Saturday, 30 July 2011

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα 100 καλύτερα της Ευρώπης

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατάταξης (European Research Ranking, www.researchranking.org). Η κατάταξη γίνεται με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αφορά κυρίως χρηματοδοτούμενα προγράμματα (αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων, ύψος ερευνητικών κονδυλίων, κ.λπ.).
Σε μια δύσκολη περίοδο αμφισβήτησης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποδεικνύει ότι προχωράει μπροστά, προάγει την έρευνα και προβάλλει επάξια τη χώρα μας στα Ευρωπαϊκά αλλά και στα Διεθνή δρώμενα.
 
 

----------

Είναι μια εξαιρετική επιτυχία στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε!
Μια επιτυχία που αποδεικνύει ότι σε πείσμα των καιρών, μοχθούμε πραγματικά με τα πνευματικά μας παιδιά για να σηκώσουμε τον ήλιο λίγο ψηλότερα. Πολλά μπράβο αξίζουν σε όλες και όλους τους συναδέλφους στο ΕΚΠΑ! Παρά τον συστηματικό επικοινωνιακό λιθοβολισμό από την "πολιτεία" το ΕΚΠΑ αντιστέκεται, το ΕΚΠΑ επιμένει! Κι ας μας μειώνει το ΠΑΣΟΚ το ειδικό ερευνητικό επίδομα...
  

Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ. το ερώτημα παραμένει όμως...


Sunday, 24 July 2011

ΛΑΡΚΟ: Στο «μιλητό» δεκάδες προσλήψεις


 [K.E. 24.7.2011]

Οπως καταγγέλλει ο περιβαλλοντικός σύλλογος Μεσσαπίας ΓΑΙΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες μέρες πριν, οι προσληφθέντες «είχαν επιστρατευθεί στις δημοτικές εκλογές είτε ως υποψήφιοι σύμβουλοι είτε ως προπαγανδιστές υπέρ του συγκεκριμένου συνδυασμού, που πλειοψήφησε (ΠΑΣΟΚ), έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη της ΛΑΡΚΟ».
Ο σύλλογος μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα ατόμων που προσελήφθησαν ενώ ήταν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα υποψήφιοι ή «στρατευμένοι» με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Μεσσαπίων, Ιωάννη Μπουροδήμου. Μεταξύ των 43 ατόμων συγκαταλέγονται και 8 που προσελήφθησαν ως επιστημονικό προσωπικό (μηχανολόγοι, μηχανικοί, μεταλλειολόγοι).
Πώς γίνονται όμως οι προσλήψεις σε μια εταιρεία της οποίας το 55% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ της επίσης δημόσιας ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας; «Στο μιλητό», λένε στελέχη της εταιρείας και του ΥΠΕΚΑ αλλά και μερίδα εργαζομένων.

[...]

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Ιωάννης Μπουροδήμος, έχει οργανική θέση γεωλόγου στη ΛΑΡΚΟ από το 1988. «Εδώ και 12 χρόνια που εκλέγεται δήμαρχος Διρφύων διατηρεί οργανική θέση γεωλόγου στην εταιρεία χωρίς να εργάζεται, αφού εκτελεί τα καθηκοντά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παίρνει μάλιστα και πριμ παραγωγικότητας! Αραγε με ποιον τρόπο τοπικός άρχοντας μισθοδοτούμενος από εταιρεία που επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική όχληση μέσα στα όρια δικαιοδοσίας του μπορεί και να την ελέγξει αποτελεσματικά;» διερωτάται ο Νίκος Χασάνδρας της ΓΑΙΑ.


-----------
izabet's comment
σχόλιο δεν έχω ...αυτά που ρωτά ο Νίκος για τον νυν δήμαρχο...τα είχα ρωτήσει στο παρακάτω βίντεο στον κ.Λιάσκο για τον πρώην δήμαρχο...
Friday, 22 July 2011

bailed out summer

this August will be somehow different...lots of changes will happen during a month that people usually are on holidays...
Υesterday, the government has remortgaged greek debt and now they need to take some serious steps forward...with the minimum social friction. Can they do it?

αυτός ο Αύγουστος θα είναι διαφορετικός...στο τέλος του πολλά νέα νομοθετήματα/νόμοι θα έχουν αλλάξει το τοπίο...μπορεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε θετικά δημιουργικά βήματα ...με την ελάχιστη κοινωνική αντίδραση;
διότι εκτός από δάνεια, δάνεια, δάνεια...χρειάζεται και κάτι πιο δημιουργικό !

Thursday, 21 July 2011

Ανακύκλωση και Βιώσιμη Ανάπτυξη

η ανακύκλωση βοηθά στην βιώσιμη ανάπτυξη?

δύσκολο το ερώτημα...

μερικές προσεγγίσεις εδώ...

Υ.Γ. από εδώ

Kλέβουμε το μέλλον, το πουλάμε στο παρόν και το ονομάζουμε ανάπτυξη. Θα μπορούσαμε εξίσου καλά να έχουμε μια οικονομία που να θεραπεύει το μέλλον αντί να το κλέβει.  Μπορούμε ή να δημιουργήσουμε κεφάλαια για το μέλλον ή να πάρουμε τα κεφάλαια του μέλλοντος. Το ένα ονομάζεται αποκατάσταση και το άλλο εκμετάλλευση.
Paul Hawken, συγγραφέας του  “Blessed Unrest”Wednesday, 20 July 2011

Περιβάλλον: λιγότεροι κίνδυνοι από τις επικίνδυνες ουσίες στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2011 - Η απαγόρευση των βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει πλέον επεκταθεί και σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προϊόντων, με νέους κανόνες οι οποίοι τίθενται σε ισχύ αύριο. Η νέα νομοθεσία θα βελτιώσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως θερμοστατών, ιατρικών συσκευών και πινάκων ελέγχου, και θα αποτρέψει την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες.

[...]
Η νέα νομοθεσία αποτελεί αναθεώρηση της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Εξακολουθεί να απαγορεύει τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο και τα επιβραδυντικά φλόγας πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Η προηγούμενη οδηγία για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών κάλυψε διάφορες κατηγορίες ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών, του εξοπλισμού πληροφορικής και ευρείας κατανάλωσης, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα καλώδια και τα ανταλλακτικά. 

================
izabet's comment
στο νερό πότε θα απαγορευθεί ...το εξασθενές χρώμιο ???
 

αν η επιδημία E.coli ξεσπούσε στην Ελλάδα

[ Περιοδικό Τρόφιμα και Ποτά, τεύχος 356, σελ. 48-49 ]

Tuesday, 19 July 2011

η Αρχή της Προφύλαξης, τα μπιμπερό και το εξασθενές χρώμιο...

σύμφωνα με την Αρχή της Προφύλαξης (άρθρο 7, ΕΚ 178/2002) : "όταν για συγκεκριμένους κινδύνους (π.χ. εξασθενές χρώμιο στο νερό) υπάρχει πιθανότητα βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία αλλά εξακολουθεί να υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, μπορούν να ληφθούν προσωρινά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των καταναλωτών. Με αυτό το άρθρο ουσιαστικά δίνεται το «πράσινο φως» στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς ελέγχου των τροφίμων να λαμβάνουν μέτρα προστασίας της υγείας των καταναλωτών ακόμα και όταν ο κίνδυνος δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος".

Αλλά....από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επιμένει να μην παίρνει θέση για το εξασθενές χρώμιο, καθώς δεν καθορίζει αυστηρότατα όρια για τις περιπτώσεις που ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό. «Στις 7.2.2011, το ΥΠΕΚΑ δέχθηκε επίσημα ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο και μέσω της κατάποσης. Γιατί το υπ. Υγείας δεν νομοθετεί για το εξασθενές χρώμιο βάσει της επιστημονικής γνώσης και της Αρχής της Προφύλαξης;» αναρωτιέται ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Ας δούμε ένα παράδειγμα σχετικά με μια επιτυχή εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης, τα παιδικά μπιμπερό και την διασφαινόλη Α.

Πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργηθούν τα πλαστικά μπιμπερό και τα δοχεία τροφίμων με δισφαινόλη Α -μια επικίνδυνη ουσία- και να αποσυρθούν όσα ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, κρύβεται έντονο παρασκήνιο με νόμους που δεν εφαρμόζονται -βλέπε Ελλάδα- με χρηματοδοτούμενες δήθεν ανεξάρτητες επιστημονικές ΜΚΟ, με συνέδρια καθοδήγησης της κοινής γνώμης και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ! 

Η ιστορία με τα πλαστικά μπιμπερό αποκαλύπτει το πώς η «πληρωμένη επιστήμη» (junk science) συστρατεύεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα... Την τελευταία δεκαετία οι επιστημονικές μελέτες που διαπιστώνουν πως η δισφαινόλη Α είναι μία επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό, και κυρίως για τα παιδιά, είναι δεκάδες. Ομως, άλλες αγνοήθηκαν, άλλες αμφισβητήθηκαν και άλλες χαρακτηρίστηκαν επιστημονικά ανεπαρκείς. Πώς να τα βάλει κανείς με ένα προϊόν που εντοπίζεται στο 90% των πλαστικών δοχείων συντήρησης και τα έσοδά του εκτιμώνται σε 700.000 δολάρια ανά ώρα;

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι τούτο: τοξικολογικά, η επιστήμη καλείται να προηγείται του νόμου διότι οι επιστήμονες πρέπει εκ θέσεως να προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον και να αξιολογούμε την επικινδυνότητα όλων των ανερχόμενων κινδύνων στα τρόφιμα και στο νερό!  Η αρχή της προφύλαξης είναι το νομικό εργαλείο για να μειωθεί αυτή η χρονική υστέρηση ενσωμάτωσης της επιστημονικής γνώσης στη νομοθεσία και αυτήν πρέπει να εφαρμόσει και η ελληνική πολιτεία -το υπουργείο Υγείας και ο ΕΦΕΤ- τόσο για τη δισφαινόλη Α όσο και για άλλους ανερχόμενους κινδύνους (π.χ. εξασθενές χρώμιο στο νερό, βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα).

Sunday, 17 July 2011

Η αμαρτωλή ιστορία ενός αθώου μπιμπερό

Πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργηθούν τα πλαστικά μπιμπερό και τα δοχεία τροφίμων με δισφαινόλη Α -μια επικίνδυνη ουσία- και να αποσυρθούν όσα ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, κρύβεται έντονο παρασκήνιο με νόμους που δεν εφαρμόζονται -βλέπε Ελλάδα- με χρηματοδοτούμενες δήθεν ανεξάρτητες επιστημονικές ΜΚΟ, με συνέδρια καθοδήγησης της κοινής γνώμης και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ!

[η συνέχεια εδώ]

Saturday, 16 July 2011

για τις μικρές χαρές της Ζωής...

σήμερα  η μέρα ξεκίνησε με ...ψάρεμα, με τα αγόρια...στάση στο φούρνο για ψωμί (που με την φέτα από το σπίτι θα γίνει δόλωμα), κουλούρια από τον φούρνο για τους λιλιπούτειους ψαράδες και βουρ για το λιμάνι...για το στέκι μας κάτω από τα αρμυρίκια...στο πρώτο μας καλοκαιρινό ραντεβού με τα σπαράκια...
τα παιδιά το καταχάρηκαν...πιάσαμε και μια χειλού σήμερα...τα παιδιά ρώταγαν για το μεγάλο της στόμα...και αν είναι κορίτσι επειδή έχει μεγάλα χείλια :)
στο πρώτο τσίμπημα, ο Ν. τράβηξε το καλάμι τόσο χαρωπά απότομα...που τα αγκίστρια έχασαν το ψάρι αλλά ψάρεψαν ένα κλαδάκι από το αρμυρίκι...
κάπως έτσι ξεκινά το καλοκαίρι...
με παρέα με τα παιδιά με διάθεση για παιχνίδι, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού είναι το νερό στη Μεσσαπία και το εξασθενές χρώμιο...
τις γεωτρήσεις και τα συγκοινωνούντα δοχεία...
το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε, είτε στο Σχοινιά και στην Αν. Αττική, είτε στα Μεσσάπια, είτε στον Ασωπό.
αν μια γεώτρηση έχει πρόβλημα με ...βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι) τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα km πιο κάτω κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι!

Friday, 15 July 2011

«Larco Project»: Απαγγέλοντας ημίγυμνοι το κομμουνιστικό μανιφέστο

Η παράσταση «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» πρόκειται για τη θεατροποιημένη μορφή, του άρθρου της δημοσιογράφου Ντίνας Δασκαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ: το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων».
Το άρθρο αφορούσε μια αποκαλυπτική...
έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και την ιστορία της.

Το «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 28-6-2011 στο θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 10 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο της Λάρκο - οργανωμένη απο το εκεί σωματείο εργαζομένων - αλλά και στην ΑΘΗΝΑ μέσω της ΑΔΕΔΥ στις 9, 11 και 12 Σεπτέμβρη σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, μπροστά σε εργαζόμενους και στην Πλατεία Συντάγματος (Κυριακή 11 Σεπτέμβρη).

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ίδια η Ντίνα Δασκαλοπούλου, ο Αντώνης Διαμαντής και οι ηθοποιοί της ομάδας δούλεψαν για ένα χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο ενσωμάτωσαν απόσπασμα από το «Καθαρτήριο» του Δάντη, από τις «Ιερές βλακείες» του Γιώργου Κανάκη, από το «Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, από τη «Ζαν της ντροπής» του Νικολά Γκενκά και ποιήματα του Εμπερίκου, Λειβαδίτη και Βαλαωρίτη αλλά και το «Νερό κι αλάτι», ένα τραγούδι που έγραψαν οι Υπεραστικοί για τους μετανάστες απεργούς πείνας.

Το θεατρικό βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες, αλλά σε ένα συμβολικό επίπεδο παίρνει μια γενικότερη διάσταση «αφού η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι κάθε εταιρεία και κάθε καμένος εργάτης ο καθένας από εμάς».

Η παράσταση κλείνει εντυπωσιακά, με τους εργάτες να κείτονται ημίγυμνοι επί σκηνής, ενώ απαγγέλλουν αποσπάσματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο.
 

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Από το 2000 έχει την βάση του στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχοντας σαν έμπνευση την δουλειά του Θεατρικού Εργαστηρίου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret του Eugenio Barba, τώρα ακολουθεί τους δικούς του θεατρικούς δρόμους. Έχει ταξιδέψει με τις παραστάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ σε Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Κύπρο, Κολομβία, Αίγυπτο, Σαρδηνία, Σκωτία, κ.ά. Από το 1993 δραστηριοποιείται και στο θέατρο δρόμου.

Thursday, 14 July 2011

Για την Λάρκο...

Έγρραφο του Συλλόγου "Γαία" προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ψαχνά, 13-7-2011
Αρ. Πρωτ. 269

ΘΕΜΑ: Ανεξέλεγκτη θεσμική και ουσιαστική λειτουργία της ¨ΛΑΡΚΟ¨

Επί 43 σχεδόν χρόνια, η εταιρεία ¨ΛΑΡΚΟ Α.Ε." δραστηριοποιείται στην Κεντρική Εύβοια (Μεσσαπία), με κύριο αντικείμενο την εξόρυξη σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος. Από το έτος 1982 έχει υπαχθεί στον Ο.Α.Ε. και έκτοτε είναι συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Καθ’ όλο τούτο το διάστημα, οι διοικήσεις της εταιρείας έχουν επιδείξει συμπεριφορά κατακτητή απέναντι στον τοπικό πληθυσμό και το φυσικό περιβάλλον, δεδομένου ότι ο τρόπος της εξόρυξης είναι απολύτως ανεξέλεγκτος και πέρα ως πέρα ληστρικός, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την καταστροφή του φυσικού κάλλους της περιοχής, που κατά τη μεγαλύτερή της έκταση καλύπτεται από παρθένα δάση ελάτης.

Επιπλέον, ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος, η μεταφορά και η φόρτωσή του στα καράβια για την επεξεργασία στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, είναι ενέργειες που αντικειμενικά κινούνται στα όρια της παρανομίας. Η σκουριά, η οποία στη συνέχεια απορρίπτεται εγκληματικά στον Ευβοϊκό Κόλπο, νεκρώνει συν τω χρόνω τη θάλασσα, ενώ παράλληλα είναι τραγικές οι συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας ακολουθούν διαχρονικά μια αποικιοκρατική πολιτική, η οποία απέβλεπε πάντα στην προώθηση είτε συντεχνιακών είτε εσωτερικών εμπορικών συμφερόντων, αδιαφορώντας πλήρως και προκλητικότατα για το ότι η εταιρεία είναι υπερχρεωμένη και η λειτουργία της επιβαρύνει έμμεσα όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Στους τόσο δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας, όταν υποχρεωνόμαστε οι πολίτες να πληρώσουμε τις λανθασμένες πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, η ΛΑΡΚΟ επιλέγει να κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα, καταργώντας κάθε έννοια λογικής και ηθικής. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2008, η τότε διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να διαθέτει το μετάλλευμα σε συγκεκριμένο προμηθευτή έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 17.500 δολαρίων ανά χιλιόλιμπρα, όταν στη διεθνή αγορά η τιμή του ξεπερνούσε το ποσό των 50.000 δολαρίων. Κι όμως, για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, απ' όσο γνωρίζουμε δεν έχει τιμωρηθεί κανείς μέχρι τώρα.

Πέραν τούτων, από την εφαρμογή αρχικά του ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ¨ και σήμερα του ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ¨, οι διοικήσεις της εταιρείας με "θεμιτά" και αθέμιτα μέσα, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα, φροντίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τον Α' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να μην έχουν αφενός προκύψει ανταποδοτικοί πόροι υπέρ του Δήμου και, αφετέρου, τα ανοιχτά ορυχεία να έχουν καταστεί αποδέκτες απόρριψης υγρών τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων κατά κύριο λόγο, χωρίς να αντιδρά κανένας ¨αιρετός¨ Δήμαρχος. Ένα ακόμα δείγμα της ασυνειδησίας αποτελεί και η μυστική συμφωνία που είχε συναφθεί εγγράφως το έτος 2006 μεταξύ του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, ώστε η ανεπεξέργαστη λυματολάσπη από την Ψυτάλλεια να αποτίθεται στα ανοιχτά ορυχεία της εταιρείας στη Μεσσαπία.

Είναι εξωφρενικό, επίσης, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της, η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, όπως και η προηγούμενη, προχώρησε στην αύξηση των διευθυντικών θέσεων, τη στιγμή που η όλη λειτουργία της, αν δεν επιφέρει ζημιές, σίγουρα κινείται μεταξύ της μηδενικής ή ασήμαντης κερδοφορίας. Εκτός αυτού, μάλιστα, έδωσε αυξήσεις και πριμ παραγωγικότητας ακόμα και σε υπαλλήλους της που επί 12 χρόνια απουσίαζαν, ενώ από τα τέλη του 2010 και ύστερα προσέλαβε περίπου 45 άτομα, τα οποία είχαν επιστρατευτεί στις δημοτικές εκλογές είτε ως υποψήφιοι σύμβουλοι είτε ως προπαγανδιστές υπέρ του συγκεκριμένου συνδυασμού που πλειοψήφησε, έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη της εταιρείας ΛΑΡΚΟ.

Σε μια εποχή που η ανεργία ιδίως των νέων έχει εκτοξευτεί στα ύψη, που η οικονομία χειμάζεται και οι πολίτες ταλανίζονται από την ακρίβεια, τις περικοπές συντάξεων και μισθών, την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, η εταιρεία ΛΑΡΚΟ, με περισσή αλαζονεία και πρωτοφανή αμοραλισμό, καταδυναστεύει την τοπική κοινωνία, με αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση ιδίων οικονομικών και κομματικών συμφερόντων και την εξυπηρέτηση συντεχνιακών προνομίων.

Κατόπιν τούτων κι ενώ η τοπική κοινωνία μοιάζει καζάνι που βράζει, θεωρούμε ότι αποτελεί αυτονόητο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας η άμεση αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, ώστε να λογοδοτήσει επιτέλους η έως τώρα υπεράνω του νόμου εταιρεία για το σύνολο των βλαπτικών ενεργειών της εις βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Χασάνδρας

Wednesday, 13 July 2011

Ασωπός: Προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία

Προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία κατέθεσαν οι κάτοικοι των Οινοφύτων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ΕΕΔΑ και η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συλλογική προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των 200.000 κατοίκων των επτά δήμων της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, κατέθεσαν κατά της Ελλάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, είτε με την άμεση κατανάλωση του νερού, είτε με την άρδευση των καλλιεργειών, κι αυτό διότι οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί εκεί εδώ και 41 χρόνια ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΑ.

«Επιτρέποντας την άτυπη και άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και μη ασκώντας κανέναν έλεγχο για τα τοξικά απόβλητα που εδώ και δεκαετίες καταλήγουν στον Ασωπό, οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή 200.000 ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στο οικολογικό και ανθρώπινο αυτό σκάνδαλο», σημειώνει ο νομικός Γιάννης Κτιστάκις εκπρόσωπος της ΕΕΔΑ.
Σημειώνεται ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και δεν έχουν καθορισθεί όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρώμιου. Επίσης, έως τις 31 Μαΐου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον Ασωπό, δεν είχε ακόμη καθορισθεί το πλαίσιο για την απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων.


[Καθημερινή, 12.7.2011]

Tuesday, 12 July 2011

ο Κάτσικας για την Παιδεία...

καταπληκτικό άρθρο του Χ. Κάτσικα για την πολύπαθη παιδεία μας...

Υ.Γ. Αντιγράφω από το κείμενο του Χρήστου...
Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ακριβώς αυτό, που και στην αρχαιότητα χλεύαζε ο μέγας Θουκυδίδης, "Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων."

γιατί e.coli-σε ο ΕΦΕΤ ;

μίλησα σήμερα με 2-3 ανθρώπους της αγοράς, όλοι συμφωνούν ότι η επιλογή Μίχα είναι εξαιρετική. Προσωπικά, με είχε εντυπωσιάσει η οργάνωση σε θέματα αγορανομίας που είχε πετύχει στην (πρώην Νομαρχία Πειραιά), όταν είχαμε συνεργαστεί πριν από 3,5 χρόνια...

Τα κακεντρεχή σχόλια ότι δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο των τροφίμων...ισχύουν αν απευθύνονταν όμως και σε όλες τις άλλες θέσεις του ΔΣ του ΕΦΕΤ...

by the way, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ, ο νυν Υπ. Υγείας? τι σχετικές με την Υγεία σπουδές έχει?

Τουλάχιστον ο Μίχας έχει γνώση της πιάτσας...Μένει να μας δείξει ότι έχει ακόμα το ελεγκτικό τσαγανό!


σε όλη αυτή την ιστορία με το e.coli και την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, ποιος είναι ο ρόλος του Υπ. Υγείας? Να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία ? ή κάτι άλλο?
ΓΖ

Monday, 11 July 2011

Γιατί άλλαξε η ηγεσία του ΕΦΕΤ?

με έκπληξη διαβάζω διάφορα σχετικά με το e.coli...
αν είναι αλήθεια...τότε κάτι πολύ σοβαρό κρύβεται πίσω από την αλλαγή ηγεσίας του ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΠΟΜΕΚ) ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Καλή επιτυχία στον κ. Μίχα, που είναι σίγουρο πως ξέρει από ελέγχους! απομένει να δούμε αν έχει λάβει το ελευθέρας στην επιβολή προστίμων  από την κυβένρηση...

Γ.Ζ.

Y.Γ. και μερικές προτάσεις για καλύτερους ελέγχους

Αθήνα...είσαι Καμίνηηηβρε τον Δήμαρχο...από Συνήγορος του Πολίτη...πολέμιος του camping...

Sunday, 10 July 2011

οι αναγνώστες γράφουν

έλαβα το παρακάτω σχόλιο από την Ειρήνη και το αναδημοσιεύω εδώ με χαρά!

Καλό καλοκαίρι, Ειρήνη!

------------

από Ειρήνη...

Καλό καλοκαίρι...!!!!
...η αστείρευτη πηγή της ελπίδας,που θα μας κρατήσει δροσερούς στους βασανιστικούς καύσωνες του καλοκαιριού.
Καλό καλοκαίρι...στον επιχειρηματία που θα'χει τις λιγότερες απώλειες,σε εκείνον που θα μείνει άνεργος και δεν θα καταντήσει επαίτης με ανοιχτή την παλάμη!
Καλό καλοκαίρι...για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο,που θα μειωθούν οι απολαβές τους,αλλά θα μπορέσουν να αρκεστούν στις μικροχαρές της ζωής!
Καλό καλοκαίρι...για τον πολίτη που αντιστέκεται και πολεμά το θράσος της εξουσίας,ντόπιας και ξένης,οικονομικής και πολιτικής,γι'αυτόν που βοηθά και συμπαραστέκεται στον φτωχό και τον ανήμπορο διπλανό του!
Καλό καλοκαίρι...για τον γονιό που θα κάνει διακοπές μαζί με τα παιδιά του και θα τα αγκαλιάσει περισσότερο από τις οθόνες και τα λεφτά του!
Καλό καλοκαίρι...στον άνθρωπο που ξέρει να υπομένει τη δυσκολία και μπορεί να καρτερεί καλύτερους δρομοδείκτες!
Καλό καλοκαίρι...στους αρρώστους που εκλιπαρούν το χρόνο της γιατρειάς!
Καλό καλοκαίρι...για τους μαθητές στους ανέμελους μήνες του παιχνιδιού και της ξεγνοιασιάς!

'Καλό καλοκαίρι'-καθένας μας κι ένας διαφορετικός αποδέκτης.
Ας κρατήσουμε αυτή την παιδική ευχή βαθιά μές στην καρδιά μας,και να την ανασύρουμε κάθε φορά που θα σκοτεινιάζουμε στο θερινό λιοπύρι..
Εκεί ας ταξιδέψουμε τις ώρες της περισυλλογής μας...
:))

Friday, 8 July 2011

ποιο Πανεπιστήμιο ονειρευόμαστε ;

όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο!

όλοι έχουμε δικαίωμα στην Παιδεία! πριν καταλήξουμε στην ...Ανεργία...

αλλά έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα?

ένα Πανεπιστήμιο με δίδακτρα ...πόσο Παν-επιστήμιο μπορεί να είναι?

ένα Πανεπιστήμιο υποχείριο των Πολιτικών...τι ρόλο μπορεί να έχει στην Κοινωνία?

τα ερωτήματα πολλά...και όσο το σκέπτομαι...νέα ερωτήματα γεννιούνται...με δύσκολες απαντήσεις...

Υ.Γ. αντιγράφω μια παράγραφο του κ. Πανούση

Καθηγητές που κάνουν συνεχώς ακαδημαϊκές και ιδεολογικές κωλοτούμπες για να πάρουν μια θεσούλα στο (όποιο) κυβερνητικό σχήμα, συνδικαλιστές ΔΕΠ που προτρέπουν τους φοιτητές σε έκνομες δραστηριότητες (στο όνομα της «επαναστατικής γυμναστικής»), if-Υπουργ-ίσκ(ι)οι που καλλιεργούν τον χαφιεδισμό εν είδει Ιαβέρη  (ο οποίος, ως γνωστόν, στο τέλος αυτοκτονεί), αμερικανόπληκτοι σύμβουλοι που το παίζουν παντογνώστες-μπρούκληδες (λόγω συμπλέγματος ανωτέρο-κατωτερότητας), ηθικοί εργολάβοι που πετάνε λάσπη σε όποιον διαφωνεί (στο όνομα του «εποικοδομητικού διαλόγου»;), όλοι αυτοί με όλα αυτά δεν διαμορφώνουν όρους για το Πανεπιστήμιο των ανεξάρτητων κριτών αλλά για το ΔιευθυΝΤήριο των υπο-κριτών.

Thursday, 7 July 2011

Κατεδαφίζουν κάθε προσπάθεια συγκρότησης των πανεπιστημίων μεταπολιτευτικά

Tης Θεανώς Φωτίου

Κανείς αξιοπρεπής και πολιτικά έντιμος υπουργός Παιδείας δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ποτέ την ψήφιση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του Νόμου-Πλαισίου για τα πανεπιστήμια με τις Σχολές κλειστές. Εκτός, βεβαίως, από την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία επί ένα χρόνο διαβεβαίωνε για το αντίθετο, καλούσε υποκριτικά για διάλογο, στον οποίο η ίδια δεν προσήρχετο, όταν όλα τα πανεπιστήμια απέρριπταν το «κείμενο διαβούλευσης» για την Ανωτάτη Εκπαίδευση, συκοφαντούσε και υποβάθμιζε πανεπιστήμια και πανεπιστημιακούς και κατεδάφιζε επί ένα χρόνο συστηματικά, αθόρυβα και καθημερινά όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Την τελευταία βδομάδα η κατάθεση ή όχι του Νόμου-Πλαισίου ακροβατεί. Τα κείμενα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν αναιρούν τη λογική και τους στόχους του κειμένου διαβούλευσης. Αντίθετα, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης τα χειροτερεύουν.
Το «κείμενο διαβούλευσης» ή αρχές Νόμου-Πλαισίου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο στις 23.10.2010. Πρόκειται για ένα κείμενο εξαιρετικά υποκριτικό, με έννοιες που αναποδογυρίζουν τη σημασιολογική χρήση των λέξεων, επιτομή της τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση σε όλες τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε (ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία).
Μεθοδολογικά η συνταγή αυτή συνίσταται στο δίπολο: επίκληση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, και συκοφάντηση και απαξίωση των οργανισμών και των εργαζομένων με στόχο την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσιων αγαθών και την ανατροπή και διάλυση εργασιακών σχέσεων. Στην περίπτωσή μας βέβαια, αποσιωπήθηκε ότι τα υπαρκτά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των ΑΕΙ οφείλονται κυρίως στις επιλογές επί μία 20ετία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της Ν. Δημοκρατίας.
Η λογική του Νόμου-Πλαισίου
Έχουμε γράψει επανειλημμένα τι επιχειρεί ο νέος Νόμος-Πλαίσιο: Πώς δηλαδή διαλύεται το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο για να ανασυνταχθεί με βάση τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου εκπαίδευσης (Συνθήκη της Μπολώνια).
Οι επιταγές του Δ.Ν.Τ. βιώνονται με τον πιο οδυνηρό τρόπο εδώ και ένα χρόνο, από όλους μας. Για τα πανεπιστήμια είναι καταλυτικές, όπως θα δούμε παρακάτω.

[η συνέχεια εδώ]

υπάρχουν εγκληματικές εταιρείες???

