Tuesday, 31 May 2011

Φοβού το τουρσί...

Ελευθεροτυπία 31.5.2011


Δεν έγιναν εισαγωγές σε αγγουράκια ή μαρούλια από την Ισπανία, επέμειναν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Ομως, όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης, στη χώρα μας ελάχιστες εταιρείες εφαρμόζουν ιχνηλασιμότητα και το πρόβλημα παραμένει στο χώρο της μεταποίησης, αν δηλαδή αγγουράκια Ισπανίας εισήχθησαν ενδεχομένως με άλλες μορφές στη χώρα μας, όπως τουρσί.

9 comments:

Anonymous said...

μην είστε τόσο σίγουροι ότι η πηγή μόλυνσης είναι τα λαχανικά και μάλιστα της ισπανίας
στο 2011 έχουμε ήδη δυο σοβαρές διατροφικές κρίσεις (η πρώτη με τις διοξίνες) με προέλευση την Γερμανία η οποία προσπαθεί να τις συγκαλύψει !

όσο για το τουρσί, τι pH έχει βρε μάγκες;
για περισσότερα, δώστε στο google RASFF portal

Anonymous said...

The European Commission lifted its warning over the Spanish cucumbers on Wednesday, saying tests "did not confirm the presence of the specific serotype (O104), which is responsible for the outbreak affecting humans."

Yannis Zabetakis said...

το τουρσί, μάγκα, δεν ξέρεις τι pH έχει? πάρε ένα pHμετρικό χαρτάκι και δες...

και μετά πες μας πόσο σταθερή είναι η τοξίνη σε αυτό το pH...

περιμένω νέα σου...

Anonymous said...

Για να το πω απλά, η STEC προκαλεί τροφολοίμωξη και όχι τροφοτοξίνωση, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος.
Ανεξάρτητα από τη μολύνουσα δόση, η STEC πολλαπλασιάζεται ΜΕΣΑ στο έντερο του ανθρώπου και παράγει τοξίνη.
Εξ ου και μεγάλος χρόνος επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει και τις 10 μέρες μέχρι να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα και άλλες τόσες μέχρι να αρχίσει να καταστρέφει τα νεφρά και τα νεύρα η τοξίνη.
Στα τουρσιά, το ξυδάκι καταστρέφει για τα καλά τις e.coli, (δεν παράγουν τοξίνη πάνω στις επιφάνειες των ζαρζαβατικών κλπ, αλλά αφού εισβάλουν στο έντερο)
το περιγράφει άλλωστε σωστά το ECDC RAPID RISK ASSESSMENT για το οποίο σου έδωσα link στο άλλο σoυ thread

Yannis Zabetakis said...

δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι "το ξυδάκι καταστρέφει για τα καλά τις e.coli"...

εκτός αν έχεις σχετική βιβλιογραφία που να αποδεικνύει ότι αυτή η δουλειά είναι λάθος...

GROWTH AND SURVIVAL OF ESCHERICHIA-COLI O257-H7 UNDER ACIDIC CONDITIONS

APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY Volume: 61 Issue: 1 Pages: 382-385 Published: JAN 1995

Abstract: The effect of pH reduction with acetic (pH 5.2), citric (pH 4.0), lactic (pH 4.7), malic (pH 4.0), mandelic (pH 5.0), or tartaric (pH 4.1) acid on growth and survival of Escherichia coli O157:H7 in tryptic soy broth with 0.6% yeast extract held at 25, 10, or 4 degrees C for 56 days was determined. Triplicate flasks were prepared for each acid treatment at each temperature. At 25 degrees C, populations increased 2 to 4 log(10) CFU/ml in all treatments except that with mandelic acid, whereas no growth occurred at 10 or 4 degrees C in any treatments except the control. However, at all sampling times, higher (P < 0.05) populations were recovered from treatments held at 4 degrees C than from those held at 10 degrees C. At 10 degrees C, E. coli O157:H7 was inactivated at higher rates in citric, malic, and mandelic acid treatments than in the other treatments. At the pH values tested, the presence of the organic acids enhanced survival of the pathogen at 4 degrees C compared with the unacidified control. E. coli O157:H7 has the ability to survive in acidic conditions (pH, greater than or equal to 4.0) for up to 56 days, but survival is affected by type of acidulant and temperature.

-----------

μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά...

Y.Γ.
γιατί το γαστρικό υγρό (χαμηλού pH)...δεν σκοτώνει τις e.coli?

Anonymous said...

τίποτα δεν είναι σίγουρο
http://www.bbc.co.uk/news/health-13632369

Anonymous said...

http://www.lemonde.fr/planete/article/2011/06/03/bacterie-tueuse-les-analyses-ne-permettent-pas-d-incriminer-les-legumes_1531772_3244.html#ens_id=1529021

Yannis Zabetakis said...

ευχαριστώ τους ανώνυμους των 2 τελευταίων σχολίων που δίνουν κοσμοπολίτικο άρωμα σε αυτό το ταπεινό ιστολόγιο!

Anonymous said...

your welcome,
όλα τα σχόλια είναι του ίδιου κακού ανθρώπου που σου στέλνει χρήσιμα links
αλλά σου τα "ρίχνει" μερικές φορές !

ΥΓ επιμένω στην αρχική μου άποψη, ότι το μικροβιάκι πρέπει να αναπτυχθεί σε οργανισμό για να παράγει τοξίνη, στην επιφάνεια των λαχανικών όσο και να πολλαπλασιαστεί, μετά θα το πάρει η κάτω βόλτα λόγω έλλειψης θρεπτικού υποστρώματος