Friday, 19 July 2013

Μας έκαψαν τη γούνα τα γουναράδικα

από την Εφημ. Συντακτών 18.7.2013


18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

      
Αν δεν κάνω λάθος, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται στην Καστοριά, περιοχή που φημίζεται για τις γούνες της. Για χρόνια και ζαμάνια, μάλιστα, το εμπόριό τους αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού. Ο κλάδος υπέστη καθίζηση εξαιτίας αρχικά της δυσφήμησης του προϊόντος από τους οικολόγους και της οικονομικής κρίσης στη συνέχεια, που κατέστησε την αγορά βιζόν ή τσιντσιλά ηγεμονική πολυτέλεια. Οταν ένας Καστοριανός, και δη βουλευτής, δίνει «ραντεβού στα γουναράδικα» αποβλέπει προφανώς στην τόνωση της οικονομίας του τόπου του. Είναι σαν να λέει στους συναδέλφους του: «Τόσα λεφτά βγάζετε, ρε γερο-λαδάδες, αγοράστε κανένα γουναρικό στις ερωμένες, τις θυγατέρες ή έστω στις συζύγους σας, μπας και δούμε χαΐρι κι εμείς εκεί πάνω»!

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά Διαμαντόπουλου. Μύδροι. Συνασπίστηκε αίφνης εναντίον του ολόκληρο το σκυλολόι. Οι αυλοκόλακες της εξουσίας, οι οσφυοκάμπτες της τρόικας, οι τσανακογλείφτες των δανειστών έπεσαν πάνω του να τον φάνε ζωντανό· να του πάρουν το σκαλπ. Γιατί τάχα μου η ρήση «ραντεβού στα γουναράδικα» ανήκει στον Αρη Βελουχιώτη και δημιουργεί λέει εμφυλιοπολεμικό κλίμα, παρακινώντας τον λαό να γδάρει ζωντανούς τούς ως άνω σωτήρες του. Ο Αρης όμως δεν κινδύνευε από σαχλεπίσαχλους χλεχλέδες σαν τον Ασιμο Ρεντίκογλου, τον Πρετεντέρη και τους συν αυτοίς. Πολεμούσε στο βουνό τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους συνεργάτες τους και δεν συνήθιζε να δίνει «ραντεβού» σε καφετέριες ως ιντριγκαδόρος πολιτευτής β” διαλογής.

Η μορφή του Αρη στοιχειώνει ακόμα τον ύπνο τους, διαπίστωση άκρως ενθαρρυντική. Διέθετε ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ ο αρχηγός του ΕΛΑΣ και αποχωριζόταν τους συντρόφους του με τη φράση «Καλή αντάμωση –και όχι ραντεβού- στα γουναράδικα», υπενθυμίζοντας αυτοσαρκαζόμενος την τύχη που τους επεφύλασσαν οι κατακτητές. Το ευρύ κοινό την έμαθε από την αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη που τη χρησιμοποιούσε στο κλείσιμο των εκπομπών της. Ούτε ο Αρης ούτε η Μαλβίνα βέβαια παρότρυναν τον κόσμο να προβεί σε αποκρουστικές φρικαλεότητες. Αλλά όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται. Και πρώτη και καλύτερη η Ντόρα. Οσο δεν μιλούσε, εθεωρείτο ηλίθια. Κι ανοίγοντας το στόμα της ήρε πάσα αμφιβολία. Φιρί-φιρί το πάει για μόνιμη πελάτις του καταστήματος.

Στην τρίτη δημοτικού θέλησε να στείλει τον βουλευτή. «Να διαβάσει ο κ. Διαμαντόπουλος σε ποια εποχή τα έλεγε αυτά ο Αρης Βελουχιώτης» υπογράμμισε. Μα κυρα-Ντόρα μου, η κυβέρνησή σας έχει καταργήσει δεκάδες σχολικές μονάδες. Πού να βρει δημοτικό το παιδί; Εκτός αν το στείλουμε σε ιδιωτικό, με δικά σας έξοδα ασφαλώς. Εξάλλου στην Ιστορία της τρίτης διδάσκεται ο τρωικός πόλεμος. Την ωραία Ελένη την έκλεψε άραγε ο Πάρις ή μήπως ο Αρης; Ο οποίος αυτοκτόνησε πολλούς μήνες πριν από τον Εμφύλιο. Αλλά εσείς πού να μάθετε ιστορία; Στα κατηχητικά της Χρυσής Αυγής, με βουλευτές της οποίας χαριεντίζεστε μετά το μάθημα δημοσίως; Οχτάρηδες βοριάδες θα ταράξουν σήμερα το Αιγαίο. Μ” αυτά και μ” αυτά τρελαίνονται κι οι αέρηδες. Κατά τ” άλλα θα επικρατήσει αιθρία.
Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

No comments: