Sunday, 31 October 2010

το 'Οραμα Πόλης και το τσιμέντο...


τα τσιμέντα στο άλσος...
-----------------------------------------------και τα τσιμέντα στις παιδικές χαρές...

------------------------------------------------

Η κινητοποίηση των κατοίκων απέτρεψε προσωρινά την τσιμεντοποίηση έκτασης 1,5 στρέμματος στη Νέα Φιλαδέλφεια, που περιλαμβάνεται σε περιοχή όπου δημιουργείται χώρος πρασίνου. Περίπου 500 τόνοι τσιμέντου θα τοποθετηθούν με σκοπό τη δημιουργία της παιδικής χαράς μετά από απόφαση του δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας, Στ. Κόντου, την στιγμή που ο ίδιος ως αντιπολίτευση κατήγγειλε παρόμοιες προθέσεις του προηγούμενου δημάρχου για την ίδια περιοχή. [Αυγή, 27.10.2010]


και άλλο ένα σχετικό με τον Δήμαρχο ...τον απερχόμενο αρθράκι...

«Δημοτικό τσιφλίκι» το άλσος Φιλαδέλφειας [Ημερησία, 30.1.2010]

νας δήμαρχος της Aττικής, εκλεγμένος με «οικολογικά» και αριστερά συνθήματα, μετατρέπει ένα από τα ελάχιστα πάρκα της Aθήνας σε «δημοτικό τσιφλίκι» αυθαίρετων κατασκευών.

Πρόκειται για το άλσος της Nέας Φιλαδέλφειας, έναν από τους πιο κρίσιμους χώρους πρασίνου του λεκανοπεδίου, στο οποίο σήμερα ο τοπικός δήμος κατά παράβαση της νομοθεσίας, των αποφάσεων του ΣτE και της Διεύθυνσης Δασών έχτισε και διατηρεί γκαράζ για τα δημοτικά οχήματα, άλλα και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Mε αιτιολογία τη μείωση του κόστους για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Φυλή ή στο Σχιστό. Σε άλλο σημείο του χαρακτηρισμένου, με βάση απόφαση του ΣτE, δάσους της Nέας Φιλαδέλφειας η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει και στο στήσιμο προκάτ κερκίδων για τα γηπεδάκια που βρίσκονται μέσα στην έκταση.

Πρόκειται για μια εξωφρενική κατάσταση που δεν συνάδει με τις απαιτήσεις των καιρών, που απαιτούν την απόλυτη προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων σε ένα λεκανοπέδιο που ασφυκτιά στο τσιμέντο, περιτριγυρισμένο από καμένους ορεινούς όγκους! H ιστορία ξεκινά από το 2002, όταν οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτE ζητώντας την ακύρωση παλαιότερων αποφάσεων εφετείων, σύμφωνα με τις οποίες το Άλσος της Nέας Φιλαδέλφειας είναι κοινόχρηστος χώρος, άρα μπορούν να υπάρξουν διάφορες χρήσεις σε αυτόν.

Απόφαση
Tο E’ τμήμα του ΣτE αποφάνθηκε τότε ότι το Άλσος είναι δάσος στο οποίο απαγορεύονται οι κατασκευές. Aκολούθησαν ενστάσεις του δήμου που κατέπεσαν. Aπό το 2005 η δημοτική αρχή υποχώρησε για να φτάσουμε στο 2009, όταν η νέα δημοτική αρχή, εκλεγμένη με την υποστήριξη του ΣYPIZA και με προεκλογικό σύνθημα την απόλυτη προστασία του πάρκου, ενέκρινε επένδυση 300.000 ευρώ για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών -παράνομα, χωρίς άδεια της πολεοδομίας και αντίθετα με τις αποφάσεις του ΣτE- στον χώρο του δημοτικού γκαράζ απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων. O σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων βρίσκεται σε μια άκρη του άλσους, σε απόσταση 100 μέτρων από τα σπίτια.


Εξ-ασθενείς από χρώμιο
Κυριακάτικη Ε [31.10.2010]

της Νάντιας Βασιλειάδου

Πλήρη στοιχεία για τον αριθμό και τις αιτίες θανάτου των δημοτών Μεσσαπίων Ευβοίας κατά τη χρονική περίοδο 1999-2009 καλείται να δώσει ο δήμος ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Γαία» είχε ζητήσει με έγγραφο αίτημά του τον Ιούλιο του 2009 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, προκειμένου να διερευνήσει τη συνάφεια των θανάτων της περασμένης δεκαετίας με την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό του δήμου. Το αίτημα είχε απορρίψει η δημοτική αρχή, με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τρίτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στον οποίο προσέφυγε η «Γαία», επισήμανε στον δήμο Μεσσαπίων ότι ο σκοπός της συλλογής των στοιχείων εξυπηρετεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της έρευνας και της επιστήμης και πρότεινε στο ληξιαρχείο να επιτρέψει επιτόπια μελέτη των δεδομένων από μέλος του συλλόγου.

Επιδημία καρκίνου λόγω ρύπανσης

«Η προστασία του ιδιωτικού και οικογενειακού βίου αφορά μόνο τους εν ζωή και, επομένως, η επίκλησή της ως λόγου αποκλεισμού του δικαιώματος πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε δημόσια έγγραφα δεν είναι βάσιμη» αναφέρεται στο σκεπτικό της ανεξάρτητης αρχής. Αλλωστε και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφανθεί, με αποφάσεις της, υπέρ της χορήγησης άδειας συλλογής και μελέτης ληξιαρχικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, εφόσον πρόκειται για ερευνητικό και επιστημονικό σκοπό.

Ανάλογο αίτημα με αυτό της «Γαίας» είχε προηγηθεί το 2008 από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Τάναϊς», χωρίς και τότε να υπάρξει ανταπόκριση του δήμου.

«Λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό υπήρξαν κάποιες πρώτες μετρήσεις που μας είχαν θορυβήσει. Ζητήσαμε από το ληξιαρχείο στοιχεία, όμως το αίτημά μας απορρίφθηκε» υποστηρίζει ο Νίκος Φραντζής, μέλος της «Τανάιδος». Οπως τονίζει, «στην περιοχή υπάρχει επιδημία καρκίνου και κανείς μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει την κατάσταση και να βρει τις αιτίες. Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στα Ψαχνά, μια καρκινοπαθής της απευθύνθηκε λέγοντας: «Είμαι καρκινοπαθής εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο στη γειτονιά μου υπάρχουν ακόμη 2 με 3 περιπτώσεις. Ποιος θα τιμωρηθεί γι' αυτό;». Τότε η υπουργός είχε πει ότι θα φέρει στην περιοχή νερό με βυτία, όμως ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα και η ύδρευση συνεχίζεται από το νερό του δικτύου.

Για μεγάλη συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες είχε κάνει λόγο ο ωτορινολαρυγγολόγος Αρτάκης Αντώνης Χαραλαμπόπουλος σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» στις 20 Σεπτεμβρίου 2009. «Εδώ συναντώ νεοπλάσματα λεμφαδένων πολύ συχνότερα απ' ό,τι στην Αθήνα, όπου δούλευα πολλά χρόνια» είχε τονίσει. Στο μεταξύ, προχθές Παρασκευή, ο Δήμος Μεσσαπίων κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργού ΠΕΚΑ για την παράλειψή της, όπως αναφέρεται στο νομικό έγγραφο, να προβεί σε λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής.

Στις 21 Ιουλίου 2010 ο δήμος είχε καταθέσει αίτηση προς το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προβεί στη λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. «Εκτοτε παρήλθαν πάνω από τρεις μήνες χωρίς η διοίκηση να προβεί στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες» τονίζει ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπάλιας και συμπληρώνει:

«Η αποφυγή της δαπάνης αποκατάστασης από τους ρυπαίνοντες, σε συνδυασμό με την αμέλεια της αρμόδιας κρατικής αρχής να παρέμβει ουσιαστικά, μετακυλίει τα κόστη στους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, πρακτική που νοθεύει τον ανταγωνισμό και συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Πρόκειται όχι μόνο για απροκάλυπτη ταξική πολιτική αλλά και για παράνομο όφελος. Τόσο στην περίπτωση της Εύβοιας όσο και σε εκείνη του Ασωπού, η πολιτική που ασκείται από το ΥΠΕΚΑ είναι πολιτική των εντυπώσεων και των επικοινωνιακών τρικ. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση».

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε τρίτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης των βιομηχανιών που το 2007 είχαν εντοπιστεί από επιθεωρητές περιβάλλοντος να ρυπαίνουν την περιοχή των Οινοφύτων. «Κάποιοι στη Δικαιοσύνη δεν έχουν αντιληφθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού στη Βοιωτία, όπως τα χωριά έξω από τη Θήβα, υδρεύεται ακόμη από υπόγεια ρυπασμένα νερά. Χρειαζόμαστε φαστ-τρακ προστασία από τη Δικαιοσύνη και όχι φαστ-τρακ νομοσχέδια» τονίζει ο ακτιβιστής παπα-Γιάννης Οικονομίδης, που μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες ανέδειξε το έγκλημα του Ασωπού.

Φλοίσβος...καμία σχέση με την Νέα Φιλαδέλφεια...ο Διονύσης Χατζιδάκης κάτι έκανε!
ο Σταύρος Κόντος τι έκανε στο Άλσος από το 2006 ως σήμερα?
αυτή είναι η παιδική-χάρα πρότυπο στο Φλοίσβο! καμία σχέση με τις παιδικές χαρές του Σταύρου Κόντου...
βόλτα στην παιδική χαρά...ευκαιρία να μαζέψουμε κι ελιές!

=====================
πρωινό Κυριακής, λιακάδα, τα παιδιά θέλουν βόλτα! κι εμείς ποτέ χατήρι δεν τους χαλάσαμε!
πού θα πάμε?
παραλία! σε καλή παιδική χαρά! με κούνιες, με καθαριότητα, με όσα αυτά που ΔΕΝ έχουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια...
στις φωτό βλέπετε το λόγο...γιατί πάμε Φλοίσβο και όχι Άλσος...
αν θέλετε να δείτε και αντίστοιχες φωτό της παιδικής χαράς του Άλσους...κάντε υπομονή μέχρι αύριο...

Γ.Ζ.

Friday, 29 October 2010

ο Τσε και ο ...χρόνος


[από την Ελευθεροτυπία]

Χιλιάδες χτύποι, δείκτες, μετρήματα, πρωινά και ξενύχτια. Χιλιάδες ρολόγια. Ομως ο χρόνος, ένας. Η «Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πειρατείας» στοίχισε τη «ζωή» σε χιλιάδες ρολόγια-«μαϊμού» που κατέσχεσαν οι αρχές της Ελβετίας και τα κατέστρεψαν στο αεροδρόμιο της Βέρνης, χθες. Και ο χρόνος; Αυτόν δεν μπορεί να τον «κατασχέσει» κανείς, πλην του μύθου.

Μύθου σαν του «Τσε» Γκεβάρα, που χαμογελαστός καπνίζει ακόμη το πούρο του στη φωτογραφία που κρατούν οι Κουβανοί μαθητές. «Μαζί» του πετούν λουλούδια στη θάλασσα για να τιμήσουν τον Καμίλο Σιενφουέγος. Τον ήρωα της επανάστασης που χάθηκε, μαζί με το αεροπλάνο του, ένα χρόνο μετά τη νίκη του στρατού του Φιντέλ Κάστρο. Ο χρόνος «πάγωσε» για τον Καμίλο, «ζει» για τον «Τσε» και «καταστράφηκε» από τους Ελβετούς. Οσο για σένα μαϊμού, πάρε τον χρόνο σου (φωτ. Reuters)

==============================

ας κρατήσουμε αυτή την τελευταία φράση...
"Οσο για σένα μαϊμού, πάρε τον χρόνο σου"

baby bottles, bisphenol A and the apathy of EFSA
For months now, we know that bisphenol A (BPA) is a potential hazard in our food chain. Denmark was the 1st EU country banning BPA in food packaging for young children since 1st July 2010. However, EFSA has recently refused to take any action.

Toxicity of BPA

Today's news come to reveal that EFSA is wrong and pathetic in her views on BPA.

This study on more than 200 Chinese factory workers has found a link between plastic feedstock bisphenol A in urine and potential reproduction problems like decreased sperm count and vitality.

The study, funded by the U.S. National Institute of Occupational Safety and Health, said it was one of the first human studies to show a link between BPA and semen quality.


[read the rest of the article here]

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στέλνει την Ελλάδα η Κομισιόν για τον Ασωπό


επιτέλους! η ΕΕ και η Commision έκαναν κάτι για τον Ασωπό αλλά με ελλειπή τρόπο και με ελλειπή πληροφόρηση!

Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν στη γνωστή επιδημιολογική μελέτη που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και ιδίως στο συμπέρασμά της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων στην περιοχή από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Στη συνέχεια της ερώτησης ο κ. Χουντής αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει εάν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως σημαντικό ρύπο.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ αφού αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία για την «καλή κατάσταση» όλων των υδάτων που επιβάλλει την εκπόνηση αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή (μέχρι 22.3.2010), σημειώνει συγκεκριμένα για τον Ασωπό: «Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010».

--------------------

ο κ. Χουντής στην ερώτησή του ξέχασε όμως να αναφέρει για τα τρόφιμα που παράγονται εκεί και είναι επιμολυσμένα με βαρέα μέταλλα... [βλ. και γράφημα. παραπάνω]


Γεγονός και δεδομένα που κάνουν το πρόβλημα του Ασωπού από τοπικό ...πανελλήνιο...

κρίμα... (που το ξέχασε!)

και δυστυχώς ...η ΕΕ και η Κομμισιόν δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι το πρόβλημα στον Ασωπό δεν είναι απλά η διαχείριση του νερού αλλά παράνομες αδειοδοτήσεις, παράνομη μαφία αποβλήτων, ελλειπείς έλεγχοι από το Κράτος...κλπ κλπ

Γ.Ζ.

Τα καρτέλ των τροφίμων και οι ρήτρες


το άρμεγμα των καταναλωτών από κάποια...καρτέλ...

---------------------------------------------------------------

Το αγελαδινό γάλα έχει τιμή παραγωγού 0,30 ευρώ, η τελική τιμή είναι 1,03 ευρώ, ενώ πριν από λίγους μήνες ήταν μέχρι και 1,50 ευρώ στα συνοικιακά παντοπωλεία! Τι έγινε και μειώθηκε κατά 25%-30% η τιμή του γάλακτος;


από την στήλη "Τροφο-(α)ρυθμοί", Ημερησία 28.10.2010

Thursday, 28 October 2010

η Δεξιά και το Περιβάλλοντο σκιάχτρο της Δεξιάς ανάμεσα σε πεταμένα "καφάσια-πρώην αρθρογράφοι"
------------------------------------------------

το ότι η Δεξιά και οι Δεξιοί δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με το Περιβάλλον είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες!
Ο Καπιταλισμός, το Κεφάλαιο, η Ανάπτυξη με θετικό πρόσημο θέλουν γρήγορη παραγωγή αγαθών. Χωρίς να πολυνοιάζονται για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, για την περιβαλλοντική διάσταση μιας επένδυσης, για την αλόγιστη χρήση πόρων (άψυχων, δηλ νερό, πρώτες ύλες αλλά και έμψυχων, Ανθρώπων).
Για τους Δεξιούς μετρά μόνο το χρήμα, το κέρδος, η υπεραξία, η προσωπική κερδοφορία.

Αυτά ίσως να μην τα θυμόμαστε συχνά.
Αλλά όταν έχουμε τον Καρατζαφέρη να ερωτάται σε ένα από τα περσινά debate ποιες είναι οι θέσεις του ΛΑΟΣ για το περιβάλλον και να απαντά "σήμερα, ο κόσμος θέλει δουλειά και ψωμί, γιατί να τον νοιάξουν οι πρασινάδες;" σίγουρα δεν μπορεί να σκεφθεί με την δεξιά του λογική ότι για να παραχθεί ψωμί χρειαζόμαστε χωράφια, γεωργούς και νερό...άρα περιβάλλον!

Και στον φιλαδελφειώτικο μικρόκοσμο. όταν ο Γεράσιμος Έρτσος(που προσπαθεί να είναι ένας οικολόγος Δεξιός) δεν μπορεί να καταλάβει το ρόλο της φιλοζωικής στο ΄Αλσος και την αποκαλεί απλά "σκυλολόι" τότε... μπορούμε να καταλάβουμε ότι μάλλον επικίνδυνες είναι οι πολιτικές που βλέπουν...

το περιβάλλον ως οικόπεδο για γήπεδο
(για να κάνουμε οικοδομείν! όπως θέλει να κάνει και ο Αποστολάκης αλλά και ο Τομπούλογλου! αλήθεια, οι 131 υπογραφές στο ΣτΕ ...υπάρχουν ακόμα???)...

το Άλσος ως σκουπιδότοπο (βλ. τι έκανε εκεί ο Κόντος το 2009!),

τον Κηφισό ως απλή αποχέτευση...

και όλους εμάς που έχουμε μια άλλη οπτική ...

ως "χρήσιμους αρθρογράφους" στο Δημοτικό Διάλογο όσο κάναμε καλή αντιπολίτευση στον Κόντο

αλλά τώρα είμαστε επικίνδυνες πένες μιας και σκεφτόμαστε...και μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα κατά του φίλου (Χάρης Τομπούλογλου) του εκδότη (Γεράσιμος Έρτσος).


Γιάννης Ζαμπετάκης

Υ.Γ. Κάτω τα χέρια από την Φιλοζωική!


η Σούκι, η σκύλα μας που υιοθετήσαμε από την Φιλοζωική τον Μάη.

Wednesday, 27 October 2010

όχι στους Βλάκες!
το παρακάτω κείμενο το αντιγράφω από το βιβλίο "Εγχειρίδιο της Βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου, εκδ. Τόπος, 2008.


Βλάκες ειδικευμένους και βλάκες ανειδίκευτους...
Βλάκες μηχανικούς, βλάκες πολιτικούς.
Βλάκες που εκδίδουν (εκδότες) και βλάκες που εκδίδονται (πολιτικοί, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, κλπ).
Βλάκες που τους τρέφουν οι γονείς τους αλλά και βλάκες που τους τρέφουν οι πολυεθνικές...

Είναι αφιερωμένο σε όλους τους βλάκες που τους έχουμε δίπλα μας, μπροστά μας...

στην επέτειο του " Όχι " ...ας πούμε όχι στους βλάκες!

ΓΖ

=========================

36.
"Η αναισθησία του βλάκα είναι γεγονός.
Στον ευφυή τα κάθε είδους συμβάντα εγγράφονται ανεξίτηλα ως γνωστικές και συναισθηματικές εμπειρίες, οι ευχάριστες ή οδυνηρές αναμνήσεις πλουτίζουν τον ψυχικό του κόσμο και του χαρίζουν λεπτότητα και ευαισθησία: οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αισθαντικοί, έχουν μια αδιόρατη θλίψη πάνω τους.
Το αντίθετο με τον ηλίθιο που είναι κομμάτι αδιάβροχος σ'αυτά, αφού όσο λιγότερα εννοεί ότσο λιγότερα νιώθει, είναι όπως λέμε "χοντρόπετσος", δεν "συν-αισθάνεται". Ο "εντυπωτικός μηχανισμός" του αδυνατεί να καταγράψει όλη την γκάμα των συναισθηματικών αποχρώσεων, τα περισσότερα είναι ψιλή βροχή που πέρασε.
Ο στόκος συγκινείται, χαίρεται, θυμώνει, πονάει, πεισμώνει με τα πρωτογενή. Γι'αυτό και η επαφή του με τις τέχνες είναι από ανύπαρκτη ως επιδερμική. Είναι φτωχός σε παραστάσεις και δεν διαθέτει τα εφόδια (κρίση και συναίσθημα) για να συμμετέχει. Οι ιδέες και οι αφηρημένες έννοιες είναι περίπου αλαμπουρνέζικα.
Συνήθως αντιλαμβάνεται και θαυμάζει ποσότητες, απτά μεγέθη, χειροπιαστά: ώρες δουλειάς και όχι αποτέλεσμα, μεγάλη ορχήστρα και όχι άκουσμα, πολλά λεφτά, μεγάλο σπίτι, πολύ φαΐ, μεγάλα βυζιά".

Global food crisis: πόσοι από εμάς θα πεθάνουν από πείνα?Chinese worker unloads bags of garlic at a market in Hefei, central China. The herb was last year's best-performing commodity in the country Photograph: AFP/Getty Images

======================

WWF thinks that we need about 2 planets to survive.

But, there are no other Earths...so, some of us will starve and die.

The fiscal crisis of the last 2 years is probably this killing catalyst.

related links

too-many-people too-few-food

who-do-we-wish-the-food-chain-to-serve

την ΣΥΝωμοσία των μετρίων...θα την αφήσουμε να περάσει;

Tuesday, 26 October 2010

εκλογές και κατινιές


ιστολογιάκι μου, βγήκαν τα μαχαίρια...10 μέρες πριν τις εκλογές.
επιστρατεύονται κάθε λογής λαμογιές και κατινιές.
καιρός να μείνουμε εκτός!

καιρός να κάνουμε και μετριασμό των σχολίων...

από σεβασμό και μόνο σε σένα ιστολογιάκι...
και στο κατσικίσιο βλέμμα της φωτογραφίας...

σαν να βλέπω τον επόμενο Δήμαρχο μέσα σε αυτά τα μάτια...

όσο για σένα, ιστολογιάκι, δεν μπορεί να γράφει ο κάθε πικραμένος animateur...εδώ, πια.

ας πάνε σε άλλα ιστολόγια...και σε άλλα fora...πνευματικά ή μη...

Γ.Ζ.

Y.Γ. animateur

and now, let's sail away from animateurs...

τα ψέματα του Γεωργίου Παπανδρέου JuniorO Πρωθυπουργός είπε πολλές φορές χθες τις λέξεις "ευνομία" και "διαφθορά", υπονοώντας [τι άλλο] εσένα και εμένα.
Και κανείς μεγαλοδημοσιογράφος δεν βρέθηκε να τον ρωτήσει τούτο:
"μα για ποια ευνομία μάς μιλάτε, κ. Πρόεδρε, σε μια χώρα που το Κράτος με την περαίωση και την ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους έρχεται να καταργήσει κάθε ευνομία και ισονομία?"

και οι 6 δημοσιογράφοι ...μου θύμισαν τους Daltons...δεμένοι σε μπάλες από σίδερο...δεμένες και οι πένες τους αλλά και οι σκέψεις τους...δεν έδωσαν καμία μάχη για τον Λαό που πεινάει, για τον Λαό που χάνει τις δουλειές του, για τα παιδιά που μεγαλώνουν δίχως αύριο...
η χειρότερη από όλους ήταν η θλιβερή η Τρέμη...το μόνο που την ένοιαζε ήταν οι τρίχες της κεφαλής της και αν έχουμε σύντομα εκλογές! Μακάρι...για να φύγουν τα μνημονιακά μιάσματα...

Γ.Ζ.

Monday, 25 October 2010

μπράβο στην ΕΛΑΣ...και στην πεταλωμένη Δημοσιογραφία σαςσε μια χώρα ...που απόψε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συντονίσει διακαναλική συνέντευξη του George Papandreou, Jr... [κάτι σε Ιράν ...το κόβω! πλουραλισμός σήμερα στην tv...και συντονισμός ..μια στο καρφί και δυο στο πέταλο]

η ΕΛ.ΑΣ...κάνει την δουλειά της!

μπράβο που πιάνει αθώους!


τι θα τους κάνει όμως?

ότι έκανε και τον Μάριο Ζ... ???

Γιάννης Ζ

μπροστά σε όλα αυτά...φτύνω την tv και την ανεξάρτητη [μη χε!] δημοσιογραφία σας...και απόψε θα ακούσω την Καίτη! Καλό σου ταξίδι, Αστέρι!

πώς θα γίνει πιο πράσινη η Ανθρωπότητα
Ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι διττός: α) να κάνουν έρευνα που δεν χρειάζεται να είναι πάντα κερδοφόρος, με άλλα λόγια να βλέπουν την έρευνα ως ένα δημιουργικό παιχνίδι και β) να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της σκέψης

από την εφημερίδα “Ημερησία” 23/10

Saturday, 23 October 2010

τι θα ψηφίσω στις 7.11.2010...τα πράγματα είναι απλά!

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής είναι ο Συνάδελφος, Φίλος και Συναγωνιστής στον Αγώνα τον Καλό για Ασωπό Καθαρό, ο my dear Watson, ο Θανάσης Παντελόγλου.

θέλετε κι άλλους λόγους, πολιτικούς, για κάποιον να ψηφίσει αντι-μνημόνιο ?

ιδού μερικοί...Γιάννης Ζαμπετάκης

Friday, 22 October 2010

γιάφκα? FUCK YA
Στροφή προς τα ακροδεξιά ο κ.Τομπούλογλου: σαν να μην είχαμε αρκετή αστυνομία και ομάδες ΔΙΑΣ να πηγαινοέρχονται τη Δεκελείας χωρίς λόγο και αιτία, σαν να αντιμετώπιζε η Φιλαδέλφεια μείζον θέμα εγκληματικότητας και βίας, σαν να υπάρχει στα ξαφνικά θέμα ασφάλειας του πολίτη Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, ο υποψήφιος της συντήρησης κ.Χάρης Τομπούλογλου και ο εκλογικός συνδυασμός Καλημέρα Όμορφη Πόλη υπόσχονται μέσω των προεκλογικών φυλλαδίων τους: ακόμα περισσότερη αστυνόμευση.

Μέσα στον απόλυτο ψηφοθηρικό λαϊκισμό του όμως, ο κ.Τομπούλογλου υποκύπτει και σε συνταγματικές αυθαιρεσίες, χρησιμοποιώντας μάλιστα τους ίδιους κώδικες με τους οποίους ο Χρυσοχοϊδης ευαγγελιζόταν την Προστασία του Πολίτη.

[από τα παλιόπαιδα της πλατείας]

Υ.Γ. απορώ με τους σοβαρούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με τον Χάρη, π.χ. Ντίνος Μποσινάκος, Λίνος Κουντουράς...πώς έχουν μπλέξει σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο? Και απορώ και με τον Γεράσιμο Έρτσο: πώς γίνεται να έχεις "στρατηγική συμμαχία" με τις ...καθαρές πλατείες?
Υ.Γ.2. ζήτω η βρώμα! και μεταξύ Χάρρυ και Χάρη...εγώ θα πάρω Χάρρυ!
Υ.Γ. [Σάββατο 23.10.2010] [προσθήκη σχολίου από τα παλιόπαιδα της πλατείας]

και συμπληρώνουμε (copy-paste από τα σχόλια του blog μας):

Ο Ειρηναίος Αρβανίτης (Πρόεδρος Νεολαίας ΛΑΟΣ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας) σε αυτό το κείμενό που δημοσιεύει στο blog του καταλήγει στο σύνθημα "ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ & ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΛΛΑΔΑ…"
Τα links πιο δίπλα στη σελίδα του που ανακατευθύνουν σε δημοκρατικά ευαίσθητες ιστοσελίδες όπως ο Στόχος, o Karatheodoris και το Greek Alert, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Από τι βρωμίζουν οι πλατείες; Από τι πρέπει να καθαριστούν; Τα αναφέρει ένα-ένα:
"H καθαριότητα, η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα πολιτών και δήμου, η εγκληματικότητα, η λαθρομετανάστευση, η ασφάλεια των μαθητών μας στα σχολεία, σε πολλά από τα οποία προσπαθούν να κάνουν κουμάντο οι «συμμορίες»…, η κατάληψη από γνωστούς-αγνώστους δημοτικής περιουσίας, είναι μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν και χρήζουν άμεσης και δυναμικής απάντησης. Για κάποιους, μερικά από τα παραπάνω μπορεί να φανούν μακρινά για την πόλη μας, ίσως και να έχουν δίκιο, όμως για μένα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν…"

Οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα είναι δικές μας. Πραγματικά είναι να ανησυχούν οι δημοκρατικοί πολίτες διαβάζοντας αυτά τα εθνοκαθαρτικά μισαλλόδοξα και τρομοκρατικά διαγγέλματα. Εμείς βέβαια όχι, αφού μαθημένα τα βουνά στα χιόνια και γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό δεν είναι κάποια ακραία έκφανση του συστήματος, αλλά είναι το ίδιο το σύστημα. Ο Αρβανίτης και οι θέσεις του ΛΑΟΣ δεν κατεβαίνουν αυτόνομες ή ξέμπαρκες στο δημοτικό παιχνίδι. Αντίθετα, προτείνονται με κάθε πολιτική προσχηματική ευπρέπεια στον "ανεξάρτητο" συνδυασμό του κ.Τομπούλογλου - ο οποίος υπόσχεται παράλληλα και περισσότερη αστυνομία. Μήπως είναι καιρός να θυμηθούν ότι η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα δημιουργήθηκαν από μετανάστες χωρίς χαρτιά και πράσινη κάρτα? Μήπως δεν γνωρίζουν ότι η υποδοχή τους από τους "γηγενείς" Αθηναίους έγινε με τους χαρακτηρισμούς "τουρκόσποροι"?

δήλωση του Γεράσιμου Έρτσου για τις εκλογές σε Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα


επικοινώνησα με τον Γεράσιμο Έρτσο (εκδότη της Εφημερίδας Δημοτικός Διάλογος)

για να του ζητήσω ένα σχόλιο για το

"καθαρές πλατείες & καθαρές γειτονιές για μια καθαρή Ελλάδα"

και ο κ. Έρτσος δήλωσε τα εξής:
"όλοι οι συνδυασμοί περιλαμβάνουν άτομα που δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στο Δήμο! Να επιλέξουμε αυτούς που έχουν καλό βιογραφικό σημείωμα ανεξαρτήτως συνδυασμού!"


ΓΖ


Ανοιχτή επιστολή προς Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αγαπητέ Υπουργέ,
Αγαπητέ Μιχάλη,

παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες την Μάχη των Μαχών (κυριολεκτικά!) που δίνεις με τα καρτέλ και την Λερναία Ύδρα της Ακρίβειας!

Θυμίζοντας ότι γνωριζόμαστε εδώ και 3 χρόνια (από τότε που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα Δίκτυο Καταναλωτών), είμαι βέβαιος πως οι προθέσεις σου είναι ανιδιοτελείς και ειλικρινείς!

Σήμερα, η ακρίβεια αγγίζει όλα τα νοικοκυριά και με αυτή την λογική το τέρας της Ακρίβειας είναι πιο επικίνδυνο από την Τρομοκρατία!

Είθε την επιτυχία σου, Μιχάλη, με την 17Ν να την επαναλάβεις με τον ...ΣΕΒ και τα καρτέλ.

Αλλά, για να είναι πετυχημένη αυτή η μάχη...πρέπει να έχουμε στρατηγική και πλάνα στέρεα, αγαπητέ μου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη!

Δεν αρκούν δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Διότι επικοινωνιακά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μάλλον κέρδισε χθες δηλώνοντας πώς να μειώσουμε 30% τις τιμές όταν μια εταιρεία κερδίζει 5%.

Εδώ είναι και το μέγα λάθος σου, αγαπητέ Μιχάλη, αλλά και του προέδρου του ΣΕΒ.

Ας δούμε το γάλα...με τιμή παραγωγού €0.30, η τελική τιμή είναι €1.00-1.20...ενώ πριν από λίγους μήνες ήταν €1.50! τι έγινε και μειώθηκε κατά 25-30% η τιμή του γάλακτος? μήπως έγιναν μερικά εξαιρετικά δομημένα και μεστά καταναλωτικά κινήματα, κινήματα πληροφόρησης χωρίς φωνασκίες, και ο κόσμος είδε και σύγκρινε!

η Αγνό πουλά στους φούρνους πιο φτηνά! σήμερα, ένα λίτρο γάλα Αγνό από φούρνο κοστίζει €1.00 ! Μετά την Αγνό, ακολούθησαν και οι άλλοι παίχτες της αγοράς. π.χ. Δέλτα, Μεβγάλ κλπ.

Συνεπώς, σήμερα, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, Μιχάλη μου, είναι τούτα:

1. μελέτη της παραγωγικής / εμπορικής διαδικασίας

2. ιχνηλασία όλων των μεσαζόντων/πωλητών

3. ταυτοποίηση τιμών ενδιαμέσων προϊόντων

με αυτά τα 3 βήματα, είμαι βέβαιος

πως μπορούν να μειωθούν οι τιμές σε ποσοστά

πολύ πάνω από τα ποσοστά κερδοφορίας!


και ο πρόεδρος του ΣΕΒ ας λέει τα δικά του...

Πάντα στη διάθεσή σου,

Γιάννης Ζαμπετάκης

Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων
Lead Auditor στη βιομηχανία τροφίμων

Thursday, 21 October 2010

σκέψεις για τον επόμενο Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας
Τον Νοέμβρη του 2006, πριν από 4 χρόνια δηλαδή, αμέσως μετά τις εκλογές για ΟΤΑ του 2006, είχα γράψει το παραπάνω κείμενο με τίτλο "Κόντυνε η Φιλαδέλφεια". Σήμερα, 4 χρόνια μετά, δυστυχώς φαίνεται ότι ...μάλλον δίκιο είχα σε όσα είχα προβλέψει για το Όραμα Πόλης.
Σήμερα, όπως ήταν το όραμα πόλης το 2006, έχουμε άλλο ένα υποψήφιο συνδυασμό, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τομπούλογλου, ονόματι "καλημέρα Όμορφη Πόλη". Στο εν λόγω συνδυασμό έχουν συρρεύσει άνθρωποι με αντίθετες ιδεολογίες και μάλλον αντικρουόμενες θέσεις και θέλω.
Πώς, π.χ. μπορώ να δεκτώ το σύνθημα "καθαρές πλατείες & καθαρές γειτονιές για μια καθαρή Ελλάδα", σύνθημα που ΔΕΝ παραπέμπει σε καθαρισμό και δημοτικά τέλη καθαριότητας αλλά μάλλον σε επιχειρήσεις-σκούπα..

Αυτά τα συνθήματα τι θέση μπορούν να έχουν, κ. Χάρη Τομπούλογλε, στο συνδυασμό σας;

Με αυτές τις αρχές θα διοικήσετε τον Δήμο;
Αν όχι, τότε πώς γίνεται ο κ. Αρβανίτης στην ίδια σελίδα του φυλλαδίου του να αναφέρει τον συνδυασμό σας (πάνω μέρος σελίδας) και κάτω το εμετικό σύνθημα περί καθαρής Ελλάδας;;;

Εν κατακλείδι, είναι λυπηρό δύο από τους πέντε συνδυασμούς που ζητάνε την ψήφο μας στις 7.11.2010 να είναι πολυσυλλεκτικά α-πολιτικά μορφώματα που προωθούν συνθήματα περί Αμοραλισμού και εν δυνάμει εθνικισμού - φασισμού...

Κρίμα για τα παιδιά μας...

Κρίμα για εμάς...

Κρίμα για την Πόλη μας...

Γιάννης Ζαμπετάκης

Wednesday, 20 October 2010

Rubin Kazan ...from Russia with love
ο Derbyshire...μόλις έχει κουφάνει το ΟΑΚΑ! πριν από λίγους μήνες...

ενώ σήμερα

sony!
make!
believe!

κι από κάτω το τριφύλλι!
ο Πρέσβης του Ελληνικού ποδοσφαίρου στα Ευρωπαϊκά σαλόνια ετοιμάζεται για άλλη μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις! ειδικά για μας τους Κόκκινους!

come on Rubin!

you can do it!

just like Derbyshire and Olympiakos!

και όταν θα έχουν πέσει χάμω τα βαζελάκια...καιρός για σινεμά

για το Όραμα Πόλης με ολίγην μπαλίτσα
επί εποχής Σταύρου...πολλά φυτά ξεράθηκαν στο παρκάκι Μακρυγιάννη και Σοφούλη...
ο τύπος με την μάνικα...δεν πρόκανε!
---------------------------------------


στο φύλλο 114 του Επιτέλους (τοπική εφημερίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια) έγραφα τον Γενάρη του 2008...

--------------------

Καλή χρονιά σε όλες και όλους σας! Είθε το 2008 να αναδασωθούν πιο πολλά στρέμματα απ΄ότι θα καούν! Σε αυτό το κείμενο, ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο με όρους πολιτικούς ή μάλλον για την πολιτική με όρους ποδοσφαιρικούς! Είναι το 114ο τεύχος του Επιτέλους μας, θα μπορούσα λοιπόν να γράψω κάτι για το σχετικό άρθρο του συντάγματός μας αλλά ας πούμε κάτι πιο διασκεδαστικό, πιο οραματικό!

Ποιος προπονητής είναι καλός; Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης… Η μία λέει ότι καλός είναι αυτός που μπορεί να στήσει μια καινούργια ομάδα από την αρχή και αδιαφορεί για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ενώ η άλλη σχολή λέει ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δηλ. μην νοιάζεσαι για τον τρόπο που παίζει η ομάδα αρκεί η ομάδα να νικά.

Ο γράφων έχοντας φάει άπειρα κιλά πασατέμπου στο «Ν. Γκούμας» (στα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού), στο «Ολυμπιακό Στάδιο», στο Elland Road (Leeds United) και φυσικά στο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας παράλληλα εντρυφήσει στη «βίβλο του ποδοσφαίρου» του Αντώνη Πανούτσου κι έχοντας συνάμα «παρακολουθήσει» ως αθλητής του στίβου της ΑΕΚ πολλές προπονήσεις της Ένωσης επί εποχής Στέλιου, Θωμά και Λύσανδρου (μιας και κάναμε προπόνηση στον ίδιο χωροχρόνο) κατέληξε στο εξής: ο πιο καλός προπονητής είναι αυτός που μπορεί να παίρνει το 101% των δυνατοτήτων του αθλητή του. Κάτι ανάλογο (πρέπει να) συμβαίνει και με τον καλό δήμαρχο.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, ας δούμε λίγο τον Θρύλο επί εποχής Sir Takis (ΤΛ) και να τον συσχετίσουμε με το «όραμα» επί εποχής Σταύρου Μουρίνιο (ΣΜ). O Θρύλος φέτος παίζει μάλλον υποφερτά αν και σε μερικά ματς το στήσιμο της ομάδας δείχνει πολύ φόβο από την πλευρά του ΤΛ. Η ομάδα συχνά παίζει με ένα μόνο επιθετικό που πελαγοδρομεί και φυσικά απελπίζεται. Ο εν λόγω επιθετικός με το παιχνίδι απελπισίας που είναι υποχρεωμένος να παίξει μου θυμίζει κάτι τοπικά εξτρέμ με μάνικες! Ο προπονητής (ΣΜ) γιατί δεν του παίρνει τη μάνικα;

Από την άλλη πλευρά, πώς μπορεί ο ΤΛ να πάρει το 101% των δυνατοτήτων του Πάντου όταν τον βάζει να παίζει αριστερό μπακ; Αφού ο «παντούρας» είναι δεξί μπακ! Πώς στο καλό να παίξει αριστερά; Θα πρέπει να τρέχει συνέχεια μονόπαντα για να μπορεί να κάνει το σωστό τάκλιν τη σωστή στιγμή…Σε τοπικό επίπεδο, αυτή η κίνηση του ΤΛ είναι αντίστοιχη της τοποθέτησης από τον ΣΜ λάθος ανθρώπου σε λάθος θέση…Για παράδειγμα, όταν η ομάδα διαθέτει εκπαιδευτικούς γιατί να «παίζει» στη θέση της προέδρου για τους Παιδικούς Σταθμούς μια μη εκπαιδευτικός; Δεν είναι σαν να λες στον Πάντο να γίνει σεντερ-φορ;

Το άλλο πρόβλημα του φετινού Θρύλου είναι ότι στις στημένες φάσεις, τα σεντερ-μπακ κοιμούνται. Παρακολουθούν με μιαν Ολύμπια ηρεμία – τι Ολυμπιακοί θα ήταν άλλωστε; – τους αντιπάλους επιθετικούς να κάνουν παρτάκι στα καρέ του Αντώνη. Κάπως έτσι δεν κοιμάται και όλη η δημοτική αρχή επί ΣΜ, 14 μήνες τώρα; Αντί να αλλάξουν σύστημα ανάπτυξης, να κάνουν κανένα 1-2, να δράσουν κάπως βρε αδελφέ, αυτοί μου θυμίζουν τον Σέζαρ και τον Ζεβλάκοφ όταν προσπαθούν να συνεννοηθούν στα πολωνικο-πορτογαλικά… Κι έτσι, ρουφά γκολάκια ο Θρύλος μας, περνάνε οι μήνες στην πόλη μας, και τίποτα δεν γίνεται, τίποτε δεν αλλάζει…

Κι όταν τα έχει δοκιμάσει όλα ο «ψαγμένος» ΤΛ και δεν έρχονται τα αποτελέσματα που ποθούμε όλοι οι γαύροι, τότε τι κάνει; Πάει στον πρόεδρο (ένας είναι ο πρόεδρος) και του ζητά ευρώ. Και μετά, στέλνει τον Ίλια (Ίβιτς) σε ταξίδι αναψυχής και αγοράς έμψυχου υλικού. Ευτυχώς που ο Ίλια είναι ποδοσφαιρόφατσα και πάντα κάτι καλό (θα) φέρνει στο Λιμάνι!

Αντίστοιχα, ο ΣΜ τι κάνει; Ζητά από το φιλαδελφειώτικο λαό λεφτά, μόνο (!!!) 76% ζήτησε να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να αρχίζει επιτέλους να παίζει μπάλα η ομάδα με τις μάνικες και των απίστευτων προϋπολογισμών…Αλλά από μόνα τους τα φράγκα δεν αρκούν! Ούτε στην μπάλα ούτε στην άσκηση πολιτικής. Ο ποδοσφαιρικά κοντόφθαλμος Ζοζέ Μουρίνιο αφού ξεζούμισε τα ρούβλια του πρώην αφεντικού του, τώρα είναι άνεργος. Οι πολιτικά κοντόφθαλμοι Χατζηδάκης και Μαγγίνας στα θέματα της Ολυμπιακής και του Ασφαλιστικού δεν έχουν καμιά δικιά τους βούληση ή πρόταση και σε λίγο θα είναι εκτός υπουργείων. Στα δημοτικά μας, η πολιτική κουρελού που λέγεται «όραμα πόλης» μου θυμίζει μια απίστευτη άμπαλη ομάδα, τύπου νορβηγών ξυλοκόπων ή ελβετών καφετζήδων. Κι ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι ο Σταύρος Μουρίνιο του δήμου μας θα αποκτήσει τα φράγκα από τα (φορομπηκτικά πλέον) δημοτικά τέλη. Ξέρει όμως να στήσει την ομάδα του στο γήπεδο για να σταυρώσει καμιά ισοπαλία; Ποιος θα είναι ο πορτιέρο; Αυτός που δεν σκέφτηκε λύση για το καμένο ΚΔΑΠ; Ποιος θα «κάνει παιχνίδι»; Το νούμερο 10 που δεν έχει σκεφτεί ακόμα τι θα κάνει με την πλατεία Γεννηματά; Ή μήπως το αριστερό εξτρέμ που τρέχει με τη μάνικα αντί να ζητήσει κανένα φράγκο από το Δ΄ ΚΠΣ;

Κυρίες και κύριοι του οράματος, σε λίγο η εξέδρα θα αρχίσει να σας γιουχάρει και μετά όλοι μαζί θα σας φωνάζουμε «παίξτε μπάλα ρεεε»… Και σε ένα χρόνο από τώρα αν η πόλη συνεχίζει να είναι οραματικά βρώμικη, τότε θα κράζουμε: «τα λεφτά μας πίίίίσω»…

======


σήμερα ο sir Takis ευτυχώς μας έχει αφήσει και είμαστε στην αρχή της Εποχής Ernesto!

αλλά στη ΝΦ, έχουμε ακόμα...Σταύρο Μουρίνιο...

και ο παίκτης με την μάνικα...ένας μεσήλικας γυρολόγος της πολιτικής είναι...

έχει πάει με την ομάδα του Αποστολάκη...

Γιατί βρε Γιώργο Αποστολάκη μαζεύεις παλτά στην ομάδα σου?

Γ.Ζ.


υπάρχει λόγος ...Σοβαρός...

στην πολιτική, ιστολογιάκι μου, δεν μπαίνεις για να πάρεις αλλά για να δώσεις.

έτσι, εξ'ορισμού...(ηθικού! πιο πολύ, αν θες) αποκλείονται αποτυχημένοι, δήθεν και ίσως.

ένας πετυχημένος Πολίτης έχει να δώσει πράγματα στην Πόλη και στην Πολιτική.

αλλά ένας αποτυχημένος Πολίτης, ένας "αντάρτης της πορδής με τα λεφτά του Μπαμπά", τι μπορεί να δώσει στην Πόλη και στην Πολιτική;

Tuesday, 19 October 2010

Ένας μόνος, ομοιοπαθής με σας , Ρυπασμένος ΠολίτηςΟ κόκκινος καπνός που "είναι εντός νομίμων ορίων" !
==========================================

Εισήγηση του Θανάση Παντελόγλου (16-10-2010) στην Ελευσίνα «Λαϊκή Συσπείρωση»: ειδική θεματική συγκέντρωση «Περιβάλλον και ανάπτυξη».

το πλήρες κείμενο είναι εδώ.

graffiti@Πανεπιστημιούπολη

το είδα σήμερα ιστολογιάκι μου, σε ένα τοίχο στο Φυσικό, και μου άρεσε...

"εγώ θα γλείφω κι εσύ θα λιώνεις"

μου θύμισε πολλά!

περασμένα [καλοκαίρια κλπ]

αλλά και ερχόμενα! 7.11.2010...πόσοι μας γλύφουν για μια ...ψόφο...

σχετικό άσμα για καλημέρες...

Monday, 18 October 2010

το περιοδικό Nature και το επιστημονικό λάθος/πάθοςστον Ακαδημαϊκό χώρο, υπάρχει μια τάση (ίσως υπερβολική για τον γράφοντα) όλα να μετρούνται και να αξιολογούνται με 3 παραμέτρους

1. αριθμό δημοσιεύσεων σε Peer Reviewed (αξιολογημένα από συναδέλφους) Journals

2. impact factor των Journals
και

3. αριθμό citations των δημοσιεύσεων (δηλ. πόσες φορές αναφέρεται στη βιβλιογραφία άλλων άρθρων η δουλειά σου).

Σε αυτή τη φρενίτιδα, μου έκανε εντύπωση όταν ρώτησα νέο συνάδελφο ["γιατί δεν δημοσιεύεις την δουλειά σου σε περιοδικά τροφίμων?"]...
μου απάντησε "διότι έχουν χαμηλό impact factor"...

Σε αυτή τη φρενίτιδα όμως, θα γίνονται και λάθη! Ακόμα και στις καλύτερες των οικογενειών...
όπως είναι το nature.com

ίσως να θυμάστε το "μαγείρεμα" μερικών δεδομένων...πριν από λίγους μήνες...για να δείξουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ...

σήμερα, μάθαμε κάτι χειρότερο...ότι μερικά δεδομένα δεν ήταν και τόσο αληθή και οι ίδιοι οι συγγραφείς απέσυραν το άρθρο τους!

η ιστορία θυμίζει λίγο ...Cr(VI)?

όπως και να είναι, είναι εξαιρετικό λυπηρό ΤΟ κορυφαίο περιοδικό του κόσμου...να είναι μπλεγμένο ξανά μέσα σε λίγους μήνες ...σε μια τέτοια ιστορία...

το θέμα δεν είναι πώς γερνάνε τα βλαστοκύτταρα πλέον... αλλά αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την Αξιοπρέπειά μας σε αυτό το φρενήρη αγώνα δημοσιεύσεων και impact factor...

Γιάννης Ζαμπετάκης

μπα-μπουκιές και πράσινες-σκάι-ταρζανιές...μια εξαιρετική ανάρτηση ενός wwf φίλου είναι τούτη...

Αντιγράφω και ...επαυξάνω!

"Τι έχει πάθει ο ΣΚΑΪ μου λες; Τι περίεργες θέσεις είναι αυτές;". Αυτά ήταν τα πρώτα του λόγια αντί καλησπέρας. "Χαλάρωσε και πάμε από την αρχή" απάντησα.
"Τι να χαλαρώσω; Έβγαλαν θέμα για το fast-track και αντί να σχολιάσουν την παράκαμψη των περιβαλλοντικών νόμων, θέλουν να προχωρήσει ο "θεσμός" σε όλες τις επενδύσεις, υφιστάμενες ή νέες. Στη συνέχεια, προσπαθούν να βγάλουν λάδι την υπόθεση Βατοπεδίου και δεν σκέφτονται ότι εκεί πήγαν να γίνουν εγκλήματα, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η δεντροφύτευση και η ανακύκλωση τους μάρανε".

μετά από όσα γράφει ο Αχιλλέας...

δείτε και τα κατορθώματα του μπα-μπούκη [what a boubouki!] αλλά...και του οικολόγουΣπύρου-δώστεμουΥΠΕΞκαιόχιΥΠΕΚΑ-γιατίΔενΑντέχωΤυρόγαλο-Σπύρου Κουβέλη...


ΠΑΣΟΚ! 18.10.1981 --> 18.10.2010 quel ξεπεσμός mon Dieu...μέσα σε 29 χρόνια...

brothers in Arms
καλημέρα ιστολογιάκι :)
από την μία, η χαρά μου είναι μεγάλη που σώθηκαν οι 33 μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης, 600 μέτρα κάτω από έδαφος από τις.... 5 Αυγούστου, ημέρα κατάρρευσης του ορυχείου εξόρυξης χαλκού.

και από την άλλη ...λυπάμαι που δεν θα μάθουμε τίποτα από αυτό το ατύχημα που λίγο έλειψε να γίνει πολύνεκρο δυστύχημα...

θα γίνει και αυτή η διάσωση ένα άλλοθι για ακόμα πιο ... περιβαλλοντικά τυφλές και πραγματικά απάνθρωπες τεχνικές εκμετάλλευσης των Ανθρώπων και της Γης...

θα έπρεπε να ξέρουμε by now...ότι

1. η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα...

2. όλο το νερό της Χιλής είναι Ι.Χ.

και

3.
Η πρώτη στις εξαγωγές βωξίτη εταιρεία προσφέρει ...διακοπές στους 33 διασωθέντες...

το καλύτερο σχετικό κείμενο για την εκμετάλλευση των Ανθρώπων στη Χιλή το διάβασα χθες στην Κ.Ε.

του
Παπαδόπουλου Τετράδη

Οι απεγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι και η ιστορία τους είναι μια ευκαιρία να δει η κοινωνία τον εαυτό της στον καθρέφτη. Να διαπιστώσει για χιλιοστή φορά ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμεύουν στον εαυτό τους αν πλάθονται για κουλουράκια. Αλλά για σίδερα.

Οι άνθρωποι δεν χρησιμεύουν στην κοινωνία τους αν προστατεύονται. Αλλά αν κινδυνεύουν. Οι άνθρωποι δεν δένονται μεταξύ τους με δεσμούς φιλίας, που είναι η πιο στενή σχέση ασφάλειας και ζεστασιάς, μέσα από την ανεμελιά. Αλλά μέσα από τη δοκιμασία. Οι άνθρωποι δεν απελευθερώνονται με την προστασία. Αλλά με την εγκατάλειψη.

Οι μεταλλωρύχοι της Χιλής βγήκαν από τα έγκατα της γης και μέσα στις αγκαλιές και τα δάκρυα των δικών τους ανθρώπων μπορούσε να δει κανείς τι άλλο τους κρατούσε ζωντανούς, γενναίους και αποφασισμένους:

Γυναίκες με μισοκούρελα και παιδιά ξυπόλητα και γριές και γέροι απεριποίητοι και φτωχοί. Πραγματικά φτωχοί. Αυτή η φτώχεια ήταν η περιουσία τους η ανεκτίμητη. Αυτή η φτώχεια ήταν ο πλούτος τους όλος. Που δεν μπορούσε να τον εξαγοράσει ο πλούτος του κόσμου όλου. Αυτό είχαν, και τη ζωή τους. Τίποτε άλλο; Την περηφάνια τους. Γι' αυτό που είναι.

Οι κάμερες συνόδευαν τους τελευταίους, που έφευγαν από τους μαχαλοκαταυλισμούς, με κάτι σακαράκες από τα διαλυτήρια αυτοκινήτων. Κάτι σκηνές από χαρτί φτιαγμένες. Με στρώματα τρυπημένα, και για σκεπάσματα κουρέλια ρούχων, πολύχρωμα, σαν την απροσποίητη χαρά, που έχουν οι άνθρωποι στις Ανδεις.

Αυτή ήταν η περιουσία των τριάντα τριών μεταλλωρύχων της πιο άγριας ερήμου σ' αυτό τον πλανήτη. Της Ατακάμα. Γι' αυτή και για τις ζωές τους λαχταρώντας επέζησαν. Γιατί ζωή χωρίς την αγκαλιά της αγαπητικιάς και της γυναίκας, του φίλου, του πατέρα και της μάνας, της κόρης, του γιου κι αυτών που αγαπάς, είναι ζωή σε φτώχεια τρισχειρότερη.

Φτώχεια για μια ανθρωπότητα που έχει εμπρός της τη ζωή να της θυμίζει πού είν' ο δρόμος. Κι αυτή, ανέμελη, σαν καλομαθημένη ανήλικη να ξεπουλάει τον εαυτό της για δυο χαρτονομίσματα ακόμα. Και δυο ακόμα. Και δυο ακόμα. Μέχρι πορνείας.


===================


Υ.Γ.και η "ζωή" από σήμερα συνεχίζεται κανονικά στα μεταλλεία της Χιλής και στο ... Chuquicamata


These mist covered mountains
Are a home now for me
But my home is the lowlands
And always will be
Some day you'll return to
Your valleys and your farms
And you'll no longer burn
To be brothers in arm

Through these fields of destruction
Baptism of fire
I've watched all your suffering
As the battles raged higher
And though they did hurt me so bad
In the fear and alarm
You did not desert me
My brothers in arms

There's so many different worlds
So many different suns
And we have just one world
But we live in different ones

Now the sun's gone to hell
And the moon's riding high
Let me bid you farewell
Every man has to die
But it's written in the starlight
And every line on your palm
We're fools to make war
On our brothers in arms

Sunday, 17 October 2010

τι Ασωπός...τι Δούναβης...

Environmental workers collect samples from the river Danube as it flows into Romania. Photograph: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images
=====================================


Για τα γαλάζια κύματα του Δούναβη... έγραφε ο Johann Strauss. Αλλά σήμερα, το γαλάζιο χρώμα είναι μόνο στη μουσική. Στην πραγματικότητα, ο Δούναβης έγινε κόκκινος.

Και δυστυχώς...Η κόκκινη λάσπη δεν έχει... σύνορα...

[η συνέχεια εδώ]

further reading

More toxic threats to eastern Europe

Danube in danger: toxic timebombs from Soviet years put region at risk

Boss of Hungarian toxic spill firm arrested

Saturday, 16 October 2010

wolrd day of nutrition

The Indonesian singer Anggun performs at the World Food Day gathering in Rome. But can she get the attendees singing from the same hymnsheet on climate change and agricultural development? Photograph: Andreas Solaro/AFP/Getty Images

===============

World days

It is so easy to make a world day on every nonsense you might like or dislike!

It takes few contants in organisations like WHO and UN...and there you are! You got a world day on non-sense!

Today, though, it is a very important world day! On nutrition.

I think it would be more presice to call it world day on malnutrition.

Just think how many people around the globe are either malnutritioned or overfed...and then you can get the wider picture.

Famine, obesity, diabetes...

so many issue so little political will to tackle them properly.

The food chain needs to be redefined in many issues.


[to read the rest...go there...]

Πώς μπορεί ένας άχρηστος να γίνει χρήσιμος;

Σε τρεις εβδομάδες ψηφίζουμε και τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται με γοργό ρυθμό. Αλλά μέσα στην βιασύνη των επιτελαρχών, γίνονται και μερικές αλχημείες. Νυν ή παραιτηθέντες οραματικοί δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να αλλάξουν πολιτικό στρατόπεδο για να μπορέσουν να επανεκλεγούν με άλλο συνδυασμό και να συνεχίσουν έτσι την ανιδιοτελή τους «προσφορά» στην Πόλη. Προσφορά τρόπος του λέγειν…Αλλά η καρέκλα (έστω και του δημοτικού συμβούλου) είναι γλυκιά! Και κανείς δεν μίσησε την δόξα…έστω και του δημοτικού συμβούλου. Όταν αυτή η καρεκλίτσα φέρνει και λίγο τζίρο στο μαγαζί μας…εεε τότε, καλοδεχούμενη κάθε πελατεία…περνάμε και την ρημάδα την κρίση. Μειωμένοι τζίροι και η φουκαριάρα η μάνα μου…Πώς θα της πάρω τα φαρμακάκια της;

Μέσα στην αναμπουμπούλα, έχουμε και βαφτίσια της κακιάς ώρας. «Εκπαιδευτικοί» υποψήφιοι χωρίς να έχουν πάει στο Πανεπιστήμιο; Γίνεται; Ναι όλα γίνονται στη «χαλκηδονοφοινικαλέα» μας (για να δανειστώ τον όρο ενός φίλου). Και ο χαμαιλέοντας αλλάζει χρώμα για να επιβιώσει. Έτσι κι εμείς, αλλάζουμε ιδεολογίες, πετάμε τις αρχές μας στον κάλαθο των αχρήστων και ζητάμε την ψήφο του Λαού. Αρχές μπορεί να μην έχουν αλλά θα έχουν σίγουρο τέλος. Τέλος μαυρισμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μέσα σε τέτοιο τυχοδιωκτικό αμοραλισμό, προτιμώ να μείνω εκτός. Εκτός των συνδυασμών της κακιάς ώρας αλλά με την ματιά μου ανεξάρτητη και την πένα μου ελεύθερη! Για να κρίνω τις κωλοτούμπες τους πριν τους μαυρίσω στις 7 του Νοέμβρη…

Άντε γεια βρε…

Γ.Ζ.

Υ.Γ. από ένα αδελφό-blogger

Ας φρόντιζαν


Κατήντησα σχεδόν ανέστιος και πένης.
Αυτή η μοιραία πόλις, η Αντιόχεια,
όλα τα χρήματά μου τάφαγε·
αυτή η μοιραία με τον δαπανηρό της βίο.

Αλλά είμαι νεός και με υγείαν αρίστην.
Κάτοχος της ελληνικής θαυμάσιος
(ξέρω και παραξέρω Αριστοτέλη, Πλάτωνα·
τι ρήτορας, τι ποιητάς, τι ό,τι κι αν πεις.)
Από στρατιωτικά έχω μιαν ιδέα,
κ' έχω φιλίες με αρχηγούς των μισθοφόρων.
Είμαι μπασμένος κάμποσο και στα διοικητικά.
Στην Αλεξάνδρεια έμεινα έξι μήνες, πέρσι·
κάπως γνωρίζω (κ' είναι τούτο χρήσιμον) τα εκεί:
του Κακεργέτη βλέψεις, και παληανθρωπιές, και τα λοιπά.

Οθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα,
την προσφιλή πατρίδα μου Συρία.

Σ' ό,τι δουλειά με βάλλουν θα πασχίσω
να είμαι στην χώρα οφέλιμος. Αυτή είν' η πρόθεσίς μου.
Αν πάλι μ' εμποδίσουνε με τα συστήματά τους --
τους ξέρουμε τους προκομένους: να τα λέμε τώρα;
αν μ' εμποδίσουνε, τι φταίω εγώ.

Θ' απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
κι αν ο μωρός αυτός δεν μ' εκιμήσει,
θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

Θα με θελήσει πάντως ένας απ' τους τρεις.

Κ' είν' η συνείδησίς μου ήσυχη
για το αψήφιστο της εκλογής.
Βλάπτουν κ' οι τρεις την Συρία το ίδιο.

Αλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλοθώ.
Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
Μετά χαράς θα πήγαινα μ' αυτόν.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1930)

Friday, 15 October 2010

it's the water, stupid!


Today is Blog Action Day dedicated to Water!
What a Joy to have some many people around the globe fighting for the same molecule as this blog is doing now for just over 3 years!
I got nothing new to write today...It feels like a dry spell has hit my keyboard.
So, I had a look on what I have written about water...

I got 2 pieces...
one in English, hence the...title of this post.
And one in Greek.

Njoy!

and remember...without water no human can live for more than few hours...
Yannis Zabetakis

1. It's the water, stupid
IN BILL Clinton's successful 1992 presidential campaign against George HW
Bush, the phrase "It's the economy, stupid" was coined by Clinton campaign
strategist James Carville. It referred to the notion that Clinton was a better
choice because during his stint as president Bush had not adequately addressed
the economy, which had undergone a recession. In 2009, world economies are yet
again facing a huge crisis.


But, despite the enormity of the current global economic crisis, it is not the
most crucial crisis facing us today and neither is the food shortage one. It
is the scarcity of clean water that has most people worried. Food at
affordable prices is not enough because, in order to produce food, we need
water. In speaking to The Economist, chairman of Nestle Peter Brabeck-Letmathe
said: "The water shortage is an even more urgent problem than climate change."


Have you ever wondered what the price of 1 tonne (1m3) of water is? Have a
look at your EYDAP invoice and you'll see that it costs about 0.45 euros. But
people sunbathing in Saint Tropez and drinking bottled Evian water have to pay
several hundred euros for the same amount. In Palestine, water is even more
expensive - people have to cross the Egypt-Palestine borders to carry water
back to their homes. So, it seems, water is priceless. We could go so far as
to rephrase Carville - "It's the water, stupid!"


Water availability has been a "casus belli" for years. Six years ago, Israel
warned of a war over water (www.news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/ 2249599.stm).
Lebanon had opened a pumping station on the River Hasbani in the spring of
2001 to irrigate a drought-stricken village but denied that it planned to dam
the river. Israel controlled the Hasbani during its occupation of southern
Lebanon in 1978-2000.


Today, the water of this river is completely controlled by Israel.


The problem of good water management is of pivotal importance in both food and
agriculture industries and world geopolitics. According to the bank JPMorgan,
five big food and beverage giants - Nestle, Unilever, Coca-Cola,
Anheuser-Busch and Danone - consume almost 575 billion litres of water a year,
enough to satisfy the daily water needs of every person on the planet
(www.economist.com/business/ displaystory.cfm?story_id=11966993)!


Not surprisingly, leading environmental agencies are now using the concept of
the "water footprint" to describe the direct and indirect use of water. The
non-profit organisation Water Footprint Network defines the water footprint as
"the total volume of fresh water that is used to produce the goods and
services consumed by the individual or community or produced by the business".


It is thus not only the amount of water that people and industry are consuming
in a country that matters, but also the amount of water that is used for all
food that is imported into the country.


Intriguingly, the production of one kilogram of beef requires 16,000 litres of
water, whereas we need 140 litres of water to produce one cup of coffee. Japan
- with a footprint of 1,150m3 per capita/per year - has about 65 percent of
its total water footprint outside its borders. The US water footprint is
2,500m3 per capita/per year.


The concept of water management in Greece is simply non-existent. The number
of illegal wells is unknown and estimates of boreholes here range from 190,000
to 270,000. The best example that highlights this lack of water management is
Lake Plastira, in central Greece. While the water level of the lake is
dangerously low, wasteful irrigation techniques in the plain of Thessaly and
elsewhere continue unmonitored, according to the Athens News' Thrasy
Petropoulos (Wells sucking Greece dry, published on 29 August 2008).


But it is not only this part of the world where water management is poor. In
Cyprus, all the water reservoirs of the island were full in 2004 but
completely empty at the end of 2008. Cyprus had to import water from Greece
last summer. Half of all households in England and Wales are in areas where
demand for fresh drinking water could soon outstrip supply. The crisis is
greatest in the southeast, where at least 10 million people have less water
available per head than those living in Egypt and Morocco (www.dailymail.co. uk/news/article-1102724/Less-water-head-Egypt-25million-live-areas-face-drought-rationing.html).


"Water is the oil of the 21st century," Andrew Liveris, the chief executive of
chemical company Dow, said in the 21 August 2008 edition of The Economist.
Like oil, water is a critical lubricant of the global economy. And, as with
oil, supplies of water - at least of the clean, easily accessible sort - are
coming under enormous strain. Investment bank Goldman Sachs estimates that
global water consumption is doubling every 20 years, which it calls an
"unsustainable" rate of growth. Water, unlike oil, has no substitute.
Untrammelled industrialisation, particularly in poor countries, is
contaminating rivers and aquifers. America's generous subsidies for biofuel
have increased the harvest of water-intensive crops that are now used for
energy as well as food. And heavy subsidies for water in most parts of the
world mean that it is often grossly underpriced - and, hence, squandered
(www.economist.com/ business/displaystory. cfm?story_id=11966993).


The link between food and water


It takes about one litre of water to produce one calorie from food crops. But
the biggest variable is our diet. As Brabeck-Letmathe explains, Europeans and
Americans have for years had high proportions of meat in their diets, but now
this trend is catching on in emerging markets as incomes rise. Meat requires
10 times the water withdrawn per calorie by plants, he explains, so the
average daily diet in California requires some 6,000 litres of water in
agriculture, compared with 3,000 litres in countries such as Tunisia and
Egypt. Compare these figures to the three or four litres we drink daily or the
300-600 litres of water needed for other purposes, such as hygiene and
manufacturing. Unfortunately, politicians have added another drain - biofuels.
It takes up to 9,100 litres of water to grow the soy needed for one litre of
biodiesel and up to 4,000 litres for corn to be transformed into bioethanol.
What is meant to alleviate a serious environmental problem (climate change) is
making another, even more serious problem (water shortage) worse.


Urgent solutions needed


Scientists do have solutions: better irrigation practices in farming may
reduce fresh water withdrawals almost by half. Some crops are better grown in
water-rich countries, while others grow well with relatively little water. If
water had a price and if farm products could be traded freely and without
subsidies across borders, a water-efficient allocation of production would
follow. The political subsidies for biofuels must stop immediately until more
water-efficient crops are established (ie the so-called second- and
third-generation plants). Leading food industries must start using water more
efficiently - soft-drink giants are using about three litres of water for
every litre of soft drink they produce, but one Greek branch is using double
this (ie six litres of water per litre of soft drink).


All in all, politicians and industry people must construct a "water new deal"
as soon as possible. The climate change should stop being the first
environmental priority.


and


2. [in greek]

Νερό, το μόριο της ζωής
Χιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς Αγάπη, ούτε ένας όμως χωρίς νερό [Γ.Χ. Όντεν]