Sunday, 3 April 2011

Μεσσαπία : τα τοξικά Απόβλητα και το νερό με το εξασθενές χρώμιο

[Ημερησία 2.4.2011]

Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει επί... χρήμασι
Στα ίχνη μαφιόζικου κυκλώματος που διακινεί -αποκομίζοντας τεράστια κέρδη- τοξικά απόβλητα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στις βιομηχανίες, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές με τη συνδρομή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι Αρχές, εξάλλου, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες ανθρώπων που συμμετείχαν στη μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία φαίνεται ότι είχαν προορισμό χωματερή της Χαλκίδας.

Του Κασσιανού Τζέλη
ktzelis@pegasus.gr

Για ένα τεράστιο σύστημα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων κάνουν λόγο καλά πληροφορημένες πηγές, που είτε πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χωματερές, ρέματα κι άλλους χώρους, είτε πωλούνται σε τρίτες βιομηχανίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και η δημιουργία τεράστιου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συμμετοχή και τουλάχιστον δύο μεγάλων βιομηχανιών με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα και πολιτικά πρόσωπα πιέζουν ώστε να «μην συνεχιστούν οι έρευνες». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να μεταφέρουν τα τοξικά τους απόβλητα σε ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Και καθώς στην Ελλάδα αυτές ακόμα δεν υπάρχουν, είναι υποχρεωμένες να τα στέλνουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία. Εκεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στις ελληνικές βιομηχανίες. Κι αυτό συμβαίνει λόγω κόστους, μιας και οι περισσότερες όπως φαίνεται μονάδες προτιμούν να τα πετάξουν τσάμπα σε χωματερές ή να τα πουλήσουν σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες τα αναμειγνύουν με άλλα υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως φτηνό καύσιμο.
Κύκλωμα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων μολύνει επί... χρήμασι
Συλλήψεις σε Ασπρόπυργο και Εύβοια
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η ρύπανση με εξασθενές χρώμιο του Ασωπού, της Μεσσάπιας αλλά και του Ασπρόπυργου οφείλεται εν πολλοίς (και ειδικά στις δύο τελευταίες περιοχές) στην παράνομη εναπόθεση τοξικών αποβλήτων. Στον Ασπρόπυργο έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες συλλήψεις και το ίδιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Εύβοια. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν φορτηγά που έβγαιναν από μεγάλο μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Νέα Αρτάκη στο οποίο προηγουμένως είχαν επιβάλει προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας του και υποχρέωση για ασφαλή μεταφορά των τοξικών αποβλήτων σε ειδικές μονάδες. Τα φορτηγά -όπως διαπιστώθηκε- μετέφεραν τοξικά απόβλητα της εταιρείας σκεπασμένα με χώμα κι άλλα υλικά. Τα φορτηγά είχαν προορισμό χωματερή έξω από τη Χαλκίδα.
Βιομηχανικά απόβλητα
Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις μεγάλες χωματερές των τοξικών αποβλήτων για βιομηχανίες από τους γύρω νομούς. Ενάμιση χρόνο πριν, μάλιστα, είχαν εντοπιστεί στο χωριό Κοντοδεσπότη Μεσσάπιας, βόρεια της Χαλκίδας, λάκκοι με τοξικά απόβλητα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτος, που έγιναν για λογαριασμό της νομαρχίας Ευβοίας, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, μολύβδου, νικελίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου, ψευδαργύρου, χρωμίου, κυανιούχων κ.α. Mέταλλα που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, άλλα είναι φανερό ό,τι αφορούν σε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία έχουν μεταφερθεί εκεί.

Tοξικό και επικίνδυνο νερό σε -κατά περίπτωση- διάθεση
Αντίστοιχες μετρήσεις του ΙΓΜΕ δείχνουν ότι το πρόβλημα υφίσταται για πάνω από δυο χρόνια. Σε μετρήσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκε χρώμιο, ολικό και εξασθενές, καθώς και νικέλιο σε μεγάλες ποσότητες σε τρεις γεωτρήσεις της περιοχής. Το εξασθενές χρώμιο μάλιστα μετρήθηκε μέχρι και 60 μ.γ. ανά λίτρο. Το ΙΓΜΕ πρότεινε στο δήμο Μεσσαπίων να σταματήσει τη χρήση των συγκεκριμένων γεωτρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο», ωστόσο σε άλλο σημείο προτείνει σε περίπτωση λειψυδρίας να αναμειγνύεται το ρυπασμένο νερό με καθαρό νερό προκειμένου να μειώνεται η επικινδυνότητά του! Με αποφάσεις του δήμου, έγινε αρκετές φορές χρήση αυτής της πρότασης. Με απλά λόγια, κατά διαστήματα οι κάτοικοι της Μεσσαπίας πίνουν τοξικό και επικίνδυνο νερό, τη στιγμή που στα Οινόφυτα έχει σταματήσει η υδροδότηση από τοπικές πηγές και γεωτρήσεις ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

5 comments:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=-vR8PQXlJ1k

Anonymous said...

Πού είναι οι ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ φίλοι σου??
Η Ασωπειάδα τελείωσε??
Εμφανίστηκαν γαρίδες και ψάρια στον Ασωπό??
Τα οικο - ΜΜΕ, σας ξέχασαν??
Πολύ ¨πράσινη ανάπτυξη¨ έχει πέσει στη Βοιωτία και στη....Λαπωνία!

Yannis Zabetakis said...

@anonymous

σε τέτοια σχόλια τι να απαντήσω...

απλά μια απορία: νιώθεις κάποια ευχαρίστηση γράφοντας τέτοια σχόλια?

Anonymous said...

απλά for your information και για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις..

ο προηγούμενος ανώνυμος/η, δεν είμαι εγώ, δηλαδή ο συνήθης "'υποπτος" που θέτει τα ερωτήματα που τόσο σε ενοχλούν, που δεν απαντάς και πλέον λογοκρίνεις.

Απλά, βλέπω ότι ακούγονται πλέον και από άλλους αμφιβολίες σαν αυτές που εγώ εξέφρασα εδώ και πολύ καιρό, και εσύ λοιδορούσες...

Κρίμα....

ΥΓ:Θα αντέξουν οι δημοκρατικές σου αντοχές άραγε τη δημοσιοποίηση αυτού του μηνύματος;

άντε, καλή βδομάδα
:)

Yannis Zabetakis said...

προς όλους τους ανώνυμους

1. δεν είστε και τόσο ανώνυμοι αφού ξέρω το ip σας!

2. αν την βρίσκετε με την ειρωνεία. γούστο και καπέλο σας!
αλλά αυτό το ιστολόγιο δεν είναι ο κατάλληλος τόπος εξάσκησης του χόμπι σας!

3. από εδώ και μπρος...οι δημοκρατικές μου αντοχές για ουσιαστικό διάλογο, θα δημοσιεύουν ΜΟΝΟ σχόλια που προάγουν τον Διάλογο και την Ανταλλαγή Απόψεων!

χαρακτηρισμοί, ειρωνείες, κλπ...please αλλού !

good night and good luck