Friday, 15 February 2013

η φαινυλοβουταζόνη έχει περάσει ("πιθανότατα"...sic) στην τροφική αλυσίδα!

η φωτό από http://rizopoulospost.com/to-alogisio-kreas-kai-h-tyxi-ton-ellinikon-katanaloton/#axzz2KxI3tc1E

Η είδηση : "οκτώ άλογα από βρετανικά σφαγεία βρέθηκαν θετικά στην ουσία και έξι από αυτά πιθανότατα έχουν μπει στην τροφική αλυσίδα της Γαλλίας μέσω κατεψυγμένων γευμάτων με λαζάνια που πωλήθηκαν από βρετανική εταιρεία. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει ήδη αποσυρθεί από τα ράφια από την περασμένη εβδομάδα. [ πηγή  ]

Και το δικό μας σχόλιο...

"Ερωτήματα σχετικά με το αλογίσιο κρέας…"


Του Γιάννη Ζαμπετάκη (Επικ. Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ)
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net


Η νομοθεσία των τροφίμων είναι σαφής: ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 (άρθρο 7) «Αρχή της Προφύλαξης» ορίζει ότι όταν για κάποιο κίνδυνο υπάρχει  επιστημονική αβεβαιότητα ως προς τις επιπτώσεις του στην Δημόσια Υγεία, τότε «μπορούν να ληφθούν τα προσωρινά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας που έχει επιλεγεί στην Κοινότητα, μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες για μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του κινδύνου».

Επίσης, στον ίδιο ΕΚ (178/2002),στο άρθρο 18 «Ανιχνευσιμότητα» ορίζεται ότι «η ανιχνευσιμότητα των τροφίμων, των ζωοτροφών, των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και οποιασδήποτε άλλης ουσίας που προορίζεται για ενσωμάτωση σε ένα τρόφιμο ή σε μια ζωοτροφή ή αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί σε αυτά, διασφαλίζεται σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής».
Πρακτικά, λοιπόν, η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ πρέπει να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που υπαγορεύει η Αρχή της Προφύλαξης για να μην εκτεθεί ο γενικότερος πληθυσμός στην χημική ένωση φαινυλοβουταζόνη που έχει ανιχνευθεί στα χάμπουργκερ από αλογίσιο κρέας στη Μεγάλη Βρετανία. Το αν είναι τοξική ή πόσο τοξική είναι η φαινυλοβουταζόνη είναι απλά «ακαδημαϊκή» συζήτηση μιας και αυτή η ένωση αποτελεί κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και η διαχείριση τόσο της ένωσης αυτής όσο και των «ύποπτων» κρεατοπαρασκευασμάτων (μοσχαρίσιων ή …αλογίσιων) πρέπει να γίνουν βάσει της Αρχής της Προφύλαξης!

Πρέπει συνεπώς να ελεγχθεί κάθε εταιρεία εισαγωγής μοσχαρίσιου κρέατος για να  για να δούμε αν έχει εισάγει κρεατοπαρασκευάσματα επιμολυσμένα με αλογίσιο κρέας και αν αυτό το αλογίσιο κρέας προέρχεται από άλογα στα οποία είχε χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη, αν δηλαδή αντί για μοσχαρίσιο κρέας περιείχε άλογο …και μάλιστα κούρσας!
Οι εν λόγω έλεγχοι δεν είναι δύσκολο να γίνουν: ελέγχουμε τα τιμολόγια αγοράς μιας εταιρείας Α και βρίσκουμε την εταιρεία Β. Πάμε στην εταιρεία Β και ελέγχουμε τα τιμολόγια αγοράς της και βρίσκουμε την εταιρεία Γ κοκ. Πηγαίνοντας λοιπόν ψηφίδα-ψηφίδα προς τα πίσω, μπορούμε εύκολα και άμεσα να βρούμε από πού προέρχεται το εισαγόμενο κρέας στην Ελλάδα.

χρήσιμα λινκ

τοξικότητα της  φαινυλοβουταζόνης
Bute can cause a potentially fatal blood disorder in humans called aplastic anaemia, in which the bone marrow fails to produce enough blood cells. Because it is not possible to say what triggers the disorder, it is not possible to identify a safe level of residue in meat.



τo αλογίσιο κρέας και η …τύχη των ελλήνων καταναλωτών

ΕΦΕΤ:
και ανάκληση προϊόντων




No comments: