Monday, 16 September 2013

τι χρειάζεται η Ελλάδα για παραγωγή τροφίμων με εξαγωγικό δυναμικό?

παράδειγμα σχετικών δράσεων...που τόσο λείπουν σήμερα...και από τα ΑΕΙ αλλά και από την Πολιτική Ατζέντα του Σύριζα


Παρακολουθώ προσεκτικά τα γραπτά του Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με τα τρόφιμα και την Γεωργία [ο κ. Αποστόλου είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτική].

Χθες στην Κ.Ε., ο κ. Αποστόλου γράφει:

"Η πρώτη στόχευση απαιτεί την εισαγωγή μέτρων για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε σημείο που να καλύπτει κι ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος των 2 δισ. ευρώ (13,6% του συνόλου των εισαγωγών) στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, που κυρίως οφείλεται σε ζωοκομικά προϊόντα. Τέτοια μέτρα είναι το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων, η στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, η άμεση ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων βοσκοτόπων και άλλα.
Η δεύτερη στόχευση υπηρετείται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Κι αυτή επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως ελαιολάδου, ελιάς, ροδάκινων, πορτοκαλιών, σουλτανίνας κ.λπ., καθώς και άλλων με διεισδυτικότητα στις ξένες αγορές, όπως κρόκου, σπαραγγιών, αρωματικών φυτών κ.λπ."

Στο τεράστιο θέμα της  "βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας", ο κ. Αποστόλου (και συνολικότερα ο Σύριζα να τολμήσω να ρωτήσω;;;) μάλλον δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις και συνέργιες προς υλοποίηση.

Αναρωτιέμαι, αν γίνουν εκλογές την άλλη Κυριακή (όπως είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας) και κληθεί να κυβερνήσει ο Σύριζα, ποια συνολική πρόταση θα κατεβάσει προς τους αγρότες;

Ποια προϊόντα έχουν (κατά τον κ. Αποστόλου και τον Σύριζα) υψηλό εξαγωγικό δυναμικό και υπεραξία;

Τι θα κάνει για να προωθήσει την ΠΟΠ πιστοποίηση και άλλων ελληνικών τροφίμων;

Πώς θα προωθήσει τον έλεγχο ποιότητας, την τυποποίηση και την ορθή (επιστημονική και εμπορική) επισήμανση στο μπουκάλι;

Και τέλος, πώς θα αναδιαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν Επιστήμες Τροφίμων και Επιχειρηματικότητα;

Πώς θα μάθουν οι νέοι Αγρότες και οι νέοι Επιστήμονες των Θετικών Επιστημών για το τι εστί "ισχυρισμός υγείας" (health claim) και πώς αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας είναι εξαγωγικά εμπορικά εργαλεία;

Πώς, τέλος, θα απαγκιστρωθούμε από τις εύκολες επικεφαλίδες για "κρόκο, σπαράγγια και αρωματικά φυτά" (όπως τα αναφέρει ο κ. Αποστόλου) και θα δούμε συνολικά, ολιστικά και με πάντρεμα Επιστήμης και Επιχειρηματικότητας, το θέμα της Αγροτικής Πολιτικής και των Τροφίμων; (σχετική ραδιοφωνική μου συνέντευξη εδώ). 
 
Φοβάμαι πως σε όλα αυτά ο Σύριζα δεν έχει ακόμη απαντήσεις... Γιατί άραγε; Και το κυριότερο πότε θα αποκτήσει εφικτές απαντήσεις για να μπορέσει να κυβερνήσει με όραμα και ουσία;

Γιάννης Ζαμπετάκης
Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ

No comments: