Sunday, 31 March 2013

O Χημικός συμβουλεύει (για τους έλεγχους στην προμηθευτική αλυσίδα)

Προσέχουμε (πολύ) για να έχουμε…


Kυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 31.3.2013


Του Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρου καθηγητή
Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα,
επικεφαλής επιθεωρητή (HACCP, ISO22000, ISO9001)
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ εξαπάτηση των καταναλωτών μοσχαρίσιου κρέατος, που είχε και DNA αλόγου, έφερε ξανά στην επιφάνεια το σημαντικό κεφάλαιο «έλεγχοι προμηθευτών».
Πώς μπορούν όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη μαζική εστίαση (εστιάτορες, ξενοδόχοι, παραγωγοί κ.ά.) να περιορίσουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο επιμόλυνσης των πρώτων υλών που παραλαμβάνουν;
Ιδού μερικά απλά βήματα:
1. Ελεγχος προμηθευτών: Τόσο κατά την παραλαβή τους όσο και με μια επιτόπου επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών. Αυτή η επιθεώρηση λέγεται «επιθεώρηση 2ου τύπου» και είναι δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη μονάδας μαζικής εστίασης να επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών του.
2. Τήρηση ιχνηλασιμότητας: Λεπτομερής καταγραφή της προέλευσης της κάθε παρτίδας (από ποιον παραγωγό προήλθε, πότε χρησιμοποιήθηκε και σε ποια τελικά προϊόντα κατέληξε).
3. Μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις: Αυτές τις αναλύσεις έχουμε το δικαίωμα να τις ζητούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους προμηθευτές μας.
4. Τήρηση διαδικασιών HACCP: Αυτή η τήρηση του HACCP είναι νομική υποχρέωση όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα.
Σε ό, τι αφορά τους καταναλωτές, κρίνεται σκόπιμο να ελέγχουν το κατά πόσον αναφέρεται στη συσκευασία η τήρηση συστήματος HACCP και η ανάλογη πιστοποίηση.

Saturday, 30 March 2013

πρωτάκουστο ! ! !

δείτε στο βίντεο του λινκ  (που είναι και στο τέλος αυτής της ανάρτησης) από 1.44.10 ως 1.46.20 τι λέει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σε ερώτηση για μια εταιρεία και ...ΤΗΝ ΛΕΖΑΝΤΑ που έχει βάλει το κανάλι!!!

Ολυμπιακός Λιοσίων - Άτταλος 4-2

ο Νίκος Χ. μόλις έχει περάσει με εκπληκτική προβολή την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας και γράφει το 3-2.
Θυμάστε τον Μαραντόνα και τον Χ'παναγή; Θυμάστε τον Νίκο Αναστόπουλο και τον Θωμά Μαύρο; είναι μερικές μπαλαδόφατσες που θυμήθηκα στο γυρισμό στο σπίτι μετά το 4-2 του σημερινού αγώνα.
Είναι ο καταπληκτικός σέντερ φορ της αντιπάλου ομάδας που στο β' ημίχρονο "χόρεψε" την άμυνα μας...και ακόμα θυμάμαι να πέφτουμε σε άσκοπα τάκλιν χωρίς timing και μπρίο...

Στο ματς, είχαμε το πάνω χέρι σε όλο το πρώτο ημίχρονο! Και δοκάρι είχαμε (με απευθείας κόρνερ του Νίνο) και πολλές ευκαιρίες να μπούμε μπροστά στο σκορ. Με μια καραμπόλα φάγαμε όμως ένα πολύ "φτηνό" γκολ που καταφέραμε και ισοφαρίσαμε με ένα σουτ-λόμπα μαγική του Νικόλα Κ.!!
στα αποδυτήρια πήγαμε με 1-1 αλλά στο δεύτερο ημίχρονο "κάτσαμε" και με κατεβασμένα σχεδόν χέρια βρεθήκαμε να χάνουμε 3-1. Δεν το βάλαμε όμως κάτω και όταν με την εκπληκτική ενέργεια του Νίκο, κάναμε το 3-2, με 3 λεπτά να απομένουν, βγήκαμε μπροστά να ισοφαρίσουμε αλλά σε μια αντεπίθεση του αντίπαλου...έγινε το 4-2.

Πολλά εύσημα αξίζουν στον Δημήτρη που κατέβασε ρολά σε πολλά σουτ! 

Με λίγο πιο συμπαγή άμυνα μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Συνεχίζουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι! Πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά και στα αστεράκια μας που κέρδισαν 0-3 !!!

 

Wednesday, 27 March 2013

Taking the P

why do we need Phosphorus (P)? what will happen when we run out of P?
how can we make sure that enough P will be available for as many years as possible?

some answers are here...
"taking the P"

DNA αλόγου...





κάντε κλικ εδώ για όλα ΤΑ ΝΕΑ...


ολοένα και περισσότερα προϊόντα βρίσκονται νοθευμένα...

π.χ.
Αλογίσιο κρέας και στη Χίο

πρόστιμα θα"πέσουν" στις παρανομούσες εταιρείες?

και αν ναι, πότε?

ΓΖ


Monday, 25 March 2013

fish feeds and fish oil

a couple of interesting news:

1. DSM says the supply bottleneck in fish-sourced omega-3 that recently forced its own prices up 15%, is not confined to the dominant source – Peruvian anchovies.

2. New Large Feed Trial Unit in Chile

"The capability to perform significant amounts of feed trials is becoming more and more decisive for feed manufacturers. The days when fish feed consisted of a handful of different ingredients are gone. With the volatile raw material markets and an increasing amount of new raw material types - e.g. protein concentrates - becoming available, feed suppliers have to be able to integrate new ingredients in the feed recipes fast, and with proper documentation of feed performance, flesh quality and fish health", says Paddy Campbell.

===========
further reading
1. 

2.

3.


 

Sunday, 24 March 2013

για την 25η Μαρτίου

την μέρα που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το 1821...
την μέρα (του 2013) που ελπίζω να ΜΗΝ βρει και την Κύπρο (όπως την Ελλάδα) υποδουλωμένη σε τρόικα και μνημόνια (χειρότερη σκλαβιά από την Τουρκιά!),

ας θυμηθούμε μια ομιλία από τα ...παλιά...




το άλογο, η φαινυλοβουταζόνη και οι ...έλεγχοι

το ρεπορτάζ της κ. Α. Στεργίου στην Κ.Ε. στις 23.3.3013 είναι αποκαλυπτικό...

"Χλιμιντρίζουν και ελληνικά αλλαντικά"

οι έλεγχοι παραμένουν πολυδιασπασμένοι...
παρά το γεγονός...
ότι πριν από λίγα χρόνια όλη η Ελλάδα είχε φάει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι...

Τι πρέπει να γίνει ?

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα,

ας θυμηθούμε το σκάνδαλο με τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο ηλιέλαιο

1. εδώ και

2. στο κεφ. 9 του βιβλίου μας “Η Πράσινη Κρίση”

Κεφάλαιο 9

Oρυκτέλαιο σε ηλιέλαιο (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2008)
9.1. Tι είναι η κρίση του ορυκτελαίου; 119
9.2. Τα στάδια της κρίσης 120
9.2.1. Το πρώτο στάδιο: συναγερμός 120
9.2.2. Το δεύτερο στάδιο: ενεργοποίηση 120
9.3. Ήταν δυνατόν η κρίση να προβλεφθεί; 122
9.4. Ποιοι παράγοντες επηρέασαν την επίλυση της κρίσης; 122
9.5. Ποια είναι τα μέσα εξόδου από την κρίση; 125
9.6. Τι οφείλουμε να «κρατήσουμε» από αυτή την κρίση; 125

================
Τίτλος: Η Πράσινη Κρίση

Συγγραφείς: Aντωνία   Γκόγκου – Γιάννης Ζαμπετάκης – Λίνος Κουντουράς – Θεοδότα Νάντσου – Χριστίνα Φατούρου

Περιεχόμενα: Το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός (εγχειρίδιο) Διαχείρισης Κρίσεων στο Περιβάλλον και στη Διατροφή. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την ανατομία κάθε κρίσης, παραδείγματα κρίσεων (από τη βιομηχανία τροφίμων, την αγροτική παραγωγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος μέχρι τις πυρκαγιές του 2007 και 2009 και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και τρόπους ορθής διαχείρισης.
Το βιβλίο είναι δομημένο ως εξής: στα πρώτα έξι κεφάλαια παρουσιάζονται απαντήσεις στα έξι ερωτήματα: 1. Τι είναι κρίση ; 2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά / στάδια της κρίσης ; 3. Είναι δυνατόν η κρίση να προβλεφθεί ; 4. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επίλυση μιας κρίσης ; 5. Ποια είναι τα μέσα εξόδου από την κρίση ; 6. Τι οφείλουμε να «κρατήσουμε» από μια κρίση ; Στη συνέχεια παρουσιάζονται 2 περιβαλλοντικές, 2 διατροφικές κρίσεις καθώς και μια κρίση από την αυτοκινητοβιομηχανία με την μορφή case study και με την ίδια δομή, όπως τα πρώτα έξι κεφάλαια του βιβλίου, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία της διαχείρισης κρίσεων.

[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία pdf: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2010, ISBN: 978-960-351-841-9

Saturday, 23 March 2013

nuclear power...from a food security point of view

Hinkley Point's existing nuclear power station is scheduled to close in 2023. Photograph: Nik Taylor Wildlife/Alamy

The news from UK's government plans on building a new nuclear power station are very worrying.
The "funny" thing (if you can call it funny and not ...tragic!) is the name of the place where this power station is going to be built: "Hinkley Point" (in Somerset).
Having devoted some time/research efforts on the cross-contamination of our food chain due to the Greek Hinkley (Asopos), reading this news on Hinkley Point in Somerset, this article came back to mind: "How many Hinkleys are there in Greece?" (Athens News, 25.2.2012).

this photo is from that article...

Fishermen crowd around suffocated fish in the Maliakos Gulf last month. Environmental transgressions that go unchecked can lead to collapses of industries like fishing, farming and tourism
 

The most worrying, from a food security point of view, problem is that even today there is no clear provision for the sustainable disposal of nuclear waste! i.e. where does it end up? which water bed is affected? which soil is affected and what is the use of that soil? 


P.S here are some further thoughts on weaknesses that remain in developing new nuclear

Friday, 22 March 2013

Μοσχάρι από άλογο και γουρούνι!


Μου έλεγε προ ηµερών ένας παράγοντας της αγοράς µεταξύ σοβαρού και αστείου ότι οι Έλληνες για πρώτη φορά απέκτησαν στενή σχέση µε τα άλογα εξαιτίας του παγκόσµιου διατροφικού σκανδάλου. Και συνέχισε λέγοντάς µου µε το ανάλογο στιλ: «Άσε, µην την ψάχνεις», θέλοντας µε αυτή τη φράση να µου επισηµάνει ότι ποτέ δεν πρόκειται να µάθουµε πόσες ποσότητες κρέατος αλόγου φάγαµε ως µοσχαράκι σε µορφή µπριζόλας, φιλέτου, κιµά και λουκάνικου.
Και δεν πρόκειται να το µάθει και καµιά άλλη χώρα του κόσµου.

[η συνέχεια εδώ]

παγκόσμια ημέρα νερού /world water day

Today is the World Water Day so let's remind ourselves about the value of water and clean water!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και ας θυμηθούμε...

It's the water, stupid 

IN BILL Clinton's successful 1992 presidential campaign against George HW
Bush, the phrase "It's the economy, stupid" was coined by Clinton campaign
strategist James Carville. It referred to the notion that Clinton was a better
choice because during his stint as president Bush had not adequately addressed
the economy, which had undergone a recession. In 2009, world economies are yet
again facing a huge crisis.


But, despite the enormity of the current global economic crisis, it is not the
most crucial crisis facing us today and neither is the food shortage one. It
is the scarcity of clean water that has most people worried. Food at
affordable prices is not enough because, in order to produce food, we need
water. In speaking to The Economist, chairman of Nestle Peter Brabeck-Letmathe
said: "The water shortage is an even more urgent problem than climate change."




and

Ιt’s the (clean) water, stupid!  

Greek Hinkleys?
 
Last month, the knowledge that this chemical is also found in bottled water in Greece became publicly available. On January 19, the Food Controlling Authority (EFET) issued a statement acknowledging Cr(VI) as an emerging hazard in water but also stating that its levels in bottled water are not being monitored due to the lack of specific legal limits in water regulations. The current law for acceptable total chromium limits in drinking water is 50μg/l, but this is not protective against Cr(VI). However, for the Messapia area specifically, a June 2010 court decision is forcing Messapia’s council to distribute water with Cr(VI) limits below 2μg/l!
 
In California, a Public Health Goal (PHG) has been established for Cr(VI) in drinking water - 0.02 μg/l, a goal expected to become state law by the end of 2012. This PHG has been calculated in order to lower risk to only one case of cancer per 1,000,000 people. In Greece, where some bottled water contains 22 μg/l, this risk is elevated to one case of cancer per 910 people.
 
The Ecogreens political party has named the bottled water companies in question, but the names are not repeated here because the intention of this article is not to create a food scare. 
 
Rather, it is to urge the Greek state to urgently impose a legal limit of its own in order to protect public health. Added to that, stricter environmental and food audits are needed to ensure that the water beds are not polluted further and this water that is used in many food industrial processes is free of risks. Today, we are miles away from this point.

Thursday, 21 March 2013

Ανάκληση προϊόντων από τον ΕΦΕΤ λόγω ανίχνευσης DNA αλόγου

Στην ανάκληση σειράς προϊόντων στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).


περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Στην Κ.Ε. (που κυκλοφορεί το Σάββατο λόγω αργίας την Δευτέρα), μπορείτε να διαβάσετε για μια ανοχύρωτη χώρα στο θέμα των ελέγχων στα τρόφιμα...

η ανεργία, η Μόρφωση, η Μάθηση και η ...άρνηση

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ Οι υποψήφιοι μαθαίνουν τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο όσοι περάσουν στα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πολλά χρόνια προβλήματα της ανώτατης παιδείας

 Σε λίγες μέρες θα δημοσιευτεί στο Πράσινο Ποντίκι (την  πρώτη Πέμπτη του Απρίλη), ένα κείμενό μου για το σχέδιο "Αθηνά" όπου γράφω σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για να δίνουμε πιο χρήσιμες γνώσεις στους Φοιτητές μας.

ας θυμηθούμε σήμερα, 2 κείμενα λίγο παλιότερα σχετικά με την Μάθηση και την Παιδεία...

1.  Όταν οι άρχοντες γνωρίζουν την άρνηση κι αγνοούν τη μάθηση…

[στήλη Επωνύμως, Το Ποντίκι, 26.2.2013]

"Μιας και ανάμεσα στους 15 συμβούλους υπάρχουν νέοι άνθρωποι, δάσκαλοι, πρώην και υποψήφιοι (στις πρόσφατες εκλογές) δήμαρχοι.

Όλοι αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να πουν όχι στη διά βίου μάθηση των συμπολιτών μας.

Σήμερα που η ανεργία καλπάζει, η μάθηση και η εκπαίδευση παίρνουν άλλο ρόλο, λυτρωτικό και επαναστατικό. Σήμερα που η δημόσια παιδεία υποβαθμίζεται με μνημονιακά επιχειρηματάκια, υπάρχουν Αριστεροί που λένε όχι στη διά βίου μάθηση; (Για τους Δεξιούς δεν μιλώ, παραδοσιακά η Δεξιά σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θέλει μορφωμένο τον Λαό…).

Ως Δάσκαλος και ως γονιός μού είναι αδύνατον να κατανοήσω τα επιχειρήματα των «15»… Μου είναι αδύνατον να καταλάβω πώς είπαμε όχι σε ένα 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα πρόσφερε (έστω και) δύο δράμια γνώσης (έστω και) σ’ έναν συμπολίτη μας."


2. Τι είχες, Παιδεία μου; Τι είχα πάντα...

[ΤΟ ΒΗΜΑ, 5.9.2008]

"Το σημερινό Πανεπιστήμιο θέλει δύο πράγματα για να γίνει ξανά ελκυστικό και παραγωγικό. Χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και πλήρη αυτονομία - θεσμική και οικονομική! Αυτονομία έχουν όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Γης. Γιατί όχι τα ελληνικά; Από εδώ δεν ξεκίνησε η Επιστήμη; Δεν αξίζει, λοιπόν, να υπηρετούμε την Επιστήμη (και τη Γνώση και την Παιδεία) με αυτόνομο τρόπο χωρίς να έχουμε πάνω από το κεφάλι μας το κράτος; Το κράτος που μας υποχρεώνει, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, να καταρτίζουμε τετραετή προϋπολογισμό για να συνεχίσει το κράτος να μας χρηματοδοτεί. Πώς, όμως, να καταρτίσουμε τέτοιο προϋπολογισμό όταν δεν έχουμε το δικαίωμα να ορίζουμε αυτόνομα τον αριθμό των εισακτέων, άρα τα χρήματα που χρειάζονται για τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες; Ιδού ο φαύλος κύκλος της άρνησης και του μηδενισμού."



 

Wednesday, 20 March 2013

Fats and food security, the lipid link





[the 1st guest blog post on SciScoop]


Today, the world population is seven billion and this number is forecasted to reach nine billion by 2050 while food demand is projected to double by 2050. Also, one billion people are chronically undernourished and one billion are overweight. This is a complex challenge for all of us involved in the food arena.

From the nutritionist, agriculturist and aquaculturist points of view, our aim should be to sustainably produce food with high sensory and cardioprotective properties. The reason is simple: cardiovascular diseases (CVDs) remain the top global causes of death and stroke. According to the British Heart Foundation in the UK, in 2008, over 191,000 people died from heart and circulatory disease in the UK alone.

The prevention of atherosclerosis is, thus, one of the top priorities in academia and industry. Since the study of seven countries, a key question still remains unanswered: why cohorts in Greece and Italy had Coronary Heart Disease (CHD) at low frequencies but high levels of serum cholesterol? Is it something in the diet that prevents heart problems? And if so, then which food is the “secret weapon” against CVDs?

Omega-3 PUFAs
There is compelling literature on the beneficial role of omega-3 polyunsaturated fatty acids (omega-3 PUFAs) and there is a core belief that fish is good for our heart because of them. Mechanistically though, it is not clear how omega-3 PUFAs work. Their postulated mechanism in preventing atherosclerosis could be through lowering the levels of triacylglycerol, preventing arrhythmia, decreasing platelet aggregation or lowering blood pressure.
On the other hand, the association of omega-3 PUFAs and CVD has been revised recently by evaluating all randomized trials on the supplementation of omega-3 PUFAs to adults : the results of 20 studies on 68,680 patients were evaluated and omega-3 PUFAs were not found to be associated in a statistically significant way with CVDs in various patient populations. In the light of this study, we may need to re-focus our research quests towards feed and food components with proved cardioprotective activities.

Polar lipids of food
Lipid microconstituents of specific food that constitute important ingredients of the Mediterranean diet have been found that they have in vitro (in the test tube) important cardioprotective properties (by inhibiting the actions of Platelet Activating Factor, PAF). PAF is the most potent inflammatory lipid mediator, a well-recognized agonist of platelet aggregation that plays a crucial role in atherosclerosis. These lipid microconstituents can inhibit the onset of atherosclerosis and the development of CVDs. Such lipids have been found in a wide range of food such as red and white wine, yogurt, fish, olive oil and olive pomace. Further, in vivo tests using rabbits on olive oil, olive pomace and aquacultured fish have re-confirmed that it is the polar lipid fraction of these food sources that can reduce the thickness of atherosclerotic lesions in hypercholesterolaemic rabbits.

Food for thought
In today’s rapidly changing world, we need to face conflicting problems and issues: overproduction and waste of food, obesity, CVDs and diabetes in the developed world, famine and malnutrition in the developing countries, climate change, scarcity of water, rational use of cultivated land and sustainable use of resources and energy. In this complex and swiftly changing environment, the issue of food security and on how we can secure nutrition for the entire human population becomes a top priority for all of us in the feed and food arena.
For securing enough safe and nutritious food for all, we need to face some problems. One of them is this “paradox” for producing fish, high amounts of fish oil are required to produce fish feed and thus aquacultured fish. Fish oil is also used in the production of omega-3 based drugs and supplements without clear benefits against CVDs. The diminishing levels of available wild fish worldwide combined to the fact that polar lipids of fish have clear cardioprotective benefits should provoke a re-evaluation of today’s practices. Fish could be used in a more holistic way with higher and clearer benefits for all.

References
  • Nasopoulou C, Karantonis HC, Perrea DN, Theocharis SE, Iliopoulos DG, Demopoulos CA, Zabetakis I. 2010. In vivo anti-atherogenic properties of cultured gilthead sea bream (Sparus aurata) polar lipid extracts in hypercholesterolaemic rabbits. Food Chem 120:831-6.
  • Nasopoulou C, Stamatakis G, Demopoulos CA, Zabetakis I. 2011. Effects of olive pomace and olive pomace oil on growth performance, fatty acid composition and cardio protective properties of gilthead sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax). Food Chem 129:1108-13.
  • Zabetakis I, Antonopoulou S, Demopoulos CA. 2013. The Prevention of Atherosclerosis by Food Components: Polar Lipids versus Omega-3 PUFAs. Commentary on www.athero.org published on 22.1.2013 (http://www.athero.org/commentaries/comm1119.asp).

Friday, 15 March 2013

Heavy metal veggies: ICP-MS worth a nickel

from

spectroscopyNOW

Heavy metal veggies: ICP-MS worth a nickel


thumbnail image: Heavy metal veggies: ICP-MS worth a nickel

Nickel and chromium


The presence of heavy metal ions of nickel and chromium in vegetables, including potatoes, carrots and onions, irrigated with polluted water is revealed using X-series inductively coupled plasma mass spectrometry.
Sotiris Stasinos and Ioannis Zabetakis of the Food Chemistry Laboratory, at the University of Athens, Greece, explain how heavy metals ions, in general, can migrate from polluted soil and/or irrigation water to tuberous plants and root vegetables. The implications of such migration being that these toxic agents can enter the food chain leading to long-term, chronic consumption and the many putative health problems such exposure can cause. This not only includes the direct toxic effects of such metals but the depletion of essential trace elements in the body. Part of the issue is that unlike certain organic residues metal ions persist, they cannot be degraded or otherwise broken down into less harmful constituents by virtue of being elements rather than compounds. They point out that other researchers have highlighted various sources of contamination by human sources including: mining, industrial and domestic wastewater and sewage sludge, as well as atmospheric deposition.

Cross contamination

"The cross-contamination of food by heavy metals is an emerging nutritional hazard as there is a proven link between environmental pollution and the food chain," the researchers explain, with certain crop plants being as susceptible to contamination as any other but because of their role as basic components of our diets representing more of a problem in terms of human health. Among those crops are carrots (Daucus carrota), onions (Allium cepa) and potatoes (Solanum tuberosum). The research team has investigated the uptake of chromium and nickel ions by these three species in greenhouse experiment. The growing conditions were designed to simulate open-field irrigation used in major agricultural regions of Greece, the Asopos River in Viotia and Messapia in Evia. The water table is contaminated in these regions, the team points out.
The vegetables were grown over a period of about four months in and non-controls were irrigated with water containing specific levels of toxic and carcinogenic Cr(VI) and toxic Ni(II) ranging from 0 (control) to 250 micrograms per litre. The controls would represent crops grown on land uncontaminated by heavy metals whereas the 250 level represents realistic concentrations determined in the most contaminated parts of the two agricultural regions.
"Both Cr and Ni are toxic, this is the reason that they are both regulated in drinking water legislation," Zabetakis told SpectroscopyNOW. "However, there are no legal limits for Ni and Cr in food (EC 1881/2006), there is clear legal gap there...and these two metals are emerging chemical hazards in the food chain."

Agricultural solution

The team used a microwave oven digester to prepare samples of plants and soils on which X-series ICP-MS could then be carried out to determine how much nickel and chromium had been taken up by the three vegetable crops. Subsequent statistical analysis unearthed the relevant details showing uptake in onions and potatoes although carrots seemed not to be susceptible to uptake of either Cr(VI) nor Ni(II) ions. The team suggests that farmers using irrigation water contaminated with Cr(VI) and Ni(II) polluted water should be supplied with clean irrigation water so as to minimize the heavy metal cross-contamination of the food chain. It is possible that processing might be a more straightforward solution to removing such contamination given the huge volumes of water needed for agricultural irrigation.
"The next step is to study the effect of heavy metals on plant physiology and next to study the uptake of heavy metals from other plants that are not part of the food chain," Zabetakis adds.

Related Links

Ecotoxicol Environ Safety 2013, online: "The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions"

Article by David Bradley

The views represented in this article are solely those of the author and do not necessarily represent those of John Wiley and Sons, Ltd.

Thursday, 14 March 2013

τρώγοντας ζώα


στο μάθημα "Χημεία Τροφίμων Ι" η συνομιλία με τους φοιτητές έφερε στο νου και αυτό το βιβλίο.

σήμερα, με την επίγευση του αλόγου στο στόμα μας, είναι χρήσιμο να ξαναθυμηθούμε αυτό το βιβλίο.

.Υ.Γ. έγραφα τότε 5.2.2011

Στην ουσία του βιβλίου κανείς δεν έχει μπει από τους άπειρους ειδικούς ή άσχετους που έχουν ασχοληθεί με το πόνημα του Φόερ.
Ακόμα και ο ίδιος ο Φόερ όμως δεν έχει απάντηση, ή αν έχει, δεν τολμά να μας την πει με το βιβλίο του.
Η αναπάντητη ερώτηση λοιπόν είναι τούτη: αν σταματήσει ο κόσμος να τρώει ζώα, από ποιες εναλλακτικές και αειφόρες πηγές θα προσλαμβάνουμε τις πρωτεΐνες που μας χρειάζονται; Δεν υπάρχει προφανώς εναλλακτική πηγή ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα...Αντί λοιπόν ο Φόερ να προτείνει τρόπους πίεσης της βιομηχανίας για λιγότερες εκτατικές και εντατικές μεθόδους,αντί να μας περιγράψει τι είναι το κίνημα του "slow food", αντί να μας πει γιατί είναι 1000 φορές προτιμότερο να αγοράζουμε κρέας, γάλα και αυγά από την φάρμα της γειτονιάς μας ή μια μικρή εταιρεία - αγρόκτημα με βιολογικές μεθόδους εκτροφής, αντί να τα κάνει όλα αυτά...απλά μας λέει πόσο κακό είναι να τρώμε ζώα.
Vegetarian δεν πρόκειται να γίνω μιας και το κρέας και το ψάρι είναι πολύ καλύτερες πηγές σε μια σειρά από απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αμινοξέα. Αλλά από την άλλη, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε τις μεγαλοβιομηχανίες εκτροφής ζώων και παραγωγής ζωοτροφών λιγότερο άπληστες.
Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις διοξίνες στη Γερμανία αυτό έδειξε: ότι η βιομηχανία είναι άπληστη και εμείς δυστυχώς πειραματόζωα...
Γ.Ζ.

========

οι ερωτήσεις ακόμα επίκαιρες...

δυστυχώς...



Tuesday, 12 March 2013

η Σούζαν, η Γιόκο και το...fracking


[από το Πράσινο Ποντίκι]

Σε όλες τις χώρες του κόσµου, όπου υπάρχει σοβαρή αντίδραση πολιτών απέναντι σε µια «επένδυση», σε µια πρόταση «ανάπτυξης» που θέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια υγεία, την οικονοµία µιας περιοχής και βέβαια το περιβάλλον, η συνταγή που εκτελείται από τις αρχές και τα συµβατικά µέσα µαζικής ενηµέρωσης είναι η ίδια.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγµα, που όλο και γιγαντώνεται το κίνηµα κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, όσοι αντιδρούν παρουσιάζονται από τις αρχές και τα ΜΜΕ ως «εξτρεµιστές αριστεροί και χίπηδες οικολόγοι». Την ίδια ώρα και στην Ελλάδα, όσο γιγαντώνεται το κίνηµα κατά των σύγχρονων χρυσοθήρων, που θα πάρουν χρυσό και θα αφήσουν στη χώρα το δηλητηριώδες κυάνιο, τόσο γιγαντώνονται και οι καταγγελίες ότι πρόκειται περί εξτρεµιστών αριστερών - εχθρών της πατρίδας.

Στις δυο περιπτώσεις, όµως, δεν υπάρχουν µόνο ισχυρές οµοιότητες, αλλά και θεµελιώδεις διαφορές. Στις ΗΠΑ, το κίνηµα πολιτών κατά του φράκινγκ είδε να τίθενται στο πλευρό του προσωπικότητες της τέχνης - και όχι µέσα από µια µηχανική υπογραφή σε ένα κείµενο διαµαρτυρίας. Τους είδε να µπαίνουν στην πρώτη γραµµή του αγώνα και µε τη λάµψη και την επωνυµία τους, µε τη διείσδυση που έχουν στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης παγκοσµίως, να γίνονται η χαµένη από το σύστηµα φωνή τους.

Η Σούζαν Σάραντον, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ρόµπερτ ντε Νίρο, η Τζούλιαν Μουρ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Μαρκ Ράφαλο, η Γιόκο Όνο και ο γιος του Λένον, Σον, είναι µερικοί από τους καλλιτέχνες που συµµετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας και κυρίως στην αγωνιώδη προσπάθεια ενηµέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα η Σούζαν Σάραντον στην ιταλική εφηµερίδα «La Repubblica»: «Αφού οι δηµοσιογράφοι των εφηµερίδων και οι τηλεοπτικοί σχολιαστές δεν έχουν ακόµη δώσει τη σχετική προσοχή σε αυτόν τον επερχόµενο κίνδυνο, είναι αναµενόµενο ο κόσµος να µην ενηµερώνεται και να µην µπορεί να πάρει θέση. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισα να εµφανιστώ και να εξηγήσω την απειλή που κρύβει το φράκινγκ». Και συνέχισε: «Το κίνηµα του φράκινγκ έχει υποβαθµιστεί εκ µέρους των µέσων µαζικής επικοινωνίας ως µια εξτρεµιστική διαµαρτυρία αριστερών και χίπηδων οικολόγων. Αυτό είναι λάθος και πρέπει τώρα να αρχίσουµε να αγωνιζόµαστε σοβαρά για το θέµα».

Τι κρίµα που στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, όπως προκύπτει από την απουσία τους, θεωρούν τα ζητήµατα περιβάλλοντος και δηµόσιας υγείας γραφικά και τοπικιστικά. Τι κρίµα που καµιά ισχυρή φωνή δεν κάνει τον κόπο να ενηµερωθεί και να αποτελέσει τη «γέφυρα» συνάντησης µε την αλήθεια.

==========================
 για το φράκινγκ...δείτε κι αυτό

The song was first performed by Lennon and Ono on the Late Night with Jimmy Fallon show last year, but the star-studded video represents a new rendering. The video flicks between different celebrities, enabling the viewer to pick out Joseph Gordon-Levitt, Liv Tyler, Alexa Chung and Fred Armisen. Gyllenhaal and Sarandon also appear.
The cast join in for the chorus: "Don't frack my mother, cos I ain't got no other. You can do anything that you want to do, but please don't frack my mother."

Yoko Ono then pitches in: "Don't frack me, don't frack me."

A decision on fracking in New York looks set to be delayed after the state assembly approved a two-year moratorium. If approved by the state senate and signed by Cuomo it would extend an already-existing ban on fracking in the state to 2015.

Artists Against Fracking argue that the process of hydraulic fracturing can allow chemicals to leak into water supplies.


Monday, 11 March 2013

food security and the value of water

The Paraguay River in Villeta, 40km south of Asuncion, earlier this month:
The unusually low level of water forced Paraguayan officials to close the
river to navigation. The river, which is navigable all the way out to the
Atlantic Ocean past Uruguay and Argentina and is vital to commerce in this
land-locked country, is at its lowest level in years and is causing daily
losses to the industries that depend on it


the good news: Sainsbury's develops water reduction plan for crop growing

in terms of Food Security, we need to address the issue of clean and sufficient water,
water pollution can cross-contaminate the food chain [here are some latest results of our group]

and here is an old but still valid article on the value of water.

 

Sunday, 10 March 2013

και τα παρ-άλογα...

μνημόνιο και παιδεία...





Στα υποβαθμισμένα προάστια της Αθήνας και στην εγκαταλελειμμένη περιφέρεια, το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, που παραδίδουν μαθήματα ζωής, αποτελεί το μόνο σωσίβιο των παιδιών.
[...]
«Εδώ δεν ζουν μεγαλόσχημοι του Κολωνακίου, εδώ η φτώχεια θερίζει και η ανεργία έχει σακατέψει τον πληθυσμό». Τα λόγια του Αντώνη Καράλη, διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Καματερού, αποτυπώνουν εναργώς την εικόνα στο σχολικό αυτό συγκρότημα που καθημερινά στεγάζει 292 παιδιά. Εδώ λειτουργεί κέντρο αλληλεγγύης, συγκεντρώνονται ρούχα και τρόφιμα και διατίθενται σε απόρους. «Οταν έρχεται το πρωί η μαθήτρια και ζαλίζεται επειδή δεν είχε να φάει, όταν το παιδί ζητεί δουλειά για τους άνεργους γονείς του, τότε το δικό μας το μάθημα... δεν έχει να κάνει με τη διδακτική ύλη». 

[πηγή]

============

«Εχω βάλει το ψωμί στο φούρνο και τα όνειρα στη φορμόλη»

=================


Από το αντίτιμο των 2,50 ευρώ, που δίνετε για ν' αγοράσετε την εφημερίδα, να ξέρετε ότι το 0,50 ευρώ θα πάει σε 5 σχολεία που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Και είναι γι' αυτή την Κυριακή: το 8ο Δημοτικό Περάματος, το Δημοτικό Σινασού Ιστιαίας, το 3ο Γυμνάσιο Καματερού, το 2ο Επαγγελματικό Γενικό Λύκειο Γρεβενών και το Σχολικό Κέντρο Σουλίου. Αυτή την ενέργεια, αυτό το κάτι, θα επαναλαμβάνουμε κατά διαστήματα. Αντί άλλης προσφοράς. Για να έχει όμως επιτυχία, πρέπει να στηριχτεί και από σας. Από τον καθένα αναγνώστη αυτής της εφημερίδας. Γι' αυτό κάνε κάτι κι εσύ. 


μεταλλεία και διατροφή...


Οι Σκουριές Χαλκιδικής, το Πέραμα του Εβρου, το Κιλκίς δεν είναι ελληνικές πρωτοτυπίες. Αντιδράσεις, πορείες, διαμαρτυρίες κατά των εξορύξεων χρυσού σημειώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη. Στις πιο φτωχές χώρες, όπου οι πολυεθνικές κάνουν ό,τι θέλουν, η αγριότητα των επιχειρήσεων και η καταστολή των κυβερνήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οργανώσεις κατά των εξορύξεων χρυσού καταγγέλλουν μέχρι και δολοφονίες ακτιβιστών.

[πηγή]

--------

και η διατροφική αλυσίδα...

Saturday, 9 March 2013

ΑΟ Περιστερίου - Άτταλος 2-1 ["Μαγική" εικόνα]

μια από τις πολλές ευκαιρίες της ομάδας μας...αποκρούει ο εξαιρετικός τερματοφύλακας του ΑΟ Περιστερίου σε κόρνερ











η μπάλα είναι γένους θηλυκού...και ως θηλυκό είναι ...κάπως...

αν δεν θέλει να μπει...είτε γιατί τα σουτ μας δεν είναι δυνατά και στη γωνία, είτε γιατί ο αντίπαλος πορτιέρο έχει κατεβάσει ρολά...είτε γιατί δεν έχουμε πίστη και τσαμπουκά...
συνήθως η καλύτερη ομάδα χάνει...
Κάτι τέτοιο έγινε και σήμερα.
Χωρίς να πιάσει και καμιά σπουδαία απόδοση η ομάδα μας, είχαμε σουτ εύστοχα, είχαμε την κατοχή της μπάλας αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν σε κρίσιμα σημεία του ματς, αφήνεις τον αντίπαλο να σου βάλει δυο (τουλάχιστον τσαμπατζίδικα!) γκολ...

όπως λέει κι ένας φίλος, η ευκαιρία δεν είναι γκολ αλλά το γκολ είναι ευκαιρία...

αυτό το ματς είχε μια πικράδα στο τέλος όταν 2 λεπτά πριν την λήξη ο Λούκι έκανε το 2-1 και θα μπορούσε ο Γιώργος Στ να κάνει το 2-2 στην λήξη όταν η μπάλα έφυγε από το πόδι του και πήγαινε στο αριστερό Γ της εστίας αλλά είπαμε...  "ο αντίπαλος πορτιέρο είχε κατεβάσει ρολά" ...

όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν χάσει όπως έχασε ο Άτταλος σήμερα (βλ. βίντεο παρακάτω)...

αυτά που πρέπει να κρατήσουμε είναι (νομίζω...)
1. όταν έχεις το πάνω χέρι στον αγώνα, πρέπει να σκοράρεις...
2. στην άμυνα να είμαστε λίγο πιο τσαμπουκαλεμένοι...
3. δεν μπορείς να είσαι μεγάλη ομάδα και μόνο σε ένα παίκτη σου να γυαλίζει το μάτι του...

δεν το βάζουμε όμως κάτω...προχωράμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας!

και στο κανονικό πρωτάθλημα με ήττα ξεκινήσαμε και τερματίσαμε Δεύτεροι! ένα πόντο πίσω από τον πρώτο...

και όπως χάσαμε σήμερα, είχε χάσει η Barca πέρσι τον Απρίλη στο Stamford Bridge...



κρέας αλόγου σε κεμπάπ, σουτζουκάκια και μπιφτέκια

Σε ακόμα επτά προϊόντα κρέατος ανιχνεύθηκε DNA άλογου, σύμφωνα με τους έλεγχους που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για έτοιμα προϊόντα κεμπάπ, μπιφτέκια και σουτζουκάκια εταιρειών από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ ανακαλείται και κονσέρβα μοσχαρίσιου "τσιγαρισμένου" κρέατος από τη Λετονία, το οποίο διακινήθηκε και στη χώρα μας.

Wednesday, 6 March 2013

Η ελληνική πανεπιστημιακή έρευνα, που διακρίνεται στην Ευρώπη

Η Κομισιόν είχε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι χρηματοδοτούμενες ακαδημαϊκές έρευνες στην πλειονότητά τους κατέληγαν στα συρτάρια χωρίς να αποδίδουν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα μιας έρευνας δεν είναι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, με το πρόσχημα αυτό είχαν χρηματοδοτηθεί είτε κοινοτικά είτε πανεπιστημιακά πολλές έρευνες με μόνο στόχο την απόκτηση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.  Συνεπώς, αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος ώστε η έρευνα πλέον να συνδέεται με την πραγματική οικονομία.

[ η συνέχεια εδώ]

food safety update

the ADI for synthetic blue colour goes down...

and improved tracebility procedures may save lots of money...

p.s. next time, we buy these coloured lollies for our kids, let's think twice...




Monday, 4 March 2013

some photocards from the Highlands

last week I had the chance to visit the Highlands in Scotland. Amazing scenery,hospitable people!


If a picture = 1000 words, here are 7000 words !  Enjoy!




Loch Oich
@Univ. of the Highlands and the Islands (UHI)
Ness Bank @ Inverness
Dalwhinnie Distillery
near Dalwhinnie

Sunday, 3 March 2013

a letter from Heathrow airport on open mindness and Burgers...





Saturday 2.3.2013.
London - Heathrow, terminal 5…
waiting for the connection flight back to Athens, after having spent 2,5 days in the Highlands in Scotland,
Over some warm mocha…
Full off pictures/icons/interesting ideas and plans for the future
(I’ve managed actually to take 92 photos, most of them on the go…)

Some certain things…
  1. People have the power !
  2. Highlands are beautiful ! !
  3. Being open-mind is the key for success ! ! !

In my 2,5 days in Scotland, I had the chance to meet people (both in Academia and in Industry) with a similar approach of mine and we had some fruitful discussion on how we can make things happen and not trap ourselves in endless and boring discussions…

Sharp and forward thinking people…a "rare breed" nowadays.

On one hand it is rare, but on the other hand, because of this scarcity, it is extremely fascinating to talk to them, to work with them, to plan future research with them.

Mmm, this Mocha is good …

P.S. 1. Talking about open minded people, I saw two full pages of Saturday’s 2.3.2013Guardian’s with an ad of Tesco (see photo above)…

A clever way to say sorry for the messy horse scandal that has shaken big firms and the market of frozen food…

Some honesty is badly needed in Food Industry and when it comes, even late, it is really appreciated! 

Tesco has definitely moved forward with this ad…

Will the other companies, involved in the scandal, follow quickly Tesco’s example?


P.S. 2.  The next few months are going to be fascinated in a quite a few fronts.

[watch this space]

Saturday, 2 March 2013

if horse meat is good for the poor people then...



why do they withdraw it?

It is silly to withdraw food that is fit for the poor but NOT (??) for the rich, isn't it?

Unless, rich stomachs are more "sensitive" in horse meat and bute.

P.S. HELSINKI, Feb 25 – Finnish food company Pouttu on Monday said it plans to donate kebab dishes found to contain horsemeat to charities for the poor, after receiving the green light from food safety authorities.

Friday, 1 March 2013

Και αλογίσιο κεμπάπ



Πηγή
"Ε" 1.3.2013

Μετά τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ, ο ΕΦΕΤ εντόπισε κατεψυγμένα κεμπάπ αλλά και σαλάμια στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη πλούσια σε DNA αλόγου. 

  Από το ξεκίνημα των ελέγχων μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί συνολικά 4 δείγματα θετικά στα τεστ για DNA αλόγου. Το ερώτημα βέβαια που εκκρεμεί να απαντηθεί με το πέρας των ελέγχων είναι αν αυτά τα δείγματα βρέθηκαν και θετικά στη χημική ουσία φαινυλβουταζόνη.
Τα αλογίσια υποπροϊόντα κρέατος εντοπίστηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για τα προϊόντα:
1. Κατεψυγμένο «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», σε συσκευασία του ενός κιλού, το οποίο παρασκευάστηκε και συσκευάστηκε από την εταιρεία «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου». Διατίθετο από τα σουπερμάρκετ «ΜΕΤΡΟ» στην Καβάλα.
2. Βοδινό σαλάμι «Destan», το οποίο παρασκευάζεται από την ολλανδική εταιρεία DEMKA CmbH και διατίθεται από παντοπωλείο της Ροδόπης με την επωνυμία «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σαππών».
Τα προϊόντα με εντολή του ΕΦΕΤ αποσύρονται από την αγορά. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 84 δείγματα από διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Εχουν εξεταστεί τα 33 από αυτά και έχουν βρεθεί θετικά σε τεστ DNA τα τέσσερα.

το άλογο και οι παραλογισμοί

εν αρχή ...η Ferrari


και μετά ήρθαν οι παραλογισμοί...

επιμύθιο