Wednesday, 15 May 2013

Τοξικά εδώδιμα και αποικιακά

Ελευθεροτυπία, 14.5.2013

Φυτοφάρμακα που απαγορεύονται σε προϊόντα προέλευσης Ε.Ε., αλλά «επιτρέπονται» σε εισαγόμενα είδη, ανιχνεύθηκαν σε τυχαία δείγματα κηπευτικών, φρούτων από αγορές στην Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο έρευνας της Greenpeace.

Η ανάδειξη του θέματος, τουλάχιστον από πλευράς του υπογράφοντος και της «Ε», δεν έχει στόχο να πανικοβάλει τους πολίτες-καταναλωτές, αλλά να καταδείξει την ανοχή της πολιτείας - αφού, για παράδειγμα, «αφήνει» ουσίες που αφορούν συντήρηση ξυλείας να χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες μήλων!
Οι αναλύσεις έγιναν σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο σε 15 προϊόντα ελληνικής παραγωγής και 9 εισαγωγής, που πωλούνταν στις περιοχές Καλλιθέα, Περιστέρι, Χαλάνδρι, κέντρο Αθήνας.
Οι απαγορευμένες ουσίες, σύμφωνα με την οργάνωση, βρέθηκαν στις εξής περιπτώσεις: εντοπίστηκαν σε προϊόντα που καλλιεργήθηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε. και στις οποίες η νομοθεσία δεν τις απαγορεύει, πουλήθηκαν παρανόμως σε παραγωγούς, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πολλά «παραθυράκια» που επιτρέπουν τη χρήση τους. (Κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει προσωρινά τη χρήση μιας παράνομης ουσίας. Ενα χημικό, δηλαδή, που έχει κριθεί επικίνδυνο, και έχει απαγορευτεί, μπορεί να πάρει τη λεγόμενη κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για 120 μέρες. Στην Ελλάδα η εξαίρεση γίνεται κανόνας).
Απαγορευμένες ουσίες
Στην έρευνα του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης ελέγχθηκαν έξι ελληνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων φυτοφαρμάκων και οι πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης του κάθε προϊόντος βασίστηκαν στην ταμπέλα ή και την ετικέτα του προϊόντος στο σημείο αγοράς του. Στα κηπευτικά και τα φρούτα που εξετάστηκαν στο εργαστήριο (αχλάδια, μπανάνες, πατάτες, καρότα, κολοκύθια, μήλα) βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. (Στον πίνακα αναφέρονται κάποιες χημικές ουσίες που είτε ανιχνεύθηκαν σε προϊόντα προέλευσης εκτός Ε.Ε. είτε παρανόμως χρησιμοποιούνται ακόμα. Δεν αναφέρονται οι ουσίες για τις οποίες δόθηκε παράταση κατά παρέκκλιση.)
«Η υγεία των αγροτών και των καταναλωτών γίνεται έρμαιο των αγροχημικών εταιρειών -και όχι μόνο-, όπως της Bayer, της Syngenta και άλλων που παράγουν φυτοφάρμακα και υβρίδια», επισημαίνει η Ελενα Δανάλη από την Greenpeace: «Οι μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη κατάφεραν να απαγορευθούν τρεις εξαιρετικά βλαβερές ουσίες, που κατέστρεφαν τους πληθυσμούς μελισσών. Ομως κυκλοφορούν δεκάδες άλλες, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει οποιαδήποτε βήματα προς τη βιώσιμη γεωργία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αγροχημικών εταιρειών».

Η Greenpeace μπορεί να έχει τις ευαισθησίες της, που ίσως να θεωρηθούν υπερβολικές από κάποιους σε καιρό οικονομικής κρίσης, αλλά δεν είναι υπερβολή τα αιτήματα:

* Να τερματιστούν οι «προσωρινές άδειες 120 ημερών» που δίδονται για χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
* Να εφαρμοστεί η νομοθεσία με έλεγχο των ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και φαρμάκων που προορίζονται για άλλες χρήσεις.
* Να δημιουργηθεί βάση δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων.
* Να προωθούνται καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ντόπιων ειδών λόγω ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας, με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος. 

Οσο για τους πολίτες, να ρωτούν περισσότερα τους παραγωγούς.

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη γεωργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (με νόμιμα σκευάσματα), τις βιολογικές καλλιέργειες και να κάνει ό,τι μπορεί σε περίοδο απολύσεων και ανεργίας να «κλείνει τα παράθυρα» που ευνοούν την αισχροκέρδεια και βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

No comments: