Sunday, 5 June 2011

food chain and public trust...














it is quite obvious that we can not trust the State and the control Authorities for what they are (not) doing with regard to safeguarding our food chain...

What next though ?

Here is an interesting read from today's Observer.

The food chain is almost broken. Who will reforge the links of trust?

P.S.

Derek Hargreaves of the Cucumber Growers' Association told the BBC on Thursday that he feared the outbreak would affect British producers if the source of the E coli remained unknown.
"If this keeps rolling on and the Germans don't find the source of the outbreak, then obviously people are going to say, 'Well, there's no point in listening to experts.' People will stop buying the salads."

8 comments:

Anonymous said...

αντιγράφω από το newsletter του ΚΕΕΛΠΝΟ:
Ποια είναι η επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων στην Ελλάδα;
Βάση των στοιχείων που αναφέρονται στο κυρίως άρθρο του τρέχοντος τεύχους του ενημερωτικού δελτίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δηλωθέντα κρούσματα είναι κατά δέκα φορές λιγότερα από αυτά που κατά μέσο όρο δηλώνονται στις Ευρωπαϊκές χώρες. Εύλογα, λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην υποδιάγνωση και στην υποδήλωση των νοσημάτων ή έχουμε και πραγματικά σχετικά χαμηλή συχνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων. Ξεκινώντας από αυτό το ερώτημα οργανώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια επιδημιολογική μελέτη για την εκτίμηση της επίπτωσης του εντεροαιμορραγικού κολοβακτηριδίου E. coli O:157 στον ανθρώπινο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και του επιπολασμού του σε ζώα και τρόφιμα (ζωικής κι φυτικής προέλευσης). Η μελέτη συνεχίζεται αλλά με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι σαφές ότι ενώ το παθογόνο ανιχνεύεται τόσο σε ζώα όσο κι σε τρόφιμα, παρά την ενεργητική επιτήρηση καταγράφηκε μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της
Μεγάλης Βρετανίας (ΗPA) αναλύσαμε τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων που αφορούν την ικανοποίηση ταξιδιωτών, που επιστρέφουν στην Μεγάλη Βρετανία (>6.000.000). Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνεται ερώτημα για γαστρεντερίτιδα και το αναφερόμενο ποσοστό της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και συγκρίσιμο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα και με βάση την προσωπική μου εμπειρία, πιστεύω ότι έχουμε σίγουρα σοβαρό πρόβλημα υποδιάγνωσης και υποδήλωσης των τροφιμογενών νοσημάτων, αλλά ταυτόχρονα εκτιμάται ότι έχουμε συγκριτικά χαμηλή
επίπτωση λόγω του υψηλού επιπέδου υγιεινής σε οικογενειακό επίπεδο και του τρόπου μαγειρέματος των τροφίμων (πολύ καλά ψημένο).
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

kai gia tin antigrafi (άι χέιτ γκρικλισ)
ο κακός μάγκας

Yannis Zabetakis said...

σε ευχαριστούμε για την ενημέρωσε κακέ μάγκα.

στην χώρα της...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/06/2011_444788

όλα είναι τόσο όμορφα ελεγχόμενα!

Anonymous said...

vegans vs meat eaters = 0 - 2

Anonymous said...

μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιοι τι είναι υγιεινή δια(σ)τροφή;

Yannis Zabetakis said...

απορία...οι σταφίδες κανονικά ...ελέγχονται?
οεο

και από ποια υπηρεσία να υποθέσω?

γεωτεχνικών?

οεο δις

Anonymous said...

γεωτεχνικοί !!!

+1000 (dis)like

Υ.Γ. με το Καλλικράτη, έχασε η μάννα το παιδί και το παιδί τη μάννα

Anonymous said...

όχι ότι πριν ήταν καλύτερα τα πράγματα - ήταν στραβό το κλίμα και ο γυαλός !

Anonymous said...

James Gallagher Health reporter, BBC News

Are bean sprouts in the clear? The simple answer is no, even though the early test results have come back negative.

The most compelling evidence so far has not come from the microbiology lab, but traditional detective work. Officials were able to link the main outbreaks with bean sprouts from one farm in northern Germany.

They will wait for test results from the remaining 17 samples for final confirmation. However, the prospect remains that no trace of E. coli will ever be found, since any contaminated produce would have been farmed and on the shelves weeks ago.

Even without evidence of E. coli at the farm - bean sprouts remain the prime suspect. But as Spanish cucumber farmers know, we've been here before.