Monday, 13 December 2010

Η διαβούλευση άγνωστη λέξη για την Κυβέρνηση;

 Οι καμινάδες που ξερνάνε δηλητήρια ανήκουν στο συγκρότημα μεταλλουργίας χαλκού του Chuquicamata, στη βόρεια Χιλή, ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας Codelco.
======================================================


[το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί για την Ημερησία]


Γιάννης Ζαμπετάκης

Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor
EKΠΑ

izabet@chem.uoa.gr

Διαβούλευση: συνεννόηση και επιμέρους διαπραγμάτευση για την επίτευξη του επιδιωκομένου αποτελέσματος. Η λέξη μαρτυρείται από το 1782 (από το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη). Και μιας και πολλά στελέχη της νυν κυβερνήσεως έχουν μια έφεση εις την αγγλικήν, η λέξη τούτη είναι consultation: the act of discussing something with somebody or with a group of people before making a decision about it (Oxford dictionary).  
Βλέπουμε λοιπόν ότι για να διαβουλευτείς για κάτι με κάποιους πρέπει πρώτα να συνομιλήσεις και συνεννοηθείς μαζί τους. Πρώτο συνθετικό των δύο προηγούμενων ρημάτων είναι η λέξη «συν-», ένα συνθετικό που λείπει τόσο τραγικά από αυτή την (σοσιαλιστική;) κυβέρνηση. Και όπου δεν υπάρχει διαβούλευση, οι τριβές πολλαπλασιάζονται και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σχεδόν ποτέ το επιθυμητό.
Τα παραδείγματα πολλά γύρω μας. Από τις προθέσεις της κ. Διαμαντοπούλου για την μεταρρύθμιση (ή μήπως απορρύθμιση;) που θέλει να κάνει στα ΑΕΙ και τα πρόσφατα επεισόδια στην Κερατέα για τον υπό διαμόρφωση εκεί ΧΥΤΑ μέχρι τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ για τα μεταλλευτικά κοιτάσματα της χώρας. Στη Βόρειο Ελλάδα, λέει το ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την «Η» (7.12.2010) ότι υπάρχει ένας θησαυρός «€ 20 δις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η ορθολογική εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές υποβαθμισμένες, αλλά πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως η Θράκη και η Βόρεια Χαλκιδική, αλλά και να συμβάλλει συνολικά στην προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».
Ας δεχθούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα. Με μια πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, τι χρειάζεται μια κυβέρνηση για να εκμεταλλευθεί «ορθολογικά» αυτόν τον πλούτο; Μα τι άλλο εκτός από την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας; Και πώς θα έρθει αυτή η συναίνεση; Με διάλογο και με συνεννόηση όπως  ορίζει η λέξη «διαβούλευση» ή με προσχηματικές διαδικασίες διαλόγου; Καμιά μεγάλη επένδυση (ειδικά μεταλλευτική) δεν έχει προχωρήσει χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και αυτό που γίνεται σήμερα στην Χαλκιδική είναι τραγικά κοντόφθαλμο. Από την μία έχουμε το ΙΓΜΕ να βεβαιώνει έναν δυνητικό πλούτο αλλά από την άλλη η τοπική κοινωνία αντιδρά. Μα καλά πώς γίνεται να αντιδρά ένας φτωχός στο ενδεχόμενο να γίνει πλούσιος;
Μήπως θα πρέπει να δούμε και την σκοτεινή πλευρά της εξόρυξης αυτού του «θησαυρού»; Μήπως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα παραπροϊόντα της εξορυκτικής δραστηριότητας; Τι σημαίνει σήμερα «εξόρυξη χρυσού»; Και τι περιβαλλοντικό φορτία παράγονται κατά την εξόρυξη αυτού του μετάλλου;
Μήπως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την γνώμη ειδικών Νομικών επί του θέματος όπως, για παράδειγμα του κ. Μ. Δεκλερή (Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.) που δήλωσε στις 4.12.2010 ότι «και αν ακόμα η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ήθελε θεωρηθεί ως «παραγωγική» δραστηριότης – που δεν είναι -  αποκλείεται πάντως να θεωρηθεί ως βιώσιμη λόγω της τερατώδους καταστροφής που επιφέρει στην φύση και το περιβάλον».
Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων και εξέχοντων νομικών, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην εξόρυξη του χρυσού. Θα γίνει λοιπόν μια fast track επένδυση  και συνεπώς ο κ. Μπαμπούκης θα έχει να καταγράψει κάτι θετικό στο ενεργητικό του μέσα στο 2010. Αλλά, προχωρώντας έτσι η κυβέρνηση μακροπρόθεσμα δεν θα έχει κανένα όφελος ούτε η ίδια ούτε η τοπική κοινωνία που διχάζεται γύρω από μια επένδυση τουλάχιστον αμφιλεγόμενη ως προς την περιβαλλοντική της όχληση.
Με ΜΑΤ και fast track διαβουλεύσεις όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία ούτε να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Η εποχή όπου οι ιθαγενείς με μερικά καθρεφτάκια έδιναν όλα τα υπάρχοντά τους στους κατακτητές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και σήμερα οι ιθαγενείς και στη Χαλκιδική αλλά και στην Κερατέα έχουν και νομικά οπλοστάσια εκτός από πέτρες που είχαν οι Ινδιάνοι την εποχή του Κολόμβου. Οι νέοι «κονκισταδόρες» θα πρέπει να βρουν λοιπόν πιο έξυπνους τρόπους προσεταιρισμού των ιθαγενών. Μια πιο δίκαιη μοιρασιά επί των κερδών θα ήταν ίσως μια κάποια λύσις αλλά κανείς δεν θέλει να είναι πλούσιος σε ένα κατεστραμμένο τοπίο. Αδιέξοδο λοιπόν; Όχι αν θυμηθούμε ξανά την  πρώτη αράδα του κειμένου τούτου: «συνεννόηση και επιμέρους διαπραγμάτευση» είναι τα ζητούμενα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνουν λοιπόν ειλικρινείς συζητήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις σε μια διαπραγμάτευση. Δεν γίνεται όμως μόνο να δίνεις (νερό, δάση, μεταλλεύματα) χωρίς να παίρνεις (αντισταθμιστικά οφέλη)…

5 comments:

antigold said...

Διάφορες κριτικές ματιές σχετικά με τα τραγελαφικά πράγματα που συμβαίνουν εσχάτως στη Χαλκιδική.... από διάφορα ιστολόγια και όχι από το δικό μας.

http://respentza.blogspot.com/2010/12/blog-post_4788.html

http://respentza.blogspot.com/2010/12/blog-post_7193.html

http://kinisipoliton.wordpress.com/2010/12/11/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

http://ierissos.blogspot.com/2010/12/blog-post_12.html

antigold said...

...Και ας μην ξεκινήσουμε να συζητάμε ΓΙΑΤΙ έφτασε η Β. Χαλκιδική να είναι "υποβαθμισμένη περιοχή" ώστε να χρειάζεται σήμερα"σωτηρία"!

Καλημέρα

Stinger said...

Για να μην ξαναλέμε τα ίδια για τη διαβούλευση στη Χαλκιδική, θα διατυπώσω την παρακάτω υπόθεση:

Αν η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν αρνητική για την επένδυση στη Χαλκιδική,

Τότε:

Όλοι όσοι τώρα διαμαρτύρονται για μη-ενημέρωση, έλλειψη διαβούλευσης, έλλειμα δημοκρατίας κλπ κλπ:
1. Δεν θα διαμαρτύρονταν
2. Θα θριαμβολογούσαν για νίκη της τοπικής κοινωνίας που υποτίθεται θα ήταν αντίθετη στο έργο

Αρα δεν είναι η διαβούλευση καθαυτή που καίει κάποιους "οικολόγους", αλλά το γεγονός ότι οι θεσμοθετημένες διαδικασίες οδήγησαν σε αποδοχή του project. Η τοπική κοινωνία τάσσεται υπέρ της υλοποίησης, με την εξαίρεση μιάς μειψηφίας που περιλαμβάνει και κάποιους αυτοαποκαλούμενους "φορείς" (όχι κατ΄ανάγκη κατοίκους της περιοχής), συνταξιούχους δικαστικούς "Επιμελητηρίων" κλπ.
Η μειοψηφία αυτή, ούτως ή άλλως, με οποιαδήποτε διαβούλευση θα κατέληγε κατά της επένδυσης, γιατί απλά στόχος της είναι να μην προχωρήσει το έργο.

Anonymous said...

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας από τις τοπικές κοινωνίες (αλήθεια πως εκπροσωπούνται αυτές, από τους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες, από τις κινήσεις πολιτών, από φορείς μαϊμού ??) δεν κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου. Διακηρύσσουν ως προσχηματική την διαδικασία και αποφεύγουν τον διάλογο. Δυστυχώς, η κοινωνία μας είναι ακόμη υποανάπτυκτη, γιατί "οι τοπικές κοινωνίες" έχουν μάθει ότι μέσω του κυρίου «βολευτή» τους θα πιέσουν και θα επιτύχουν στον ιερό αγώνα που έχουν ξεκινήσει κατά του κεφαλαίου ή του ανάλγητου κράτους κλπ.

Δυστυχώς με αυτά και άλλα παρόμοια έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Το δυστύχημα είναι ότι το ίδιο φαινόμενο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, εάν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Όσον αφορά την τοποθέτησή σου για τον κ. Δεκλερή, θέλω μόνο να σημειώσω ότι το να τοποθετείται χωρίς να έχει διαβάσει τουλάχιστον την ΜΠΕ κάποιου έργου το ελάχιστον που δείχνει είναι προκατάληψη

Και μια ερώτηση:
Πιστεύεις πραγματικά ότι στην Χαλκιδική θα εγκατασταθεί εργοστάσιο χρυσού (κυάνωσης)?

Yannis Zabetakis said...

@anonymous
1. δεν τοποθετήθηκα για τον Δικαστή! απλά copy paste έκανα την γνώμη του!

2. πώς είσαι σίγουρος ότι ΔΕΝ έχει διαβάσει την ΜΠΕ???

3. Στο τελικό σου ερώτημα ένα ξέρω και το γράφω...

Η εποχή όπου οι ιθαγενείς με μερικά καθρεφτάκια έδιναν όλα τα υπάρχοντά τους στους κατακτητές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και σήμερα οι ιθαγενείς και στη Χαλκιδική αλλά και στην Κερατέα έχουν και νομικά οπλοστάσια εκτός από πέτρες που είχαν οι Ινδιάνοι την εποχή του Κολόμβου. Οι νέοι «κονκισταδόρες» θα πρέπει να βρουν λοιπόν πιο έξυπνους τρόπους προσεταιρισμού των ιθαγενών....


αν ο Νόμος είναι πάνω ή κάτω από την Κυάνωση ...με ρωτάς λοιπόν???