Tuesday, 30 November 2010

H Mαργαρίτα Καραβασίλη ικετεύει τον Μπόμπολα??? είναι αλήθεια???Σκηνή απείρου κάλλους από τη διαβούλευση-παρωδία της Παρασκευής 26-11-2010 στον Πολύγυρο για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκδικής. H Mαργαρίτα Καραβασίλη, δηλαδή το ΥΠΕΚΑ, ομολογεί ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και παρακαλεί την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να τους δώσει λίγο ακόμα χρόνο για να μιλήσουν με την τοπική κοινωνία!!!

-----------------
σχόλιο izabet

η Μαργαρίτα είναι η προμετωπίδα-ανάχωμα του ΥΠΕΚΑ για τοπικές διαβουλεύσεις της πλάκας ...ενώ οι ΜΠΕ/ΑΕΠΟ προχωράνε από τον Ανδρέα τον Ανδρεόπουλο?

παρακαλάς τις εταιρείες να μην επιμείνουν στα deadline που δίνει ο νόμος που ΕΣΕΙΣ και ο Μπαμπούκης φτιάξατε...???

αν έτσι καταλαβαίνεις, Μαργαρίτα, το ρόλο σου...τότε κρίμα που σε πίστεψα...

γιατί δεν παραιτείσαι επιτέλους ...να διαφυλάξεις τουλάχιστον την υστεροφημία σου???

ΓΖ

12 comments:

Anonymous said...

Για να ευχαριστήσει τα διαφορα οικολαμόγια της Χαλκιδικής, τα οποια την πούλησαν, το κάνει. Δε θα ταν υποχρεωμένη να παρακαλέσει κανέναν. Τώρα καταλαβαίνει και αυτή με τον πιο οδυνηρό τροπο, ότι ούτε διαβούλευση θέλουν ούτε τίποτα. Το μόνο που θέλουν είναι να εμποδίσουν πάσει θυσία την επένδυση.

Ευχόμαστε να τους φτύσει και να μην ξαναπατησει στη Χαλκιδική, γιατί μόνο ετσι τους αξίζει. Έτσι και αλλιώς, τους δει δεν τους δει, δεν αλλάζει τίποτα. Ας βγάλει κατ' ευθείαν την άδεια και ας πάψει να δίνει αξια στα λαμόγια της οικολογίας.

O Σχολιαστής said...

Απίστευτο!!!

Stinger said...

Το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός και η ΠΠΕ, ήταν γνωστά από τις αρχές του 2007. Η ΜΠΕ που τέθηκε σε διαβούλευση, δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, αλλά είναι μια λεπτομερειακή έκδοση των προηγούμενων. Αρα το project ήταν γνωστό ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΜΙΣΥ ΧΡΟΝΙΑ και κανείς δεν μπορεί να λέει σήμερα ότι έπεσε εξ ουρανού. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη, είναι ότι κάποιοι δεν πίστευαν (ή δεν ήθελαν να πιστέψουν) ότι θα φθάναμε εδώ σήμερα, με την επένδυση να έχει τη στήριξη και της τοπικής κοινωνίας.

Επί τριάμισι χρόνια οι «οικολόγοι» και κάποιοι τοπικοί πολιτικάντηδες, αγνοούσαν επιδεικτικά τα στοιχεία που είχαν επίσημα κατατεθεί, παραπληροφορούσαν τον κόσμο, τρομοκρατούσαν τους πάντες με επερχόμενη καταστροφή όλης της Χαλκδικής. Και φυσικά ωρύονταν ότι δεν γίνεται ενημέρωση και διαβούλευση. Τώρα όμως που ξεκίνησε και επίσημα, φρόντισαν να εξαφανισθούν με ελαφρά πηδηματάκια. Ετσι είναι. Δεν γίνεται διαβούλευση, φταίνε οι άλλοι που τους κατηγορούμε ότι δεν την κάνουν. Γίνεται διαβούλευση, πάλι φταίνε οι άλλοι, γιατί τώρα είναι στημένη. Ωραία άλλοθι κύριοι !

Stinger said...

Φαίνεται πως θα συνεχισθεί η αναπαραγωγή αναρτήσεων των κκ. Antigoldgreece. Το ωραίο είναι πως δεν κατηγορούν μόνο τους άλλους ότι δεν θέλουν διαβούλευση, αλλά ακόμη κι εκείνους που πάνε στη διαβούλευση, όταν γίνεται.

Δίνοντας βέβαια το καλό παράδειγμα οι ίδιοι, έχουν κόψει τα σχόλια στο μπλογκ τους, όπως μας το επιβεβαίωσαν. Προφανώς για να ενθαρρύνουν ενεργά το διάλογο…ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !

antigold said...

Ήταν γνωστό το Επενδυτικό Σχέδιο εδώ και τρισήμισι χρόνια; Τι μου λες... μήπως θα ήθελες να μας πεις με ποιο τρόπο έγινε γνωστό το Επενδυτικό Σχέδιο; Ποιος ενημέρωσε τους πολίτες της Χαλκιδικής και πότε;
Επειδή εσύ δεν ζεις εδώ και απλά μεταφέρεις αυτά που σου λένε σαν τον παπαγαλο, θα σου πω εγώ που ζω εδώ. ΠΟΤΕ!!
Μόνο μια φορά, το 2007, πήγε η εταιρεια να κάνει ενημέρωση στη Μ. Παναγία και έφυγε με την ουρά στα σκέλια γιατί δεν μπορεσε να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις του κόσμου. Από κει και μετά, ούτε λέξη, πουθενά.

Και για ποιο Επενδυτικό Σχέδιο μιλάμε; Για αυτό που λέγανε ότι αφορά ΜΟΝΟ μεταλλουργία χρυσού κι εμείς από τότε λέγαμε ότι μας δουλεύουν, γιατί η μέθοδος που έχουν διαλέξει είναι για χαλκό (Σκουριές) και όχι για χρυσό; Και τώρα ξαφνικά μας εμφανίζουν πυρομεταλλουργία χαλκού, χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου;;;
Ακούστε τον Στρατουδάκη στο βίντεο: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6RTabbJ0qXQ “Το Επενδυτικό Σχέδιο, πολύ σύντομα, περιλαμβάνει...”. Όντως, πολύ σύντομα. Πάρα πολύ σύντομα. Μη τυχόν και προλάβει να καταλάβει κανείς τι βαριά βιομηχανία θα γίνει στη Β.Χαλκιδική!

Όσο για την περίφημη “διαβούλευση” της φίλης μας της Μαργαρίτας, είναι μια κοροϊδία, γιατί θα γίνει ΜΕΤΑ την γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα είναι φυσικά θετική, άρα δεν θα έχει κανένα νόημα! Η λογική (και ο νόμος) λένε ότι η ενημέρωση των πολιτών και η διαβούλευση προηγούνται της γνωμοδότησης και δεν μπορεί να έπονται!

Θα έρθει δηλαδή η Μαργαρίτα στην Ιερισσό να μας πει ότι ο Στρατουδάκης πρόκειται να κάνει ένα τεράστιο ανοιχτό πηγάδι στις Σκουριές, εμείς θα της πούμε ότι δεν το θέλουμε (αυτό δεν είναι η διαβούλευση;;;) και εκείνη θα μας πει λυπάμαι, χάσατε, γιατί το Νομαρχιακό σας Συμβούλιο έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά!!! Ωραία!!!

Είδες βρε Stinger που σε ψάχνω ακόμα και στα άλλα blogs... Στερητικό σύνδρομο!

Anonymous said...

