Wednesday, 27 February 2013

Διαχείριση Κρίσεων και έλεγχοι τροφίμων


Η σημερινή ανάρτηση είναι ένα απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μας

"Η Πράσινη Κρίση"

Τίτλος: Η Πράσινη Κρίση

Συγγραφείς: Aντωνία   Γκόγκου - Γιάννης Ζαμπετάκης - Λίνος Κουντουράς - Θεοδότα Νάντσου - Χριστίνα Φατούρου

Περιεχόμενα: Το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός (εγχειρίδιο) Διαχείρισης Κρίσεων στο Περιβάλλον και στη Διατροφή. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την ανατομία κάθε κρίσης, παραδείγματα κρίσεων (από τη βιομηχανία τροφίμων, την αγροτική παραγωγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος μέχρι τις πυρκαγιές του 2007 και 2009 και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και τρόπους ορθής διαχείρισης.

Το βιβλίο είναι δομημένο ως εξής: στα πρώτα έξι κεφάλαια παρουσιάζονται απαντήσεις στα έξι ερωτήματα: 1. Τι είναι κρίση ; 2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά / στάδια της κρίσης ; 3. Είναι δυνατόν η κρίση να προβλεφθεί ; 4. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επίλυση μιας κρίσης ; 5. Ποια είναι τα μέσα εξόδου από την κρίση ; 6. Τι οφείλουμε να «κρατήσουμε» από μια κρίση ; Στη συνέχεια παρουσιάζονται 2 περιβαλλοντικές, 2 διατροφικές κρίσεις καθώς και μια κρίση από την αυτοκινητοβιομηχανία με την μορφή case study και με την ίδια δομή, όπως τα πρώτα έξι κεφάλαια του βιβλίου, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία της διαχείρισης κρίσεων.
[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία pdf: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2010, ISBN: 978-960-351-841-9

=====================

Κεφάλαιο 1.  Tι είναι κρίση;

  

1.1 Εισαγωγή

Στην κινέζικη γλώσσα, το ιδεόγραμμα που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την κρίση περιέχει δύο λέξεις: κίνδυνος και ευκαιρία.

Οι ίδιες ακριβώς λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν τα στοιχεία μιας κρίσης.

Μια κρίση μπορεί να είναι κίνδυνος για:

     
 • την μάρκα – επωνυμία του προϊόντος

 •    
 • το προϊόν ή την εταιρεία

 •    
 • ένα συγκεκριμένο άτομο (π.χ. Υπουργός)

 •    
 • τους Πολίτες (π.χ. καταναλωτές)

 •    
 • τον εμπλεκόμενο οργανισμό (εταιρεία ή ακόμα και Υπουργείο) και τους μετόχους του

 •    
 • όλη την βιομηχανίαΑν διαχειριστούμε μια κρίση σωστά ή αν το πρόβλημα αφορά έναν ανταγωνιστή μας, τότε μια κρίση μπορεί να γίνει μια πολύτιμη ευκαιρία. Μια κρίση μπορεί να δημιουργηθεί ή να αξιοποιηθεί για να προωθήσουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Έτσι, μια κρίση μπορεί να είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να τονίσει μια εταιρεία το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους πελάτες της ή μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα προϊόν ή μια εταιρεία. Μια κρίση κοστίζει πολλά χρήματα. Μια κρίση όμως που δεν θα την διαχειριστούμε όπως πρέπει μπορεί να κοστίσει ακόμα και την επιβίωση της εταιρείας. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τρόπο της ορθής αντιμετώπισης μιας κρίσης και να πράττουμε τα δέοντα στο σωστό χρόνο (timing). Για παράδειγμα, η κρίση με τα μουχλιασμένα γιαούρτια την άνοιξη του 2005, κόστισε στην εμπλεκόμενη βιομηχανία (ΦΑΓΕ ΑΕ) περίπου το 10% του τζίρου της στην αγορά της γιαούρτης. Άλλο ένα 10% έχασε η ίδια εταρεία με το πρόβλημα με το σπασμένο γυαλί που βρέθηκε σε παιδικό γιαούρτι τον Νοέμβριο του 2006. Από το 50% που είχε η εν λόγω εταιρεία στην αγορά το 2004, έπεσε στο 30% στο τέλος του 2006. Για να ανεβάσει ξανά όμως το ποσοστό της στο 50%, χρειάζεται χρήματα και χρόνο. Το κόστος ακόμα και σήμερα ίσως είναι δυσθεώρητο και σίγουρα άγνωστο! Άρα είναι προτιμότερο, να αντιμετωπίζουμε μια κρίση άμεσα και σωστά παρά να ξοδεύουμε χρήματα και χρόνο για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.1.2          Δύο σενάρια

Πώς μοιάζει μια κρίση; Η σκηνή είναι γνωστή σε όσους εμπλέκονται με την διαχείριση των κρίσεων. Μερικά χαρακτηριστικά της κρίσης είναι κοινά σε όλες τις κρίσεις ενώ κάποια άλλα χαρακτηριστικά αλλάζουν δραματικά σε κάθε κρίση μιας και κάθε κρίση είναι μοναδική!

Το υποθετικό μας σενάριο ξεκινά ένα βράδυ Παρασκευής. Για κάποιο λόγο (ίσως να φταίει και ο νόμος του Murphy), η κρίση πάντα ξεσπά το βράδυ μιας  Παρασκευής. Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν σχολάσει εκτός από το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου και κάποια στελέχη. Το τηλ. κέντρο είναι απασχολημένο με το πρόβλημα το οποίο έφτασε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Το πρόβλημα δεν είναι πλέον ένα απλό πρόβλημα αλλά μια κρίση!Ας δούμε δύο (υποθετικά) σενάρια.

Σενάριο φρίκης

Στο πρώτο σενάριο, οι διευθυντές συσκέπτονται στην αίθουσα συνεδρίων του ΔΣ. Νιώθουν απελπισία μην ξέροντας τι να κάνουν. Προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται. Τα γεγονότα συμβαίνουν με καταιγιστικό ρυθμό αλλά νιώθουν μια σχετική ανακούφιση που έχουν καταφέρει να «κρύψουν» το πρόβλημα από το προσωπικό της εταιρείας. Αλλά το πρόβλημα είναι εκεί και ίσως να τους «χαλάσει» όλο το σαββατοκύριακο. Το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται από παραπονούμενους καταναλωτές. Οι απαντήσεις που δίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στο τηλ. κέντρο είναι οι εξής «δεν μπορώ να το σχολιάσω» ή «ο γενικός διευθυντής είναι απασχολημένος»…

Το ΔΣ αγωνιά για την εξελισσόμενη κρίση και ψάχνει απελπισμένα να βρει τρόπους αντιμετώπισής της. Ψάχνει τέτοιους τρόπους από το πρωί της ίδιας μέρας όταν έξι καταναλωτές παραπονέθηκαν ότι βρήκαν γυαλί σε ένα από τα προϊόντα της εταιρείας. Μερικοί από αυτούς τους καταναλωτές παραπονέθηκαν στην εταιρεία. Ένας πήγε στο σημείο από όπου είχε αγοράσει το προϊόν και κατόπιν παραπονέθηκε στον ΕΦΕΤ. Το χειρότερο πρόβλημα όμως είναι με άλλους δύο καταναλωτές που πήραν τηλέφωνο τα ΜΜΕ. Τώρα, μια κάμερα και ένας δημοσιογράφος είναι έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας και ζητούν να πάρουν συνέντευξη από ένα διευθυντικό στέλεχος.

Τα στελέχη προσπαθούν να συνδέσουν μεταξύ τους αυτά τα παράπονα. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα τα παράπονα σχετίζονται με την ίδια παρτίδα παραγωγής. Τα Μη Συμμορφούμενα (ΜΣ) προϊόντα μπορεί να έχουν ημερομηνίες παραγωγής διαφορετικές κατά λίγες μέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Κατόπιν δέχθηκαν και ένα τηλεφώνημα από τον ΕΦΕΤ που τους πληροφόρησε ότι πέντε (και όχι μόνο ένας όπως νόμιζαν) καταναλωτές έχουν παραπονεθεί για το ΜΣ προϊόν. Ο ΕΦΕΤ τους ζητά να προβούν σε πανελλήνια ανάκληση του προϊόντος και να του δοθεί πλήρης κατάλογος με όλες τις εταιρείες που έχει πωληθεί αυτό το ΜΣ προϊόν καθώς και λίστα με όλες τις διαδιακασίες ανάκλησης και ιχνηλασιμότητας που τηρεί η εταιρεία. Πώς όμως μπορεί να καταχωρηθεί μια ανακοίνωση ανάκλησης στον τύπο όταν είναι Παρασκευή βράδυ και η διαφημιστική εταιρεία θα είναι κλειστή μέχρι την Δευτέρα το πρωί; Ποια λίστα διαδικασιών; Ποια ιχνηλασιμότητα;

Τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας συνεχίζουν να αλλάζουν βλέματα γεμάτα απόγνωση. Γιατί να συμβαίνει αυτό σε αυτούς; Γιατί μερικοί καταναλωτές να είναι τόσο παράλογοι για λίγα κομματάκια γυαλιού; Και τι θα πουν οι γυναίκες τους όταν μάθουν ότι το σαββατοκύριακό τους έχει απλά καταστραφεί; Αυτή τη στιγμή, με τα τόσα αναπάντητα ερωτήματα, αποφάσισαν να ανοίξουν το δεύτερο μπουκάλι ουίσκι…Σενάριο σιγουριάς

Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ διαφορετικό. Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι το πρόβλημα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να εφαρμόσει τα πλάνα «ανάκληση προϊόντος» και «διαχείριση κρίσεων». Ήταν σε όλους γνωστό τι πρέπει να κάνουν, με ποια σειρά και με ποιες προτεραιότητες. Άλλωστε, εφαρμόζουν αυτά τα πλάνα σε εικόνες εικονικής ανάκλησης, τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο! Αλλά, σε αυτό το πρόβλημα, έχει προκύψει κάτι που δεν είχαν προβλέψει. Γι’αυτό το λόγο, συγκάλεσαν σύσκεψη σε ένα δωμάτιο ειδικά προετοιμασμένο για αυτό το σκοπό, με τηλέφωνα, τηλεόραση και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είχαν όλα τα μέσα και τα τηλέφωνα ανάγκης για να μπορέσουν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν απ’ευθείας στους δημοσιογράφους ή στους ανθρώπους – κλειδιά. Όλα τα μέλη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων είχαν τα κινητά τους τηλέφωνα ανοικτά ώστε να έχουν στη διάθεσή τους κάθε εναλλακτικό τρόπο γρήγορης και άμεσης επικοινωνίας με όποιον κριθεί απαραίτητο [στον ΕΦΕΤ, στα ΜΜΕ ή στην αγορά].

Η επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων είχε συγκληθεί στην αρχή της μέρας όταν η εταιρεία έλαβε παράπονα από τέσσερις καταναλωτές για την ύπαρξη γυαλιού σε ένα από τα προϊόντα της εταιρείας. Από τον κωδικό παραγωγής των προϊόντων, είχαν βρει ότι όλα τα προϊόντα με το γυαλί είχαν παραχθεί στην ίδια γραμμή παραγωγής την ίδια μέρα με χρονική διαφορά μόνο είκοσι λεπτών. Υπήρχε σίγουρα ένα πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση.

Στην δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων την ίδια μέρα, αποφασίστηκε να ανακαλέσουν όλες τις παρτίδες, να καταστρέψουν τα ύποπτα προϊόντα και με ακτίνες Χ να ανιχνεύσουν πιθανό γυαλί σε όλα τα προϊόντα. Σε αυτή τη συνάντηση, αποφάσισαν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον ΕΦΕΤ, τα ΜΜΕ και τους καταναλωτές. Αυτά τα πλάνα δράσης είχαν σχεδιαστεί πριν από χρόνια και τα ανανέωναν κάθε χρόνο! Συνεπώς, αυτή η συνεδρίαση ήταν σύντομη μιας και όλοι ήξεραν τι να κάνουν και πώς να το κάνουν! Σε δέκα λεπτά της ώρας, είχαν καταστρώσει όλο το πλάνο δράσης.

Το ίδιο βράδυ, η επιτροπή συγκάλεσε τρίτη συνάντηση. Μέσα σε είκοσι λεπτά, είχαν αποφασίσει τι θα πουν στα ΜΜΕ, τι θα γράψουν στις διαφημιστικές ανακοινώσεις και τι θα ανακοινώσουν ζωντανά στους ανησυχούντες καταναλωτές. Σ’ένα διπλανό δωμάτιο, οι διευθυντές του εμπορικού τμήματος ετοιμάζονταν να χειριστούν τα εκατοντάδες παράπονα. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων είχε ορίσει συνάντηση με τα ΜΜΕ για να τους ανακοινώσει τα δέοντα. Ήξερε από πριν ότι πρέπει να καθυσηχάσει το καταναλωτικό κοινό και είχε εφοδιαστεί με φωτογραφίες του ΜΣ προϊόντος για να τις χρησιμοποιήσει στη συνέντευξη τύπου. Παράλληλα, ένας άλλος εργαζόμενος ενημέρωνε τον ιστότοπος της εταιρείας. Το μέλλον της μάρκας αυτής των προϊόντων και ίσως και το μέλλον  της εταιρείας εξαρτιόταν από τις επόμενες λίγες ώρες. Αν τα ΜΜΕ και οι καταναλωτές κρίνουν ότι η εταιρεία έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για το συμφέρον τους και τη Δημόσια Υγεία, τότε ούτε οι πωλήσεις ούτε η φήμη της εταιρείας θα επηρεαστούν.

Αυτά τα δύο σενάρια μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αλλά δεν είναι. Το καθένα απεικονίζει μια ρεαλιστική εικόνα πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση από μια απροετοίμαστη και από μια πλήρως προετοιμασμένη εταιρεία. Η πρόσφατη κρίση με το επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, κατέδειξε ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο χώρο των τροφίμων είναι απροετοίμαστες σε διαχείριση κρίσεων μιας και αγνούν στοιχειώδες έννοιες σχετικές με την ανάκληση ενός προϊόντος (π.χ. ιχνηλασιμότητα, bar codes, παρτίδα παραγωγής) ή με τον τρόπο διαχείρισης των ΜΜΕ (πώς μιλάμε και τι λέμε). Η εν λόγω όμως κρίση έδειξε επίσης ότι υπάρχουν και εταιρείες τροφίμων που βγήκαν κερδισμένες από το αλαλούμ με το ηλιέλαιο. Κέρδος που μεταφράζεται σε αυξημένο μερίδιο αγοράς ή καλύτερη αναγνωρισιμότητά τους από το καταναλωτικό κοινό.

Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να δείξει ποιες ενέργειες πρέπει να έχει κάνει κάθε εταιρεία ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κρίση όταν και αν χρειαστεί.

-----------------------

Επιμύθιο...

από το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο...

γκάλοπ της Public Issue
Horsemeat scandal: Withdrawn products and test results

This table is being updated as results emerge.

[from BBC]

---------------

auditing fever...


Tuesday, 26 February 2013

αλογίσιο κρέας (update)Η φαινυλβουταζόνη, γνωστή διεθνώς ως «bute», ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, περνά στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Ευδοκία Τσαλκαμά, κτηνίατρος-ιππίατρος, σε δηλώσεις της στην «Ε» εξηγεί:
«Η φαινυλβουταζόνη κάποτε χρησιμοποιούνταν και για ανθρώπους, αλλά είχε σοβαρές παρενέργειες όπως απλαστική αναιμία (νόσος που χτυπά τον μυελό των οστών) και έτσι σε κάποιες χώρες καταργήθηκε».
Επικαλούμενη διεθνείς επιστημονικές αναφορές υποστηρίζει πως: «Η συγκεκριμένη ουσία στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα, στα νεφρά, το ήπαρ αλλά και καρκίνο»!
Στη χώρα μας το κτηνιατρικό σκεύασμα που περιέχει αυτήν την ουσία έχει έγκριση για χρήση σε σκύλους, αλλά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στα άλογα και μόνον κατόπιν συνταγής κτηνιάτρου.
«Τα περισσότερα άλογα που συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες έχουν λάβει "με τους κουβάδες" την εν λόγω ουσία εξαιτίας συχνών τραυματισμών. Είναι μία τακτική ιδιαίτερα κοινή. Στην πραγματικότητα, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δίνει μόνος του ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται, τόσο στην απόκτηση της ουσίας -άνευ συνταγής- όσο και στη χορήγησή της στο ζώο του.ΔΤ ΕΦΕΤ 26.2.2013


43% fewer frozen burgers have been sold in the four weeks leading to 17 February. He says much of the drop can be attributed to a lack of availability of the foods since companies withdrew stock from shops

Τρώμε κρέας αλόγου από τη Βουλγαρία


Το θρίλερ με τους μοσχαρίσιους κιμάδες της Ευρώπης, που φαίνεται πως είναι πλούσιοι σε... αλογίσιο κρέας, καθημερινά προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

η συνέχεια εδώ

forget the horse meatballs and let's westernize! it is an order! :)


no further comments! P.S. Thanks Dad for the link!

Monday, 25 February 2013

η αρχή της Προφύλαξης και η Ιχνηλασιμότητα...

"δεν έχει γίνει εισαγωγή τέτοιων τροφίμων" ακούσαμε προχθές...

στο video εδώ...σήμερα...όμως μάθαμε ότι αποσύρονται τρόφιμα από το ΙΚΕΑ

τελικά τι ισχύει???

Θυμίζω τα εξής:


(ειδικά εκεί που μιλώ για το ηλιέλαιο και τα πρόστιμα...χρόνος 3.10 ως 3.40)
 
και επίσης αυτά που γράφουν οι φοιτητές μου...

There are some things that make me really proud of my students!

Like their answers at this exam question (I asked them yesterday on the 7th semester module that I teach on food quality assurance and HACCP)

"in the horse meat scandal, state wich legislation can be used in order to take legal action against companies and authorities"

Answer
"Legal action could be based on the following articles
1. EC 178/2002, article No 7, "the precaution principle",
2. EC 178/2002, article No 18, "traceability",
3. EC 178/2002, article No 14 and 19, on the hazards of food,
4. EC 178/2002, article No 53, 'product recall",
5. EC 852/2004, articles No 10 and 15 and
6. EC 1881/2006, article No 1 (on the chemical hazards in food)

----------
Have the authorities in EU implemented any fines based on these articles? If yes, when and to which companies? 

Sunday, 24 February 2013

Ατταλός - ΑΕ Ιλίου 7-0


Κυριακή μεσημεράκι, στην έδρα μας, παίζαμε με την προτελευταία ομάδα του ομίλου μας...

Ένα ηλιόλουστο χαλαρό μεσημεράκι...

Τα παιδιά μας, με τον αέρα του Πρωτοπόρου με 2 βαθμούς "αέρα", μπήκαν δυνατά στο ματσάκι και μετά από 35΄΄ ο Γιώργος the usual suspect - my other name is Messi - Στ άνοιξε το σκορ.
Μετά από λίγα λεπτά το σκορ ήταν 4-0 και οι βασικοί πιάσαν πάγκο.
Ήταν μια καλή ευκαιρία να "πάρουν" χρόνο και εμπειρία συμμετοχής και οι αναπληρωματικοί μας.
Το ημίχρονο τελείωσε με τον 'Ατταλο να προηγείται με ...5-0 και στην επανάληψη, μπήκαν οι βασικοί και σε χρόνο dt το 5-0 έγινε 7-0...μετά πιάσαν πάγκο κλπ κλπ.

Τα παιδιά έχουν "δέσει" μεταξύ τους, έχουν γίνει μια καλή παρέα και μια καλή ομάδα! Είναι πανέμορφο όταν πανηγυρίζουν τα γκολ! Όλοι μαζί!
[κι ας ξέχασε σήμερα ο Ναθάνιελ να πάει προς τον Νίκο Χ. να τον συγχαρεί για την "πάρε-βάλε" ασσίστ του!]
 
Υ.Γ. Δείτε στο βιντεάκι το τρίτο γκολ της κόκκινης αρμάδας! τι συνδυασμός και τι γκολ! και πώς πανηγυρίζουν μετά οι κόκκινοι!

 

Saturday, 23 February 2013

exam question on horse meat scandal and an excellent answer

There are some things that make me really proud of my students!

Like their answers at this exam question (I asked them yesterday on the 7th semester module that I teach on food quality assurance and HACCP)

"in the horse meat scandal, state wich legislation can be used in order to take legal action against companies and authorities"

Answer
"Legal action could be based on the following articles
1. EC 178/2002, article No 7, "the precaution principle",
2. EC 178/2002, article No 18, "traceability",
3. EC 178/2002, article No 14 and 19, on the hazards of food,
4. EC 178/2002, article No 53, 'product recall",
5. EC 852/2004, articles No 10 and 15 and
6. EC 1881/2006, article No 1 (on the chemical hazards in food) 

----------
Have the authorities in EU implemented any fines based on these articles? If yes, when and to shich companies? If not, why not? 


Horse Meat Scandal...some food for thought

the news speak about more companies being involved...in the meat/horse food scandal...


some useful food 4 thought
Horsemeat scandal's origin lies in the heart of our economic model


 At the exams in Uni, I asked my final year students if they want to tkae legal action what parts of legislation can be used?

the answers are excellent! more on this story...soon.

Friday, 22 February 2013

The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions (the full paper on line!)
The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions

 • Food Chemistry Laboratory, Department of Chemistry, University of Athens, 15771 Athens, Greece
http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoenv.2013.01.023,the full paper is now on line

Abstract

Heavy metals, in general, can migrate from polluted soil and/or irrigation water to tuber plants, leading, after chronic consumption, to health problems. The scope of this study was to investigate the uptake of chromium and nickel by carrots (Daucus carrota), onions (Allium cepa) and potatoes (Solanum tuberosum) in a greenhouse experiment simulating the open-field irrigation conditions in the two biggest tuber producing regions of Greece (Asopos river in Viotia and Messapia in Evia). The study included cultivation of tubers for a period of approximately 4 months in six irrigation lines, each one provided by a water solution containing different levels of Cr(VI) and Ni(II) ranging from 0 μg/l (control) to 250 μg/l. The soil used was obtained from a certified organic greenhouse. Uptake of Cr was observed in onion leaves between 0 and 10 μg/l water concentrations (+109.2 percent, p=0.006), 0 μg/l and 20 μg/l (+47.5 percent, p=0.006), 0 μg/l and 50 μg/l (+202.8 percent, p=0.006), 0 μg/l and 100 μg/l (+89.9 percent, p=0.028), 0 μg/l and 250 μg/l (+61.3 percent, p=0.009). Uptake of Ni was observed: (a) in onion leaves between 0 and 250 μg/l water concentrations (+90.2 percent, p=0.076), (b) in onion shoots between 0 and 10 μg/l (+39.1 percent, p=0.045), 0 and 250 μg/l (+55 percent, p=0.047) and (c) in potatoes between 0 and 20 μg/l (+28.1 percent, p=0.083). Our results suggest that irrigation water containing Cr and Ni can cross-contaminate onions and potatoes cultivated in a soil never previously polluted, anthropogenically, with heavy metals. No such results were found for carrots.

Highlights

► Carrots, onions and potatoes were irrigated by water containing Cr(VI) and Ni(II). ► The soil (not polluted) was obtained from an organic greenhouse. ► Uptake of total Cr was observed in onion leaves. ► Uptake of Ni was observed in both onion leaves and shoots and potatoes. ► Polluted irrigation water can cross-contaminate onions and potatoes.

Keywords

 • Irrigation;
 • Tubers;
 • Uptake;
 • Chromium;
 • Nickel;
 • Water

Thursday, 21 February 2013

The uptake of nickel and chromium from irrigation water by potatoes, carrots and onions

our latest article on how heavy metals present in irrigation water can cross-contaminate the food chain.


you can find the article here.

Abstract

Heavy metals, in general, can migrate from polluted soil and/or irrigation water to tuber plants, leading, after chronic consumption, to health problems. The scope of this study was to investigate the uptake of chromium and nickel by carrots (Daucus carrota), onions (Allium cepa) and potatoes (Solanum tuberosum) in a greenhouse experiment simulating the open-field irrigation conditions in the two biggest tuber producing regions of Greece (Asopos river in Viotia and Messapia in Evia). The study included cultivation of tubers for a period of approximately 4 months in six irrigation lines, each one provided by a water solution containing different levels of Cr(VI) and Ni(II) ranging from 0 μg/l (control) to 250 μg/l. The soil used was obtained from a certified organic greenhouse. Uptake of Cr was observed in onion leaves between 0 and 10 μg/l water concentrations (+109.2 percent, p=0.006), 0 μg/l and 20 μg/l (+47.5 percent, p=0.006), 0 μg/l and 50 μg/l (+202.8 percent, p=0.006), 0 μg/l and 100 μg/l (+89.9 percent, p=0.028), 0 μg/l and 250 μg/l (+61.3 percent, p=0.009). Uptake of Ni was observed: (a) in onion leaves between 0 and 250 μg/l water concentrations (+90.2 percent, p=0.076), (b) in onion shoots between 0 and 10 μg/l (+39.1 percent, p=0.045), 0 and 250 μg/l (+55 percent, p=0.047) and (c) in potatoes between 0 and 20 μg/l (+28.1 percent, p=0.083). Our results suggest that irrigation water containing Cr and Ni can cross-contaminate onions and potatoes cultivated in a soil never previously polluted, anthropogenically, with heavy metals. No such results were found for carrots.

Highlights

► Carrots, onions and potatoes were irrigated by water containing Cr(VI) and Ni(II). ► The soil (not polluted) was obtained from an organic greenhouse. ► Uptake of total Cr was observed in onion leaves. ► Uptake of Ni was observed in both onion leaves and shoots and potatoes. ► Polluted irrigation water can cross-contaminate onions and potatoes.

Keywords

 • Irrigation;
 • Tubers;
 • Uptake;
 • Chromium;
 • Nickel;
 • Water

Wednesday, 20 February 2013

η παχυσαρκία και η διατροφή

1425 grams = 200 calories


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, στην Ελλάδα, πολλά παιδιά ηλικίας 10-12 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

Τα νούμερα είναι ανησυχητικά!

Overweight and obesity prevalence was 29·5 % and 13·1 %, respectively, among boys; 29·5 % and 9·0 %, respectively, among girls

Δηλ. το 29,5%  των  αγοριών από 10-12 ετών είναι υπέρβαρα και 13,1 % παχύσαρκα
ενώ για τα κορίτσια τα αντίστοιχα ποοστά είναι 29,5 % και 9 %.


[η συνέχεια εδώ]

Tuesday, 19 February 2013

Nestle withdraws pasta meals


the horse meat problems spread to other products...

"Nestle has removed beef pasta meals sold under its Buitoni brand from sale in Italy and Spain after finding traces of horsemeat, becoming the latest victim of a food scandal still spreading across Europe."

the avalanche is getting bigger...
I wonder though...

1. no internal audits?
2. no traceability?
3. no monitoring of the supply chain?

these 3 questions are for companies AND controlling / auditing safety authorities in our continent (the "developed" Europe)...

ερωτήματα προς ΕΦΕΤ και EFSA

The industrial area of Asopos/Oinofita in relation to Thiva, 40 km north of Athens
Στις 12.4.2012, ο ΕΦΕΤ είχε ενημερώσει με αυτή την επιστολή τον Δικηγόρο μας Ι. Κτιστάκι σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλλει στην EFSA σχετικά με την "ανάλυση επικινδυνότητας των τροφίμων βολβών της Ελλάδας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού".

Από τότε, δεν έχουμε λάβει νεότερη πληροφόρηση...

Το θέμα όμως είναι μείζον και με τα νέα στοιχεία της μελέτης Stasinos and Zabetakis, Ecotoxic. Environ. Safe. in press,

και αναμένοντας την Απόφαση στην Προσφυγή  που έχουν καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το θέμα της Υγείας και της ασφάλειας μπαίνει σε νέα βάση και νέες προοπτικές ανοίγονται...

Θυμίζω ότι η εν λόγω προσφυγή "αφορά την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία για τους κατοίκους των δήμων γύρω από τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Aναλύσεις κατέδειξαν σοβαρή μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής, και κυρίως, την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, ενός ιδιαίτερα τοξικού μορίου".

Tο σχετικό μας αίτημα σε ΕΦΕΤ/EFSA κινείται στην ίδια κατεύθυνση...

Υ.Γ. για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, ρε γαμώτο, My Dear Watson!
Sunday, 17 February 2013

«Σφουγγάρια» τοξικώνΤα τρόφιμα-βολβοί που αρδεύονται με ρυπασμένο από βαρέα μέταλλα νερό απορροφούν σε μεγάλα ποσοστά την τοξικότητα, ακόμη κι αν καλλιεργούνται σε «καθαρά» εδάφη 

  Αυτό, που χρόνια τώρα αποτελεί «κοινό μυστικό» της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποδεικνύεται πλέον έμπρακτα από μελέτη που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Ecotoxicology and Environmental Safety».

 Οι ερευνητές (Σωτήρης Στασινός, Γιάννης Ζαμπετάκης) δημιούργησαν ένα μικρό θερμοκήπιο όπου προσομοιώθηκαν οι καλλιεργητικές συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές της χώρας με ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα, όπως η περιοχή του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία και η Μεσσαπία στην Εύβοια.

Στο θερμοκήπιο αυτό καλλιεργήθηκαν φυτά-βολβοί (καρότα, πατάτες και φρέσκα κρεμμύδια) για τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικές γραμμές άρδευσης. Καθεμία από αυτές παρείχε στα φυτά ένα από τα παρακάτω διαλύματα εξασθενούς χρωμίου και νικελίου: 0 μg/l (καθαρό νερό ελέγχου, control), 10 μg/l, 20 μg/l, 50 μg/l, 100 μg/l και 250 μg/l. Η καλλιέργεια των φυτών έγινε σε χώμα μη ρυπασμένο στο παρελθόν από βαρέα μέταλλα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Τα επίπεδα του ολικού χρωμίου αυξήθηκαν στα φύλλα κρεμμυδιών σε ποσοστά από 50% έως 200% σε φυτά που είχαν ποτιστεί με νερό με εξασθενές χρώμιο.

Τοξικότητα
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι μέσα στο φυτό το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται στο πιο ακίνδυνο τρισθενές, που αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, από κάποια επίπεδα και πάνω καθίσταται τοξικό. Αντίθετα, το νικέλιο θεωρείται τοξικό ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Για τα δύο αυτά βαρέα μέταλλα η νομοθεσία έχει θεσπίσει όρια ασφαλείας για το νερό, όχι όμως για τα τρόφιμα.
   
  Κατά το ίδιο πείραμα, τα επίπεδα νικελίου αυξήθηκαν στα κρεμμύδια και τις πατάτες από 30% έως 90% σε φυτά που είχαν ποτιστεί με νερό που περιείχε νικέλιο από 10 έως 250 μg/l.

Σε παρεμφερή ευρήματα είχαν καταλήξει και οι επίσημες μετρήσεις που είχε διενεργήσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ένα χρόνο πριν. Σε τρόφιμα-βολβούς της Βοιωτίας ανιχνεύονταν επίπεδα βαρέων μετάλλων αυξημένα 5-12 φορές συγκριτικά με τρόφιμα άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ο φορέας συμπέραινε ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση, στηρίζοντας την άποψή του στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα θεσμοθετημένα όρια για το νικέλιο και το χρώμιο στα τρόφιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) υποστηρίζει ότι όταν καταπίνουμε νικέλιο πάνω από 0,008 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, τότε προκαλείται τουλάχιστον δερματίτιδα.

Ιάσων - Άτταλος 0-1

αυτή ήταν η βαθμολογία στον όμιλό μας (δεύτερο) πριν από το χθεσινό ντέρμπυ κορυφής (Ιάσων-Άτταλος).

Και τι ντέρμπυ!

Ίσως το πιο όμορφο ματς της φετεινής περιόδου από άποψη σταθερά υψηλής απόδοσης της ομάδας μας σε όλο το ματς!

Τα παιδιά μας έπαιξαν εκπληκτική μπάλα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή!
Η μπάλα κάτω, ψύχραιμη κυκλοφορία, αλληλοκάλυψη και πείσμα για την Νίκη.

Στο πρώτο ημίχρονο χάσαμε 3 εξαιρετικές ευκαιρίες για γκολ.

Στην ανάπαυλα οι γονείς ανησυχούσαμε μήπως μας τιμωρήσει ο "άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου"...ξέρετε εκείνο το "χαζό ρητό" που λένε ότι η μπάλα τιμωρεί ...κλπ

Χθες, όμως η μπάλα ΔΕΝ μας τιμώρησε...


Και στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πάνω χέρι στο ματς.
Και όταν μετά από μια προβολή του Ναθάνιελ η μπάλα πέρασε μέσα από τα πόδια της αντιπάλου τερματοφύλακα (εκπληκτική η απόδοσή της σε όλο το ματς!) και έγινε το 0-1, ο Άτταλος έδειξε ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και με νύχια και με δόντια κράτησε μέχρι το τέλος! 
Μετά το 0-1, συνεχίσαμε να παίζουμε επιθετικά και είχαμε  και 2 δοκάρια: σε πολύ καλά σουτ του Νίκου Χ. και του Γιώργου Κ. η μπάλα κτύπησε στο δοκάρι μετά από φοβερές αποκρούσεις της αντιπάλου τερματοφύλακα!

Δείξαμε ότι έτσι παίζεται η μπάλα! Χωρίς κατενάτσιο και ταμπούρωμα πίσω (αλά Ρεχάγκελ) αλλά με μπρίο, επιθετικότητα και πείσμα! 


Πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά! Έδειξαν για άλλη μια φορά ότι με ομαδικότητα και αγωνιστικό πνεύμα όλα ...γίνονται!

Στο ματς με τα αστεράκια, νικήσαμε κι εκεί με 0-1 με γκολ του Γιώργου Π. (φωτό) Μετά από αυτήν την Νίκη, εδραιώσαμε την θέση μας στην κορυφή του Ομίλου και μπορούμε να θυμηθούμε τον θεϊκό Αλέφαντο...
Saturday, 16 February 2013

Σάββατο 16.2.2013 στις κυρίες Αργείτη και Φίλη (NET Παντού) για το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος στην διατροφική μας αλυσίδα


horse meat scandal update...


this is a really useful guide

look at point 14


Is it a health problem?

