Saturday, 11 December 2010

Διευκρίνιση σχετικά με την επιστημονική μας έρευνα

6.12.2010
Προς τον Πρόεδρο της
Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας
Θήβα Βοιωτίας

Κύριε πρόεδρε,
Επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση για ένα ζήτημα, εκείνο των αγροτικών προϊόντων της περιοχής σας, για το οποίο δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνος αλλά υπεύθυνες είναι οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν, σας δηλώνω ότι:
α) όπως δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος την 19η Απριλίου 2010 (επισυνάπτω την σελίδα 3 του σχετικού δελτίου τύπου), το πρόβλημα της ποιότητας των τροφίμων αφορά αποκλειστικά την περιοχή των Οινοφύτων λόγω Ασωπού (και όχι την ευρύτερη των Θηβών) για την οποία, άλλωστε, περιοχή των Οινοφύτων, σύμφωνα πάντοτε με την Υπουργό, «Δίνεται η δυνατότητα, με σχετικά μικρή επιβάρυνση λόγω αντλήσεων, τροφοδότησης της περιοχής με αρδευτικό νερό από την Υλίκη. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και θα υποβοηθείται η απορρύπανση των υπόγειων νερών»,
β) σε καμία περίπτωση δεν πήρα θέση περί της τοξικότητας των τροφίμων. Η ειδικότητά μου (χημικός τροφίμων) δεν επαρκεί και δεν μου επιτρέπει άλλωστε να κρίνω την τοξικότητα ή την ακαταλληλότητα των τροφίμων της περιοχής σας,
γ) η επιστημονική έρευνά μου διεξάγεται πάντοτε στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής έδρας της Χημείας των Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ήδη επεκταθεί και τα μέχρι σήμερα πορίσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή, πολύ περισσότερο, να διαψευσθούν σε περίπου ένα χρόνο.
Μέχρι τότε, καλώ τους συναδέλφους μου (ειδικούς στην χημεία των τροφίμων) ή εσάς προσωπικά να φέρετε στην δημοσιότητα κάθε σχετική έρευνα που έχετε κάνει για το ίδιο θέμα και, βεβαίως, να παρακολουθείτε με εξειδικευμένους επιστήμονες την έρευνά μου αυτή.
Σας καλώ, επίσης, να απευθυνθείτε στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας/Διεύθυνση Χωροταξίας & Προστασίας Περιβάλλοντος και Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής/Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) που είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν την καταλληλότητα των προϊόντων σας.
Τέλος, εγώ δεσμεύομαι να απόσχω από κάθε δήλωση ή εμφάνιση σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αρκετά μέχρι σήμερα διαστρεβλώθηκαν από τα ΜΜΕ τα επιστημονικά μου πορίσματα.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Ζαμπετάκης (BSc, PhD, MEd)
Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
izabet@chem.uoa.gr

6 comments:

Stinger said...

Το β) τα λέει όλα.
Θετικό σημείο η αναγνώριση του λάθους σας κ. Ζαμπετάκη κι αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω κι αν ο κόσμος είναι πιά σε σύγχυση.

Yannis Zabetakis said...

Stinger,

με το β) δεν αναγνωρίζω κανένα λάθος μου. σε ποιο σημείο / κείμενο / συνέντευξη μίλησα για τοξικότητα???

σας προ(σ)καλώ να μου απαντήσετε...

Stinger said...

Κ. Ζαμπετάκη, αντιγράφω από την παρουσίασή σας στη Μυτιλήνη (η έμφαση στο κείμενο δική μου):

«So…No risk?

-According to FNB & IOM (Trumbo et al., 2001), the tolerable upper intake level for children for Nickel is 300 μg/day. Therefore, if a 10 year old child consumes about 200g of carrots from Asopos region (e.g. as a soup or a juice),THIS CHILD EXCEEDS HIS/HER TOLERABLE UPPER INTAKE LEVEL.
-Thus, it may be suggested that the consumption of average amounts of the studied food tubers, MAY POSE A HELATH RISK TO THE CONSUMER, depending on the age and the consumer group (i.e. pregnant women, young children or elderly people may face a higher risk).

Επιπλέον, ο γράφων σας ερωτά διαρκώς από την αρχή που σχολιάζει στο μπλογκ σας, αν τα τρόφιμα του Ασωπού είναι επικίνδυνα ή όχι, αν οι αγρότες μπορούν να τα πωλούν κι ο κόσμος να τα αγοράζει και να τα καταναλώνει. Πείτε μου πότε μου απαντήσατε κάτι ανάλογο με αυτά που απαντάτε στον πρόεδρο.

Τώρα πιά, βηθούντων και των ΜΜΕ, ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και δεν πιστεύει τίποτε, οι δε αγρότες βλέπουν τα προϊόντα τους να δυσφημίζονται. Αυτά είναι που ο γράφων επισήμανε ότι θα συμβούν κάποια στιγμή και ότι καμμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει, έστω κι αν σκοπός είναι ιερός και οι προθέσεις άγιες.

Yannis Zabetakis said...

@stinger...

obviously you either do not know enough English or deliberately you do want to disagree on vital issues...

my exact phrase in Lesvos was

"may pose"

do you know what does "may" mean?

and since when, "may" means bad publicity???

for goodness s(h)ake...

[sake is good drink! you may need some to understand me next time]

Stinger said...

Κ. Ζαμπετάκη, ακόμη και το καθαρό νεράκι may pose a health risk, since there is a lethal dose for pure drinking water. Μήπως να ξαναπούμε τί έλεγε ο Παράκελσος πριν 500 χρόνια; Μην παίζετε με τις έννοιες, η δημόσια υγεία δεν το σηκώνει αυτό. Και τι γίνεται με τα παιδάκια που τρώνε καρότα και εσείς μας λέτε ότι υπερβαίνουν τα ανώτερο ανεκτό όριο κατά Trubo και λοιπούς;

Μην τα ρίχνετε στα ΜΜΕ, ο ρόλος τους είναι γνωστός κι όποιος φλερτάρει μαζί τους πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί και τις συνέπειες. Γιατί δεν λέτε δημόσια, ότι: 1) Στα τρόφιμα που αναλύσατε, κάποιες ουσίες είναι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, αλλά και κάποιες άλλες σε μικρότερες, σε σχέση με τρόφιμα άλλων περιοχών 2) Δεν διαπιστώθηκε καμμία υπέρβαση ορίων γιά καμμιά επικίνδυνη ουσία;

Ερωτώ ξανά: Μπορείτε να πείτε στον κόσμο αν τα τρόφιμα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού είναι επικίνδυνα, χωρίς "may", "possibly" κλπ κλπ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ! Μην τον παραμυθιάζετε επομένως, please.

Yannis Zabetakis said...

the more we talk, the better I feel! Your naive approach on isuues dealing with food chemistry and toxicology is rather entertaining!

Paracelsus and pure drinking water! This phrase of yours about risk of drinking pure water is ...όλα τα ευρά!

keep writting!

you offer good amusement services to the readership of this blog :)

Υ.Γ. ας πάρει θέση η πολιτεία! ο ΕΦΕΤ και τα άλλα όργανά της! ο ρόλος μου ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ να πάρω εγώ θέση! εμείς κάναμε τις αναλύσεις! ταύτα και διατέλλω ταπεινός δουλος σας :) [sic]