Monday, 30 May 2011

e.coli και ισπανικά αγγούρια...

Spain has sanctioned several cucumber growers. (AFP : Jorge Guerrero )
















πώς είναι τόσο σίγουρος ο ΕΦΕΤ ότι δεν έχουν εισαχθεί ισπανικά αγγούρια με το προκειμένο στέλεχος της e.coli στη χώρα μας?

και αν έχουν εισαχθεί παράγωγα τρόφιμα με πρώτη ύλη το ...αγγούρι? π.χ. τουρσί? σαλάτες?
 
η ανθεκτικότητα της τοξίνης που παράγει το εν λόγω στέλεχος της e.coli πόσο μεγάλη είναι???

πώς ο ΕΦΕΤ κατάφερε και έλεγξε μέσα σε 4 μέρες όλες τις εισαγωγές τροφίμων από Ισπανία και Γερμανία...?


ΚΑΙ πώς είναι τόσο βέβαιος ο ΕΦΕΤ ότι τηρείται η ιχνηλασιμότητα στη χώρα μας...?

το συζητούσα με 2-3 δημοσιογράφους σήμερα: πριν από 3 χρόνια είχαμε το σκάνδαλο του ηλιελαίου...μετά από ένα χρόνο (τον Απρίλη του 2009 έστειλα επιστολή στον τότε πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κ. Ζαμπέλα για το τι είχε γίνει...οι απαντήσεις στα λινκ που ακολουθούν, σε μια συζήτηση προ μηνών με τον Γιώργο Ψάλτη...). Σε καλό δρόμο βρισκόμαστε...

σχετικά λινκ
1. για τις διοξίνες και την ιχνηλασιμότητα  (συνομιλία@σκάι 100,3 με τον Γιώργο Ψάλτη)


2. τα πρώτα πρόστιμα από την κ. Μπατζελή (δείτε σε αυτό το περί Μπατζελής ποστ...όλα τα λινκ...

1. HACCP : από το H έως το P
2. ΕΦΕΤ και καρτέλ: Ενας χρόνος μετά…
3. Iχνηλασιμότητα και ασφάλεια τροφίμων
4. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ,ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΑΡΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»


έχουν ενδιαφέρον!).

Μεγάλη επιτυχία...


Υ.Γ. όταν σε αυτή την χώρα ...δεν θέλουμε να μάθουμε να κάνουμε ελέγχους...τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...



5 comments:

Anonymous said...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4633405

Τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες δείχνουν οι ειδικοί ως πιθανό «ένοχο» για την επιδηµία γαστρεντερίτιδας που έχει ξεσπάσει στη Γερµανία
Καθησυχαστικοί εµφανίζονται οι έλληνες επιστήµονες για το ξέσπασµα της γαστρεντερίτιδας στη Γερµανία, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι οι καταναλωτές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα ωµά λαχανικά µε άφθονο νερό.

Anonymous said...

Καλησπέρα,και απο εμένα.Εχθές 30/5,και το Σάββατο,στις δύο λαικές που επισκέφτηκα,εντάξει δεν είδα αγγουράκια Ισπανίας,αλλά πολλούς πάγκους με μελιτζάνες,και πιπεριές,αν αυτό διευκρινίζει κάτι στην όλη υπόθεση.Και ποιός μιλά με σιγουριά μόνο για αγγουράκια; Σονόρα.amazonsday.blogspot.com

Yannis Zabetakis said...

καλησπέρα Σονόρα,

το πράγμα είναι, φοβάμαι, πιο πολύπλοκο και πέρα από τους πάγκους της λαϊκής.
πρέπει να δούμε τι γίνεται και με όλα τα τρόφιμα που έχουν ως πρώτη ύλη τα εν λόγω τρόφιμα.

καλώς όρισες στα μέρη μας :)

Anonymous said...

δεν έχει διευκρινιστεί αν η πηγή είναι τα ισπανικά λαχανικά.

σε ΟΛΕΣ τις μεσογειακές χώρες χρησιμοποιείται κοπριά για λίπανση των βιολογικών λαχανικών και πιθανόν λύματα ή μολυσμένο νερό για το πότισμά τους
διαλέχτε: αμμωνιακά λιπάσματα ή οργανική κοπριά --> HUS

Anonymous said...

στέλνω link για να δείτε το λάθος που κάνουν οι γιατροί
Outbreak of Shiga toxin-producing E. coli (STEC) in Germany
27 May 2011
"The treatment of STEC infections is mainly based on rehydration, while antibiotic treatment is often contraindicated as it may activate Shiga toxin release and therefore cause clinical deterioration with a potential evolution to HUS."

http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=681