Thursday, 14 March 2013

τρώγοντας ζώα


στο μάθημα "Χημεία Τροφίμων Ι" η συνομιλία με τους φοιτητές έφερε στο νου και αυτό το βιβλίο.

σήμερα, με την επίγευση του αλόγου στο στόμα μας, είναι χρήσιμο να ξαναθυμηθούμε αυτό το βιβλίο.

.Υ.Γ. έγραφα τότε 5.2.2011

Στην ουσία του βιβλίου κανείς δεν έχει μπει από τους άπειρους ειδικούς ή άσχετους που έχουν ασχοληθεί με το πόνημα του Φόερ.
Ακόμα και ο ίδιος ο Φόερ όμως δεν έχει απάντηση, ή αν έχει, δεν τολμά να μας την πει με το βιβλίο του.
Η αναπάντητη ερώτηση λοιπόν είναι τούτη: αν σταματήσει ο κόσμος να τρώει ζώα, από ποιες εναλλακτικές και αειφόρες πηγές θα προσλαμβάνουμε τις πρωτεΐνες που μας χρειάζονται; Δεν υπάρχει προφανώς εναλλακτική πηγή ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα...Αντί λοιπόν ο Φόερ να προτείνει τρόπους πίεσης της βιομηχανίας για λιγότερες εκτατικές και εντατικές μεθόδους,αντί να μας περιγράψει τι είναι το κίνημα του "slow food", αντί να μας πει γιατί είναι 1000 φορές προτιμότερο να αγοράζουμε κρέας, γάλα και αυγά από την φάρμα της γειτονιάς μας ή μια μικρή εταιρεία - αγρόκτημα με βιολογικές μεθόδους εκτροφής, αντί να τα κάνει όλα αυτά...απλά μας λέει πόσο κακό είναι να τρώμε ζώα.
Vegetarian δεν πρόκειται να γίνω μιας και το κρέας και το ψάρι είναι πολύ καλύτερες πηγές σε μια σειρά από απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αμινοξέα. Αλλά από την άλλη, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε τις μεγαλοβιομηχανίες εκτροφής ζώων και παραγωγής ζωοτροφών λιγότερο άπληστες.
Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις διοξίνες στη Γερμανία αυτό έδειξε: ότι η βιομηχανία είναι άπληστη και εμείς δυστυχώς πειραματόζωα...
Γ.Ζ.

========

οι ερωτήσεις ακόμα επίκαιρες...

δυστυχώς...



No comments: