Saturday, 30 April 2011

Στον Συνήγορο για τον Ασωπό

Για καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξαγγελιών για την επιβολή ειδικού ορίου στο εξασθενές χρώμιο μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού στη Βοιωτία και της Μεσσαπίας στην Εύβοια.
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30.4.2011Τη συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η περιβαλλοντική νομοθεσία και να προστατευθούν αποτελεσματικά οι κάτοικοι του Ασωπού στη Βοιωτία και της Μεσσαπίας στην Εύβοια από την κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες

Σε αναφορά που απευθύνουν στην ανεξάρτητη αρχή στις 13 Απριλίου χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη τη μη λήψη μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ενώ καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση εξαγγελιών περί επιβολής ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο νερό και περί άμεσης υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ στις ρυπασμένες περιοχές. Επισημαίνουν επίσης ότι το κοινό δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους.
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης, πρωταγωνιστής στην ανάδειξη της ρύπανσης του Ασωπού, και ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης επικαλούνται μεταξύ άλλων δελτίο τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο εξεδόθη... μερικές εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση (15/1/2011) Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Χρώμιο στο νερό και αναφέρει:
«[...] κρίθηκε ότι είναι βάσιμες οι απόψεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και της θέσπισης αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ομιλητών ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο, τα οποία είναι 100 μg/lt στις ΗΠΑ, 50 μg/lt στην Ε.Ε. (Οδηγία για το Πόσιμο Νερό) και επίσης 50 μg/lt από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η αρμόδια σύμβουλος της Ε.Ε. κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της θέσπισης ορίων. Η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τύπου είχε αποδοθεί τότε από κύκλους της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη στη... μετάφραση των αγγλικών εισηγήσεων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του... μονοήμερου συνεδρίου. Τρεισήμισι μήνες μετά εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των πρακτικών.
Στο... καθυστερημένο δελτίο τύπου σημειώνεται επίσης πως «[...] φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση». Η επιφυλακτικότητα με την οποία διατυπώνεται η παραπάνω φράση εναλλάσσεται με τη βεβαιότητα που αποπνέει η επόμενη: «Η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο».
Τον Φεβρουάριο του 2010 η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Οινόφυτα αναφέρθηκε στην «...ανάγκη άμεσης πρόσβασης του πληθυσμού σε καθαρό πόσιμο νερό σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ», ενώ ο γ.γ. Υδάτων, Α. Ανδρεαδάκης, τόνισε την ανάγκη επιβολής ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.
Στις 19 Απριλίου 2010 σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται πάλι πως, «σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια και τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης και τους ΟΤΑ, έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό». Ανάλογες εξαγγελίες είχε κάνει η Τίνα Μπιρμπίλη λίγους μήνες αργότερα και για την περιοχή της Μεσσαπίας, όπου είχε παρευρεθεί συνοδεία κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ.
«Παρ' όλα τα παραπάνω, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επιβολή ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό ούτε ενημερώθηκαν οι καταναλωτές των αντίστοιχων περιοχών για τους κινδύνους από την κατανάλωση του παρεχόμενου νερού. Πολύ περισσότερο δεν ελήφθησαν μέτρα για την άμεση προστασία της υγείας τους, αν και υπήρξαν σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Τέλος, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η υδροδότηση των ρυπασμένων περιοχών από την ΕΥΔΑΠ» καταλήγουν οι προσφεύγοντες.
Για παράνομη κρατική μεθόδευση σε σχέση με τον χειρισμό του ζητήματος της αγροτικής παραγωγής της περιοχής του Ασωπού κάνουν λόγο σε άλλη αναφορά τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη το ΙΤΑΠ, ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης και ο σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία».
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι αρκετοί φορείς και ιδιώτες ανέλυσαν τοπικά αγροτικά προϊόντα και διαπίστωσαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2011 γνωμοδότησε πως «δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στα προϊόντα της γης που παράγονται στην ελεγχόμενη περιοχή».
Είχαν προηγηθεί από την πλευρά του υπουργείου δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας και ειδικά των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και του Αγ. Θωμά. Στα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται οι μέχρι σήμερα μετρήσεις φορέων και ιδιωτών για ύπαρξη σε αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος).
Ομως, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα όρια στα τρόφιμα για τις συγκεκριμένες ουσίες, το υπουργείο συμπέρανε ότι δεν παρουσιάζονται προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.
«Επισημαίνουμε πως δεν εφαρμόστηκε η συνήθης επιστημονική μεθοδολογία (γιατί άραγε;), αφού τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν συγκρίνονται με άλλα από καθαρές περιοχές, ώστε να βγουν ορθά συμπεράσματα ως προς την απορρόφηση των χημικών ουσιών από τα φυτά» υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες. Αίτημά τους είναι η λήψη μέτρων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και των καταναλωτών αλλά και η απόδοση του κόστους αποκατάστασης στους ρυπαντές.

---------
izabet's comment
τι άλλο να πούμε πια?

Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από σοβαρή μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα

Athens News, 8.10.2010ο τίτλος της ανάρτησης δεν είναι δικός μου...αλλά του Κασσιανού Τζέλη από την Ημερησία και αναφέρεται στον Ασωπό και στη διατροφική αλυσίδα (όπως και το κείμενο της φωτογραφίας, του Damian).

Τα «στραβά μάτια» συνεχίζει να κάνει η πολιτεία για το θέμα των μολυσμένων αγροτικών προϊόντων της Βοιωτίας αφήνοντας όλους τους Ελληνες έκθετους στον κίνδυνο.

Του Κασσιανού Τζέλη
ktzelis@pegasus.gr

Σωρεία επιστημονικών μελετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ΙΓΜΕ, του Γενικού Χημείου του Κράτους ακόμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαπιστώνουν τη σοβαρή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με εξασθενές χρώμιο κι άλλα βαρέα μέταλλα. Παρόλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου... γνωμάτευσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος! Οι πολίτες της περιοχής αναγκάστηκαν τελικά να υποβάλλουν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε το ζήτημα της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού ποταμού και ειδικά ό,τι αφορά στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση και τα όσα ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Στην αναφορά τους οι φορείς της περιοχής (ΙΤΑΠ, «Πολίτες για την αειφορία» κ.λπ.) τονίζουν, μεταξύ άλλων ότι:
Τον Αύγουστο του 2007 από αναλύσεις που διενήργησε το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποκαλύφθηκε ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής των Οινοφύτων είναι ρυπασμένος με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.
Ηδη από το 1990 στη μελέτη του Πολυτεχνείου «Υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων νερών στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας» (υπό Δ.Ξ. Σταυρόπουλο) η ποιότητα των υπόγειων νερών της περιοχής χαρακτηρίζεται «...από μέτρια ως ακατάλληλη για ύδρευση, άρδευση και άλλες βιομηχανικές χρήσεις...».
Τον Οκτώβριο του 2007 η Ενωση Ελλήνων Χημικών με τις «Θέσεις για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά» αναφέρει: «Οι περιπτώσεις ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων ολικού και εξασθενούς χρωμίου αλλά και τα γενικά προβλήματα που διαπιστώνονται, συνιστούν λόγο διακοπής χρήσης του νερού για ανθρώπινη αλλά και οικιακή χρήση. Επίσης επισημαίνεται ότι η χρήση νερού με παρουσία συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου για πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, θα πρέπει να συνοδεύεται από λήψη προστατευτικών μέτρων για αποφυγή εισπνοής του αερολύματος από το προσωπικό που εκτελεί αγροτικές εργασίες και από άλλες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να εκτίθενται σ΄ αυτό. Επίσης για να διερευνηθούν οι πιθανές φυτοτοξικές επιδράσεις του χρωμίου θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές μετρήσεις στο έδαφος των καλλιεργειών».
Τον Φεβρουάριο του 2008 το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με την «Αναγνωριστική Υδρογεωλογική-Υδροχημική Ερευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Ασωπού ν. Βοιωτίας» υπό Π. Γιαννουλόπουλο, χαρακτήρισε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ως «υψηλής ρυπαντικής επιδεκτικότητας από ρυπογόνες εστίες και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Ασωπού» (σελ. 65 και εξής), ενώ οι συγκεντρώσεις των ιχνοστοιχείων και των κυρίων ιόντων παραπέμπουν εκτός από αστικές ή αγροτικές και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης.
Τον Φεβρουάριο του 2010 η ελληνική πολιτεία αποδέχθηκε την ύπαρξη και τη σοβαρότητα του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού, διά στόματος της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη. Στις 19-04-2010 σε Δελτίο Τύπου αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο αγροτικό ζήτημα εξήγγειλε πως: «Δίνεται η δυνατότητα, με σχετικά μικρή επιβάρυνση λόγω αντλήσεων, τροφοδότησης της περιοχής με αρδευτικό νερό από την Υλίκη. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και θα υποβοηθείται η απορρύπανση των υπόγειων νερών».
Μόλις τις 11-02-2011 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε θέση αναλύοντας δείγματα αγροτικών προϊόντων της περιοχής και ειδικά από τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και τον Αγιο Θωμά. Και ενώ οι αναλύσεις του υπουργείου συμφωνούν σημαντικά με τα ευρήματα των υπολοίπων για ύπαρξη σε αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος), παραδόξως η πολιτεία γνωματεύει πως τα προϊόντα της περιοχής δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Κι αυτό με σκεπτικό ότι «δεν έχουν καθοριστεί ανώτατα όρια στα τρόφιμα για τις συγκεκριμένες ουσίες»!

Βιομηχανική ρύπανση
Σύμφωνα, πάντως, με τη δικαστική απόφαση 1158/30-06-2010 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, αυτή η θέση του υπουργείου είναι αυθαίρετη και αγνοεί τη νομοθετημένη Αρχή της Προφύλαξης (EK 178/2002, άρθ 7 και ΚΥΑ Υ2/2600/01 αρθ 4.1, 7.5, 8.3). Δίνεται έτσι το πράσινο φως για να συνεχίζεται η έκθεση του πληθυσμού στη βιομηχανική ρύπανση, αποφεύγοντας την επώδυνη και κοστοβόρα λήψη μέτρων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και των καταναλωτών αλλά και την απόδοση του κόστους αποκατάστασης στους ρυπαντές. Με απλά λόγια, αφού επίσημα δεν υπάρχει πρόβλημα τότε δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα το κράτος ούτε να θίξει κανένα.
Αυτό που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι ότι για δύο τουλάχιστον δεκαετίες, ρυπασμένα υπόγεια νερά χρησιμοποιούνται για άρδευση στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων και της Θήβας, εκθέτοντας έτσι τα προϊόντα άλλα και τους ίδιους τους καλλιεργητές σε βιομηχανική ρύπανση.

--------------

Υ.Γ. από izabet


η ΕΕ απαγόρευσε την κυκλοφορία των μπιμπερό 
από πολυκαρβονικά 
(πηγή
ΒΡΑ, δισφαινόλης Α), 
ακολουθώντας την αρχή της προφύλαξης 
ιδιαίτερα για την προστασία των
βρεφών.
 
 
John Dalli, Commissioner in charge of Health 
and Consumer Policy, said:
“March 1 represents a landmark in our 
efforts to protect better the health
of EU citizens, in particular when it 
comes to our children following the
precautionary principle. Due to the fact that 
there are uncertainties
concerning the harmfulness of the exposure 
of infants to Bisphenol A, the
Commission deemed it both necessary 
and appropriate to take action. The
aim is to further reduce the exposure 
of the most vulnerable part of our
population – i.e. the infants – 
to the substance thus safeguarding their
health.”

όπου αναφέρεται 
το precautionary principle, 
δηλ. η αρχή της προφύλαξης!!!
το Υ.Γ. είναι αφιερωμένο σε, όπως 
λέει 
και ένας 
καλός συνάδελφος,
όποιον/όποια μας ξαναπεί για το 
πώς εφαρμόζεται η "αρχή προφύλαξης" 
και αν
θα έπρεπε να μπει όριο 
στο εξασθενές χρώμιο στο νερό...

 
 

Friday, 29 April 2011

πόσο ασφαλείς είναι οι παιδικές τροφές με ρύζι ? ? ?

Yψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε δημοφιλείς παιδικές τροφές που κυκλοφορούν και στην Eλλάδα εντόπισαν επιστήμονες του Iνστιτούτου Kαρολίνσκα της Σουηδίας.

Oι επιστήμονες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους εντοπίζοντας ποσότητες αρσενικού άλλα και καδμίου και μολύβδου σε εννιά διαφορετικές μάρκες παιδικών τροφών. Bρήκαν κυρίως αρσενικό σε τροφές που έχουν ως βάση το ρύζι. Παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες που μετρήθηκαν ήταν κάτω των νόμιμων ορίων, οι επιστήμονες της Eυρωπαϊκής Aρχής Aσφάλειας Tροφίμων (EFSA) τονίζουν ότι τα όρια αυτά είναι υπό αναθεώρηση. Eπιπλέον, διαπιστώνουν ότι τα όρια που έχουν τεθεί δεν μπορούν να ισχύουν για τα βρέφη καθώς αυτά έχουν υψηλότερη απορρόφηση και μικρότερη απόρριψη στοιχείων από ό,τι μεγαλύτερα παιδιά.
Oι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν καλά τις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στα βρέφη, επισημαίνουν, πάντως, ότι η έκθεση σε αρσενικό στο πόσιμο νερό σε βρεφική ηλικία συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα και ελαττωματική ανάπτυξη. Kαι υπό αυτό το πλαίσιο έθεσαν εν αμφιβόλω την καταλληλότητα του ρυζιού στις παιδικές τροφές. Aκόμη εξέφρασαν ανησυχία για τον εντοπισμό κι άλλων βαρέων μετάλλων όπως του καδμίου και του μολύβδου τα οποία περνάνε στις παιδικές τροφές από τα δημητριακά που επιμολύνονται στο έδαφος.
Tο κάδμιο εντοπίστηκε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι στο μητρικό γάλα αν και πάλι δεν ξεπέρασε τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο κι εδώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα όρια για τα βρέφη.

[από "Η"]


περισσότερες πληροφορίες για αυτή την μελέτη

εδώ από όπου αντιγράφω

What did the research involve?

The researchers examined nine infant formulas and nine infant foods that were all intended for consumption after the age of four months. The content of the formula milks was compared with that of breast milk. Most of the formula products are available worldwide, made by large manufacturers, come in powdered form and are prepared by adding a recommended ratio of liquid. They looked at the following infant milks:
 • breast milk
 • two types of organic milk formula
 • two types of plain milk formula
 • milk, partly hydrolysed formula
 • casein, extensively hydrolysed formula
 • whey, extensively hydrolysed formula
 • milk, rice and starch formula
 • soy protein formula
They looked at the following infant foods intended for consumption after four months of age:
 • breast milk
 • formula milk
 • semolina
 • spelt flour
 • oats
 • two types of wholegrain rice
 • two types of rice and banana
 • rice and locust bean
Concentrations of the various elements were assessed in a standard way (in micrograms per litre) and these were compared between the different fluids using standard statistical tests. In order to provide a clear illustration of how formula feeding might differ from breastfeeding, they compared the concentrations in the formula foods with existing published data about the levels of different elements in breast milk.
They also calculated how many grams of the elements infants would be consuming per day and on a per-portion basis for each infant formula and infant food.

What were the basic results?

The study found wide variations in the concentrations of most essential and toxic elements in infant formula and foods, and that these variations largely depended on the ingredients that were used. In the foods that were fortified with essential elements (often iron, zinc, molybdenum and manganese) levels of these substances were many times higher than those found in breast milk.
They say that the most concerning findings are high levels of manganese, iron and molybdenum and the low levels of the essential element selenium in some formulas. They consider the high levels of arsenic in rice-based foods to be of concern too. They note that two of the rice-based foods had high concentrations of all toxic elements and all essential elements (except selenium). The researchers go on to discuss these different elements in more detail.

How did the researchers interpret the results?

The researchers highlight the varying concentrations of different elements in infant formula and foods and say they are concerned by the levels of potentially toxic compounds, including arsenic, as well as the high levels of some of the essential elements, such as iron.

Thursday, 28 April 2011

footie break

... before guiding the ball into the far corner. It's a truly sublime goal making it 2-0
χθες το ματσάκι ήταν καλό...ειδικά μετά την αποβολή του άντρα του πολλά βαρύ με το σαχλό επώνυμο...
ο άλλος πολύ βαρύς μάγκας...απόδείχθηκε μια προπονητική κότα μεγάλης ολκής.

διαβάζω σήμερα ότι είχε το θράσος να δηλώσει

"The only force that is more powerful than steam, electricity and atomic energy is the human will," he declared on Tuesday, quoting Einstein.

όπα ρε μεγάλε Πορτογάλλε...που διαβάζεις και επιστημονικές βιογραφίες...
στον πάγκο όμως αποδείχθηκε ...κοκοκοκοκο...άκου να παίζεις εντός έδρας και να μην μπορείς να κρατήσεις την μπάλα ούτε το 30% του χρόνου...

η μεγαλύτερη απόλαυση ήταν όμως τούτη: η ομάδα της Πλουτοκρατίας, της Ισπανικής Δεξιάς με το στέμμα στη φανέλα...κάτι σαν τον βάζελο της Ισπανίας...έχασε από την ομάδα του Λιμανιού (κάτι σαν τον Θρύλο της Ισπανίας).

και όλοι εμείς οι γαύροι ...ανυπομονούμε να δούμε τον επί αγγλικού εδάφους τελικό με την Barca να σκίζει την μισητή ManU.

ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο ΔΕΝ είναι [και] πολιτική? 

οεο

και ότι ΔΕΝ εξημερώνει τα πάθη?

οεο

Y.Γ. τι κοινό έχει ο Ramos με τον Σαριέγκι...?
έχουν φάει γκολ από τους αιώνιους αντιπάλους τους...για να τα θυμούνται μια ζωή!!!

Wednesday, 27 April 2011

Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι


Tο υπό έκδοση βιβλίο των 


Γ. Ζαμπετάκη [Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ]
Στ. Θεοχάρη [Αναπλ. Καθ. Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών]
Χ. Καραντώνη [Επικ. Καθ. Διατροφής, Παν Αιγαίου]
Χ. Κιρκιλλή [Επιστήμονας Τροφίμων] 
Α. Παντελόγλου [Χημικός-Βιοχημικός Μηχανικός, ΙΤΑΠ] και 
Σ. Στασινού [Χημ. Μηχανικός, Υποψ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ και Ειδ. Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη] 

"Νομοθεσία τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι"

ξεκινά με αυτές τις σκέψεις...  Ως Επιστήμονες Τροφίμων, Τοξικολόγοι, Διατροφολόγοι αλλά και ως καταναλωτές, σήμερα καλούμαστε να εξετάσουμε την επικινδυνότητα των τροφίμων σε ένα γοργά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα υλικά συσκευασίας και η ανθρωπογενής ρύπανση του περιβάλλοντος είναι τρεις μόνο από τις παραμέτρους που ενδεχομένως αυξάνουν την επικινδυνότητα των τροφίμων. Οι ανερχόμενοι διατροφικοί κίνδυνοι (π.χ. είτε λόγω ρύπανσης –βαρέα μέταλλα- είτε από τα υλικά συσκευασίας – π.χ. δισφαινόλη Α) καθιστούν αναγκαία την ετοιμότητα των Χημικών ώστε να λαμβάνει χώρα πλήρης και έγκαιρη αξιολόγησή τους. Συχνά η νομοθεσία τροφίμων είναι ελλιπής στη αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων αλλά ο Χημικός πρέπει να αξιολογήσει και να διαχειριστεί αυτή την επικινδυνότητα. Eίναι σήμερα απαραίτητο να επανεξετάσουμε τα εργαλεία αξιολόγησης της επικινδυνότητας των τροφίμων. Και παράλληλα, να δούμε κατά πόσο αυτή η αξιολόγηση των κινδύνων «περνά» τελικά στην κείμενη νομοθεσία.
Το πεδίο μέσα από το οποίο καλούμαστε να εξετάσουμε σήμερα την επάρκεια της νομοθεσίας για τα τρόφιμα είναι περίπλοκο, διεπιστημονικό και με πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα και άρα γνώμες.
Από την μία πλευρά, έχουμε συνεχώς ανερχόμενους διατροφικούς  κίνδυνοι με έμφαση στους χημικούς κινδύνους που επιμολύνουν την διατροφική αλυσίδα (π.χ. βαρέα μέταλλα σε νερό και τρόφιμα). Η αναγνώριση και η ταυτοποίηση αυτών των χημικών κινδύνων και τοξικών ενώσεων δυστυχώς δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Είναι όμως γνωστοί οι βιοχημικοί μηχανισμοί απορρόφησης, μεταφοράς και μεταβολισμού των τοξικών ενώσεων και συνεπώς θα λέγαμε ότι είναι μάλλον εύκολο να κρίνουμε την τοξικότητα αυτών των ανερχόμενων κινδύνων. Θα περίμενε κανείς η Πολιτεία να έχει ενεργοποιήσει σε μόνιμη βάση μηχανισμούς αξιολόγησης της επικινδυνότητας αυτών των παραγόντων και της ενδεχόμενης τοξικότητας των σχετικών τροφίμων. Τελικά, καλούμαστε ως επιστήμονες και εν τέλει καταναλωτές να κρίνουμε την επάρκεια των τρόπων διαχείρισης αυτών των κινδύνων (για παράδειγμα μέσω ελέγχου διατροφικής πρόσληψης), της κείμενης νομοθεσίας τροφίμων αλλά και αναγνώρισης των ενδεχόμενων νομικών κενών που αφήνουν τους καταναλωτές απροστάτευτους στους νέους αυτούς κινδύνους.

Παραδοσιακά (και τα παραδείγματα από την διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία είναι πάμπολλα) ο Νόμος δυστυχώς έπεται κατά πολλά χρόνια της Επιστήμης και σε χρονικό αυτό διάστημα, οι κίνδυνοι (διατροφικοί ή μη) που έχουν αναγνωρισθεί από την Επιστήμη είναι ουσιαστικά ανέλεγκτοι και επιδρούν στην ανθρώπινη Υγεία. Ο Νομοθέτης έχει μια αδράνεια σε παγκόσμιο επίπεδο να περάσει στην κείμενη νομοθεσία αυτούς τους κινδύνους αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση.Tuesday, 26 April 2011

a heavy metal day to remember

Location of Asopos river in relation to Athens: Inofyta is located 30 miles north-north west of Athens on the main motorway (denoted as number 1 on the map).
ιστολογιάκι μου, λένε ότι όλα τα καλά πράγματα έρχονται δυο δυο.

έτσι ...έγινε και σήμερα.

δυο καλά νέα λάβαμε σήμερα και πρέπει να τα μοιραστούμε με τους ανθρώπους που σε διαβάζουν!

το πρώτο ήρθε από την Αθήνα ...όταν πήραμε το ΟΚ από τον εκδότη μας να εκδώσουμε το νέο μας βιβλίο "Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφικοί Κίνδυνοι"

και το δεύτερο καλό νέο ήρθε από τις ΗΠΑ και τον editor του περιοδικού Analytical Letters όπου έγινε δεκτό το άρθρο μας σχετικά με τις αναλύσεις βαρέων μετάλλων σε καρότα-κρεμμύδια-πατάτες Ασωπού...με τίτλο
"Concentration levels of trace elements in carrots, onions and potatoes cultivated in Asopos region, Central Greece"
αυτό το paper ουσιαστικά ήταν και το έναυσμα για το βιβλίο ...
και μάλλον σημαδιακό είναι ότι έγιναν και τα δύο δεκτά για δημοσίευση την ίδια μέρα....

τις επόμενες μέρες, είναι μάλλον σκόπιμο να προδημοσιεύσουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο και το άρθρο μας.

μέχρι τότε, ας δούμε το πρώτο σχήμα (με ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον my Dear Rasputin!) από το άρθρο μας...κλείνοντας μουσικά...

.ΥΓ. η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στους my Dear Rasputin and Watson.
Monday, 25 April 2011

βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα: πόσο κινδυνεύουμε;

μήπως πρέπει να φοράμε κράνος για να προστατευτούμε από τα βαρέα μέταλλα?Το 1969, με βασιλικό διάταγμα, ο Ασωπός ποταμός (υδροφόρος ορίζοντας με κωδικό 0718) χαρακτηρίζεται αποδέκτης επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων και η παρα-Ασώπια νότια Βοιωτία αρχίζει να δέχεται ρυπογόνες βιομηχανίες που φεύγουν από την Αττική. Η περιοχή μέχρι και σήμερα δεν είναι θεσμοθετημένη ως βιομηχανική αν και λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια! Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένας κρατικός σχεδιασμός και καμία διαχείριση των παραγόμενων ειδικών στερεών βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία «εξαφανίζονται» σε ρέματα, παράνομες χωματερές, νταμάρια… ή στα Λιόσια. Σε πολλές περιπτώσεις οι βιομηχανίες απαλλάσσονται από τα σκουπίδια τους καίγοντάς τα μέσα σε μεγάλους λάκκους στην πίσω αυλή του εργοστασίου. Μέχρι και το 2004 οι αναλύσεις στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων περιορίζονταν σε μικροβιολογικούς και τυπικούς χημικούς, μόνον, ελέγχους σαν να μην υπήρχαν εργοστάσια στην περιοχή.
Μια αντίστοιχη εκθετική πορεία ακολουθούν και τα επίπεδα ρύπανσης του υδρο-φορέα του δήμου Μεσσαπίων (υδροφόρος ορίζοντας με κωδικό 0723). Στην περιοχή των Ψαχνών στην Εύβοια, το πρόβλημα ύπαρξης βαρέων μετάλλων στο νερό αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα (Ιούνιος 2009). Σήμερα, όμως γνωρίζουμε ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του δήμου Μεσσαπίων έχει ρυπανθεί δυστυχώς μη αναστρέψιμα. Οι πηγές ρύπανσης είναι βιομηχανίες της περιοχής, αλλά γίνεται και λαθρεμπόριο με παράλληλη απόθεση τοξικών αποβλήτων από άλλες περιοχές.

[ η συνέχεια εδώ]

Friday, 22 April 2011

οι σπόροι είναι δύναμη...και γνώση

the power of seeds
όταν μπήκαν οι bliar-bush στο ιράκ...ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να διατάξουν με την διαταγή 81 [order 81] το γηγενή πληθυσμό να παραδώσει τους...σπόρους τους...με αντάλλαγμα ΓΤ σπόρους...που δεν μπορούν να δώσουν όμως 2η σοδειά...
εμείς στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα πιο μπροστά...
μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και χάνουμε την δύναμη και γνώση που κρύβει μέσα ένα κάθε σποράκι...ειδικά εκείνων των σπάνιων ποικιλιών...
η Ανάσταση και σε αυτό τον τομέα πολυπόθητο ζητούμενο...αλλά μάλλον αδύνατον να συμβεί...

Υ.Γ. [αντιγράφω από το λινκ]
Οι ντόπιες ποικιλίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στους ερευνητικούς φορείς, να ξαναδώσουν αρώματα και γεύσεις, που χάσαμε από τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά καθώς και άλλη ώθηση στην ελληνική γεωργία και μέσω των υβριδίων. Σε πείσμα των καιρών, βέβαια, υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες, που είναι εμπορεύσιμες και σήμερα, όπως λ.χ. το φασολάκι μπαρμπούνι, η τσακώνικη μελιτζάνα κ.ά. ενώ περιορισμένος αριθμός τους πωλείται και μέσα από ιδιωτικά φυτώρια.

Thursday, 21 April 2011

η άνοδος στον Γολγοθά

ερυθρά αιμοσφαίρια...
απόψε σταυρώνεται ο Ιησούς...το αίμα του θα βάψει τα αυγά μας...

είναι κάποιοι όμως συνΆνθρωποί μας που σταυρώνονται κάθε μέρα...

για μένα οι σύγχρονοι καταδικασμένοι σε αργό θάνατο είναι δύο ομάδες ανθρώπων:

α/ τα παιδιά που παίρνουν το πτυχίο τους αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά....ούτε καν επίδομα ανεργίας δεν δικαιούνται και είναι αναγκασμένοι να συζούν με τους γονείς τους...χωρίς να μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους και καταδικάζονται σε ένα αργό θάνατο...

β/ οι τοξινωμένοι πολίτες αυτής της χώρας (π.χ στον Ασωπό και στην Μεσσαπία) που πίνουν καρκίνο ακόμα και σήμερα...

αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη κάναμε χθες επ'αυτού.

και όπως λέει και ο Ρασπούτιν της παρέας μας

"Μετά μεγάλης χαράς επληροφορήθημεν (...) δια την επιτυχήν υποβολήν της ημετέρας αναφοράς και ευελπιστούμεν δια την επ’ ωφελεία των τοξικομένων πειραματόζωων της καθ’ ημάς περιφέρειας, έκβαση της υποθέσεως ταύτης"

για να δούμε my Dear Watson, λες να υπάρξει Ανάσταση για τους ανθρώπους-πειραματόζωα σε τούτη την Ζωή?

Tuesday, 19 April 2011

Ασωπός...2 χρόνια μετά...

15.4.2009, Ευρωκοινοβούλιο
πριν από 4 μέρες κλείσαμε 2 χρόνια από την επίσκεψή μας ως ΙΤΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο από όπου και η παραπάνω φωτό.
Σήμερα, άκουσα με ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Σκάι από τα Οινόφυτα και τον Άρη Πορτοσάλτε να κάνει τον απολογισμό του σημερινού ρεπορτάζ στις 10.30 πμ στον τηλεοπτικό σκάι "σήμερα, 2 χρόνια μετά έχουμε ένα νέο Υπουργείο και μια ΚΥΑ"...

τίποτα άλλο?

πρακτικά ναι!τίποτα άλλο! προσθέτω...Ο κόσμος σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μεσσαπία, εξακολουθεί να καταναλώνει νερό επιβαρημένο με εξασθενές χρώμιο, σημείωσε ο χημικός, Θανάσης Παντελόγλου. Αναφερόμενος στις άδειες των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή, είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν τίποτα και θυματοποιούν τον κόσμο. 

Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού είπε ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο κόσμος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο. Εξέφρασε ακόμα την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Υδάτων, καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

8.2.2010, Λύκειο Οινοφύτων


Έτσι, λοιπόν, τα χαμόγελα της Μαργαρίτας έχουν παραμείνει χαμόγελα...
όσα ειπώθηκαν στις 8.2.2010 έχουν μείνει λόγια και ο κύριος Ανδρεαδάκης (φωτό) με τον κύριο Δημόπουλο (γραμματείς στα ΥΠΕΚΑ και Υπ. Υγείας) αντίστοιχα, διστάζουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το εξασθενές χρώμιο. Έτσι όμως η τοξίνωση των πολιτών συνεχίζεται, τα βαρέα μέταλλα περνάνε στην διατροφική αλυσίδα και η Δημόσια Υγεία επιβαρύνεται είτε άμεσα από το νερό είτε έμμεσα από τα τρόφιμα βολβούς...

Το ρεκόρ διαφοράς καταγράφεται στις πατάτες Θήβας όπου το νικέλιο εμφανίζεται κατά 926% αυξημένο (640% στα κρεμμύδια και 410% στα καρότα)


Αυτός είναι ο Ασωπός αλλά και η Μεσσαπία ...


σήμερα 2 χρόνια και 4 μέρες μετά την ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο...

Η φράση του παπαΓιάννη είναι το καταληκτικό συμπέρασμα για σήμερα:  
η πρόθεσή μας είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Υδάτων... 

Υ.Γ. μπράβο στον Σκάι, στον Άρη Πορτοσάλτε, στον Γιώργο Κεραμιτζόγλου και στην Βίκη Παύλου για το follow-up ρεπορτάζ. Η μαχόμενη Δημοσιογραφία πρέπει να κάνει follow-up σε θέματα Δημόσιας Υγείας που λιμνάζουν...

Monday, 18 April 2011

μετά το "λεφτά υπάρχουν" ...να το επόμενο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ψέμα - αγγούρι για όλους μας

Cucumis sativus

και εκεί που συζητούσαμε επί μήνες αν θα επιμηκύνουμε το αγγούρι για τους μικρομεσαίους...(βλ. επιμήκυνση χρέους) βγήκε χθες ο Σημίτης στο ΒΗΜΑ και το είπε ξεκάθαρα...το αγγούρι να μεγαλώσει...
και σήμερα το διαβάσαμε και επίσημα...

εδώ και μέρες οι "λεφτά υπάρχουν" έχουν ζητήσει να μεγαλώσει το αγγούρι!

πράσινα αγγούρια για όλους μας πλέον για πολλές δεκαετίες.

ά ρε αγγούρια [Cucumis sativus]
που πρέπει να αγοράσω για όλους τους πασόκους φίλους μου, γείτονες, κουμπάρους κλπ

ΓΖ

Υ.Γ.

το άσμα τούτο αφιερωμένο σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 4.10.2009...

Saturday, 16 April 2011

Η Φουκουσίμα και η διατροφική αλυσίδα

Δευτέρα 4.4.2011: Σε ένα αμφιθέατρο στο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Τροφίμων», η συζήτηση με τα (πνευματικά μου) παιδιά είναι σχετικά με τη Φουκουσίμα. Υπάρχουν στιγμές μαγικές που μπορεί να ζήσει ένας σάσκαλος, όταν μοιράζεται κουβέντες με τα παιδιά σαν αυτή που είχα στις 4.4.2011 συζητώντας για τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τη Φουκουσίμα με τους τεταρτοετείς φοιτητές μου. Μια εβδομάδα πριν, τους είχα ρωτήσει να σκεφτούν τι θα έκαναν αν δούλευαν σε μία εταιρεία τροφίμων που κάνει εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία…
Αρχίσαμε να συζητάμε για τους χρόνους ημίσειας ζωής…

[η συνέχεια εδώ]

Friday, 15 April 2011

το τσουνάμι της επιμόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας...

οι γιαπωνέζοι είναι μαθημένοι στο χαρακίρι...
αλλά εμείς τι φταίμε?
γιατί να ζούμε τόσα ψέματα...τόσες μέρες με τόσα μπεκερέλ σε τροφή και νερό...
αλλά το ψέμα κρατά για λίγο...
και έτσι...δεν εκπλήσσομαι που έσκασε το πολιτικό τσουνάμι στη Fukushima...

Thursday, 14 April 2011

Ακαδημία Αθηνών και Πυρηνική ενέργεια...

[από την Συμπαράταξη Βοιωτών]

Η επιτροπή ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών που ένα μέλος της είναι υπερασπιστής του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα  μέλος του  Δ. Σ.  ομίλου μεγάλου ρυπαντή της περιοχής  μας βραβευμένος μάλιστα και με  με nobel,  ουσιαστικά "λέει ναί" στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα παρακάτω δημοσιοποιημένα συμπεράσματα :

● Επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας: ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και πυρηνικής ενέργειας.

● Σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ενδείκνυται:

- Να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μία συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδος και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται.

- Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων (!!!)πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδος.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και, επιπροσθέτως, μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση  στον τομέα της εκπαίδευσης.

- Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών,(!!!) νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, ‘εν δυνάμει’, έτοιμη για την όποια επιλογή.

Περισσότερα για το σκεπτικό:  εδώ

-------------

Υ.Γ.

η ακαδημία Αθηνών έχει βραβεύσει και τον ΠαπαΓιάννη μας για τους αγώνες τους για το περιβάλλον. πώς συνάδει η βράβευση αυτή με την αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας?

Wednesday, 13 April 2011

ο αγγελιοφόρος...

Νανοφυλλοσκόπος.μας ηρθε απο την μακρινή Σιβηρία  και εθεάθη στα δέντρα της μονής Καισαριανής.
μήκος 10 εκατοστά ,βάρος ελάχιστο.το 444ο είδος ορνιθοπανίδας στη χώρα μας.!!

σήμερα λέω να κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα ως προς τα τοξικά ...
και να σκεφτούμε ...
"ποιος είναι ο πιο γλυκός αγγελιοφόρος" για σας?η Κόκκινη Κίσσα έχει απάντηση...The Couriers

The word of a snail on the plate of a leaf?
It is not mine.Do not accept it.

 Acetic acid in a sealed tin?
Do not accept it.It is not genuine.

A ring of gold with a sun in it?
Lies.Lies and a grief.

Frost on a leaf,the immaculate
Cauldron,talking and crackling

All to itself on the top of each
of nine black Alps.

A disturbance in mirrors,
the sea shattering its gray one-

Love,love,my season.

Sylvia Plath Οι ταχυδρόμοι

Ο λόγος ενός σαλιγκαριού στην παλάμη  φύλλου απάνω?
Δεν είναι δικός μου.δεν τον δέχομαι.

Οξικόν οξύ σε σφραγισμένο τενεκέ?
δεν το δέχομαι .Δεν είναι γνήσιο.

Δαχτυλίδι απο χρυσό με τον ήλιο μέσα του?
Ψέματα .Ψέματα και  θλίψη.

Παγωνιάσε ενα φύλλο,η άμωμος
Χύτρα ,να μιλάει και τριζοβολάει

μόνη της εντελώς στην κορυφή της καθε μιάς
απ΄τις εννέα μαύρες Αλπεις.

Πανδαιμόνιο στούς καθρέφτες,
θρυμματίζοντας η θάλασσα τον δικό της γκρίζο-

Ερωτας,ερωτας η εποχή μου.

Σύλβια Πλάθ. 
 μετ.Κώστας Ιωάννου 
εκδ.Κρωπια

για σας ποιος είναι ο πιο γλυκός αγγελιοφόρος?

Υ.Γ.
Tuesday, 12 April 2011

Η τοξική αλφαβήτα. Β...όπως βλακεία...


Βλακεία, ανθρώπινο ιδίωμα...που παρατηρείται ειδικά σε ανθρώπους με γνώσεις και εξουσία...
σε ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους...το μέλλον αλλά και το παρόν μας...
Αν δεν έχουμε μάθει 25 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ...τι εστί Πυρηνική ενέργεια...και πόσο βλακώδης είναι η εμμονή μας σε αυτή...τότε μήπως είμαστε αυτόχειρες βλάκες?

Παρά την Fukushima, η Ινδονησία θέλει πυρηνικούς αντιδραστήρες...
βλακώδες?

Υ.Γ.

Η... γευσιγνωσία των αποβλήτωνMonday, 11 April 2011

Η τοξική αλφαβήτα. Α...όπως Αμίαντος

[από το antigold]


Από το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2003-2004 (Κύκλος:Ζ)
ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ελληνική βιομηχανική ιστορία παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς εκπομπών που έχουν τον γενικό τίτλο ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ: από τους 250 εργάτες του εργοστάσιου ΕΛΕΝΙΤ, οι 200 περίπου έχουν πεθάνει και άλλοι 40 είναι βαριά άρρωστοι. Το εργοστάσιο επεξεργαζόταν αμίαντο, ένα υλικό που η χρήση του απαγορεύεται σήμερα. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις βλαβερές συνέπειες του και δούλευαν επί χρόνια χωρίς προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα ή να προσβληθούν από αμιάντωση.
Η υπόθεση ΕΛΕΝΙΤ δεν είναι το μοναδικό περιστατικό του πολιτισμού που σκοτώνει, του μοντέλου ανάπτυξης που επικράτησε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλο τον κόσμο. Στην βιομηχανία του πλαστικού, ενός άλλου θαυματουργού μεταπολεμικού προϊόντος, δεκάδες εργάτες προσβλήθηκαν από καρκίνο. Αιτία ήταν το μονομερές βινυλοχλωρίδιο, ένα αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πλαστικού. Παρότι γνώριζαν τον κίνδυνο, οι πετροχημικές εταιρείες όχι μόνο δεν ενημέρωσαν το προσωπικό τους αλλά προώθησαν προϊόντα με μονομερές βινυλοχλωρίδιο, όπως τα αρωματικά δωματίου η τα σπρέι μαλλιών, στη μαζική κατανάλωση.
Τα απόρρητα έγγραφα της βιομηχανίας που παραθέτει η εκπομπή δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις μονομερούς βινυλοχλωριδίου στα κομμωτήρια γυναικών, ιδιαίτερα την περίοδο της δεκαετίας του 60 που ήταν στην μόδα τα φουσκωτά μαλλιά και η λακ, ήταν μεγαλύτερες απ ότι στα εργοστάσια πλαστικών. Και κανείς δεν ξέρει πόσες γυναίκες έχουν πεθάνει από καρκίνο του εγκεφάλου χωρίς να μπορούν να υποψιασθούν την αιτία.
Εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία από την έρευνα της εκπομπής που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στην ΕΛΛΑΔΑ, στις ΗΠΑ, στη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ και την ΓΑΛΛΙΑ. Ο κ. Γκινόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της ΠΑΤΡΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη μελέτη που έγινε στην ΕΛΛΑΔΑ και αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία από μια άλλη μεταπολεμική ανακάλυψη, τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τον ίδιο: οι αγρότες παρουσιάζουν υψηλότερα-και αυξανόμενα ποσοστά-καρκίνου απ ότι οι κάτοικοι στα αστικά κέντρα, ιδίως όσοι κατοικούν στις περιοχές εντατικής καλλιέργειας.
Όμως τα φυτοφάρμακα περνούν και στις τροφές προκαλώντας, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο διατροφής τη σύγχρονη επιδημία καρκίνου. Ένας στους δύο άντρες και μια στις τρεις γυναίκες προσβάλλονται στις ΗΠΑ από καρκίνο. Αλλά η μάχη εναντίον του χάθηκε γιατί, όπως εξηγεί ένας βραβευμένος καθηγητής στο ΣΙΚΑΓΟ, ο πολιτισμός που σκοτώνει και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί αρνούνται να ασχοληθούν με τις αιτίες και την πρόληψη.

Friday, 8 April 2011

Πώς δημιουργούνται αμφιβολίες για την τοξικότητα;


Οι αμφιβολίες οδηγούν στην καθυστέρηση νομοθετικών ενεργειών και συνεπώς σε δύο καταστάσεις: από τη μία η βιομηχανία συνεχίζει να ρυπαίνει με τον «αμφίβολης» (πλέον) τοξικότητας ρύπο και από την άλλη, το περιβάλλον ρυπαίνεται και ο καταναλωτής τοξινώνεται...


[ η συνέχεια εδώ]

Thursday, 7 April 2011

όταν ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν τέτοια κείμενα...κάτι μάλλον αλλάζει....

το διάβασα και δεν το πίστευα...
ΤΑ ΝΕΑ να δημοσιεύσουν τέτοιο κείμενο!!??!!

Αντιγράφω
"Αυτός είναι ο Παπανδρέου που ξέραµε; Ο Παπανδρέου που έβγαινε στους δρόµους, συνοµιλούσε µε τονκόσµο, σύχναζε σε νεανικέςσυντροφιές, ήταν έτοιµος ανά πάσα στιγµή να διατυπώσει τον προοδευτικό του λόγο, να αντλήσει από τοναπλό εργαζόµενο, πληροφορίες καινα ζητήσει συµβουλές; Κάποτε µας έλεγε ότι τον σταµατούν πολίτες και του λένε ότι είναι έτοιµοι να βοηθήσουν, µε τον µισθό τους, για να αλλάξει η κατερειπωµένη από τη Νέα Δηµοκρατία Ελλάδα. Τώρα, µε βλέµµα απλανές κοιτάζει τον φακό της τηλεόρασης και απαγγέλλει µονίµως το ίδιο ποίηµα: η πατρίδα γλίτωσε τη χρεοκοπία, οι κόποι του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαµένοι κ.λπ. κ.λπ.! Μαγνητοταινία"

Κάτι αλλάζει, ιστολογιάκι μου...

Λες να υπάρχει ελπίδα τελικά?

Λες να σταματήσει σύντομα αυτή η πολιτική που οδηγεί 
σε ύφεση την οικονομία και στην Φρίκη της Ανεργίας τα παιδιά μας - τους αποφοίτους μας από το Πανεπιστήμιο?

μακάρι...

Wednesday, 6 April 2011

Λες την άβολη αλήθεια; Πάρε ένα SLAPP!

Ελευθεροτυπία,

Τρίτη 5 Απριλίου 2011,

Προεκτάσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ*
 
Το ακρωνύμιο SLAPP μάς έρχεται από την αγγλική γλώσσα και σημαίνει πρακτικά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά.
Το SLAPP είναι τα αρχικά των λέξεων Strategic Lawsuit Against Public Participation, σε ελεύθερη μετάφραση παραπέμπουν σε ποινικές στρατηγικές για να αποθαρρύνουν την ενασχόληση με τα κοινά. Ο σκοπός του SLAPP είναι απλός: να «κόψουν τον βήχα» και εν τέλει να λογοκρίνουν φωνές να ασκούν δημόσια κριτική. Τα θύματα υπόκεινται σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα μέχρι που αργά ή γρήγορα αποθαρρύνονται, αποκαρδιώνονται και …σωπαίνουν. Στην Καλιφόρνια, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά ώστε έχει θεσπιστεί και αντι-SLAPP νομοθεσία (California Code – Section 425.10) ώστε να προστατεύονται οι πολίτες που υπόκεινται σε SLAPP.
Τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό αναλογιζόμενος μερικά από τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το περιβάλλον. Τον Δεκέμβρη του 2010, μάθαμε ότι διευθυντής περιβαλλοντικού Ινστιτούτου και επικεφαλής εργαστηρίου πανεπιστημιακού ιδρύματος δέχθηκαν αγωγή για όσα αποκάλυψαν έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος περιβαλλοντικής ρύπανσης από επώνυμη βιομηχανία τροφίμων. Πριν από λίγες μέρες, ήταν η σειρά οικονομολόγου να δεχθεί αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ επειδή παρουσίασε δημόσια τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν το σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων γνωστής εταιρείας. Για να θυμηθούμε και τον πολύπαθο Ασωπό, τον Δεκέμβρη του 2008 είχαμε και εκεί μια απόπειρα SLAPP κατά ενός προέδρου περιβαλλοντικού σωματείου που είχε καταφερθεί κατά μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής και μόλις 9 μέρες μετά έλαβε εξώδικη διαμαρτυρία από την ίδια τη βιομηχανία.
Και έτσι η ιστορία των SLAPP συνεχίζεται. Πολίτες που τολμούν να μιλούν δημόσια με στοιχεία «σέρνονται» στα αστικά και ποινικά δικαστήρια από εταιρείες που διαθέτουν τους απαραίτητους έμψυχους και άψυχους πόρους. Και ο αγώνας για ένα καθαρότερο περιβάλλον συνεχίζεται μετά μεγάλων εμποδίων. Μιας και το SLAPP εφαρμόζεται σε όποιον μιλά ενάντια στους ρυπαντές. Ουσιαστικά, όμως πώς θα εφαρμοσθεί η αρχή του Aarhus με τέτοιες (μη) προϋποθέσεις διαλόγου; Ζητούμενα πλέον είναι αντι-SLAPP μέτρα που να εξουδετερώνουν το εργαλείο των περιβαλλοντικών παραβατών και ρυπαντών. Το SLAPP είναι ένα εισαγόμενο εργαλείο από ένα έτερο νομικό σύστημα (αμερικανικό) με εντελώς διαφορετικές βάσεις νομικής αντίληψης και είναι αμφίβολα εφαρμόσιμο στο «πρωσικό» ελληνικό δικαστικό μοντέλο. Οπότε γίνεται μονόπλευρα άδικο και τελικά γίνεται εργαλείο εκβιαστικής ταλαιπωρίας με σκοπό να κάνουν τον κόσμο να σιωπήσει. Ολων αυτών, που ξέρουν και θέλουν να παρέμβουν σε δημόσια θέματα (όπου οι εξουσίες κατά σύστημα αδρανούν) και είναι οι μόνοι τελικά που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία στην αντιμετώπιση αυτών που με τα καμώματα των εταιρειών τους αποκαλύπτεται ότι «κλέβουν οπώρας». Το SLAPP δεν βοηθά να υποστασιοποιείται η δημοκρατικότερη διαδικασία, για την ανεύρεση της αλήθειας, δεν βοηθά την ίδια την αλήθεια αλλά και την απόδοση της δικαιοσύνης στην ελλαδική πραγματικότητα.
Μήπως η Πολιτεία, με δεδομένη την αργή αντίδρασή της στα προβλήματα αδειοδότησης, παράνομης λειτουργίας και εν τέλει αλόγιστης ρύπανσης, θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο και να νομοθετήσει (νόμο αντι-SLAPP) ώστε οι φωνές ανιδιοτελούς κριτικής να μπορούν να ασκούν δημόσια κριτική χωρίς τον φόβο του εδώλιου και των υπέρογκων δικαστικών εξόδων; Αν η Πολιτεία θέλει να σταματήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» (όπως ετιτλοφορείτο η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ στις 4.12.2009), ας τολμήσει.

* Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr
www.zabetakis.net

Tuesday, 5 April 2011

«Just Add Water» ( @Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη)*

* Αμφιθέατρο Α15 του Τμήματος Χημείας, 10-11 Απριλίου, ώρα έναρξης 11.00 (ελεύθερη είσοδος, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής - πληροφορίες στο 210 7273501).

--------------


Κυριολεκτικά εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλείσιμο του πρώτου κύκλου των εκδηλώσεων, οι οποίες οργανώνονται με ευθύνη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και τη συνεργασία πολλών φορέων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Χημείας που γιορτάζεται φέτος, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Κι αυτό γιατί, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 10-11 Απριλίου, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου*, ο διευθυντής σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα Χημείας της Βασιλικής Ενωσης Χημικών, καθηγητής Πίτερ Γουόδερς, θα παρουσιάσει έναν μοναδικό και ιδιαίτερα θεαματικό συνδυασμό πειράματος και διάλεξης, με τίτλο «Just Add Water» («Προσθέστε μόνο νερό»). 

Με δεδομένο ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης καλύπτεται από αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του ίδιου του σώματός μας είναι νερό, ο βρετανός καθηγητής θα εξερευνήσει μερικές από τις ιδιότητες και αντιδράσεις αυτού του «γνωστού αγνώστου». Θα δείξει, για παράδειγμα, πώς μια σταγόνα νερό πάνω στην κατάλληλη ουσία αρκεί για να ανάψει φωτιά, θα μας πει τι είναι το «βαρύ ύδωρ», θα εξηγήσει γιατί η θάλασσα είναι (συνήθως) μπλε, αλλά και γιατί είναι αδύνατον να βράσουμε αβγά στην κορυφή του Εβερεστ... 


Sunday, 3 April 2011

Μεσσαπία : τα τοξικά Απόβλητα και το νερό με το εξασθενές χρώμιο

[Ημερησία 2.4.2011]

Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει επί... χρήμασι
Στα ίχνη μαφιόζικου κυκλώματος που διακινεί -αποκομίζοντας τεράστια κέρδη- τοξικά απόβλητα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στις βιομηχανίες, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές με τη συνδρομή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι Αρχές, εξάλλου, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες ανθρώπων που συμμετείχαν στη μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία φαίνεται ότι είχαν προορισμό χωματερή της Χαλκίδας.

Του Κασσιανού Τζέλη
ktzelis@pegasus.gr

Για ένα τεράστιο σύστημα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων κάνουν λόγο καλά πληροφορημένες πηγές, που είτε πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χωματερές, ρέματα κι άλλους χώρους, είτε πωλούνται σε τρίτες βιομηχανίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και η δημιουργία τεράστιου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συμμετοχή και τουλάχιστον δύο μεγάλων βιομηχανιών με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα και πολιτικά πρόσωπα πιέζουν ώστε να «μην συνεχιστούν οι έρευνες». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν τα τοξικά τους απόβλητα σε ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Και καθώς στην Ελλάδα αυτές ακόμα δεν υπάρχουν, είναι υποχρεωμένες να τα στέλνουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία. Εκεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στις ελληνικές βιομηχανίες. Κι αυτό συμβαίνει λόγω κόστους, μιας και οι περισσότερες όπως φαίνεται μονάδες προτιμούν να τα πετάξουν τσάμπα σε χωματερές ή να τα πουλήσουν σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες τα αναμειγνύουν με άλλα υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό καύσιμο.
Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει επί... χρήμασι
Συλλήψεις σε Ασπρόπυργο και Εύβοια
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η ρύπανση με εξασθενές χρώμιο του Ασωπού, της Μεσσάπιας αλλά και του Ασπρόπυργου οφείλεται εν πολλοίς (και ειδικά στις δύο τελευταίες περιοχές) στην παράνομη εναπόθεση τοξικών αποβλήτων. Στον Ασπρόπυργο έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες συλλήψεις και το ίδιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν φορτηγά που έβγαιναν από μεγάλο μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Νέα Αρτάκη στο οποίο προηγουμένως είχαν επιβάλει προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας του και υποχρέωση για ασφαλή μεταφορά των τοξικών αποβλήτων σε ειδικές μονάδες. Τα φορτηγά -όπως διαπιστώθηκε- μετέφεραν τοξικά απόβλητα της εταιρείας σκεπασμένα με χώμα κι άλλα υλικά. Τα φορτηγά είχαν προορισμό χωματερή έξω από τη Χαλκίδα.
Βιομηχανικά απόβλητα
Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις μεγάλες χωματερές των τοξικών αποβλήτων για βιομηχανίες από τους γύρω νομούς. Ενάμιση χρόνο πριν, μάλιστα, είχαν εντοπιστεί στο χωριό Κοντοδεσπότη Μεσσάπιας, βόρεια της Χαλκίδας, λάκκοι με τοξικά απόβλητα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτος, που έγιναν για λογαριασμό της νομαρχίας Ευβοίας, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, μολύβδου, νικελίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου, ψευδαργύρου, χρωμίου, κυανιούχων κ.α. Mέταλλα που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, άλλα είναι φανερό ό,τι αφορούν σε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία έχουν μεταφερθεί εκεί.

Tοξικό και επικίνδυνο νερό σε -κατά περίπτωση- διάθεση
Αντίστοιχες μετρήσεις του ΙΓΜΕ δείχνουν ότι το πρόβλημα υφίσταται για πάνω από δυο χρόνια. Σε μετρήσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκε χρώμιο, ολικό και εξασθενές, καθώς και νικέλιο σε μεγάλες ποσότητες σε τρεις γεωτρήσεις της περιοχής. Το εξασθενές χρώμιο μάλιστα μετρήθηκε μέχρι και 60 μ.γ. ανά λίτρο. Το ΙΓΜΕ πρότεινε στο δήμο Μεσσαπίων να σταματήσει τη χρήση των συγκεκριμένων γεωτρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο», ωστόσο σε άλλο σημείο προτείνει σε περίπτωση λειψυδρίας να αναμειγνύεται το ρυπασμένο νερό με καθαρό νερό προκειμένου να μειώνεται η επικινδυνότητά του! Με αποφάσεις του δήμου, έγινε αρκετές φορές χρήση αυτής της πρότασης. Με απλά λόγια, κατά διαστήματα οι κάτοικοι της Μεσσαπίας πίνουν τοξικό και επικίνδυνο νερό, τη στιγμή που στα Οινόφυτα έχει σταματήσει η υδροδότηση από τοπικές πηγές και γεωτρήσεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Friday, 1 April 2011

δισφαινόλη Α : άμεση και αντιστρεπτή σχέση συσκευασίας τροφίμων και πρόσληψης της Δισφ.Α από τον ανθρώπινο οργανισμό

το πείραμα ήταν απλό και γι'αυτό όμορφο: σταματάμε να καταλανώνουμε τρόφιμα συσκευασμένα σε υλικά με δισφαινόλη Α και άμεσα (μέσα σε 3 μέρες) τα επίπεδα της ουσίας αυτής στα ούρα μας πέφτουν κατά 66%!

ξαναρχίζουμε την κατανάλωση...αυτών των τροφών...επανέρχεται η δισφαινόλη Α (στο οργανισμό και άρα στα ούρα μας).

Food Packaging and Bisphenol A and Bis(2-Ethyhexyl) Phthalate Exposure: Findings from a Dietary Intervention by Ruthann A. Rudel, Janet M Gray, Connie L. Engel, Teresa W. Rawsthorne, Robin E. Dodson, Janet M Ackerman, Jeanne Rizzo, Janet L. Nudelman, Julia Green Brody; doi: 10.1289/ehp.1003170 (available at http://dx.doi.org/)