Tuesday, 3 December 2013

η Αρβανιτοπούλεια κατηφόρα...
«Την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» απαντά ο κ. Πελεγρίνης στη δίωξή του, τονίζοντας ότι αδυνατούσε να πιστέψει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις οποίες και ενημερώθηκε σχετικώς. Σπεύδει, πάντως, να ευχαριστήσει πολύ «τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους».


Υ.Γ.

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδασκόντων της 2/12/2013 αρχικά προτάθηκε να επιβεβαιωθεί η θέση του Συλλόγου για άμεση απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Παιδείας αφενός και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφετέρου, σύμφωνα με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικοί υπάλληλοι σε 8 ΑΕΙ. Η πρόταση απόσυρσης της ΚΥΑ εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα (0 κατά, 6 λευκά).
Στη συνέχεια η ΓΣ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ, που επισυνάπτεται, με 44 ψήφους υπέρ. Η κατ’ αντιπαράθεση πρόταση για τριήμερη αποχή από το διδακτικό έργο, συμμετοχή στις διαδικασίες των τμημάτων για την «επόμενη μέρα», και εκ νέου ΓΣ την Παρασκευή, έλαβε 31 ψήφους. Υπήρξαν ακόμη 3 λευκά και 2 αποχές. Στη συνέχεια, η ΓΣ απέρριψε τροπολογία για τη μετατροπή των κινητοποιήσεων του Συλλόγου σε απεργία.
Τέλος, υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για συλλογή χρημάτων που θα δοθούν στο απεργιακό ταμείο του διοικητικού προσωπικού καθώς και την καταβολή του συμβολικού ποσού των 300 ευρώ στο απεργιακό τους ταμείο από το αποθεματικό του Συλλόγου.

Σε επόμενη ανακοίνωση θα αποσταλούν τα ονόματα των συναδέλφων, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται τα μέλη ΔΕΠ για την οικονομική ενίσχυση των απεργών διοικητικών.

Υ.Γ.2.

Παραπομπή του Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο πειθαρχικό Συμβούλιο

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διδασκόντων
της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

                            3/12/2013

Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενημερώθηκε από τον τύπο για την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να προβεί σε πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή «κρατά το  Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου».
Επειδή είμαστε μάρτυρες των διαρκών προσπαθειών του Πρύτανη κ. Πελεγρίνη για αποκατάσταση της πλήρους  λειτουργίας του ΕΚΠΑ αλλά και του σεβασμού του σε όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Σύγκλητος για το θέμα, βρίσκουμε την απόφαση του Υπουργού τουλάχιστον προκλητική και αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να υπερασπιστούμε τον Πρύτανη, αλλά και για να διατυπώσουμε για μια ακόμα φορά τα αυτονόητα:
Η  σωστή λειτουργία του Ιδρύματος απαιτεί την παρουσία σε αυτό όλων των διοικητικών υπαλλήλων που μέχρι σήμερα τη στηρίζουν. Η μείωση του αριθμού τους, έτσι όπως την προβλέπει η ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης, οδηγεί άμεσα στην εκχώρηση συγκεκριμένων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό δε με τις συνεχείς περικοπές της κρατικής  χρηματοδότησης, οδηγεί αναπόφευκτα και στην επιβολή διδάκτρων.  Γι’ αυτό και  εκτιμούμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους  δεν υπερασπίζονται απλώς το δικαίωμά τους στη δουλειά. Συγχρόνως αντιστέκονται  στην υποβάθμιση της διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας που επιχειρείται  το τελευταίο διάστημα στα Πανεπιστήμια.
Η παράλογη πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού του Υπουργού Παιδείας σε μια μάχη που φαίνεται να χάνει. Αποτελεί όμως συγχρόνως και πράξη βαθιάς υποτίμησης του έργου αλλά και των εκλεγμένων οργάνων των Πανεπιστημίων  και ως τέτοια δε μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της ΣΘΕ καταδικάζει τη συστηματική  προσπάθεια συκοφάντησης των Πανεπιστημίων  από τον Υπουργό Παιδείας και την παραπομπή του Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η παραπομπή αυτή αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια του Υπουργού  να επιβάλει, με ακραίο αυταρχισμό, αυθαίρετες και παράλογες αποφάσεις που διαλύουν τα Πανεπιστήμια και  γι΄αυτό θα συναντήσει την καθολική αντίδραση ολόκληρης της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Y.Γ.3. για τον Υπουργό Παιδείας 

\

No comments: