Wednesday, 30 October 2013

Μια χώρα χωρίς πραγματικό Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει μέλλον;Η ιστορία είναι παλιά αλλά σήμερα με το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ κλειστά εδώ και 8 εβδομάδες (success story No 3,678,666 for Mr Samaras and Mr Stournaras...) ας την θυμηθούμε ξανά!
Επί ΠΑΣΟΚ, την τελευταία μέρα του 2010, ο καθηγητής κ. Α. Μητσός παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας λέγοντας: 

«Στον χώρο της έρευνας υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο.
Ενώ έχουμε από τη μια μεριά εξαιρετικούς ερευνητές, έχουμε ένα μέτριο επίπεδο έρευνας. Αυτό το αντιφατικό στοιχείο ήταν για μένα κρίσιμο, πώς δηλαδή μπορώ να ενισχύσω τους καλούς και να γενικεύσω την αριστεία. Η γενική απαξίωση του πανεπιστημιακού κόσμου είναι λάθος αφετηρία σκέψης. Η έννοια ότι όλοι είναι μηδενικά, για πέταμα, δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων».

Ο κ. Μητσός έχει τεράστια εμπειρία στο ερευνητικό μετερίζι. Ενα μετερίζι που καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλα τα μέλη ΔΕΠ (διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό) των πανεπιστημίων της Ελλάδας. Η παραίτησή του τότε είχε προκαλέσει μερικές θλιμμένες απορίες.

Μια χώρα χωρίς σοβαρή υποστήριξη στην πανεπιστημιακή έρευνα είναι απλά καταδικασμένη να υπολειτουργεί, να είναι «το γκαρσόνι» των ανεπτυγμένων κρατών.
Χθες μάλιστα διάβασα ότι και η Τουρκία μπήκε στο παιχνίδι! Θέλει τους Γιατρούς της Ελλάδας! Μάλιστα ξέρουν και πόσους θέλουν! 7000, παρακαλώ!

Σήμερα, η έρευνα παίρνει- δεν παίρνει το 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υπερβαίνει το 2%!

Η Ελλάδα είναι πλέον επίσημα μια χώρα που δεν χρηματοδοτεί με διαφάνεια και αξιοκρατία τους ερευνητές της και τα πανεπιστήμιά της.
Άρα, τι μπορεί να περιμένει από το μέλλον;

 
Στο πανεπιστήμιο επωάζονται οι αυριανοί πολίτες, οι επιστήμονες και τα στελέχη για όλες τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της χώρας. Το πανεπιστήμιο αν δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την πολιτεία στον κρίσιμο και καίριο τομέα της έρευνας και άρα της παραγωγής νέας γνώσης, πώς θα επιτελέσει το έργο του με επιστημονική πληρότητα και την απαιτούμενη βαρύτητα; 

Κατά την τελευταία δεκαετία, η πολιτεία είναι ηχηρώς απούσα από την υποστήριξη της έρευνας στο πανεπιστήμιο. Η τελευταία (σοβαρή) χρηματοδότηση ερευνητών έγινε από το πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ το... 2004! Σήμερα έχουν εγκριθεί κάποια προγράμματα "Συνεργασία" (προτάσεις που υποβλήθηκαν το ...2011!) και μερικά προγράμματα "Αρχιμήδης" και "Θαλής" αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσουν τα χρήματα στους ερευνητές...
Κατά την επίσημη πολιτεία, η ροή των χρημάτων, βεβαίως - βεβαίως, βαίνει καλώς! [όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013..., κ. Σταϊκούρα!]

Ας θυμηθούμε κάποια κουπόνια καινοτομίας που προκηρύχθηκαν το Μάρτιο του 2009 επί Ν.Δ. Η πρόταση του γράφοντος σε συνεργασία με μια ζυθοποιία είχε επιλεγεί τότε ως ένα από αυτά τα προς χρηματοδότηση κουπόνια. Μετά άλλαξε κυβέρνηση, ήρθε η τρόικα, και εκείνο το κουπόνι (με το ποσόν των ευρώ 7.000 που του αναλογεί) ξεπάγωσε στη ΓΓΕΤ...Ξέρετε πότε ξεπάγωσε? το 2012!!! 3 χρόνια μετά...με τέτοιους ρυθμούς (και τόσο τραγικές καθυστερήσεις ανάμεσα σε υποβολή πρότασης και χρηματοδότησής της!) όμως καμιά σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει!

Με τέτοια μη χρηματοδότηση, τι μέλλον μπορεί να έχει η χώρα;

Δεν είναι οξύμωρο το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του ελληνικού πανεπιστημίου σταδιοδρομούν με τεράστια επιτυχία σε όλα τα ΑΕΙ σε όλη την υφήλιο και εμείς εδώ, στην «Ψωροκώσταινα» (ή μήπως «Ψωρογιώργαινα» και τώρα εσχάτως "Ψωρο-Αντώναινα";) αναλωνόμαστε σε μια συζήτηση υποβάθμισης των ΑΕΙ και του έμψυχου δυναμικού τους;

Γιατί, κακά τα ψέματα: το πρόβλημα στο πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός (που- μετά λόγου γνώσεως- συμβαίνει και σε ΑΕΙ στο εξωτερικό) αλλά η σοβαρή στήριξη από την πολιτεία του ερευνητικού ρόλου των ελληνικών ΑΕΙ. Οπως πάμε, θα είναι δύσκολο να αποκαλούμαστε μέλη ΔΕΠ χωρίς κονδύλια για έρευνα. Θα καταλήξουμε απλά ΔΠ (διδακτικό προσωπικό) στα χρόνια του ΔΝΤ... Παρ' όλα αυτά και σε πείσμα των καιρών, η έρευνα που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια (από όσους έχουν γνώσεις και μεράκι) εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς! Και αν μετρήσουμε πόσα κρατικά ευρώ αναλογούν σε κάθε επιστημονική δημοσίευση, τότε το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο!

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια...τα είχα γράψει και στην Ελευθεροτυπία (την παλιά...) στις 28.2.2011.

Το καινούργιο είναι τούτο...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (19.9.2013),

«Ο εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός στο ΕΚΠΑ είναι 65.682, μέλη ΔΕΠ 1.974, και διοικητική υποστήριξη παρέχεται σε 3 Γενικές Διευθύνσεις , 3 ανεξάρτητες Διευθύνσεις, 40 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων, 32 Βιβλιοθήκες ενοποιημένων σε 8 μεγάλες κεντρικές Βιβλιοθήκες, 66 Κλινικές, 174 Εργαστηρία, 18 Μουσείαν καθώς και για κάλυψη αναγκών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης κτηρίων».

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:


Πίνακας 1: Τρέχοντα δεδομένα για το ΕΚΠΑ πριν και μετά την διαθεσιμότητα (δηλαδή απόλυση) 498 ανθρώπων του Διοικητικού Προσωπικού.
 
 Πριν την απόλυση των 498
Μετά την απόλυση των 498
φοιτητικός πληθυσμός στο ΕΚΠΑ
65,682
65,682
Προσωπικό (σύνολο)
3,311
2,813
Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ)
1,974
1,974
Διοικητικό Προσωπικό (ΔΠ)
1,337
839
Αναλογία φοιτητών / ΔΕΠ
33.27
33.27
Αναλογία φοιτητών / ΔΠ
49.12
78.29
ΔΕΠ / ΔΠ
1.48
2.35


Τα αντίστοιχα δεδομένα για τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζονται στον πίνακα 2.

Πίνακας 2: Δεδομένα για τα ΑΕΙ της Μεγάλης Βρεανίας για τα ακαδημαϊκά έτη, 2008-2009 και 2011-2012.
 
Ακαδημαϊκό έτος
2011-12
2008-09
Συνολικός αριθμός φοιτητών (προ-και μεταπτυχιακών)
2,496,645
2,396,050
Προσωπικό (σύνολο)
378,250
382,760
Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ)
181,385
179,040
Διοικητικό Προσωπικό (ΔΠ)
196,860
203,720
Αναλογία φοιτητών / ΔΕΠ
13.76
13.38
Αναλογία φοιτητών / ΔΠ
12.68
11.76
ΔΕΠ / ΔΠ
0.92
0.88

Πηγή: Higher Education Statistics Agency.

Συμπέρασμα: οι αναλογίες φοιτητών προς ΔΕΠ και ΔΠ είναι 12.68 and 13.76, αντίστοιχα για τα ΑΕΙ της Μεγ. Βρετανίας.
Αυτές οι αναλογίες για το ΕΚΠΑ ήταν (πριν την απόλυση των 498) 33.27 and 49.12, αντίστοιχα ενώ μετά την απόλυση γίνονται 33.27 και  … 78.29 !
78 φοιτητές για κάθε άνθρωπο του Διοικητικού Προσωπικού: η σύγχρονη (εν έτει 2013) εκδοχή των «Άθλων του Ηρακλή».

Κι έτσι το ΕΚΠΑ παραμένει κλειστό εδώ και ...8 εβδομάδες...αλλά δεν ιδρώνει και το αυτί κανενός...
Τους γονείς που νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά τους...
Τους φοιτητές που τελειώνουν το πτυχίο τους και τους περιμένουν σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό...
Τους χιλιάδες πρωτοετείς που μετά από κόπο και μόχθο τόσων χρόνων και χιλιάδων ευρώ σε φροντιστήρια και ...ιδιαίτερα, βλέπουν να έχουν μπει στο καλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας αλλά...πίνουν φραπόγαλο εδώ και 8 βδομάδες...

Όλους αυτούς ποιος τους σκέφτεται?

Τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο που είναι πλέον αδύνατον να δουλέψουμε με τέτοιες συνθήκες... (βλ. Υστερόγραφο)

ποιος μας σκέφτεται?


Κανείς...

Εν τέλει, μήπως δεν χρειάζεται Πανεπιστήμια η υποδουλωμένη Ελλάς; Τι να τα κάνουμε; Έτσι κι αλλιώς σκεπτόμενους μεν άνεργους δε Επιστήμονες πλάθουν...
Άνευ σημασίας (για το Μαξίμου και τους περί αυτώ) ότι απόφοιτοι του ΕΚΠΑ σταδιοδρομούν σε όλα τα ΑΕΙ του κόσμου αλλά και στη βιομηχανία, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε..., σε ...


Γιάννης Ζαμπετάκης 
Επικ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
στο εδώ και 7 εβδομάδες και 5 μέρες κλειστό ΕΚΠΑ...

Υ.Γ.
[η παρακάτω επιστολή εστάλη χθες προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα...[τους ακούει κανείς;]ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ          Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                                             Αρ. Πρωτ.: 52
(Mέλος της ΟΔιΠΤΕ)  
Χρ. Λαδά 6, Αθήνα                                                       
Τηλ:  210 368 9229                                                     ΠΡΟΣ: όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα
Fax:  210 368 9230                                                                
                                                                                   

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο μαγικός τρόπος που το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων έγινε περίσσευμα 498

Με περίτεχνο τρόπο οι ειδικοί του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το έλλειμμα 600 διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μετέτρεψαν σε περίσσευμα 498 υπαλλήλων (ούτε καν 500) με τη χρήση διεθνών δεικτών με πρωτοποριακό τρόπο.
Για τους φοιτητές καθορίζουν δείκτη 1,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές και 4,5 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές για Πολυτεχνεία, Γεωπονικά, Αν.Σ.Κ.Τ. και ΑΣΠΕΤΕ ως εργαστηριακά και πάντα με μαγικό τρόπο εξαφανίζουν 187 εργαστήρια από 25 τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Π..χ. όλα τα εργαστήρια της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών εργαστήρια όπως Μετεωρολογίας-Πυρηνικής Φυσικής-Αστρονομίας-Βιοχημείας-Φαρμακευτικής Χημείας-Οργανικής και Ανόργανης Χημείας-Γενετικής Βιολογίας-Ζωολογίας-Βοτανικής-Σεισμολογίας-Ορυκτολογίας-Παλαιοντολογίας-Ηλεκτρονικών Υπολογιστών-Οπτικών Επικοινωνιών-Ραδιοηλεκτρονικής, κ.λπ. Από τα παιδαγωγικά: Λογοθεραπείας-Βιοφυσικό Περιβάλλον-Εργοφυσιολογίας-Εργομετρίας-Κλασσικού Αθλητισμού-Αρχαιολογίας, κ.λπ. κ.λπ. και έτσι μειώνουν το προσωπικό στο 1/3.
Επίσης για τα τμήματα υπολογίζουν 15 διοικητικούς ανά τμήμα και για τα εργαστηριακά τμήματα 30. Και εδώ εξαφανίζονται τα 25 εργαστηριακά τμήματα του ΕΚΠΑ.


Τέλος έρχεται και η αποθέωση με το δείκτη διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Διεθνώς οι διοικητικοί ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού, είναι από 70 έως 110, και στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 68 διοικητικοί για 100 μέλη διδακτικού προσωπικού. Η ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, μετά από διεθνή έρευνα και βαθυστόχαστη μελέτη όρισε δείκτη 1 διοικητικός ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού, δηλαδή κατά την επιτροπή, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν χρειάζονται οι 1.300 υπάλληλοι, αλλά ούτε οι 800 ή οι 500 υπάλληλοι για την λειτουργία του ΕΚΠΑ, έχοντας, 2.000 μέλη ΔΕΠ, αλλά είναι αρκετοί οι 20 υπάλληλοι.

Με τιμή,
       Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 
    Νάνσυ Μιχοπούλου                                                     Δημήτρης Σακκάτος

 No comments: