Monday, 31 January 2011

η "ανακρίβεια" (για να μην πω κάτι χειρότερο!) του Μήνα : "Ο Ασωπός και ο Κηφισός ανήκουν στα ψάρια τους!"

όταν έγκριτοι δημοσιογράφοι γράφουν τέτοια κείμενα
με τέτοιο τίτλο "Ο Ασωπός και ο Κηφισός ανήκουν στα ψάρια τους!" ...μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

Λέω μήπως...

Εκτός και αν ΤΑ ΝΕΑ θέλουν να μας πείσουν (εκτός από την ανάγκη για Μνημόνιο κλπ) ότι και ο Ασωπός είναι καθαρός.

Δεν ξέρω αν φάσκει και αντιφάσκει ο αγαπητός κ. Χάρης Καρανίκας στο εν λόγω άρθρο του...

Ο τίτλος του είναι υπέρ του δέοντος αισιόδοξος αλλά από την άλλη στο κείμενό του διαβάζουμε για την ύπαρξη ενός ξενικού είδους, του αµερικανικού κουνουπόψαρου, στον Ασωπό...που είναι μάλιστα και "ανταγωνιστικό των γηγενών ειδών".

Άρα, πώς γίνεται ο Ασωπός να ανήκει στα ψάρια του?

Στην επιστήμη ο όρος "ξενικό είδος" δεν υποννοεί μέρος της πανίδας μιας περιοχής άρα το κτητικό "του" είναι σίγουρα άτοπο!

Γιάννης Ζαμπετάκης

Sunday, 30 January 2011

Μια χώρα χωρίς ερευνητικά κονδύλια…
του Γιάννη Ζαμπετάκη,

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2011, ο Καθηγητής κ. Α. Μητσός παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας σημειώνοντας τα εξής : «στον χώρο της έρευνας υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο. Ενώ έχουμε από τη μια μεριά εξαιρετικούς ερευνητές, έχουμε ένα μέτριο επίπεδο έρευνας. Αυτό το αντιφατικό στοιχείο ήταν για μένα κρίσιμο, πώς δηλαδή μπορώ να ενισχύσω τους καλούς και να γενικεύσω την αριστεία. Η γενική απαξίωση του πανεπιστημιακού κόσμου είναι λάθος αφετηρία σκέψης. Η λογική της απαξίωσης δεν βοηθάει κανέναν. Η έννοια ότι όλοι είναι μηδενικά, για πέταμα, δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων».

Απορίες
Ήταν μια παραίτηση ενός συναδέλφου με τεράστια εμπειρία στο ερευνητικό μετερίζι. Ένα μετερίζι που καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε από θέσεις ΔΕΠ (διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό) στα ΑΕΙ της Χώρας. Ήταν μια παραίτηση που μου προξένησε πολλές απορίες και αρνητικές σκέψεις.
Μια χώρα χωρίς σοβαρή πανεπιστημιακή έρευνα είναι απλά καταδικασμένη να υπολειτουργεί, να είναι ο υπηρέτης των ανεπτυγμένων κρατών, να είναι “του κλώτσου και του μπάτσου”... Μια χώρα που δεν χρηματοδοτεί με αξιοκρατία τους ερευνητές της και τα Πανεπιστήμιά της, τι μπορεί να περιμένει από το μέλλον; Είναι απλά έρμαιο των ξένων βουλών, αμερικανικών παλιότερα, γερμανικών τώρα τελευταία... Μια χώρα που δεν δίνει κίνητρα στους νέους Επιστήμονες να ανοίξουν νέους ορίζοντες, νέες εφαρμογές, νέα παράθυρα στη γνώση, τι μπορεί να ελπίζει από τη νέα γενιά; Αν δεν μπορεί να προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά στα Πανεπιστήμια, τότε πώς θα γίνει καλύτερη η Δημόσια Εκπαίδευση και Παιδεία;

Η σημερινή πρό(σ)κληση
Στο Πανεπιστήμιο σήμερα οι προ(σ)κλήσεις είναι πολλές και εξαιρετικά σημαντικές. Εκτός από χώρος έρευνας και παραγωγής γνώσης, το Πανεπιστήμιο είναι και ο χώρος επώασης των αυριανών Πολιτών, των Επιστημόνων και των στελεχών σε όλες τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της χώρας. Με άλλα λόγια, το Πανεπιστήμιο αν δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την Πολιτεία στον κρίσιμο και καίριο τομέα της έρευνας, δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του με επιστημονική πληρότητα και την απαιτούμενη βαρύτητα.
Κατά την τελευταία πενταετία, η Πολιτεία είναι ηχηρώς απούσα από την υποστήριξη της έρευνας στο Πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ας θυμηθούμε κάποια κουπόνια καινοτομίας που προκηρύχθηκαν κατά τον τελευταίο καιρό που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση. Η πρόταση του γράφοντα σε συνεργασία με μια ζυθοποιία είχε επιλεγεί τότε ως ένα από αυτά τα προς χρηματοδότηση κουπόνια καινοτομίας. Μετά άλλαξε κυβέρνηση, ήρθε η τρόικα, και εκείνο το κουπόνι (με το ποσό των €7.000 που του αναλογεί) είναι ακόμα «ξεχασμένο» κάπου στη ΓΓΕΤ. Με τέτοια απούσα χρηματοδότηση τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε ένα χώρο ακόμα και με τα καλύτερα μυαλά της υφηλίου.
Δεν είναι οξύμωρο το γεγονός ότι οι απόφοιτοί μας, οι απόφοιτοι του Ελληνικού Πανεπιστημίου σταδιοδρομούν με τεράστια επιτυχία σε όλα τα ΑΕΙ σε όλη την υφήλιο και εμείς εδώ, στην «Ψωροκώσταινα» αναλωνόμαστε σε μια συζήτηση υποβάθμισης των ΑΕΙ και του έμψυχου δυναμικού τους; Γιατί κακά τα ψέματα: το κυριότερο πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός (που συμβαίνει και σε άλλα ΑΕΙ στο εξωτερικό) αλλά η σοβαρή στήριξη από την Πολιτεία του Ερευνητικού ρόλου των ελληνικών ΑΕΙ. Όπως πάμε, είναι δύσκολο να αποκαλούμαστε μέλη ΔΕΠ χωρίς κονδύλια για έρευνα. Σε λίγο θα είμαστε απλά ΔΠ (διδακτικό προσωπικό) στα χρόνια του ΔΝΤ…

Πώς θα γίνει η φυγή προς τα εμπρός;
Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν: πώς θα αναπτυχθεί η παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων χωρίς έρευνα; Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ χωρίς έρευνα και ανάπτυξη (research and development, το λένε οι «κουτόφραγκοι»); Πώς θα δώσουμε εφόδια στους φοιτητές μας χωρίς μοντέρνα έρευνα που να απαντά σε σύγχρονα ερωτήματα για τα τρόφιμα και το περιβάλλον; Πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις βασικές επιστήμες που μας δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία στο σύγχρονο επιχειρείν; Και κάτι τελευταίο, αντί επιμυθίου: αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να μειώσει την αλληλεξάρτηση πρυτανικών αρχών και κομματικών επιτελείων, ας μηδένιζε τη συμμετοχή των φοιτητών στις Πρυτανικές εκλογές. Άλλωστε σε ποιο Πανεπιστήμιο του κόσμου από αυτά που έχει ως πρότυπο η σημερινή πολιτική ηγεσία στο Υπ. Παιδείας, οι φοιτητές συμμετέχουν στην εκλογή Πρυτάνεων; Μάλλον σε κανένα…


Y.Γ.

Friday, 28 January 2011

Κορώνεια : «Μας φλόμωσαν στα ψέματα...»

ψέματα λοιπόν και στην Κορώνεια!
τα λόγια ανήκουν  στον 85χρονο μπαρμπα-Στέφανο Σταματιάδη, ψαρά κάποτε στα νερά της, που σήμερα μουρμούριζει θλιμμένος για τα σχέδια που θα έσωζαν τη λίμνη όπου μεγάλωσε: «Μας φλόμωσαν στα ψέματα...».

Αυτά λέει ένας πρώην ψαράς στην πρώην λίμνη Κορώνεια.
Και μιας και σε αυτό το blog (όπως φαίνεται στο banner του) 2 περιοχές μας ενδιαφέρουν πρωτίστως (Ασωπός και Κορώνεια)...είπα ιστολογιάκι να αναμεταδώσω τούτο το κείμενο της Καθημερινής.

Η λίμνη Κορώνεια έχασε κάθε ευκαιρία σωτηρίας

από όπου ανρτιγράφω...

"Η χθεσινή απόφαση αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τους συναρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 1995 και μετά, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρότι εγκρίθηκαν δύο φορές ικανοποιητικά κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής για τη χρηματοδότηση των έργων που θα έσωζαν τη λίμνη η Ελλάδα δεν κατόρθωσε επί 11 χρόνια να τα απορροφήσει. Από τις 21 δράσεις 9 μεγάλων έργων που περιλαμβάνει το δεύτερο master plan υλοποιήθηκε μόνο το έργο εκτροπής δύο χειμάρρων και ενωτικής τάφρου Κορώνειας-Βόλβης. Τόνοι μελάνης και χαρτιού, φωνές διαμαρτυρίας, εκατοντάδες μελέτες, έρευνες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, διοικητικά πρόστιμα και καταδίκες, δύο master plan, 20 δισ. δρχ. το 1999 και 27,5 εκατ. ευρώ το 2005 (α΄ δόση) δεν στάθηκαν ικανά να θέσουν σε κίνηση, αρμόδιους, συναρμόδιους και υπηρεσίες."

λες σε 30-40 χρόνια στον Ασωπό να δούμε το ίδιο έργο?
τόσους Τόνους μελάνης και χαρτιού?
τόσες φωνές διαμαρτυρίας?
τόσες εκατοντάδες μελέτες, έρευνες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, διοικητικά πρόστιμα και καταδίκες?
τόσα master plan?
τόσα ευρώ?

πολλά...

και κάπως έτσι...

φεύγει η ζωή...Μάγισσα μ' ολοσκότεινα μάτια
Η ζωή μου η άδεια, μ' ολοσκότεινα μάτια
Μάγισσα, πριν χαθείς θα σ' αγγίξω και τον Μέρφυ θα ρίξω

Φεύγει η ζωή και γω μόνος αράζω σ' ένα κόσμο που λείπει
Κι αν μου φύγεις και συ…
η μουσική δε ξορκίζει, δεν διώχνει τη λύπη

Thursday, 27 January 2011

Μια πρόταση για το άσυλο [1.1.2009 --> 27.1.2011]

Μολότοφ και χημικά μετέτρεψαν επί αρκετές νύχτες την οδό Πατησίων έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου σε πεδίο μάχης
Η κυβέρνηση ας Νομοθετήσει...
τι σκατά Κυβέρνηση είναι άλλωστε...
ας βρει το θάρρος να καταργήσει το άσυλο λοιπόν...όπως σε όλες τις χώρες της πολιτισμένης Ευρώπης...

ιδού το πώς...

[από ΤΟ ΒΗΜΑ, 1.1.2009] [ ναι! εδώ και 2 χρόνια τα έχω γράψει!!!]

Το άσυλο μπορεί και πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Το κάθε ΑΕΙ ας αποκτήσει τη νομική και διοικητική αυτοτέλεια να ορίζει το ίδιο τον μηχανισμό φύλαξής του από κάθε είδους βανδάλους. Τα μεγάλα (σε αξία) ΑΕΙ του κόσμου (π.χ., Cambridge, Οxford, ΜΙΤ, Υale) έχουν τους δικούς ιδιωτικούς φύλακες: φύλακες που λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς τη χρήση δακρυγόνων. Ούτε μύτη δεν ανοίγει στα ξένα πανεπιστήμια και το άσυλο των ιδεών και των Επιστημών λειτουργεί πραγματικά σε αυτόνομα και πραγματικά ανεξάρτητα πανεπιστήμια. Στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Δημόκριτος και η έννοια του ατόμου ακόμη συζητάμε για τον ομφάλιο λώρο ΑΕΙ και ασύλου αγνοώντας ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να τμηθούν! Το άσυλο και τα ΑΕΙ είναι μια χημική οντότητα όπως το άτομο! Αρα πρέπει να τολμήσουμε ως πολιτεία και ως πνευματικοί δάσκαλοι να βρούμε άλλους τρόπους προστασίας των ΑΕΙ και διαφύλαξης του ασύλου. Ας πάμε μια βόλτα στα κολέγια του Cambridge ή στα αμφιθέατρα του ΜΙΤ... Η απάντηση είναι εύκολη: το ΜΙΤ και όχι η CΙΑ ή το FΒΙ προστατεύει το ΜΙΤ! Τo ΕΚΠΑ και όχι η ΕΛ.ΑΣ. ας προστατεύει το ΕΚΠΑ!

Ας πάψουμε να αναζητούμε βαρβάρους εκεί όπου δεν υπάρχουν. Οι βάρβαροι μάς τελείωσαν, όπως σοφά μας εξηγεί τόσα χρόνια ο Καβάφης. Οι βάρβαροι είναι μέσα μας και έφθασε πια ο καιρός να τους αντικρίσουμε με θάρρος και τόλμη. Θέλουμε; Μπορούμε;
το εξασθενές χρώμιο και ο πυροβολισμός...

τι κοινό έχουν οι μετανάστες με τους τοξινωμένους πολίτες?
ένα κοινό έχουν...ή μάλλον δεν έχουν...αξιοβίωτο μέλλον!
έτσι η επίφαση του Νόμου, η μη επιβολή του Νόμου, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...είτε προέρχονται από υπουργικά χείλη είτε από ανθρώπους με περιβαλλοντικούς θώκους...τελικά καταλήγουν στο μηδέν αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενέργειες Εφαρμογής του Νόμου...

οι Μετανάστες υπήρχαν και πριν μπουν στη Νομική...
το εξασθενές χρώμιο υπήρχε και πριν αναλάβει η πράσινη Τίνα...
το Άσυλο έδωσε μια διέξοδο δημοσιότητας στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα... αλλά λύση ουσίας πότε θα δούμε?

τα ίδια παθητικά μίζερα γίνονται και με την ρύπανση...επισκέψεις για το θεαθήναι....
αλλά ουσία μηδέν...
αν πέρναμε τα ρυπασμένα νερά από Ασωπό, Μεσσαπία και τώρα πια και Θριάσιο Πεδίο...και τα ρίχναμε μέσα στη Νομική...θα παραβιάζαμε το άσυλο?

τι απάντηση έχουν επ'αυτού του απλοϊκού ερωτήματος όλες οι "καθώς πρέπει" πένες εκεί στα συγκροτήματα Λαμπράκη και Αλαφούζου?

ΓΖ

Υ.Γ. για το κείμενο αυτό...δανείστηκα έμπνευση από μια συνάδελφο Χημικό, την Κατερίνα...

Υ.Γ.2.

Όταν θα'ρθείς να με ξεθάψεις απ'τις στάχτες
και διώξεις από πάνω μου όλη τη σκουριά
και ξαναβάλεις τις ρόδες μου σε ράγες
και εγώ αχίσω να κυλάω ξανά

Τότε οι λύπες θα με ψάχνουν
και άνεργες θα θρηνούν
Θα πέφτουν μανιασμένες οι βροχές
και θα ρωτούνWednesday, 26 January 2011

η πρακτική επί των ΓΤΤ της Greenpeace είναι απλά επιστημονικά ανεπαρκής

μάθαμε σήμερα [ξανά] από την Greenpeace πώς αξιολογεί η εν λόγω ΜΚΟ τις εταιρείες τροφίμων σχετικά με τους ΓΤΟ στα τρόφιμα.
προσωπική μας θέση είναι αυτή η προσέγγιση είναι απλά ανεπαρκής! δεν αρκεί ένα ερωτηματολόγιο...και υποκειμενικές απαντήσεις!
οι εν λόγω φορείς πιστοποίησης [EUROCERRT, CERT ID, SGS και QMSCERT] αν δεν έχουν διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ, τι αξιοπιστία έχουν?
Το θέμα των ΓΤΟ χρειάζεται μια πιο σοβαρή προσέγγιση...

ΓΖ


το χρώμιο και η διαιτητική μας πρόσληψη σε χρώμιο...Θα ζήσω γιατρέ?

χάρη σε μια συνάδελφο στην ...Κρήτη, βρήκα μια χρήσιμη ανασκόπηση της διαιτητικής μας πρόσληψης σε βαρέα μέταλλα και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε...ειδικά για τα μικρά παιδιά που είναι και πιο ευαίσθητα.
σύμφωνα με την ανασκόπηση λοιπόν,

Chromium
43. The toxicity of chromium varies depending on the valency state, with
hexavalent chromium being more toxic than trivalent chromium, which is an essential
trace element. Ingested trivalent chromium has a low level of toxicity, due partly to its
poor absorption. Hexavalent chromium and its compounds are oxidizing agents
capable of directly inducing tissue damage, and epidemiological studies have found
an association between exposure to hexavalent chromium and lung cancer [39]. The
EVM considered that for guidance purposes, an intake of 150 μg/kg body weight/day
trivalent chromium would be expected to be without adverse health effects [9, 44].

45. The estimates of dietary exposure to chromium (mean- and high-level intakes)
for all consumer groups were within the EVM guidance level for trivalent chromium of
150 μg/kg body weight/day. Results from total diet studies indicate that average
dietary exposures to chromium have been steadily declining since 1991. The
estimated population dietary exposure to chromium from the 2006 TDS was 0.022-
0.029 mg/day, reduced from 0.046 mg/day in 2000. The Committee on Medical
Aspects of Food and Nutritional Policy (COMA) did not set reference nutrient intakes
(RNIs) for chromium but suggested that an adequate level of intake lies above 0.025
mg/day for adults (equivalent to 0.4 μg/kg body weight/day for a 60 kg adult) and
between 0.1 and 1 μg/kg body weight/day for children and adolescents [42].


0.1 and 1 μg/kg body weight/day for children and adolescents,
αν έχουμε ένα παιδί με σωματικό βάρος 15 kg, τότε ικανοποιητική πρόσληψη σε Cr είναι μόλις 15 μg /μέρα!

μόλις λίγα γραμμάρια σε τρόφιμα-βολβούς...από τον Ασωπό...
Σίγουρα ένα παιδί καταναλώνει αρκετά πιο πολλά γραμμάρια των εν λόγω τροφίμων...και άρα λαμβάνει πολύ περισσότερα μg χρωμίου...

Tuesday, 25 January 2011

Διαχείριση Περιβαλλοντικών και Διατροφικών ΚρίσεωνΥλοποιήθηκε και διατίθεται ένα ακόμα πρόγραμμα εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης με τίτλο "Διαχείριση Περιβαλλοντικών και Διατροφικών Κρίσεων".

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι 11/3/2011

H παρακολούθηση των μαθημάτων ξεκινά στις 14/3/2011

Ο πλήρης οδηγός σπουδών του νέου αυτού προγράμματος είναι εδώ.

u r off side: can u get it?

how can you explain "off side" rule to a six year old boy?
what is off-side?
women do not know...(they say).
do men know though?
probably not.

we are all off side on that...


enjoy the video...

Monday, 24 January 2011

η προσχολική αγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο

ως εκπρόσωπος γονέων στο ΔΣ του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής (ΚΠΑ) ζήτησα από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Μάλλιο, Παπανικολάου και Τομπούλογλου όπως συζητηθεί το θέμα των παιδικών σταθμών με αίσθημα συν-ευθύνης σε επίπεδο Δημ. Συμβουλίου την άλλη Τετάρτη 2.2.2011 στις 7μμ.
Ελπίζω να γίνει αυτή η συζήτηση ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα παιδιά μας.
Τα θέματα είναι πολλά και επείγοντα (2ος Παιδ. Σταθμός, κτίριο 3ου Παιδ. Σταθμού και πρόστιμο, προϋπολογισμός ΚΠΑ, έλλειψη προσωπικού και πάνω από όλα έλλειψη σοβαρής διοίκησης του ΚΠΑ εδώ και πολλά ...δυστυχώς ...χρόνια).
ΓΖ


Saturday, 22 January 2011

και το νέο όριο του Cr(VI) στο νερό...

στις 15.1.2011 επιβεβαιώθηκε ότι έλεγα στην real news από τις 15.8.2009 (!!!) για την τοξικότητα του εξ. χρωμίου
θα είναι 0.02 μg/l.Όχι στην Ελλάδα αλλά στην Καλιφόρνια. Αυτή τουλάχιστον θα είναι η τελική πρόταση του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) στην Καλιφόρνια. Για την Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμη. Αλλά μετά την ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ στις 15.1.2011, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.
Η Επιστήμη μίλησε!
Πιο αναλυτικά, στις 15.11.2011, ακούσαμε ότι...


[η συνέχεια εδώ]

Friday, 21 January 2011

την Παιδεία ή την Πλατεία ; [οεο]

Παρασκευή 21.1.2011,
Διοικητικό Συμβούλιο
στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής…
στο δρόμο
προς το ΚΠΑ, το θέαμα αποκαρδιωτικό…
3 ξεριζωμένοι φοίνικες…άραγε θα σωθούν;

Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΠΑ αποκαρδιωτική και αυτή. Με απούσα την πρόεδρο (γιατί άραγε;) αλλά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης απλά “καυτά”. Η έλλειψη προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς της Νέας Φιλαδέλφειας

[η συνέχεια εδώ]

ΕΑΒ - Μπεγλίτης και πράσινη ανάπτυξη

" ο αν. υπουργός αναφέρθηκε στην «αιμορραγία» εξειδικευμένου προσωπικού από την ΕΑΒ και πως σήμερα έχει μόνο 1.900 _ από 2.500 το 2005 _ τη στιγμή που, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, έχει υπογεγραμμένο σε συμβάσεις έργο που ίσως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και ξένες Πολεμικές Αεροπορίες. Για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δοθεί άδεια για κάποιες προσλήψεις υπεργολαβικού προσωπικού, ενώ τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών προσπαθούν να βρουν λύση και μέσω μετατάξεων, αλλά και να προχωρήσει παλιά διαδικασία _ μέσω ΑΣΕΠ _ με την πρόσληψη των 80 πρώτων και ενεργοποίηση της διαδικασίας για άλλους 167 εξειδικευμένους εργατοτεχνίτες. Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης οτι η ΕΑΒ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της."

[από ΤΑ ΝΕΑ]

θα συνεχίσει λοιπόν να ρυπαίνει με εξασθενές χρώμιο?
ανάλυση εξασθενούς χρωμίου στο αίμα των εργαζομένων της ΕΑΒ πότε θα κάνει το Υπ. Υγείας?
καλύτερα άνεργος παρά νεκρός?

ΓΖ

σχετικά λινκ
220 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στην ΕΑΒ
Εξασθενές χρώμιο στα απόβλητα της ΕΑΒ

το ανέκδοτο της ημέρας

διά χειρός John Dalli...ως απάντηση στην ερώτηση Σκυλακάκη για τα τρόφιμα από Ασωπό...

Η προτεινόμενη οδηγία πλαίσιο για το έδαφος , αφού εκδοθεί, αναμένεται να προστατεύσει και, όπου είναι τεχνικά εφικτό και αποδοτικό από άποψη κόστους, να αποκαταστήσει τις λειτουργίες του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον προσδιορισμό και την αποκατάσταση των επιμολυσμένων περιοχών της εθνικής τους επικράτειας. Προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία υπέρ της προτεινόμενης οδηγίας στο Συμβούλιο.

================================


μην γελάτε ρε σεις! κάποια στιγμή θα γίνουν όλα αυτά!
σε 20, 30 ή 50 χρόνια ...
είδωμεν

αλλά μιας και έρχεται ΣΚ...
πάρτε και ένα σχετικό άσμα...για τους Dalli-ήδες της καθημερινότητάς μας...
για τους γιωργάκηδες και τους κωστάκηδες...


Thursday, 20 January 2011

αφιερωμένο στo John Dalli

η αξία του John Dalli

τούτη είναι η δεύτερη συνεχόμενη ανάρτηση που ασχολούμαι με τον Γίγαντα πολιτικό John Dalli! που είναι ο health and consumer protection commissioner...απορώ πού τον βρήκαν αυτό τον γίγαντα!

μετά τη μεγαλειώδη απάντηση που μας έδωσε σχετικά με τα τρόφιμα-βολβούς...σήμερα είναι ξανά στην επικαιρότητα σχετικά με το μόριο dioxin [Δύο-Ξύνει]...

μάλλον dio-xini...και δεν μπορεί να καταλάβει πόσο έκθετη αφήνει την ΕΕ και την Κομισσιόν με τα λεγόμενά του...

In a speech to the European Parliament on Monday, Dalli said the speed of detection of the tainted produce highlights the effectiveness of the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). But by his own admission, the tainted feed ingredient, delivered in the second half of November, was not discovered until 21 December – a gap of up to five weeks.

μόνο πέντε βδομάδες αργοπορία!

More damningly, it has been suggested that the German firm had been illegally making the additive with industrial components since March 2010 – a full nine months before being caught. And the only reason the practice was revealed at all was because the latter batches contained dioxins. But for that, it is entirely likely the firm could have carried on for months or years without discovery.


μήνες ή χρόνια ...κοιμόντουσαν?
οεοκαι το καλύτερο για τον Dalli είναι τούτο...

What is he waiting for?
The European Union should be proud of its food safety structures. But they are not perfect and like all systems need constant improvement. By failing to acknowledge this, Commissioner Dalli is in danger of making the European Commission appear as the weak link in the food safety chain rather than the body leading the quest to strengthening it. 

ποιος επέλεξε αυτόν τον ανεπαρκή Επίτροπο?

ΓΖ

τα τρόφιμα-βολβοί από τον Ασωπό...στις Βρυξέλλες...

ο επίτροπος Νίπτει τας χείρας Του...
ναι! και όμως! τα τρόφιμα Ασωπού που μελετήσαμε έφτασαν στις Βρυξέλλες!

η ερώτηση του ευρωβουλευτή Σκυλακάκη και η απάντηση του Dalli εδώ...

είναι ενδιαφέρον να δούμε την "μη"-απάντηση του επιτρόπου...

με άλλα λόγια ο επίτροπος μας λέει...

Νίπτω τας χείρας μου...και c u later alligator...

η Πεμπτουσία της (ανύπαρκτης) Ε.Ε. !

ή η απουσία της Πολιτικής Βούλησης...

Γ.Ζ.

Wednesday, 19 January 2011

τι χρώμα είναι η παράγκα?

αυτή η παράγκα (η οινική) είναι κόκκινη!
η παράγκα του ποδοσφαίρου τι χρώμα είναι?
σύμφωνα με τον Φίλιππο..." ο «Ρίνγκο» του ποδοσφαίρου τώρα πια δεν έχει εξουσία στα χέρια του. Δεν είναι πρόεδρος του Παναθηναϊκού, δεν κινεί τα νήματα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, δεν ανεβάζει ούτε κατεβάζει διοικήσεις στην ΕΠΟ, δεν καταργεί αθλητικούς δικαστές ούτε αλλάζει γενικούς γραμματείς (και... φαρισαίους) στον αθλητισμό"...

άρα η παράγκα ήταν πράσινη?

οεο

ΓΖ

my Dear Watson, what the fuck is taking place in Messapia???

Μεσσαπία...σε πρώτο πλάνο...τα τοξικά της...για πόσο καιρό θα μείνουν εκεί?


Κατά τις τελευταίες ημέρες διαδίδονται από μερικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης διάφορες αδέσποτες παραπληροφορίες γύρω από την απόφαση της υπερπεριφερειάρχου Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κυρίας Καλλιόπης Γερακούδη, με την οποία ως γνωστόν ανεστάλη άνευ αιτιολογίας και επ' αόριστον η απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαπίας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της Εύβοιας.

Δείχνοντας, μάλιστα, τυφλή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία κάποιας ανώνυμης πηγής που επικαλούνται, μετέφεραν παραποιημένα και τα δεδομένα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11-1-2011 υπό την υπουργό ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, όπου βεβαίως είχε κληθεί και η κυρία Γερακούδη, ώστε να αιτιολογήσει την ανεξήγητη ενέργειά της. Σημειωτέον δε ότι η ίδια η κυρία Γερακούδη δεν έχει κάνει έως τώρα καμία δήλωση κι ούτε έχει δώσει επωνύμως κάποια πληροφορία επί του συγκεκριμένου ζητήματος.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας...
[η συνέχεια εδώ]

Tuesday, 18 January 2011

ένας Χημικός για τον Χρυσό

το video είναι από μια ομιλία του Καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη [Χημικός και πρώην Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ] και ανεφέρεται στην Ελλ. Χρυσός στη Χαλκιδική.

δεν αφορά όμως ΜΟΝΟ τη Χαλκιδική!
αφορά και σένα και μένα, και τον Ασωπό και την Εύβοια, και την Φωκίδα και την Μήλο, και και και...

αντί για κυανιούχα...βάλτε σιδηρονικελιούχα, εξασθενές χρώμιο και ...τότε θα αρχίζετε να σχηματίζετε μια γενικότερη και πιο ...ρεαλιστική εικόνα...

Monday, 17 January 2011

ένα παιδάκι 9 χρονών από την Κερατέα γράφει...


 


ο Σωτήρης όταν μεγαλώσει τι θα σκέφτεται για την Τίνα της Πράσινης Ανάπτυξης?

Sunday, 16 January 2011

Update on workshop on Hexavalent Chromium

Παρακολούθησα χθες το «Ιnternational Experts Workshop HEXAVALENT CHROMIUM IN DRINKING WATER», που έγινε στην Αθήνα (15.1.2011).

Αρκετές πληροφορίες που ειπώθηκαν ήταν confidential και δεν θα αναφερθώ σε αυτές.

Οι δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες όμως που αξίζει να κρατήσουμε είναι οι εξής:

Έγινε μια συστηματική προσπάθεια από τη σχολή σκέψης ότι το Cr(VI) προέρχεται μόνο από τα πετρώματα. Ειπώθηκε ότι έχει βρεθεί Cr(VI) σε συγκέντρωση μέχρι και 60μg/l μόνο από πετρώματα, χωρίς δηλαδή ανθρωπογενή ρύπανση, στην Καλιφόρνια.

Η ομιλία του Dr Alan Stone ήταν διαφωτιστική ως προς την κινητική της μετατροπής του Cr(VI) σε Cr(III) και την επίδραση των υποκαταστατών στην ταχύτητα αυτής της αντίδρασης.

Ο Dr Mitchell Cohen έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση για την τοξικότητα του Cr(VI) στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Κρατώ μια φράση του σχετικά με την καρκινογένεση: «καρκίνοι δημιοργούνται κάθε μέρα μέσα σας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα τους καταπολεμά συνεχώς». Έχει βρει με την ομάδα του ότι το Cr(VI) σταματά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι έχουμε μια πλειάδα καρκίνων!
Αναφέρθηκε επίσης και στην τοξικότητα του Cr(VI) στα έμβρυα καθώς και στο πώς συνδέεται το Cr(VI) με το σύμπλεγμα DNA-πρωτεΐνης, το σύμπλεγμα DNA-DNA καθώς και στο Intra DNA-crosslinking.

H Dr Νathalie Arnich ήταν αποκαλυπτική! Παρουσίασε (εμπιστευτικά) πολλά αποτελέσματα ενός πολυετούς προγράμματος screening των ημερήσιων προσλήψεων σε Cr(IΙΙ) από τον Γαλλικό πληθυσμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και το Cr(IΙΙ) έχει τοξικές δράσεις και πρέπει να γίνουν τοξικολογικές μελέτες τόσο για το Cr(VI) όσο και για το Cr(ΙΙI)! [σ.σ. Δικαίωση για τον γράφοντα?]
   
Η κ. Αθηνά Λινού ήταν αποκαλυπτική με την μελέτη τους στους νεκρούς από καρκίνο στα Οινόφυτα, ανέφερε εξαιρετικά δεδομένα που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα και άρα δεν μπορώ να τα αναφέρω. Υπάρχει όμως μια αξιοπρόσεκτη αύξηση στους καρκίνους στη στοματική κοιλότητα, στα νεφρά και στο …συκώτι. Ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι ασυνήθιστο γίνεται στην περιοχή των Οινοφύτων!

Ο Dr Kurt Straif από το WHO ήταν αποκαλυπτικός στο πόσα πολλά ξέρουμε σήμερα για την τοξικότητα του Cr(VI)! Έκανε μια εξαιρετική ανασκόπηση των μονογραφιών του WHO και εκτενή αναφορά στον τόμο 100C όπου υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις για την τοξικότητα του Cr(VI).

Αποκαλυπτικός και μάλλον θα έλεγα συνταρακτικός ήταν ο Dr Christopher Portier όπου μας εξήγησε με ένα μεστό τρόπο πώς υπολογίζουν το Minimal Risk Level (MRL), το Cancer Slope Factor (CSF) αλλά και το Age Dependant Adjustment Factor (ADAF).
Tα παιδιά 0-2 χρόνων έχουν ADAF για το Cr(VI) …με τιμή 10! Τα παιδιά 2-16 χρονών έχουν ADAF για το Cr(VI) …με τιμή 3 και από 16 χρονών και πάνω το ADAF είναι 1.

Ο Dr George Alexeeff εξήγησε τις προσπάθειες του California EPA για να θέσουν Public Health Goal (PHG) τέτοιο ώστε να έχουν μόνο ένα καρκίνο ανά 1.000.000 κατοίκους. Κρατώ μερικές φράσεις του για το Cr(VI) και το pH του στομάχου [μιας και πολλοί τοξικολόγοι και …γεωλόγοι ενίοτε δέχονται ότι στο χαμηλό pH του στομάχου ανάγεται το Cr(VI) σε Cr(ΙΙI)].
Ο Dr George Alexeeff είπε ότι τα νεογνά έχουν ουδέτερο pH στο στομάχι τους για μερικές μέρες/εβδομάδες! Και το pH στους πρώτους μήνες ζωής των μωρών είναι υψηλότερο από το pH των ενηλίκων άρα γίνεται μεγαλύτερη ζημιά από το Cr(VI).

Στο στρογγυλό τραπέζι έγινε μια ανασκόπηση όλης της ημερίδας και βρήκα την ευκαρία να αναφέρω την μελέτη μας στα τρόφιμα-βολβούς και την προτροπή μου ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε το …science just for the sake of science και να εφαρμόσουμε άμεσα την Αρχή της Προφύλαξης!

Ο Dr Portier ανέφερε χαρακτηριστικά : there is no slice of doubt about the toxicity of Cr(VI)”.

O Dr Straif είπε «science never ends, the results create new questions and  so on and so forth. But we need to apply the precautionary principle”.

O Dr Cohen αναρωτήθηκε «what stops Greece to adopt California EPA PHG?”.

Η Dr Adriana Hulsmann (DG Environment) έδωσε μια ιδέα στην κ. Καραούλη από το Υπ. Υγείας για να αναφέρουν στην επόμενη συνάντηση του workgroup της ντιρεκτίβας 98/83 για αυτό το workshop και την θέση της Ελλάδας. Γίνονται 2 φορές το χρόνο τέτοιες συναντήσεις αλλά η Ελλάδα ποτέ ΔΕΝ έχει αναφέρει εκεί το πρόβλημα!

Τέλος ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν για να νομοθετήσουμε χαμηλό όριο για το Cr(VI). Όπως 1) υπάρχει δυνατότητα μέτρησης του Cr(VI) στο νερό; 2) τι επιπτώσεις θα έχει ένα χαμηλό όριο για το νερό μικρών κοινοτήτων; 3) πόσα νερά θα βγουν off;

Προσωπική αποτίμηση: τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον αμείλικτα! Δεν υπήρξε κανένας χθες που να μην δέχθηκε (one way or another!) ότι πρέπει να μπει όριο! Η εκτενής εμπειρία από τον WHO και τον ΕPA στην Καλιφόρνια είναι πλέον ασφαλείς οδηγοί για να μπορέσουμε εύκολα να πείσουμε την Κομμισιόν ότι η Ελλάδα χρειάζεται και μπορεί να θέσει ένα αυστηρό όριο για το Cr(VI) στο πόσιμο νερό της τάξης του 1 ή 2 μg/l. Όλα τα άλλα (περί ελλειπών επιδημιολογικών μελετών, περί πετρωμάτων κλπ) είναι, για μένα, άστοχες πολιτικάντικες συζητήσεις που ροκανίζουν τον χρόνο εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.

ΓΖ


Saturday, 15 January 2011

Dioxin scare re-emerges as Germany closes over 900 more farms

Germany's dioxin scare spread as 934 farms in four states were closed after receiving dioxin-laced animal feed. The closures will add to the 100 million euro price tag the farmers' union attributed to the scandal.

 

Authorities in the state of Lower Saxony discovered a producer suspected of selling dioxin-contaminated feed had hidden deliveries to 934 farms, German Agriculture Minister Ilse Aigner said on Saturday.

The farms have been temporarily shut, and Aigner called for immediate consequences.

"This is a scandal," she said, adding that she expected a detailed report from Lower Saxony Premier David McAllister by Saturday evening.

Friday, 14 January 2011

σήμερα στον Ελ. Τύπο
της Ελένης Βέργου

Διεθνής Συνδιάσκεψη για το εξασθενές χρώμιο στο νερό

Κατά την ανακοίνωση και εν συνεχεία έναρξη υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της περιοχής του Ασωπού, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη είχε εξαγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΥΠΕΚΑ για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την εξέταση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.
Σε υλοποίηση της εξαγγελίας αυτής το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει επιστημονική συνάντηση εργασίας για το θέμα, στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 2011. Στη συνδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Ευρώπη τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τις πιθανές ανθρωπογενείς και μη πηγές του εξασθενούς χρωμίου, τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη σκοπιμότητα και πρακτική δυνατότητα θέσπισης διακριτών ορίων για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.
Μετά το τέλος και την επεξεργασία των πεπραγμένων της συνδιάσκεψης τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα εκδοθούν τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά τα πρακτικά της συνάντησης. Με την προσπάθεια αυτή τα δύο Υπουργεία φιλοδοξούν όχι μόνο να ενημερώσουν με αξιόπιστο τρόπο την Ελληνική επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, αλλά να συμβάλουν με γόνιμο τρόπο στον διεθνή προβληματισμό, παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες απόψεις για το επίκαιρο και κρίσιμο αυτό θέμα.
Η συνδιάσκεψη υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του οποίου η προστασία και η διαχείριση των Υδατικών Πόρων είναι ένας από τους βασικούς Άξονες Προτεραιότητάς του.
==============================

θα είμαστε εκεί!
για να ακούσουμε, να καταγράψουμε τα λεγόμενα και τις προθέσεις και να δούμε "πού" το πάει το ΥΠΕΚΑ...
τελικά πόσο τοξικό είναι το Cr(VI), my Dear Watson?
ειδικά όταν το πίνεις όχι σκέτο αλλά ως κοκτέηλ βαρέων μετάλλων?

ΓΖ

Ελληνικός Χρυσός : το ΥΠΕΚΑ κάνει πίσω...και η σιωπή είναι χρυσός!


τελικά τα όνειρα θερινής νυκτός κρατάνε για λίγο...

όνειρο απατηλό ήταν η διαβούλευση...που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την Ελληνικός Χρυσός.
με χθεσινό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ αριθμ πρωτ 164/13.1.2011 η διαβούλευση θα γίνει στην ...Αθήνα...

καλούνται όλοι οι κάτοικοι Χαλκιδικής να πάνε στην Αθήνα!
αυτό θα πει...ρύπανση περιβάλλοντος και ...πράσινη ανάπτυξη!

αχ Τίνα μου...
αχ Μαργαρίτα μου...
αχ Καρχιμάκη μου...

Thursday, 13 January 2011

κάτι [χοντρό] τρέχει στην Μεσσαπία...

Ερωτήματα

Η Καλλιόπη Γερακούδη κατάγεται από τη Θάσο και εργάζεται στο ΤΕΙ Καβάλας ως προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας.

Ηταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2004 και το 2007. Διορισμένη πλέον γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, με απόφασή της στις 5 Ιανουαρίου ανέστειλε το έργο της συλλογής και απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Μεσσαπίων στην Εύβοια.

Να υποθέσουμε δυο-τρία πράγματα: αγνόησε παντελώς το σκεπτικό της απελθούσης περιφερειάρχου Κατερίνας Διαμαντοπούλου, που είχε αντιληφθεί πλήρως την επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή η οποία εξελίσσεται σε διατροφική βόμβα; Αποκάλυψε την πραγματική θέση της κυβέρνησης στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι πράσινες εξαγγελίες της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη αποτελούν πράσινα άλογα; Στέλνει μήνυμα στον εκλεγμένο περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά ότι αυτή θα άρχει; Βάλθηκε να δικαιώσει κάποιους εξ ημών καχύποπτους που προβλέψαμε ότι οι Γενικές Διοικήσεις θα λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας με στόχο την αιχμαλωσία της Αυτοδιοίκησης;

Ερώτημα προς την κυρία πολιτευτή: «Τι θα κάνατε εάν είχατε μια τέτοια βόμβα στην περιφέρεια της Καβάλας;» Για σκεφτείτε το...

Γ.Α.Κ

... και περιμένουμε απαντήσεις.

---------------
παράλληλα ...
Κι ενώ η ίδια δεν δίνει καμία εξήγηση για την αδιανόητη ενέργειά της, εμφανίζονται πλέον στα ΜΜΕ και ιδίως στο διαδίκτυο κάποιοι ανώνυμοι "συνήγοροι" και φερέφωνα υπεράσπισής της, που με υπερβάλλοντα ζήλο αιτιολογούν εκ των υστέρων την αναιτιολόγητη απόφασή της, παρέχουν οι ίδιοι διευκρινίσεις για το σκεπτικό και τις προθέσεις της κυρίας Γερακούδη, προεξοφλούν μάλιστα και τις επόμενες ενέργειές της, παραθέτοντας ως επαΐοντες και διάφορες σχετικές με το ζήτημα πληροφορίες, αλλά χωρίς ποτέ να αναφέρουν την προέλευσή αυτών ή κάποια πηγή τους!

η ομορφιά των αλγορίθμων


σήμερα ιστολογιάκι δεν έχουμε Δύο-Ξύνει...
κάνουμε break από τοξικότητες...
λέω να μιλήσουμε για την ομορφιά των ...αυτοκινήτων, για το design, για τα μαθηματικά
μέσα από ένα κείμενο της Γεωργίας Γρίβα που μου έστειλε χθες.
εκεί έξω έχει σήμερα τρελό κυκλοφοριακό μπάχαλο...αλλά αυτό δεν μας σταματά να ονειρευόμαστε την Ομορφιά :)

Γράφει η Γεωργία :

The Pandion has the profile of a true sports car, with no room for compromise. The architectural layout is ‘cab rearward’, meaning the passenger compartment is positioned towards the rear of the car and the long bonnet pushes the car’s visual centre rearward.

The body side visually connects the sensuous front end with the razor-edged rear by means of an extremely long flowing side window which stretches from front wheel arch to rear, enhancing the excellent accessibility of this low-bodied sports coupé.

Since sports cars are traditionally difficult to get in and out of, this important ergonomic activity has been facilitated with an extra wide door opening to make up for the low roofline.
This new graphic formula not only adds a striking new visual division between the upper and lower parts of the body, but it also offers an incredible panorama window for passengers inside. The strong diagonal dark-light division in the rear of the side view accentuates the powerful rear wheel drive layout and draws special attention to the hidden door opening mechanism.


The rear end features a striking array of crystal-like blades which are intertwined in various widths and lengths, protruding out into space.
The rear of the car in fact has a disembodied or “pixilated” look, representing a tail-of-the-comet metaphor, as if the sheer speed of the vehicle is pulling the underlying, technical “Frame” rearward, away from the sensuous, flowing “Skin” above.

This “dematerialization” phenomenon of the car is generated by the intrinsic motion of the form, which means the car looks like it is moving even when it is standing still.
-----
beauty !

και τώρα παίρνουμε αυτό το αυτοκίνητο, βάζουμε στο cd player την παρακάτω μελωδία...και φεύγουμε για highlands

Wednesday, 12 January 2011

είσαι στο μυαλό ...κάτι Μαγικό

unsafe always means illegal

FSA in UK are trying hard in a pitiful way though to downplay the dioxins scare,


Here is what Andrew Wadge, Chief Scientist, Food Standards Agency writes on dioxins...

You may have seen the recent stories in the news about dioxin-contaminated eggs coming to the UK from Germany. Although eating these products is not considered to be a health concern, this story still got a lot of coverage – the question is why?
I think the answer is that the concept of risk can be difficult to communicate, especially when foods are found to have levels of toxins above the legal limit. In cases like this it’s easy to assume that if the levels of dioxins, or some other chemical, are breaking the law then these foods must be unsafe – but it’s not usually that simple. Therefore, I thought this would be a good opportunity to try to help clarify what we mean by risk.
Relatively small amounts of some toxins, such as staphylococcal toxins or botulinum toxins, will make you very sick almost instantly and so shouldn’t be present in food. Other chemicals, such as dioxins (at the amounts that have been detected in food) won’t make you ill in the short-term, but will accumulate in the body. They can then be harmful if relatively high amounts are consumed over long periods of time. Scientists work out how much people can safely eat over prolonged periods (referred to as a tolerable daily intake).
For dioxins, limits are set in European legislation. These limits are not safety limits, but were established by the European Commission based on what is above a normal background level. Therefore, if foods exceed the legal limit, it does not necessarily mean there is a risk to health, but it would be illegal to sell foods above the limit or use them to make other food products.
When legal limits are exceeded, we calculate the possible impact on people’s total dietary exposure. In this particular case, these calculations did not indicate a safety concern for the contaminated eggs or egg products.
You can find out a bit more about how we calculate the risk in my June 2009 and in December 2008 blogs.

------------

BUT...

read carefully now...
the answer of Malcolm KaneAndrew,
I disagree with your blog, which I find unacceptably complacent. I do however understand your responsibility to prevent undue concern among the public about such matters, but we need to be transparent.
Dioxins are a complex group of known toxins which are variously teratogenic, mutagenic or carcinogenic.
Legal limits for these dioxins are not established concentration levels that are known to be safe. Rather they are pragmatic tolerances established for the practical purpose of agreeing contamination levels that are 'liveable with' because of their understood widespread distribution in the environment, about which we can do little.
This latest Germany-sourced contamination incident increases the exposure of the public to these dioxins. An undeniable consequence of this is that over the next decades the incidence of dioxin-induced cancer, and/or life-shortening mutagenic and teratogenic conditions in the general population will be greater than would otherwise be the case. That is why food safety agencies monitor this issue and react when incidents like this are discovered.
To address your question; illegal does not always mean unsafe, but unsafe always means illegal.

---------------
I understand the politicians and the Governments who try hard to downplay science!
But, when Scientists are playing up with limits/doses/cancer/taints...well, 
I remember Shakespeare...
and these words of Marcellus
Marcellus:
Something is rotten in the state of Denmark.
Yannis Zabetakis

dioxins...update...12.1.2011 @ 13.00

1.
The news came as the UK Food Standards Agency (FSA) said that liquid egg tainted with the chemical had entered the food chain after being used in cake and quiche products and sold in supermarkets. The pasteurised liquid egg, imported from the Netherlands, had been partially made with eggs from farms whose animals had been exposed to feed containing industrial fats contaminated with dioxin.
The FSA stressed there was no food safety risk from eating the cakes or quiches and said the “majority of products will have been sold and most have passed their ‘use by’ or ‘best before’ dates”. Supermarkets, including UK leader Tesco, withdrew affected items thought to contain liquid egg from two suppliers Kensey Foods, Cornwall and Finsbury Food Group subsidiary Memory Lane Cakes Ltd, Cardiff.

2.
Tesco Ireland has withdrawn a number of products from supermarket shelves following a contamination scare.
The precautionary measure was taken after eggs from Germany containing low levels of dioxins were found in cakes and quiches sold in the UK.

3.
Germans go organic in dioxin scare

ένα άρθρο για τις διοξίνες από τα παλιά...είναι 2 χρονών αλλά τόσο μα τόσο επίκαιρο!


Επισκόπηση της διατροφικής κρίσης του μολυσμένου με διοξίνες ιρλανδέζικου χοιρινού κρέατος.    T&P%20Logo%20web.gif

Ο Δεκέμβριος του 2008 θα μείνει στην σύγχρονη διατροφική ιστορία ως ο μήνας όπου η διεθνής αγορά τροφίμων βίωσε ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο, την υπόθεση ''Διοξίνες στο ιρλανδικό χοιρινό κρέας''. Ελάτε να ακολουθήσουμε μαζί το χρονικό της υπόθεσης. 

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008 - Ανάκληση ιρλανδικού χοιρινού κρέατος
Οι ιρλανδικές αρχές ανακαλούν, με ανακοίνωσή τους στην διεθνή αγορά, όλες τις παρτίδες κρεάτων, κρεατοσκευασμάτων και αλλαντικών που έχουν βάση το ιρλανδικό χοιρινό κρέας και ημερομηνία σφαγής ή επεξεργασίας μετά την 1 Σεπτεμβρίου 2008. Οδηγούνται σε αυτή την ενέργεια μετά τη διαπίστωση πως τα επίπεδα διοξινών σε κάποια τέτοια προϊόντα ήταν μέχρι και 200 φορές πάνω από το επιτρεπτό. Η επιμόλυνση εικάζεται πως προήλθε από μολυσμένες ζωοτροφές, καθώς με αναλύσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου 2008 στην Ιρλανδία εντοπίστηκαν ίχνη διοξινών σε ζωοτροφές εκτροφής χοίρων. Άμεσα η  γερμανική κυβέρνηση ζήτα την απόσυρση από τα καταστήματα λιανικής του χοιρινού κρέατος προέλευσης Ιρλανδίας.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 - Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο Προέδρος των Κτηνοτρόφων Ιρλανδίας (IFA) Πάντρειγκ Ουάλς δηλώνει στο BBC πως οι Ιρλανδοί χοιροτρόφοι δεν γνώριζαν πως χρησιμοποιούσαν επιμολυσμένες με διοξίνες ζωοτροφές. Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ιρλανδίας Πάντι Ρόγκαν ανακοίνωσε πως ύποπτα προϊόντα προωθήθηκαν το πολύ σε 30χώρες. Προϊόντα ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, μολυσμένου με διοξίνες, εντοπίστηκαν στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008 - Η ΕΕ προβαίνει σε ανακοινώσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου της σε θέματα Υγείας, Ανδρούλας Βασιλείου καλεί όλα τα κράτη-μέλη να δεσμεύσουν και να ελέγξουν όλα τα φορτία χοιρινού ιρλανδικής προέλευσης και τα επεξεργασμένα προϊόντα του. Οριστικοποιείται πως μολυσμένο με διοξίνες χοιρινό κρέας έχει εξαχθεί σε 25 χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Δώδεκα χώρες της ΕΕ - Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Βέλγιο, Εσθονία, Σουηδία, Βρετανία, Πορτογαλία και Κύπρος- και εννέα τρίτες χώρες - Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Χονγκ Κόνγκ και Νότια Κορέα- ενημερώθηκαν ότι έχουν εισάγει μολυσμένα προϊόντα, διευκρίνισε η επίτροπος. Εκτιμήθηκε πως περίπου 100.000 ζώα θα θανατωθούν, ενώ τρόφιμα αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να καταστραφούν στην Ιρλανδία και αλλού. Η ΕΕ δηλώνει ικανοποιημένη με τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ιρλανδικές αρχές και ζητά από τον ευρωπαικό οργανισμό ασφάλειας τροφίμων - EFSA να παράσχει την επιστημονική του άποψη σχετικά με την υγεία του καταναλωτή από πιθανή παρουσία διοξινών στο χοιρινό κρέας και προϊόντων του που έχει καταναλώσει.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008 - Ύποπτα και τα βοοειδή της Ιρλανδίας
Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Μπρένταν Σμιθ ανακοινώνει πως κοπάδια ιρλανδικών βοοειδών, που έλαβαν την ίδια τροφή με τους μολυσμένους με διοξίνες χοίρους, έχουν προσβληθεί επίσης από την τοξική ουσία, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει τους κινδύνους του προβλήματος για τη δημόσια υγεία. Εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε 11 κοπάδια αποκάλυψαν ότι τρία από αυτά έφεραν ίχνη πολυχλωροβιφενυλίου (PCB), μία ουσία που συνήθως συγχωνεύεται με τις διοξίνες, σε επίπεδα μεγαλύτερα του ανώτατου επιτρεπτού ορίου. Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι ο κίνδυνος «είναι εξαιρετικά μικρός». «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», είπε «ούτε αναμένεται η εμφάνιση συμπτωμάτων» στον πληθυσμό. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα μολυσμένα ζώα θα αφαιρεθούν από τη διατροφική αλυσίδα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρλανδικού οργανισμού ασφάλειας τροφίμων Άλαν Ρέιλι δήλωσε ότι τα προϊόντα βοδινού κρέατος δεν θα αποσυρθούν από την αγορά. Όπως εξήγησε «τα επίπεδα που βρέθηκε στο χοιρινό υπερβαίνουν κατά 80 έως 100 φορές τα επιτρεπτά όρια, αλλά στην περίπτωση του βοδινού τα υπερβαίνουν δύο έως τρεις φορές», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ενημέρωση του ΕΦΕΤ μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας ενημέρωσης - RASFF για την εισαγωγή στην χώρα μας ύποπτων αλλαντικών από Ιταλία.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 - Ο ΕFSA και ο ΕΦΕΤ προχωρούν σε ανακοινώσεις
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων - EFSA, ανακοινώνει τα παρακάτω σε απάντηση  σχετικού αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
  • Σε ένα μετριοπαθές σενάριο, εάν δηλαδή κάποιος έτρωγε μια μέση ποσότητα ιρλανδικού χοιρινού κρέατος κάθε ημέρα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του γεγονότος (90 ημέρες), 10% του οποίου ήταν μολυσμένο στην υψηλότερη καταγεγραμμένη συγκέντρωση των διοξινών, η συγκέντρωση διοξινών στο σώμα του θα αυξανόταν κατά περίπου 10%. Ο EFSA θεωρεί αυτήν την αύξηση άνευ επίπτωσης στην υγεία του καταναλωτή.
  • Σε ένα ακραίο σενάριο, εάν δηλαδή κάποιος έτρωγε μεγάλες ποσότητες ιρλανδικό χοιρινό κρέας κάθε ημέρα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του γεγονότος (90 ημέρες), 100% του οποίου μολύνθηκε στην υψηλότερη καταγεγραμμένη συγκέντρωση των διοξινών, ο EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το περιθώριο ασφάλειας που ενσωματώνεται στην ανεκτή εβδομαδιαία κατανάλωση (TWI) θα υπονομευόταν αρκετά. Δεδομένου ότι το TWI είναι εξ ορισμού 10 φορές πάνω από το περιθώριο ασφάλειας, ο EFSA θεωρεί ότι αυτό το απίθανο σενάριο θα μείωνε την προστασία, αλλά δε θα οδηγούσε απαραιτήτως σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή.

Ο ΕΦΕΤ προχωρά σε ανακοίνωση πως δέκα τόνοι μορταδέλας Ιταλίας και αλλαντικών από χοιρινό Ιρλανδίας μολυσμένο με διοξίνες εισήχθησαν στην ελληνική αγορά εκ των οποίων 750 κιλά έχουν διατεθεί στην κατανάλωση. Ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωσή του δίνει την εμπορική ονομασία και τον αριθμό παρτίδας των ύποπτων αλλαντικών και καλεί όσους καταναλωτές τυχόν έχουν αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων εντόπισε και δέσμευσε 5,5 τόνους ύποπτου πεπερόνε. Τέλος, ο ΕΦΕΤ επιχειρεί να καθησυχάσει το καταναλωτικό κοινό ενημερώνοντάς το πως δεν εισάγεται στην χώρα μας ιρλανδικό χοιρινό κρέας και παραπέμπει στην ανακοίνωση του EFSA για τις επιπτώσεις των διοξινών στην υγεία του καταναλωτή.

Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008 - Οι ιρλανδικές αρχές κοντά στην αλήθεια. 
Οι Irish Times γράφουν πως δύο Ιρλανδοί πολίτες έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται μεσάζοντες στη διοχέτευση των μολυσμένων με διοξίνες ελαίων από τη Βόρεια Ιρλανδία στις εγκαταστάσεις εταιρίας παραγωγής ζωοτροφών στο Carlow της Ιρλανδίας (πόλη στο κέντρο της περιοχής εμφάνισης της κρίσης του χοιρινού κρέατος). Οι εκπρόσωποι της εταιρίας παραγωγής ζωοτροφών δήλωσαν πως πλήρωναν και θεωρούσαν πως ελάμβαναν, ασφαλή και ποιοτικά ανακυκλούμενα έλαια από νόμιμα λειτουργούσες Ιρλανδέζικες εταιρίες. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως πηγές θεωρούν ότι η επιμόλυνση των ζωοτροφών προήρθε μέσω της χρήσης στην παραγωγή χοιροτροφών ανακυκλούμενων ορυκτελαίων από μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνες και PCBs.

Τι είναι όμως οι διοξίνες;
Γράφτηκαν πολλά σε σχέση με την ανάκληση των ιρλανδικών χοιρινών και για το εάν λειτούργησαν ή όχι ικανοποιητικά οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές. Μελετώντας το σύντομο ημερολόγιο που σας παρέθεσα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ με λίγες λέξεις στο χημικό κίνδυνο της διατροφικής αλυσίδας που ονομάζεται διοξίνες.

O όρος διοξίνες καλύπτει μια ομάδα 75 πολυχλωριωμένων διβενζο-παρα-διοξινών (polychlorinated dibenzo-p-dioxins, PCDDs) και 135 πολυχλωριωμένων διβενζο-φουρανιών (polychlorinated dibenzo-furans, PCDFs), 17 από τις οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές. Η τοξικότερη ουσία είναι η 2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζο-παρα-διοξίνη (TCDD), η οποία μεταξύ των άλλων έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών του Καρκίνου και άλλους αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς. Οι διοξίνες δεν έχουν παραχθεί ποτέ απευθείας αλλά σχηματίζονται κυρίως ως παραπροϊόντα διαφόρων παραγωγικών και φυσικών χημικών διεργασιών όπως η λεύκανση χαρτοπολτού, η παραγωγή χλωρίνης, η καύση και αποτέφρωση απορριμμάτων, η καύση βενζίνης, πετρελαίου, ξύλου και κατά την διάρκεια πυρκαγιών.

Oι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των "ανθεκτικών οργανικών ρύπων" (POPs) οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη χημική και βιολογική διάσπαση και, κατά συνέπεια, παραμένουν στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ανθρώπων και των ζώων. Η έκθεση του ανθρώπου στις διοξίνες και στις παρόμοιες με τις διοξίνες ουσίες της ομάδας των PCBs, οφείλεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ευθύνονται σε ποσοστό 80% της συνολικής έκθεσης. Η μόλυνση των ζώων από διοξίνες οφείλεται κυρίως στις ζωοτροφές.

Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF), και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) όρισαν ως ανεκτό όριο εβδομαδιαίας πρόσληψης για τις διοξίνες και τα παρόμοια προς τις διοξίνες PCBs τα 14 pg WHO-TEQ ανά kg σωματικού βάρους, συνεκτιμώντας τα επίπεδα πέρα των οποίων εμφανίζεται η καρκινογόνος δράση αλλά και άλλα επιβλαβή συμπτώματα όπως η ενδομητρίωση, οι νευροσυμπεριφορικές και ανοσοκατασταλτικές ανωμαλίες.

Διοξίνες ένας κίνδυνος από τα ξένα. Αλήθεια ή ψέμα;
Η επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας με περιβαλλοντικούς ρύπους είναι γεγονός. Οι πιο βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν σαφώς μεγαλύτερη ροπή σε τέτοιου είδους κρίσεις. Όμως αυτό δεν αποτελεί δικό τους θλιβερό προνόμιο. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων φέρνει στο πιάτο όλων μας την πιθανότητα έκφρασης τέτοιων κινδύνων. Επιπλέον δεν είναι μόνο η βιομηχανική δραστηριότητα που εισάγει διοξίνες στα τρόφιμα. Διοξίνες σε συγκεντρώσεις έως και οκτώ φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας εντόπισαν επιστήμονες σε δείγματα τροφών (αυγά, χόρτα και γάλα από αγελάδες και αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής) που συνέλεξαν από διάφορα σημεία της χώρας και στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος πριν από μερικά χρόνια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως η πρωτογενή παραγωγή των προς εξέταση τροφίμων γινόταν σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από παράνομες χωματερές. Από την Εύβοια έως την Κοζάνη, από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα ανιχνεύθηκαν διοξίνες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Τις έρευνες πραγματοποίησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Χημείας) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωργικών Κατασκευών) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάλυσης TUV της Νότιας Γερμανίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως στην προκειμένη περίπτωση οι μηχανισμοί ανάκλησης της ΕΕ (και όχι οι μηχανισμοί αυτοελέγχου στην Ιρλανδία) φαίνεται να λειτούργησαν πιο αποτελεσματικά από ότι είχαν λειτουργήσει στην περίπτωση της κρίσης του ουκρανικού ηλιελαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως η λεπτομερής καταγραφή, η κατανόηση και η ανάλυση τέτοιων διατροφικών κρίσεων πρέπει να αποτελεί στόχο όσων ασχολούνται με την παραγωγή και τον έλεγχο τροφίμων. Τα ατυχή περιστατικά πρέπει να συμβάλλουν στην επιστημονική μνήμη και να είναι πλούτος για το μέλλον. Είναι σημαντική πηγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά κυρίως γιατί με τις αδυναμίες που εμφανίζουν κάθε φορά οι μηχανισμοί ελέγχου μας βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε την αξία της πρόληψης

το τρύπιο σύστημα ελέγχων και διαχείρισης κρίσεων

Σχήμα 9.1.      Πόσο αποτελεσματικοί θεωρούνται οι έλεγχοι των τροφίμων στην Ελλάδα; (έρευνα της Public Issue, Ιούνιος 2008, εφημερίδα Καθημερινή, 10.6.2008). [από το βιβλίο "Η Πράσινη Κρίση"]
έχω πραγματικά βαρεθεί να γράφω τα ίδια και τα ίδια σχετικά με το πολυδιασπασμένο σύστημα ελέγχων στην Ελλάδα! σήμερα το αποδέχεται και ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Αηδόνης.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τι λέει δημόσια ο κ. Αηδόνης και ο κάθε κ. Αηδόνης.
Το πρόβλημα σήμερα είναι τούτο : ΔΕΝ θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας!
Και για να μην γράφω συνέχεια τα ίδια μεταφέρω απλά μερικές αράδες από το κεφ. 9 του βιβλίου μας "Η Πράσινη Κρίση". Το κείμενο αυτό αναφέρεται στην κρίση του 2008 με το ουκρανικό ορυκτέλαιο στο ηλιέλαιο αλλά και σήμερα με τις διοξίνες ισχύουν ακριβώς τα ίδια!


ΓΖ


Απόσπασμα από κεφάλαιο 9 της Πράσινης Κρίσης.


9.6. Τι οφείλουμε να «κρατήσουμε» από αυτή την κρίση;
Αρχικά, πρέπει να «κρατήσουμε» τα λάθη που έγιναν σε αυτή την υπόθεση.
Τα λάθη που είχαν γίνει πριν τις 23.4.08 είναι η πλημμελής εφαρμογή των ΕΚ178/2002 και ΕΚ 852/2004. Ο ΕΚ 178/2002 υποχρεώνει όλες τις εταιρείες που παράγουν ή απλά διακινούν τρόφιμα να τηρούν τη διαδικασία της ανιχνευσιμότητας ή ιχνηλασιμότητας (traceability) η οποία επιτρέπει την γρήγορη ανάκληση των μη συμμορφούμενων (ΜΣ) με την νομοθεσία τροφίμων ενώ ο ΕΚ 852/2004 υποχρεώνει όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες να εφαρμόζουν το σύστημα HΑCCΡ. Την 1.1.2006, οι δύο παραπάνω ΕΚ ενσωματώθηκαν στο εθνικό μας δίκαιο αλλά ακόμα και σήμερα, η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων είναι αμφίβολο αν τους εφαρμόζει.
Μετά τις 23.4.08, αποδείχθηκε ότι τόσο οι Ελληνικές Αρχές όσο και αρκετές εταιρείες δεν διαθέτουν ομάδα διαχείρισης διατροφικών κρίσεων και άρα η ευκαιρία (στην οποία αναφέρεται το κινέζικο ιδεόγραμμα που είδαμε στο 1ο κεφάλαιο) να ανακτήσουν τη χαμένη –λόγω κρίσης- εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού πήγε χαμένη.
Το κρούσμα με την πρόσμειξη ορυκτέλαιου στο ηλιέλαιο, που εισήχθη από την Ουκρανία φαίνεται ότι άφησε έντονα τα σημάδια του στις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (86%) δήλωσαν ότι ο έλεγχος των τροφίμων στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικός και μόλις το 12% είχε αντίθετη άποψη (σχήμα 9.1) (από την εφημερίδα Καθημερινή, 10.6.2008).


Όταν ξεσπά μια διατροφική κρίση, οι κρατικές και Πανευρωπαϊκές αρχές που ασχολούνται με την ασφάλεια και την διαχείριση διατροφικών κρίσεων (π.χ. ΓΧΚ, ΕΦΕΤ, EFSA) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το χειρότερο δυνατό (worst case) σενάριο. Στην περίπτωση του επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου, το χειρότερο δυνατό σενάριο υπαγορεύει ότι ένα ποσοστό της επιμόλυνσης (όπως αποδείχθηκε!) ήταν αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Η δημοσίευση «How “white” was the mineral oil in the contaminated Ukrainian sunflower oils?» στην επιστημονική επιθεώρηση Eur. J. Lipid Sci. Technol. (2009, τόμος 111, σελ. 313-319) [http://www.zabetakis.net/files/images/sunflower_oil_how_white.pdf] αποδεικνύει ότι μέχρι και το 37% του επιμολυντή περιείχε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άρα δυστυχώς έχουμε καταναλώσει αρκετούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες είτε άμεσα (από το ηλιέλαιο) είτε έμμεσα (από προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε υψηλά ποσοστά, π.χ. μαγιονέζα, επικαλύψεις ψωμιού, σνακ κλπ). Επιβάλλεται στην επόμενη διατροφική κρίση να λάβουμε πραγματικά υπόψη μας το χειρότερο δυνατό σενάριο

Είναι σαφές ότι η διατροφική κρίση με το επιμολυσμένο ορυκτέλαιο διαχειρίστηκε λάθος από το ελληνικό κράτος και αυτό αποτυπώνεται καθαρά στο σχήμα 9.1. Οι ελεγκτικές αρχές δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το στοιχείο της ευκαιρίας που εμπεριέχει κάθε κρίση. Η δυσπιστία των ελλήνων καταναλωτών καταγράφηκε και στις 17.10.09 στην «Καθημερινή»  [ http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/17-10-09/s16.pdf ] όπου καταγράφηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα (86,45%) θεωρεί πως δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το 68,99% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τους ελέγχους των κρατικών φορέων (αύξηση κατά 20% από το 2006), ενώ το 84,60% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τους ελέγχους της ίδιας της βιομηχανίας.
  
Όταν ξεσπά μια διατροφική κρίση, οι κρατικές και Πανευρωπαϊκές αρχές που ασχολούνται με την ασφάλεια και την διαχείριση διατροφικών κρίσεων (π.χ. ΓΧΚ, ΕΦΕΤ, EFSA) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το χειρότερο δυνατό (worst case) σενάριο. Στην περίπτωση του επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου, το χειρότερο δυνατό σενάριο υπαγορεύει ότι ένα ποσοστό της επιμόλυνσης (όπως αποδείχθηκε!) ήταν αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Η δημοσίευση «How “white” was the mineral oil in the contaminated Ukrainian sunflower oils?» στην επιστημονική επιθεώρηση Eur. J. Lipid Sci. Technol. (2009, τόμος 111, σελ. 313-319) [http://www.zabetakis.net/files/images/sunflower_oil_how_white.pdf] αποδεικνύει ότι μέχρι και το 37% του επιμολυντή περιείχε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άρα δυστυχώς έχουμε καταναλώσει αρκετούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες είτε άμεσα (από το ηλιέλαιο) είτε έμμεσα (από προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε υψηλά ποσοστά, π.χ. μαγιονέζα, επικαλύψεις ψωμιού, σνακ κλπ). Επιβάλλεται στην επόμενη διατροφική κρίση να λάβουμε πραγματικά υπόψη μας το χειρότερο δυνατό σενάριο

Οι εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή και τον έλεγχο τροφίμων ή γενικότερα καταναλωτικών αγαθών που προβληματική λειτουργία τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη (από αυτοκίνητα μέχρι ατμοσίδερα), θα πρέπει να έχουν ως στόχο την λεπτομερή καταγραφή, την κατανόηση και την ανάλυση τέτοιων κρίσεων ώστε τα ατυχή περιστατικά να εμπλουτίζουν την επιστημονική και τεχνική μνήμη και να γίνονται πλούτος για το μέλλον. Τέτοια συμβάντα αποτελούν σημαντική πηγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων διότι οι αδυναμίες που εμφανίζουν κάθε φορά οι μηχανισμοί ελέγχου μάς βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε την αξία της πρόληψης και της ανάγκης για άμεσες διορθωτικές ενέργειες.