Friday, 26 November 2010

η Ευτυχία Παπαλουκά στο environmentfood

είχα την ευτυχία να μιλήσω σήμερα με την νεότερη Δημοτική Σύμβουλο της πόλης μας.
Το πρώτο μέρος της συνομιλίας μου με την Ευτυχία Παπαλουκά ακολουθεί:


Γ.Ζ.- Ευτυχία, καλημέρα. Ας ξεκινήσουμε από την πορεία σου στα πολιτικά δρώμενα. Πώς βρέθηκες από την «Βουλή των Εφήβων» στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας;

Ε.Π.- Αρχικά θα ήθελα να πω τούτο
:όσο θυμάμαι τον εαυτό μου έχω το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά. Πάντα μου άρεσε το διάβασμα, να ακούω ειδήσεις, να σχολιάσω την επικαιρότητα και κάπως έτσι έφτασα στη Β’ Λυκείου να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις και ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους, το κείμενό μου επιλέχθηκε και έτσι συμμετείχα στη «Βουλή των Εφήβων». Εκείνο το κείμενο, ο πολιτικός μου λόγος μου έδωσε το διαβατήριο να είμαι μέσα στους 300 τότε έφηβους βουλευτές επί προεδρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, το 2004 ή 2005.

Γ.Ζ.- Και ο λόγος σου ήταν σοσιαλιστικής χροιάς;

Ε.Π.- Ο λόγος μου είχε σχέση με την ανομία. Τότε είχε δολοφονηθεί ο Μιχάλης Φιλόπουλος σε μια συμπλοκή «φιλάθλων» στην Παιανία και τότε ήμουν προβληματισμένη σχετικά με τη βία και το πώς εκτονώνεται η βία, έγραψα ένα κείμενο για ανομία, για έκπτωση των αξιών και όλα όσα οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

Γ.Ζ.- και σήμερα…ανομία δεν έχουμε;

Ε.Π.- Ακριβώς. Δυστυχώς αυτό το κείμενό μου είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρο. Η εμπειρία μου αυτή με άλλαξε, με σημάδεψε αν θες ανεξίτηλα και στην μετέπειτα πορεία μου.

Γ.Ζ.- και μετά, μπήκες στο Πανεπιστήμιο…

Ε.Π.- ναι, μπήκα στο ΕΚΠΑ, στη σχολή Ιστορίας-Αρχαιολογίας, μια σχολή αρκετά πολιτικοποιημένη, με πολύ Αριστερό κόσμο, έχει αποφοίτους στελέχη της Αριστεράς, αν δεν κάνω λάθος και η Αλέκα Παπαρήγα έχει τελειώσει αυτό το τμήμα και εκεί είχα την ευκαιρία να μπω σε μια διαδικασία περαιτέρω πολιτικής ζύμωσης. Μίλησα με πολλούς καθηγητές και συμφοιτητές και μπήκα και στην ΠΑΣΠ.

Γ.Ζ.- Σε ποιο έτος μπήκες στην ΠΑΣΠ;

Ε.Π.- Από το α’ έτος. Και έτσι είχα πιο ενεργό ρόλο στη σχολή μου. Αυτό που είδα και βλέπω είναι ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια, και το ΕΚΠΑ, δεν είναι τέλεια.

Γ.Ζ.- Υπάρχει όμως περίπτωση να φτιάξουν τα ελληνικά ΑΕΙ με την εμπλοκή των κομμάτων;

Ε.Π.- Αυτή την εμπλοκή των κομμάτων, κατ’αρχάς είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να το αλλάξεις.

Γ.Ζ.- Σίγουρα, αλλά έχεις δει κάτι, στα χρόνια που είσαι στο Πανεπιστήμιο, να βελτιώνεται λόγω της εμπλοκής των κομμάτων; Διότι, προσωπικά, δεν έχω δει…

Ε.Π.- Δεν θα πρέπει να είμαστε μηδενιστές και να λέμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει για τον χ ή ψ λόγο. Στα ΑΕΙ, οι κομματικοποιημένες παρατάξεις αν λειτουργήσουν με βασικό τους κριτήριο το ότι είμαστε όλοι φοιτητές και έχουμε κοινά προβλήματα, τότε θα μπορούμε όλοι μαζί (κόκκινοι, πράσινοι κλπ) με συνεργασία και σύνθεση να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Γ.Ζ. Συνεργασία και σύνθεση. Συμφωνώ! Μαζί σου! Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όμως όταν οι παρατάξεις παίρνουν γραμμή από τα κόμματα; Για παράδειγμα, η ΝΔ θέλει αλλαγή του άρθρου 16 και ιδιωτικά ΑΕΙ. Η Αριστερά δεν το θέλει. Άρα πώς θα γίνει συναίνεση δύο πόλων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι; Δεν είναι ουτοπία;

Ε.Π.- Δεν μπορούμε να πούμε ότι όσοι παίρνουν γραμμή από τη ΝΔ δεν μπορούν να υπάρχουν. Στα πλαίσια της Δημοκρατίας όλες οι απόψεις ακούγονται.

Γ.Ζ.- δεν είπα να μην υπάρχουν. Για την ουτοπία συνεργασίας μίλησα.

Ε.Π.- άρα πρέπει να μιλάμε για πλειοψηφίες. Το κρίσιμο θέμα είναι να γίνονται μαζικές συνελεύσεις και να «μπαχαλεύονται» οι γενικές συνελεύσεις. Σήμερα, η πλειοψηφία των φοιτητών στα δημόσια ΑΕΙ δεν θέλει ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Αρκεί να μην απέχουμε και να μην αδιαφορούμε.

Γ.Ζ.- ποια είναι η γνώμη σου για τις καταλήψεις;

Ε.Π.- πολλές καταλήψεις έχουν νόημα όταν έχουν συγκεκριμένο στόχο! Δυστυχώς, αρκετές καταλήψεις γίνονται εσκεμμένα σε διαφορετικό πλαίσιο προκειμένου να αφήσουμε λίγο την κατάσταση να «ξεφύγει», να δημιουργεί ψιλο-πανικός που βολεύει κάποιους.

Γ.Ζ.- Συνεπώς, μήπως κάποιες καταλήψεις με «αριστερό» προσωπείο, προκαλούν ανομία και τελικά το ελληνικό Πανεπιστήμιο «μπαχαλεύεται» ακόμα περισσότερο και στην τελική ρίχνουμε νερό στο μύλο της Δεξιάς υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερα τα δημόσια ΑΕΙ και δημιουργώντας επιχειρήματα υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ; Μήπως, τελικά, πρέπει να φύγουν τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια;

Ε.Π.- Από τη δική σου οπτική, ναι, θα ήταν πιο καλό και πιο λειτουργικό έτσι. Αλλά, δεν νομίζω ότι μπορείς να αποκλείσεις ένα νέο άνθρωπο από το να ταυτιστεί με ένα κόμμα.

Γ.Ζ.- Να ταυτιστεί, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά γιατί αυτή η ταύτιση πρέπει να γίνεται ανάχωμα στη δράση των ΑΕΙ;

Ε.Π.- Μην ξεχνάς ότι δεν είμαστε όλες οι φοιτητικές παρατάξεις ίδιες και το κυριότερο ότι π.χ. η ΠΑΣΠ δεν έχει κατ’ανάγκη τις ίδιες θέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Γ.Ζ.- Σήμερα, νιώθεις ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ή την ΠΑΣΠ από το κεντρικό κόμμα (ΠΑΣΟΚ);

Ε.Π.- Ναι, σίγουρα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα! Αυτή η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) έχει απογοητεύσει ειδικά την νεολαία ΠΑΣΟΚ μιας και ουσιαστικά η νεολαία γενικά είναι αυτή που θίγεται από την κυβερνητική πολιτική. Δ εν είναι μόνο ότι χάνουμε χρήματα, μισθούς ή συντάξεις έστω και προσωρινά όπως μας λένε. Για μένα το χειρότερο είναι ότι χάνουμε οι νέοι εργατικά δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αγώνες δεκαετιών , αγώνες με πολύ κόπο. Αυτό μας πονά περισσότερο, να χάνουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Γ.Ζ.- Ο καθηγητής Πανεπιστήμιου, ο συνάδελφός μου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, του ΠΑΣΟΚ μήπως «έσκισε» όλα αυτά τα δικαιώματα;

Ε.Π.- Δυστυχώς, έτσι είναι…

Γ.Ζ.- Είσαι θυμωμένη από αυτό;

Ε.Π.- Ναι! Είμαι θυμωμένη! Συμπάσχω κι εγώ ως νέος άνθρωπος. Έχουμε χάσει την ελπίδα μας.

Γ.Ζ. – Ονειρεύεστε σήμερα; Οι νέοι ονειρεύονται σήμερα; Και αν ναι, τι όνειρα κάνετε;

Ε.Π.- Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε! Όσο κι αν προσπαθούν να κάνουν την γενιά μου να χάσει αυτό το δικαίωμα στο όνειρο και στην Ελπίδα.

Γ.Ζ.- Αλλά όταν έρχεται η ώρα της κάλπης, τι κάνει η γενιά σας; Απλά απέχει; Αποχή=συννενοχή; Μήπως πρέπει να κάνετε κάτι άλλο; Πώς θα μπορούσες να πείσεις τους νεολαίους σε Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα να ασχοληθούν με τα κοινά;

Ε.Π.- Θα ήθελα να τους πω το εξής: είμαστε μια γενιά μορφωμένη, με Παιδεία, έχουμε πρόσβαση στην Πληροφορία, και θα μπορούσαμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να μην αφήσουμε να μας κυβερνάνε κατώτεροι (γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα!). Στην πλειοψηφία μας, είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι αλλά απλά παραμένουμε σκεπτόμενοι…και δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτά που βλέπουμε ως κακώς κείμενα. Νομίζω πως σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε στη λογική ότι δεν είμαστε οι άχρηστοι, δεν είμαστε το περιθώριο. Αλλά, αυτά που βλέπουμε ως κακώς κείμενα, πρέπει να τα αλλάξουμε! Πρέπει να ψηφίσουμε, να ασχοληθούμε με τα κοινά, να διαβάσουμε, να μπούμε σε blogs, να γράψουμε κείμενα, να επικοινωνήσουμε τις δικές μας απόψεις. Και αυτές τις απόψεις να τις πραγματώσουμε!

Γ.Ζ.-Πρακτικά, λοιπόν, πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Ε.Π.- Αρχικά πρέπει να ψηφίσουμε και να καταψηφίσουμε αυτά που δεν τα πάμε, αυτά που δεν μας αρέσουν, αυτά που μας θίγουν και να υπερψηφίσουμε συνδυασμούς, ανθρώπους και κόμματα που μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο!

Γ.Ζ.- Θα μου επιτρέψεις να το παίξω λίγο συνήγορος του διαβόλου! Είμαι ένας απαθής νέος, και εσύ είσαι η πιο νέα Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Πίνω τον φραπέ μου, δεν βλέπω στον ήλιο μοίρα γιατί το πτυχίο μου με οδηγεί στην ανεργία. Και σου λέω: Ευτυχία, γιατί να πάω να ψηφίσω όταν βλέπω ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να έχουν καταστρέψει τη χώρα, σε τοπικό επίπεδο σπαταλήθηκαν €700.000 για μια πλατεία αντί να φτιάξουν ένα παιδικό σταθμό; Τι κίνητρο έχω να ασχοληθώ με αυτό το πράγμα της τοπικής αλλά και της υπερ-τοπικής διαπλοκής;

Ε.Π.- Δεν είναι όλες οι επιλογές ίδιες. Αν ήταν ίδιες, τότε πραγματικά δεν θα είχε νόημα να ασχοληθεί κάποιος. Πιστεύω ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, δεν είμαστε ίδιοι! Ούτε σε τοπικό ούτε σε υπερ-τοπικό επίπεδο. Επομένως, αντί να κάθεσαι και να πίνεις απλά καφέ, πρέπει να ενημερωθείς και να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου για να μάθεις τι είναι ο καθένας μας.

Γ.Ζ.- Προεκλογικά, τι κλίμα εισέπραξες από αυτή την νεολαία αλλά και γενικότερα από όσους ανθρώπους μίλησες μαζί τους;

Ε.Π.- Είδα και εγώ αυτήν την απαξίωση και την απάθεια που λες. Αλλά προσπάθησα να τους μεταδώσω το μήνυμα ότι δεν είναι όλα μαύρα, ότι με την συμμετοχή μας μπορούμε να αλλάξουμε (έστω και κατά ένα λιθαράκι) τα πράγματα και να δώσουμε μια αχτίδα ελπίδας!

10 comments:

Anonymous said...

exw polu kairo na kanw comment alla pragmatika aksizeis sugxaritiria pou anedeikses mesa apo to istologiaki sou (opws to anafereis!!!) mia ortha politikopoiimeni fwni k pragmatika an skeftontan oloi oi neoi etsi de tha ftaname se auto to xali....

k na thumountai oloi auto pou eipe i eutuxia...den eimaste oloi idioi...


o gnwstos agnwstos foititis sou...

Yannis Zabetakis said...

σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, γνωστέ μου άγνωστε :)

μακάρι να δούμε μέσα από τις γραμμές τι θέλει να μας πει η Ευτυχία.

διαβάζω ξανά και ξανά όσα μας έχει πει...και κάθε φορά ανακαλύπτω και νέες ερμηνείες...και νέα (κρυφά και φανερά) μηνύματα...

και μακάρι να βγουν μπροστά και να μιλήσουν και άλλοι νέοι και άλλες νέες.

υποχρέωσή μου να τις/τους ακούω!

διότι ένας δάσκαλος χωρίς "εν-συναίσθηση" τι σκατά δάσκαλος είναι?

να σαι καλά :)

Anonymous said...

telika den eixes piasei pato, yparxei kai pio xamila.

o foititis sou exei to idio IP me sena;

Anonymous said...

grapse mas kati kai gia ton olympiako
ti einai xeirotero? na xaneis apo tin barcelona 3-0 H apo tin AEK 3-0;

Yannis Zabetakis said...

@anonymous

ο μόνος λόγος που δημοσιεύω το σχόλιό σου είναι για να σου πω πως ανώνυμοι κακόβουλοι σαν εσένα υπάρχουν πολλοί!

αλλά εσύ έχεις και άλλο ένα προσόν!

ξέρεις να βλέπεις και τις ip...και την δικιά μου και του φοιτητή μου!

χάνεται το ταλέντο σου ανώνυμε!

πρέπει να σε αξιοποιήσει το τοπικό και υπερτοπικό σύστημα σε άλλες θέσεις!

keep throwing mud :)
δεν μασάμε!

οεο

Υ.Γ. έτσι έκαναν και μερικές μερικοί πριν τις εκλογές και ...τώρα τον πουλ πουλ

βλ. σχετικό μπλουζάκι
http://www.zabetakis.net/files/images/papalouka.jpg

Yannis Zabetakis said...

για τον Ολυμπιακό τι να πω...τραγική εμφάνιση...δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε μια μπαλιά της προκοπής...

ας αφήσουμε τον ενωσίτη φίλαθλο να ζήσει τον κίτρινο μύθο του...

δεν θα διαρκέσει και πολύ!

τι είναι χειρότερο?
να βλέπεις την ομάδα σου να χάνει από ένα καφενείο...άρα τον Θρύλο να χάνει από την ΑΕΚ...

Υ.Γ. και του χρόνου :) με ανάλογες ευρωπαϊκές πορείες :))

Anonymous said...

gia na katalaveis poso antikeimenikos eisai, den amfisvitises oute to viografiko oute to ithos, oute ti stasi zois tis papalouka kai tis apostolaki.

o monos laspologos eisai esy

Anonymous said...

koita ti diki sas tin 'ethniki' poreia kai ase twn allwn tin 'diethni'. loufakses xtes, den vgikes na peis tipota sto facebook. prepei na se ponese poly

Yannis Zabetakis said...

@anonymous 12.28

απορώ γιατί βρίζεις...

λασπολόγο δεν σε είπα...

εκτός αν είσαι ο ανώνυμος 11.15...

σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχεις επιχειρήματα και απλά καταθέτεις χαρακτηρισμούς και ύβρεις, τότε τα σχόλιά σου δεν έχουν θέση εδώ...

Yannis Zabetakis said...

@anonymous 12.36

η λούφα και η παραλλαγή είναι χαρακτηριστικά των ανωνύμων!

και επώνυμα είναι τα σχόλιά μου αλλά και δεν γουστάρω την λούφα...

εσύ αλήθεια τι "πορεία" έχεις?

οεο