Tuesday, 15 March 2011

Ο πόλεμος κατά των καρτέλ γίνεται με καρυοφύλλια επειδή οι αρχιστράτηγοι του πολέμου δεν επιθυμούν να κατατροπώσουν τους αντιπάλους-καρτέλ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ο πόλεμος κατά των καρτέλ γίνεται με καρυοφύλλια επειδή οι αρχιστράτηγοι του πολέμου δεν επιθυμούν να κατατροπώσουν τους αντιπάλους-καρτέλ

Κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Ανάπτυξης ο προτεινόμενος Νόμος για τον Ανταγωνισμό.

Τον νόμο συνέταξε και κατέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος, σαν «άνθρωπος της πιάτσας» είχε δηλώσει:

ΤΑ ΝΕΑ ONLINE ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
Χρυσοχοΐδης: Οι πολυεθνικές πωλούν 30% ακριβότερα
ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ πωλούν ακριβότερα έως 30% τα προϊόντα τους στην Ελλάδα δήλωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συµπλήρωσε ότι έως τα τέλη του έτους θα υπάρξει µείωση τιµών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε άµεσες παρεµβάσεις στην αγορά για τη µείωση των τιµών αλλά και την προστασία των καταναλωτών από τις αθέµιτες πρακτικές των επιχειρήσεων. Οπως δήλωσε, «στην Ελλάδα έχει διαµορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιµών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιούνται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιµολογηµένα κατά τουλάχιστον 20% - 30%».

ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΩΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

Τα καρτέλ είναι ισχυρότατες οικονομικά εταιρείες που απασχολούν τα καλύτερα δικηγορικά γραφεία.

Το μόνο που απασχολεί τα καρτέλ είναι οι ποινικές ευθύνες των υπευθύνων προσώπων. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Το ενδεχόμενο να συλληφθούν και να πληρώσουν πρόστιμο τους είναι γνωστό και ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Ξέρουν εξαρχής ότι θα βγάλουν 10, θα πληρώσουν 2, θα εξοντώσουν παράλληλα τους ανταγωνιστές τους, οπότε δεν τους απασχολεί καθόλου. Τους είναι αδιάφορο αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού βγάλει απόφαση σε 3 χρόνια ή σε 5 χρόνια ή σε 1 μήνα.

Αυτά τα ξέρει και ο Υπουργός Ανάπτυξης και όσοι κατήρτισαν το νομοσχέδιο.

Διαβάζοντας τοις ποινικές ευθύνες του νομοσχεδίου μας πιάνουν τα γέλια.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 44 ο Υπουργός αποφάσισε να τιμωρήσει με τουλάχιστον 2 χρόνια φυλάκιση τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εναρμονισμένη πρακτική.

Για όλους τους άλλους που παραβιάζουν το δίκαιο του Ανταγωνισμού η ποινή φυλάκισης, με βάση το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε (άρθρο 44) ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ. Μάλιστα είναι προφανές ότι παρενέβησαν προσωπικά στον Υπουργό το λόμπι των καρτέλ διότι στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στην διαβούλευση υπήρχε πρόβλεψη για 3 μήνες φυλάκιση σε όσους έκαναν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Τρεις μήνες είναι αστεία ποινή και όμως και αυτή αφαιρέθηκε αφού κάποιοι παρενέβησαν στον Υπουργό.

Το να κάνει μια εταιρεία κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της είναι πολύ πιο εύκολο από το να στήσει καρτέλ (συνεννοήσεις) με άλλες εταιρείες. Αποφασίζει μόνη της και πράττει. Και επειδή κατέχει μερίδιο αγοράς 70%-80% δεν την αγγίζει κανείς. Επίσης με την τουλάχιστον 3μηνη φυλάκιση (που αρχικά όριζε το παρόν νομοσχέδιο) τα παραπτώματα δεν εμπίπτουν στον 3691/2008 νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους σας ότι για όσους δεν πληρώνουν διόδια η αρχική διάταξη του κ. Ρέππα προέβλεπε να τιμωρείται το εν λόγω αδίκημα με φυλάκιση ως τρεις μήνες και χρηματικό πρόστιμο. Τελικά έγινε πταίσμα και όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του θα ασκείται μετά από έγκληση.

          "Εντυπωσιακή" πραγματικά η προτεινόμενη ποινή φυλάκισης των δυο ετών!!!!! Ας δούμε όμως ποιους αφορά αυτή η ποινή φυλάκισης για να σταματήσει η κοροϊδία του Υπουργού Ανάπτυξης που νομίζει ότι είμαστε όλοι κάτοικοι της μπανανίας.

          Υποθέτουμε ότι ο άνθρωπος της πιάτσας και οι σύμβουλοι του για να αποφασίσουν τι αποτρεπτικά μέτρα θα λάβουν κατά των καρτέλ ρώτησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανέλυσαν το «ποιες είναι οι συχνές παραβάσεις της νομοθεσίας του Ανταγωνισμού». Δηλαδή τι κάνουν τα λαμόγια συχνότερα ώστε να δούμε πως θα τους σταματήσουμε.

          Αναλύσαμε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα έτη 2007-2010 που καταλόγισε πρόστιμα για παραβάσεις του Ν703/77 για να δούμε πόσες από αυτές αφορούσαν εναρμονισμένη πρακτική, δηλαδή την παράβαση που αφορούν τα 2 χρόνια φυλάκιση. Ακολουθεί η αναλυτική λίστα ώστε να μην μπορεί κανείς εντεταλμένος να σας εξαπατά (όνομα παραβάτη, αριθμός απόφασης, παράνομη πράξη):

ΕΤΟΣ 2007
 1. Εταιρείες SECURITY απόφαση 325/v/2007 εναρμονισμένη πρακτική
 2. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ-ΕΛΠΕ απόφαση 327/v/2007 εναρμονισμένη πρακτική
 3. MAVA αυτοκινητα απόφαση 332/v/2007 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 4. ECDL απόφαση 359/v/2007 Δεσπόζουσα θέση
 5. Χιουνται απόφαση 370/v/2007 Δεσπόζουσα θέση
ΕΤΟΣ 2008
 1. VIVARTIA απόφαση 385/v/2008 Δεσπόζουσα θέση και παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 2. DIA HELLAS απόφαση 395/v/2008 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 3. ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ απόφαση 426/v/2008 Δεσπόζουσα θέση
ΕΤΟΣ 2009
 1. ΟΛΠ απόφαση 428/v/2009 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 2. ΝΕΣΤΛΕ απόφαση 434/v/2009 δεσπόζουσα θέση
 3. ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ απόφαση 438/v/2009 δεσπόζουσα θέση
 4. ΦΙΑΤ απόφαση 437/v/2009 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 5. UNILEVER απόφαση 441/v/2009 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 6. ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ απόφαση 455/v/2009 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 7. ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ απόφαση 452/v/2009 δεσπόζουσα θέση
 8. COLGATE απόφαση 453/v/2009 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
 9. ΦΑΝΟΠΟΙΟΙ ΧΑΝΙΩΝ απόφαση 460/v/2009 εναρμονισμένη πρακτική
ΕΤΟΣ 2010
 1. CARREFOUR απόφαση 495/v/2010 παράνομοι όροι στα συμφωνητικά
            Από τις 18 αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για αντιανταγωνιστικές πρακτικές τα έτη 2007-2010, εναρμονισμένη πρακτική αφορούσαν ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ (3) υποθέσεις. Και μάλιστα η μια υπόθεση με τις εταιρείες SECURITY αφορούσε συμπεριφορά σε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό και όχι συμπεριφορά που είχαν οργανώσει σε όλη την αγορά.

Δηλαδή ο Υπουργός ερεύνησε και βρήκε ότι θα χτυπήσει αλύπητα το 16% των παρανομιών. Το υπόλοιπο 84% δεν το θεωρεί επικίνδυνο και για αυτό προτείνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ. Τι έκαναν άλλωστε οι άνθρωποι; Κλέβουν επί σειρά ετών εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, τους πουλάνε πανάκριβα, εξοντώνουν τον ανταγωνισμό, δεν έκαναν και κανένα έγκλημα, όπως πχ να μην πληρώσουν διόδια....

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ?

Ο Υπουργός γνωρίζει άριστα ότι οι πολυεθνικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται προσωπικά για να «ρίξει τις τιμές», δεν κάνουν εναρμονισμένη πρακτική. Δεν το έχουν ανάγκη γιατί είτε έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς (άρα κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, παραβίαση του άρθρου 2 του νόμου), είτε έχουν παράνομους όρους στα συμφωνητικά με τους λιανέμπορους, συνήθως όρους για απαγόρευση εξαγωγών, απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών, αποκλειστικότητα κλπ (άρα παραβίαση του άρθρου 1 του νόμου, όχι όμως για εναρμονισμένη πρακτική). Οι πολυεθνικές βασίζουν τις παρανομίες τους στο γεγονός ότι κάνουν τα ίδια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος.

Άρα οι πολυεθνικές δεν έχουν να ανησυχήσουν από τα 2 χρόνια φυλάκισης του Υπουργού Ανάπτυξης που είναι και άνθρωπος της πιάτσας.

ΑΡΑ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑ 20%-30% ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ;
ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΡΙΩΝ? ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ? ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ. ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ? ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΊΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ?


Με εκτίμηση προς όλους αλλά καμία εκτίμηση ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ

Φλωράς Γιώργος
Δεληγιώργη 55 Αθήνα
Τηλ. 2105232621

No comments: