Thursday, 31 January 2013

Darwin vs Religion

το ότι ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί από τον πίθηκο και όσα σχετικά μάς διδάσκει ο Δαρβίνος φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει μερικούς στις ΗΠΑ όπου σε 4 πολιτείες σκέφτονται να νομοθετήσουν σχετικά...

[η συνέχεια εδώ]

Wednesday, 30 January 2013

Γιάννη μου...το μαντήλι σου...(Τι άσμα!!! και πόσο επίκαιρο!)




Η Moody’s λέει ότι θα διατηρηθεί η ύφεση και το 2014, όταν ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη στο BBC δηλώνει κατηγορηματικά ότι πιστεύει 100% πως η Ελλάδα θα είναι εκτός του τούνελ της ύφεσης το 2014 και ο διοικητήςεπικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας  



Ξεκινώντας από τη χώρα μας, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είχαν προβλέψει το 2009 ότι «η μείωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ήταν ηπιότερη απ' ό,τι στο σύνολο της Ευρωζώνης». Επιπλέον, είχαν προβλέψει «κάποια μικρή ανάκαμψη στα τέλη του 2010». Τελικώς, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,9% το 2011 ενώ προβλεπόταν να μειωθεί επιπροσθέτως κατά 6% το 2012. Κατά τις διαβουλεύσεις με την Ιταλία το 2008, το ΔΝΤ προέβλεψε μείωση της παραγωγής κατά 0,5% το 2008 και κατά 1% το 2009. Το 2009, το πραγματικό ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 5,5% ενώ η σχετική έκθεση του 2011 διαπίστωνε πλέον ότι η μείωση της παραγωγής στην Ιταλία ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη και ότι η χώρα «βιώνει μια από τις πιο αργές ανακάμψεις». 

και σαν μην έφταναν όλα αυτά που αποδεικνύουν ότι και η τωρινή ηγεσία στο ΥπΟικ είναι σε τόσο μακρινή επαφή από την πραγματικότητα ...

έχουμε κι αυτά...





Υ.Γ.




Tuesday, 29 January 2013

olive oils and fish feed







This article presented to the International Atherosclerosis Society looks at alternative lipid sources in fish such as olive oils. It also discusses the relationship between fish consumption and cardiovascular diseases.

Monday, 28 January 2013

Eξ’αποστάσεως εκπαίδευση – elearning

έναρξη επόμενου κύκλου 4.2.2013 / αιτήσεις μέχρι 1.2.2013.
Στον κύκλο αυτό μπορείτε να κάνετε αίτηση για να παρακολουθήσετε και τα έξι προγράμματα που διδάσκει η ομάδα μας.
———————-

Πληροφορίες σχετικά με τα 6 προγράμματα που διδάσκει η ομάδα μας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο πλανήτης Γη υπό διαρκή απειλή


[από την χθεσινή Κ.Ε.]

Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, κυβερνοτρομοκρατία, μαζική ψηφιακή παραπληροφόρηση, τεράστιες φυσικές καταστροφές, πανδημίες. Το «φαντασμαγορικό» σκηνικό όπως ξετυλίγεται στις σελίδες της έκθεσης «Παγκόσμιες Απειλές 2013», που συνέταξε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ...

Η φύση των παγκόσμιων απειλών αλλάζει σταθερά. Πριν από τριάντα χρόνια οι χλωροφθοράνθρακες θεωρούνταν η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, ενώ το ενδεχόμενο μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης περιοριζόταν ουσιαστικά στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Την ίδια περίοδο, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων απασχολούσε επιστήμονες και πολιτικούς, ενώ η διαχείριση των διαστημικών σκουπιδιών δεν ενδιέφερε κανέναν. Η λίστα είναι μακριά και εννοείται ότι με τη γνώση που προστίθεται στην εμπειρία μας αλλάζει ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνουμε και αναγνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να συνιστούν μελλοντικές απειλές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μέσα από το οποίο όχι μόνο άλλαξε η αντίληψη του κινδύνου για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά ορισμένες περιοχές της Ευρώπης άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα την ενεργειακή τους πολιτική. 

Sunday, 27 January 2013

time for footie

 
ήταν ένα καλό ΣΚ ποδοσφαιρικά,
οι μεγάλες αγάπες κέρδισαν όλες τους!
Θρύλος, Leeds United και Άτταλος (projunior) πέρασαν νικηφόρα!
δύο λόγια για τα παιδιά μας, χθες που έριξαν 8 γκολάκια στον Ολ. Λιοσίων..
λένε πως οι μεγάλες ομάδες είναι και καλές παρέες! έτσι δεν ήταν και η Εθνική Ελλάδος το 2004?
μια παρέα με ποδοσφαιρικό τσαγανό!

και αυτό πλέον δείχνουν κάθε ΣΚ στο γήπεδο τα παιδιά μας όπου πλέον με αυτοματισμούς και απλές κι όμορφες αλλά και αποτελεσματικές κινήσεις φτάνουν εύκολα στο γκολ. στο 15ο λεπτό χθες νικούσαμε 3-0!

Χθες έβρεξε πολλά γκολ στην έδρα μας, έβρεξε και κανονικά ...αλλά δεν μασήσαμε ούτε λεπτό.
το τελικό 8-4 δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια μιας και σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού παίξαμε με αναπληρωματικούς και αστεράκια.

πάμε για άλλα τώρα! η κορυφή είναι πλέον κοντά!

στα αξιοσημείωτα...
ο Θρύλος είναι πλέον σε υπερδιπλάσιους πόντους από τον Βάζελο...και όλα πλέον είναι τόσο μα τόσο βαρετά...
για κάτι ενδιαφέρον σταματήστε να βλέπετε superleague...(ο Θεός να την κάνει super) και συντονιστείτε με Αγγλία και Άτταλο projunior...

Saturday, 26 January 2013

to fish or not to fish?

More than one-third of the fish examined were found to contain small pieces of plastic less than 1mm in size, known as 'microbeads'. Photograph: Corbis
in a complicated world with anthropogenic pollution cross-contaminating our food chain, with climate change and fishing quotas, probably the best way forward is a shift towards sustainable aquaculture...
Aquaculture has some distinctive advantages: we can control the quality of feeds and minimise any cross-contamination.

Thursday, 24 January 2013

η φτώχεια, η πείνα και οι Ανισότητες...



"πέντε πολυεθνικές -ADM, Bunge, Cargill, Glencore και Louis Dreyfus- έχουν τον πλήρη έλεγχο του συνόλου της παραγωγής σιτηρών, αφήνοντας έξω μόλις ένα 10%."

στην Ελλάδα...πάντως τα "καρτέλ" στα τρόφιμα είναι ακόμη χειρότερα...
σκεφτείτε πόσες εταιρείες έχουν το 90% της παραγωγής σε ειδη πρώτης ανάγκης (π.χ. γάλα, κρέας, κατεψυγμένα, χυμούς, αλεύρι...)


Monday, 21 January 2013

η ημερίδα στο ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου


Στη σελίδα στο FB του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου μπορείτε να δείτε όλα τα video (τόσο τις εισηγήσεις όσο και τα βιωματικά εργαστήρια) της ημερίδας.

Ήταν μια πολλαπλά χρήσιμη Ημερίδα. Με την ελπίδα να δώσαμε σε όλους τους Δασκάλους (που δίνουν κάθε μέρα την Μάχη της Μόρφωσης και μπορούν να σπείρουν τον σπόρο της Δημιουργικής Αμφισβήτησης στα νέα παιδιά) χρήσιμα εργαλεία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους στο ΚΠΕ στη Λιθακιά στη Ζάκυνθο για την φιλοξενία και την Πρόσκληση.

Γ.Ζ.

 

Sunday, 20 January 2013

ένα φιλμ που είδαμε στην Ημερίδα στην Ζάκυνθο

Η ημερίδα ήταν εξαιρετική! τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και από άποψη συνταιριάσματος των εισηγητών αλλά και συμμετοχής Εκπαιδευτικών, θα γράψω πιο πολλά σε λίγο, προς το παρόν δείτε ένα εκπληκτικό video που είδαμε χθες στην Ημερίδα...


Thursday, 17 January 2013

Μπορεί να κάνουν όλοι λάθος; Nαι, κάνουν όλοι λάθος...



μου αρέσει πολύ το παράδειγμα του Γιάννη του Βαρουφάκη και ας υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στην βαθμολόγηση και την λιτότητα...


η "πλάκα" όμως είναι ότι όλες οι χώρες ( ΚΑΙ εκτός μνημονίων) εφαρμόζουν την λάθος πολιτική λιτότητας...

τόσο βλάκες;;;


what a horse!


would you fancy a horse burger?

this story in UK and Ireland brings back nasty memories (BSE, meat supply chain etc) and it might escalate to pan-European food scandal (2013 starts in red alarming colours for all of us involved in research and teaching of HACCP, food supply chain, and evaluation of hazards...

In some of beef burgers...it was found that 29% of the meat content was from horses!!!

However, with little regulation in place, prosecutions are likely to be few and far between and fines derisory. Again

Enjoy your b-b-q...and please boycott these burgers until they are horse free!

The following article of mine is about 8 years old...still valid, alas...

 P.S. "Too little too late" Athens News, 15.4.2005
Too little too late

 Food Chemistry expert Ioannis Zabetakis points the finger at both FAGE and the state for legal breaches that endangered the public’s health

FOOD safety laws are clear. And it is clear that both yoghurt company FAGE and the Greek health watchdog EFET broke them. In order to ensure that the food the public consumes daily is safe, companies that produce, trade or sell food or food ingredients are legally bound [1] to implement a quality assurance system called Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), which maximises food safety by minimising chemical, physical and microbiological hazards.

The European Union has mandated [2] the legal obligations both of the food industry and the inspection body that regulates the industry. This advisory body in Greece is called EFET (Eniaios Foreas Elegxou Trofimon) and its role is similar to that of the FSA (Food Standards Agency) in the UK.

The Greek state adopted the EU regulation as law on 1 January 2005. The two most important articles of this law for protecting consumer health are the 10th and the 19th. Article 10 directs EFET to inform the public of food safety threats. It reads: “The public authorities take the appropriate actions in order to inform the general public about the nature of the danger by giving as much information as possible related to the identification of the food or the animal feed that carries a potential hazard to the public health. They should also propose measures to eliminate or minimise these hazards.” Article 19 addresses the food industry, spelling out the obligations of quality assurance managers in food companies: “In the case that the product has reached the consumers, the responsible employee (of the food industry) communicates to the consumers with efficiency and accuracy the reasons of product recall and, if necessary, he recalls non-conformed products that have already been purchased.” FAGE discovered a problem in its production line on February 1, a source at the Greek Food Authority tells the Athens News, but the company never informed EFET and its first public press release is dated March 30. Once informed by unhappy consumers, EFET also failed to take up the matter with FAGE immediately, waiting another 12 days to do so and a further month to inspect FAGE’s premises.

If FAGE and EFET had communicated with the public with timely “efficiency and accuracy”, as the law demands, neither the dairy industry nor Greece would have been so badly discredited both nationally and internationally. On March 31, a day after the story broke in the Greek media, Greece’s first conference on food biotechnology had just gotten underway, and the then chairman of EFET, Nikos Katsaros, delivered opening remarks. By the evening of that day Dr Katsaros had resigned due EFET’s failure to inform the consumers of the yoghurt contamination.

Perhaps the most exemplary product withdrawal was that of the pain reliever Tylenol in 1982. After seven people died from Tylenol that had been laced with cyanide, manufacturer Johnson & Johnson withdrew tens of millions of bottles from store shelves. The company also suspended production and advertising for the pill. Instead of becoming a fiasco for the company, the incident was turned into a public relations success. By contrast, FAGE issued a defensive apology two months after discovering its production line problem.

Lost trust FAGE’s belated public apology may have been a case of too little too late to save the company from an uphill battle to regain consumer confidence. The company made two mistakes. First, when it did admit to the contamination, it neither gave adequate information about the cause of the problem nor did it follow up after the recall to identify the mould (ie which species of microorganisms were found). Secondly, FAGE’s announcement came long after the public food authorities in Germany and Great Britain were asking Brussels about the mouldy yoghurts. The dairy company’s tardiness not only damaged its own brand name, but also the Greek food industry’s reputation as a whole. To make matters worse, after resigning, Dr Katsaros rushed to publish the levels of the carcinogenic toxin, paradichlorobenzene, found in many brands of Greek honey, without mentioning the simple scientific fact that one would have to consume kilograms of tainted honey to suffer any adverse affects. FAGE may be able to afford to rebuild the commercial image of its products, but the independent honey producers may have a much harder time recovering from bad publicity. Greece can, indeed, be a European pioneer of top class wine, olive oil, fruits and fish. But the last thing that people involved in the food and food education sectors want is another case study of poor implementation of HACCP or crisis management with the flavour of yoghurt and honey.

 1 FEK 1219/2000 and EU regulation 178/2002 
2 EU regulation 178/2002


 

Wednesday, 16 January 2013

Χαλκιδική 2050 μ.Χ.


The crippled hand of a Minamata disease victim
στα ψάρια ΔΕΝ αρέσουν τα κυανιούχα...βλ και Μιναμάτα http://en.wikipedia.org/wiki/Minamata_disease



Το μάθημα στο αμφιθέατρο του Χημικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που υπηρετώ είχε ως θέμα την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας. Με τα (πνευματικά) παιδιά μου (4ετείς φοιτητές Χημείας) αναλύαμε τους ανερχόμενους κινδύνους στα τρόφιμα και η κουβέντα ήταν για τα μεταλλεία.
Τους θύμισα αυτό που ανέφερα στο προηγούμενο σημείωμά μου σε αυτή τη στήλη, ότι «για κάθε ουγγιά χρυσού που παράγεται, παράγονται συνάμα και 30 τόνοι τοξικών αποβλήτων. Αυτά τα απόβλητα συνήθως περιέχουν κυανιούχα, ιόντα εξαιρετικά τοξικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, και είναι ο ‘‘πονοκέφαλος’’ όλων των εξορυκτικών εταιρειών».
Και τους ρώτησα το εξής υποθετικό σενάριο:
«Έστω ότι ζούμε στο έτος 2050 μ.Χ. και είστε υπεύθυνοι διαχείρισης ποιότητας σε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Ποιους κινδύνους θα πρέπει να αξιολογήσετε για να δείτε αν είναι εμπορικά επωφελές να στήσετε νέους ιχθυοκαλλιεργητικούς κλωβούς στους κόλπους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας;».
Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, κάναμε μαζί μια ανάλυση της κατάστασης στη Μεσσαπία, όπου στα εκεί μεταλλεία νικελίου παρατηρείται το φαινόμενο της όξινης απορροής, όπως είχε παραδεχθεί και προ ετών η πρώτη υπουργός στο ΥΠΕΚΑ (κ. Τίνα Μπιρμπίλη). Με απλά λόγια, και χωρίς να σας κουράσω με πολλές χημικές λεπτομέρειες, κατά την όξινη απορροή εκλύονται διάφορα βαρέα μέταλλα στο νερό και από τα λατομεία περνούν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα…
Αυτά είναι γνωστά… και κανείς πλέον δεν αντιδρά ακόμα και αν του λες κατάμουτρα «πίνεις καρκινογόνο νερό, κάνεις μπάνιο τα παιδιά σου με καρκινογόνο νερό! Γιατί το ανέχεσαι;». Οι άνθρωποι το ανέχονται… προτιμούν να μη μιλήσουν για να μην χάσουν τη δουλειά τους, προτιμούν να ζουν μια ζωή ως υποτακτικοί και εν δυνάμει καρκινοπαθείς…
Το θέμα όμως είναι πώς θα είναι η Χαλκιδική το 2050; Και η θάλασσα εκεί θα μπορεί τότε να «φιλοξενήσει» ιχθυοκαλλιεργητικούς κλωβούς; Και αν κάποιος από σας αναρωτηθεί γιατί ρωτάω για τέτοιους κλωβούς, ο λόγος είναι τούτος: σήμερα το 90% της παραγωγής από την ιχθυοκαλλιέργεια εξάγεται και άρα είναι μια πραγματική πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα μεταλλεία όμως είναι;  

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ

Tuesday, 15 January 2013

πότε θα σταματήσει η ρύπανση;;; Πότε;;; Ποτέ ! ! !



αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Βάλιας Μπαζού στις 6 Μέρες (14.1.2013).
για τοΥΠΕΚΑ, την ΕΥΕΠ και τον Ασωπό…

όλο το ρεπορτάζ εδώ

και 2 σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις της ομάδας μας…

E. Flemotomou, T. Molyviatis and I. Zabetakis (2011). The effect of trace elements accumulation on the levels of secondary metabolites and antioxidant activity in carrots, onions and potatoes. Food Nutr. Sci. 2 1071-1076.
C.G. Kirkillis, I.N. Pasias, S. Miniadis-Meimaroglou, N.S. Thomaidis and I. Zabetakis (2012). Concentration levels of trace elements in carrots, onions and potatoes cultivated in Asopos region, Central Greece. Analytical Letters 45 551-562.

Monday, 14 January 2013

Distance learning - Eξ’αποστάσεως εκπαίδευση

έναρξη επόμενου κύκλου 4.2.2013 / αιτήσεις μέχρι 1.2.2013.

Στον κύκλο αυτό μπορείτε να κάνετε αίτηση για να παρακολουθήσετε και τα έξι προγράμματα που διδάσκει η ομάδα μας.

———

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε πληροφορίες σχετικά με τα 6 προγράμματα που διδάσκει η ομάδα μας.

1. Ασφάλεια & Ποιότητα Τροφίμων: πρότυπα ISO22000:2005 & ISO9001:2008












oδηγός σπουδών 

——————————————–

2. Αξιολόγηση Διατροφικής Επικινδυνότητας και Νομοθεσία Τροφίμων



οδηγός σπουδών

3. Διαχείριση Περιβαλλοντικών και Διατροφικών Κρίσεων



οδηγός σπουδών

4. Χημεία Τροφίμων και η Τεχνολογία της Διατροφής



οδηγός σπουδών


5. Βιοτεχνολογία Τροφίμων – Λειτουργικά Τρόφιμα














οδηγός σπουδών

6. Εξωστρέφεια επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων: ποιοτικός έλεγχος, τυποποίηση, επισήμανση, οργάνωση εξαγωγών












οδηγός σπουδών

===================
==================================
Εδώ μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας ηλεκτρονικά εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα προγράμματα της τρέχουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση elearn-secretariat@elke.uoa.gr ή στο τηλέφωνο (+30) 210 – 36.89.354 και (+30) 210 – 36.89.381 ή με την Τεχνική Υποστήριξη του Προγράμματος στο τηλέφωνο (+30) 210 – 36.89.382.
Σε περίπτωση που το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει δεν διατίθεται την παρούσα χρονική περίοδο, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενημέρωσης, η οποία παρέχεται μέσω του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πληροφόρηση, ώστε να ειδοποιηθείτε με email όταν θα προκηρυχθεί ο αντίστοιχος κύκλος σπουδών.
=========================================
Yπόδειγμα πιστοποιητικού επιτυχούς ολοκλήρωσης
===============================
Στη διάθεσή σας για κάθε απορία σχετικά με τα προγράμματα.
Γιάννης Ζαμπετάκης
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr

Sunday, 13 January 2013

Λες την άβολη αλήθεια; Πάρε ένα SLAPP!

Η επανέκδοση της αγαπημένης μας εφημερίδας "Ε" είναι ένα αισιόδοξο γεγονός μέσα στο μνημονιακό καταχείμωνο...

το εκδοτικό κατεστημένο δεν είναι χαρούμενο...αλλά τι να κάνουμε;


This is the way (their) world ends. Not with a bang but with a whimper.

Για σήμερα, ας θυμηθούμε ένα κείμενό στην "Ε" από τα παλιά...



Το ακρωνύμιο SLAPP μάς έρχεται από την αγγλική γλώσσα και σημαίνει πρακτικά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά. 

Το SLAPP είναι τα αρχικά των λέξεων Strategic Lawsuit Against Public Participation, σε ελεύθερη μετάφραση παραπέμπουν σε ποινικές στρατηγικές για να αποθαρρύνουν την ενασχόληση με τα κοινά. Ο σκοπός του SLAPP είναι απλός: να «κόψουν τον βήχα» και εν τέλει να λογοκρίνουν φωνές να ασκούν δημόσια κριτική. Τα θύματα υπόκεινται σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα μέχρι που αργά ή γρήγορα αποθαρρύνονται, αποκαρδιώνονται και ...σωπαίνουν. Στην Καλιφόρνια, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά ώστε έχει θεσπιστεί και αντι-SLAPP νομοθεσία (California Code - Section 425.10) ώστε να προστατεύονται οι πολίτες που υπόκεινται σε SLAPP.

Τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό αναλογιζόμενος μερικά από τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το περιβάλλον. Τον Δεκέμβρη του 2010, μάθαμε ότι διευθυντής περιβαλλοντικού Ινστιτούτου και επικεφαλής εργαστηρίου πανεπιστημιακού ιδρύματος δέχθηκαν αγωγή για όσα αποκάλυψαν έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος περιβαλλοντικής ρύπανσης από επώνυμη βιομηχανία τροφίμων. Πριν από λίγες μέρες, ήταν η σειρά οικονομολόγου να δεχθεί αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ επειδή παρουσίασε δημόσια τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν το σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων γνωστής εταιρείας. Για να θυμηθούμε και τον πολύπαθο Ασωπό, τον Δεκέμβρη του 2008 είχαμε και εκεί μια απόπειρα SLAPP κατά ενός προέδρου περιβαλλοντικού σωματείου που είχε καταφερθεί κατά μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής και μόλις 9 μέρες μετά έλαβε εξώδικη διαμαρτυρία από την ίδια τη βιομηχανία.

Και έτσι η ιστορία των SLAPP συνεχίζεται. Πολίτες που τολμούν να μιλούν δημόσια με στοιχεία «σέρνονται» στα αστικά και ποινικά δικαστήρια από εταιρείες που διαθέτουν τους απαραίτητους έμψυχους και άψυχους πόρους. Και ο αγώνας για ένα καθαρότερο περιβάλλον συνεχίζεται μετά μεγάλων εμποδίων. Μιας και το SLAPP εφαρμόζεται σε όποιον μιλά ενάντια στους ρυπαντές. 

Ουσιαστικά, όμως πώς θα εφαρμοσθεί η αρχή του Aarhus με τέτοιες (μη) προϋποθέσεις διαλόγου; Ζητούμενα πλέον είναι αντι-SLAPP μέτρα που να εξουδετερώνουν το εργαλείο των περιβαλλοντικών παραβατών και ρυπαντών. Το SLAPP είναι ένα εισαγόμενο εργαλείο από ένα έτερο νομικό σύστημα (αμερικανικό) με εντελώς διαφορετικές βάσεις νομικής αντίληψης και είναι αμφίβολα εφαρμόσιμο στο «πρωσικό» ελληνικό δικαστικό μοντέλο. Οπότε γίνεται μονόπλευρα άδικο και τελικά γίνεται εργαλείο εκβιαστικής ταλαιπωρίας με σκοπό να κάνουν τον κόσμο να σιωπήσει. Ολων αυτών, που ξέρουν και θέλουν να παρέμβουν σε δημόσια θέματα (όπου οι εξουσίες κατά σύστημα αδρανούν) και είναι οι μόνοι τελικά που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία στην αντιμετώπιση αυτών που με τα καμώματα των εταιρειών τους αποκαλύπτεται ότι «κλέβουν οπώρας». Το SLAPP δεν βοηθά να υποστασιοποιείται η δημοκρατικότερη διαδικασία, για την ανεύρεση της αλήθειας, δεν βοηθά την ίδια την αλήθεια αλλά και την απόδοση της δικαιοσύνης στην ελλαδική πραγματικότητα.

Μήπως η Πολιτεία, με δεδομένη την αργή αντίδρασή της στα προβλήματα αδειοδότησης, παράνομης λειτουργίας και εν τέλει αλόγιστης ρύπανσης, θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο και να νομοθετήσει (νόμο αντι-SLAPP) ώστε οι φωνές ανιδιοτελούς κριτικής να μπορούν να ασκούν δημόσια κριτική χωρίς τον φόβο του εδώλιου και των υπέρογκων δικαστικών εξόδων; Αν η Πολιτεία θέλει να σταματήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» (όπως ετιτλοφορείτο η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ στις 4.12.2009), ας τολμήσει.

* Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr www.zabetakis.net


Friday, 11 January 2013

food recalls...A review of 2012





this is an excellent link!
good stuff for all of us...
for exams as well...
for all of us who teach food safety and emerging hazards in food...


These are the products have been recalled in 2012...

any guesses for 2013?




Thursday, 10 January 2013

Η αλήθεια για τη Βίλλα Αμαλίας & τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.



Πηγή: 

Κώστα Καρούσο, Μπάμπη Βούτο,
εσείς φύγατε νωρίς… 
Με αστείρευτη εκτίμηση
[...] Κάποιος να πληροφορήσει τους γκαλερίστες, τα “σαλόνια”, τις “ευγενείς φιλότεχνες κυρίες” του Κολωνακίου & της Εκάλης, το “κράτος”, την αδιάφορη “Πολιτεία”, ότι η πραγματική, πιο δυναμική, πιο πρόσφατη & πιο σύγχρονη Νεότερη Ελληνική Τέχνη, ξεκίνησε & δημιουργήθηκε μέσα σε όλες αυτές τις Καταλήψεις & Πολυδύναμους Αυτοδιαχειριζόμενους Πολιτιστικούς Χώρους… [...]
[...] Ποτέ η “Πολιτεία” δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ή να βοηθήσει παρόμοιους Χώρους. Μόνο ήξερε πως να καταστέλλει, να καταστρέφει κάθε έννοια δημιουργίας στον τόπο & να απομυζεί το δυναμικό των Χώρων αυτών, όταν ήθελε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, να κάνει “τη δουλειά της” & τη φιγούρα της στους Ευρωπαίους Εταίρους. Οι Ευρωπαίοι Εταίροι, όμως, καθώς και ο υπόλοιπος Κόσμος, ποτέ δεν έμαθε με πόσο κόπο οι άνθρωποι των Χώρων αυτών προσπαθούσαν να δημιουργήσουν και να ζήσουν το όνειρό τους: να κάνουν Τέχνη∙ να παράγουν Πολιτισμό.
Να υπάρχουν… [...]

η συνέχεια εδώ...

Η ιστορία του εξασθενούς χρωμίου στην Ελλάδα και στον κόσμο






Σε συνέχεια, της χθεσινής μας ανάρτησης σχετικά με την διαχείριση χημικών (και την σχετική διάλεξη από τον Θανάση Παντελόγλου, ας θυμηθούμε 2 κεφάλαια που έχει γράψει ο Θανάσης στο βιβλίο μας "Νομοθεσία Τροφίμων και διατροφικοί κίνδυνοι" 

τα κεφάλαια που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την (κακή!) διαχείριση χημικών είναι τα κεφ. 7 και 8.

Κεφάλαιο 7
Υδράργυρος: Ένας μίτος της Αριάδνης
7.1 Εισαγωγή – Tο πρόβλημα 133
7.2 Οι λύσεις 135
7.2.1 Το υλικό και η λογική της εκμετάλλευσής του 136
7.3 Ο δεσμός άνθρακα-υδραργύρου και η τοξική του δράση 140
7.3.1 Ο βαθμός τοξικότητας και οι χρήσεις 142
7.3.2 Η μήτρα του προβλήματος: το «πώς» και το «γιατί» 146
7.4 Πρόληψη και προφύλαξη 150

Κεφάλαιο 8
Η ιστορία του εξασθενούς χρωμίου στην Ελλάδα
και στον κόσμο
8.1 Σημεία σταθμοί στην Ελλάδα 155
8.2 Σημεία σταθμοί στο εξωτερικό 160
8.3 Επιμύθιο 163



Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα από το κεφ. 8.






Η ιστορία του εξασθενούς χρωμίου στην Ελλάδα και στον κόσμο
Η ιστορία του εξασθενούς χρωμίου [Cr(VI)] στη χώρα μας ξεκινά το 2007 όταν πρωτοανιχνεύθηκε στο αντλούμενο νερό για διανομή στο δίκτυο ύδρευσης στα Οινόφυτα.
Σημεία σταθμοί στην Ελλάδα

  • Αποδοχή από την πολιτεία για την ύπαρξη Cr(VI) στον υπόγειο υδροφορέα Οινοφύτων [7.8.2007]
Η επίμαχη ανάλυση έγινε στο Γενικό Χημείo της Λειβαδιάς από την κ. Γερούτη μετά από επίμονες πιέσεις κατοίκων των Οινοφύτων. Τα επίπεδα Cr(VI) στο νερό ήταν μεγαλύτερα των 50 μg/l και το Cr(VI) ήταν σε ποσοστά 95-97% του ολικού, αποδεικτικά στοιχεία της ανθρωπογενούς ρύπανσης.
  • Έκθεση ΕΕΧ για το χρώμιο [29.10.2007]
Η έκθεση αναφέρει ότι : «το Cr(III) είναι ένα βασικό διατροφικό ιχνοστοιχείο που ενεργοποιεί την ινσουλίνη και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης, των πρωτεϊνών και των λιπών. Σε αντίθεση όμως με το Cr(III), το Cr(VI) είναι τοξικό και καρκινογόνο. (…) Η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων Cr(VI) μέσω των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού είναι δυνατόν, να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης. (…) Έχει αποδειχθεί ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου μετά από έκθεση σε Cr(VI) μέσω της εισπνοής, κατατάσσοντας το Cr(VI) στον αέρα (με τη μορφή αερολύματος ή στερεών αιρουμένων σωματιδίων) στην κατηγορία 1 ή Α1, (δηλ. στην κατηγορία των ενώσεων που προκαλούν καρκίνο με βάσει επιδημιολογικά δεδομένα). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) όρισε ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο,  η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των U.S.A. (DHHS) κατέταξε ορισμένες  ενώσεις του Cr(VI) ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των U.S.A. (EPA) όρισε ότι το Cr(VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
(…) Η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από την βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση της θεώρησης του Cr(VI) καρκινογόνου ουσίας και μέσω της κατάποσης. Η ορθότητα της θεώρησης αυτής φαίνεται να ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.
(…) Οι περιπτώσεις ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων ολικού και εξασθενούς Cr αλλά και τα γενικά προβλήματα που διαπιστώνονται συνιστούν λόγο διακοπής της χρήσης του νερού για ανθρώπινη αλλά και οικιακή χρήση. Επίσης, επισημαίνεται ότι η χρήση  νερού με παρουσία συγκεντρώσεων Cr(VI) για πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από λήψη προστατευτικών μέτρων για αποφυγή εισπνοής του αερολύματος από το προσωπικό που εκτελεί αγροτικές εργασίες και από άλλες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να εκτίθενται σε αυτό. Η διακοπή της χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και οικιακή χρήση είναι αναγκαία επειδή από τα αποτελέσματα που αναφέρονται τίθεται σε αμφιβολία η καταλληλότητα του, διότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 3.3 και 3.4 της απόφασης ΔΥΓ2/Γ. οικ/38295/22.3.2007, οι παρεκκλίσεις συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
  • Το καλοκαίρι του 2008, ανιχνεύεται Cr(VI) και στο νερό της Θήβας και των γύρω χωριών (π.χ. Βάγια)
  • Ασφαλιστικά μέτρα κατά δήμου Οινοφύτων, απόφαση 923/2008.
Το δικαστήριο δέχεται όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στην έκθεση της ΕΕΧ για το εξασθενές χρώμιο. Η ΕΕΧ είχε προτείνει ότι το πόσιμο νερό μπορεί να έχει Cr(VΙ) μέχρι 0,2 μg/l και αυτή τη θέση ουσιαστικά απεδέχθη το Πρωτοδικείο. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα όπως τα Βάγια, η Θήβα, η Αυλίδα, το Σχηματάρι, ο Ωρωπός και τα Οινόφυτα! Ανεξάρτητα από τη γεωγραφία της απόφασης, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θήβας επιβεβαίωσε δικαστικά ότι το νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
  • Ανίχνευση Cr(VI) στον υπόγειο υδροφορέα στη Μεσσαπία [κωδικός 07-24] [Απρίλης-Ιούνης 2009] σε επίπεδα μέχρι και 130 μg/l.
  • 30.6.2010: ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Μεσσαπίων (απόφαση Πρωτ. Χαλκίδος, 1158.30/6/2010).
Με νομολογιακό όριο πλέον για το Cr(VI) στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας τα 2 μg/l.
  • 15.1.2011 διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για το Cr(VI) στο νερό (ΥΠΕΚΑ).
Στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται επί λέξει ότι «Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Research on Cancer) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, World Health Organization) παρουσίασε τη συνολική εκτίμηση για το εξασθενές χρώμιο, η οποία περιέχεται στον υπό δημοσίευση τόμο 100 των Μονογραφιών της IARC, ο οποίος κάνει ανασκόπηση των καρκινογόνων ουσιών. Η εκτίμηση του IARC είναι ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
[...]
Σημεία σταθμοί στο εξωτερικό
* Hinkley, Καλιφόρνια [1952-σήμερα]
Η εταιρεία Pacific Gas & Electric (PG&E) χρησιμοποιούσε Cr(VI) από το 1952 ως το 1966 για να καθυστερήσει την διάβρωση των εγκαταστάσεών της στο Hinkley. Τα λύματα αυτά απορρίπτονταν χωρίς επεξεργασία και ρύπαναν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση καρκινογενέσεων, αποβολών εμβρύων, ακόμα και άμεσων θανάτων στην περιοχή. Το πρόβλημα των αποζημιώσεων των κατοίκων έχει διευθετηθεί εξωδικαστικά με το ποσό των $628.000.000 από την εταιρεία προς τα θύματα. Αλλά το πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής με καθαρό νερό υφίσταται ακόμα και σήμερα. Οι αρχές προσπαθούν να αποδώσουν τα επίπεδα του Cr(VI) σε ορυκτολογική προέλευση και όχι σε ανθρωπογενή ρύπανση. Αλλά οι κάτοικοι ζητούν πρόσβαση σε καθαρό νερό για τις οικιακές τους ανάγκες (ύδρευση, πλύσιμο, ατομική υγιεινή) ανεξάρτητα αν είναι ορυκτογενής ή ανθρωπογενής η προέλευση του Cr(VI). Σε τελική ανάλυση, το Cr(VI) είναι καρκινογόνο απ’όπου κι αν προέρχεται, είτε από πετρώματα είτε από απόβλητα βιομηχανιών.
  • Η εταιρεία Exponent και ο ρόλος του Paustenbach
Στην ιστορία του εξασθενούς χρωμίου, καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με την τοξικότητά του έπαιξε η εταιρεία Exponent. Η εταιρεία PG&E που είχε προκαλέσει την ρύπανση με Cr(VI) στο Hinkley ζήτησε από την Exponent να υποβαθμίσει την τοξικότητα του Cr(VI) ώστε να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των κατοίκων που υπέφεραν από καρκίνο στο Hinkley.
O Δρ Dennis Paustenbach, αντιπρόεδρος την δεκαετία του 1990 της Exponent, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας «υποβάθμισης της τοξικότητας του Cr(VI)». Η στρατηγική του Paustenbach ήταν η γνωστή τακτική των εταιρειών που θέλουν να υπεραμυνθούν ενός προϊόντος: να δημιουργήσει αμφιβολίες για την τοξικότητα, με άλλα λόγια να δημιουργήσει δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το Cr(VI) στο νερό δεν είναι τοξικό. Την ίδια στιγμή όμως, εκτός από αντιπρόεδρος της Exponent και σύμβουλος της PG&E ήταν μέλος της επιτροπής της πολιτείας της Καλιφόρνια που εξέταζε την τοξικότητα του Cr(VI) και θα πρότεινε αλλαγές (προς τα κάτω, βεβαίως!) στα νομικά όρια για το Cr(VI) στο νερό.
[η συνέχεια στη σελ. 161 του βιβλίου]



Wednesday, 9 January 2013

Dr Watson on Chemicals Management in the Lecture Theatre

Θανάσης Παντελόγλου, aka Dr Watson, κατά την χθεσινή διάλεξη σε 4ετείς φοιτητές του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ
με την Κιμωλία στο δεξί χέρι μιλώντας στα Παιδιά, την Ελπίδα για ένα Καλύτερο Αύριο
Ο πίνακας στο τέλος της διάλεξης, Διαχείριση Χημικών (Chemicals Management), an unknown concept in Greece, ψιλά γράμματα στη χώρα των ανύπαρκτων ΧΥΤΥ και χώρων επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων...






Χθες, ήρθε για άλλη μια φορά στο Χημικό, ο φίλος-συνάδελφος και Συναγωνιστής Θανάσης Παντελόγλου - aka Dr Watson - για να κάνει διάλεξη στους φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος που διδάσκω.

Για άλλη μια φορά ήταν απλά συγκλονιστικός! 
Θανάση-my Dear Watson, σε ευχαριστούμε για όσα μας μαθαίνεις κάθε μέρα!

Θα γράψω σε λίγες μέρες πιο πολλά για τη χθεσινή διάλεξη, σήμερα απλά θα ήθελα να αναφέρω μια ερώτηση προς τον Θανάση στο τέλος της διάλεξης που έγινε από ένα 4ετή φοιτητή: "Γιατί, δεν τα μαθαίνουμε όλα αυτά πιο νωρίς κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και πρέπει να φτάσουμε στο 4ο έτος για να τα ακούσουμε;"

Το ερώτημα επίκαιρο και θα το μελετήσω.


Υ.Γ. Πάρτε μέτρα τώρα για τον Ασωπό (24.4.2009)
 

-Η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην υποχρέωσή της να καταθέσει σχέδιο για τις οριακές τιμές των διαφόρων ουσιών στα υπόγεια νερά, ούτε καν για την περιοχή του Ασωπού, όπως όφειλε να κάνει μέχρι το τέλος του 2008 και παρά την επιστολή που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα τότε θα κινηθούν διαδικασίες σε βάρος της.

-Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση της περιοχής, ούτε καν Πράξεις Βεβαίωσης για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανίες της περιοχής ώστε να είναι απόλυτα σαφές ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση. Όπως επισήμανε στο μήνυμα του και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού άνοιξε ξανά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των στοιχείων που ανέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες» και όχι από στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα η «διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2000 πάγωσε από την Κομισιόν εξαιτίας καθησυχαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση».

-Η Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική για τα νερά, ενώ στην περίπτωση των επικινδύνων αποβλήτων δεν έχει στοιχειωδώς συμμορφωθεί μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό είτε έχει καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είτε είναι υπόλογη είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαδικασίες για τα θέματα αυτά.

- Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες – φυσικά και για την περιοχή του Ασωπού – που θα πρέπει θέσει σε συστηματική διαβούλευση με τους φορείς και τις σημαντικές κοινωνικές ομάδες. Η μη κατάθεση ενός τέτοιου σχεδίου ή η απουσία διαβούλευσης παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία πλαίσιο για τα νερά (2000/60) και μπορεί να κινηθεί διαδικασία εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του 2009 όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά που υιοθετήθηκε το 2000.

- Η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαχειρίζεται σωστά τα επικίνδυνα απόβλητα και όπως τόνισε στο μήνυμα του ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «αναζητούνται κάπου 600.000 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση»

[φωτό από την εν λόγω ημερίδα εδώ]


Concerning the pollution of the area and its consequences on the environment and public health, a Conference was organized at the European Parliament, by the European Green Party, in cooperation with the Ecologists-Greens (of Greece) and the Institute for Local Sustainable Development and Culture (ITAP). The Conference took place on April 15, 2009, and its subject was: Unsustainable Patterns of Water and Industrial Waste Management in Greece: The cases of Asopos River Basin, Lake Koroneia and Korinthiakos Gulf”. This Conference proved an important tool regarding information and effective pressure, since among other things:
1) The European Committee has accepted that: Chromium 6 is a most serious toxic agent and should not exist in any concentration in drinking- water; for this reasons the, E. C. intends to re-examine the directives for tap-water and groundwater, a task which will be completed and confirmed in approximately two years.
2) The European Committee is at court with the Greek Administration, because of the latter NOT COMPLYING with community directives, such as those concerning dangerous toxic waste, protection of the groundwater and aquifers, and the Complete Prevention of Pollution (IPPC directive).
At the same time, it was shown that:
a) Chronic poisoning with heavy metals and toxics is also a European problem.
b) The European Committee has not yet set up a platform of immediate-urgent actions for facing such critical matters that endanger the Public Health of European citizens, as it has done in cases of aphthous fever, animal diseases, etc.
c) Investigation of all aspects of the “Asopos Tragedy” and the experience from the handling of similar matters in France and Italy, has led to attempts for “Immediate Action” by the European Committee, with the aim to protect public health, using the existing tools for intervention, in combination with the legislation on “protection of health at work and on the working sites”. However, as those in charge at the European Committee assure us, since the stand of the E.C. concerning the dangerousness of chromium 6 is given, the Greek Government CAN and SHOULD take the necessary measures for safeguarding Public Health and protecting the environment. –

=========




κάπου 4 χρόνια πριν...μέχρι σήμερα όμως ΤΙΠΟΤΑ απολύτως δεν έχει αλλάξει! 
το ίδιο ρυπασμένο νερό χρησιμοποιείται και σήμερα...
το εξασθενές χρώμιο υπάρχει τόσο σε νερά δικτύου που διατίθενται ως "πόσιμα" αλλά και σε εμφιαλώμενα νερά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το ΥΠΕΚΑ και το Υπ. Υγείας ασχολούνται με τα ...τζάκια και τα αιωρούμενα σωματίδια...
τα ερωτήματα όμως παραμένουν...

1. Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι η άρδευση των καλλιεργειών με ρυπασμένο νερό επιβαρύνει τα τρόφιμα. 
Ερώτημα: ποιο νερό χρησιμοποιείται σήμερα στην παραγωγή τροφίμων?

2. Η επίσημη απάντηση του ΕΦΕΤ σε αίτημα του δικηγόρου μας σχετικά με την επικινδυνότητα των τροφίμων.

Tuesday, 8 January 2013

GM technology is an incalculable gamble

Egyptian farmers work at an organic farm in west Nobarawa. To tackle the
global food production problem, the West needs to help African countries build
the infrastructure that will increase the production of organic food


I could not agree more with the title of this post...

Here are two letters on GM and we should not use GM technology.

I copy the second one here...

• The most important questions are not whether existing kinds of GM harm to humans: they evidently do not. The crucial questions are, first, do GM crops lead to a reduction in biodiversity? If so, the destruction of crops by an unforeseen hazard will mean that there will be few or no alternative forms of the plant remaining to supply a substitute. Second, why are all types of genetic modification branded simply as "GM" rather than specifying the kind of risk they are designed to overcome, such as particular pests, drought, specific diseases etc? Only this kind of detail will allow consumers to decide whether the product is likely to be safe.
Margaret Bone
Lower Langford, Somerset

-----------------------

if you want my personal views on why I disagree with any GM food...here are two links

1. GMO free fish

2.   Ray of hope for global food crisis

where I write...

The most comprehensive worldwide study to date on the safety of genetically
modified organisms (GMOs) was completed by the UK's Royal Society in 2005. The
study of winter oil rapeseed, one of Britain's biggest crops, concluded that
wildlife and the environment would suffer if the GM crop was grown in the UK.
Large fields were planted half with the GM crop and half with conventional
crops. The main finding was that broadleaf weeds, such as chickweed, which
birds rely on heavily for food, were far less numerous in GM fields than
conventional fields. Some of the grass weeds were more numerous, although this
had less of a direct benefit on wildlife and affected the quality of the
crops.


BBC on immigrants in Greece


Monday, 7 January 2013

Διατροφή και Μνημόνιο

Πράσινο Ποντίκι, 3.1.2013,

το ξεκίνημα της νέας στήλης “Ο…τρόφιμος”


την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, κυκλοφορεί το Πράσινο Ποντίκι μαζί με το Ποντίκι,
όπου από 3.1.2013, υπάρχει μια σελίδα αφιερωμένη στη Διατροφή μας, κι εκεί γράφω σχετικά με αυτά που τρώμε και αυτά που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε για να έχουμε μια πιο Υγιεινή Διατροφή και καλύτερη ποιότητα Ζωής.

Για ότι θέλετε να γράψουμε σχετικά ή να σχολιάσετε, μπορείτε να μου στείλετε email στο izabet@chem.uoa.gr ή απλά να αφήσετε ένα σχόλιο σε τούτο το ταπεινό ιστολογιάκι!

Κάθε σχόλιο/παράπονο/σχολιανό ευπρόσδεκτο! 

Γιάννης Ζαμπετάκης

Saturday, 5 January 2013

Friday, 4 January 2013

let's relax...το ανάγνωσμα της Παρασκευής



αυτό το ταπεινό ιστολογιάκι αλλάζει τακτική για την νέα χρονιά.


κάθε Παρασκευή, θα έχουμε κάτι όμορφο που διαβάσαμε, λίγο πιο ανέμελο, λίγο πιο ...αισιόδοξο, λίγο πιο αντι-συμβατικό.

Κι από Δευτέρα, θα επανερχόμαστε στα γνωστά...μαχητικά...και τροφιμο-περιβαλλοντικά,
τα Σαββατοκύριακα θα έχουμε μόνο μουσική...

για την πρώτη Παρασκευή του χρόνου...

Τι να μας πει και το σεξ;

"Πρώτο κείμενο του νέου χρόνου. Αφιερωμένο σε γοητευτικούς ανθρώπους. Που διευκολύνουν διαδρομές. Που σε συνοδεύουν με βελούδινο σπρώξιμο. Γοητευτικοί άνθρωποι. Που κάνουν τα δύσβατα να φαντάζουν άξια διερεύνησης. Τα παρθένα προσφερόμενα για διακόρευση. Εμφανίζονται από το πουθενά. Μπορεί να σε πεθάνουν, να σε ξετινάξουν, να σε βάλουν να σπάσεις το φράγμα του ήχου σου… Αυτό ακριβώς! Σε παροτρύνουν να σπάσεις το φράγμα του ήχου σου λες και είναι το πιο απλό και φυσικό πράγμα του κόσμου. Δεν είναι αναγκαστικά καλοί Σαμαρείτες. Ψάχνεις για ανιαρούς; Μπορεί να σε χτυπήσουν σαν χταπόδι στα βράχια της ψυχής σου, να σε βάλουν να ρισκάρεις να περπατήσεις στο κενό χωρίς να καταδεχτείς δίχτυ προστασίας…Μπορεί, μπορεί, μπορεί, μπορεί….Αλλά πώς θα ήταν η ζωή αν δεν τους είχες γνωρίσει;"

mercury alert






there are some rising concerns on the levels of mercury we consume...
according to this report,  we need to watch out if we eat fish, especially cod, tuna, swordfish, whitting, pike and hake! 

the only way to decrease the levels of mercury we eat is try to eat different to those fish...

sea bream...sea bass...salmon...are some alternatives, depending on your taste...and your budget.




Thursday, 3 January 2013

την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, ξεκίνημα από σήμερα!


την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, κυκλοφορεί το Πράσινο Ποντίκι μαζί με το Ποντίκι,

όπου από σήμερα, θα υπάρχει μια σελίδα αφιερωμένη στη Διατροφή μας, κι εκεί γράφω (από σήμερα) σχετικά με αυτά που τρώμε και αυτά που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε για να έχουμε μια πιο Υγιεινή Διατροφή και καλύτερη ποιότητα Ζωής.


Για ότι θέλετε να γράψουμε σχετικά ή να σχολιάσετε, μπορείτε να μου στείλετε email στο izabet@chem.uoa.gr ή απλά να αφήσετε ένα σχόλιο σε τούτο το ταπεινό ιστολογιάκι!

Κάθε σχόλιο/παράπονο/σχολιανό ευπρόσδεκτο!

Καλό μας (διατροφικό) ξεκίνημα στο Πράσινο Ποντίκι!

Γιάννης Ζαμπετάκης




Wednesday, 2 January 2013

yoghurt madness

a New Yorker cartoon, http://www.newyorker.com/humor/issuecartoons/2012/12/24/cartoons_20121217#slide=3




mmm, it is definitely a funny cartoon..., so it is a good one

if you buy greek yoghurt though,

let's not forget this story as well...

