Wednesday, 5 January 2011

διευκρίνιση... [μέρος 2]

φωτογραφία από το θερμοκήπιο που γίνεται η διδακτορική έρευνα
Σχετικά με την επιστημονική μας έρευνα στα τρόφιμα-βολβούς,  χρειάστηκε να διευκρινίσω μερικά θέματα στις 6.12.2010.
Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επανέλθω στο θέμα σήμερα αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τα εξής:
Στις 2.10.2010, παρουσίασα στην Μυτιλήνη στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Συνέδριου «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» τα τελικά αποτελέσματα της διετούς έρευνάς μας (η πλήρης παρουσίαση εδώ).
Σε καμία περίπτωση δεν έχω πάρει θέση σχετικά με την ακαταλληλότητα ή τοξικότητα των εν λόγω προϊόντων και εδώ έγκειται και η διαστρέβλωση της έρευνάς μας από τα ΜΜΕ. Δεν έχω μιλήσει για «καρκίνο», για «δηλητήρια» ή για «τοξικές βόμβες». Αυτά είναι τίτλοι των αιμοβόρων ΜΜΕ και όχι φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας επιστήμονας στα πλαίσια της επιστημονικής δεοντολογίας.
Γίνεται συχνά αναφορά στην πολιτική μου ιδιότητα. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι για ένα μόνο χρόνο υπήρξα μέλος κομματικού σχηματισμού, από τον Μάρτη του 2009 ως τον Μάρτη του 2010 ήμουν μέλος των ΟΠ. Στις εκλογές του 2009, εκτέθηκα με τους ΟΠ ως υποψήφιος βουλευτής στην Εύβοια αλλά στις 8.3.2010 παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας (http://www.zabetakis.net/?p=2357).
Γίνεται λόγος για μετρήσεις από την πλευρά των αγροτών. Όλες οι μέχρι σήμερα μετρήσεις, που έχω δει, ουσιαστικά βρίσκουν ότι έχουμε βρει και εμείς στις εκτενείς μετρήσεις που έχουμε κάνει.
Πιο συγκεκριμένα, στα δείγματα πατάτας που έχουμε αναλύσει έχουμε βρει νικέλιο με μέση συγκέντρωση 800 μg/kg. Το χειρότερο δείγμα μας είχε νικέλιο της τάξης των 1894 μg/kg και σύμφωνα με τις μετρήσεις από το ΕΚΕΠΥ που έγιναν από αγρότες, υπάρχει τώρα και μια μέτρηση της τάξης των 1500 μg/kg.
Τα επίπεδα νικελίου σε δείγματα πατάτας από άλλες περιοχές είναι 68-88 μg/kg.
Συνεπώς, δεν μπορούμε να μην μιλάμε ότι τα δείγματα από τον Ασωπό δεν είναι επιβεβαρυμένα με νικέλιο.
Η κείμενη νομοθεσία για τα τρόφιμα δεν προβλέπει όρια για τα βαρέα μέταλλα Νικέλιο και Χρώμιο ενώ υπάρχουν αυστηρά όρια για τα δύο αυτά μέταλλα στο νερό. Συνεπώς, υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό κενό αφού και τα δύο μέταλλα έχουν αναγνωρισμένη επικινδυνότητα.
Είναι επικίνδυνα τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα-βολβούς από τον Ασωπό;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να είναι απλά μονολεκτική μιας και ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου, η κάθε πληθυσμιακή ομάδα έχει διαφορετική ευαισθησία. Αν υπολογίσουμε τη μέση ημερήσια πρόσληψη καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας, για κανένα βαρύ μέταλλο δεν υπερβαίνονται τα όρια της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης ακόμα και αν καταναλώνονται μόνο τρόφιμα-βολβοί από τον Ασωπό.
Αν λάβουμε όμως υπόψη μας την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη Νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg/μέρα, τότε είναι φανερό ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας από τον Ασωπό για να ξεπερασθούν αυτά τα 300 μg/μέρα.
Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός και από το νερό και από άλλες τροφές αλλά ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα αντικείμενα (π.χ. μαχαιροπήρουνα). Ειδικότερα, για τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές (που περιέχουν καρότα και πατάτες) υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος υπέρβασης της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης νικελίου.
Στα πλαίσια της προφύλαξης του καταναλωτή, πρέπει να εφαρμοσθεί η Αρχή της Προφύλαξης μέχρι να ορίσει ο Νομοθέτης όρια για Νικέλιο και Χρώμιο στα τρόφιμα.
Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω τούτο: η διετής μας έρευνα που παρουσιάσαμε στην Μυτιλήνη επικεντρώθηκε σε δείγματα που αγοράστηκαν από αλυσίδες λιανικής πώλησης στην Αθήνα και έγινε στα πλαίσια ενός διετούς Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ ή μάστερ). Η έρευνα αυτή έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της μας έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσουμε νέο ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής όπου ποτίζουμε σε θερμοκήπιο τρόφιμα-βολβούς (πατάτες, καρότα και κρεμμύδια) με καθαρό νερό και νερό με χρώμιο και νικέλιο. Ο στόχος μας είναι να ποσοτικοποιήσουμε την επιμόλυνση του χώματος και των τροφίμων-βολβών από το νερό άρδευσης. Σε αυτό το πρόγραμμα, κάθε καλόπιστη συνεργασία και αρωγή είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη από όλους!
Ιωάννης Ζαμπετάκης (BSc, PhD, MEd)
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr

7 comments:

Anonymous said...

Γιάννη Καλή Χρονιά,
Σου εύχομαι υγεία πάνω από όλα και αντοχή...Εστιάζοντας στο επιστημονικό κομμάτι, αφήνω τα νομικά για τους δικηγόρους, σου στέλνω το κάτωθι link διαδκτορικής διατριβής:
http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/11666#page/8/mode/2up
με τίτλο:
Διερεύνηση της συμπεριφοράς φυτών σε σχέση με τις συγκεντρώσεις μετάλλων στο έδαφος
ΧΛΚ

DPurpler said...

This is science!

Yannis Zabetakis said...

@ΧΛΚ

φίλε, σε ευχαριστώ για το λινκ!

πολύτιμο κείμενο και για μερικούς επικριτές-σχολιαστές του ιστολογίου τούτου!

φιλιά στις γυναίκες σου!

Υ.Γ. γιατί να αφήνουμε τα νομικά στους δικηγόρους? χωρίς τα δικά μας δεδομένα πώς θα μπορέσουν να νομοθετήσουν?

Yannis Zabetakis said...

@DPurpler

yes! it is! indeed!

:)

happy 2011 !!!

observer said...

http://press-gr.blogspot.com/2011/01/blog-post_5729.html

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/01/blog-post_2522.html

http://www.info-guardian.eu/2011/01/%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%89%CF%80%CF%8C/

Stinger said...

Παρά τις απανωτές διευκρινίσεις σας κ. Ζαμπετάκη, τα βασικά θέματα παραμένουν αδιευκρίνιστα. Δικαιολογημένα λοιπόν επανέρχονται φορείς και πολίτες, με αντίλογο και ερωτήματα. Διότι ζητούν απλά ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ξεκάθαρη απάντηση, αν το νερό και τα τρόφιμα της περιοχής τους είναι επικίνδυνα ή όχι. Τέτοια απάντηση δεν είστε φυσικά σε θέση να δώσετε και ορθώς (πλέον) τηρείτε αποστάσεις και είστε πιο προσεκτικός.

Για να μην ξαναγράφω τα ίδια, παραπέμπω πρόχειρα σε παλιότερες κουβέντες για τα τρόφιμα περιοχής Ασωπού:

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=77591785465963840&postID=7208521883909273624

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=77591785465963840&postID=2013148844710067651

Y.Γ. Ποιο είναι το scope του διδακτορικού, να δούμε αν «επιμολύνεται» το έδαφος και τα τρόφιμα από ρυπασμένο νερό; Δεν υπάρχουν ερευνητικές εργασίες για το θέμα; Και γιατί ειδικά με χρώμιο και νικέλιο κι όχι και με άλλες ουσίες;
Εμας μας ενδιαφέρει τι γίνεται με το νερό και τα τρόφιμα συγκεκριμένων περιοχών κι όχι γενική έρευνα. Χώρια που έχω την αμυδρή εντύπωση ότι μπαίνετε σε «γεωπονικά» χωράφια…

Yannis Zabetakis said...

@stinger

όσα γράφετε είναι απλά ανάξια σχολιασμού,
ίσως θα πρέπει να αγνοώ εις το εξής τα σχόλιά σας...

αλλά σε προσωπικές επιθέσεις...θα σας απαντώ για να σας δείχνω πόσο πικρόχολα κοντόφθαλμα είναι τα σχόλιά σας του τύπου "Χώρια που έχω την αμυδρή εντύπωση ότι μπαίνετε σε «γεωπονικά» χωράφια…"...

το διδακτορικό μου είχε τίτλο

plant tissue culture and the biosynthesis of strawberry flavour

σχετικές δημοσιεύσεις...

http://www.springerlink.com/content/tj71704q65174l47/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/%28SICI%291097-0010%28199708%2974:4%3C421::AID-JSFA817%3E3.0.CO;2-6/abstract

http://www.springerlink.com/content/x12m8314xwk85457/

enjoy reading :)