Σύμφωνα με διεθνή ηλεκτρονική δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Ελβετική Μη Κυβερνητική Οργάνωση PublicEye (http://www.publiceye.ch/de/news/) στην οποία συμμετείχαν περίπου 40.000 άτομα και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Νοτιοαφρικανική πολυεθνική εταιρεία “AngloGold Ashanti” ανακηρύχτηκε σαν η 2η πιο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ εταιρεία στον κόσμο (μετά την ΒΡ φυσικά) και της απονεμήθηκε το σχετικό «βραβείο». Η “AngloGold Ashanti” κατέλαβε τη θέση αυτή επειδή με τις εξορύξεις χρυσού που έκανε δηλητηρίασε το υπέδαφος μιας μικρής (‘τριτοκοσμικής’, περίπου σαν τη δική μας) αφρικανικής χώρας, της Γκάνα, και προκάλεσε τη βίαιη μετακίνηση 12.000 φτωχών ανθρώπων.

[η συνέχεια εδώ]

Wednesday, 6 July 2011

αναβρασμός σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ...

διαβάζω ότι άνναψαν φωτιές...

απορία : χωρίς διάλογο και συναίνεση, πώς μπορείς να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή? και αυτή η αλλαγή θα είναι προς ΑΕΙ για την Κοινωνία του Όλου ή για μια κοινωνία των μερικών  ?

Γ.Ζ.

Monday, 4 July 2011

το χρέος και η περιδίνηση...

από την σημερινή "Ε",

Είναι θέμα χρόνου· και αποτελεί κοινό μυστικό, κοινή γνώση και κοινή πεποίθηση, όχι μόνο μεταξύ κακόβουλων ξένων, Γερμανών ιδίως, όχι μόνο μεταξύ των κερδοσκόπων, που ποντάρουν πως η Ελλάδα -μοιραία και άβουλη- οδηγείται -εάν δεν έχει ήδη φθάσει- σε de facto χρεοκοπία, αλλά και άλλων, έως και των Τούρκων, που τονίζουν υπερήφανοι με καταφανέστατο πλέγμα ανωτερότητας ότι δεν θέλουν πλέον μία θέση στην Ε.Ε., αφού ο Ερντογάν έχει άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια, που καταστρώνει μεθοδικά με τον «οραματιστή» Αχμέτ Νταβούτογλου. 

---------------

μου άρεσε ...
ειδικά  το κλείσιμο...για τον αντιπρόεδρο...


Sunday, 3 July 2011

Κατερίνα και Λευτέρης Κουρουμπλής προς τον μπαμπά τους...

Κ.Ε. 3.7.2011

"Δεν πρέπει να ψηφίσεις κάτω από έναν αποικιοκρατικό εκβιασμό. Δεν πρέπει να ψηφίσεις ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μας ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική σου ιδιότητα, ακόμα και εάν σε διαγράψουν. Μας νοιάζει πρωτίστως να είσαι ψηλά στη δική μας συνείδηση. Αλλωστε εκτός από παιδιά σου είμαστε και συνειδητοί ψηφοφόροι σου"

"Θέλω να κάνεις αυτό που ορίζει η ψυχή σου, η συνείδησή σου και η καρδιά σου. Θα είμαι πάντα κοντά σου, γιατί μας έμαθες να αγαπούμε την κοινωνία. Εκείνο που δεν θέλω είναι να διαψεύσεις τους νέους ανθρώπους που εκτιμούν τη μέχρι τώρα στάση σου."

---------------------
Τέτοια παιδιά είναι απλά δώρο Θεού, η καλύτερη κληρονομιά σε όλη την Κοινωνία!

Saturday, 2 July 2011

Γιάννης Μυλόπουλος (Πρύτανης ΑΠΘ): "Το σχέδιο νόμου πυροδοτεί μεγάλες εκρήξεις και εντάσεις στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας με απρόβλεπτες συνέπειες"

[Ελευθεροτυπία, 2.7.2011]

Κατάφωρα αντισυνταγματικό, με πρόθεση χειραγώγησης και κηδεμόνευσης των ανώτατων Ιδρυμάτων, που χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μ' αυτό το τρίπτυχο κατηγοριών για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου σχετικά με τις αλλαγές στα ΑΕΙ, η πανεπιστημιακή κοινότητα σηματοδοτεί τη μεγάλη αντίδραση. Από χθες το κουδούνι του συναγερμού ηχεί δυνατά στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, με τους πρυτάνεις να έχουν σηκώσει τη σημαία του πολέμου.

Friday, 1 July 2011

Γιώργος Α. Παπανδρέου (Jr) : "να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια"

Τα προβλήματα της πολύπαθους παιδείας μας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας που την Υπηρετούμε από όποιο μετερίζι έχουμε κληθεί να το κάνουμε (είτε στους παιδ. σταθμούς που ξεμένουν από χρήματα και προσωπικό, είτε στα δημοτικά, είτε στα Πανεπιστήμια).

διαβάζω τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου και πραγματικά ανησυχώ...

αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα σήμερα στο Πανεπιστήμιο ;;;

στο παρελθόν έχω γράψει μερικά κείμενα για τα προβλήματα της Παιδείας...

σας τα θυμίζω.
Αρκεί μια μικρή σύγκριση των ελληνικών ΑΕΙ με τα αντίστοιχα βρετανικά ή γαλλικά ή γερμανικά για να καταλάβουμε ότι τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ καλούμαστε να εργαστούμε:

1. Σε ένα περιβάλλον το οποίο ελέγχεται από τον (εκάστοτε) υπουργό Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας(!).

2. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν είμαστε αυτόνομοι (άρα ελεύθεροι) να ορίσουμε τον αριθμό των εισα κτέων φοιτητών.2. Άσυλο ΤΟ ΒΗΜΑ 9.12.2009

Είναι εμφανής σήμερα η αμηχανία των πρυτάνεων όταν τους ρωτούν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνουμε με το άσυλο και μου έρχεται στον νου η πρόταση που κατέθεσα μέσα από «Το Βήμα» (1.1.2009): «Το άσυλο μπορεί και πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Το κάθε ΑΕΙ ας αποκτήσει τη νομική και διοικητική αυτοτέλεια να ορίζει το ίδιο τον μηχανισμό φύλαξής του από κάθε είδους βανδάλους. Τα μεγάλα (σε αξία) ΑΕΙ του κόσμου (π.χ. Cambridge, Οxford, ΜΙΤ, Υale) έχουν τους δικούς τους ιδιωτικούς φύλακες:φύλακες που λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς τη χρήση δακρυγόνων.
Ούτε μύτη δεν ανοίγει στα ξένα πανεπιστήμια και το άσυλο των ιδεών και των επιστημών λειτουργεί πραγματικά σε αυτόνομα και πραγματικά ανεξάρτητα πανεπιστήμια» .

Εκείνη την πρότασή μας την έχει ενστερνιστεί η νυν υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «Νέα» (12.1.2009) όπου δήλωσε επί λέξει: «Θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα ανάθεσης της φύλαξης σε οργανωμένες από το πανεπιστήμιο υπηρεσίες». Μήπως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να κάνει το ΠαΣοΚ μια πραγματικά προοδευτική κίνηση για να αποκτήσουμε όλοι μας (μεγάλοι και μικροί) την αυτονομία, τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό που μας αξίζουν; Διότι τα γιαούρτια, τα καδρόνια και τα σφυριά δεν είναι εργαλεία σε καμιά επιστήμη, θετική ή ανθρωπιστική... Και το κυριότερο: καταστρέφουν τα όνειρα και τα «θέλω» των νέων παιδιών... 
Το σημερινό Πανεπιστήμιο θέλει δύο πράγματα για να γίνει ξανά ελκυστικό και παραγωγικό. Χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και πλήρη αυτονομία - θεσμική και οικονομική! Αυτονομία έχουν όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Γης. Γιατί όχι τα ελληνικά; Από εδώ δεν ξεκίνησε η Επιστήμη; Δεν αξίζει, λοιπόν, να υπηρετούμε την Επιστήμη (και τη Γνώση και την Παιδεία) με αυτόνομο τρόπο χωρίς να έχουμε πάνω από το κεφάλι μας το κράτος; Το κράτος που μας υποχρεώνει, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, να καταρτίζουμε τετραετή προϋπολογισμό για να συνεχίσει το κράτος να μας χρηματοδοτεί. Πώς, όμως, να καταρτίσουμε τέτοιο προϋπολογισμό όταν δεν έχουμε το δικαίωμα να ορίζουμε αυτόνομα τον αριθμό των εισακτέων, άρα τα χρήματα που χρειάζονται για τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες; Ιδού ο φαύλος κύκλος της άρνησης και του μηδενισμού.

Επιμύθιο [ΤΟ ΒΗΜΑ 1.1.2009]

Τα μεγάλα (σε αξία) ΑΕΙ του κόσμου (π.χ., Cambridge, Οxford, ΜΙΤ, Υale) έχουν τους δικούς ιδιωτικούς φύλακες: φύλακες που λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς τη χρήση δακρυγόνων. Ούτε μύτη δεν ανοίγει στα ξένα πανεπιστήμια και το άσυλο των ιδεών και των Επιστημών λειτουργεί πραγματικά σε αυτόνομα και πραγματικά ανεξάρτητα πανεπιστήμια. Στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Δημόκριτος και η έννοια του ατόμου ακόμη συζητάμε για τον ομφάλιο λώρο ΑΕΙ και ασύλου αγνοώντας ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να τμηθούν! Το άσυλο και τα ΑΕΙ είναι μια χημική οντότητα όπως το άτομο! Αρα πρέπει να τολμήσουμε ως πολιτεία και ως πνευματικοί δάσκαλοι να βρούμε άλλους τρόπους προστασίας των ΑΕΙ και διαφύλαξης του ασύλου. Ας πάμε μια βόλτα στα κολέγια του Cambridge ή στα αμφιθέατρα του ΜΙΤ... Η απάντηση είναι εύκολη: το ΜΙΤ και όχι η CΙΑ ή το FΒΙ προστατεύει το ΜΙΤ! Τo ΕΚΠΑ και όχι η ΕΛ.ΑΣ. ας προστατεύει το ΕΚΠΑ!

Ας πάψουμε να αναζητούμε βαρβάρους εκεί όπου δεν υπάρχουν. Οι βάρβαροι μάς τελείωσαν, όπως σοφά μας εξηγεί τόσα χρόνια ο Καβάφης. Οι βάρβαροι είναι μέσα μας και έφθασε πια ο καιρός να τους αντικρίσουμε με θάρρος και τόλμη. Θέλουμε; Μπορούμε; 

Γ.Ζ. 

Ηλίας Ανδριόπουλος: "δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» "

 Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.
Ποτέ ένα καλό τραγούδι , αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον...
δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων. ΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» , στίχοι Μ.Ελευθερίου, , που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη.
Ηλίας Ανδριόπουλος