Yoghurt scandal trickles on 


by Yannis Zabetakis
 Uploaded 17 Nov 2006 12:12 am




A photo taken from TV shows FAGE-made yoghurts in which pieces of glass were
found. FAGE said the batches in question are Junior yoghurt cartons with
banana, caramel, cherry, orange and strawberry flavours and added vitamins
A+D, which expire on December 4-7 and have gone on sale in Greece and Cyprus.
The company asked those who had bought the product not to consume it and
contact the company's Nutritional Information Centre to have it replaced at
the freephone line 800 11 28000

A MEMBER of the public complained to yoghurt producer FAGE about the presence
of glass in a pot of yoghurt on November 10.

On November 13, FAGE informed the Greek health watchdog EFET about the problem
and the company recalled the affected yoghurt (unlike in March 2005, when
mould was found in FAGE yoghurt). On the same day EFET issued a press release
to make consumers aware of the contaminated yoghurt.

Legal violations

Four important points need to be clarified here:

* What was the source of the broken glass in the yoghurts? Was it a broken
protective cover over the production line? If so, how did the operations
manager not notice the breaking as it happened? It is impossible to accept
that a whole cover breaks and nobody in the production area notices it. Was it
indeed a protective material and not a thermometer? If it was a thermometer,
where the mercury has ended up?

Whatever the source of the glass, it is certain that FAGE failed to implement
the "broken glass policy", ie stop the production, identify the source of the
broken glass and hold all the possibly infected batches.

* Why did not FAGE keep back the affected yoghurt in order to make sure that
there was no glass present? Who decided to release these batches to the
supermarkets?

The EU law 852/2004 obliges every company that produces or retails food to
implement a food safety management system called Hazard Analysis and Critical
Control Point (HACCP). It needs to be clarified whether FAGE applies this
system and whether EFET is properly checking the implementation of HACCP by
the food industry.

* If FAGE knew about the broken cover, why didn't it inform consumers before
somebody complained to the company?

* Why did it take FAGE three days (from November 10 to 13) to recall such a
harmful product? This slow response is a breach of the EU law 178/2002.

The role of EFET

In this second yoghurt scandal, it has become apparent once again that EFET
does not effectively supervise the food industry in applying the EU laws
178/2002 and 852/2004. EFET does not appear to be working properly and this
has been proved in a series of incidents. The latest example of its inadequacy
was a press release on October 24 in which EFET admitted that it can't check
for the presence of genetically modified material in food. In fact, they asked
the environmental group Greenpeace to inform them of any legal breaches of
this kind!

Meritocracy for all

Perhaps it is time to start employing scientists as watchdogs, using academic
and professional criteria. It is widely accepted by many people in the food
industry that the existing controlling mechanisms are vastly insufficient. We
also need to ask what are the criteria for appointing the EFET leaders and how
effectively this organisation is checked by the ministry of development for
whether it is meeting its objectives.

On 15 April 2005, I wrote in the Athens News: "Greece can indeed be a
European pioneer of top class food. The last thing that people involved in
food and food education sectors want is another case study of poor
implementation of HACCP or crisis management with the flavour of yoghurt and honey."

Now, 19 months later, the complete implementation of the HACCP management
system is still a must to protect public health.

*Yannis Zabetakis is a lecturer in food chemistry at the University of
Athens, lead auditor for HACCP and a registered EFET trainer


Tuesday, 1 January 2013

καλή Ειρηνική Χρονιά!

"Θησείο", ένα χρονικό της μάχης του Θησείου, τον Δεκέμβρη του 1944, όταν Έλληνες σκότωναν Έλληνες...
ένα βιβλίο για την δεκαετία του 1930 στη ναζιστική Γερμανία όταν Γερμανοί σκότωναν Γερμανούς και Εβραίους...

Στην αλλαγή του χρόνου, διάβασα τα δύο βιβλία που φαίνονται στις εικόνες. Πρώτα διάβασα το βιβλίο του Έρικ Λάρσον, στον Κήπο με τα θηρία, και κατόπιν το βιβλίο του Φάνη Χαμόδρακα, "Θησείο".
Τα δύο βιβλία μιλάνε για την Γερμανία και την Ελλάδα αλλά έχουν μερικά στοιχεία τόσο κοινά και τόσο δυνατά, με την ειλικρίνεια και την δραματικότητα που έχουν γραφεί. Και οι δύο συγγραφείς με μαεστρία παραθέτουν την Αλήθεια...
και η Αλήθεια είναι απλά φρικιαστική: Έλληνες να σκοτώνουν Έλληνες "αντιφρονούντες" (ευτυχώς που κέρδισαν οι μεν και όχι οι δε και δεν έπεσε η χώρα μας στον κομμουνιστικό ζυγό) και Ναζί να σκοτώνουν "αντιφρονούντες" ...
Ο Ρούσβελτ και ο Στάλιν συνδέουν τα δύο βιβλία με ένα έξοχο τρόπο.
Ο Λάρσον περιγράφει πώς ο Ρούσβελτ έστειλε των χαμηλών τόνων καθηγητή Γουίλιαμ Ντοντ στο Βερολίνο, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον γιο του και τη φλογερή κόρη του τη Μάρτα, ως τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χιτλερική Γερμανία. Στα επόμενα χρόνια ο Ντοντ θα δει την Γερμανία να βουτά σε ένα λουτρό αίματος...
Και είναι αυτό το λουτρό αίματος που χύνεται στην γειτονιά της 'Αγιας Μαρίνας στο Θησείο (όπου έχω βαφτισθεί και παντρευτεί!), και που με τόση μαεστρία περιγράφει ο Φάνης Χαμόδρακας.
Ο συνδετικός ιστορικός κρίκος αποτυπώνεται εύγλωτα στο βιβλίο του Φάνη, μέσα από τα λόγια του Γιάννη Βατικιώτη

"Την πλατεία (Συντάγματος), οι κομμουνιστές την είχαν μετατρέψει σε κενοτάφιο. Στο κέντρο της είχαν υψώσει μια τεράστια προσωπογραφία του Στάλιν (του πατερούλη τους) και δύο μικρές φωτογραφίες: μία του Ρούσβελτ και μία του Τσώρτσιλ"

[απορία δικιά μου: τη σχέση έχει ένας δικτάτορας με τους Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ;;;]

Επιμύθιο: "Ό,τι και να κάνετε, όλο και κάποιος θα μείνει από εμάς για να πάρει το αίμα μου πίσω". (ήταν τα λόγια του Οδυσσέα Χαμόδρακα - 18 χρονών και αδελφού του Φάνη, λίγο πριν τον δολοφονήσουν κάποιοι Ελασίτες)

Υ.Γ. τελικά, η πιο επαναστική πράξη μήπως είναι να κάνουμε παιδιά για να μείνει κάποιος πίσω μας να φυλά τις "Θερμοπύλες" μας ;
Καλή Χρονιά με Μνήμη και Ενάργεια και όχι Λήθη και Απάθεια!
οι καιροί είναι πονηροί και οι φασίστες (μαύροι ή κόκκινοι) ακόμα απειλούν...