είδα χτες το βράδυ και αυτό το δίωρο ντοκυμαντέρ για τα λατομεία της TVX στο youtube με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν κλπ.

http://video.google.com/videoplay?docid=2826516547295546024#


Φοβερό. Και θλιβερό στη συνέχεια το θέαμα της Καραβασίλη (με τις καλές πιθανότατα προθέσεις) να απολογείται εκ μέρους της υπουργού προκαταβολικά στο Μπόμπολα για τη μικρή αλλά "αναγκαία" καθυστέρηση στο φαστ τρακ.
Πραγματικά κρίμα που έφτασε ως εδώ η Ελλάδα. Και που΄σαι ακόμα.
Όπως είπε και ο ιταλός σύμβουλος του ΓΑΠ "ακόμα διανύετε το μήνα του μέλιτος με την Τρόικα".

Anonymous said...

Λοιπόν κ. antigold, το επενδυτικό σχέδιο και η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι γνωστά από το 2006. Εσείς δεν είστε αυτοί που μας πρήξατε με απανωτές δημοσιεύσεις αποσπασμάτων από την ΠΠΕ; Αυτό δεν αποδεικνύει περίτρανα, ότι όποιος ήθελε μπορούσε να τη βρει; Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με την ΜΠΕ. Απόδειξη η ανάρτηση στο blog σας στις 2. Νοεμβρίου και η φωτογραφία του κ. Παπαγεωργίου αγκαλιά με τη ΜΠΕ. Από την πρώτη μέρα που έφτασε στην Νομαρχία ήταν διαθέσιμη.

Το ότι δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα από το επενδυτικό σχέδιο μέχρι την ΜΠΕ το ξέρετε εσείς καλύτερα από όλους μας. Το γράψατε σε άλλη ανάρτηση σας στις 3 Νοεμβρίου στο antigold: «Από το ΕΣΑ μέχρι την ΜΠΕ δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα». Πότε μας δουλεύατε λοιπόν, τότε και όλα τα χρόνια πριν που ξέρατε και παραπληροφορούσατε συστηματικά τον κόσμο ή τώρα που δεν θέλετε να ξέρετε και ζητάτε μεν ενημέρωση, αλλά αρνείστε να την δεχτείτε όταν αυτή σας προσφέρεται; Και αν δεν ξέρατε τότε, πώς κάνατε ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. στον Αγ. Νικόλαο στις 27. Μαρτίου 2010; (έτσι για να αναφέρουμε μία από τις πολλές…)

Το 2007, που πήγε η εταιρεία στην Μ. Παναγία, το μόνο που θέλατε εσείς, ήταν να προπηλακίσετε τον Στρατουδάκη. Ευτυχώς, οι άνθρωποι της εταιρείας κατάλαβαν ποιοι είστε και δεν ξανά ασχολήθηκαν μαζί σας. Μάλλον ορθώς απ’ ό,τι φαίνεται τώρα. Δεν το αξίζετε γιατί είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις σας Όπως το πάτε, σε λίγο θα πάψει και η «δική σας» Μαργαρίτα να ασχολείται μαζί σας. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι σας έμαθε και ο κόσμος του Δήμου Αριστοτέλη, όπως φαίνεται από το μαύρισμα που έφαγαν οι κ. Τόλης σια. στις πρόσφατες εκλογές.( Και καλά το μαύρισμα στα Μαντεμοχώρια, αλλά και στην Ιερισσό;;;!!! )

Ένας ενδιαφερόμενος πολίτης και «παπαγάλος του Stinger» (χα χα χα!)

Υ.Γ. Stinger, δεν πρόσεχες όταν σε ενημέρωνα. Το 2006, όχι το 2007 το ΕΣΑ και η ΠΠΕ. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα γράψεις καλύτερα ;-)

Yannis Zabetakis said...

@ενδιαφερόμενος πολίτης

ευχαριστώ για το σχόλιο!

να ρωτήσω κάτι...

για τι ακριβώς ενδιαφέρεσθε ως ενδιαφερόμενος πολίτης?

δεν γνωρίζω πολλούς πολίτες που να είναι και "παπαγάλοι"

οεο

Stinger said...