The government said at first that there was no health risk from horsemeat, but a leading government public analyst pointed out that it could not be sure until it knew the source of the horsemeat. The latest advice from the chief medical officer is that there is a risk but that it is very low.
Horses are routinely treated with an anti-inflammatory drug called phenylbutazone, or "bute". Bute is banned from the human food chain, because it can in rare cases cause a potentially life threatening illness, aplastic anaemia, or bone marrow failure. Since it is not known what triggers the illness, it has not been possible to set any safe level for bute residues in human food. Doses from horsemeat are likely to be very low. Horse passports are supposed to record any bute administered so that animals can be excluded from going for food, but with large numbers of fake passports in circulation, some horses containing bute have been eaten.
Since the scandal the government has changed the rules so that horse carcasses may now only be released for consumption once they have been tested for bute. The first batch of tests found around 4% of horse testing positive. The horse trade from the Americas has similarly been bedevilled by problems with horse passports and drug contamination. 


===========

there is NO doubt that we have eaten bute...
this is a violation of the food law! Legal action needs to be taken!
Friday, 15 February 2013

Σάββατο 16.2.2013, ΝΕΤ Παντού, 11.00 πμ


αύριο το πρωί, Σάββατο 16.2., στις 11 θα έχω την τιμή και χαρά να μιλήσω στην εκπομπή "ΝΕΤ Παντού" σχετικά με το νέο διατροφικό σκάνδαλο και πόσο κινδυνεύουμε από το "αλογίσιο μοσχάρι"...

Γιάννης Ζαμπετάκης
 

more recalls...[breaking news]

Burgers containing horsemeat have been supplied to hospitals in Northern Ireland.
David Bingham from the Business Services Organisation, which sources meat for the health trusts, said that one range, supplied by a company in the Republic of Ireland was affected and had been withdrawn

source: BBC 

η φαινυλοβουταζόνη έχει περάσει ("πιθανότατα"...sic) στην τροφική αλυσίδα!

η φωτό από http://rizopoulospost.com/to-alogisio-kreas-kai-h-tyxi-ton-ellinikon-katanaloton/#axzz2KxI3tc1E

Η είδηση : "οκτώ άλογα από βρετανικά σφαγεία βρέθηκαν θετικά στην ουσία και έξι από αυτά πιθανότατα έχουν μπει στην τροφική αλυσίδα της Γαλλίας μέσω κατεψυγμένων γευμάτων με λαζάνια που πωλήθηκαν από βρετανική εταιρεία. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει ήδη αποσυρθεί από τα ράφια από την περασμένη εβδομάδα. [ πηγή  ]

Και το δικό μας σχόλιο...

"Ερωτήματα σχετικά με το αλογίσιο κρέας…"


Του Γιάννη Ζαμπετάκη (Επικ. Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ)
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net


Η νομοθεσία των τροφίμων είναι σαφής: ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 (άρθρο 7) «Αρχή της Προφύλαξης» ορίζει ότι όταν για κάποιο κίνδυνο υπάρχει  επιστημονική αβεβαιότητα ως προς τις επιπτώσεις του στην Δημόσια Υγεία, τότε «μπορούν να ληφθούν τα προσωρινά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας που έχει επιλεγεί στην Κοινότητα, μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες για μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του κινδύνου».

Επίσης, στον ίδιο ΕΚ (178/2002),στο άρθρο 18 «Ανιχνευσιμότητα» ορίζεται ότι «η ανιχνευσιμότητα των τροφίμων, των ζωοτροφών, των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και οποιασδήποτε άλλης ουσίας που προορίζεται για ενσωμάτωση σε ένα τρόφιμο ή σε μια ζωοτροφή ή αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί σε αυτά, διασφαλίζεται σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής».
Πρακτικά, λοιπόν, η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ πρέπει να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που υπαγορεύει η Αρχή της Προφύλαξης για να μην εκτεθεί ο γενικότερος πληθυσμός στην χημική ένωση φαινυλοβουταζόνη που έχει ανιχνευθεί στα χάμπουργκερ από αλογίσιο κρέας στη Μεγάλη Βρετανία. Το αν είναι τοξική ή πόσο τοξική είναι η φαινυλοβουταζόνη είναι απλά «ακαδημαϊκή» συζήτηση μιας και αυτή η ένωση αποτελεί κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και η διαχείριση τόσο της ένωσης αυτής όσο και των «ύποπτων» κρεατοπαρασκευασμάτων (μοσχαρίσιων ή …αλογίσιων) πρέπει να γίνουν βάσει της Αρχής της Προφύλαξης!

Πρέπει συνεπώς να ελεγχθεί κάθε εταιρεία εισαγωγής μοσχαρίσιου κρέατος για να  για να δούμε αν έχει εισάγει κρεατοπαρασκευάσματα επιμολυσμένα με αλογίσιο κρέας και αν αυτό το αλογίσιο κρέας προέρχεται από άλογα στα οποία είχε χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη, αν δηλαδή αντί για μοσχαρίσιο κρέας περιείχε άλογο …και μάλιστα κούρσας!
Οι εν λόγω έλεγχοι δεν είναι δύσκολο να γίνουν: ελέγχουμε τα τιμολόγια αγοράς μιας εταιρείας Α και βρίσκουμε την εταιρεία Β. Πάμε στην εταιρεία Β και ελέγχουμε τα τιμολόγια αγοράς της και βρίσκουμε την εταιρεία Γ κοκ. Πηγαίνοντας λοιπόν ψηφίδα-ψηφίδα προς τα πίσω, μπορούμε εύκολα και άμεσα να βρούμε από πού προέρχεται το εισαγόμενο κρέας στην Ελλάδα.

χρήσιμα λινκ

τοξικότητα της  φαινυλοβουταζόνης
Bute can cause a potentially fatal blood disorder in humans called aplastic anaemia, in which the bone marrow fails to produce enough blood cells. Because it is not possible to say what triggers the disorder, it is not possible to identify a safe level of residue in meat.τo αλογίσιο κρέας και η …τύχη των ελλήνων καταναλωτών

ΕΦΕΤ:
και ανάκληση προϊόντων
Συλλήψεις για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Τρεις άνδρες ως ύποπτους για συμμετοχή στο διατροφικό σκάνδαλο που έχει ανακύψει σε αρκετές χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε η βρετανική αστυνομία. Στο μεταξύ, για πώληση αλογίσιου κρέατος εις γνώση ότι πρόκειται για τέτοιο και όχι για βόειο κατηγορεί η γαλλική κυβέρνηση τη γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero, που έχει βρεθεί στη δίνη του διατροφικού σκανδάλου.

from here

is your burger doped?

the structure of bute, it is no longer approved for human use, as it can cause severe adverse effects such as suppression of white blood cell production and aplastic anemia.
the horse meat scandal is getting a new twist every day...
now, they try to persuade us that this "bute" (phenylbutazone) is ok as long we have eaten few burgers...(they say we need to eat 500-600 burgers a day in order to face some risk!)...


"Dame Sally Davies, the UK's chief medical officer, said there was very little health risk. "The trace levels detected are very unlikely to have harmed any human, child or foetus." She suggested a person would have to eat more than 500 horsemeat burgers to get a harmful dose."

However, they tend to forget that for a drug that is NOT approved for human use, we SHOULD NOT the ADI/TDI approach!

This is a basic mistake that any 3rd or 4th year Chemistry and Medical student knows, so how do these "experts" ingore it? and why?


No bute is allowed in horsemeat for human consumption as there is no accepted safe level. In July 2012 the Veterinary Residues Committee (VRC), which advises the government, warned that it had "repeatedly expressed concern" about bute entering the food chain because it had the "potential for serious adverse effects in consumers".

The facts today:

1. eight horses slaughtered for food in the UK had tested positive

2. On Thursday, UK police arrested three men on suspicion of offences under the Fraud Act as part of their investigation into the mis-selling of horsemeat as beef. Dyfed Powys police said they were being held at Aberystwyth police station following arrests at abattoirs in Wales and Yorkshire.

3. FSA chief executive Catherine Brown indicated that "there has been a significant amount of carcasses with bute in going into the food chain for some time".

also
 • In mid-January, Irish food inspectors announced they had found horsemeat in some burgers stocked by UK supermarket chains
 • Subsequently, up to 100% horsemeat found in several ranges of prepared frozen food in Britain, France and Sweden
 • Concerns that a drug used to treat horses, and which may be harmful to humans, could be in food chain
 • Meat traced from France through Cyprus and The Netherlands to Romanian abattoirs
 • Investigation suggests adulteration was not accidental but the work of a criminal conspiracy


p.s. it is not this story on horses with drugs that have entered illegally the food chain, that should make us think on our bad management practices of drugs...here is a story about fish exposed to human drugs...

p.s.2. and some winners...

Thursday, 14 February 2013

Γιατί η Ελλάδα δεν (μπορεί να) εξάγει τα προϊόντα της ?

η ερώτηση είναι μια από αυτές που αν ΔΕΝ την απαντήσουμε άμεσα τότε η ανεργία ολοένα και θα ανεβαίνει...


μερικές απαντήσεις εδώ...

Και μερικές λύσεις εδώ...

it's a horse avalanche...

1990: John Gummer with Cordelia munching burgers for the press
this story of horse-burgers is getting avalanche dimensions...

After this ministerial comment that "bute" might have entered the food chain (for me, this is a really poor comment in "crisis management" terms and this comment has caused BIG damage...), the situation gets big and I am afraid that if we do not see quickly some proper audits being carried out, the public confidence in meat will suffer for a considerable amount of time...

In other words,

can FSA let the Public have the results of audits in meat processing plants / abbatoirs ? 
Have any fines being imposed? 
Which parts of the law have the companies broken?

There are so many food law and food safety questions here

and all we get is just headlines and laughable political excuses...

Until we see ministers eating horse burgers...like back then...

we need clarity of information and good/strong science!

There is no lack of good science in UK, so let's hope that the politicians will allow the Scientists to do their job...and not interfere as they have done in the mad cows saga (back in the 90's)...

Yannis Zabetakis

Wednesday, 13 February 2013

the impact of cadmium on sea bream


it is not a secret...
we love sea breams! they are tasty and nutritious...

we love also studying them,

during our study we came across this interesting article on the  impact of cadmium on sea bream.
oxidative stress + pollution , this is what we do in the lab in food tubers, more news on this front very soon. Andrew Rhodes (FSA, UK) : "investigations would continue until there was nothing left to find"


The Food Standards Agency has vowed the investigation into the horsemeat scandal will be "relentless" and promised the agency would get to the bottom of the matter after police raided two British meat companies.

The FSA director of operations, Andrew Rhodes, said investigations would continue until "there was nothing left to find".

(from here)

and our comment:

the previous scandal on meat food chain and mad cows...has left heavy legacy on audits...
let's see this time if politicians will stay out of them...

Tuesday, 12 February 2013

The last Ice Age

Photo: Morten Sivertsvik
Copyright: Nofima
superchilling, quality of fish and food technology...some modern trends are here.

We need also to remeber that the nutritional quality of fish does not deteriorate during freezing.

Όταν οι άρχοντες γνωρίζουν την άρνηση κι αγνοούν την μάθηση…

...
 Του Γιάννη Ζαμπετάκη
Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ

 www.ekfrasi.net
...


Τα νέα είναι πραγματικά σοκαριστικά: το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας στις 30.12.2012 αποφάσισε να μην συμμετάσχει η πόλη μας στο 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθηση» (με 14 ψήφους υπέρ της συμμετοχής και 15 ψήφους κατά).
Τα οξύμωρα είναι πολλά και οι απορίες απλά μεγάλες. Αν δούμε ποιοι 15 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ώστε να μην έρθει στην πόλη μας αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι πραγματικά να λυπάται κανείς. Και να αγωνιά για το μέλλον αυτής της πόλης…Μιας και ανάμεσα στους 15 συμβούλους υπάρχουν νέοι άνθρωποι, δάσκαλοι, πρώην και υποψήφιοι (στις πρόσφατες εκλογές) Δήμαρχοι.

Όλοι αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να πουν όχι στην διά βίου μάθηση των συμπολιτών μας.

Σήμερα που η ανεργία καλπάζει, η μάθηση και η εκπαίδευση παίρνουν άλλο ρόλο, λυτρωτικό και επαναστατικό. Σήμερα, που η δημόσια παιδεία υποβαθμίζεται με μνημονιακά επιχειρηματάκια, υπάρχουν Αριστεροί που λένε όχι στη διά βίου μάθηση; 

[Για τους Δεξιούς δεν μιλώ, παραδοσιακά η Δεξιά σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θέλει μορφωμένο τον Λαό…]

Ως Δάσκαλος και ως γονιός μού είναι αδύνατον να κατανοήσω τα επιχειρήματα των 15…Μου είναι αδύνατον να καταλάβω πώς είπαμε όχι σε ένα πρόγραμμα που θα πρόσφερε (έστω και) δύο δράμια γνώσης (έστω και) σ’ένα συμπολίτη μας.

Αλλά μου είναι εύκολο να καταλάβω γιατί ο Λαός έχει πια αηδιάσει από όλους τους πολιτικούς. Μου είναι πια εύκολο να καταλάβω γιατί 38% των ψηφοφόρων δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Μου είναι πιο εύκολο να δω γιατί φουντώνει ο φασισμός και ο ναζισμός. Διότι, η πραγματική παιδεία μειώνεται, το μυαλό κλείνει και αυτό το κλείσιμο επωάζει το αυγό του φιδιού και τον φόβο. Ο φόβος όμως μόνο δεινά μπορεί να φέρει στην Κοινωνία.

Είναι πια φανερό ότι κανένας άρχοντας (σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο) δεν είναι σε θέση να καταλάβει και να αφουγκραστεί την αγωνία του μέσου συνανθρώπου μας, τον φόβο για ένα αδυσώπητο αύριο για μας και για τα παιδιά μας, την αγωνία για Μόρφωση και Παιδεία, για μια αξιοπρεπή εργασία, για μια Αξιοβίωτη Ζωή

Κρίμα θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά με ένα (ακόμη) κρίμα δεν γίνεται τίποτα…

Αυτό που αξίζει να κάνουμε είναι τούτο και είναι απλό: απλά να θυμηθούμε την εν λόγω ψηφοφορία (για την Διά Βίου Μάθηση) όταν κάποιοι από τους 15 μας ζητήσουν την ψήφο μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές…

Monday, 11 February 2013

Τσιπούρα μεσογειακής διατροφής

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

    Μια ελαιο-τσιπούρα την ημέρα, τον ...καρδιολόγο κάνει πέρα. Στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών σε άνθρωπο είναι το πρόγραμμα της «θαυματουργής» τσιπούρας, που λιγουρεύεται τον ελαιοπυρήνα, φιλοδοξεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς και να μειώσει τ' απόβλητα των ελαιοτριβείων!

Οι γιατροί έχουν μιλήσει επανειλημμένα για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και κυρίως της ελιάς, για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με γνώμονα αυτήν τη σκέψη, Ελληνες επιστήμονες εξετάζουν πώς ακόμη και τα υπολείμματά της, μπορούν ν' αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.  

Το πρόγραμμα Το πιλοτικό πρόγραμμα για τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου οι οποίες ταΐζονται με ελαιοπυρήνα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από το Εργαστήρι Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαμπετάκη, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργιών, που το χρηματοδοτεί, ενώ σήμερα πλέον υπάρχει συνεργασία και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το σκεπτικό των επιστημόνων ήταν το εξής: Αφού έρευνες έδειξαν ότι η διατροφική αξία του ελαιοπυρήνα είναι ανάλογη μ' εκείνη της ελιάς, και αφού η ελιά έχει ευεργετικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, γιατί να μη δημιουργηθεί ένα άλλο υγιεινό τρόφιμο, που θα ενσωματώνει όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για την υγεία; Ετσι, τάισαν τσιπούρες με το μη εδώδιμο μέρος της ελιάς, τον ελαιοπυρήνα (κουκούτσι, φλούδα της ελιάς), που απομένει δηλαδή στα ελαιοτριβεία μετά την έκθλιψή της.

 Η εκτροφή των ψαριών αυτών συνήθως διαρκεί 18 μήνες και το τελευταίο δίμηνο στο καθημερινό διαιτολόγιό τους εντάχθηκε ως ιχθυοτροφή και ο ελαιοπυρήνας. Οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δοκίμασαν και βρήκαν νόστιμο τον ελαιοπυρήνα, που είχε υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Και όχι μόνο αυτό, στη συνέχεια, σε τεστ με δοκιμαστικό σωλήνα, διαπιστώθηκε πως βελτιώθηκε και η υγεία τους! Ετσι, αντί να βρίσκεται ο ελαιοπυρήνας σε δάση, ποτάμια και ρεματιές, να βρομίζει το τοπίο με μαυρίλες και να μυρίζει άσχημα, προκαλώντας συχνά πυκνά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπιστώθηκε ότι με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως ιχθυοτροφή.

 Στη συνέχεια, οι Ελληνες ερευνητές του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων εργάστηκαν με πειραματόζωα και ειδικότερα με κουνέλια, που ο μεταβολισμός τους προσιδιάζει με τον ανθρώπινο. Αναπτύσσουν αθηρωματική πλάκα, η οποία ευθύνεται για εγκεφαλικά και εμφράγματα και στον άνθρωπο. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επί 45 ημέρες υποβλήθηκαν σε δίαιτα η οποία ενεργοποιεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.  

Θυσιάστηκαν Στο βωμό της επιστήμης τα κουνέλια θυσιάστηκαν, για να μελετηθούν οι αρτηρίες και οι αθηρωματικοί δείκτες τους. Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων των κουνελιών ήταν τα ίδια στη δεύτερη ομάδα που είχε καταναλώσει ιχθυέλαια, αλλά ήταν αυξημένα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Κι αυτό που δήλωναν οι δείκτες ήρθαν να το επιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο τα ιστολογικά ευρήματα: οι βλάβες στις αρτηρίες των κουνελιών της δεύτερης ομάδας ήταν πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της πρώτης ομάδας. Η προσθήκη των ιχθυελαίων λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας εναντίον των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα πειραματόζωα. Τώρα, δοκιμές γίνονται και σε ανθρώπους, ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά στο άμεσο μέλλον.

Και, όπως διαπιστώθηκε, η ελαιο-τσιπούρα δεν υστερεί σε νοστιμιά.

------------ Σχετικό video της ομάδας μας

Saturday, 9 February 2013

Άτταλος - Δόξα Αγίας Άννας 4-3 [επική ανατροπή]Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα μας! Μετά το 1-0 με γκολ του Ναθάνιελ (αν και το γκολ ανήκει στον Νίνο) και την κεφαλιά στο δοκάρι του Ναθάνιελ, είχαμε όλοι πιστέψει στη Νίκη.

Το γρήγορο όμως (και εξαιρετικά άτυχο) γκολ που δεχθήκαμε κι έκανε το σκορ 1-1 έφερε σύννεφα πάνω από την Νέα Φιλαδέλφεια τα οποία πύκνωσαν όταν δεχθήκαμε και το δεύτερο τέρμα με αποτέλεσμα να πάμε στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ, αλλά όχι και στην Πίστη.

Στο δεύτερο ημίχρονο, μπήκαμε δυνατά με 3 αλλαγές αλλά γρήγορα δεχθήκαμε και ένα τρίτο τέρμα, κόντρα στην ροή του παιχνιδιού.

Και εκείνη την στιγμή, όλοι μας νιώσαμε (ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός μας!) ότι είχαν χαθεί οι 3 βαθμοί της Νίκης και η Δόξα θα έπερνε την ρεβάνς για το 0-2 του α' γύρου.

Αλλά μια ομάδα με μέταλλο και ψυχικά αποθέματα (που είναι η ομάδα μας!) δεν το έβαλε κάτω και είχε μπροστάρηδες τους Νίνο και Νίκο Χ. που έδωσαν το σάλπισμα της ολικής αντεπίθεσης.

Μάταια οι αμυντικοί της Δόξας προσπαθούσαν να ανακόψουν τις επιθέσεις του Αττάλου που έρχονταν σαν τα κύματα, και από τις δυο πλευρές του γηπέδου.

Το 1-3 έγινε 2-3 με τον Νίκο Χ. και όλοι μας πλέον το πιστέψαμε.

Ο Νίνο έκανε γρήγορα το 3-3 και τότε το μάτι των παιδιών μας "γυάλιζε" και ο αγωνιστικός χώρος είχε πλέον γύρει προς το μέρος του αυθαίρετου κτίσματος της πρώην ρενό...

όταν μάλιστα το 4-3 με τον Νίκο Χ.
(πρώτο σκόρερ της ομάδας και μια γερή υποψηφιότητα για το Χρυσό Παπούτσι, στα βήματα του Θωμά του Μαύρου και του Νίκο του Αναστό, σόρυ Ανδρέα μου, αλλά οι μεγάλοι σκόρερ ΔΕΝ ήταν βάζελοι...)
όλοι (γονείς και παιδιά) ξεσπάσαμε σε αλλαλαγμούς χαράς!

Με το σφύριγμα της λήξης, η υπερηφάνια μας ξεπέρασε κατά πολύ το ύψος της παρακείμενης υψικαμίνου.

Με αυτή την επική Νίκη, εδραιώνουμε την θέση μας στην κορυφή με 33 βαθμούς και 55-27 διαφορά τερμάτων.


 Υ.Γ. Οι σκάουτερ από τα μεγάλα λιμάνια (Λίβερπουλ, Βαρκελώνη και Πειραιάς) που είχαν έρθει μιλούσαν σαν τρελοί στα κινητά τους μετά την λήξη, είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν ξανά...Αλλά δεν πουλάμε!

[το βίντεο είναι από άλλη μια επική ανατροπή! όταν το 0-3 έγινε 3-3 και Κύπελλο στα πέναλτι, παίζει και ο Σισέ, Ανδρέα!]  

Tuesday, 5 February 2013

High Time to say NO to GM food!

is there a market for GM potatoes?

the news are very interesting and exciting!

BASF stops seeking approval for GM potatoes

and

politicians try to prioritise talks...

in the mean time, we need to stay alert... and remember these findings...


In the nineties, I was studying and then teaching in the University of Leeds and those years were full of the “mad cow disease” scandal and the (still) ongoing debate on GM foods. Both the scientific community and the Society at large now know that by pressing the land or the animals to produce more, we are causing many undesired side effects.
The most comprehensive worldwide study to date on the safety of GMOs was completed in UK in 2005 by the Royal Society. The study of winter oil rapeseed, one of Britain’s biggest crops, concluded that wildlife and the environment would suffer if the GM crop was grown in the UK. In this study, the effects of GM and non-GM crops on bees, butterflies, bugs, weeds and other farmland wildlife in two farming regimes were assessed. Large fields were planted half with GM and half with conventional crops and the results compared. The main finding was that broadleaf weeds, such as chickweed, on which birds rely heavily for food, were far less numerous in GM fields than conventional fields. Some of the grass weeds were more numerous, although this had less direct benefit for wildlife and affected the quality of the crops. These results made it clear that it is not the GM crops that harm wildlife but the herbicide sprayed on them.

p.s.

Genetically Modified Salmon for Dinner? Transgenic Salmon Marketing Scenarios


Monday, 4 February 2013

Ασπαρτάμη: όταν οι συνωμοσιολόγοι ακούγονται πιο δυνατά από την επιστήμη

the 3 dimensional structure of aspartame / η τρισδιάστατη δομή της ασπαρτάμης
and the flat (two dimensions) structure of the molecule / και η προβολή της στο επίπεδο    
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA, σύμφωνα με το οποίο η ασπαρτάμη είναι ασφαλής στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, με λύπη διαπιστώνει κανείς την επανεμφάνιση θεωριών συνομωσίας που προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινό, και μάλιστα «ξεθάβοντας» παλιές μελέτες σε ποντίκια και αγνοώντας τις δεκάδες μελέτες (μεταξύ των οποίων και σε ανθρώπους) που ακολούθησαν, αλλά και τις αξιολογήσεις των αρμόδιων επιστημονικών αρχών που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της!   Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ασπαρτάμη δεν προστίθεται «χωρίς έλεγχο» στα διάφορα τρόφιμα, ροφήματα ή φάρμακα.  

Η ασπαρτάμη ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων και όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα Πρόσθετα, εγκρίθηκε για χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν ο αρμόδιος φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων, δηλαδή η Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF) αξιολόγησε ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες και κατέληξε ότι είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, με την εξαίρεση των ατόμων που πάσχουν από το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυκετονουρία (PKU), που διαγιγνώσκεται πλέον κατά τη γέννηση. Αντιστοίχως, στις Η.Π.Α., η ασφάλεια της ασπαρτάμης για τον άνθρωπο αξιολογήθηκε –και επιβεβαιώθηκε- από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων).   Μάλιστα, μετά την αρχική έγκριση τη δεκαετία του 80, οι επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη συνέχισαν να αξιολογούν οποιοδήποτε νέο δεδομένο και μελέτη σχετικά με την ασπαρτάμη. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η ασφάλειά της επιβεβαιώθηκε το 2002 από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα, SCF (προκάτοχο της EFSA), και το 2006, το 2009 και το 2011 από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, EFSA. Πολύ πρόσφατα, η EFSA ολοκλήρωσε και την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ασπαρτάμης, που συμπεριέλαβε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες (δημοσιευμένες και μη) σχετικά με την ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της και κατέληξε ότι η σημερινή τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) θεωρείται ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, με εξαίρεση τα άτομα με PKU, καθώς και ότι η έκθεση των καταναλωτών είναι κάτω από την τιμή ADI.

