Saturday, 8 December 2012

τα τρόφιμα, οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια

http://elearn.elke.uoa.gr/elearn/docs/odigoi_spoudon/E3wstrefeia_epix_trofimwn_1342093703.pdf


Διάβαζω στην "Κ" (8.12.2012) ότι...

Σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων στον κόσμο. Αποτελεί για παράδειγμα τη Νο1 χώρα παγκοσμίως στην εξαγωγή κομπόστας ροδάκινου, αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ σημαντικά μερίδια διεκδικούν πλέον στις ξένες αγορές το ελληνικό γιαούρτι, η φέτα, μπίρες, αναψυκτικά, αλλά και ορισμένα προϊόντα ντελικατέσεν.

Οι «πρωταθλητές» των εξαγωγών είναι βεβαίως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Νηρέας, μιας εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα, οι πωλήσεις της συνολικά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθαν σε 155,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 121,8 εκατ. ευρώ είναι εξαγωγές, ποσοστό δηλαδή που πλησιάζει το 80%.

==========

Στο Πανεπιστήμιο, διδάσκουμε το εν λόγω αντικείμενο στο εξής distance learning (εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης) πρόγραμμα

Εξωστρέφεια Επιχειρήσεων Παραγωγής Τροφίμων: Ποιοτικός Έλεγχος. Τυποποίηση. Επισήμανση. Οργάνωση Εξαγωγών  

Τα ελληνικά τρόφιμα έχουν εξαιρετικό εξαγωγικό δυναμικό και οι εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων δυναμικό μέλλον! Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ νέες θέσεις εργασίας, πέρα από την κυβερνητική μιζέρια και την υποτέλεια των μνημονίων!

Γιάννης Ζαμπετάκης
 

No comments: