Sunday, 9 October 2011

Ασωπός...2 χρόνια ΠΑΣΟΚ... [μέρος 3]

http://environmentfood.blogspot.com/2009/04/asopossos-in-brussels.html
 
Σήμερα στην Κ.Ε. ο Παναγιώτης Μπουγάνης έχει γράψει ένα κείμενο για τον Ασωπό που μάλλον δεν θα προκαλέσει χαμόγελα σε ΕΥΕΠ / ΥΠΕΚΑ.

Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ίσως να διαβάζει και αυτό το ιστολόγιο όταν έχουμε αναρωτηθεί εδώ και πολύ καιρό ...τι έλεγχοι γίνονται στον Ασωπό και στη Μεσσαπία;Σήμερα, δεν έχω να πω πολλά...εκτός από ένα μπράβο στον Παναγιώτη για τον επίλογο του άρθρου του που έχει ως εξής:


"Αυτή τη στιγμή πολλοί οικισμοί χρησιμοποιούν ρυπασμένο νερό, ενώ με πόσιμο υδροδοτούνται μόνο τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και η Θήβα. Εν τω μεταξύ πολιτικοί και δικαστές δεν βιάζονται ιδιαίτερα για την προστασία του περιβάλλοντος και την τιμωρία των ενόχων. Στις 27 του μηνός πιθανώς να ξεκινήσει η δίκη 15 βιομηχανιών οι οποίες κατηγορούνται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, έπειτα από ελέγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος το φθινόπωρο του 2007.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2009, ωστόσο πήρε δύο χρονικά τεράστιες αναβολές. Πολύ πιθανόν του χρόνου τέτοιο καιρό να ξαναδιαβάσετε κάποιο άλλο ρεπορτάζ που θα αναφέρεται στην ίδια δίκη. Ισως και του παραχρόνου. Πιθανόν και το 2014. Το σίγουρο είναι πως κάθε φορά που θα πλησιάζει η εκδίκασή της (λίγο πριν ή μετά) ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος θα αναλαμβάνει τη σωτηρία του Ασωπού ποταμού."

------------
στο διαδικτυακό πρόγραμμα που διδάσκουμε περί ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, το τελευταίο μάθημα έχει τίτλο "ΕΛΕΓΧΟΙ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" και στο μάθημα αυτό οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να γράψουν μια εργασία ως 400 λέξεις στο εξής θέμα


"
Περιβαλλοντικoί έλεγχοι, πιστοποίηση, ρύπανση και επιμόλυνση διατροφικής αλυσίδας: τι οδηγίες θα δίνατε στους επικεφαλής της ΕΥΕΠ και του ΕΦΕΤ για καλύτερους ελέγχους;

--------------------
Σε αυτό το λινκ
http://www.zabetakis.net/?p=532 θα βρείτε ένα κείμενο του Ακ. Υπεύθυνου του προγράμματος σχετικά με την αξιοπιστία των ελέγχων και των πιστοποιήσεων κατά ISO14001.

Επίσης, σε αυτό το λινκ
θα βρείτε ένα κείμενο του Ακ. Υπεύθυνου του προγράμματος σχετικά με την αξιοπιστία των ελέγχων από την ΕΥΕΠ και τον ΕΦΕΤ.

Προτείνετε συγκεκριμένες ενέργειες που θα ζητούσατε από τους επικεφαλής των ΕΥΕΠ και ΕΦΕΤ για να αποκτήσει το σύστημα των ελέγχων και των πιστοποιήσεων την χαμένη του έξωθεν καλή μαρτυρία ή αξιοπιστία και να γινότεροι καλύτεροι έλεγχοι!

Δείτε κι εδώ περισσότερα επ’αυτού http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/iso-14001-in-asopos-sos.html

Να είστε συγκεκριμένοι προτείνοντας άμεσες διορθωτικές κινήσεις με τις απαντήσεις σας που να μην υπερβαίνουν τις 400 λέξεις
===========================

Υ.Γ. προς φίλους και ταγούς
Για να γίνουν επαρκείς περιβαλλοντικοί έλεγχοι, πρέπει να γίνονται παράλληλα επαρκείς έλεγχοι και από την ΕΥΕΠ αλλά και από το ΕΣΥΔ και από τον ΕΦΕΤ.
Όταν σήμερα εν Ασωπώ, υπάρχουν βιομηχανίες τροφίμων που χρησιμοποιούν νερό από ...γεώτρηση και παράγουν (και βιολογικά παρακαλώ!) τρόφιμα...με μέχρι και 99.9% περιεκτικότητα σε νερό και αυτές οι εταιρείες έχουν μάλιστα και πιστοποίηση...τότε πώς μπορούμε να ΜΗΝ μιλάμε για επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας από την...τραγωδία του Ασωπού;

Υ.Γ.2.
Η πιστοποίηση είναι μια επιθεώρηση από έναν ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, που επιθεωρεί την επιχείρηση βάσει ενός προτύπου (π.χ. ΙSΟ9001 για την ποιότητα), ώστε να πιστοποιηθεί η εταιρεία ως προς αυτό το πρότυπο. Η εταιρεία αυτή μπορεί να είναι ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ένα πανεπιστήμιο ή μια εταιρεία παραγωγής αεροπλάνων! Ουσιαστικά μιλάμε για μια πυραμίδα, όπου στη βάση της πυραμίδας είναι η παραγωγός εταιρεία. Πάνω από αυτή την εταιρεία βρίσκονται περίπου είκοσι φορείς πιστοποίησης και ως υψηλή επιβλέπουσα αρχή καλής λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης είναι το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Ο ρόλος του ΕΣΥΔ είναι να επιβλέπει τους φορείς πιστοποίησης, ώστε τα πιστοποιητικά που χορηγούν οι δεύτεροι να είναι αξιόπιστα και όχι ύστερα από επιθεώρηση εκ του μακρόθεν. Όταν άρχισα να βλέπω εκ των έσω τον μηχανισμό της πιστοποίησης, συνειδητοποίησα ότι η αξιοπιστία της πιστοποίησης εξαρτάται από το ηθικό ανάστημα του ιδιοκτήτη του φορέα πιστοποίησης και το σθένος «να πατήσει πόδι» ο επιθεωρητής στα κακώς κείμενα της προς πιστοποίηση εταιρείας. Δυστυχώς, ο αδύναμος κρίκος της αλυσιδωτής αντίδρασης που λέγεται «πιστοποίηση» είναι το ΕΣΥΔ Α.Ε., που αν και Α.Ε. μόνο Α.Ε. δεν είναι, αλλά ένας μηχανισμός ο οποίος ελέγχεται από την κυβέρνηση που επιλέγει (κατά το δοκούν;) τον διευθυντή του ΕΣΥΔ. 
Και ιδού το παράδοξο: εταιρείες που διαθέτουν περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά ΙSΟ14001 (με την υψηλή εποπτεία του ΕΣΥΔ) ρυπαίνουν το περιβάλλον! Το ΙSΟ14001 ορίζει ρητώς ότι η εταιρεία πρέπει να έχει περιβαλλοντική πολιτική που περιλαμβάνει δέσμευση για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές απαιτήσεις. Συνεπώς, πώς γίνεται αυτές οι εταιρείες να είναι πιστοποιημένες κατά ΙSΟ14001 αλλά να ρυπαίνουν; Το ερώτημα δεν είναι απλά ακαδημαϊκό! Είναι ένα ερώτημα που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία όλου του μηχανισμού της πιστοποίησης εν Ελλάδι. Μια πιστοποίηση που καλύπτει τα πάντα: από τα πτυχία των παιδιών μας μέχρι την ασφάλεια των τροφίμων. Σήμερα, δεν είναι υπερβολή να πούμε: πιστοποιούμαι, άρα υπάρχω. Αλλά φευ... Δεν είναι όλοι οι φορείς πιστοποίησης το ίδιο άξιοι! Όπως δεν μπορεί να είναι και όλα τα πτυχία ισότιμα... 

ή με άλλα λόγια...


1 comment:

gvam44 said...

http://youtu.be/bZelpOgn64w
Στο παραπάνω βίντεο ένα εντυπωσιακό γεγονός στην μολυσμένη περιοχή της Φουκουσίμα. Δείτε τις δυνατότητες με την χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στις καλλιέργειες. Επίσης στο http://www.emrojapan.com/