Η ασπαρτάμη, λοιπόν, είναι ασφαλής. Αυτό το έχουν επιβεβαιώσει όλοι οι επίσημοι ελεγκτικοί φορείς ανά τον κόσμο, βασιζόμενοι σε περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα «μυστήριο» σχετικά με τη φύση της ασπαρτάμης. Η ασπαρτάμη αποτελείται από 2 αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, βλ. και 2 σχήματα πιο πάνω) και μικρή ποσότητα μεθανόλης, συστατικά τα οποία προσλαμβάνουμε από τη καθημερινή μας διατροφή και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Για παράδειγμα, πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα γαλακτομικά, περιέχουν φαινυλαλανίνη και ασπαρτικό οξύ, και πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεθανόλη! Όταν λοιπόν καταναλώσουμε ασπαρτάμη, με πολύ απλά λόγια, το σώμα μας τη «διαχειρίζεται» σαν να ήταν ένα πρωτεϊνούχο τρόφιμο, από τα οποία προκύπτουν τρία συνηθισμένα συστατικά της διατροφής μας, και μάλιστα από τη στιγμή που θα την καταναλώνουμε το σώμα μας δεν μπορεί να αναγνωρίσει εάν προέρχονται από ένα light τρόφιμο ή το γάλα ή το χυμό μας. Έτσι, είναι επικίνδυνο και άκρως αντιεπιστημονικό ότι σε πρόσφατα δημοσιεύματα (ανυπόγραφα ή με ψευδώνυμη υπογραφή!) συστατικά της καθημερινής διατροφής μας, όπως τα αμινοξέα των πρωτεινών (φαινυλαλανίνη και ασπαρτικό οξύ) κατηγορούνται ως επικίνδυνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές στην εσφαλμένη εντύπωση ότι τα τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά, είναι αντίστοιχα επικίνδυνα.

Σε κάθε περίπτωση, διεθνώς αναγνωρισμένοι τοξικολόγοι και, κυρίως, οι επιστημονικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων, υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής (για προσλήψεις κάτω του ADI) για το σύνολο του πληθυσμού, με την εξαίρεση των ατόμων με το γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU). Tελικά, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι αν έχουμε την δυνατότητα επιλογής και ελευθερίας στις επιλογές μας όταν διαλέγουμε τι θα φάμε και τι θα πιούμε! Τέτοια δυνατότητα επιλογής την έχουμε. Συνάμα, έχουμε και την δυνατότητα να ψάξουμε να βρούμε τις έγκυρες πληροφορίες για την τοξικότητα ή μη της κάθε τροφής. Και άρα στο χέρι μας είναι να ξεσκαρτάρουμε την ήρα από το στάρι: τις κραυγές (ανώνυμες ή ψευδώνυμες) από την (επώνυμη) πληροφόρηση.

Γιάννης Ζαμπετάκης Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ  

Για την πληρέστερη πληροφόρησή σας, παραθέτω μερικές (αξιόπιστες) πηγές σχετικά με την ασπαρτάμη:
1. EFSA - Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Θέμα: Ασπαρτάμη.
2. EFSA - Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Σχέδιο Γνωμοδότησης για την Ασπαρτάμη.
3. ΕΦΕΤ - Ελληνικός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων. Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ασπαρτάμη.
4. SFC - Scientific Committee on Food. Γνωμοδότηση για την Ασπαρτάμη (2002). 5. FDA – Food and Drug Administration. Εγκεκριμένα Πρόσθετα Τροφίμων.
7. Magnuson BA, Burdock GA, Doull J, Kroes RM, Marsh GM, Pariza MW, Spencer PS, Waddell WJ, Walker R, Williams GM. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727.
8. Renwick A. The intake of intense sweeteners – an update review. Food Additives and Contaminants, April 2006; 23(4): 327–338
9. Butchko, H.H., et al (2002a). Aspartame: Review of safety. Regulatory Toxicology and Pharmacology 35:S1–93.
10.Butchko, H.H., et al (2002b). Metabolism of aspartame. Regulatory Toxicology and Pharmacology 35:S17–S25.
11. American Heart Association and the American Diabetes Association. Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives. A Scientific Statement From the American Heart Association and the American Diabetes Association. Circulation. 2012;126:509-519.
12. Academy of Nutrition and Dietetics. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. J Acad Nutr Diet. 2012;112:739-758
13. UK FSA’s independent Committee on Toxicity (COT). COT opinion on methanol safety.
       

Saturday, 2 February 2013

Άτταλος προτζούνιορ. 0-8 αγωνιστικά, σοβαρά προβλήματα εξωαγωνιστικά...

Αγωνιστικά η ομάδα μας είχε ένα εύκολο πρωινό σήμερα στο γήπεδο της ραδιοφωνίας, με χαλαρό ρυθμό κάναμε οικονομία δυνάμεων και δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να πάρουν αγωνιστικό χρόνο στα πόδια τους.
Χαλαρά είπαμε αλλά το τόπι μπήκε 8 φορές στο πλεκτό! Και χάρη σε μια σωτήρια επέμβαση του πορτιέρο μας, το τελικό σκορ ήταν 0-8.
Το ματς δεν αντέχει κριτικής...
Όλα τα παιδιά έπαιξαν ομαδικά και αποδοτικά. Και πάνω από όλα, μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι με σύμπνοια και καλό ποδόσφαιρο παίζουν αλλά πάνω από όλα περνάνε καλά! Και μαζί με αυτά, περνάμε και εμείς οι γονείς καλά...και αυτό είναι που μετράει πάνω από όλα!
Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας πανηγυρίζει ένα ακόμη γκολ! Να τα εκατατοστήσεις Νικόλα, και τα γκολ και τα χρόνια!


ξεκίνησε ως βασικός σήμερα και έκανε ...παιχνίδι! Μπράβο!

Εξωαγωνιστικά, όμως, νομίζω πως υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν μπορούμε πια μετά από τόσους μήνες απλά να τα βάζουμε κάτω από το χαλί και να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν.

Όταν ο φυσιοθεραπευτής (μέχρι τα Χριστούγεννα) της ομάδας μας φτάνει στο σημείο να μας μοιράζει (σήμερα, στο γήπεδο) την παρακάτω επιστολή, τότε νομίζω πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα...


Όταν κάποιοι άνθρωποι δίπλα μας παραμένουν απλήρωτοι για 9 μήνες (!) και αντιμετωπίζουν οξύτατο βιοποριστικό πρόβλημα ενώ εμείς οι γονείς πληρώνουμε κανονικά την συνδρομή μας για να έχουμε την υποστήριξη φυσιοθεραπευτή (σε όλα τα τμήματα!), τότε νομίζω πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα...


Να αναμένουμε απαντήσεις και εξηγήσεις;

Ως γονιός που στέλνω τα παιδιά μου στον Άτταλο για 3 χρόνια, θα ήθελα να ξέρω πού πηγαίνουν τα χρήματά μου...

Υ.Γ. απλά να θυμίσω την επιστολή μου προς την Διοίκηση του Άτταλου, επιστολή που έχει μείνει ακόμη αναπάντητη...Και ξαναρωτώ:

1. Όλα τα τμήματα έχουν την υποστήριξη φυσιοθεραπευτή; 

2. Πότε θα γίνουν επιτέλους μερικές απλές και μικρού κόστους αλλαγές στο γήπεδο για την ασφάλεια των παιδιών μας (δείτε τις φωτό εδώ); 

3. Γιατί να πρέπει να "κάνουμε την προσευχή μας" να μην γίνει κάτι κακό όταν μπορούμε να προβλέπουμε από πριν το "κακό"; 

Friday, 1 February 2013

τα κατσίκια και το ...Λιμενικό (the goats and a greek coastguard)

thanks God it's Friday (TGIF) - Video of the week

the video shows a greek coastguard shooting ...goats...το βίντεο είναι αποκαλυπτικό...της νοοτροπίας,

ο διάλογος σε άπταιστα Ελληνικά δείχνει πολλά...

ακόμα να το είχε πετύχει το κατσίκι, τι θα το έκανε ; ; ; θα το έβαζε στο σκάφος ; ; ; 

elearning - new circle - νέος εκπαιδευτικός κύκλοςThe new circle of elearning starts on Monday 4th February, the deadline for applications has been extended till 15th February.

more info is available here

O νέος κύκλος διαδικτυακής εκπαίδευσης ξεκινά στις 4.2.2013 αλλά η προθεσμία των αιτήσεων έχει επεκταθεί μέχρι τις 15.2.2013.

πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.