έχουν θέμα με το περιβάλλον και τα τρόφιμα, δείτε και αυτό (όπου γράφουμε για τις εξορύξεις).

Tuesday, 16 April 2013

Κάν’ το όπως ο ΜέσιΤην ευκαιρία να ζήσουν το όνειρό τους και να αναμετρηθούν με την Μπαρτσελόνα είχαν τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Α.Ο. Γιάννινα. Το ότι ηττήθηκαν, είναι το τελευταίο που μετρά και γι’ αυτό δεν ήθελαν αυτό το παιχνίδι να τελειώσει ποτέ…

Του Τάκη Τσιρτσώνη

Εν αρχή -κάπου στα τέλη του Δεκέμβρη- υπήρξε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό επιτεύχθηκε στον αγώνα κόντρα στον Ατρόμητο Ιωαννίνων, όταν οι δεκατριάχρονοι ποδοσφαιριστές τού Α.Ο. Γιάννινα κατάφεραν να αλλάξουν μεταξύ τους είκοσι διαδοχικές πάσες δίχως αντίπαλος να αγγίξει την μπάλα –και με τους έντεκα παίκτες της ομάδας να συμμετέχουν σε αυτό το ανεπανάληπτο τίκι-τάκα. Ακολούθησαν: το ανέβασμα του σχετικού βίντεο στο youtube και το footballacademies με πρωτοβουλία του Κώστα Βρακά, μερικά εκατομμύρια κλικ ανά τον κόσμο και τα διθυραμβικά σχόλια της βρετανικής «Guardian», του αμερικανικού Fox και των ελληνικών ΜΜΕ.

Και κάπως έτσι, όταν οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της Ηπείρου χτύπησαν την πόρτα τής… Μπαρτσελόνα, προτείνοντας στους ομολόγους τους ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες –με τη Nova να αναλαμβάνει τη χορηγική υποστήριξη του ταξιδιού και την κάλυψη των σχετικών εξόδων- η απάντηση ήταν ένα ζεστό «σας περιμένουμε».

«Οταν μας το πρωτοείπαν, νομίζαμε ότι κάποιος μας έκανε πλάκα» λέει ο γεννημένος τον Ιούνιο του 2000 Διογένης Ελευθερίου. Κι όταν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του συνειδητοποίησαν πως στ’ αλήθεια θα αντιμετώπιζαν τους συνομηλίκους τους από τη φημισμένη «Λα Μασία» -την ποδοσφαιρική ακαδημία των μπλαουγκράνα, από την οποία έχουν μεταξύ άλλων αναδειχθεί ο Μέσι, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ και ο Μπουσκέτς- τα πράγματα έγιναν… ακόμη καλύτερα. Σαν ένα όνειρο που ζωντανεύει.

«Ο τρόπος και η φιλοσοφία του δικού μας παιχνιδιού», θα πει ο 27χρονος προπονητής των Γιαννιωτών Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, «ταιριάζει με εκείνον της Μπαρτσελόνα. Και το μεγαλύτερο βραβείο για μας ήταν οι επαινετικές δηλώσεις του προπονητή των Καταλανών Μαρκ Σερά, μετά από το ματς, για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε. Για το ότι προσπαθήσαμε να παίξουμε σωστά, με καλώς εννοούμενο ποδοσφαιρικό θράσος. Προσωπικά, εκείνο που πάντοτε λέω στους παίκτες πριν μπουν στο γήπεδο είναι πως το ποδόσφαιρο είναι χαρά και πως βγαίνοντας στο χορτάρι για να παίξουν έναν αγώνα θα πρέπει απλά να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν όσα έχουμε δοκιμάσει όλη την εβδομάδα στην προπόνηση».

Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να κάνουν και οι μικροί του Α.Ο. Γιάννινα όταν πριν από λίγες εβδομάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο 9 του κέντρου «Ζοάν Γκαμπέρ». Και πριν συμπληρωθεί το πέμπτο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τον γεννημένο τον Μάρτιο του 2000 Αντώνη Γαϊτανίδη. Η συνέχεια παρ’ όλα αυτά, ώς το τέλος του 70λεπτου αγώνα ήταν… κυανέρυθρη. Η πολυεθνική ομάδα της Μπαρτσελόνα (με παίκτες από την Γκάνα, την Κίνα, την Κορέα και αλλού) ανέβασε στροφές και εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της σε αντοχή, ταχύτητα, φυσική κατάσταση και δύναμη απάντησε με οκτώ συνεχόμενα γκολ. «Για μας το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο που μετρούσε. Και μόνο το ότι παίζαμε κόντρα σε αυτήν την ομάδα, ήμασταν ήδη νικητές», θα πει ο φουλ-μπακ Λευτέρης Δαβής, που θαυμάζει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και τον Ντάνιελ Αλβες.

Ηταν ένα παιχνίδι «που δεν θέλαμε να τελειώσει ποτέ», συμπληρώνει ο επιτελικός της ομάδας Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ονειρεύεται κάποια στιγμή να φορέσει κι αυτός τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (και στο μεταξύ έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ). «Ευτυχώς που το έληξε! Δεν σταματούσαν με τίποτε», διαφωνεί ο Γαϊτανίδης, ο οποίος έχει για είδωλο τον Κριστιάνο Ρονάλντο κι έχει… λιώσει το DVD του αγώνα παρακολουθώντας το ξανά και ξανά.

«Η διαφορά μας με την Μπαρτσελόνα είναι χαοτική», θα πει ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης. «Οχι τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο ή ταλέντο όσο στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και σε υποδομές. Οι μικροί της Μπαρτσελόνα έχουν δεκαπέντε γήπεδα, ο προπονητής τους τέσσερις συνεργάτες, πράγματα που εδώ, στην Ελλάδα, ούτε ομάδες της Σούπερ Λίγκας δεν διαθέτουν! Αν η Μπαρτσελόνα είναι, όπως λέγεται, η πιο γρήγορη ομάδα του κόσμου, είναι επειδή οι παίκτες της έχουν μάθει να σκέφτονται πιο γρήγορα απ’ όλους…»

----------------

και ιδού το φοβερό γκολ των παιδιών με το οποίο κέρδισαν το ταξίδι στην Barca

Monday, 15 April 2013

Eξ’αποστάσεως εκπαίδευση (νέος κύκλος σπουδών)H έναρξη του επόμ. κύκλου είναι στις 20.5.2013,
υποβολή αιτήσεων ως 17.5.2013
Σε αυτό τον κύκλο, θα διδαχθούν τρία από τα προγράμματα της ομάδας μας.
  • Ασφάλεια (HACCP) & Ποιότητα Τροφίμων: Πρότυπα ISO22000:2005 & ISO9001:2008
  • Βιοτεχνολογία Τροφίμων – Λειτουργικά Τρόφιμα και
  • Εξωστρέφεια Επιχειρήσεων Παραγωγής Τροφίμων : Ποιοτικός Έλεγχος. Τυποποίηση. Επισήμανση. Οργάνωση Εξαγωγών

πληροφορίες σχετικά με τα 6 προγράμματα που διδάσκει η ομάδα μας, μπορείτε να βρείτε εδώ

Sunday, 14 April 2013

πώς "ταξιδεύει" η ρύπανση του περιβάλλοντος;

Βιοσυσσώρευση υδραργύρου σε διάφορους οργανισμούς και βιομεγέθυνση της περιεκτικότητάς του από οργανισμό σε οργανισμό


Απόψε στην εκδήλωση για τις Σκουριές και το μικρό Γαλατικό Χωριό της Χαλκιδικής, θα κάνω ένα απλό πείραμα για να δείξω πώς "ταξιδεύει" η ρύπανση.

Υλικά:

ένα μπουκάλι με νερό, 

λίγες σταγόνες μερκουρόχρωμα και

μερικά καλαμάκια.

ρίχνουμε λίγες σταγόνες μερκουρόχρωμα στο νερό και το νερό γίνεται φαιοκίτρινο/πορτοκαλί/καφέ (ανάλογα με το πόσες σταγόνες θα ρίξουμε).

Στη συνέχεια, κρατάμε το μπουκάλι οριζόντιο και με ένα ψαλιδάκι κάνουμε 3 τρύπες και βάζουμε 3 καλαμάκια...


[η συνέχεια εδώ]

Friday, 12 April 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο Γαλατικό Χωριό!!!


Πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Χαλκιδική και Κιλκίς είναι η αυριανή.Εκτός από τις πορείες του Σαββάτου, διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις αλληλεγγύης μέχρι και τη Δευτέρα.

Παρουσιάζουμε μερικές από αυτές:

Σάββατο 13 Απριλίου

Αθήνα: Συγκέντρωση και πορεία από τη Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Μοναστηράκι στις 12 μ.

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα για ενημέρωση και αντιπληροφόρηση από το «Ανοιχτό Συντονιστικό ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού Θεσσαλονίκης». Πλατεία Ναυαρίνου και Τσιμισκή στις 2.00 μ.μ.

Παντού: 6.00 μ.μ. Ταυτόχρονο πανελλαδικό κάλεσμα από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού.

Κιλκίς: «Ούτε στο Κιλκίς ούτε πουθενά». Συγκέντρωση με βίντεο και μουσική από το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο». Στην πλατεία Ειρήνης στις 6 μ.μ.

Κυριακή 14/4

Νέα Φιλαδέλφεια: Εκδήλωση – ομιλία: «Είναι οι Σκουριές τόσο μακριά από την Αττική; Ή γιατί οι Σκουριές μάς αφορούν όλους/ες…» .

Στον χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας – Δεκελείας 116 στις 7.30 μ.μ.

Δευτέρα 15/4

Βόλος: Εκδήλωση για τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Προβολή της ταινίας «Απληστον Κέρδος» του Γιάννη Καρυπίδη και συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Στο «Στέκι Μεταναστών» – Ιωλκού 33, στις 8 μ.μ.


Θεσσαλονίκη: Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων με θέμα «Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα». Στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», Πτολεμαίων 29Α στις 7.30 μ.μ.

Thursday, 11 April 2013

Hellenic Police says use of station is 'impossible' following resident attacks

Residents of Ierissos, in northern Greece, who were arrested after police broke down their doors in a night-time raid on Tuesday, weren't given the same treatment as George Papandreou, says Eleftherotypia cartoonist Kostas Kougogiorgos. Having been called to testify before the parliamentary committee investigating the Lagarde list scandal, the former prime minister submitted a four-page written statement from America


the title of this post is from here...

some news that bring this song to mind...


Σκουριές - Μεσσαπία - Ασωπός - Σχίνος


Την Κυριακή, το Γαλατικό Χωριό έρχεται στα μέρη μας, στα Φιλαδέλφεια...

εκεί θα έχω την χαρά να συναντήσω τους Αγωνιστές των Σκουριών και να μιλήσω για το νερό και τα τρόφιμα...

Τι θα πω;

(μερικές σκέψεις που έλεγα από τον Αύγουστο του 2009)

Το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε, είτε στο Σχίνος στο Λουτράκι, είτε στα Μεσσάπια, είτε στον Ασωπό, είτε στις Σκουριές...

Αν μια γεώτρηση έχει (ή θα αποκτήσει) πρόβλημα με ...βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι) τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα km πιο κάτω κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι!

Αυτό που πάνε να κάνουν στη Μεσσαπία με νέες γεωτρήσεις είναι τουλάχιστον επιστημονικά κοντόφθαλμο!

Όσες γεωτρήσεις και να κάνουν, δεν μπορούν να ξεφύγουν από το εξ. χρώμιο και το νικέλιο!

Οι Σκουριές θα γίνουν ο Νέος Ασωπός;

σχετικά λινκ

«Σφουγγάρια» τοξικών
νερό και ...γεωτρήσεις


Κυριακή 14 Απρίλη 2013: οι Σκουριές μάς αφορούν όλους!

Πρώτο θέμα 7/4/2013


Wednesday, 10 April 2013

Police break down doors to arrest gold mine protesterssource 

Residents of Ierissos, a village in northern Greece, accuse police of illegally breaking down doors and violently entering the homes of two locals and arresting them over their alleged involvement in a February arson attack at the nearby gold mine installations. Police, however, said they had arrest warrants and only used force to enter the homes when residents refused to let them in.
The arrests at 3am on Wednesday spurred angry residents to attack a local police station. Police said no officers were in the police station at the time of the attack.
Locals fiercely oppose plans to develop the mine by Vancouver, Canada-based Eldorado Gold Corp. and argue that the venture will harm the economy in Greece's northern Halkidiki peninsula which relies heavily on farming and tourism.
The two people arrested by police are scheduled to meet with the public prosecutor. According to their lawyer, the 3am arrests were unjustified.
The opposition to Eldorado Gold Corp. (ELD)’s $500 million project to develop the site is visible from the heavy equipment that has been torched and the barbed wire fence that now cordons the mountaintop site. A February 20 attack caused extensive damage. Some 40 masked intruders broke into the gold mine and torched machinery and vehicles being used to construct the open pit mine.
Residents have reported that the police made extensive use of teargas in Ierissos, firing it in front of a school while it was in operation. A number of children were affected by the gas, a former mayor for the area said. Michalis Vlachopoulos also told Skai TV that one student suffered a head injury.
Appearing on the same television station, a police spokesperson denied that teargas was fired into the school and said that it was used only to remove a blockade that residents had erected at the entrance of the village to prevent riot police from entering.
He said the riot were police sent to assist colleagues who were carrying out a preliminary investigation into the arson attack.

Σύγκριση υγρών αποβλήτων στην Ολυμπιάδα με τα όρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής για φυσικούς αποδέκτες

πηγή


*Έγγραφο της Καταγγελίας*
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ιερισσός, 1 Απριλίου 2013
Προς
1. Υ.ΠΕ.Κ.Α.
Ε.Υ.Ε.Π. (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), Τομέας Β. Ελλάδας
Αδριανουπόλεως 24, 55 133 Καλαμαριά
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης
ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. (Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξίας)
Τάκη Οικονομίδη 1, 54 655 Καλαμαριά
3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης
Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 46, 55 134 Καλαμαριά
4. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών
Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού
Μοναστηρίου 12, 546 29 Θεσσαλονίκη
5. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων
Μοναστηρίου 12, 546 29 Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση
Δήμαρχο Δήμου Βόλβης, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη

Στις 15 Μαρτίου 2013 καταγγέλθηκε από κατοίκους της περιοχής Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ότι σε δυο ρέματα της περιοχής «Καλύβια Βαρβάρας» που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», υπήρχε εκροή υγρών αποβλήτων προερχόμενων από το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Την επομένη 16 Μαρτίου 2013 πήραμε με πρωτοβουλία μας δείγματα των υγρών αποβλήτων όπως και δείγματα υγρών και λάσπης από την κοίτη των ρεμάτων στα κατάντη και τα στείλαμε για ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων, από όπου στις 30 Μαρτίου 2013 πήραμε και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που σας επισυνάπτουμε. Στο ένα από τα δυο ρέματα υπήρχαν τοποθετημένοι και σωλήνες εκροής που απέβαλλαν υγρά της τάξης των μερικών κυβικών μέτρων ανά ώρα. Σας επισημαίνουμε ότι τα ρέματα αυτά έχουν άμεση σχέση με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και εκβάλλουν στο Στρυμωνικό κόλπο μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά από τα σημεία εκροής των αποβλήτων. Σε κοντινές αποστάσεις από τα σημεία της εκβολής υφίστανται στη θαλάσσια περιοχή ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες που δέχονται άμεση επίδραση από τα απόβλητα στη θάλασσα.

Από τα αποτελέσματα αναλύσεων του δι
απιστευμένου εργαστηρίου διαπιστώσαμε ότι οι περιεκτικότητες σε βαρέα και τοξικά μέταλλα (As, Pb, Zn, Mn κλπ) υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια και για τους αποδέκτες αλλά και για χρήση νερού.


ΕΠΕΙΔΗ
με βάση τα παραπάνω στοιχεία εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία,

ΖΗΤΑΜΕ

Να διενεργήσετε άμεση αυτοψία στους χώρους που προαναφέραμε, να γίνουν δειγματοληψίες και αναλύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ελέγξετε αν τηρούνται οι Περιβαλλοντικοί Όροι της ΑΕΠΟ (ΑΠ οικ. 201745, 26/07/2011, ΑΔΑ: 4ΑΣΔ0-ΩΔ0) και ειδικότερα οι περιβαλλοντικοί όροι που αναφέρονται στο υποέργο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Ολυμπιάδας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Να ειδοποιηθούμε για να παρευρισκόμαστε στην αυτοψία.

Επισυνάπτονται
1. Αποτελέσματα αναλύσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου
2. Φωτογραφίες από τον χώρο της δειγματοληψίας
3. Βίντεο από τον χώρο της δειγματοληψίας
Οι καταγγέλλοντες 

Monday, 8 April 2013

Κυριακή 14 Απρίλη 2013: οι Σκουριές μάς αφορούν όλους!


Το γαλατικό χωριό έρχεται στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα

  

ΨΗΦΙΣΜΑ για τον ΑΓΩΝΑ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 


Το αρσενικό, το εξασθενές χρώμιο, η Μιναμάτα και το νερό...αφορούν όλους μας! 

Μωρά και ηλικιωμένους! 

Πάντα και παντού!

Και αν δεν αντιδράσουμε για τον Ασωπό, την Μεσσαπία, τις Σκουριές...τότε  
(όπως λέει και ο Αλεξανδρινός - πιο κάτω)

"Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, 
δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. 
Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους
Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις " .
Η Πόλις

Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1910)

Το άλογο, τα «πράσινα άλογα» και η επιστημονική αλήθεια


Ο πανικός κοστίζει! Κοστίζει στους καταναλωτές αλλά και σε εμάς που δουλεύουμε για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα αλλά και για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
Από τις 15.1.2013 ζούμε κάτι χωρίς προηγούμενο: σε όλη την ΕΕ, τα ΜΜΕ έγιναν «ειδήμονες» του κρέατος και το καταναλωτικό κοινό έχει πανικοβληθεί! Ας (ξανα-)δούμε, λοιπόν, πιο ψύχραιμα τα πραγματικά γεγονότα και τις προεκτάσεις τους.


[ η συνέχεια εδώ]

Sunday, 7 April 2013

Άτταλος - Ελπίδα 3-6χθες στο γήπεδό μας, έγινε ένα πολύ όμορφο ματς!

Ειδικά το α' ημίχρονο ήταν ίσως το καλύτερο ημίχρονο που έχει παίξει η ομάδα μας φέτος!

Αντίπαλο είχαμε την πρωτοπόρο ομάδα της Ελπίδας (3 στα 3 στα playoffs μέχρι χθες) αλλά η ομάδα μας ξεκίνησε εξαιρετικά και στο 5' ήμασταν μπροστά 2-0 (Νίκος και Νίνο τα γκολ με έξοχα σουτ!)...

Ο πρωτοπόρος άρχισε να ανησυχεί...

Αλλά ένα γκολ από ...μύτο και ένα ανύπαρκτο πέναλτι έκαναν το 2-2 και σε μια ολιγωρία της άμυνάς μας σε μια καταπληκτική απόκρουση του πορτιέρο μας, Δημήτρη, έγινε το 2-3 αλλά η ομάδα μας με ένα καταπληκτικό συνδυασμό και προβολή του Ναθάνιελ έκανε το 3-3 πριν την λήξηξ του α' ημίχρονου.
Στο β' ημίχρονο, δεχθήκαμε 3 "φτηνά" γκολ και είχαμε δοκάρι σε κεφαλιά του Ναθάνιελ, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα στο ιστολόγιο μας :

"Παίξαμε πολύ καλά και έπρεπε το παιχνίδι μας να ήταν δικό μας". 

Σημειωτέον, ότι όλα τα γκολ μας προήλθαν από εξαιρετικούς συνδυασμούς της ομάδας μας ! Σε αντίθεση με τον αντίπαλο...που παρά την επικράτησή του δεν "έπεισε" για την ανωτερότητά του.

Το τελικό σκορ μάλλον μαγική εικόνα είναι...

Τέλος, ένα μικρό σχόλιο για την διαιτησία: όταν από αυτές τις ηλικίες, αρχίσουμε να ΜΗΝ παίζουμε 50-50, τότε υπάρχει κάτι σοβαρά λάθοςthere is something seriously wrong που θα έλεγαν και στο Νησί, που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο!

Στο τρίτο ημίχρονο, τα Αστεράκια του Άτταλου έδειξαν ποιοι θα είναι το αφεντικό του χρόνου, συντρίβοντας 4-1 την Ελπίδα, χωρίς να μαρσάρει καν η ποδοσφαιρική τους μηχανή!Saturday, 6 April 2013

από τα Χανιά και τον Αλέξανδρο Κοκολάκη προς το Υπ.Οικ. και τον Γιάννη Στουρνάρα


«Προς: Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών
Ονομάζομαι Αλέξανδρος, είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζομαι να δώσω εξετάσεις. Ανάμεσα στα μαθήματα που εξετάζομαι είναι και η Οικονομική Θεωρεία.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.

Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να σταματήσετε εδώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε προβάδισμα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, φέρνοντας σαν δικαιολογία ότι θυσιάζεται για τη σωτηρία της χώρας.

Μαθητής Χανίων
 
Αλέξανδρος Κοκολάκης

ΥΓ. Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών, όπως επιδιώκετε εσείς, ή ελλειμματικό δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».

[πηγή: Έθνος]

Friday, 5 April 2013

Για το άλογο και τα ...πράσινα άλογα

Το θέμα με το αλογίσιο κρέας σε κρεατοπαρασκευάσματα χρειάζεται μια ψύχραιμη ανάλυση.

Όταν όλοι έχουν γίνει "ειδικοί", τότε οι ειδικοί...δεν θα πρέπει να σιωπούμε.

Διαβάστε ένα κείμενο - ανάλυσή μου, μεθαύριο, στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ. και τα νεότερα...Διευκρινίσεις του ΕΦΕΤ για τις «ποσοστώσεις» στο κρέας αλόγου


Thursday, 4 April 2013

η Μιναμάτα...

Tomoko is Bathed by her Mother [ http://en.wikipedia.org/wiki/Tomoko_Uemura_in_Her_Bath ] «Η παγκόσμια ιστορία της επίδρασης της ανθρωπογενούς ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα βρίθει παραδειγμάτων όπου τοξικοί ρυπαντές που υπάρχουν στο νερό και στη θάλασσα και δι’ αυτών στα τρόφιμα έχουν προκαλέσει καρκίνο και σοβαρές, νευρολογικής φύσεως, ασθένειες όπως για παράδειγμα η ασθένεια Minamata-Niigata (λόγω βιοσυσσώρευσης στη διατροφική αλυσίδα μεθυλιωμένων ενώσεων του υδραργύρου). Μέχρι το 2001, είχαν παρουσιασθεί 2.265 περιπτώσεις στην περιοχή του κόλπου Minamata [στην Ιαπωνία] ακόμα και σε νεαρά παιδιά που γεννήθηκαν με νευρολογικές διαταραχές!» 


  

Συν “Αθηνά” και… τρόφιμα εξάγει


το αρχείο pdf εδώ

Τοξικά απόνερα της επόμενης μέρας

πηγή: Εφημερίδα Συντακτών.

Σάλος στην κοινωνία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής από το χθεσινό δημοσίευμα μας. Αυτοδιοικητικοί φορείς και επιστήμονες ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Η “Ελληνικός Χρυσός” παραδέχεται την ύπαρξη τοξικών λυμάτων, αλλά την αποδίδει στους “χρυσοθήρες” της δεκαετίας του ΄80! Την εταιρεία διαψεύδουν κάτοικοι της περιοχής. ΣΕΛ. 42-43 (στο φύλλο που κυκλοφορεί)

Υ.Γ. και όταν λένε άμεση...μάλλον εννοούν άμεση! όχι έτσι...

Wednesday, 3 April 2013

Καρκινογόνα μέταλλα στη Χαλκιδική


ο τίτλος της ανάρτησης είναι από εδώ, το σημερινό editorial της Εφημερίδας Συντακτών.ΑΡΣΕΝΙΚΟ 49.000 φορές πάνω από το όριο!

Οι κάτοικοι

Ο Κώστας Ευθυμίου και ο Γιώργος Ζουμπάς είναι μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατοίκων της περιοχής. «Δεν είχαμε αμφιβολίες πως τα νερά που βγαίνουν από το εργοστάσιο δεν είναι καθαρά. Οταν φίλος από την Ολυμπιάδα μάς ενημέρωσε για την εικόνα που παρουσιάζουν τα ρέματα, πήγαμε επιτόπου 4 άτομα και πήραμε δείγματα. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου είναι η επιβεβαίωση ότι το εργοστάσιο λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Ξέρουν πολύ καλά τι ρίχνουν και τι καταλήγει στα νερά και στο έδαφος…», μας λένε.

«Η “Ελντοράντο” διατείνεται με δηλώσεις και διαφημίσεις ότι κάνει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αποκατάσταση στην Ευρώπη. Το μόνο που έχουν κάνει για το πράσινο είναι πως… έβαψαν πράσινο το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα. Η εταιρεία είναι έκθετη, οφείλει εξηγήσεις για τα τοξικά νερά. Ολα αυτά χύνονται από το εργοστάσιο μέσω των ρεμάτων στον Στρυμονικό Κόλπο και στον υδροφόρο ορίζοντα», δηλώνει η Ιγγλέζη.

Η επιστημονική άποψη

«Απορίες και εύλογη ανησυχία για το αν είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και τι είδους ανθρωπογενούς προέλευσης είναι οι επιβαρύνσεις που διαπιστώνονται» εκφράζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης. «Προφανώς τα στοιχεία πρέπει να διαβιβαστούν στα αρμόδια όργανα, όπως η ΕΥΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος), ώστε η επίσημη πολιτεία να πράξει τα δέοντα, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους κατοίκους και το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Σαφέστατα και διαπιστώνω υψηλές συγκεντρώσεις στα βαρέα μέταλλα κι αυτό είναι προς διερεύνηση», λέει ο χημικός μηχανικός, Σωτήρης Στασινός. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα προβούν άμεσα σε αυτοψία. Οφείλουν να διερευνήσουν οι αρχές πού οφείλονται οι συγκεντρώσεις αυτές, αλλά και την ίδια τη φύση του εδάφους».

-------------

και τα σημερινά γεγονότα...

Aπάντηση της Ελληνικός Χρυσός σε δημοσίευμα για απορροή αρσενοπυρίτη

Στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής κατά τη δεκαετία του '80 οφείλεται η απορροή αρσενοπυρίτη από ρέματα της περιοχής και η εταιρία Ελληνικός Χρυσός έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση του προβλήματος που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτά προκύπτουν από σημερινή ανακοίνωση της επιχείρησης με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το θέμα έχει αναδειχθεί στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συνολικής επένδυσης, όσο και στην «Τεχνική Μελέτη Εκμετάλλευσης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας», οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για την επιφανειακή απορροή της περιοχής που βρίσκεται 400 μ. βορειοδυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, όπου το 1988 διαμορφώθηκε ένας χώρος για την αποθήκευση του συμπυκνώματος χρυσοφόρων πυριτών. Σήμερα, μετά την απομάκρυνση του συμπυκνώματος που ήταν η βασική πηγή του προβλήματος, στην περιοχή έχουν απομείνει υπολείμματα τα οποία χρήζουν επίσης πλήρους απομάκρυνσης και εναπόθεσης εντός κατάλληλα προστατευμένου χώρου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση των εν λόγω αποθέσεων που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες εταιρείες. Η αποκατάσταση της λεκάνης της Ολυμπιάδας συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και στα επόμενα πέντε χρόνια θα επανέλθει συνολικά στην πρότερη κατάστασή της».

==============
η συνέχεια ...αύριο.

Κλείνουμε μουσικά, με ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια (του Νικόλα) με ένα αξεπέραστο στίχο

"Από πείσμα και τρέλα θα ζω
σε τούτη τη χώρα
ώσπου να ’βρω νερό
γιατί ανήκω εδώ
."


Tuesday, 2 April 2013

Creta Farm: αναβολή αγωγής κατά ΙΘΠ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και ΕΜΠ για την υπόθεση στο Ρέθυμνο


Πηγή :
ΡΥΠΑΝΣΗ>EcoNews.gr > ΡΥΠΑΝΣΗ > Creta Farm:
αναβολή αγωγής κατά ΙΘΠ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ… 
Υ.Γ.

1. «Τα βράχια δακρύζουν... λύματα»

 

2. Λες την άβολη αλήθεια; Πάρε ένα SLAPP!

 

Monday, 1 April 2013

στον Σκάι, Τρίτη 2.4.2013 στις 8.30πμ


αύριο το πρωί (στις 8.30πμ) θα έχω την χαρά να συνομιλήσω με τον Άρη Πορτοσάλτε στο Ρ/Σ Σκάι 100,3 σχετικά με
το αλογίσιο κρέας,
την φαινυλοβουταζόνη,
τους πραγματικούς κινδύνους και
τον ...ΕΦΕΤ.

Γ.Ζ.