@antigoldgreece
Νομίζω ότι κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας του μπλογκ, συνεχίζοντας την κουβέντα για το project του Χρυσού. Είναι ολίγον αστείο να συζητούμε σε άλλο μπλογκ για θέμα που λέτε σας ενδιαφέρει, αλλά κόβετε τα σχόλια στο δικό σας μπλογκ!

Εν πάσει περιπτώσει, επαναλαμβάνω ότι το Επενδυτικό Σχεδιο Ανάπτυξης και η ΠΠΕ ήταν γνωστά εδώ και ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια (φίλε 5.59 έχεις δίκιο, κατατέθηκε περί το τέλος 2006). Αρχικά υπήρξε για το θέμα ανακοίνωση του «Συμβουλίου Περιβάλλοντος» (;) του ΑΠΘ που θεωρούσε «καταστροφική» την εκμετάλλευση χρυσού (βλ. και δική σας ανάρτηση 28/2/2007). Οι κύριοι αυτοί προφανώς γνώριζαν την ΠΠΕ, εκτός κι αν είχαν άποψη για το Σχέδιο…χωρίς να γνωρίζουν τι είναι !

Όπως επίσης ορθώς αναφέρετε, ενημέρωση έγινε (ή καλύτερα επιχειρήθηκε να γίνει) από την εταιρεία στη Μ. Παναγία (9/6/2007). Σωστά το λέτε, εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία (γι΄ αυτό και δεν επαναλήφθηκε), αφού οι γνωστοί «οικολόγοι» (κκ. Τριανταφυλλίδης και ΣΙΑ), δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν, τα ήξεραν όλα, λοιδωρούσαν στελέχη, τους προπηλάκισαν και διαστρεύλωναν τα λεγόμενά τους, προσπαθώντας βλακωδώς να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα προς την κυάνωση. «Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι οεο !» συνεχίζετε να αλαλάζετε δυόμισι χρόνια μετά την ενημέρωση αυτή, διασύροντας πρόσωπα δημόσια σε μπλογκς (μεταξύ αυτών και το παρόν), σε ανάρτηση της 27/1/2010.

«Μεταλλουργία όχι μόνο χρυσού, αλλά και μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού προγραμματίζει η Ελ. Χρυσός», μας λέτε σε ανάρτηση της 29/1/2009 και παραθέτετε αναλυτικά στοιχεία για την ΠΠΕ.

Σταματώ εδώ. Είναι πασιφανές ότι τόσο εσείς όσο και άλλοι «οικολόγοι», είστε όχι μόνο κατά του χρυσού, αλλά γενικά κατά της μεταλλείας και της βιομηχανίας. Σας πιάνει «τρόμος» στην ιδέα βαριάς βιομηχανίας. Βλέπετε, στο μυαλουδάκι κάποιων, οπαδών του αντι-βιομηχανικού μεσαίωνα, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο…τουρισμός. Δεν σας ενδιαφέρει η ενημέρωση και η διαβούλευση, αλλά το πώς δεν θα γίνει η επένδυση. Δεν σας φτάνουν, ούτε 35 ημέρες, αλλά ούτε 35 μήνες ή και 35 χρόνια, αφού το «όχι» σας είναι δεδομένο.
Όλα τα υπόλοιπα είναι μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Yannis Zabetakis said...

@stinger

κατάχρηση δεν κάνετε :) κάθε άλλο.

χαρά μου να διαβάζω επιχειρήματα.

να σε ρωτήσω κάτι stinger?

πώς να μην φοβάται το antigold τα μεταλλεία...όταν λίγα km πιο βόρεια από την Αθήνα έχουμε αυτά τα αίσχη?

http://www.zabetakis.net/files/images/end_of_physical_river.jpg

http://www.zabetakis.net/files/images/kotroni.jpg

alex said...

H ενημέρωση για ένα σχέδιο είναι υποχρέωση της πολιτείας και της εταιρείας και όχι οποιασδηποτε οργάνωσης που μπορει να θεωρηθεί και μη έγκυρη. Όπως καταλαβαίνω κάποιοι άνθρωποι κυκλοφόρησαν κάποια στοιχεία της μελέτης ή της προμελέτης, όμως αυτό δεν είναι ενημέρωση των πολιτών όπως την ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον, ακόμα κι αν είχε γίνει σωστή ενημέρωση για την προμελέτη, που μάλλον δεν έγινε, αυτό δεν αναιρεί την υποχρεωση ενημέρωσης για την ΜΠΕ που είναι η οριστική και τελική μελέτη. Η ΠΠΕ-ΠΠΕΑ και η ΜΠΕ-ΑΕΠΟ είναι δυο διακριτά στάδια αδειοδότησης.

Δεν φαίνονται να είναι νόμιμα αυτά που συμβαίνουν στη Χαλκιδική. Και ως πολίτης άλλου νομού όπου επίσης έχουμε ρυπαίνουσες βιομηχανίες, σας λέω ότι αυτή η καραμέλα που την ακούμε κι εδώ, με τους οικολόγους που δήθεν είναι εχθροί κάθε βιομηχανίας, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Η μάλλον είναι ένα σκόπιμο ψεύδος. Σας παρακαλώ να μου υποδείξετε εσείς μία βιομηχανία που να λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα και τότε ίσως να μπορέσουμε να συζητήσουμε.

Stinger said...

Φωτογραφίες με «καλά» και «κακά» μεταλλεία μπορώ να στείλω κι εγώ. Θα μπορούσα (-με) επίσης να αραδιάσουμε πολυάριθμα καλά και κακά παραδείγματα βιομηχανιών. Για το πολυμεταλλικό project στη ΒΑ Χαλκδική, που είναι και το αντικείμενο της κουβέντας, θα συνιστούσα στους απανταχού «οικολόγους» (αλλά και σε εσάς κ. Ζαμπετάκη, αν πραγματικά σας ενδιαφέρει), να διαβάσουν τη ΜΠΕ. Εκεί υπάρχουν όλα τα στοιχεία που ρωτάτε σε άλλη ανάρτηση για την (περιβαλλοντική) «φιλικότητα» της εξόρυξης χρυσού. Εντάξει, συμφωνώ ότι η μελέτη είναι μεγάλη, αλλά έστω η Μη Τεχνική Περίληψη (ατυχής ο προσδιορισμός, είναι τεχνικότατη) διαβάζεται σχετικά πιο εύκολα. Αν κι εδώ υπάρχουν δυσκολίες, πάμε τουλάχιστον σε δημόσια ενημέρωση για να ακούσουμε. Αν δεν πάμε ούτε εκεί, τότε με συγχωρείτε, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε να πληροφορηθούμε και ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες.

Θα πώ και κάτι ακόμη: Διαβούλευση, δεν σημαίνει ανάλυση μόνο του «τεχνικού» μέρους. Αλλά και (κυρίως) παράλληλη εξέταση της αναπτυξιακής-οικονομικής διάστασης και της κοινωνικής συνοχής. Για τα δύο τελευταία, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναζητήσουν σημείο (δυναμικής) ισορροπίας με το περιβάλλον. Διαδικασία επίπονη, αλλά θεμελιώδης.

Αρα το ερώτημα αν καταρχάς θέλουμε βιομηχανία, είναι πρωταρχικό. ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Αν δεν θέλουμε βιομηχανία, δεν χρειαζόμαστε και καμμιά διαβούλευση. «Τεχνικές» λύσεις, δικλείδες, προυποθέσεις, υπάρχουν πολλές. Αυτές μπορούν να βρεθούν, να συμφωνηθούν και να διασφαλισθούν. Αυτό είναι που η κα Καραβασίλη προσπαθεί να εξηγήσει εδώ στον κόσμο. Αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Οποιος από την αρχή είναι κατά της βιομηχανίας και μεταλλείας γενικώς, δεν πρόκειται φυσικά να ακούσει τίποτε. Όχι για επένδυση στη Χαλκδική, αλλά σε κανένα μέρος: Όπως είπαμε: B.A.N.A.N.A. !!