Monday, 25 February 2013

η αρχή της Προφύλαξης και η Ιχνηλασιμότητα...

"δεν έχει γίνει εισαγωγή τέτοιων τροφίμων" ακούσαμε προχθές...

στο video εδώ...



σήμερα...όμως μάθαμε ότι αποσύρονται τρόφιμα από το ΙΚΕΑ

τελικά τι ισχύει???

Θυμίζω τα εξής:


(ειδικά εκεί που μιλώ για το ηλιέλαιο και τα πρόστιμα...χρόνος 3.10 ως 3.40)
 
και επίσης αυτά που γράφουν οι φοιτητές μου...

There are some things that make me really proud of my students!

Like their answers at this exam question (I asked them yesterday on the 7th semester module that I teach on food quality assurance and HACCP)

"in the horse meat scandal, state wich legislation can be used in order to take legal action against companies and authorities"

Answer
"Legal action could be based on the following articles
1. EC 178/2002, article No 7, "the precaution principle",
2. EC 178/2002, article No 18, "traceability",
3. EC 178/2002, article No 14 and 19, on the hazards of food,
4. EC 178/2002, article No 53, 'product recall",
5. EC 852/2004, articles No 10 and 15 and
6. EC 1881/2006, article No 1 (on the chemical hazards in food)

----------
Have the authorities in EU implemented any fines based on these articles? If yes, when and to which companies? 

4 comments:

Yannis Zabetakis said...

οι φτωχοί μπορούν να το φάνε...http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21559451

αλλά οι πλούσιοι όμως όχι???

Anonymous said...

the scandal is pan-european...

http://www.guardian.co.uk/uk/2013/feb/25/horsemeat-scandal-ikea-meatballs-uk?CMP=twt_fd

whatever Prof Ramadanis claims...


in any case, as a vice chairman o EFET, how may fines did he impose when the sunflower with AROMATIC hyrocarbons was found everywhere in Greece???

χασάπης said...

ειδικά αφιερωμένο στους "ειδικούς" ...

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=346276

Στη δέσμευση 13 τόνων βοείου κατεψυγμένου κρέατος, προέλευσης Ρουμανίας, προχώρησαν σήμερα οι ελεγκτές της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά σε δύο ψυκτικές αποθήκες προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, έγγραφο τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αντίστοιχο του ΕΦΕΤ, αναφέρει ότι δύο εταιρείες απέσυραν από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κατεψυγμένα γεύματα, επειδή περιείχαν κρέας αλόγου σε ποσοστό 30% - 100%, που πιθανόν να προήλθε από δύο σφαγεία στη Ρουμανία.

Πάντως οι αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

-------------

o κ.Ραμαντάνης, τι θα έλεγε μετά από αυτή την είδηση???

Anonymous said...

http://hvms.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1421%3Apithani-paroysia-kreatos-alogoy-se-proonta-kreatos-vooidon&catid=91%3Agreece-news&Itemid=150&lang=el

Αυτό που δέν μπορώ να καταλάβω είναι τι σχέση έχει η θεραπευτική δόση της φαινυλβουταζόνης με το θέμα μας. Στα τροφιμά υπάρχουν άλλοι κώδικες επικοινωνίας όπως πχ τα ανώτερα επιτεπτά όρια, τα εβδομαδιαία ανεκτά όρια κλπ. Η θεραπευτική δόση έχει νόημα μόνο αν κάποιος περιμένει να θεραπεύσει τη σπονδυλίτιδά του τρώγοντας κρέας αλόγου!!!
Με αυτή τη λογική όταν βρίσκουμε κατάλοιπα αντιβιοτικών στο γάλα να μην κοιτάμε τα όρια που ορίζει η νομοθεσία για τα τρόφιμα αλλά να ψάχνουμε να βρούμε τη θεραπευτική δόση του αντιβιοτικού για τον άνθρωπο!
Επίσης ποιά μελέτη έχει ο κύριος στα χέρια του που να αναφέρει σαφώς οτι μικρές δόσεις φαινυλβουταζόνης δνε προκαλούν πρόβλημα μακροπρόθεσμο? Να μας την πει να ησυχάσουμε κι εμείς.
Κατα τη γνώμη μου παραπληροφορεί νομίζονταςοτι απευθύνεται σε άσχετους και οτι ο μόνος σχετικός είναι αυτός. Μιλάει σαν εκπρόσωπος εταιρείας κρεάτων.