Wednesday, 22 May 2013

Ημέρες Γαστρονομίας


Οι Ημέρες Γαστρονομίας είναι εδώ (σε 2 μέρες από σήμερα).

24-26 Μάη (ένα ΠΣΚ γεμάτο με Ελληνικό γευσάρωμα).

Την Κυριακή 26.5.2013

θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στη Μεσογειακή Διατροφή 

όπου θα έχω την τιμή να μιλήσω για την εφαρμοσμένη έρευνα της ομάδας μας.

Θα χαρώ να σας δω εκεί.  

Γιάννης

-----------------------------




O όρος «Μεσογειακή Διατροφή» επινοήθηκε το 1945 από τον Αμερικανό επιστήμονα Ancel Keys, προκειμένου να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμμετείχαν σε μία επιδημιολογική μελέτη που έμεινε στην Ιστορία ως «Μελέτη των Επτά Χωρών».

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση χρόνιων ασθενειών και κυρίως των καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Πρόσφατα το 2010, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο. Στις μέρες μας πλήθος μελετών έχει ως αντικείμενο τη μελέτη συγκεκριμένων τροφίμων της διατροφής αυτής προκειμένου να διευκρινιστεί και να κατανοηθεί σε μοριακό επίπεδο ο ρόλος των συστατικών των τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του Ανθρώπου. Τα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα με βιοδραστικά συστατικά, τα λεγόμενα φυτοθρεπτικά συστατικά.


Συντονιστής: Χαράλαμπος Καραντώνης, Επίκουρος Καθηγητής στη Χημεία Τροφίμων Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

15:00 - 15:15
«Η Μεσογειακή Διατροφή. Από τις επιδημιολογικές μελέτες στο μοριακό επίπεδο και στην αγορά των Τροφίμων»
Χαράλαμπος X. Καραντώνης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

15:15 - 15:30
«Ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στα μεταβολικά νοσήματα»
Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci.SRD, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, ΓΝΑ Λαϊκό

15:30 15:45
«Μεταγευματική κατάσταση ως παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ευεργετική δράση της κατανάλωσης κρασιού και εδώδιμων χόρτων»
Ελισσάβετ Φρακγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο -Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής.

15:45-16:00
"Λειτουργικά τρόφιμα κατά της καρδιοπάθειας: πώς η Επιστήμη μπορεί να φέρει την Ανάπτυξη"
Ιωάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Χημείας
16:00-16:30
Συζήτηση


No comments: