Monday, 21 February 2011

good 4 kids Το ράλλυ μειοδοσίας διδάκτρων και ο άλλος δρόμος.O Νίκος Γδοντέλης με τους συνεργάτες του ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που τρώνε τα παιδιά μας.
Το όνομα του εγχειρήματος είναι good4kids
και στο πρώτο newsletter, ο Νίκος έχει γράψει ένα κείμενο για τα δίδακτρα και τον άλλο δρόμο που αναδημοσιεύω εδώ.

>
Το ράλλυ μειοδοσίας διδάκτρων και ο άλλος δρόμος.
[του Νίκου Γδοντέλη, AG Advent]

Η οικονομική κατάσταση στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να περιγραφεί ως ανθιρή. Η μείωση των αποδοχών και η αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας είναι ένα βάρος που επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στην καρδιά αυτής της κατάστασης είναι τα νεαρά ζευγάρια. Ζώντας από κοντά αυτή την αγωνία των γονιών - πελατών τους οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι διστακτικοί και  ανήσυχοι. Από την άλλη βλέπουν πως με την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, αλλά και των δημόσιων σχολείων να είναι προβληματική ίσως έχουν μπροστά τους μια μεγαλύτερη πίτα για το νέο σχολικό έτος. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί αναβρασμός στον χώρο και μια σειρά από ερωτήματα. Πόσα θα αντέξουν να δώσουν οι γονείς εφέτος; Πόση έκπτωση μπορώ να κάνω πάνω στην έκπτωση που έχω ήδη δώσει; Μήπως να σταματήσω να προσφέρω φαγητό για να μπορώ να ανταγωνιστώ;
Είναι στα σκαριά ένα τρομακτικό ράλλυ μειοδοσίας στις τιμές. Όλοι λίγο πολύ οι παίκτες του κλάδου παίρνουν θέση στην λευκή γραμμή της αφετηρίας και περιμένουν το σινιάλο του αφέτη. Δεν έχουν στο νου τους τον τερματισμό αλλά μόνο να αντέξουν να μείνουν στον αγώνα πιο πολύ από τον διπλανό τους. Το ράλλυ αυτό το έχω δει να στήνεται και σε άλλους κλάδους στο άμεσο παρελθόν με τραγικά αποτελέσματα. Εάν η απάντηση στον ανταγωνισμό είναι η χαμηλότερη τιμή τότε αυτή η κούρσα θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε άνευ προηγουμένου ζημιά της ιδιωτικής φροντίδας παιδιών και εκπαίδευσης. Και η ζημιά δεν θα προέρθει μόνο από τους  τζίρους που θα μικρύνουν, αλλά κυρίως θα έρθει από την απαξίωση της προσπάθειας χρόνων για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε γονείς και παιδιά. Και να μην γελιέται κανείς, η χαμηλή τιμή, σε μια απαξιωμένη μάλιστα υπηρεσία, δεν ξαναανεβαίνει!
Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία και περίσκεψη, ώστε να μην γκρεμιστεί ότι χτίστηκε για χρόνια με κόπο και αγάπη και να στηθεί στην θέση του ένα οικοδόμημα με σαθρά θεμέλια. Πρέπει οι επιχειρηματίες του κλάδου να δουν όλη την εικόνα και όχι μόνο την επιβίωση για την ερχόμενη χρονιά. Η αποψή μου είναι πως πέρα από το ράλυ της μείωσης των τιμών υπάρχει κι άλλος δρόμος. Υπάρχει η επιλογή να δώσετε επιπλέον πραγματική αξία στην υπηρεσία σας. Δώστε αξία σε αυτό που παρέχετε. Να ξέρετε πως οι βασικές αξίες της ζωής δεν διαπραγματευονται με όρους αγοράς. Το σχολείο και ο παιδικός σταθμός καλείται να παρέχει ισχυρούς λίθους στο αξιακό μας σύστημα. Μην διαπραγματεύεστε με μόνη παράμετρο την τιμή. Επαναλαμβάνω πως στις αξίες η τίμη δεν έχει σημασία. Κάντε τον γονιό να νοιώσει πως τον βοηθάτε και τον συμπληρώνετε στη φροντίδα για την σωστή ανάπτυξη και αγωγή των παιδιών τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η σωστή διατροφική αγωγή των παιδιών, η υγεία και η ασφάλεια, η γαλούχιση στην ισορροπημένη διατροφή είναι αξίες. Μη σταματάτε να πιστεύετε και να επικοινωνείτε πως το κάθε παιδί μεγαλώνει μια φορά και πρέπει να μεγαλώσει σωστά. Επενδύστε στις αξίες, επικοινωνήστε τις, κοστολογείστε τις σωστά και θα έρθει και το επιχειρηματικό αποτέλεσμα. Σας προτρέπω να μην συμμετάσχετε στο επερχόμενο ράλλυ με μόνο καύσιμο τις μειωμένες τιμές και την υιοθέτηση ανταγωνιστικών ... μειονεκτημάτων.No comments: