Sunday, 19 June 2011

η διατροφή μας, οι επιδημίες και τα ...αντιβιοτικά

Panagiota Gousia, Vagelis Economou, Hercules Sakkas, Stamatina Leveidiotou and Chrissanthy Papadopoulou. Foodborne Pathogens and Disease. January 2011, 8(1): 27-38. doi:10.1089/fpd.2010.0577


σήμερα στην Κ.Ε. δημοσιεύονται δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα.

1.Οι «ένοχες» πηγές των διατροφικών επιδημιών

και

2. Το «κρυφτούλι» με τα αντιβιοτικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

αξίζουν μιας προσεκτικής ανάγνωσης...

Αντιγράφω από το δεύτερο άρθρο.


"Χαρακτηριστική η έρευνα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι βακτηρίδια που ισχυροποιήθηκαν από τη χρήση αντιβιοτικών απειλούν την υγεία μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου, πάρθηκαν δείγματα κρέατος ή προϊόντων κρέατος από εστιατόρια, σουπερ μάρκετ και κρεοπωλεία της βόρειας Ελλάδας.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό πριν από μερικούς μήνες, περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα. Η υπεύθυνη της έρευνας, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε μια ωραία νομοθεσία, το θέμα όμως είναι ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας υγείας χωλαίνουν». Στην ερώτηση αν και πώς μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής, η καθηγήτρια είναι απόλυτη: «Ο καταναλωτής δεν μπορεί να προστατευθεί από τα κατάλοιπα φαρμακευτικών αγωγών ή χημικών ουσιών. Δεν είναι όπως συμβαίνει με τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι εξαφανίζονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο». Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει με το γάλα, καθώς το γάλα ελέγχεται για αντιβιοτικά πριν μπει στη γραμμή παραγωγής."

----------
Ακολουθεί η εξαιρετική επιστημονική εργασία των συναδέλφων. (τα bold δικά μου)

Antimicrobial Resistance of Major Foodborne Pathogens from Major Meat Products

Abstract
The bacterial contamination of raw and processed meat products with resistant pathogens was studied. The raw samples included sheep (40), goat (40), pork (120), beef (80), and chicken (19) meat, and the processed samples included turkey filets (33), salami (8), readymade mincemeat (16), stuffing (22), and roast-beef (50). The samples were collected from retail shops in Northwestern Greece over a period of 3 years. The isolated pathogens were evaluated for susceptibilities to 19 antimicrobial agents used in humans. Out of 428 samples, 157 strains of Escherichia coli, 25 of Yersinia enterocolitica, 57 of Staphylococcus aureus, 57 of Enterococcus spp., 4 of Salmonella spp., and 3 of Campylobacter jejuni were isolated. Among the isolates 14.6% of the E. coli, 10.5% of S. aureus, 4% of Y. enterocolitica, 25% of Salmonella spp., and 42.1% of Enterococcus spp. were susceptible to antibiotics. E. coli from chicken exhibited high rates of resistance to ciprofloxacin (62.5%) followed by lamb/goat (10.9%), pork (15.7%), and beef (27.9%) meat. Resistance to nitrofurantoin dominated in the lamb/goat isolates (60%). Resistance to tetracycline predominated in pork (68.2%) and chicken (62.5%), and resistance to aminoglycosides dominated in lamb/goat meat isolates. S. aureus resistance to clindamycin predominated in lamb/goat isolates (50%), whereas resistance to ciprofloxacin predominated in the pork strains, but no resistance to methicillin was observed. Of the enterococci isolates 21.1% were resistant to vancomycin. High resistance to ampicillin (96%) was observed in Y. enterocolitica and all of the C. jejuni isolates were resistant to ampicillin, cephalothin, and cefuroxime. These results indicate that meat can be a source of resistant bacteria, which could potentially be spread to the community through the food chain.

-------------
ένα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην κ. Λινάρδου που ανέδειξε το θέμα.

Γ.Ζ.

2 comments:

Yannis Zabetakis said...

Τη δημοσίευση (στο επιστημονικό περιοδικό) ακολούθησε ένα οργισμένο τηλεφώνημα από υπάλληλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ζήτησε από την Χ. Παπαδοπούλου να του πει πού βρήκε τα αντιβιοτικά! Απαντά η ίδια: «Μα εγώ δεν έψαξα αντιβιοτικά, τις αντοχές έλεγξα». Και αναρωτιόμαστε: αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούν ελέγχους, γιατί δεν τους αναρτούν on line μαζί με τα αποτελέσματά τους όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες;

[από http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/06/2011&id=285676 ]

Anonymous said...

well-done, αν και "γεωτεχνικός"

http://medlab.cs.uoi.gr/medicalschool/viografiko_gr.asp?id=58