Thursday, 19 December 2013

Επιδημία ειλικρίνειας...

ιατρικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ? γιατί άραγε ? ? ?

Επιδημία νοσοκομειακών αποβλήτων

Μέσα σε δέκα μέρες είχαμε τέσσερα κρούσματα απόρριψης επικίνδυνων ιατρικών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Μας κορόιδεψαν τα νοσοκομεία», τόνισε σε έντονο ύφος ο Γ. Καμίνης, με τις διοικήσεις τους να αναγνωρίζουν απλώς την ευθύνη.

Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Μάνου Τσαλδάρη

«Παρά τη δημοσιότητα που έχει δοθεί και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, και πάλι οι υγειονομικές μονάδες δεν προσέχουν. Είναι επικίνδυνοι, σε βάρος των εργαζομένων των ΧΥΤΑ και των οδηγών των απορριμματοφόρων που συλλαμβάνονται», τονίζει κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, αναφερόμενος στη χθεσινή, αλλά ενδεχομένως όχι τελευταία, απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στον χώρο. Πέμπτη παρόμοια απόπειρα μέσα σε ένα μήνα και τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του ημερήσιου μακροσκοπικού ελέγχου των απορριμμάτων, οι υπηρεσίες του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εντόπισαν ιατρικά απόβλητα (γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, ορούς κ.λπ.) ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα που μετέφεραν δημοτικά απορριμματοφόρα από τον Δήμο Αθηναίων και δήμων της Δυτικής Αττικής. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. και η αρμόδια Εισαγγελία. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ υπολογίζει πως το μεικτό βάρος των απορριμμάτων ξεπερνά τους δέκα τόνους.

Καθώς συνελήφθησαν πέντε οδηγοί-υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, το ζήτημα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε την ομόθυμη συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου για τους πέντε εργαζόμενους. Επειτα από τα αλλεπάλληλα παρόμοια περιστατικά, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων ζητούν και λαμβάνουν βεβαιώσεις εκ μέρους των νοσοκομείων ότι τα απορρίμματα που βρίσκονται στα κλειστού τύπου κοντέινερ δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των επικίνδυνων νοσοκομειακών – μολυσματικών αποβλήτων.

«Μας κορόιδεψαν τα νοσοκομεία», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Καμίνης. Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλθηκε πως τα νοσοκομεία έχουν «ακολουθήσει ένα δρόμο παραφροσύνης». Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ανδρέα Βαρελά, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα πλευρών.

Τοξικά απόβλητα σε 15 κοντέινερ

Χαρακτηριστικό της διάστασης που έχει λάβει το ζήτημα της διαχείρισης των νοσοκομειακών απορριμμάτων είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη. Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων εντόπισαν σε χώρους νοσοκομειακών μονάδων περίπου 15 κοντέινερ που περιείχαν νοσοκομειακά απόβλητα (μολυσματικά και τοξικά) μαζί με οικιακού τύπου απορρίμματα και επρόκειτο να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που αναγνώρισαν την ευθύνη τους και διέταξαν να αποσταλούν για αποτέφρωση τα επικίνδυνα σκουπίδια. Τα ονόματα των νοσοκομείων δεν έγιναν γνωστά.

Πριν από το χθεσινό περιστατικό, συνολικά έξι άτομα συνελήφθησαν στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τρεις περιπτώσεις παράνομης απόρριψης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων από πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Ακόμη δέκα άτομα απασχόλησαν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έως και προχθές το ειδικό τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε το πρωί της Τετάρτης, 11 του μήνα, όταν στον ΧΥΤΑ της Φυλής εντοπίστηκαν ραδιενεργά απόβλητα του «Μεταξά» που είχαν μεταφερθεί με δημοτικό απορριμματοφόρο του Δήμου Πειραιά και ένα ιδιωτικό φορτηγό της εταιρείας «ΠΕΡΜΕ Καρούντζος».

Είχαν μεταφερθεί στον ΧΥΤΑ μαζί με νοσοκομειακά απόβλητα βάρους 8 τόνων και για αυτή την περίπτωση συνελήφθησαν ο 62χρονος επικεφαλής των υπεύθυνων διαχείρισης αποβλήτων του νοσοκομείου και οι δύο οδηγοί.

Την ίδια μέρα, το μεσημέρι, συνελήφθη επίσης οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Βούλας γιατί είχε μεταφέρει απόβλητα από το «Ασκληπιείο», ενώ σε βάρος του υπευθύνου διαχείρισης του νοσοκομείου σχηματίστηκε δικογραφία.

Το επόμενο περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, όταν συνελήφθη ο οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Αθηναίων για επικίνδυνα και ραδιενεργά απόβλητα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για την υπεύθυνη διαχείρισης του νοσοκομείου.

Η πλέον πρόσφατη σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 του μήνα, όταν συνελήφθησαν δύο οδηγοί απορριμματοφόρων των Δήμων Ν. Ιωνίας και Αμαρουσίου γιατί μετέφεραν απόβλητα του «Αγία Ολγα» και του «Ιατρικού Κέντρου» αντίστοιχα.

No comments: