Tuesday, 10 May 2011

Η bisphenol A - δισφαινόλη Α, τα μπιμπερό και η Αρχή της προφύλαξης
















ξεκίνησα να ετοιμάζω ένα άρθρο ανασκόπησης όλων των νεότερων εξελίξεων για το περιοδικό που αρθρογραφώ σχετικά με την δισφαινόλη Α.

πολλά νέα δεδομένα έχουν μαζευτεί τώρα τελευταία...

η σχέση δισφ.Α και βάρους /δυσκολίας αναπνοής νεογνών 

γιατί υπολογιζόταν λάθος η έκθεσή μας στη δισφ. Α ? 

τα επίπεδα δισφ. Α στα ούρα πέφτουν αμέσως αν σταματάμε να τρώμε τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό!

Bisphenol A in can linings – a storm is brewing


Στο άρθρο 7 του ΕΚ 178/2002, αναλύεται η «αρχή της προφύλαξης» και αποσαφηνίζεται ότι όταν για συγκεκριμένους κινδύνους (π.χ. εξασθενές χρώμιο στο νερό, βαρέα μέταλλα σε τρόφιμα) υπάρχει πιθανότητα βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία αλλά εξακολουθεί να υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, μπορούν να ληφθούν προσωρινά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των καταναλωτών. Με αυτό το άρθρο ουσιαστικά δίνεται το «πράσινο φως» στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς ελέγχου των τροφίμων να λαμβάνουν μέτρα προστασίας της υγείας των καταναλωτών ακόμα και όταν ο κίνδυνος δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένος.
Λόγω της επικινδυνότητας της δισφαινόλης Α (μιας ένωσης που υπάρχει σε μερικά υλικά συσκευασίας όπως τα πολυκαρβονικά), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε αυτή την αρχή της Προφύλαξης στις 1.3.2011 και αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μπιμπερό που κατασκευάζονται από πολυκαρβονικά και ενδέχεται να εκλύουν δισφαινόλη Α.








1 comment:

Anonymous said...

http://www.foodqualitynews.com/Public-Concerns/EU-Bisphenol-A-ban-not-based-on-science-COT/?c=lVh4Qa0XsvduoLebxw6axw%3D%3D&utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily