Tuesday, 7 December 2010

σήμερα νικήσαμε στον Άραξο...η αυριανή νίκη πού;
τα μάθατε τα νέα?

λουκέτο στα λατομεία στον Άραξο! με απόφαση του ΣτΕ ! ! !

οεο

«Το δικαίωμα της εργασίας είναι ιερό για κάθε συμπολίτη μας, πολύ δε περισσότερο σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και όλους τους εργαζόμενους. Ομως οι εργοδότες γνώριζαν τι θα συμβεί, αλλά δεν έκαναν τίποτα για τη μετεγκατάσταση των χρυσοφόρων επιχειρήσεών τους» - αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Οπως επισημαίνουν τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης, στα λατομεία Αράξου δεν δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη.

Η ΟΙΚΙΠΑ αποκαλύπτει ότι οι 2 από τις 3 λατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Αραξο (Lafarge και «Ελληνικά Λατομεία Α.Ε.» - Συμφερόντων Μπόμπολα) είναι θυγατρικές πολυεθνικών με πλήθος δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με τεράστιες οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες. «Θα μπορούσαν (αν ήθελαν) να έχουν μετεγκατασταθεί σε πολύ λίγο χρόνο. Απλά δεν θέλουν» - αναφέρει.

==============


απορία...

στη Χαλκιδική με την Ελλ. Χρυσός ΑΕ...τι θα γίνει?


Έστω δηλαδή ότι έχουν άδικο όλοι αυτοί που φωνάζουν στη Χαλκιδική ότι γι’αυτό το θέμα πρέπει να γνωμοδοτήσουν τα νέα όργανα της Αυτοδιοίκησης και όχι τα απερχόμενα που δεν εκπροσωπούν πλέον κανέναν και τίποτα. Και δεν είναι και λίγοι αυτοί: ο Δήμαρχος και όλοι οι φορείς του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του Δήμου Παναγίας, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας….

Ακόμα κι αν το Υπουργείο έχει δίκιο κι όλοι εμείς άδικο, για ποιο λόγο άραγε έρχεται το Υπουργείο σε τέτοια σύγκρουση με την τοπική κοινωνία για χάρη …μιας ημερομηνίας;3 comments:

Stinger said...

Το θέμα είναι οι ημερομηνίες λοιπόν…Δηλαδή, αν υπήρχε «επαρκής»(;) χρόνος, σε τί θα κατέληγαν αυτοί που εγείρουν τέτοιο θέμα; Ούτως ή άλλως δεν είναι κατά της επένδυσης και είτε ερωτηθούν τώρα είτε μετά ένα χρόνο, η απάντησή τους θα είναι «όχι»; Δεν λένε «όχι» εδώ και τέσσερα χρόνια που δημοσιοποιήθηκε η ΠΠΕ και το Σχέδιο Ανάπτυξης;

Να ξεκαθαρίσουμε και μερικά πράγματα:

1) Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εγκρίνει, αλλά γνωμοδοτεί. Η διαδικασία γνωμοδότησης γίνεται μέσα από θεσμικά όργανα με θεσμοθετημένες διαδικασίες. Μέχρι ισχύος του «Καλλικράτη», δεν γνωμοδοτούν οι Δήμοι, αλλά τα Νομαρχιακά Συμβούλια.

2) Άλλο γνωμοδότηση και άλλο διαβούλευση. Για να γίνει η πρώτη, χρειάζονται η εγκεκριμένη ΠΠΕ, ενημέρωση κοινού και φορέων και γενικά μια θεσμοθετημένη διαδικασία με προθεσμίες. Η διαβούλευση υποστηρίζει την γνωμοδότηση, αλλά όχι μόνο. Το ορθόν είναι η διαβούλευση να ΜΗΝ σταματήσει όταν ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση. Το αντίθετο: Θα πρέπει να ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ, διότι σε περίπτωση που εγκριθεί μια επένδυση, το μείζον είναι να τεθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, που θα διασφαλίσουν το περιβάλλον.

Με απλά λόγια καλούνται στη διαβούλευση οι τοπικές κοινωνίες να προσδιορίσουν το (δυναμικό) σημείο ισορροπίας που θα διασφαλίσει, εκτός από το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτά, δεν διασφαλίζονται με το να αρνούμαστε οποιαδήποτε επένδυση επικαλούμενοι την (κακώς εννοούμενη) προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πρόκειται να έχουμε μέλλον ως Παραγωγοί του Τίποτε.

Όσοι λοιπόν έχουν ενστάσεις και φόβους για το έργο, ας τις πουν δημόσια και μέσω της διαβούλευσης θα βρεθούν οι προϋποθέσεις, οι βέλτιστες τεχνικές λύσεις, οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι εγγυήσεις. Με το να πιπιλάμε συνεχώς ότι δεν υπάρχει χρόνος για ενημέρωση και διαβούλευση (δηλαδή για το «τεχνικό» μέρος του έργου), απαξιώνουμε στη πράξη την ουσία της ίδιας της διαβούλευσης.

antigold said...

Καλά μου βρώμησε Stinger αυτό το σχόλιο όταν το διάβασα σε ιστολόγιο της Χαλκιδικής...

1. Έχει πλάκα ότι κανείς τους δεν μπορεί να μας πει πού, πότε και πώς έγινε αυτή η "ενημέρωση κοινού και φορέων" την οποία αναφέρουν όλοι σαν προϋπόθεση της διαβούλευσης και της γνωμοδότησης... Εννοούν αυτό το αστείο τεταρτάκι που μίλησε ο κ. Διευθυντής στις 26/11;;; Μήπως πρέπει να τον ευχαριστήσουμε κιόλας που έριξε τη μύτη του κι απευθύνθηκε σε μας τους ιθαγενείς;;;

2. Για να είναι ουσιαστική μια διαβούλευση πρέπει όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Αυτό λέει ο νόμος, όσο κι αν δεν σας αρέσει.

Σε μια πραγματική διαβούλευση η τοπική κοινωνία, οι υποστηρικτές και οι αντίθετοι στην επένδυση, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμφωνήσουν σε ένα πιο μικρό έργο. Ενδεχομένως να μείνουν απ'εξω οι Σκουριές. Ενδεχομένως να μείνουν απ'εξω οι μεταλλουργίες.

Δεν το ξέρω. Πάντως αυτό είναι ένα "δυναμικό σημείο ισορροπίας" και όχι οι μπούρδες που μας αραδιάζεις.

Εδώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασισε χθες ομόφωνα να γνωμοδοτήσει θετικά για το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας, ως έχει, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και καμία διαβούλευση μαζί της. Η διαβούλευση που θα κάνει από δω και πέρα η αγαπητή μας Μαργαρίτα είναι προφανές ότι δεν θα γίνει με όλες τις επιλογές ανοιχτές και άρα είναι απλά για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Και θα δούμε πόσο μπορούν να σταθούν όλα αυτά νομικά.

antigold said...

Μετά από δυο εβδομάδες περίπου χωρίς σχόλια στο μπλογκ ...σκυλοβαρέθηκα οπότε τα ξανάνοιξα.

Ενημερώνω λοιπόν τον αγαπητό Stinger ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει αλλού για να βγάλει τη χολή του. Καλώς να ορίσει και ξέρουμε να του απαντήσουμε όπως πρέπει.