Sunday, 31 March 2013

O Χημικός συμβουλεύει (για τους έλεγχους στην προμηθευτική αλυσίδα)

Προσέχουμε (πολύ) για να έχουμε…


Kυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 31.3.2013


Του Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρου καθηγητή
Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα,
επικεφαλής επιθεωρητή (HACCP, ISO22000, ISO9001)
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ εξαπάτηση των καταναλωτών μοσχαρίσιου κρέατος, που είχε και DNA αλόγου, έφερε ξανά στην επιφάνεια το σημαντικό κεφάλαιο «έλεγχοι προμηθευτών».
Πώς μπορούν όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη μαζική εστίαση (εστιάτορες, ξενοδόχοι, παραγωγοί κ.ά.) να περιορίσουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο επιμόλυνσης των πρώτων υλών που παραλαμβάνουν;
Ιδού μερικά απλά βήματα:
1. Ελεγχος προμηθευτών: Τόσο κατά την παραλαβή τους όσο και με μια επιτόπου επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών. Αυτή η επιθεώρηση λέγεται «επιθεώρηση 2ου τύπου» και είναι δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη μονάδας μαζικής εστίασης να επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών του.
2. Τήρηση ιχνηλασιμότητας: Λεπτομερής καταγραφή της προέλευσης της κάθε παρτίδας (από ποιον παραγωγό προήλθε, πότε χρησιμοποιήθηκε και σε ποια τελικά προϊόντα κατέληξε).
3. Μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις: Αυτές τις αναλύσεις έχουμε το δικαίωμα να τις ζητούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους προμηθευτές μας.
4. Τήρηση διαδικασιών HACCP: Αυτή η τήρηση του HACCP είναι νομική υποχρέωση όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα.
Σε ό, τι αφορά τους καταναλωτές, κρίνεται σκόπιμο να ελέγχουν το κατά πόσον αναφέρεται στη συσκευασία η τήρηση συστήματος HACCP και η ανάλογη πιστοποίηση.

No comments: